Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Готик; :) ;

Липсват Ви задълбочени разбирания върху Библията ;затова не разбирате нито богомилите;нито в какво вярват..нито нищо;ама то е така;когато единственото разбиране върху БС е православието :tongue2:

Напротив!

Ако си направите една справка със сериозната литература по тези въпроси, ще видите, че написаното от мен е вярно. Християнството набляга на преодоляването на телесното чрез духовното, докато богомилството твърди, че телесното не може да се преодолее, което води и до пълното отричане на света - това е била причината за борбата срещу него, защото то отрича и царската власт.

Между другото, богомилството не е единственото дуалистично учение. Даже има много написано за това защо християнството определя дуализма като ерес.

:tongue2:

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мислте между ушите ми вървят така :

1.)През 3-ти век след Христа, един Птолемей - Филаделф , мисля, решил да си обогати Александрийска библиотека с превод на Стария Завет от иврит на гръцки.За тази цел хванал за брадите 72-ма евреи от Йерусалим, които превеждат Петокнижието най-старателно и буквално, Да, ама при положение, че всяка буква в иврит е с много важно значение -пшри смяната на дори една буква променя коренно целият смисъл на изписаното.Та този превод е известен като Септуагинта и седи в основата на всички съвременни преводи на Библията.

Спомняш си казуса с malus - ябълка, и malum - зло, нали ? Родителните падежи на двете думи съвпадат - mali и по този начин fructus mali, което вместо "плода на злото" се превежда като "плода на ябълката" и се набеждават ябълките за геховни, вместо сливите :ph34r:

Дали грешката в превода е неволна или волна - не можем да определим ( или поне на магарето сина не може) Аз лично залагам 100 маслини от времето на Иисус, че е станало така, но :

2.)Ти обаче , предполагам, намекваш за Адам Кадмон - първоначалният, идеалният, космическият човек, андрогинът - любимата тема на теософите, Блаватска и т.н. и т.н. , нали ? И си поставила капaнче на gothicrock, тъй като в тълкуванието на тези пасажи от Библията се трошат зъбите на много по-учени от нашите тикви.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Защо всички мразят теософите? Или персонално Блаватска? Тя поне никога не се е блъскала на опашката за авторските права над целия този тюрлюгювеч, както Валкирия го нарича. Всъщност няма значение.

Въпрос:

Един и същи ли е човека създаден в Битие 1 и Битие 2?

още един въпрос:

Защо Битие е 1 и 2??

1. Да.

2. Битие, глава 1 и глава 2. ;)

:tongue2:

Проблемът е, че според богомилството Богът е използвал материята, която е творение на Дявола, за да сътвори човека, което прави човекът да е творение на Дявола, а не на Бога.

Остави за малко на мира богомилството;драги ми Кен. Не си наясно за основното ястие в менюто;отиваш в листата за десертите. :tongue2:

Виж; писах нещо на Трих;ако намериш сили и знания да се включиш в "разговора" добре дошъл ;)

Аз мисля засега да остана в разговора за богомилството, тъй като усещам как се опитвате да се измъкнете. Та ако имате нещо да добавите, ще се радвам да го споделите. :tongue2:

...

Продължавам обаче да питам великите знаещи и защитаващи истината в християнството: защо всеки път като отиде човек на църква;на иконостаса го посреща очото на египтянина бог Хор.?!?!

...

Поради същата причина, поради която Моше докарва нехущана в лагера, а братецът му Арон разпалва култа към рогатото създание в същия този лагер. Вупще да ти е кеф да си помислиш с какви работи са си играли преди да хукнат към пустинята. А за образа на водача му в пустинята няма да говорим, стълб от огън и пушек в пустинята - това е само сприятелилият с Апоп змийския приятел Сет. Мдам...

Ади ся, ти да ни покажеш как изглежда писаната Богомилска Кабала. Корица нещо, страница... свитък поне...

1 Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето: 2 Време за раждане, и време за умиране; Време за насаждане, и време за изкореняване насаденото; 3 Време за убиване, и време за изцеляване; Време за събаряне, и време за градене; 4 Време за плачене, и време за смеене; Време за жалеене, и време за ликуване; 5 Време за разхвърляне камъни, и време за събиране камъни; Време за прегръщане, и време за въздържане от прегръщането; 6 Време за търсене, и време за изгубване; Време за пазене, и време за хвърляне; 7 Време за раздиране, и време за шиене; Време за мълчание, и време за говорене; 8 Време за обичане и време за мразене; Време за война, и време за мир. ...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

..... 12 Но колкото повече ги измъчваха, толкова повече те се размножаваха и се разширяваха, така че египтяните се отвращаваха от израилтяните. Публикувано изображение 13 Затова египтяните караха жестоко израилтяните да работят; Публикувано изображение 14 огорчаваха живота им с тежка работа, да правят кал и кирпичи и да вършат всякакъв вид полска работа, всичките работи, с които ги караха да работят, бяха твърде тежки. Публикувано изображение 15 При това, египетският цар заръча на еврейските баби, (от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: Публикувано изображение 16 Когато бабувате на еврейките и видите, че раждат, ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее. Публикувано изображение 17 Но бабите се бояха от Бога, та не правеха каквото им заръча египетският цар, а оставяха живи мъжките деца. Публикувано изображение 18 Тогава египетският цар повика бабите и им рече: Защо правите това та оставяте живи мъжките деца? Публикувано изображение 19 И бабите казаха на Фараона: Понеже еврейките не са като египтянките; защото са пъргави и раждат преди да дойдат бабите при тях. Публикувано изображение 20 Затова Бог правеше добро на бабите. А людете се размножаваха и засилваха твърде много. Публикувано изображение 21 И понеже бабите се бояха от Бога, Той им направи домове. Публикувано изображение 22 Тогава Фараон заръча на всичките си люде, като каза: Всеки син, който се роди на евреите, хвърляйте го в Нил, а всяка дъщеря оставяйте жива.

дето се вика :да внимават сега египтяните;че ако по време на гражданските си бунтове;си разрушат пирамидите;няма евреите отново да им ги построят.

.....

Аналогия с циганите в момента в Бъглария да откриваш ? :ph34r:

Трябва да питате Волен Сидеров..не съм сведуща по тия въпроси.

Мога да Ви кажа нещо по което се отличават евреите от циганите...едните спазват законите;другите не ;)

Що се отнася до сравнението на българи с цигани..то след по малко от 20 години;българите ще са малцинство в собствената си държава и семето на циганите ще ги направи такива; и българите ще плащат ;както и досега рахата на "фсичкото си братя сиганин"

Не ме разбра явно ......

Проблема драги ми Кен; е ;че ти изобщо не си чел нищо от богомилската кабала: :tongue2:

"Тайна книга на богомилите"

ТАЙНА КНИГА НА БОГОМИЛИТЕ

"В науката произведението е известно освен с това име още като ”Свети Йоанова книга” и “Лъжовно евангелие на Йоан”. Запазено е в два латински преписа — т. нар. Каркасонски от XIV в. и Виенски от XII в. Възниква в България като книга на богомилите най-вероятно през XI—XII в. Съчинена е въз основа на по-стари апокрифни извори. Двата преписа на творбата се различават помежду си по езика и по отделни подробности. Те са два различни превода от един общ оригинал."

Както се вижда, това не е автентичен източник за учението на богомилството. :cool:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Така че според богомилското учение светът е подвластен на две начала- доброто (Бог) и злото (Дявола).

И аз това казвам. ;)

Кой е дал властта над земята на Сатана..според цитата който ти дадох от Библията????

Библията някак подминава този въпрос, което е породило и много ереси. Но въпросът е доста по-сложен отколкото е на пръв поглед.

Така че според богомилското учение светът е подвластен на две начала- доброто (Бог) и злото (Дявола).

И аз това казвам. ;)

Казваш;друг път..йезуит такъв :tongue2:

Ами ето какво съм писал за двете начала на Бога и на Дявола при богомилството - само че съм го описал по-детайлно. :tongue2:

Богомилството почива на идеята за дуализма между тялото (плътта) и душата - тялото (плътта) е дело на дявола.

Както писах, богомилството проповядва дуализъм - казано по-просто, то разглежда Бога и Дявола като равнопоставени. Душата е творение на Бога, а тялото и плътта са творение на Дявола.

Проблемът е, че според богомилството Богът е използвал материята, която е творение на Дявола, за да сътвори човека, което прави човекът да е творение на Дявола, а не на Бога.

: “Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен” (Йоан 6:54) и “Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него” (Йоан 6:56)

защото :точно върху хляба и виното на тайната вечеря Иисус призовава Божия дух да слезе на земята и да осени неговите последователи; и тогава:

И вече не аз живея, а Христос живее в мене”. (Гал.2:20).

Богомилите са го разбрали!!!

И вие, и богомилите нищо не сте разбрали! :tongue2:

Тайната вечеря е ритуал, който Христос изпълнява, преди да отиде на кръста. Тъй като това се счита за сакрален момент, вярващите повтарят символично ритуала от тайната вечеря.

1 Коринтяни 10:16

Чашата, която бе благословена и която ние благославяме, не е ли това, да имаме общение в Христовата кръв? Хлябът, който пречупваме, не е ли да имаме общение в Христовото тяло?

Кен;

на един поне въпрос имаш ли изобщо отговор???? ;)

Това общение има символичен смисъл.

Но честно казано, в богословски въпроси не ми се навлиза. :tongue2:

това и без да го догледам е ясно, особено щом другаря "Петър Велев - християнин" участвува :ph34r:

Редактирано от dMiro (преглед на промените)

Въобще не ми е ясно;какво толкова притеснително има от това което са правили иудеите преди да "хукнат към пустинята" Според свидетелства;непосредствено преди това събитие ;те са били роби в Египет :

Стелата на Мернептах;където е споменато за пръв път името Израел :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Надписа гласи:

"Израил е опустошен;неговото семе го няма" като йероглифа с който е обозначен Израел представлява единствената част в тази стела; с който се обозначава народ;а не страна/мъжката и женската фигура /

Публикувано изображение

По нататък разчитаме на писаното в Изход:

11 Затова поставиха над тях настойници, които да ги измъчват с тежък труд; и те съзидаха на Фараона Питом и Рамесий, градове за житници. Публикувано изображение 12 Но колкото повече ги измъчваха, толкова повече те се размножаваха и се разширяваха, така че египтяните се отвращаваха от израилтяните. Публикувано изображение 13 Затова египтяните караха жестоко израилтяните да работят; Публикувано изображение 14 огорчаваха живота им с тежка работа, да правят кал и кирпичи и да вършат всякакъв вид полска работа, всичките работи, с които ги караха да работят, бяха твърде тежки. Публикувано изображение 15 При това, египетският цар заръча на еврейските баби, (от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: Публикувано изображение 16 Когато бабувате на еврейките и видите, че раждат, ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее. Публикувано изображение 17 Но бабите се бояха от Бога, та не правеха каквото им заръча египетският цар, а оставяха живи мъжките деца. Публикувано изображение 18 Тогава египетският цар повика бабите и им рече: Защо правите това та оставяте живи мъжките деца? Публикувано изображение 19 И бабите казаха на Фараона: Понеже еврейките не са като египтянките; защото са пъргави и раждат преди да дойдат бабите при тях. Публикувано изображение 20 Затова Бог правеше добро на бабите. А людете се размножаваха и засилваха твърде много. Публикувано изображение 21 И понеже бабите се бояха от Бога, Той им направи домове. Публикувано изображение 22 Тогава Фараон заръча на всичките си люде, като каза: Всеки син, който се роди на евреите, хвърляйте го в Нил, а всяка дъщеря оставяйте жива.

дето се вика :да внимават сега египтяните;че ако по време на гражданските си бунтове;си разрушат пирамидите;няма евреите отново да им ги построят.

От тогава е останала омразата на евреите към робството и евреин роб е нямал;за разлика от други по "цивилизовани" хора от него!

Що се отнася до Мойсей..какво е притеснителното в него и брат му;ако можете да бъдете по конкретен с цитати ;та да възстановим душевния ви комфорт??

А, нищо... разбира се, ако не се броят змийските мистерии, в които участва Моше и на кого е бил жрец братецът му Харун...

П.П. И защо тази омраза? Поживяли са си по време на хиксоската династия, пък после са се разсърдили, като се е обърнала монетата. Детска им работа...

• 3 седмици по-късно...

На фреската на Микеланджело "Бог дава живот на Адам" се вижда, че Бог, който протяга ръка към Адам Кадмон и му вдъхва жизнена сила, всъщност е нарисуван разположен в напречно сечене на мозъчно полукълбо.Бог вдъхва не само руах-ха -шем, жизнена сила, но и дава знанието на Адам Белиал.

Интересното е, че в индуизма именно ума, мислите, егото са това, което поддържа Майа, илюзията за материалния свят, и пречи да се осъзнае духовната същност и енергии, които ни заобикалят. И така в творбата на Микеланджело може да се види освен създаването на Адам и вдъхването на живот в него, също така и отделянето на Адам от първоначалното единство (чрез даденото му знание, ум, способност да мисли - символизирани от образа на мозъка):

Публикувано изображение

В Стария завет, Битие, има описано на два пъти сътворяването на човека. За създаването на първосътворен човек, Адам, който в себе си съдържа и мъжа, и жената, е разказано първо в глава 1 и после в глава 5:

Битие 1:27. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

Битие 5:1-2. В денят, когато Бог създаде мъжът; в подобието на Бог Той го създаде, мъжко и женско ги създаде; и ги благослови; и нарече името им: Адам в денят, когато те бяха създадени.

Битие 5:1-2. Това е родословието на Адама. Когато Бог сътвори човека, създаде го по подобие Божие; мъж и жена ги сътвори и ги благослови, и им даде име "човек" в деня на тяхното сътворение.

Male and Female created he them and called THEIR NAME ADAM...(Genesis 5:1,2; Ephesians 4:13,14)

Адам не е лично име. Адам означава човек. Адам Хакодеш (или Кадмон) е първосътвореният човек. Този който е бил скритата форма на самото божество..... и " сътвори Бог човека по свой образ и подобие". Адам Кадмон е андрогин в който женските и мъжките сили са в пълна хармония.

В Битие, глава 2, е разказано за сътворяването на човека от пръст и вдъхването на живот в него. След това човека е оставен в рая. Там от него е взето ребро и създадена жената. И именно след това човека се превръща в мъж и жена. Забележете как преди да взето от него реброто човека се нарича човек, а след взимането на реброто (женската енергия) вече двете части на човека стават мъж и жена, една плът - "и ще бъдат (двамата) една плът":

7. И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа.

15. След това Господ Бог взе човека (когото създаде) и го посели в Едемската градина, да я обработва и да я пази.

22. И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека.

23. И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си).

24. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът.

Адам Кадмон – първоначалният човек, или човекът по принцип, първообраз не само на човеците (мъже и жени), а и на целия материален и нематериален свят (който също е съставен от противоположни сили и енергии). Във всеки човек има и мъжки, и женски хормони. "Ригведа" говори за човека като двуполово създание. "Зоар", Платон, също учат, че човекът е двуполово същество в първото си сътворение. От този първоначален човек Адам Кадмон произлизат мъжа и жената. Когато мъжа и жената са заедно те могат да се почустват като едно цяло, да се слеят с божествената същност - защото възвръщат изгубената си половинка, намират собственото си "аз", образуват истинският "Човек, сътворен по божий образ и подобие". Това допълване и съвършенството, което се получава, е показано например в таоисткият символ на Ин и Ян - допълващите се мъжка и женска енергии.

Публикувано изображениеПубликувано изображение Публикувано изображение

Ако човек се научи сам да балансира мъжката и женската енергия в тялото си, той постига божественото единство и без партньор (това е направил Буда и много други хора, станали светци и пророци):

Публикувано изображение

"Buddha sitting under his Bodhi tree is in a deep inner orgasm. The inner forces have met, they have melted into each other. Now there will be no need to seek a woman outside because the meeting has happened with the inner woman. And Buddha is non-attached to, or detached from, woman outside, not because he is against woman, but because the ultimate phenomenon has happened within. Now there is no need. An inner circle has become whole, now it is complete. That is why such grace comes to Buddha's face. It is the grace of being complete. Now nothing is lacking, a deep fulfillment has happened, now there is no further journey. He has achieved the ultimate destiny. The inner forces have come to a meeting and now there is no "conflict". But it is a sexual phenomenon." ~ Tantra * Tantric Philosophy * Kama Sutra

Редактирано от Tiho (преглед на промените)

Светът може всъщност да се развива на цикли - еволюция и инволюция. Първо напускане на рая, на божественото единство; постепенно засилване на егото, разума, дуалността, като надолу се оформят материалните светове и съществуване. Хората загубват лека по-лека спомените и уменията си за работа с духовните сили и енергии, които са използвали в самото начало. Засилва се егоизма, господството на материята, разнообразието на форми и идеи; мисълта и логиката взема превес над духовността и интуицията. След това, при достигане на определена най-ниска точка от еволюцията, започва обратния процес - инволюцията, издигането. Стъпките са същите като при падането, но в обратен ред - постепенно хората си припомнят истинската си същност, научават се да отново да използват духовните сили, и постепенно се сливат с божественото начало - завръщат се при източника си.

Аз Съм Алфа, Аз Съм Омега, Аз Съм Началото, и Аз Съм Краят, казва Господ.

Целият този процес се развива постепенно, но не всички хора са на едно и също ниво на развитие. Някои от тях изпреварват множеството. Те се извисяват и достигат близо до бога. Те са водачите и пророците, които сочат пътя на останалите.

Това е схема на етапите на възникването на света (еволюция) и след това на връщането му към началното състояние (инволюция) от книгата Yantra: The Tantric Symbol of Cosmic Unity на Madhu Khanna:

Публикувано изображение

Така всъщност става ясно и защо е създадена и силата, която ни дърпа надолу - егото, ума и познанията, дявола (ако трябва да използвам християнската терминология ). Без падането няма да има изкачване, без противоположностите добро и лошо, истина и заблуда, минало и бъдеще, мъжко и женско начало и енергии, няма да съществува изобщо и материалния свят като проявление на божественото.

Светът може всъщност да се развива на цикли - еволюция и инволюция. Първо напускане на рая, на божественото единство; постепенно засилване на егото, разума, дуалността, като надолу се оформят материалните светове и съществуване. Хората загубват лека по-лека спомените и уменията си за работа с духовните сили и енергии, които са използвали в самото начало. Засилва се егоизма, господството на материята, разнообразието на форми и идеи; мисълта и логиката взема превес над духовността и интуицията. След това, при достигане на определена най-ниска точка от еволюцията, започва обратния процес - инволюцията, издигането. Стъпките са същите като при падането, но в обратен ред - постепенно хората си припомнят истинската си същност, научават се да отново да използват духовните сили, и постепенно се сливат с божественото начало - завръщат се при източника си.

Така всъщност става ясно и защо е създадена и силата, която ни дърпа надолу - егото, ума и познанията, дявола (ако трябва да използвам християнската терминология ). Без падането няма да има изкачване, без противоположностите добро и лошо, истина и заблуда, минало и бъдеще, мъжко и женско начало и енергии, няма да съществува изобщо и материалния свят като проявление на божественото.

Това е друг вид дуализъм.

Споменавам го тъй като по-горе обсъждахме как стоят нещата при богомилството в това отношение.

Има рязка граница между разбиранията на богомилите и в стил ню-ейдж интерпретацията на уважаемия

Tiho

В гореизложеното има примирение и одобрение на инволюция/еволюция и интерпретация в дух на наукообразна разумност и необходимост от тези процеси, докато при богомилите има пълно отричане и нетърпимост към тукашната реалност - те подчиняват всичко на мистерийният път за пробив между световете.

:wors:

Това е друг вид дуализъм.

Споменавам го тъй като по-горе обсъждахме как стоят нещата при богомилството в това отношение.

Материалният свят E дуален. Съществува благодарение на баланса между противоположностите.

Има рязка граница между разбиранията на богомилите и в стил ню-ейдж интерпретацията на уважаемия

Tiho ...

...те подчиняват всичко на мистерийният път за пробив между световете.

:wors:

Когато говорим за „най-старата съвременна религия“ и „най-старата съвременна главна традиция“ - хиндуизма (и тантра) - и за тяхното разбиране за възникването на света (от схемата по-горе), думи като ню-ейдж нямат място. Освен за да потвърдят истината, че "Всичко ново е добре забравено старо!".

Световете са винаги свързани (или по-точно светът е един, и в него няма материя, а само енергии и вибрации). Не може да говорим за някакъв пробив между световете (които всъщност са един свят), защото никога не може да загубиш напълно връзката с духовното, както и много трудно може да видиш цялата истина зад илюзията на материалното :)... По-скоро става въпрос за постигане на по-високо ниво на осъзнаване и вибрации. Което е и целта на всяка една религия:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Храмът на всички религии в Казан, Волжка България:

Публикувано изображение

Материалният свят E дуален. Съществува благодарение на баланса между противоположностите.

Не Е.

Дуално може да бъде нашето разбиране/възприемане на света, но това е нещо съвсем различно.

Науката и религията отдавна са се произнесли по въпроса - светът съществува поради баланса на противоположностите в него:

Силите в природата

Изследвайки обкръжаващият ни свят, можем да забележим множество най-разнообразни сили: силата на тежестта, електромагнитната сила, силата на съпротивлението на въздуха, силата на взрива, силата на налягане на течностите или газа и т. н.

Но когато е била изяснена атомната структура на веществата е станало ясно, че цялото разнообразие на тези сили във физиката, химията, биологията и в другите естествени науки е в резултат на взаимодействието между атомите.

Доколкото междуатомно взаимодействие има основно в електромагнитната природа, то, както се оказва, болшинството от тези сили представляват само различни проявления на такова взаимодействие. Едно от изключенията е, например, силата на тежестта, причина за която се явява гравитационното взаимодействие между телата, имащи маса.

В крайна сметка цялото разнообразие от съществуващи сили може да се сведе към две: силата на привличане и силата на отблъскване – и към техния баланс. За по-нататъшното излагане на материала нека се разберем да считаме силата на привличане със знак (-), а силата на отблъскване със знак (+) (в координатната система свързана със земята, човека, клетката, атома и т.н.).

Силите в природата или техният баланс са същността на причината за всичко, което се случва или гарантирано не се случва в материалния свят. Всичко в нашата вселена съществува от баланса на две сили: силата на привличане и силата на отблъскване, тоест (-) и (+). При това там, където я има едната сила, задължително трябва да присъства и другата. Нито една система, нито един механизъм няма да може да работи, ако в него не действат две противоположни сили.

Но какво е това сила? Например, силата на гравитацията сама по себе си – ние не я познаваме. Усещаме само различните действия на тази сила и реакциите на нея и не повече от това. Ако съединим двете равни, но противоположно насочени сили на привличане и отблъскване, то ще получим 0, например при безтегловността в космическия кораб.

Следователно от 0 получаваме (-) силата на привличане и (+) силата на отблъскване. Всичко останало е преобразуване, трансформация на тези две сили в материя през нашите сетивни органи. Тоест, в крайна сметка получаваме същност – съществуваща от нищото.

Публикувано изображение

Основите на езотеричното познание са положени преди около 6000 години от Хермес Трисмегист в Древен Египет. До нас са достигнали седемте основни принципа, върху които е основано неговото учение. Тяхното дълбоко разбиране и прилагане във всички сфери на живота е ключът към Мъдростта.

Хермес Трисмегист

Хермес Трисмегист е една изключително интересна фигура в древната история. Наричан е още Хермес Трижди Велики, защото е тройно велик, велик в трите свята: физически, духовен и божествен. Учените му преписват основите на повечето съвременни науки като астрономия, химия и медицина. Алхимиците казват, че той е основателя на алхимията и астрологията. Суфите смятат, че един от древните велики учители на това, което сега се нарича Път на Суфите. Херметици считат, че той е дал седемте ключа , които отключват всяка врата на Небето и Земята. Други изследователи (например мавританския историк Саид от Толедо починал 1069г) твърдят, че в различните култури Хермес е бил наричан с различни имена: в древен Египет – Хермес и Тот, сред евереите и в Библията – Енох, а сред арабите – Идрис. За латински аналог се смята Меркурий. В архивите на Школата на Беинса Дуно се пази информация, че Хермес е един от великите Учители на Бялото Братство.

Седемте принципа на Хермес Трисмегист гласят:

Първият принцип: “Вселената е ментална”

Принцип на съответствието: “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.”

Принцип на вибрацията: “Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.”

Принцип на противоположностите: “Всичко е двойствено, всяко нещо притежава два полюса. Противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степента на вибрациите си.”

Принцип на ритъма: “Всичко тече навътре и навън, всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо.”

Принцип на причината и следствието: “Всяка причина има свое следствие и всяко следствие има своя причина. Случайността не е нищо друго освен името на закона, който не е познат.”

Принцип на рода: “Всяко нещо притежава своя мъжка и женска същност.”

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Науката и религията отдавна са се произнесли по въпроса - светът съществува поради баланса на противоположностите в него:

Балансът на противоположностите е дело на човешката мисъл, а не е някаква изначална характеристика на света. Има доста интересни психологически обяснения, че човешката психика се стреми да възприема нещата като цялост, която може да примирява противоположните елементи в нея. Това е един вид вторична обработка на информацията, която психиката прави на възприетите феномени.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.