Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Напротив,сестро,прекалено добре съм.А ако ми обясните тези думи ,ще бъда още по-добре.

плътта е нафората, кръвта е виното
  • Отговори 6k
  • Прегледи 400,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Отговор има за всичко.

Все пак 2000 години е мислено върху всяка една дума.

Да седне някой да ти обяснява ще е загуба на време.

Измъквате се по терлици като не давате отговор,но същевременно казвате че има отговор.

След толкова мислене повече от 2000 години над всяка една дума,може би ще ми дадете отговора на тези простички думи -да ядете плътта ми и да пиете кръвта ми. :P

плътта е нафората, кръвта е виното

Нафората на Христос и виното на Христос.Нещо не ми звучи логично.

:mad: Вие как тълкувате библията-буквално или не ?

Редактирано от Francisk (преглед на промените)

В Библията няма нищо буквално.

Приемате нещата прекалено буквално. В случая става въпрос за приемане на определени идеи, плътта и кръвта са просто символи...

Приемате нещата прекалено буквално. В случая става въпрос за приемане на определени идеи, плътта и кръвта са просто символи...

Хе, може и така да е, ама Холивуд и румънците, имат някоя и друга вампирска и канибалска продукция - колкото да не е без хич. :)

Хе, може и така да е, ама Холивуд и румънците, имат някоя и друга вампирска и канибалска продукция - колкото да не е без хич. :)

Е то сега и без това всички тийнейджъри са луднали на тема вампири - пълно е с подобни книги и филми, та нищо чудно и Христос да го набедят за вампир... :D

Е то сега и без това всички тийнейджъри са луднали на тема вампири - пълно е с подобни книги и филми, та нищо чудно и Христос да го набедят за вампир... :D

Та после, да не могат да ги гонят за сатанизъм...Всичко друго им е у-ред, та с това Мара нема да вташе повече.

Това не говори ли за вампиризъм ?

Вампиризъм от страна на кого? Прочетете си пак цитатите. И разбира се, доверете се на христянската интерпретация, а не си фантазирайте разни неща.

Вампиризъм от страна на кого? Прочетете си пак цитатите. И разбира се, доверете се на христянската интерпретация, а не си фантазирайте разни неща.

E да,значи той кара хората да стават вампири като ядат от неговата плът и пият от неговата кръв.

Много ще ми е интересно да разбера символи на какво са.

Измъквате се по терлици като не давате отговор,но същевременно казвате че има отговор.

След толкова мислене повече от 2000 години над всяка една дума,може би ще ми дадете отговора на тези простички думи -да ядете плътта ми и да пиете кръвта ми. :P

Като ти е толко зор, не вярвай... какво си седнал да бистриш нещата, в които не вярваш и не желаеш да вникнеш.

И за да ти обясня... АЗ СЪМ СИЛНО НЕВЯРВАЩ.

И все пак разбирам писанията в тази книга.

Да ми вадиш 2 изречения извън контекста и да ми обясняваш как те лъжат с в едната ръка пръчка в другата с морков си е детинщина.

Ако па те влече толко седни чети. То не само тази книга дава отговори.

Предлагам да почетеш 10 години всякаква литература... и после пак да си зададеш въпроса.

Като си седнал да ми говориш за БУКВАЛНИТЕ несъответствия в библията ... да беше се сетил отпървом за блудството между децата на ной...

Или пък за Това, че след прогонването на Кайн да се броди сред чуждите народи със знак на челото - той няма сред кои народи да се броди - щото на земята са само той, мъртвия му вече брат му и родителите.

И за тези тъй наречени несъответствия си има реални обяснения.

Нямам нужда да ти се измъквам по "терлици" щото не ме влече да ти се бистря и да ти изправям неизправеното мислене.

пс.

Почти съм сигурен, че ако ти дадем обяснения на първия въпрос ще ми треснеш въпроса:

Ако Бог е всемогъщ, може ли да направи толкова голям камък, че сам да не може да я вдигне?

Редактирано от sheky (преглед на промените)

Много ще ми е интересно да разбера символи на какво са.

На идеите, проповядвани от него. Достатъчно ясно ли го казах, за да разберете?

думите тези от първия пост са съвсем прости, ако не сте или не станете почитател на Христос или там христовата религия, отговарям по ред на номерацията:

53. няма да има живот във вас - тоест нещо няма да ви е наред със живота образно казано

54. тука е наобратно, ако станете негов последовател ще има вечен живот за вас уж де не е ясно точно как, един път ще ви възкреси после не пише пак ли ще се умира или вече ставате безсмъртен

55. тука продължава да си хвали неговата сектичка, тоест да не се отказвате .............. абе продължава в същия дух да се намира на празни приказки нали вече го каза в 53., но сега го казва по заобиколен начин, както казах да се намира на приказки .....

56. тука сега е малко тъпичко, смисъла е ако станете негов почитател и двамата ще имате полза от това (каква полза не казва обаче) - което всъщност е една голяма лъжа за ползата, но така е за хората написано

Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мен и Аз в него.

сега тука едно доуточнение, от това в цитата може да се изтълкува и така, понеже Христос нали той говори от негово си име и виждаме че на 2 пъти се нарича Мен и Аз са с главни букви (а другото лице е - той и него - са с малки букви), та значи това пребъдване един вдруг ще бъде не равностойно, тоест ще бъде като между господар и подчинен ..........нататък смисъла е че извънземните ще пребъдват във вашите съзнания и вие ще им бъдете подчинени, щото Христос отдавна е умрял нали остава там бог или както казах извънземните .....

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

тва си е за раздел Психология

:no-no:

53. Затова Исус им каза: Истина, истина ви казвам: Ако не ядете плътта на Човешкия Син и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.

54. Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден.

55. Защото Моята плът е истинска храна и Моята кръв е истинско питие.

56. Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мен и Аз в него.

Как разбирате думите на Христос -да се яде неговата плът и пие неговата кръв ?

Това не говори ли за вампиризъм ?

Тук се говори за христовата кръв и христовата плът, а не за коя да е плът. Плътта в Библията навсякъде е показана като нещо грешно, земно и преходно. Но не и христовата плът и кръв.

13 А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.

14 Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше,

15 като в плътта Си унищожи враждата, сиреч, закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си двата в един нов човек, и тъй да направи мир,

16 и в едно тяло да примири и двата с Бога чрез кръста, като уби на него враждата.

17 И като дойде благовествува мир на вас, които бяхте далеч, и мир на тия, които бяха близо;

18 защото чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.

(Ефесяни 2)

Значи идеята е да се приеме жертвата на Христос, да се осъзнае смисълът на тази жертва, да се живее според заветите му. Ако разгледаме въпроса от гледна точка на официалната религия, то чрез жертвата си човек изкупува греховете на хората и прави възможно спасението им. Нафората е само символичен акт на приемане и признаване на христовата жертва.

Сега един малко по-различен поглед върху текста от Библията. Защо да се храним с кръвта и плътта христова? Кои всъщност сме „ние“? Тук всъщност става въпрос за човешкия дух. Какво е кръвта и плътта? – Това са опитностите, които трупаме през нашия живот на земята. Духът буквално се храни и расте от тези опитности, ако разбира се те са добри и светли. Затова и христовата кръв и плът ще доведат до вечен живот, а не коя да е кръв и плът. Значи Христос дава примера по който да живеем, т.е. какви опитности са ни необходими за да постигнем вечния живот. Какво означава „вечен живот“? Мнозина ще кажат, че духът така или иначе е вечен. Да, така е, но тук става въпрос за един буден и съзнателен живот в духа. Сегашният живот на човека не е буден и съзнателен. Да, човек е буден от време на време, докато е въплътен във физическото си тяло, може да бъде буден при определени условия в умствения и астралния свят, но в духа, в своята божествена същност, човек не е буден. Вечният живот символизира това състояние, когато човек е постигнал пълна непрекъснатост на съзнанието си в сферите в които съществува. А това става чрез подхранване на духа с положителни опитности, т.е. чрез живота във временото и илюзорното, ние трябва да открием вечното и истинското и да се нахраним с него, т.е. да го направим част от себе си. Ние можем да се храним с елементи на преходното и земното, но това няма да донесе това безсмъртие на духа, което може да се нарече вечен живот. Да, духът пак ще си остане безсмъртен, но това ще е едно неосъзнато, сънно състояние изпълнено с илюзорни сънища и миражи.

Тия думи само се предполага, че Исус ги е казал. А извънземните ще дойдат, подпомагани от много орди смели воини на норвежкия блек метъл и тогава ше видите и вампиризъм и сатанизъм и идолопоклонничество и сквернословие за закуска. Или пък палачинки.

Това е заговор на Илюминатите и извънземните от Ниберу, не му вярвайте :P:D

Защо не забравите за тези писания? Човек вижда...чувства...и живее съвсем самостоятелно. Стига с тази Книга...Библията! Ако някой поп не ти я наложил...в какво би вярвал? Развитието на Човечеството спрямо такива въпроси е ...като в смешните телевизии с астролозите. Те между другото са или за лудницата или за затвора... ------------------------------------------------------------------------------ Считам се за по-човек от вярващите... Между другото за интелектуалците... как си представяте Бог или друга Сила да се появи?? Доколко Ви е понятно какъв срив би настанал... разбирайки че си нечия пионка! Не е лошо да го обмислите преди тоталното вековно дъвчене на Книгата...

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Тия думи само се предполага, че Исус ги е казал.

Разбира се,че няма никакво доказателство,че ги е казал Исус.Може да са си нагласвация на Църквата.

Като ти е толко зор, не вярвай... какво си седнал да бистриш нещата, в които не вярваш и не желаеш да вникнеш.

И за да ти обясня... АЗ СЪМ СИЛНО НЕВЯРВАЩ.

И все пак разбирам писанията в тази книга.

Да ми вадиш 2 изречения извън контекста и да ми обясняваш как те лъжат с в едната ръка пръчка в другата с морков си е детинщина.

Ако па те влече толко седни чети. То не само тази книга дава отговори.

Предлагам да почетеш 10 години всякаква литература... и после пак да си зададеш въпроса.

Като си седнал да ми говориш за БУКВАЛНИТЕ несъответствия в библията ... да беше се сетил отпървом за блудството между децата на ной...

Или пък за Това, че след прогонването на Кайн да се броди сред чуждите народи със знак на челото - той няма сред кои народи да се броди - щото на земята са само той, мъртвия му вече брат му и родителите.

И за тези тъй наречени несъответствия си има реални обяснения.

Нямам нужда да ти се измъквам по "терлици" щото не ме влече да ти се бистря и да ти изправям неизправеното мислене.

пс.

Почти съм сигурен, че ако ти дадем обяснения на първия въпрос ще ми треснеш въпроса:

Ако Бог е всемогъщ, може ли да направи толкова голям камък, че сам да не може да я вдигне?

А вие самият разбирате ли тези думи или им вярвате сляпо,без да сте разбрали същността им ?

Не е добре човек да е сляпо вярващ,независимо в какво.

Трябва да се разбере това в което се вярва и следва.

На идеите, проповядвани от него. Достатъчно ясно ли го казах, за да разберете?

Странни са идеи в които се говори за ядене на плът и кръв.Да се говори символично на прости хора,едва ли е най-подходящият начин.

Защо мислите че думите му са били казани толкова символично,или пък са му приписали думи които никога не е казал ?

думите тези от първия пост са съвсем прости, ако не сте или не станете почитател на Христос или там христовата религия, отговарям по ред на номерацията:

53. няма да има живот във вас - тоест нещо няма да ви е наред със живота образно казано

54. тука е наобратно, ако станете негов последовател ще има вечен живот за вас уж де не е ясно точно как, един път ще ви възкреси после не пише пак ли ще се умира или вече ставате безсмъртен

55. тука продължава да си хвали неговата сектичка, тоест да не се отказвате .............. абе продължава в същия дух да се намира на празни приказки нали вече го каза в 53., но сега го казва по заобиколен начин, както казах да се намира на приказки .....

56. тука сега е малко тъпичко, смисъла е ако станете негов почитател и двамата ще имате полза от това (каква полза не казва обаче) - което всъщност е една голяма лъжа за ползата, но така е за хората написано

сега тука едно доуточнение, от това в цитата може да се изтълкува и така, понеже Христос нали той говори от негово си име и виждаме че на 2 пъти се нарича Мен и Аз са с главни букви (а другото лице е - той и него - са с малки букви), та значи това пребъдване един вдруг ще бъде не равностойно, тоест ще бъде като между господар и подчинен ..........нататък смисъла е че извънземните ще пребъдват във вашите съзнания и вие ще им бъдете подчинени, щото Христос отдавна е умрял нали остава там бог или както казах извънземните .....

Съгласен съм с подчертаното.Всеки се стреми да привлече почитатели към своята сектичка.И на всеки сектата е най най по по от другите секти..............

Странни са идеи в които се говори за ядене на плът и кръв.Да се говори символично на прости хора,едва ли е най-подходящият начин.

Защо мислите че думите му са били казани толкова символично,или пък са му приписали думи които никога не е казал ?

Защо не си прочел и други думи от Библията като си такъв буквалист?

26. И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло.

27. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички;

28. защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.

29. И казвам ви, че отсега нататък няма да пия от тоя лозов плод до оня ден, когато с вас ще го пия нов в царството на Отца Си.

И да се изразя като програмист (тъй като определено не съм богослов) щом Иисус веднъж е дефинирал своята плът като хляб и своята кръв като вино, значи всеки път когато говори за своята кръв и своята плът очаква да се има предвид именно вино и хляб.

П.П. Странно как пратеничката на Один с "розовия" кинжал не се е намесила в разговора(шегичка)

Защо не си прочел и други думи от Библията като си такъв буквалист?

И да се изразя като програмист (тъй като определено не съм богослов) щом Иисус веднъж е дефинирал своята плът като хляб и своята кръв като вино, значи всеки път когато говори за своята кръв и своята плът очаква да се има предвид именно вино и хляб.

П.П. Странно как пратеничката на Один с "розовия" кинжал не се е намесила в разговора(шегичка)

Значи според вас всеки пък като ядем хляб трябва да си мислим че ядем плътта на Христос,а като пием вино,че пием кръвта на Христос.

Едва ли са всеки хляб и вино отговарят на условията:

26. И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло.

По принцип това са хляба и виното ползвани в Евхаристията.

Редакция: Отделно логиката на въпроса ви е грешна.

Аз казах:

значи всеки път когато говори за своята кръв и своята плът очаква да се има предвид именно вино и хляб.

От думите ми по никакъв начин не следва това:

Значи според вас всеки пък като ядем хляб трябва да си мислим че ядем плътта на Христос,а като пием вино,че пием кръвта на Христос.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Едва ли са всеки хляб и вино отговарят на условията:

По принцип това са хляба и виното ползвани в Евхаристията.

Редакция: Отделно логиката на въпроса ви е грешна.

Аз казах:

От думите ми по никакъв начин не следва това:

значи всеки път когато говори за своята кръв и своята плът очаква да се има предвид именно вино и хляб

не виждам никаква разлика...........прочетете добре какво сте писал....................

Редактирано от Francisk (преглед на промените)

Ами ще обясня подробно, въпреки че е очевидно: 1. "значи всеки път когато говори", т.е. Имах предвид изрично местата в Библията когато Иисус казва "моята плът" и "моята кръв" 2 После от това че кръвта и плътта на Иисус са представени като вино и хляб не следва, че всеки хляб и вино са негова плът и кръв. Или като за 5и клас - това че всеки квадрат и кръг са съответно правоъгълник и елипса не значи че всеки правоъгълник е квадрат и всяка елипса кръг...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.