Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Изключително добър анализ представи, Lucia_free :) Благодаря (не се шегувам).

Има само няколко забележки, но те са несъществени -:

1.)предпочитам Ормузд да се изписва като Ахура Мазда

2.)Архриман - без "х" - Ариман .

3.)В учението на Зороастър (Заратустра) има и елементи от учението на Кришна, както добре знае нашият приятел, който обича да говори за планетите.

p.s. Аналогията за произхода на думата "Габрово" я срещам за първи път.Трябва да го проверя това.Дано не забравя.

В общи линии - поздравления за поста.

Не искам да ставам адвокат на ОЧАКВАНЕ, но като чета постингите на противниците на Библията, сякаш искат не да ме научат на нещо, а да им се възхитя: "Колко много знае тоя!"

.....

Тук никой не е противник на Библията, освен може би тези, които мислят чрез гугъл.

От тук се вижда, че преди Корана е имало друга свещена книга (коя ли!!!), тук е записано и зачатието на Исус, споменато е и Евангелието, съботата и т.н.

:) Голямо откритие направи - та Исса (Иисус) е пратеник на Бога равнопоставен с Авраам бе човече..... Никой мюсюлманин не отрича Иисус и Библията. Разликата е, че за тях той не е Христос. ....

Ако намериш някъде в Свещенния Коран място, където Той е Христос - тогава ще те приветстваме с разтворени обятия :

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

[quote name='Trichocephalus' date='15.08.2009г. в 17:50ч.' post='1488054'

:speak: Голямо откритие направи - та Исса (Иисус) е пратеник на Бога равнопоставен с Авраам бе човече..... Никой мюсюлманин не отрича Иисус и Библията. Разликата е, че за тях той не е Христос. ....

Ако намериш някъде в Свещенния Коран място, където Той е Христос - тогава ще те приветстваме с разтворени обятия :

Здравей, Lucia_free!

Естествено е, че винаги могат да се кажат много неща, когато не иска човек да погледне истината и да я живее. Да не говорим, че князът на тоя свят няма намерение никога да пусне своите жертви. Да споря и да доказвам, че Библията е Божието слово е ненужно. Достатъчно е само това, че абсолютно всичко, което е пророкувано в нея се е изпълнило. Както и това, че човек, който се е предал в Божите ръце, се променя в положителна посока, както и че изпитва невероятен мир и спокойствие. Не е нужно да се правят разни йогийски упражнения, не е нужно да се вдигаме за косите си за да се измъкнем от греха. Достатъчно е да оставим Исус да го направи. А който иска да върви по трудния , по-точно невъзможния път към себеспасението, нека се занимава с източни идеи. От тях не само няма полза, но накрая ще загуби не само този , но и вечния си живот.

Така че най-напред се обърни към Божието слово, а след това доказвай кое е вярно. Разбира се не бъркай православието с Библията, защото това не е християнство.

:speak:

Ти, май, нищо не разбра, дете. Това, което говориш, е отрицание на Библията, понеже написаното в нея е произлязло именно от източните учения - постарах се да ти разясня, но ти избираш да не чуваш, както желаеш, твое право е това. Исус е бил есей-назорей - сектата на най-чистите духовници от есейството. А есеите са източно учение. Нищо друго.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Ти пък! Знам, че в Корана Исус не е Христос! Исках само да покажа, че е преписан от Библията.

Ако кажеш това на един мохамеданин - ще го обидиш кръвно - не дей така.

Свещеният Коран е низпостлан лично от Бог и не е "преписван" :speak:

Ти, май, нищо не разбра, дете. Това, което говориш, е отрицание на Библията, понеже написаното в нея е произлязло именно от източните учения - постарах се да ти разясня, но ти избираш да не чуваш, както желаеш, твое право е това. Исус е бил есей-назорей - сектата на най-чистите духовници от есейството. А есеите са източно учение. Нищо друго.

Чак пък "най-чистите" .......

Ти пък! Знам, че в Корана Исус не е Христос! Исках само да покажа, че е преписан от Библията.

Ако кажеш това на един мохамеданин - ще го обидиш кръвно - не дей така.

Свещеният Коран е низпостлан лично от Бог и не е "преписван" :speak:

Невежеството не е характерно само за последователите на исляма - както виждаш - доста т.нар. християни не знаят в какво точно вярват, ама иначе спорят на тема религия достатъчно убедено, за да приема, че именно невежеството е тяхната религия. Нещо твърде характерно за фанатизма... при коя да е форма на вяра, каквато се явява дадена религия.

Невежеството не е характерно само за последователите на исляма - както виждаш - доста т.нар. християни не знаят в какво точно вярват, ама иначе спорят на тема религия достатъчно убедено, за да приема, че именно невежеството е тяхната религия. Нещо твърде характерно за фанатизма... при коя да е форма на вяра, каквато се явява дадена религия.

Разбира се, че е така - то точно това е и дефиницията за "фанатизъм" сляпата вяра в идеята.

Един фанатик никога не си и помисля, че може да има друга гледна точка освен неговата, една вяра, друго име на Бога.

Все още изпитваме влиянието на ритуала, изпълнен преди много години в Монсегюр, ако вярваш в това, разбира се.

Аз лично обичам фанатизма.

Разбира се, че е така - то точно това е и дефиницията за "фанатизъм" сляпата вяра в идеята.

Един фанатик никога не си и помисля, че може да има друга гледна точка освен неговата, една вяра, друго име на Бога.

Все още изпитваме влиянието на ритуала, изпълнен преди много години в Монсегюр, ако вярваш в това, разбира се.

Като чета тука, всички са фанатици и сляпо вярващи: кой в едно, кой в друго. Но истината е само една. Аз съм си избрала да вярвам в Библията. Вярвам, че тя е отворено писмо до човечеството, послание на Висшия Разум към хората. Вярвам, че Исус е Христос, че е Спасител от греха и за вечността и че не е далеч Денят, когато ще се завърне на нашата планета и ще вземе със Себе Си тези, които са живели с вяра в Него.

Колко простичко и ясно! В Йоан 7:17 се казва: "Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога или Аз от Себе Си говоря."

"Ако иска някой да въши Неговата воля..." - а ако не иска, никога нищо няма да разбере. :speak:

Аз не вярвам в Библията.

Това е просто една книга -в нея не може да се вярва.

Вярвам в Бог.

Чудесно!

Аз вярвам в Бога, разкрит в Библията. А ти? В кой?

Благодаря за информацията. Сега искам да те попитам, след като Библията е пренаписана, значи всичко, което е в нея, е дошло от източните учения. В нея са абсолютно всички пророчества за Исус: Кога ще се роди; къде ще се роди; от кой род ще бъде; какво ще се случи по време на живота Му; какво ще стане по време на разпятието и така нататък. Но е странното, че никое източно учение не признава написаното. А всичко се е изпълнило буквално. Тогава какво трябва да кажем? Или самите "източници" са се заблудили, или тези, които смятат, че източните религии източниците. Да не говорим, че същото се отнася за пророчествата в "Даниил", а те няма как да са пренаписани от източните религии, защото касаят Вавилон, Мидо-Персия, Гърция Рим, както и настоящото време. Всички те са се изпълнили и се изпълняват. Дори да приемем, че всичко е от източните религии(а не е), Библията трябва да има нашето доверие, защото се доказва чрез 100% изпълнение на пророкуваното в нея.

Който не иска да вярва на това, се прави по-голям от Бога и рискува вечността си, като иска сам да се спаси от греховете си.

Публикувано изображение

ПП. Впрочем, какъв е бил Исус е казано в Новия завет -

"Лука" 2:51 И Той слезе с тях, и дойде в Назарет, и там им се покоряваше. А майка Му спазваше всички тия думи в сърцето си.

52 А Исус напредваше в мъдрост, в ръст и в благоволение пред Бога и човеците.

Мислиш ли, че хора, които са спазвали стрикно десетте Божи заповеди и са дали живота си да се разпространи евангелието, биха рискували вечния си живот, като лъжат?

Аз не вярвам в Библията.

Това е просто една книга -в нея не може да се вярва.

Вярвам в Бог.

На книга можеш да не вярваш, но ако тя се е доказала чрез изпълнението на пророкуваните в нея неща , поне трябва да се замислиш.

:rolleyes:

Чудесно!

Аз вярвам в Бога, разкрит в Библията. А ти? В кой?

Нее - не извъртай сега нещата - точните ти думи бяха :

Но истината е само една. Аз съм си избрала да вярвам в Библията.

Това е много по-различно от вярата в Бога.

Ти казваш,че вярваш в една книга. За акво вземаш една книга - не знам, но това е по-лошо и от вярата в Кришна да речем. Той поне е бог, а не една книга....

Интересно - за теб би трябвало да се каже , че си "Библиоманка", но по-добре би било "Библиопоклонничка" ;)

За да не се чудиш какво искам да ти кажа - то чуй го в прав текст : Да казваш, че "вярваш в Библията" не само, че е нонсенс, ами си е чиста глупост.Ти можеш да вярваш в боговдъхновеността на Свещeното Писание, но не и в самата книга - защото тя е само хартия, написана с мастило.

На книга можеш да не вярваш, но ако тя се е доказала чрез изпълнението на пророкуваните в нея неща , поне трябва да се замислиш.

:rolleyes:

На книгата можеш да вярваш, но не и да вярваш в Книгата.

И ти ли си Книгопоклонник ?

Интересно какви ли ритуали имате за да я обожествявате ?

О, Свещенна Книго .....

Колкото до пророчествата - по-добре не засягай тази тема.

В Корана занеш ли колко такива има ?

Ами във Ведите ?

Знаеш ли колко пророчества има катарите ?

Да не говорим, че баба ти Ванга също е пророкувала.....

Ти казваш,че вярваш в една книга. За акво вземаш една книга - не знам, но това е по-лошо и от вярата в Кришна да речем. Той поне е бог, а не една книга....

Интересно - за теб би трябвало да се каже , че си "Библиоманка", но по-добре би било "Библиопоклонничка" :)

За да не се чудиш какво искам да ти кажа - то чуй го в прав текст : Да казваш, че "вярваш в Библията" не само, че е нонсенс, ами си е чиста глупост.Ти можеш да вярваш в боговдъхновеността на Свещeното Писание, но не и в самата книга - защото тя е само хартия, написана с мастило.

О, Свещенна Книго .....

Колкото до пророчествата - по-добре не засягай тази тема.

В Корана занеш ли колко такива има ?

Ами във Ведите ?

Знаеш ли колко пророчества има катарите ?

Да не говорим, че баба ти Ванга също е пророкувала.....

Не аз, а ти извърташ думите ми. Много добре разбираш, че вярвам в Бога, разкрит в Библията. ПРОСТО НЯМА ОТ КЪДЕ ОТ ДРУГО МЯСТО ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С ИСТИНСКИЯ БОГ, ОСВЕН ОТ ПИСАНОТО МУ СЛОВО. И ти това много добре го разбираш но се хващаш за думите, от любов към спора.

Баба ти Ванга е проводник на дявола. Пророкувала...каквото й каже той.

Нека отбележа, че ритуалът на Монсегур от 1244 г вече не е в действие - той си е изпълнил предназначението и вече е отшумял, почти... Не бива да използваме историцизъм и еволюционна сайънстична последователност в различните религии и свещените им книги. (Защото Религиите се явяват силови оси, минаващи през центъра на планетата ни и кореспондиращи с планетарния дух. С течение на времето поради провени в състоянието на планетата ни намалява или се увеличава ролята на стари оси и възникват нови. Нека да си ги представим като енергийни канали, през които тече "прана" /да я наречем така/ и захранва отределени егрегори, йерархихи и религиозни групи. Около тези оси се завихрят "торнада" в етерната, астралната и менталната сфери на планетата и служат за поддържане на по-високо вибрационно ниво на по-големи или по-малки групи хора. В центъра на едно такова духовно торнадо има условия за бързо издигане на вътрешни групи и отделни същности до...където и да е.. /в този форум друг е специалистът по трансцедентното ;) / ...уф, пак се увлякох, а исках да кажа, че и свещените книги не се преписват една от друга, а са различни еманации на Акаша според съответните условия, време и расово развитие. Така че кой от кого е произлязъл е научен, а не религиозен подход :P Благодаря за търпението :) П.П. Ники /Очакване/, Георги /Жорето/ от Чикаго, поклонника на черния гуру брат Буи имаше предвид Маат преди няколко поста. Между другото, въпреки че не си спомняш, преди 4 години и при мен ти беше първият, който ме поздрави на лични в АБВ християнство с "добре дошъл". Е, върнах ти жеста.

Ти казваш,че вярваш в една книга.

Интересно - за теб би трябвало да се каже , че си "Библиоманка", но по-добре би било "Библиопоклонничка" :)

О, Свещенна Книго .....

Публикувано изображение

За справка - виж ритуалите на юдейската секта садукеи. Нали знаеш, че те са се придържали стриктно към буквата на закона - и са наричани точно така - хората на Писмения Закон (Тора ше би хтав), за разлика от фарисеите, които са били малко по-либерални в това отношение и освен написаното на книга, са приемали и Устния Закон (Тора ше бе ал пе), съставен от проповедите, които според преданието Мойсей получил на Синай заедно с Писмената Тора.

Ето ти съвременните садукеи - Библиолюбците в лицето на така както ми ухае от постовете на тези деца - някакъв сорт евангелисти. Публикувано изображение

Нека отбележа, че ритуалът на Монсегур от 1244 г вече не е в действие - той си е изпълнил предназначението и вече е отшумял, почти...

Не бива да използваме историцизъм и еволюционна сайънстична последователност в различните религии и свещените им книги. (Защото

Религиите се явяват силови оси, минаващи през центъра на планетата ни и кореспондиращи с планетарния дух. С течение на времето поради провени в състоянието на планетата ни намалява или се увеличава ролята на стари оси и възникват нови. Нека да си ги представим като енергийни канали, през които тече "прана" /да я наречем така/ и захранва отределени егрегори, йерархихи и религиозни групи. Около тези оси се завихрят "торнада" в етерната, астралната и менталната сфери на планетата и служат за поддържане на по-високо вибрационно ниво на по-големи или по-малки групи хора. В центъра на едно такова духовно торнадо има условия за бързо издигане на вътрешни групи и отделни същности до...където и да е.. /в този форум друг е специалистът по трансцедентното ;) /

...уф, пак се увлякох, а исках да кажа, че и свещените книги не се преписват една от друга, а са различни еманации на Акаша според съответните условия, време и расово развитие. Така че кой от кого е произлязъл е научен, а не религиозен подход :P

Благодаря за търпението :)

П.П.

Ники /Очакване/, Георги /Жорето/ от Чикаго, поклонника на черния гуру брат Буи имаше предвид Маат преди няколко поста.

Между другото, въпреки че не си спомняш, преди 4 години и при мен ти беше първият, който ме поздрави на лични в АБВ християнство с "добре дошъл". Е, върнах ти жеста.

Изхождайки от горното занчи ли , че осите са равностойни ?

:) Голямо откритие направи - та Исса (Иисус) е пратеник на Бога равнопоставен с Авраам бе човече..... Никой мюсюлманин не отрича Иисус и Библията. Разликата е, че за тях той не е Христос. ....

Абсолютно точно! Публикувано изображение

Мюслитата приемат само материалната част -Исус(йеШуа-йеШива), докато трансцеденталната-Кристос(Крсна)не я разбират. Нормално за извънкастови. :P

Но са ми най-смешни мюслитата като обвиняват юдеите, че са го разпънали и го обявяват за мюсли-брадър(заедно да си ядат ягнето Публикувано изображение )а не за "Син Божий, цар не от този свят.Искат само да е "пророк, редом до Адама" и да се наслаждават на райската градина с Него. Публикувано изображение

Ей, тези мюсли, бре! Опитват се да печелят червени точки на гърба на черните юдейски! Публикувано изображение

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Публикувано изображение

За справка - виж ритуалите на юдейската секта садукеи. Нали знаеш, че те са се придържали стриктно към буквата на закона - и са наричани точно така - хората на Писмения Закон (Тора ше би хтав), за разлика от фарисеите, които са били малко по-либерални в това отношение и освен написаното на книга, са приемали и Устния Закон (Тора ше бе ал пе), съставен от проповедите, които според преданието Мойсей получил на Синай заедно с Писмената Тора.

Ето ти съвременните садукеи - Библиолюбците в лицето на така както ми ухае от постовете на тези деца - някакъв сорт евангелисти. Публикувано изображение

Заради това и ме забавляват с опитите си да докажат недоказуемото :)

Няма нужда от справка чел съм Кодекса на Маймонид.

по-сложно е има седем структурно различни типа хора на планетата християнството е най-подходящо за същности от т.н. шести тип важното е съответният тип човек да улучи на "правилната" за него религия /или както там я наречем/ Не, не са равностойни - нито по сила, нито по времетраене, нито по броя последователи. Но всяка от тях е била, е,или ще бъде подходяща за определена група същности. Затова е необходимо да осъзнаем, как личното ни мнение, предпочитания, убеденост и усещане за някоя религия е толкова...едностранчиво и необективно. Нали?

Да - така е. Знаеш, че всичко , което възприемаме е субективно - тоест ограничено и неистинно. Вид илюзия. Тогава как продължаваме ?

:) едностранчиво и необективно, разбира се НО! Знаейки, че е така да не се вживяваме много, да не се вземаме твърде насериозно и поне малко да се вглеждаме и в мнението на другия. Нали?

А мен лично ме разсмива и развеселява.

Вярвам във веруюто на катарите - и адът, както и раят се намират не другаде, а в човешкото сърце. А също вярвам в своеобразния им хедонизъм (моля да не се обърква с разюзданост, понеже нямат нищо общо) - те са изповядвали, че не страданието е пътят, който ще ни избави от злото вътре в нас самите, катарите са вярвали, че страданието се явява дяволско изобретение и нищо не може да изкупи. И в това, че Бог е благ и милосърден и не използва групи средства за достигане на благи цели. И онова, което ни приближава към бога не е страданието и мъченичеството, а милосърдието.

:lol6: едностранчиво и необективно, разбира се

НО!

Знаейки, че е така да не се вживяваме много, да не се вземаме твърде насериозно и поне малко да се вглеждаме и в мнението на другия.

Нали?

Да, разбира се :)

Homo Ludens

А мен лично ме разсмива и развеселява.

Вярвам във веруюто на катарите - и адът, както и раят се намират не другаде, а в човешкото сърце. А също в вярвам в своеобразния им хедонизъм (моля да не се обърква с разюзданост, понеже нямат нищо общо) - те са изповядвали, че не страданието е пътят, който ще ни избави от злото вътре в нас самите, а то се явява дяволско изобретение и нищо не може да изкупи. И в това, че Бог е благ и милосърден и не използва групи средства за достигане на благи цели. И онова, което ни приближава към бога не е страданието и мъченичеството, а милосърдието.

Много ти харесва Мани, нали ? :P

Я слушайте и двата ето това - "Sonata quasi una fantazia", трети момент и кода .....

И наздраве, разбира се :cheers:

по-сложно е

има седем структурно различни типа хора на планетата

християнството е най-подходящо за същности от т.н. шести тип

важното е съответният тип човек да улучи на "правилната" за него религия /или както там я наречем/

Не, не са равностойни - нито по сила, нито по времетраене, нито по броя последователи. Но всяка от тях е била, е,или ще бъде подходяща за определена група същности.

Затова е необходимо да осъзнаем, как личното ни мнение, предпочитания, убеденост и усещане за някоя религия е толкова...едностранчиво и необективно.

Нали?

А, Вальо, дай малко повече инфо, моля, за тези 7 структурно различни хора на планетата, това е много интересно.

С удоволствие, но на тозип комп /в гората/ нямам някои материали, с които да направя справка - за да съм точен. Пък ги няма в нета. Утре, от работата ми. Има по въпроса в "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц, година 1616", но и нея я нямам на този комп. Май Венци беше дал линк към нея на руски в темата Духовна литература, сега ще проверя

С удоволствие, но на тозип комп /в гората/ нямам някои материали, с които да направя справка - за да съм точен. Пък ги няма в нета. Утре, от работата ми.

Има по въпроса в "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц, година 1616", но и нея я нямам на този комп. Май Венци беше дал линк към нея на руски в темата Духовна литература, сега ще проверя

Много ще ти бъда благодарна, това не го зная, а ми стана страшно интересно. Ще видя и линка, ама ти пиши утре, моля те.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.