Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пентагонът: ”Ислямска държава” е по-опасна от ”Ал Кайда”

Featured Replies

Да добавим за АФАР на МИГ-31. Да уточним няколко неща - Заслон е радар по PESA технология (което НЕ Е АФАР).

Радар по подобна технология има на B-1, казва се AN/APQ-164.

Ето ти fact sheet от производителя:

http://www.northropgrumman.com/Capabilities/ANAPQ164Radar/Pages/default.aspx

First production delivery was in 1984

Заслон влиза на въоръжение в началото на 80-те, като разработката му е в края на 70-те.

• Отговори 10,7k
  • Прегледи 532,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На мен друго ми е чудно. Как тия, дето привеждат подобни примери и обясняват колко лошо било положението в Русия, как там имало н'ам-си-къф-си режим, че те всъщност били русофили, ама само антипутинис

• Да ви напомня за едни други теми? Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407154266&hc_location=ufi

• САЩ не само създадоха ИДИЛ. САЩ до последно покровителстват, съдействат и финансират ИДИЛ, доколкото в техните очи ИДИЛ е единствената алтернатива на сирийския президент, съответно- на руското хуманит

Публикувани изображения

преди 2 минути, karadzha написа:

Те сега САЩ петрол ще пропикае.

Би ги шарлитата, бива ги само да се дървят...

преди 42 минути, miro20 написа:

И как това се връзва с признанията на руския пилот / четещ листче в гръб /  че са били супер изненадани, не са усетили че са засечени от турските радарни системи, не са усетили че има враески самолети около тях, не са усетили че са взети на мушка, не са чуили радиото , не са предупредени от своя собствен наземен контрол,  и т..н..

КАкто попитах по назад - абе тея от първата световна война ли са ги взели ???

Ей така летят си покрай турската граница и си слушат Любе в слушалките безгрижно ...

Ами просто е. Турските изтребители не са били с включени радиолокационни станции, а се следели целите пасивно. Може и руснаците да не са включили радара, за да не се издават. Общо взето в такива ситуации, едва ли някой би си включил радара с риск, да го нацели точната ракетка. А тия с топлинно насочване са с нисък обхват. 4 тъмни самолета, парещи много. Два в гръб. Общо взето работата е ясна.  Поне аз така мисля по простому, без да съм навлизал в подробности кой самолет с какви локационни станции разполага и дали ги е бил пуснал. Подробностите се знаят и от двете страни, но тук явно става въпрос за риторика в публичното пространство. Нека отмине тая фаза и ще се разбере. Някой няма да издържи и ще каже как точно са станали нещата. Това дето го пишат  и двете страни е бошлаф работа. 

Главнокоманващият на ВКС с подробности за турската атака срещу Су-24: Два F-16 са дебнели руския бомбардировач, а терористите на земята са били предупредени къде и кога да устроят засада за пилотите

Цитат

gen.Bondarev

Главнокомандващият Въздушно космическите сили на Русия генерал-майор Виктор Бондарев разказа подробности за атаката на турските ВВС срещу бомбардировача Су-24М. По думите на генерала турските изтребители F-16 фактически са направили в небето засада на руския самолет, а терористите на земята са знаели за готвещата се атака, предаде РИА Новости. „Във връзка с появилите се различни версии за атаката на турския изтребител F-16 срещу руския самолет Су-24М в небето над Сирия на 24 ноември искам да представя цялата картина на това безпрецедентно по своята вероломност събитие“, каза Виктор Бондарев.

Терористите в Сирия са били предварително информирани за готвещата се провокация. Ударът по Су-24М е нанесен в 10:24 часа, а само след час и половина видео с падането на бомбардировача е разпространено от частна турска тв компания, обясни генералът. По думите му, турските изтребители са дебнели в небето руския бомбардировач, тъй като не биха могли да стигнат до това място, дори да излетят от най-близото летище.

„Резултатите от обективния контрол на РЛС на Сирия потвърждават, че двата F-16С са били във въздуха в зоната на дежурство от 9 часа и 11 минути до 10 часа и 26 минути в продължение на 1 час и 15 минути на височина 2400 метра, което доказва, че акцията е планирана предварително и изтребителите са дебнели в засада във въздуха над територията на Турция“, мотивира се генерал Бондарев. Той подчерта, че изтребителите F-16C от положение на дежурство на земята биха се добрали от авиобазата „Диарбекир“ до мястото на пуска на ракетите за 46 минути, от които 15 за подготовка и излитане на самолета и 31 за полет до рубежа на пуск. Така прехващането на самолета Су-24М от положение на дежурство на земята от аеродрома „Диарбекир“ е невъзможно, тъй като необходимото време за подлитане превишава времето на атака на целта с цели 12 минути, обясни главнокомандващият.

На всичкото отгоре средствата за обективен контрол не са фиксирали нито едно предупреждение от турския F-16 до Су-24, подчерта генерал Бондарев.

преди 13 минути, язе написа:

Даваш ли си сметка, за колко секунди се взимат 4 километра от свръхзвуков самолет? Тия цигани, ако не са го чакали във въздуха, трябваше да го гонят до базата!

Каква свръхзвукова скорост те гони? Доколкото четох някъде, скоростта е била около 400 км/ч, което е нормално  с оглед на траекторията, по която се е движил самолета. Все пак е трябвало да направи завой около турската граница, освен това е летял на безопасна височина от 6000 м. Няма нужда от преразход на гориво и от висока скорост. 

преди 1 час, kolev_74 написа:

От територията на Турция е започнал минометен обстрел над Сирия..

Ако това наистина е вярно, тоя мангал явно е изперкал

Вярно е ,но не е от турската армия ,а от терористични групировки. Те така или иначе си минават свободно и още преди намесата на Русия ,като видят зор от сирийската армия ,бягаха да се крият в Турция. 

Руския генщаб това му е работата - да ръси орпавдания, пропаганда и лъжи.

Не, това не е изненада, това е работа на всички пи-ар вдомства по време на война. Разбираемо е.

Аз обаче едно нещо не мога да разбера и отговор не намерих във тоновете "анализи" - какво е правил този /тези/  руски самолети там ?  И зашо не са избрали далеч по безпоасен и ПО ПРАВ маршрут малко по на юг, примерно 20-50 км по на юг ? И защо знаейки че са предупреждавани съвсем официално и МНОГОКРАТНО от турска страна , са преминали турското островче /или не са но близко/ със изключени радиота, със изключени радари , слепи и глухички горките...

Нещо куца тука... :)

преди 40 минути, karadzha написа:

Те ИД да не би да им пука от турските и американски полети – та те ги пазят.

Ще ги познаем по делата - сега имаме спиране на въздушните удари срещу ИД  , балгодарение на руснаците, имаме разнобой в антитерористичната коалиция, имаме неоправдано / вече оправдано на ужким/ присъствие на руски С-400  в района , имаме от началото на руските удари , края на септември явен акцент на руските удари  всичко друго но не и ИД.

Кой казваш кого пази ?

Току що, miro20 написа:

Не, това не е изненада, това е работа на всички пи-ар вдомства по време на война. Разбираемо е.

Аз обаче едно нещо не мога да разбера и отговор не намерих във тоновете "анализи" - какво е правил този /тези/  руски самолети там ?  И зашо не са избрали далеч по безпоасен и ПО ПРАВ маршрут малко по на юг, примерно 20-50 км по на юг ? И защо знаейки че са предупреждавани съвсем официално и МНОГОКРАТНО от турска страна , са преминали турското островче /или не са но близко/ със изключени радиота, със изключени радари , слепи и глухички горките...

Ами питай генщаба, ще ти отговорят. Трябва ли един полет на военен самолет да е ясен за всички? Ако  питаш мен, аз също бих избрал подобна траектория по една простичка причина - риск вражеската ракета да нацели своите :)  Логично, а? На 20-50 км навътре няма как ракета от Земята да нацели турски патрулиращ изтребител. Но пък ако се движа до границата, голяма е вероятността турските изтребители да са параван. Чисто и просто траекторията е по-безопасна или поне би била, ако Турция не бе решила друго. Аз пак ти казвам. Чакай малко да мине време, после някой ще изпее как точно стоят нещата. сега и да си задаваш въпроси и да не си задаваш, не си на нивото на генщаба. 

преди 2 минути, Кико написа:

Ами питай генщаба, ще ти отговорят. Трябва ли един полет на военен самолет да е ясен за всички? Ако  питаш мен, аз също бих избрал подобна траектория по една простичка причина - риск вражеската ракета да нацели своите :)  Логично, а? На 20-50 км навътре няма как ракета от Земята да нацели турски патрулиращ изтребител. Но пък ако се движа до границата, голяма е вероятността турските изтребители да са параван. Чисто и просто траекторията е по-безопасна или поне би била, ако Турция не бе решила друго. Аз пак ти казвам. Чакай малко да мине време, после някой ще изпее как точно стоят нещата. сега и да си задаваш въпроси и да не си задаваш, не си на нивото на генщаба. 

Я се прочети пак ? :)

Грам логика не видях в това , ама ти си знаеш :)

преди 2 минути, miro20 написа:

Я се прочети пак ? :)

Грам логика не видях в това , ама ти си знаеш :)

Нормално е да не виждаш логика. Ти в нищо не виждаш логика, освен в паричките, които вземаш за да пишеш.

преди 26 минути, Кико написа:

Каква свръхзвукова скорост те гони? Доколкото четох някъде, скоростта е била около 400 км/ч, което е нормално  с оглед на траекторията, по която се е движил самолета. Все пак е трябвало да направи завой около турската граница, освен това е летял на безопасна височина от 6000 м. Няма нужда от преразход на гориво и от висока скорост. 

Дори и с 400 км. ч колко време са 4 километра?Между  дрругото и ти си лаик. Единствения реактивен самолет, способен да лети с толкова бавна скорост е Су 27. Су 24 просто не може да лети толкова бавно.

преди 1 минута, Кико написа:

Нормално е да не виждаш логика. Ти в нищо не виждаш логика, освен в паричките, които вземаш за да пишеш.

Като изръсиш поредната простотия, колкото да запълниш ефира, по добре ли се чувстваш ?

Тук е честа практика някои да си запълват беззъбите комплекси с подобни че и по ярки , обиди .. изглежда това ви облегчава :) 

преди 3 минути, miro20 написа:

Като изръсиш поредната простотия, колкото да запълниш ефира, по добре ли се чувстваш ?

Тук е честа практика някои да си запълват беззъбите комплекси с подобни че и по ярки , обиди .. изглежда това ви облегчава :) 

Тролска му работа. 

преди 3 минути, язе написа:

Дори и с 400 км. ч колко време са 4 километра?Между  дрругото и ти си лаик. Единствения реактивен самолет, способен да лети с толкова бавна скорост е Су 27. Су 24 просто не може да лети толкова бавно.

Сигурен ли си? 

преди 4 минути, miro20 написа:

Изказванията ти са леко казано неадекватни! Какви лъжи ,нали траекторията на полета се следи постоянно от радари и спътници (не само руски) и с тази информация никой не може да спекулира. 

Честно имам чувството ,че присъствието ти тук е само с цел да дразниш хората с куп глупости. Това пък със самолетите от първата световна война беше върха на простотията. Не стана ли време да спреш да се излагаш? Да СУ-24 е свръх звуков бомбардировач ,но това не значи ,че понеже може да мине скоростта на звука ,може и да маневрира с такава скорост ,както и да поразява точно обекти на така висока скорост. Друго ,че и височината има огромно значение за скоростта. 
Маршрута е напълно безопасен ,политикана на Турция не е. 

Самолета НЕ Е предупреден нито веднъж от турска страна ,и това е доказуемо от техническа гледна точка ,както и курса на полета. Според теб защо НАТО и САЩ също не подкрепят действията на Турция и дори се обсъжда изключването на страната от НАТО? Бас ловя ,че не е заради "руските лъжи" . . . 

Турски самолети постоянно е имало по границата и преди това ,в близост до руските ,обаче те не са разглеждани ,като врагове ,които като се засекат задължително да се подпукат. В момента вече се считат за врагове и руското ПВО ще свали всеки самолет нарушил и за стотна границата със Сирия. 

Драги съфорумници ,гореспоменатия господин е само един провокатор ,който си чеше езика и му доставя удоволствие да дразни. Не му обръщайте внимание на глупостите ,и аз не възнамерявам да се повтарям повече. 

Миро ,не желая да те обидя ,просто липсата ти на адекватни аргументи ме кара да мисля реално по-горе написаното. И съвет от мен ,иди спори за друго нещо ,ама гледай да си запознат и да можеш да представиш някакви сериозни аргументи ,преди да се хванеш да спориш. 

преди 5 минути, Soviet Soldier написа:

Изказванията ти са леко казано неадекватни! Какви лъжи ,нали траекторията на полета се следи постоянно от радари и спътници (не само руски) и с тази информация никой не може да спекулира. 

Честно имам чувството ,че присъствието ти тук е само с цел да дразниш хората с куп глупости. Това пък със самолетите от първата световна война беше върха на простотията. Не стана ли време да спреш да се излагаш? Да СУ-24 е свръх звуков бомбардировач ,но това не значи ,че понеже може да мине скоростта на звука ,може и да маневрира с такава скорост ,както и да поразява точно обекти на така висока скорост. Друго ,че и височината има огромно значение за скоростта. 
Маршрута е напълно безопасен ,политикана на Турция не е. 

Самолета НЕ Е предупреден нито веднъж от турска страна ,и това е доказуемо от техническа гледна точка ,както и курса на полета. Според теб защо НАТО и САЩ също не подкрепят действията на Турция и дори се обсъжда изключването на страната от НАТО? Бас ловя ,че не е заради "руските лъжи" . . . 

Турски самолети постоянно е имало по границата и преди това ,в близост до руските ,обаче те не са разглеждани ,като врагове ,които като се засекат задължително да се подпукат. В момента вече се считат за врагове и руското ПВО ще свали всеки самолет нарушил и за стотна границата със Сирия. 

Драги съфорумници ,гореспоменатия господин е само един провокатор ,който си чеше езика и му доставя удоволствие да дразни. Не му обръщайте внимание на глупостите ,и аз не възнамерявам да се повтарям повече. 

Миро ,не желая да те обидя ,просто липсата ти на адекватни аргументи ме кара да мисля реално по-горе написаното. И съвет от мен ,иди спори за друго нещо ,ама гледай да си запознат и да можеш да представиш някакви сериозни аргументи ,преди да се хванеш да спориш. 

Ако филтрирам и твоите личностни простотии за мен, - ами погледни траекторията

http://nv.ua/world/countries/the-new-york-times-sravnila-turetskuju-i-rossijskuju-versiju-o-traektorii-sbitogo-su-24-82109.html

сравнени са и руски и турски източници, и пак се чудя - какво е пречело руския самолет да се движи доста по на юг, а не да прави криволичения около турксата граница-островче ?

И то след многократните турски предупреждния от октомври месец до сега , и официално привикване на руското военно  аташе - това пак го споменавам заради спекуалциите за "приятелски" самолети .

преди 7 минути, miro20 написа:

http://nv.ua/world/countries/the-new-york-times-sravnila-turetskuju-i-rossijskuju-versiju-o-traektorii-sbitogo-su-24-82109.html

сравнени са и руски и турски източници, и пак се чудя - какво е пречело руския самолет да се движи доста по на юг, а не да прави криволичения около турксата граница-островче ?

И то след многократните турски предупреждния от октомври месец до сега , и официално привикване на руското военно  аташе - това пак го споменавам заради спекуалциите за "приятелски" самолети .

Аз ти казах, ама пак питаш. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Кое ? оная фантасмагория за "риска вражеска ракета да нацели своите... и т.н . "  ? :):)

аха.. :)

преди 7 минути, miro20 написа:

Виж това не са мой квалификации ,това е колективното мнение тук. 

И какво се изненадваш ,че турците имат някаква скалъпена мизерна версийка ,как СУ-24 за секунди е навлязъл в турска територия. То е ясно ,че са го чакали ,Защото знаеш ли колко време ,след като го засече радара ,трябва на един самолет да излети от базата и да стигне до нарушителя. Ра това време СУ-24 щеше да се е върнал в неговата база. Пък и показаното в турската версия нарушаване на въздушното пространство на Турция противоречи напълно на данните ,че е бил прихванат и предупреждаван многократно. Ако реално е прелетял точно над това малко ръбче ,то не само ,че не е имало време да го прихванат ,а не е имало време и веднъж да го предупредят. Обичайно като се прихване и предупреди даден самолет се ескортира до напускането му ,а не се стреля по него. 
Само за тоя месец и Гърция се оплака ,че турски самолети нарушавали над 50 пъти гръцкото въздушно пространство. И не само това ,Турция още преди намесата на Русия в Сирия имаше свалени един сирийски Миг-29 и МИ-17. 

Просто турците тоя път се издъниха грандиозно ,и дори собствените им съюзници нямат очи да го отрекат. Не мисли ,че изключването на Турция от НАТО е влязло за разглеждане ей така. Има си сериозни причини за този факт и дори страни от НАТО са подавали оплаквания от анархичното поведение на турските ВВС. 

Хиляди руски военни – към турско-арменската граница

Цитат

Зашеметяващ нов доклад на Министерство на отбраната на Русия циркулира в Кремъл, съобщават няколко независими източника, сред които сайтовете Eutimes.net и whatdoesitmean.com. В него се посочва, че президентът Путин тази сутрин е издал заповед на 58-ма армия със седалище в Северен Кавказ незабавно да разположи “избрани” полкове и бригади на федерацията за военна електронната война със зенитни, гранатометни, противотанкови, моторизирани военни и артилерийски сили на турско-арменската граница.  Общият им брой е от близо 7000 руски военни, които да бъдат пуснати в битка.

Според този доклад, правното разрешение за това масивно бойно разгръщане се дължи на съвместното споразумение за защитна система на руско-арменски ракети, подписано от президента Путин на 11 ноември и който ще бъде финализиран през тази седмица от премиера Медведев.

С него Армения сега става много важна част от руската Съвместна ПВО, се казва в този доклад.Според него военните сили на федерацията вече ще бъдат в състояние да се противопоставят на заплахите идващи от Турция по западната граница. Те ще отразяват защитите на ПВО, предоставени от федералните и морски сили на турската граница със Сирия. От миналата седмица наблюденията показват, че САЩ и турските самолети напълно са преустановили своите летящи мисии срещу ислямските терористи в тази зона на военни действия.

Армения се оказа под удара на руско-турския конфликт. Анкара много тежко осъзнава икономическите, и не само последствия, след като си позволи да свали руски бомбардировач, изпълняващ антитерористична операция над Сирия. В четвъртък турския премиер замина на посещение в Азърбайджан, където заяви: „Турция ще направи всичко възможно за освобождението на окупираните територии в Азърбайджан“ — заяви Ахмет Давотоглу, като анонс за намерението си да разгори карабахския конфликт. С това заявление Ахмет Давотуглу даде да се разбере, че Анкара има намерение да се намеси в нагорно-карабахския конфликт.

Зле преведено, но в общи линии показва любопитни "подробности". Оттук нататък - какво, война на ПВО-топки?

Този верно си е изгубил акъла, но и едва ли на сама глава е решил да се набърка в още едни бойни действия...

преди 14 минути, Soviet Soldier написа:

Защото знаеш ли колко време ,след като го засече радара ,трябва на един самолет да излети от базата и да стигне до нарушителя.

Не  е трябвало никакво време, защото както споменах по назад, те си летят постоянно там. Или както сега путинската пропаганда нарича това - "чакали"

преди 15 минути, Soviet Soldier написа:

Обичайно като се прихване и предупреди даден самолет се ескортира до напускането му ,а не се стреля по него. 

Сигурно така са правили предишните пъти от октомври месец, когато е привикано руското военно аташе , и са предупредени официално за последствия.

преди 16 минути, Soviet Soldier написа:

Само за тоя месец и Гърция се оплака

Ами да привикат турското аташе и да се разберат.Ако не стане - да си иги свалят и те. Имат пълното право.

преди 17 минути, Soviet Soldier написа:

Не мисли ,че изключването на Турция от НАТО е влязло за разглеждане ей така. Има си сериозни причини за този факт и дори страни от НАТО са подавали оплаквания от анархичното поведение на турските ВВС. 

Да не би да имаш превид този пореден путински фейк-спекулация  ?  http://www.stopfake.org/fejk-turtsiyu-hotyat-isklyuchit-iz-nato/

преди 20 минути, miro20 написа:

Не  е трябвало никакво време, защото както споменах по назад, те си летят постоянно там. Или както сега путинската пропаганда нарича това - "чакали"

Сигурно така са правили предишните пъти от октомври месец, когато е привикано руското военно аташе , и са предупредени официално за последствия.

Ами да привикат турското аташе и да се разберат.Ако не стане - да си иги свалят и те. Имат пълното право.

Да не би да имаш превид този пореден путински фейк-спекулация  ?  http://www.stopfake.org/fejk-turtsiyu-hotyat-isklyuchit-iz-nato/

Ръководителят на турската национална организация за разузнаване (MIT) заяви, че "Ислямска държава" трябва да бъдат признати на международно равнище.
Снимка: архив истина. Roux

Хакан Фидан, каза в словото си, че LiH - това е реалност, която не трябва да се бори, съобщава германската информационна AWDNEWS. Според Фидан, Русия не се бори на терористичната заплаха, и се опитва да "удуши" ислямистката революция от Сирия. "

-----------------------------------------------------------------------
абе,Миро,аз те мислех за соросоид а ти излезна турско мекере!

Редактирано от glen (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.