Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 43 минути, Aleksi написа:

При уиндоус става чрез диспечер на устройствата, мрежови карти, свойства, разширени, locally Administered Address, цъкам на стойност и пиша мак адреса- тръгва веднага.

В линукс става с един тул MAC Changer, aко ще се сменя мака.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 44 минути, Aleksi написа:

При уиндоус става чрез диспечер на устройствата, мрежови карти, свойства, разширени, locally Administered Address, цъкам на стойност и пиша мак адреса- тръгва веднага.

Така, значи след ДОСТА образоване по темата и една камара боклук в нета, излезе следното:

1. /etc/network/interfaces   работи, но там ще трябва да конфигурираш целия интерфейс, с IP, DNS, ROUTER, MAC. Защото, ако го направиш от там, Network Manager го игнорира и губиш възможност да управляваш устройството от графичния интерфейс. Тоест в /etc/network/interfaces или всичко или нищо.

2. По принцип Mint работи с NetworkManager за управление на мрежовите устройства. Възможно е да го конфигурираш от неговия тул - nmtui. Не знам защо, но през него конфигурацията остава. За да го ползваш трябва да направи следното:

$ sudo su
# nmtui

Първият ред е понеже root акаунта не е активен по подразбиране в Mint. Този номер ще те вкара в като root. /Възможно е и просто sudo nmtui да сработи/

После в тази програмка ще видиш меню и можеш да се придвижваш с табулация и ентер. Даваш Edit, избираш интерфейса и после show полето на ethernet. Там си го задаваш и после Save & Quit.

Възможно е някъде из конфиг файловете на NetworkManager /etc/NetworkManager/ да се постигне същия ефект. Но засега не погледнах какво се променя, за да се зададе MAC адреса.

преди 15 минути, Tanner Foost Foust написа:

В линукс става с един тул MAC Changer, aко ще се сменя мака.

Абсолютно вярно, но цял сървис за единия MAC адрес е прекалено. По принцип MAC Changer се ползва за рандомизация и други магии.

преди 1 час, Aleksi написа:

Toва в началото не можа ли да го опишеш? Не се ли сешащ, че излиза леко влачат ме мамо - носят ме.
Отваряй си очите и без твои импровизации.

sudo pluma /etc/network/interfaces

# The LAN  network interface
# allow-hotplug enp0s31f6 auto enp0s31f6
iface enp0s31f6 inet dhcp
hwaddress ether 00:00:00:00:00:00

Вместо нулите напиши новия адрес. И обезателно в края бий един Enter ( нов ред ).
sudo reboot

преди 3 часа, bulljo написа:

Предполагам че е някой квартален доставчик, най обикновена LAN мрежа затова този съвет.

Де да би било! :)  Ама сладки времена бяха - 10  минути от възникване на проблема и е оправен. Сега за 1 час не мога да се свържа.

преди 1 час, Aleksi написа:

На Димо Канев съм. 

https://www.rozabg.com/

Ти кажи сработи ли през nmtui? :)

Също върни /etc/network/interfaces до първоначалното състояние.

преди 3 часа, Tanner Foost Foust написа:

Дайте някое линуксче с remote desktop с nla.

И да се побере в 512 MB.

Проблема не е прост. Ако искаш опитай със SliTaz. Явно никой не е пробвал подобен конфиг, обаче.

https://thishosting.rocks/best-lightweight-linux-distros/

преди 5 часа, Profruit написа:

Toва в началото не можа ли да го опишеш? Не се ли сешащ, че излиза леко влачат ме мамо - носят ме.
Отваряй си очите и без твои импровизации.

sudo pluma /etc/network/interfaces

# The LAN  network interface
# allow-hotplug enp0s31f6 auto enp0s31f6
iface enp0s31f6 inet dhcp
hwaddress ether 00:00:00:00:00:00

Вместо нулите напиши новия адрес. И обезателно в края бий един Enter ( нов ред ).
sudo reboot

Не става. Като напиша sudo pluma или piuma и в двата случая ми пиша pluma/piuma comand not faund.

А ако случайно навигираш до /etc/network и с десен бутон избереш "отвори като администратор" и отвориш с текстовия си радактор interfaces като root, какво ли може да стане?

на 23.09.2018 г. в 19:55, бат'начо написа:

лесен начин за ХП

Жокер - multisystem + оригинален образ.

преди 6 часа, Melmak ® написа:

Така, значи след ДОСТА образоване по темата и една камара боклук в нета, излезе следното:

1. /etc/network/interfaces   работи, но там ще трябва да конфигурираш целия интерфейс, с IP, DNS, ROUTER, MAC. Защото, ако го направиш от там, Network Manager го игнорира и губиш възможност да управляваш устройството от графичния интерфейс. Тоест в /etc/network/interfaces или всичко или нищо.

2. По принцип Mint работи с NetworkManager за управление на мрежовите устройства. Възможно е да го конфигурираш от неговия тул - nmtui. Не знам защо, но през него конфигурацията остава. За да го ползваш трябва да направи следното:

$ sudo su
# nmtui

Първият ред е понеже root акаунта не е активен по подразбиране в Mint. Този номер ще те вкара в като root. /Възможно е и просто sudo nmtui да сработи/

После в тази програмка ще видиш меню и можеш да се придвижваш с табулация и ентер. Даваш Edit, избираш интерфейса и после show полето на ethernet. Там си го задаваш и после Save & Quit.

Възможно е някъде из конфиг файловете на NetworkManager /etc/NetworkManager/ да се постигне същия ефект. Но засега не погледнах какво се променя, за да се зададе MAC адреса.

Абсолютно вярно, но цял сървис за единия MAC адрес е прекалено. По принцип MAC Changer се ползва за рандомизация и други магии.

Резултат 0.

2026417912_2018-09-2505-59-35.thumb.jpg.f674329f42766be23aaad8874e9eed9a.jpg

Пак си ползва стария мак адрес.

преди 3 часа, Melmak ® написа:

$ sudo su
# nmtui

Ако имаш път към Карлово, обади се да те черпя бира. 

Значи, влизам в nmtui и редактирам и ... виждам че постоянно си прави нови профили още два автоматичен етхернет, профил1/2, врайлд конекшън... и така. Аз ги трия, то пак си ги плоди. Накрая където е клониран мак адрес написах новия мак и ... ТРЪГНА!!! Цункам те по челото и ако имаш път към моя края се обади за една бира.

преди 36 минути, Aleksi написа:

Значи, влизам в nmtui и редактирам и ... виждам че постоянно си прави нови профили още два автоматичен етхернет, профил1/2, врайлд конекшън... и така. Аз ги трия, то пак си ги плоди.

Тъкмо щях да ти кажа, че горе трябва да е стария, долу новия. Затова става роенето - мисли че му задаваш ново устройство. Но виждам си се усетил.

преди 38 минути, Aleksi написа:

Ако имаш път към Карлово, обади се да те черпя бира.

С удоволствие! :)

Имам Линукс Минт 19 от 1 месец. Преинсталирах го 3 пъти, поиграх си малко с него. За сега виждам само негативните черти на Линукс. Но днес чашата преля. Без да съм го ръчкал, първо ми изскочиха шорткътите на игрите, после D диска не иска да се монтира. И защо по дяволите всеки път когато го стартирам трябва да ми се монтира D- диска а не го прави автоматично. Имам 600 гб информация на него, а не мога да отворя и 1 мгб.

Ето това ми изписва. И шорткътите ми изчезнаха, а не изскочиха.

Снимка от 2018-09-28 15-19-25.png

По принцип се монтира, ако е описан коректно в /etc/fstab. По добре да не описан изобщо, отколкото да е неправилно описан. Можеш да ми покажеш съдържанието на файла да го погледна. Ако е в ntfs формат е необходима и поддръжката му - ntfs-3g. Може да има и проблем с правата.

Работеше си нормално. Когато разархивирах файлове и изведнъж заби и всичко приключи. Върнах се към Уйндоус 10.

По- късно пак може да се пробвам с Минт.

Когато преинсталирам Минт в Диск-С и същият го превърна в ext4 /, трябва ли диск D да го променям по някакъв начин или не е нужно.

Първият път когато инсталирах Минт, направо изтрих целия диск и той стана едно цяло, после си го нацепих на нова сметка.

И ако се наложи да го цепя пак, какъв трябва да е диск D, ext4, но с home, / или какъв?

На дял C, ако е поне 20 ГБ, задаваш да се инсталира кореновата файлова система. Дял D не го пипаш и се държиш с него, все едно, че не съществува по време на инсталацията. Ако искаш да си направиш ново разделяне на диска, тогава задаваш един дял от 20-40 ГБ (и 50ГБ да отделиш не е лошо), форматиран в ext4 или btrfs за кореновата файлова система и цялото останало пространство задаваш за Home дял форматиран в същите файлови системи. Аз предпочитам да ползвам btrfs.

Защо трябва да деля харда на 3 части. Има ли вариант да е само на 2?

1 част за операционна система

2 част за филми, снимки и т.н.  Втората част ако не я форматирам в ext4 или btrfs ще я вижда ли Linux и ще я зарежда ли при включване на системата?

И какво ще рече коренова файлова система?

Забравих най- важното, благодаря за отделеното внимание!

преди 14 минути, Тодор Андреев написа:

Ето примерен линк как е организирана файловата система в Линукс. Дано да съм полезен.

преди 18 минути, Тодор Андреев написа:

2 част за филми, снимки и т.н.  Втората част ако не я форматирам в ext4 или btrfs ще я вижда ли Linux и ще я зарежда ли при включване на системата?

Коренова файлова система :https://bg.wikipedia.org/wiki/Файлова_система

втория дял си го остави какато си е (предполагам) NTFS , ще го виждш

Третия дял ти е за SWAP

УСПЕХ

преди 48 минути, Тодор Андреев написа:

Можеш и на една. Всяка директория, която не е изрично монтирана на самостоятелен дял се включва в дяла на кореновата файлова система. Отбелязва се с наклонена черта -/. Изнасянето на Home дяла ти позволява да си запазиш данните при преинсталация, като го монтираш на новата файлова система без форматиране.

преди 32 минути, rams написа:

Третия дял ти е за SWAP

Имай предвид, че в новите версии на Ubuntu се създава автоматично swap файл. Предполагам, че е така и при ментата.

преди 19 часа, Тодор Андреев написа:

Ето това ми изписва. И шорткътите ми изчезнаха, а не изскочиха.

Снимка от 2018-09-28 15-19-25.png

Щото това си го правил след инсталацията и нещата се случват и правят различно от Уйн. Затова. (А кажи ми как дял, дето се идентифицира по uuid се казва D и твоята система знае за това, и ти надлежно не си ѝ казал, че си го направил - приписваш и изкуствен интелект по-висш от твоя, незнайно защо, пък после се сърдиш, защо го няма).

Какво ти пречеше още при инсталацията да избереш ръчно разделяне, дяла да го зададеш с точка на монтиране /D . После във файловата система на инсталираното вече да навигираш до Де-то и да му изкараш пряк път в страничната лента, на десктопа или където поискаш. Така и така искаш да е монтиран винаги - защо не си улесняваш живота, а трябва да научаваш кое за какво служи и как се прави на джирит, а не по малко и с хляб.

преди 12 часа, cybercop написа:

Можеш и на една. Всяка директория, която не е изрично монтирана на самостоятелен дял се включва в дяла на кореновата файлова система. Отбелязва се с наклонена черта -/. Изнасянето на Home дяла ти позволява да си запазиш данните при преинсталация, като го монтираш на новата файлова система без форматиране.

Имай предвид, че в новите версии на Ubuntu се създава автоматично swap файл. Предполагам, че е така и при ментата.

...да много добре знам какво и как прави инсталатора и в частност партишън мениджъра , аз просто му казах за какво е третия дял.....

преди 14 часа, cybercop написа:

Аз зат'ва предпочитам опцията "Друго" (ръчно редактиране на дяловете) и така избягвам създаването на ненужни файлове.

преди 2 часа, rado84 написа:

Аз зат'ва предпочитам опцията "Друго" (ръчно редактиране на дяловете) и така избягвам създаването на ненужни файлове.

При ръчното разделяне, също се създава swap файл, ако не си задал swap дял.

Как мога да направя 2 дяла както при Windows да имам C:/ и D:/ ? Или то root и home ми се водят така? МММ другия въпрос е, че в additional drivers не ми излизат драйвъри, а аз искам да си инсталирам видеодрайвъра и той е intel hd 2500

Screenshot from 2018-10-05 16-16-36.png

За да ти излезнат драйвери трябва в other software да сложиш отметка на първото квадратче и после да обновиш и ще ти излезнат.За два дяла - да, хоме и роот са различни, пъвдия е Д а втория е Ц т.е. както трябва ти е :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.