Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Тъкмо си оправих проблема и видах, че ми пишете.

Благодаря все пак. Проблема беше в настройките на дъното.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Въпрос с повишрна трудност:

След успешна инсталация на Линукс Минт 19 ми изписва: "рестартирайте сега или..."

Рестартирам и отново ми зарежда от флашката. Изкл лаптопа, махам флашката, вкл и ми изписва "no bootable divice".

На какво се дължи този скапан проблем.

При инсталацията, последния път го пуснах на най- горната отметка, която сама си създава дял efi и т.н.

Лаптопа е acer с 4гб памет, модел 2016г. Дъното му е uefi, флашката с която го преинсталирам е същата с която успях да преинсталирам моя, който имаше същия проблен, но създадох дял efi и се оправи. Тук този номер не мина.

Поради каква причина може да ти зареди отново от флашката, тя би трябвало да е махната, като дори би трябвало да ти излезе известие за това?

А. Лошо направено дисто

Б. Твоя грешка

В. "Проблем" с дъното

Верният отговор - и трите.

(Би трябвало да си сложил grub на влашката, от комбинацията на 3-те проблема).

И за да не съм неясен (моята версия е) - избираш автоматично делене, флашката я 'брои' за /dev/sda, създава дял за efi, но инсталира grub в MBR на /dev/sda. Дори и при автоматично делене ти пак имаш избор къде да се инсталира записът, тук не си обърнал внимание и си се съгласил сляпо.

Каламарес  (ако е той) е "нов" инсталатор и "не е очукан отвсякъде" както трябва.

преди 2 минути, Димитър Христозов написа:

Как да си инсталирам Adobe Flash Player и обновленията му.

Отваряш си пакетния мениджър за твоето дистро, в полето за търсене пишеш каквото съм показал и маркирал на скрийншота и го инсталираш.

spacer.png

преди 27 минути, Димитър Христозов написа:

За коя дистрибуция става въпрос ?

преди 2 часа, Димитър Христозов написа:

Сваляш тар от сайта на адобе разархивираш го и четеч прочети ме

преди 1 час, petie1 написа:

Сваляш тар от сайта на адобе разархивираш го и четеч прочети ме

Много сложно му го направи. За начинаещ и моят начин през 2 поста нагоре ще му свърши работа, независимо дали е Арч или Даебианско чудо.

преди 25 минути, rado84 написа:

Много сложно му го направи. За начинаещ и моят начин през 2 поста нагоре ще му свърши работа, независимо дали е Арч или Даебианско чудо.

Ами не съм сигурен дали ще му свърши работа твоя начин ако иска чист флаш или го няма в хранилишето ама да пробва де нищо не губи

преди 1 час, rado84 написа:

Ама зависимо. У Арч са го кръстили papper-flash

преди 17 минути, Masakra написа:

Ама зависимо. У Арч са го кръстили papper-flash

На бас че не е оригиналния флаш това а флаш пипер или както там беше

преди 5 минути, petie1 написа:

На бас че не е оригиналния флаш това а флаш пипер или както там беше

Къв ще да е. И да е оригинален, не е по-малко опасен. Така или иначе не ползвам флаш. Ама го написах, за да види Радо84, че не е прав.

преди 3 минути, Masakra написа:

Къв ще да е. И да е оригинален, не е по-малко опасен. Така или иначе не ползвам флаш. Ама го написах, за да види Радо84, че не е прав.

Аз от 5 години флаш не съм слагал ни на Бозата ни на Линукс и не съм преритал кат гледам

Здравейте. Искам да попитам въпрос за проблем, на който се натъквам за втори път.

Подмених ОС на машината, която използвам за бекъп - Уин>>Дебиан (Бъстър). Мислех, че няма къде да объркам инсталацията (ръчна, не автоматична), ама явно го направих, защото отново ми се случи, когато искам да sudo нещо, ми казва, нещо от рода: "Не си в групите на sudo-ърите. Проблема ще бъде рипортнат". Аз се добавих към групата на sudo-ърите, и вече е ок, но защо може да се объркало и какво. Дали защото е testing?

Кога се добави в групата - по време на инсталацията или след това? Освен това инсталатора и всичко останало не е в "крайна фаза", и е нормално да ти излязат и други малки проблеми преди "края".

Аз със Септор (и то е Бъстър) опитах да обнова ГРУБ и ми каза, че няма такава команда. На другия ден вече имаше.

преди 11 часа, Мальчик Бананан написа:

Мислех, че няма къде да объркам инсталацията (ръчна, не автоматична), ама явно го направих, защото отново ми се случи, когато искам да sudo нещо, ми казва, нещо от рода: "Не си в групите на sudo-ърите. Проблема ще бъде рипортнат". Аз се добавих към групата на sudo-ърите, и вече е ок, но защо може да се объркало и какво. Дали защото е testing?

https://debian-handbook.info/browse/stable/sect.installation-steps.html

root  не трябва да има празна парола. Ако я оставите празна по време на инсталацията, акаунтът  root ще бъде деактивиран, а на създадения потребителски акаунт  ще бъде дадена възможността да станат root с помощта на командата sudo
Това е описано в секцията 4.2.9. Administrator Password.

Дебиан по принцип няма sudo  то се инсталира след инсталацията от рут акаунта и си създава групата и тогава се добавяш в нея

преди 24 минути, petie1 написа:

Дебиан по принцип няма sudo  то се инсталира след инсталацията от рут акаунта и си създава групата и тогава се добавяш в нея

su

apt-get install sudo

usermod -a -G sudo потребител

reboot

в  CENTOS имаш създаден sudo потребител, но не е описан в etc/sudoers. Там, отваряш файла с vim и под root all all добавяш user all all.

преди 7 минути, cybercop написа:

su

apt-get install sudo

usermod -a -G sudo потребител

reboot

в  CENTOS имаш създаден sudo потребител, но не е описан в etc/sudoers. Там, отваряш файла с vim и под root all all добавяш user all all.

Да това го знам наизуст все пак съм под Дебиан може и така

adduser потребител sudo

shutdown -r now

преди 14 часа, nick_dimitrov написа:

https://debian-handbook.info/browse/stable/sect.installation-steps.html

root  не трябва да има празна парола. Ако я оставите празна по време на инсталацията, акаунтът  root ще бъде деактивиран, а на създадения потребителски акаунт  ще бъде дадена възможността да станат root с помощта на командата sudo
Това е описано в секцията 4.2.9. Administrator Password.

Да, то инсталаторът ме информира за това. Сложих парола и на потребител и на админ. Нещо аз съм объркал в стъпките.

Благодаря за отговорите. Да, почнах да се зачитам в документацията вече...

преди 11 часа, petie1 написа:

shutdown -r now

Това е излишно писане. :P  "reboot" без кавичките прави абсолютно същото.

преди 14 часа, cybercop написа:

Там, отваряш файла с vim ....

Точно този текстови редактор започнах да го изучавам по интернет! Не съм програмист и го изучавам само като любител, но лично на мен много ми харесва. Старая се да го ползвам вместо kate, nano и други.

преди 3 часа, GermanecaBG написа:

Точно този текстови редактор започнах да го изучавам по интернет! Не съм програмист и го изучавам само като любител, но лично на мен много ми харесва. Старая се да го ползвам вместо kate, nano и други.

Този файл е разрешено да се конфигурира само с vim. Отваряш файла, натискаш "i" за да влезеш в режим на въвеждане, пишеш, каквото имаш за писане и излизаш от режима с Esc. После изпълняваш командата :wq за запис и изход и излизаш. По принцип, предпочитам nano, където всичко ми е пред очите и не се налага да помня команди.

преди 25 минути, cybercop написа:

Този файл е разрешено да се конфигурира само с vim.

Кой файл това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.