Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Инсталнах си Ubuntu MATE 18.04.2 LTS (Bionic)64 бита. Днеска малко се поровичках и стана така че изчезна майн менюто. И сега се чудя как да го оправя. В горния ляв ъгъл няма майн меню, а иконката на браузъра и терминала. Какво да пиша в терминала за да си го върна.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

на 2.04.2019 г. в 16:03, Melmak ® написа:

Ако мислиш, че това е трудно, опитай да запишеш Mac OS под Windows или Linux. Тогава ще ти се отвори третото око за тва що е гавра. :) 

на 2.04.2019 г. в 0:27, Васето написа:

Ай, ся.. Стига, че и на него му скъсявам животеца.. Искаше ми някакви пароли за Епъл, не знам си кфо.. Трих акаунти.. Сега, след всеки рестарт, ми иска някаква парола за Епъл. Гася прозореца и това е. Някакви 8934284320942 програми работят, дето хич нямам и наченка да ги ползвам, ама искам да ги резна.. Та, като се знам, още максимум месец и ще е за преинсталиране. 

на 3.04.2019 г. в 22:09, Babyrock написа:

Инсталнах си Ubuntu MATE 18.04.2 LTS (Bionic)64 бита. Днеска малко се поровичках и стана така че изчезна майн менюто. И сега се чудя как да го оправя. В горния ляв ъгъл няма майн меню, а иконката на браузъра и терминала. Какво да пиша в терминала за да си го върна.

В терминала - нищо. Цъкаш десен бутон на панела --> добавяне на аплети и гледаш от списъка къде пише "основно меню на убунту" или нещо подобно.

Не бях имал такъв казус - как да преместя празното пространство и да го сложа в края на sda5?

Пространството го взех от sda1 с gparted и liveUSB, но блокирах на преместването.

Screenshot from 2019-04-06 11-06-29.png

Разшири отляво sda5 с това пространство

Човечеее, просто трябвало на другото sda да кликна.

А аз се чудех защо неми дава да го разширя наляво :D

Да не кажа какво се сетих с тва наляво ,аз до сега гласих сорс листа на Дебиан 8 че нещо май спират подръжката

Идея как да наглася лаптопа да се изключва ХХ минути след като е затворен?

Сега само "заспива"  и точи яко батерията. 

Ubuntu 18.04.2 LTS

преди 7 часа, petie1 написа:

Да не кажа какво се сетих с тва наляво ,аз до сега гласих сорс листа на Дебиан 8 че нещо май спират подръжката

Защо да спират подръжката ,при мен мисля че всичко е наред!?http://prikachi.com/images.php?images/815/9539815n.png

преди 15 часа, bigiadri написа:

Защо да спират подръжката ,при мен мисля че всичко е наред!?http://prikachi.com/images.php?images/815/9539815n.png

Ето какво ми вади от вчера

W: Failed to fetch http://ftp.bg.debian.org/debian/dists/jessie-updates/InRelease Unable to find expected entry 'main/source/Sources' in Release file (Wrong sources.list entry or malformed file)

Предполагам остава старите стабилни до 2020

@petie1

Какви са тези кахъри да жалиш за може би  най-лошия релийз на Дебиан за последните 2 десетилетия - Jessie?

Помисли за миграция към Buster - феноменално добър предстоящ релийз.

преди 38 минути, whitepixel написа:

@petie1

Какви са тези кахъри да жалиш за може би  най-лошия релийз на Дебиан за последните 2 десетилетия - Jessie?

Помисли за миграция към Buster - феноменално добър предстоящ релийз.

Бъстър ще го изчакам да му излекуват детските болести и го мятам веднага

преди 13 минути, бат'начо написа:

Но разбира се, не сменяй адреса на хранилището, да не би да проработи. Още доста ще потъркаляш Джесито както върви хорото.

Няма просто съм го коментирал адреса ще видим утре дали няма да запали

• 2 седмици по-късно...

Самопрецаках си Линуксчето, че го преинсталирах пак.

Трябва да се науча как да деинсталирам, инсталирани от мен програми, които не ми се показват в Synaptic. Инсталирах команда в Терминала и ми се изгуби интернета, та преинсталирах машината. Сега започвам пак да се уча на нова сметка 🙂

Проблема ми е следния:

Имах инсталиран ytd downloader, с който си свалях най- различни клипове, но след преинсталация, когато пак го инсталирам от Софтуерния мениджър, нищо не се получава. Дори когато натисна "Стартиране", не се стартира. Какъв ми е проблема, че да го реша. Преди време тук, някой ми беше пратил команда за инсталиране на същата програма и ми се получиха нещата веднага.

преди 6 минути, Тодор Андреев написа:

Самопрецаках си Линуксчето, че го преинсталирах пак.

Трябва да се науча как да деинсталирам, инсталирани от мен програми, които не ми се показват в Synaptic. Инсталирах команда в Терминала и ми се изгуби интернета, та преинсталирах машината. Сега започвам пак да се уча на нова сметка 🙂

Проблема ми е следния:

Имах инсталиран ytd downloader, с който си свалях най- различни клипове, но след преинсталация, когато пак го инсталирам от Софтуерния мениджър, нищо не се получава. Дори когато натисна "Стартиране", не се стартира. Какъв ми е проблема, че да го реша. Преди време тук, някой ми беше пратил команда за инсталиране на същата програма и ми се получиха нещата веднага.

Такова чудо за Линукс няма

преди 6 минути, Тодор Андреев написа:

Убеден съм, че има, защото го имах 4 месеца, до преди няколко часа. Даже го има и в софтуерния мениджър, проблема е, че вече не ми тръгва.546840603_2019-04-1722-56-44.png.220cf59938fd2eb187968f494b0d6a11.png

Е ма виж ко си писал по горе ? Имаш поща с видео

Знам, че след като преинсталирам, всички инсталирани програми се затриват. Тази си я инсталирах на нова сметка, но не тръгва. Дава ми я като инсталирана, пък изобщо я няма и не тръгва, когато натисна "Стартирай". Какъв по дяволите ще да е този проблем и как да го реша?

преди 5 минути, Тодор Андреев написа:

Знам, че след като преинсталирам, всички инсталирани програми се затриват. Тази си я инсталирах на нова сметка, но не тръгва. Дава ми я като инсталирана, пък изобщо я няма и не тръгва, когато натисна "Стартирай". Какъв по дяволите ще да е този проблем и как да го реша?

Я пиши sudo apt-get install -f да провери дали ти липсва нещо

И на мен не раотеше на YouTube докато изпробвах разни дебиан/убунту дистрота. Дефакто в хранилищата им не бе последна версия. В тоз пакетен мениджър (на Ментата) не ти показва дори коя версия е пакетът, което е малко дивотийка. youtube-dl не е от програмите, които работят на по-стара версия (като браузери, офис пакети и 99.99% от софтуера).  Проблемът е, че различните сайтове периодично си сменят местоположението на файловете в линковете, а това се издирва от разработчиците, вписва в ъпдейта и доставя до ползващите. Ама понеже от горепоменатите дистрибуции не им е първостепенна важност да предоставят най-новите версии (даже и 2-3-4-5-6 назад), не е проблем за тях. Уж от гледна точка на "стабилност". Та, погледни коя версия инсталираш и дали е най-новата. Виж и драсни коя версия ти е.

youtube-dl --version

Май, днес е излязла нова v2019.04.17 

преди 7 минути, Masakra написа:

И на мен не раотеше на YouTube докато изпробвах разни дебиан/убунту дистрота. Дефакто в хранилищата им не бе последна версия. В тоз пакетен мениджър (на Ментата) не ти показва дори коя версия е пакетът, което е малко дивотийка. youtube-dl не е от програмите, които работят на по-стара версия (като браузери, офис пакети и 99.99% от софтуера).  Проблемът е, че различните сайтове периодично си сменят местоположението на файловете в линковете, а това се издирва от разработчиците, вписва в ъпдейта и доставя до ползващите. Ама понеже от горепоменатите дистрибуции не им е първостепенна важност да предоставят най-новите версии (даже и 2-3-4-5-6 назад), не е проблем за тях. Уж от гледна точка на "стабилност". Та, погледни коя версия инсталираш и дали е най-новата. Виж и драсни коя версия ти е.

youtube-dl --version

Май, днес е излязла нова v2019.04.17 

Демек да я сваля сайта а не от хранилището?

Дам. Ама той малко ме притеснява относно способностите му да борави с линукс.

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

Дори когато натисна "Стартиране", не се стартира

Това.. Да не би от Ментата да са зашили и някакъв графичен интерфейс? Май имаше нещо такова с 33300 прозореца да вкарваш параметри, та до де ги разцъкваш с мишката, по-лесно директно си напиши командата в терминала. Ама то май си е отделен пакет. youtube-dl си е конзолен.. Той какво "стартиране" натиска и къде.. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.