Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

установих проблема.

man на новия rar/unrar е като на стария, но със добавени параметри. просто при листване на архив вади резултата по различен начин и това обърква file-roller...

вариант 1 трябва да комплилирам file-roller с променен параметър за листване  ( l[t[a],b]     List archive contents [technical[all], bare]) на  rar архив (rar/unrar lb вместо l ), защото file-roller не ползва външен конфигурационен файл, а всичко е компилирано в executable-to

вариант 2 да компилирам rar (но няма сорс код)

вариант 3 да се мъча да hex едитна file-roller ... (струва ми се най лесно, но само ако стане)

варинт 4 да си ползвам конзолата...

пробвах да направя в usr/bin/ bash script със съдържание exec /usr/bin/unrar-nonfree lb "$@" но fileroller първо стартира unrar v archive.rar, да види дали не е multipart (и след това извиква rar l archive.rar за да листне файловете в него)и реално command line става /usr/bin/unrar-nonfree lb v archive.rar и дъни грешка че не може да намери v.rar...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

лубунту 12.04,  file-roller e 3.4.1, a unrar 5.7.1

стигнах до извода че най лесния варинт е да направя баш скрипт (кръщавам го unrar.sh и го правя изпълним), който да съдържа следното:

#!/bin/sh

exec /usr/bin/rar "$@"

"$@" това служи да изпълни аргументите на unrar-nonfree

тоест вместо да напиша rar vа arhive.rar и да видя какво е съдържанието на архива, мога да напиша unrar.sh vа arhive.rar и резултата ще е същия, обаче искам да променя параметъра va със vb или lb и ще ми изкара резултата по друг начин...

трябва да намеря вариант баша като види параметър va да го замени с vb, без да пипа останалите параметри (не знам дали е възможно обаче)...

rar4.png

това е със rar 4.20

rar5.png

а това с 5.7.1...

преди 16 часа, the professor написа:

имам въпрос за rar/unrar. версия 5 излезе с нов алгоритъм на компресия и аз си направих deb пакети от версията в репото като подмених файловете с тия от новата дръпната от сайта на rarlab. обаче явно в новите rar и unrar май е променена command line и file-roller отваря архивите, не показва съдържанието, но мога да го екстрактна... има ли някакви настройки, които мога да редактирам на file-roller. проблема го имам и с rar и с unrar-nonfree...

За RAR виж дали проблема не e свързан с libunrar. 

преди 36 минути, the professor написа:

трябва да намеря вариант баша като види параметър va да го замени с vb, без да пипа останалите параметри (не знам дали е възможно обаче)...

Може и да е възможно. Ако ползваш алиас и го насочваш към твой скрипт, който да провери параметрите и изпълни по друг начин командата. Но не съм добър в BASH за да ти кажа как точно.

Аз по-скоро бих направил BASH скрипт да ми показва съдържанието и разархивира. Изглежда ми по-просто и правилно. Пък и съм мяркал такива скриптове. Вярно, минуса е че губиш графиката...

преди 52 минути, the professor написа:

лубунту 12.04,  file-roller e 3.4.1, a unrar 5.7.1

😀 Тя, козата, си сака пръч (по Иво Димов). Знаех си, че има "нещо нередно". Ще се бориш, пък както не обичаш обновяванията - ще е дълга борба. Успех, и кажи как си го излъгал накрая.

почти го измислих, направих unrar.sh:

#!/bin/bash
var="$@"
exec /usr/bin/unrar-nonfree ${var/v/vb}

обаче понеже съм на дебиан базиран линукс, sh сочи към скопения dash (странното е че като пиша редовете 1 по един в конзолата (dash) работят, но от файла не), вместо към  bash и при стартиране със

sh unrar.sh v prime.rar

или

./unrar.sh v prime.rar

дъни грешка:

unrar.sh: 3: unrar.sh: Bad substitution

но като го стартирам

bash unrar.sh v prime.rar

явно въобще не гледа първия ред от скрипта #!/bin/bash (вместо #!/bin/sh) и винаги го стартира с dash. въпроса сега е какво да напиша вътре за да се стартирва от bash, без да се налага да пренасочвам /bin/sh към /bin/bash

edit: като се махне ! (#/bin/bash) скрипта се стартира от bash автоматично, но file-roller продължава да го стартира през dash, вместо през bash... така че съм до тук с експериментите...

Явно че при дебиан са доста различни нещата, защото подобни скриптове всякак работят при мене.

Научил съм, че за най-добра съвместимост между всички дистрибуции се ползва env в „шибанга“

#!/usr/bin/env bash

И разширението на файла е според шела. Тоест трябва да е unrar.bash. Това мислех, че е само за естетическа наслада – просто потребителят да знае по името за кой шел е правен скрипта, но може да има и друго знаечение.

Труден ти е подхода. Вместо да направиш нещо самостоятелно, примерно твой си скрипт, ти се опитваш да назориш друга програма отвънка. Така че опитваш да отгадаеш, какво правят две различни програми с които нямаш много опит.

По-нормалния подход би бил - оправяш проблема от file roller или сменяш програмата. Може и ти да си направиш някаква, която да се обръща към твоите версии.

преди 1 час, the professor написа:

явно въобще не гледа първия ред от скрипта #!/bin/bash (вместо #!/bin/sh) и винаги го стартира с dash. въпроса сега е какво да напиша вътре за да се стартирва от bash, без да се налага да пренасочвам /bin/sh към /bin/bash

edit: като се махне ! (#/bin/bash) скрипта се стартира от bash автоматично, но file-roller продължава да го стартира през dash, вместо през bash... така че съм до тук с експериментите...

Сега започваш да разбираш, защо повечето хора не разчитат на тази технология. Мойто предположение е че SHELL променливата ти сочи към нещо друго, може би DASH. Но имай в предвид, че промеливите на средата /Environment Variables / могат да се инициализират по различен начин. И така да станат тразлични за твоя терминал и за твоите апликации. Става дявол на магаре да ходиш, че да ги разбереш кое какво е и откъде идва.

Принципно можеш да ги провериш с printenv какви са ти в терминала.

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-list-all-environment-variables-env-command/

Правилно си се ориентирал че няма много смисъл да го правиш по този начин...

преди 6 минути, bornofash написа:

Явно че при дебиан са доста различни нещата, защото подобни скриптове всякак работят при мене.

Научил съм, че за най-добра съвместимост между всички дистрибуции се ползва env в „шибанга“

#!/usr/bin/env bash

И разширението на файла е според шела. Тоест трябва да е unrar.bash. Това мислех, че е само за естетическа наслада – просто потребителят да знае по името за кой шел е правен скрипта, но може и да има и друго знаечение.

О, да, вярно. Срещал съм да го препоръчват.

направих скрипта със sed:

#!/bin/bash
exec /usr/bin/unrar-nonfree $(echo "$@" |sed -e "s/v/vb/g")

(така работи и в dash), но file-roler пак не работи (не дъни грешки, но и не показва съдържанието на архива, може би резултата от листването си остава някъде в stdout или просто не може да се прочете от file-roller)... идеята на скрипта беше да работи като transparent bridge между rar и file-roler

a за проверка дали се ползва bash или dash се гледа резултата от:

ls -l /bin/sh

Здравейте. Може ли да ми обясните следната чуденка. Файл е със следните права:

-rw-r--r--. 1 lsauser lsauser   0 May 19 13:44 file1

Друг потребител peter, отваря файла като readonly, но може да го редактира, запазвайки редакцията във vim с :wq!

След сейването на файла катртинката е следната:

-rw-r--r--. 1 peter   peter    10 May 19 13:46 file1

Което всъщност е скандално.

Благодаря.

Ти ми кажи като някой файл е собственост на root и го отворя като текст и има ли начин да го запазя без да е моя собственост? Къде е чуденката.

По твоята логика никой няма да може да си инсталира "бисквитка" от мобилен оператор, щото ще е само за четене. Да ама само ако си стои на "бисквитката" и няма как да стане скрипта изпълним.

преди 34 минути, бат'начо написа:

Ти ми кажи като някой файл е собственост на root и го отворя като текст и има ли начин да го запазя без да е моя собственост? Къде е чуденката.

По твоята логика никой няма да може да си инсталира "бисквитка" от мобилен оператор, щото ще е само за четене. Да ама само ако си стои на "бисквитката" и няма как да стане скрипта изпълним.

Ама аз в този файл мога да пиша, пък уж не трябва да мога. И след сейването на файла, той става моя собственост. Къде е логиката? Нещо не разбирам.

За да го запазиш файла, той трябва да е твоя собственост.  Къде се намира първия файл и къде редактирания. Какви са правата на папката в която се намира, двама да щъкат и пишат, и "да си прехвърлят топката"  - да не би да е във /tmp?

преди 14 часа, the professor написа:

установих проблема.

man на новия rar/unrar е като на стария, но със добавени параметри. просто при листване на архив вади резултата по различен начин и това обърква file-roller...

вариант 1 трябва да комплилирам file-roller с променен параметър за листване  ( l[t[a],b]     List archive contents [technical[all], bare]) на  rar архив (rar/unrar lb вместо l ), защото file-roller не ползва външен конфигурационен файл, а всичко е компилирано в executable-to

вариант 2 да компилирам rar (но няма сорс код)

вариант 3 да се мъча да hex едитна file-roller ... (струва ми се най лесно, но само ако стане)

варинт 4 да си ползвам конзолата...

пробвах да направя в usr/bin/ bash script със съдържание exec /usr/bin/unrar-nonfree lb "$@" но fileroller първо стартира unrar v archive.rar, да види дали не е multipart (и след това извиква rar l archive.rar за да листне файловете в него)и реално command line става /usr/bin/unrar-nonfree lb v archive.rar и дъни грешка че не може да намери v.rar...

Е професоре един доктор се оказа прав :) Шегичка

преди 3 часа, П.Петров написа:

Здравейте. Може ли да ми обясните следната чуденка. Файл е със следните права:

-rw-r--r--. 1 lsauser lsauser   0 May 19 13:44 file1

Друг потребител peter, отваря файла като readonly, но може да го редактира, запазвайки редакцията във vim с :wq!

След сейването на файла катртинката е следната:

-rw-r--r--. 1 peter   peter    10 May 19 13:46 file1

Което всъщност е скандално.

Благодаря.

Какви са правата на петер? А на каталога в който е файла?.

преди 6 минути, бат'начо написа:

Гадая - агент 0777 тренира самбо.

peter Ако е в админстраторската група май също може да мине номера

преди 7 часа, petie1 написа:

peter Ако е в админстраторската група май също може да мине номера

Не е, само e в група peter.  Беше и го махнах и същата работа.

преди 8 часа, petie1 написа:

Какви са правата на петер? А на каталога в който е файла?.

peter е обикновен локален потребител. Каталога е:

drwxrwxrwx. 14 lsauser lsauser 4096 May 19 13:46 lsauser

drwxrwxrwx

Това ти е грешката май с каталога трябва да стане така

Цитат

drwxr-xr-x

Сега разбрах какво значело "каталог" - директория :)  
Абе говорете с правилните имена, какво превеждате термини на 30г ...

Той затова ползва тоя термин.

spacer.png

Това щеше за учудване в Цента - че папка в която абсолютно всеки има права да прави каквото си иска, да не го може.

преди 1 час, бат'начо написа:

spacer.png

Това щеше за учудване в Цента - че папка в която абсолютно всеки има права да прави каквото си иска, да не го може.

На английски е:

mkdir: created directory 'dir1'

За това никаде не преподават на БГ, когато преподават неща от IT-то

Защото изглежда смешно.

преди 9 часа, petie1 написа:

Това ти е грешката май с каталога трябва да стане така

Това е бил проблема. Аз се заблодих че се гледат само правата на файла, пък за директорията изобщо не се бях сетил. Благодаря. :)

На английски е:

mkdir: created directory 'dir1'

За това никаде не преподават на БГ, когато преподават неща от IT-то

Защото изглежда смешно.

Това е бил проблема. Аз се заблодих че се гледат само правата на файла, пък за директорията изобщо не се бях сетил. Благодаря. :)

За нищо и между другото директория на български означава временото правителство на френската република след революцията  а directory си е баш каталог на български но се е наложило понятието директория,немци руснаци и други как си преподават ИТ на техните езици ? Само ние да сме по католици от папата м?

преди 4 часа, бат'начо написа:

spacer.png

Не позна терминала ми е  на английски но пиша в български форум та за тва реших да полвам български термин опа ама чакай папка също е на български,да се порицае автора веднага че не полва английски термин хехе

Я ми покажи някой, който и да е речник, където directory е преведено като "каталог"
И след това погледни тълковен речник какво означава термин.
Папка си е напълно приемливо, даже иконата е папка. Ти питаш за помощ или почна да поучаваш хората, които ти помагат и имат ХХ години стаж в това ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.