Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

на 30.04.2019 г. в 15:14, rado84 написа:

Ми то инсталирането на чист арч си е баш цепене на дърва. 20 000 команди, за да инсталираш нещо, което в 21-ви век се прави с няколко клика в нормалните дистрибуции. 🙄

Виж това - не съм го опитвал, защото съм предоволен от "Манджаро".

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Накрая ше ви направя едно упътване ;) станали сте мързеливи с тия графични инсталатори ;)

преди 36 минути, Ивайло Димов написа:

Накрая ше ви направя едно упътване ;) станали сте мързеливи с тия графични инсталатори ;)

Не всички сме напред с материала. А аз лично, имам слабо зрение и "дебели пръсти".

Хайде ,хайде ...оправдания само :)

преди 5 часа, jojopara написа:

Виж това - не съм го опитвал, защото съм предоволен от "Манджаро".

https://www.ostechnix.com/installing-arch-linux-using-revenge-graphical-installer/

Знам го това нещо, аз само него ползвам за инсталиране на Арч. Най-близко е до оригиналния Арч, за разлика от Манджата.

Пробвах L mate и kde  - като при кде има точно този скалинг за който говорех, обаче пък лаптопа ми нещо не се харесва с ментата, дали под ефи или уефи, винаги дава в началото грешка - ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER. Could not install PciConfig  handler for root bridge PC10 

При манджата, липсва този проблем. Смятам да пробвам убунту и плазмата, попаднах на това видео, като въпросът ми тук е - това може ли да се приложи при повечето дистрибуции? 

преди 2 часа, DiyEn написа:

и kde  - като при кде има точно този скалинг за който говорех, обаче пък лаптопа ми нещо не се харесва с ментата

Mint  не са дорасли до KDE.  :)

Ако искаш deb-базирано дистро с KDE   -   KDE neon,  Kubuntu или тестовия Debian.

Иначе - OpenSUSE  или  Arch.

преди 12 часа, Ивайло Димов написа:

Нали Мозо Бозо е направил упътване ко ще се потиш?

преди 5 часа, p4p написа:

Mint  не са дорасли до KDE.  :)

Ако искаш deb-базирано дистро с KDE   -   KDE neon,  Kubuntu или тестовия Debian.

Иначе - OpenSUSE  или  Arch.

Да слага Дебиан 9 или Центос 7 с КДЕ 5 Плазма и ще се роди

преди 37 минути, petie1 написа:

или Центос 7 с КДЕ 5 Плазма и ще се роди

Слагал ли си KDE5 Plasma на CentOS?     ;)

По подразбиране е с KDE4, нищо че някои пакети започват с plasma.

http://mirror.centos.org/centos/7/os/x86_64/Packages/

За Plasma 5.12:

https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/leonmaxx/centos7-kde-plasma/packages/

преди 4 минути, p4p написа:

Слагал ли си KDE5 Plasma на CentOS?

По подразбиране е с KDE4, нищо че някои пакети започват с plasma.

http://mirror.centos.org/centos/7/os/x86_64/Packages/

За Plasma 5.12:

https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/leonmaxx/centos7-kde-plasma/packages/

Новата версия на Центос 7 не е ли с Плазма? Ей Киберченгето и Мелмак да кажат ама Центос 7 е добро дистро

Ша мъ извинявате, ама толкова ли е
страшна конзолата, да се напишат няколко команди?
Всичко го отдавам на мързел и нежелание за четена. Атрофия на мозъчната дейностс.

преди 8 часа, vasettoo написа:

Ша мъ извинявате, ама толкова ли е
страшна конзолата, да се напишат няколко команди?
Всичко го отдавам на мързел и нежелание за четена. Атрофия на мозъчната дейностс.

Много е страшна ама много  тук има хора дето треска ги тресе кат чуят конзола... Сеха сериозно ГПИ са толковаа полезни колкото и вредни според мен ,полезни са защото понякога улесняват живота и естевено не са нужни големи знание кое как какво и са добри за домашни потребители,вредфни са защото водят до идиотизъм и нежелание да се вникне в механизма на работа на ОС

на 25.04.2019 г. в 19:51, vpvelev написа:

Ако съм разбрал правилно въпроса: има го на български.

1.thumb.png.2e307dd26d5d4117ddc092a6f15095ca.png

2.png.a5160e0707db91b9efd50da6e70cbc75.png

Инсталирал съм го януари месец и да има български език,но има една особеност:при инсталацията НЕ избирайте български за клавиатурата защото по време на самата инсталация системата остава само на българско въвеждане а компютъра при въвеждане на име,парола и т.н приема само US(латиница),а не можеш да смениш разкладката.......Затова при инсталацията клавиатура-US,а BG се въвежда след инсталацията от НАСТРОЙКИ!За самия manjaro-добре работи,ама иска ресурси-минимум 2 гига рам и 2 гига процесор

Че то е така във повечето линукс дистрибуции:)

на 6.05.2019 г. в 22:49, p4p написа:

Слагал ли си KDE5 Plasma на CentOS?     ;)

на 6.05.2019 г. в 22:56, petie1 написа:

Новата версия на Центос 7 не е ли с Плазма? Ей Киберченгето и Мелмак да кажат ама Центос 7 е добро дистро

Не препоръчвам. Да, дистрото е много добро, почти отлично, но тегли към стари версии на цялата екосистема и палитрата е ограничена. Повечето ползватели на Linux не търсят такова нещо и трудно се оправят в такава ситуация. Но такъв е животът, ако търсиш ултра LTS преживяване.

На новия 8, като излезе, може и да е много по-добре с плазмата.

преди 13 минути, Melmak ® написа:

Не препоръчвам. Да, дистрото е много добро, почти отлично, но тегли към стари версии на цялата екосистема и палитрата е ограничена. Повечето ползватели на Linux не търсят такова нещо и трудно се оправят в такава ситуация. Но такъв е животът, ако търсиш ултра LTS преживяване.

На новия 8, като излезе, може и да е много по-добре с плазмата.

Аз по принцип съветвам да се ползват стари версии на софтуера защото поне са по изчистени от бъгове и лично предпочитам ЛТС а не да ми се обновява всяка седмица  щот видиш ли имало една нова цифра,повечето домашни поптребители просто търсят нещо шаренко но дали е добро слабо ги интересува

преди 4 часа, Илиян Делчев написа:

Инсталирал съм го януари месец и да има български език,но има една особеност:при инсталацията НЕ избирайте български за клавиатурата защото по време на самата инсталация системата остава само на българско въвеждане а компютъра при въвеждане на име,парола и т.н приема само US(латиница),а не можеш да смениш разкладката.......Затова при инсталацията клавиатура-US,а BG се въвежда след инсталацията от НАСТРОЙКИ!За самия manjaro-добре работи,ама иска ресурси-минимум 2 гига рам и 2 гига процесор

По време инсталацията всичко трябва да е на английски това го знае всяко хлапе,може би освен кодировката на средата ама зависи от дистрото де

преди 10 минути, petie1 написа:

Аз по принцип съветвам да се ползват стари версии на софтуера защото поне са по изчистени от бъгове и лично предпочитам ЛТС а не да ми се обновява всяка седмица  щот видиш ли имало една нова цифра,повечето домашни поптребители просто търсят нещо шаренко но дали е добро слабо ги интересува

По време инсталацията всичко трябва да е на английски това го знае всяко хлапе,може би освен кодировката на средата ама зависи от дистрото де

при мента-та,дебиан и различните убунти не съм срещал такъв бъг с клавиатурата ама щом казваш че има няма да споря.

преди 2 часа, petie1 написа:

Повечето лунуксчии, които гледат RHEL отдалече, не разбират че екосистемата е наслоена и различно стабилна в отделните слоеве. На първя място CORE дистрибуцията е орязана. (Кой би могъл да поддържа повечето от света на отворения код?) Всичко останало идва от EPEL или други външни хранилища, където обикновено закъсняват с обновленията, ползват стари версии и не са толкова изпитани пакетите. След това, дори и в самата дистрибуция, софтуера който не е непосредствено свързан със сървърните функции не се гледа толкова критично. Случва се примерно в GNOME или Firefox да има някакви тесли. Просто самите софтуерни проекти сякаш не са готови да издават LTS версии и да ги поддръжат.

Така, че CentOS / RHEL може да ти даде много, но съществува момента на известно ограничение. Не бих го определил, дори, като цена. Като изключим това, не обновяваш като луд, не те е страх от ъпдейти и имаш достъп до по-засукани технологии от рода на SELinux, без да преправяш основни компоменти на системата. И работят стабилно. :) 

Напоследък и аз се изкушавам от LTS дистрибуциите. Но това ще стане евентуално, когато ми свърши обиколкта на интересни дистрибуции, която още не е зпочнала. :) 

Дори и да ги интересува, много технологии са им извън достъпа. По новините слушаш за Wayland, Vulkan, Proton, нови версии на работните среди и прочие, а не можеш да ги изпробваш. Или пък, ако трябва да компилираш нещо модерно, дето са го натъпкали с функции, които само най-новите компилатори позволяват...

преди 1 час, Melmak ® написа:

По новините слушаш за Wayland, Vulkan, Proton, нови версии на работните среди и прочие, а не можеш да ги изпробваш.

Всичко може да се пробва, стига да знаеш къде да го търсиш. А за целта трябва да знаеш как да ползваш търсачките.

преди 10 часа, Илиян Делчев написа:

при мента-та,дебиан и различните убунти не съм срещал такъв бъг с клавиатурата ама щом казваш че има няма да споря.

То не е бъг а по скоро грешка на ЗКУ иначе аз съм фен на Дебиан и в момента си търкалям осмица

преди 8 часа, Melmak ® написа:

Повечето лунуксчии, които гледат RHEL отдалече, не разбират че екосистемата е наслоена и различно стабилна в отделните слоеве. На първя място CORE дистрибуцията е орязана. (Кой би могъл да поддържа повечето от света на отворения код?) Всичко останало идва от EPEL или други външни хранилища, където обикновено закъсняват с обновленията, ползват стари версии и не са толкова изпитани пакетите. След това, дори и в самата дистрибуция, софтуера който не е непосредствено свързан със сървърните функции не се гледа толкова критично. Случва се примерно в GNOME или Firefox да има някакви тесли. Просто самите софтуерни проекти сякаш не са готови да издават LTS версии и да ги поддръжат.

Така, че CentOS / RHEL може да ти даде много, но съществува момента на известно ограничение. Не бих го определил, дори, като цена. Като изключим това, не обновяваш като луд, не те е страх от ъпдейти и имаш достъп до по-засукани технологии от рода на SELinux, без да преправяш основни компоменти на системата. И работят стабилно. :) 

Напоследък и аз се изкушавам от LTS дистрибуциите. Но това ще стане евентуално, когато ми свърши обиколкта на интересни дистрибуции, която още не е зпочнала. :) 

Дори и да ги интересува, много технологии са им извън достъпа. По новините слушаш за Wayland, Vulkan, Proton, нови версии на работните среди и прочие, а не можеш да ги изпробваш. Или пък, ако трябва да компилираш нещо модерно, дето са го натъпкали с функции, които само най-новите компилатори позволяват...

Напълно съм съгласен с теб за всичко

преди 6 часа, rado84 написа:

Всичко може да се пробва, стига да знаеш къде да го търсиш. А за целта трябва да знаеш как да ползваш търсачките.

Или коя търсачка де

преди 12 минути, petie1 написа:

Или коя търсачка де

Няма голямо значение коя. Аз ползвам Патката, но и с Гугъл може.

преди 5 минути, rado84 написа:

Няма голямо значение коя. Аз ползвам Патката, но и с Гугъл може.

Нямаш ли си твоя патка? Сега сериозно Гугъл нещо наплоседък не ме кефи много цензура нещо налагат ,аз ползвам Яндекс вади доста добри резултати от руснаците а те като знаеш са болни на тема Линукс

на 5.05.2019 г. в 0:38, DiyEn написа:

Характеристиката на лаптопа е в подписа, като резолюцията съответно е 1920 х 1080 и когато инсталирам "ментата" заедно с драйверите, както и други дистрибуции, scalinga - ми идва твърде дребен. При инсталация на уиндоуските версии (да речем 10.. автоматично го настройва от 100 на 125%) , в момента ползвам Мanjaro Deepin, 18.0.4 като там го има този scaling, който освен за шрифта го има и за самия дисплей, и има доста опции, за разлика от ментата.. преди да пиша тук, потърсих информация за линукс минт сходна "схема" за зуумване, но не можах да намеря нищо подобно(скалинга който е  с 3 опции там не ми върши работа)

За  XFCE може да настройваш големина на шрифт,икони и папки навсякъде, отделно.Големината на шрифта в програмите се увеличава от DPI настройка.В браузъра също.На десктопа слагаш картина с подходяща големина.Теб кое точно не те устройва?

преди 2 часа, petie1 написа:

То не е бъг а по скоро грешка на ЗКУ иначе аз съм фен на Дебиан и в момента си търкалям осмица

Така си работи Дебиан 8, но не и 9, и последващите. Така си работи Каламарес (засега). Та къде е грешката на ЗКУ, което е цъкало по Мента/Убунту ? Че не се информирало предварително, тъй ли? И що ако е правило да инсталираш на английски, като го направя същото (инсталирането) на български - всичко си е по реда си в гореспоменатите дистра за тийнеджъри . И, не, не го знае всяко хлапе.

И Каламарес си работи "правилно" в Убунту защото те са решили, че задължително трябва да има Английска локализация и са настроили първия локал за клавиатурата да е винаги английски (може да се смени и махне по-късно, но малцина го правят).

преди 27 минути, бат'начо написа:

Така си работи Дебиан 8, но не и 9, и последващите. Така си работи Каламарес (засега). Та къде е грешката на ЗКУ, което е цъкало по Мента/Убунту ? Че не се информирало предварително, тъй ли? И що ако е правило да инсталираш на английски, като го направя същото (инсталирането) на български - всичко си е по реда си в гореспоменатите дистра за тийнеджъри . И, не, не го знае всяко хлапе.

И Каламарес си работи "правилно" в Убунту защото те са решили, че задължително трябва да има Английска локализация и са настроили първия локал за клавиатурата да е винаги английски (може да се смени и махне по-късно, но малцина го правят).

Винаги коетго и да е дистро да съм инсталирал винаги клавиатурата я оставям на английски щот после няма влизане в системата а инсталацията можеш да си я правиш ако ти е кеф и на патагонски

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.