Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

на 23.05.2019 г. в 19:01, the professor написа:

cd (chdir) идва от съкратеното change directory, ls идва от съкратеното на list. който превежда directory каталог, значи не знае какво прави или не е мислил докато е превеждал. точка

Точно така.

В допълнение - в ерата на магнитните ленти съществува понятието каталог за структура на списък от файлове, с началото на ерата на магнитните носители с пряк достъп - дисковете - това понятие е вече директория.

И още, утвърдени общоприети понятия не се превеждат. На български също се нарича  директория. Досущ както никой не превежда компютър като изчислителна машина или ЕЛКА.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Баси яката дискусия сте му дръпнали

на 23.05.2019 г. в 18:24, Росен Р. Александров написа:
на 23.05.2019 г. в 15:06, Topper написа:
Я по-леко, ясно ми е, че си неориентиран, ама нещо и с нервите и възпитанието си зле.
Не ми обяснявай нещо, на което съм бил очевидец БЕ. Бейсик ОС ако си я писал ти, то не е известна на света.

Отиваш в блокирани. Безнадежден случай си.

Дано по-малко простотии виждам в този форум, че плявата клони към безкарйност...

на 24.05.2019 г. в 22:27, whitepixel написа:

Точно така.

В допълнение - в ерата на магнитните ленти съществува понятието каталог за структура на списък от файлове, с началото на ерата на магнитните носители с пряк достъп - дисковете - това понятие е вече директория.

И още, утвърдени общоприети понятия не се превеждат. На български също се нарича  директория. Досущ както никой не превежда компютър като изчислителна машина или ЕЛКА.

Я какъв тест за познания и капацитет се избистри тук :D

преди 8 часа, Topper написа:

Я какъв тест за познания и капацитет се избистри тук :D

То стана цяла дискусия ,матура по Информатика направо

преди 10 часа, petie1 написа:

То стана цяла дискусия ,матура по Информатика направо

Това е А и Б, даже и за тест не става, като да питаш един механик прави ли разлика между ключ и отвертка.... Прилича ми на един стар потребител тук Филипов, който превеждаше Скайп на български и бурно ни убеждаваше, че не сме имали Рожде ден, защото той (рождения ден) бил само един - имали сме всяка година Рождена дата ! :D :D :D

И последно: директория ли е или каталог? :) (dir or cat)?

преди 14 часа, Topper написа:

Това е А и Б, даже и за тест не става, като да питаш един механик прави ли разлика между ключ и отвертка.... Прилича ми на един стар потребител тук Филипов, който превеждаше Скайп на български и бурно ни убеждаваше, че не сме имали Рожде ден, защото той (рождения ден) бил само един - имали сме всяка година Рождена дата ! :D :D :D

Ама и такива дискусии ли е имало тук ?:ohmy: А аз се чудех отде МОН си вземат питаниците в матурите

преди 11 часа, vpvelev написа:

И последно: директория ли е или каталог? :) (dir or cat)?

Каква котка те гони пък теб? Котаракът в чизми ли?

преди 12 минути, бат'начо написа:

Котаракът Леополд. За предпочитане.

За теб най добре ще е Чеширския котарак

Мен, пък, каталог ме кефи. :D

на 24.05.2019 г. в 22:27, whitepixel написа:

И още, утвърдени общоприети понятия не се превеждат.

Може би, ако не са на швабски, японски и т.н.

преди 7 часа, Melmak ® написа:

Мен, пък, каталог ме кефи. :D

И мен

Всеки си има собствен вкус, казало кучето и си облизало задника.

Здрасти отново. Вчера сложих отново любимия си Минт заедно с уиндоуса и сега уиндоус показва неверен час- изостава с 3 часа. Помня, че това се оправяше елементарно, но съм забравил как. Подскажете моля ви

преди 1 час, Димитър Маневски написа:

Здрасти отново. Вчера сложих отново любимия си Минт заедно с уиндоуса и сега уиндоус показва неверен час- изостава с 3 часа. Помня, че това се оправяше елементарно, но съм забравил как. Подскажете моля ви

Цитат

Пробвай с тази команда, на ubunto и ubunto базираните помага.

sudo hwclock --systohc --localtime

https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?f=230&t=118875&p=970842&hilit=часовника#p970868

преди 19 минути, zdravkopi написа:

Здравей!

Още снощи щях да го направя, но видях това съобщение. Предполагам означава, че ако натисна "Yes", операционната система ще може да стартира само от C, което е boot дяла?

Да, продължа ли с промените или?

Не, означава, че няма да можеш да заредиш ОС от никой дял освен от този, който е bootable.

Що не вземет да премесатите писането по темата за дяловете, където трябва?

Привет,

Имам намерение да си инсталирам windows 7 и Линукс дистрибуция на компютъра. Преди 5-6 години заебах бозата и все линукс минт или убунту. Значи доколкото си спомням първо се инсталира winа и после линукс, но май трябваше да се пипнат някакви настройки.dual boot искам да правя.

преди 1 час, StikiNetBG написа:

Привет,

Имам намерение да си инсталирам windows 7 и Линукс дистрибуция на компютъра. Преди 5-6 години заебах бозата и все линукс минт или убунту. Значи доколкото си спомням първо се инсталира winа и после линукс, но май трябваше да се пипнат някакви настройки.dual boot искам да правя.

https://itsfoss.com/guide-install-linux-mint-16-dual-boot-windows/

https://www.howtogeek.com/214571/how-to-dual-boot-linux-on-your-pc/

П.С Изисква само малко търсене в гугъла и ще намериш решение на много неща... 

преди 4 часа, StikiNetBG написа:

Привет,

Първо качваш Уиндоус-а после си отделяш дял за Линукс без файлова система инсталираш си Линукс като посочиш този дял и накрая забиваш GRUB на /dev/sda и си готов ,успех!

преди 1 час, petie1 написа:

Първо качваш Уиндоус-а после си отделяш дял за Линукс без файлова система инсталираш си Линукс като посочиш този дял и накрая забиваш GRUB на /dev/sda и си готов ,успех!

Аз предпочитам по-лесния вариант:

1. Линукс на някое сторидж устройство.
2. Бозата на друго сторидж устройство, инсталирана по този начин:
spacer.png

3. При стартиране на компа от буут менюто (при мен се избира с F11) му казвам от кое сторидж устройство да буутне и тръгва съответната ОС.
И ако си свали някоя от последните 7-ци на Generation2, те са с инсталатор на 10-ка, така че няма да му барат гръб-а.

преди 18 минути, rado84 написа:

Аз предпочитам по-лесния вариант:

1. Линукс на някое сторидж устройство.
2. Бозата на друго сторидж устройство, инсталирана по този начин:
spacer.png

3. При стартиране на компа от буут менюто (при мен се избира с F11) му казвам от кое сторидж устройство да буутне и тръгва съответната ОС.
И ако си свали някоя от последните 7-ци на Generation2, те са с инсталатор на 10-ка, така че няма да му барат гръб-а.

И ако е само с един хард диск ко праим?

преди 3 часа, petie1 написа:

И ако е само с един хард диск ко праим?

Купува нов. Щото тя само бозата иска един отделен хард диск за нея си.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.