Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Чудесно, радвам се за тебе и твоя избор.
Тънката ми мисъл бе, че в тази тема няма единно мнение. И всеки ще предложи своето, защото му е най-познато. Господин DarkEdge обаче ще изпадне пред дилема - с кое да започне? Затова му предложих мултибут. Тегли предложенията веднъж, веднъж ги записва, а после ги премята. Какво умее той или коя точно да е програмата е втори ешелон.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 минута, Profruit написа:

Затова му предложих мултибут

разбрах те от първия път
просто споменах, че има такова решение под Windows

ОК, сега те разбрах и аз. Ми така кажи, защото прозорците при мен отплуваха в вечните ловни полета.

преди 11 минути, Profruit написа:

Ми така кажи, защото прозорците при мен отплуваха в вечните ловни полета.

аве "друго си е да се събуждаш всяка заран с аромата на прясно инсталиран Windows"
пп
репликата не е моя, за това е в кавички

преди 4 часа, DarkEdge написа:

На дрът Windows-чия какво дистро ще предложите за старт?

Качвай ArcoLinux с Plasma. https://bike.seedhost.eu/arcolinux/iso/arcolinuxb-plasma-v20.5.6.iso

Зная че ако нещо не върви в Plasma-та, ще я разнищиш и ще помагаш ;)

преди 4 часа, DarkEdge написа:

Напиши едно списъче с няколко изисквания и нужди, които да покрива и пак ще коментираме.

Само да знаеш, че няма вечна поддръжка, както леко могат да те подхлъзнат някои колеги. Има дистрибуции с поддръжка за определен срок или такива с плаващо освобождаване (ежедневно променящи се).

преди 2 минути, cybercop написа:

Напиши едно списъче с няколко изисквания и нужди

ас мога ли да напиша ено списъче?
може ли, може ли...ъ-ъ-ъ...таковата, искам хакна банкомат на некоя банка

преди 8 минути, дръндю написа:

ас мога ли да напиша ено списъче?
може ли, може ли...ъ-ъ-ъ...таковата, искам хакна банкомат на некоя банка

Бутилка с пропан бутан или ъглошлайф.  Ако имаш други житейски проблеми, сигурен съм, че има по- подходящи форуми за тях.

преди 19 минути, cybercop написа:

Напиши едно списъче с няколко изисквания и нужди, които да покрива и пак ще коментираме.

Само да знаеш, че няма вечна поддръжка, както леко могат да те подхлъзнат някои колеги. Има дистрибуции с поддръжка за определен срок или такива с плаващо освобождаване (ежедневно променящи се).

по принцип си прав но има и линукси като минт който може и без преинсталация да минеш на следваща версия чрез мениджъра за актуализации което го прави безкраен

преди 24 минути, cybercop написа:

Няма конкретни изисквания - за първа среща и усвояване на ОС.

преди 2 минути, ninov написа:

без преинсталация

А надграждането от инсталатор (iso) възможно ли е? Ако да - колко често се случват изцепки в надграждането?

преди 5 минути, DarkEdge написа:

А надграждането от инсталатор (iso) възможно ли е? Ако да - колко често се случват изцепки в надграждането?

имаш предвид преинсталациа с флашка ли например а колко често избираш ти подръжката на една дистрибуция е 5 години иначе нови версии на минт се появяват на всеки 6 месеца 

преди 25 минути, ninov написа:

имаш предвид преинсталациа с флашка ли например

-флашка
- монтиран iso в grub и заредена ОС от него.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 37 минути, DarkEdge написа:

За първа среща и усвояване - Linux Mint с Xfce. Подреден десктоп с малко, но достатъчни настройки.

При надграждане, винаги може да стане проблем. Затова има дистрибуции с поддръжка от 10 години, които само се кърпят. Инсталираш, ползваш и бракуваш заедно с хардуера.

не съм пробвал по този начин незнам винаги съм го правил чрез мениджъра за актуализации

преди 40 минути, DarkEdge написа:

Възможно е, но почти няма смисъл. Единствено се сещам, ако нямаш интернет. И освен това е бая врътка според дистрибуцията.

"Ролинг" дистрибуциите се надграждат по дефол. Не е необходимо да се прави нещо специално, все едно си надграждаш програмите.

Затова ти предлагам такава.

преди 1 час, DarkEdge написа:

-флашка
- монтиран iso в grub и заредена ОС от него.

Може, аз съм писал урок на тази тема за директно подкарване от хард диск тук

Но по принцип няма нужда при дебиан базираните става чрез смяна на хранилището с новото дистро и

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

преди 1 час, cybercop написа:

Бутилка с пропан бутан или ъглошлайф.  Ако имаш други житейски проблеми, сигурен съм, че има по- подходящи форуми за тях.

А и пръчка динамит

преди 7 часа, DarkEdge написа:

https://www.pclinuxos.com/?page_id=3836
зарежда се цялостно в RAM вади се флашката и си правиш каквите глупости си искаш, като спреш тока следващия път не ти се сърди за нищо, ами си е чисто ново пак от флашката.
Това е по-добро от Уиндоус.

А иначе ще се роди красавицата Уляна мома хубава през юни, направо да се чудиш що си се мъчил с LTSC толкова време.

Но, това пингвинчетата са капризни животинки, лесно се сърдят и се обиждат и са злопаметни.
А софтуерите ги правят едни льольовци не ти е работа, някакви вегани орторексици екологични интегристи.
За твой кеф има и youtube-dl без фронт-енд, да си го командваш от терминала.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

https://www.pclinuxos.com/?page_id=3836
зарежда се цялостно в RAM вади се флашката и си правиш каквите глупости си искаш, като спреш тока следващия път не ти се сърди за нищо, ами си е чисто ново пак от флашката.
Това е по-добро от Уиндоус.

А иначе ще се роди красавицата Уляна мома хубава през юни, направо да се чудиш що си се мъчил с LTSC толкова време.

Но, това пингвинчетата са капризни животинки, лесно се сърдят и се обиждат и са злопаметни.
А софтуерите ги правят едни льольовци не ти е работа, някакви вегани орторексици екологични интегристи.
За твой кеф има и youtube-dl без фронт-енд, да си го командваш от терминала.

браво белгиец пак се изказа неподготвен 1 pclinuxos е ролинг дистро което не е много препоръчително за потребители а има и много недостатъци 

2 линукс минт 20 е ltsc дистробуция 

преди 3 часа, ninov написа:

браво белгиец пак се изказа неподготвен 1 pclinuxos е ролинг дистро което не е много препоръчително за потребители а има и много недостатъци 

2 линукс минт 20 е ltsc дистробуция 

Сефте...

здравейте реших да сложа на linux mint 19.3 cinnamon .Графична среда кде като първо инсталирах само дескоп с 

sudo apt install kubuntu-desktop после видях и че може да инсталирам и цялият кде

sudo apt install kde-full но има проблем при отварянето на прозорците изчезнаха бутоните за увеличаване намаляване и затваряне

преди 4 часа, ninov написа:

здравейте реших да сложа на linux mint 19.3 cinnamon .Графична среда кде като първо инсталирах само дескоп с 

sudo apt install kubuntu-desktop после видях и че може да инсталирам и цялият кде

sudo apt install kde-full но има проблем при отварянето на прозорците изчезнаха бутоните за увеличаване намаляване и затваряне

Че откога Минт подържа KDE?

Опитай да добавиш и тези

sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen

В краен случай добави и

sudo apt install kubuntu-desktop

преди 8 часа, petie1 написа:

Че откога Минт подържа KDE?

Опитай да добавиш и тези

sudo apt install kde-plasma-desktop kscreen

В краен случай добави и

sudo apt install kubuntu-desktop

при втората команда в терминала ми излиза това

roki@roki-Aspire-GX-281:~$ sudo apt install kubuntu-desktop
[sudo] password for roki:          
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
Някои пакети не можаха да бъдат инсталирани. Това може да означава,
че сте изискали невъзможна ситуация или ако използвате нестабилната
дистрибуция, че някои необходими пакети още не са създадени или пък
са били преместени от Incoming.
Следната информация може да помогне за намиране на изход от ситуацията:

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 kubuntu-desktop : Зависи от: software-properties-kde но той няма да бъде инсталиран
E: Неуспех при коригирането на проблемите, имате задържани счупени пакети.
roki@roki-Aspire-GX-281:~$ 
търсих в synaptic за счупени пакети не открих 

а и това е за ubuntu 20 а аз съм с минт 19.3

преди 32 минути, ninov написа:

при втората команда в терминала ми излиза това

roki@roki-Aspire-GX-281:~$ sudo apt install kubuntu-desktop
[sudo] password for roki:          
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
Някои пакети не можаха да бъдат инсталирани. Това може да означава,
че сте изискали невъзможна ситуация или ако използвате нестабилната
дистрибуция, че някои необходими пакети още не са създадени или пък
са били преместени от Incoming.
Следната информация може да помогне за намиране на изход от ситуацията:

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 kubuntu-desktop : Зависи от: software-properties-kde но той няма да бъде инсталиран
E: Неуспех при коригирането на проблемите, имате задържани счупени пакети.
roki@roki-Aspire-GX-281:~$ 
търсих в synaptic за счупени пакети не открих 

а и това е за ubuntu 20 а аз съм с минт 19.3

То Минт официално не подържа KDE иначе счупени пакети се оправят с тази команда

sudo apt-get -f install

преди 42 минути, petie1 написа:

То Минт официално не подържа KDE иначе счупени пакети се оправят с тази команда

sudo apt-get -f install

до 18.2 имаха KDE 

явно има 3 счупени пакета защото ми дава 0 инсталирани 0 премахнати и 3 без промяна

мерси за помощта

Хора, дайте малко акъл :) . Нещо ми се смарангяса скрийнсейвърът. Уж съм го нагласил да ми пуска слайдшоу на снимки от папка Pictures, ама не ще - дава ми черен екран. Става дума за Mint 19.3 Mate. Това са ми настройките:

890144.jpg

Като му дам Preview, всичко е точно - показва снимки, сменя ги както трябва. Обаче в реална ситуация не стартира. А доскоро работеше, не помня умишлено да съм го бутал нещо.

ПП. За Windows има една програмка, която от един зададен от мен дял на диска с повече от 45000 снимки ми избира произволни, и ми ги прожектира на екрана като скрийнсейвър. Ако предложите нещо аналогично за Mint - признавам ви за майстори :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.