Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Политическите тролове - пропагандатори из форумите

Featured Replies

Въвеждам нови термини във връзка с темата. САЩ вече ще се нарича "Тролленд", представлява "тролтопия" и в "Тролленд" властва "тролталитаризъм".

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 110,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Може и да има нещо вярно, но аз съм останал с впечатлението, че троловите против Русия са повече и по-активни. Особено напоследък. Не си прав, че срещу руските тролове не се предприема нищо. Напротив,

• Георги Бонджов
    Георги Бонджов

О, даже гледах по новините, за някаква сграда специално за тролове нейде в Москва. За сгради за проамерикански троли не съм чувал, те просто са разпръснати по домовете си.

• Ми, в нормални условия учехме бре miro20. Дървени чинове, зелена дъска, тебеширен прах. Волтметрите в лабораториите бяха стари, като електрификацията! Реостатите бяха дълги към половин метър и тежащи

Публикувани изображения

Това че търся и намирам ....

....земя по Земята , която е много червена ..............без да търсиш истината за Земята !

За теб единствено и само червеното е вярно...добре бе , като искаш синьото - все тая .

Тц ! За Земята е много сложно за теб..... ! 

Като за теб , по-имаш шанс да се справиш с топчето . (виж съответния пост !)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

НАпротив :) не забелязваш ли усмивките ми .

А сериозно казано , радвам се че "стопфейк" и подобни ресурси , разобличаващи  откровенни лъжи , ще са повече

Ха-ха, а сега кажи следващият виц! :lol6:

....земя по Земята , която е много червена ..............без да търсиш истината за Земята !

За теб единствено и само червеното е вярно...добре бе , като искаш синьото - все тая .

Тц ! За Земята е много сложно за теб..... ! 

Като за теб , по-имаш шанс да се справиш с топчето . (виж съответния пост !)

Аз че не съм най умния не съм, нито най интелигентния, но така и не чух от теб толкова простички неща - цитирай поне едно две неща от които "ти се повръща" 

Не разбрах , на фона на цялата останала гаменщина, едностранна пропаганда,  простотия, обиди, заяжданици, аз съм за теб най фрапиращ и колоритен ? в негативен смисъл ? 

А ако смея да подхвана примера ти със Земята... проблема е че често споря на ниво плоска ли е или кръгла.

Учудващо е че повечето смятат че е плоска.

Но това виждам не ти прави впечатление.

Това с митичните северни човечета  не е от вчера 

И така, под трол се разбира човек, който или е с психически проблем или е агент. Ако е агент може да върши провокации, или да налага виждания. Обикновено такъв вид (агентите) тролове имат по много акаунти. Те са регистрирани в много интернет-проекти. Много специални тролове ползват и акаунти-еднодневки. Сиреч само за дадена цел и после нов акаунт. Случва се сами да симулират 'дискусия' чрез мнение, подписано от един свой акаунт и последвано от мнение, подписано от друг акаунт пак на същия трол (Това лесно се прихваща чрез т.нар. АйПи адрес). 
У нас често из фирмите-посредници за намиране на работа пише 'работа в интернет', 'печелете от интернет' и т.н. Лично аз съм попадал на едни, които искаха да им проследявам сайт за запознанства. Е, най-често зад такива точно обяви се крият и трол-институтите. Идете на http://samara.hh.ru/vacancy/3792573Там ще видите обява на посолството на САЩ в Русия. То набира Social Media Assistant. Задължението е the position is responsible for creating and placing Embassy content on Russian social media sites. The position regularly reports regularly on what bloggers and social media are saying on issues that affect the U.S. Embassy.
Да преведа все пак, защото това тук е Български проект: Търси се човек на длъжност социален асистент. Задачата му е да създава (пише сам) и да разпространява съдържание, поръчано му от посолството на САЩ в руски социални интернет-сайтове. Той (социалният асистент), е длъжен редовно да докладва какво блогерите от социалните сайтове обсъждат по критерии , зададени му от посолството на САЩ. Има си публикувана заплата и подробни изисквания към бъдещия трол. 
Но според Михаил Тулский, президент на аналитичния център "Политическая аналитика", с тролинг се занимава и днешната власт на Русия. Особено те, путинските единороси, са се уплашили, твърди Тулски, след оранжевата революция в Украйна. И са подготвили и те своя 'бригада'. Руските блогъри сполучливо ги наричат 'Холдинг Кривда.ру'. Финансирал ги някакъв фонд за ефективна политика към Кремъл с шеф Глеб Павловски. Според Тулски, да се ползват тролове в Интернет е по-евтино, отколкото да се дават пари за поръчкови статии из вестниците. Една поръчкова статия в Русия струвала между 10 и 30 хиляди долара. А на Запад, във влиятелни вестници - между 100 и 300 хиляди долара. А в Русия за сега на троловете плащали към 1000 долара.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Това с митичните северни човечета  не е от вчера 

Странно.... не съм видял в руски медии някой дори да посмее да критикува путинската политика, / дори не се сещам за медия , която да не е подконтролна на властта /  докато обратното - западните медии пропищяха от путински спамери  - това е факт.

Та проблема с прословутото "тролене" дойде именно от там. Не от западна пропаганда в руски, а от руска в западни медии.

Странно.... не съм видял в руски медии някой дори да посмее да критикува путинската политика, / дори не се сещам за медия , която да не е подконтролна на властта /  докато обратното - западните медии пропищяха от путински спамери  - това е факт.

Та проблема с прословутото "тролене" дойде именно от там. Не от западна пропаганда в руски, а от руска в западни медии.

Да бе няма. Същият текст от руски сайт.

На блоггера (а всего их несколько десятков, и у каждого в среднем по десятку ЖЖ) выделяют не больше 1000 долларов в месяц. Десятки тысяч на всех, в год — сотни. «Для власти это очень небольшие деньги, — считает Михаил Тульский. — Для сравнения: на пропаганду в газетах в России иногда уходят миллионы долларов в год. Каждая статья в известном российском издании стоит 10—30 тыс долларов. В западных СМИ еще дороже. Подобная статья стоит 100—300 тыс долларов».

Не разбирам обаче едно. Защо се приема като чиста монета това което ни се поднася. Например прословутия стопфейк който е с поддръжката на Държавният департамент на САЩ. Не ни ли светва една крушка в главата,че не е точно така както го пишат и,че може да има някакво изкривяване , тълкуване на дадена новина. Прави се и от двете страни. Защо трябва да се взима като чиста монета една информация например от Блумбърг или Ройтерс след като многократно се е оказвало,че е чист фейк. Или пък обратното пък от някой руски сайт. Ми няма достоверна информация разберете го. Поднася се това което дадена клика има интерес да се публикува било то руска или някаква друга. Истината къде е? Казах истината е в тези факти и тази информация която ни я спестяват медиите.

Не ни ли светва една крушка в главата,че не е точно така както го пишат и,че може да има някакво изкривяване , тълкуване на дадена новина. 

Абе човек, всеки път ви казвам - тук няма тълкуване. имаме откровенна опашата лъжа, имаме опровержение.

Имаме "новина" за разпънато дете, имаме факт и разследване че никъде не е имало такова нещо.

Къде е средата в това тълкуване ?

Имаме изказване на Меркел , имаме несъществуващо "тълкуване" и измисляне на превод от ИТАР ТАСС , което сравнявайки с официалната германска институция - го няма това нещо.

Къде е средата  ? 

Имаме измислени думи на Яценюк, на Ярош, измислени новини, сайта ги опровергава - къде е "тълкуването" тук ? 

Имаме лъжа , имаме опровержение. 

КАкво толкова :) 

А това че е създаден и  поддържан сайта  от САЩ , не бих казал 

http://www.stopfake.org/o-nas/

за хостинга съм си казвал мнението - няма как да съществува такъв ресурс на руски хостинг. По разбираеми причини.

Да бе няма. Същият текст от руски сайт.

Ти ми цитираш изказване на някакъв че били наемани "тролове" от посолството на САЩ.

аз те питам - КЪДЕ е тролската хамериканска атака в руски медии ? къде е резултатът от тяхната дейност ?  

На практика , е може и да съществува от планината хвалебствия към Путин и негативни мнения, но на практика няма руска медия която да не е подконтролна на властта, и в която да се допускат СЪЩЕСТВЕНИ критики.Няма такава.

За спам и съсипване на новинарски теми дори не говоря... докато обратното - в западни медии , това е очевиден факт, от който от около година две пропищяха  известни западни  медии

Например прословутия стопфейк който е с поддръжката на Държавният департамент на САЩ.

Никси, ако веднъж поне посетиш въпросния сайт, не би задал повече такъв въпрос. Поне веднъж. Уверявам те, че ще ти е интересно.

Напоследък често се спирам на телевизия "Атака" и ми прави впечатление, че доста са повишили нивото си, т.е. вече не говорят директни лъжи, а манипулират истината. Ще рече, че не в новината(или историческия факт) има изкривяване, а в представянето и коментара към нея. Ето това е типична стръв (тролене), на която лесно се ловят недотам мислещите и/или заслепените зрители.

Русокоса съм точно толкова, колкото ти си умен и възпитан. 

Игнорирай, Мохини. Не обръщай внимание на пост, чийто автор нищо не казва по темата, използва я като отдушник на комплексите си и очаква ответна реакция. Получава се един безкраен и безсмислен спам.

Усмивка и продължавай напред! :*

Абе човек, всеки път ви казвам - тук няма тълкуване. имаме откровенна опашата лъжа, имаме опровержение.

============

А това че е създаден и  поддържан сайта  от САЩ , не бих казал 

http://www.stopfake.org/o-nas/

за хостинга съм си казвал мнението - няма как да съществува такъв ресурс на руски хостинг. По разбираеми причини.

2015-08-30_08h50_02.jpg

2015-08-30_08h51_01.jpg

Никси, ако веднъж поне посетиш въпросния сайт, не би задал повече такъв въпрос. Поне веднъж. Уверявам те, че ще ти е интересно.

Напоследък често се спирам на телевизия "Атака" и ми прави впечатление, че доста са повишили нивото си, т.е. вече не говорят директни лъжи, а манипулират истината. Ще рече, че не в новината(или историческия факт) има изкривяване, а в представянето и коментара към нея. Ето това е типична стръв (тролене), на която лесно се ловят недотам мислещите и/или заслепените зрители.

Ти си мислиш,че не съм влизал в сайта ли? Даже тук има някакво такова изчадие http://www.ukrainadnes.com/category/stop-fejk/ явно е модно.

Атака ... офффф моля те не ми говори за Атака help%20wanted4.gif

Игнорирай, Мохини. Не обръщай внимание на пост, чийто автор нищо не казва по темата, използва я като отдушник на комплексите си и очаква ответна реакция. Получава се един безкраен и безсмислен спам.

Усмивка и продължавай напред! :*

Правилно си се насочила с примерите. Не тук, а там са парите плащани от  руската пропагандна машина.

- телевизии, вестници, партии, интернет портали и медии.

2015-08-30_08h50_02.jpg

2015-08-30_08h51_01.jpg

Добре. чудесно. КАкто казах - няма как орповергаващ руски лъжи сайт да е подпомаган от руски фондации я :)

и още :

финансовую поддержку проекту в 2015 году оказали «Международный фонд «Возрождение», «Национальный фонд в поддержку демократии» и Министерство иностранных дел Чехии.

А изнесените факти и опровержения защо не им обръщаш внимание ?

Дай ми пример за западни медии които да правят в същия обем и мащаби лъжи. Примерно има ли публикувано някъде новина "Путин изнасили овца" .

Очевидна лъжа, която никоя медия не би публикувала. Руските медии обаче си измислят подобни новини - примерно Яценюк казал еди какво си , Порошенко направил еди какво си ... за измислиците около речите на Меркел вече казах... 

та... ?

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Във въпросния Стопфейк вероятно се предлагат напълно автентични материали. Заснети по примера на този:

http://www.cyber-berkut.ru/main/20150710_00.php

Т.е. напълно автентични... театрални постановки. Добре, бе, хора, задайте си въпроса защо Държавният департамент на САЩ ще създава сайт, в който да "разобличава" "руска пропаганда". С каква цел?

Във въпросния Стопфейк вероятно се предлагат напълно автентични материали. Заснети по примера на този:

http://www.cyber-berkut.ru/main/20150710_00.php

Т.е. напълно автентични... театрални постановки. Добре, бе, хора, задайте си въпроса защо Държавният департамент на САЩ ще създава сайт, в който да "разобличава" "руска пропаганда". С каква цел?

:)

това откъде го измисли ?

Интересно , защо е създаден чрез "партньорска образователна програма" 

Ах какви са лоши хамериканците.. не стига че подпомагат образователни програми, и такива за свободна журналистика, ами и пречат на диктаторски режими да си проповядват фейковете :)

А сценката която показа за театрална екзекуция, по подхожда на путиснката пропаганда

Ето как се прави на същия принцип "военен репортаж на метри от гореща точка "  но... в студио/гараж/  :

Драги, сайта не е пропаганден, той НЕ създава новини или репортажи. Той ги опровергава със публични източници.

Сам можеш да се убедиш , ако го разгледаш.

Между другото има опровергани и украински фейкове... както последния случай дето руските тролове им "заложиха капан" образно казано с несъществуващото признание за 2 000 загинали оповестени жертви .Украинските медии се хванаха повечето и почнаха да цитират наред.. а то се оказа недостоверен източник.

Но това е обикновенно много малък процент, в сравнение с ежедневната путинска фейк дезинформация.

Това разбира се, по никакъв начин не опровергава наличието на руски кадрови войски, има публикувани вече много доказани случаи .

факултативно можеш да поразгледаш някои https://docs.google.com/spreadsheets/d/16mV_B2MwLVCVeR6M5PqZhXMpG764TD2n3dbj461331k/edit#gid=0

Пишещите в темата може да напълнят още няколко теми, замеряйки се с конкретни примери и опитвайки да премерят кой е по-истински и кой е по-лъжлив в поднасянето на определена информация. Разковничето според мен е в това, че студената война просто не е свършила и никога няма да свърши. Напротив. С развитието на технологиите се повишават и възможностите за продължаването й в нов вид и мащаб. Какво всъщност си мерите в темата?! 

Нещо става и не успявам да публикувам мнението си със цитатите на колегите Мерил, Ванката и Никси.. :)

В кратце:

Говорим си, Мерилко. Кой както си може! :)

Ванка, не питай, а прочети поне една новина, разследването и разобличаването ѝ.

Никси, смятам, че не си преглеждал друго в сайта, освен данните за сайта. :)

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Пишещите в темата може да напълнят още няколко теми, замеряйки се с конкретни примери и опитвайки да премерят кой е по-истински и кой е по-лъжлив в поднасянето на определена информация. Разковничето според мен е в това, че студената война просто не е свършила и никога няма да свърши. Напротив. С развитието на технологиите се повишават и възможностите за продължаването й в нов вид и мащаб. Какво всъщност си мерите в темата?! 

Първо - аз говоря за фрапиращите случаи на пропаганда, която не е само манипулативна и изкривена, а тотално лъжлива, често на 180' , и още по често - измислена.

Второ - Ще ти дам пример и за манипулация , с обърнат на 180' смисъл

- нашумелия наскоро случай с хамериканците, които поправяха и помагаха на българска детска градина, строиха площадка за игри , ремонтираха ограда и т.н.. което е отдавна планувано, не е за пръв път, не е и за последен в разписаните планови ремонтни работи.

Та... пропутинските медии разтръбиха тази новина като "хамериканци от натовския контингент нахлуха и газиха деца в детска градина ! ШОК и УЖАС ".

Класика, нали :) 

Ха върви обяснявай че сестра ти не е к..ва , още повече ако нямаш сестра... :) 

Та... това е точно по темата за тролска медийна атака, прокарваща определена /в случая пропутинска/ политика.

Христоматиен пример.

И последно - Аз нищо не "меря в темата".

Съвсем спокойно се опитвам да дискутирам тези и други примери .

За другите не знам.. виждам че не винаги това им е желанието .:)

Просто недоумявам , колко малко тук си дават ясна сметка , че към момента 

две супер-сили си го мерят , като при това 

едната граби чуждото , пък другата не дава своето !

И се умува на дълго и на широко , кой бил прав , пък кой крив !

Какво е значението на това , което тук се поднася като супер-компетентна информация ?

На баба Гицка клюките , че на Пена й простряни гащите на плета да съхнат. :)

Съвсем е вярно и истинско !

Никакви клюки не е ! Самата истина......за гащите на Пена ! 

Много е важно и от изключително значение ...да се коментират гащите на Пена.! :)

Ще каже човек , че баба Гицка ходи без гащи , или пък никак не ги пере ...! :)

​Върви опровергавай , ако си нямаш работа ......!

Давай , Миро ! Дръж здраво за гащите....!

Никой не може да те опровергае !

Единствено глупостта не може да се опровергае.... !

Пък аз съм тръгнал за Земята да обяснявам.....! А дано , ама на дали ...!  :(

Ето , за това ми се повръща - от ровене в чуждото кирливо бельо !

Пък своя си посран задник никак не поглеждаш !

Гадно мирише и е недостойно ..........! :nono: 

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Филипов, на линия ли си брат. Не помня със 100% сигурност и ме мързи да търся, ма май ти беше преди време публикувал в коментар в темата за Украйна, май в първата част едно опровержение, където се показваше колко фейк са тъпите медии. Ставаше въпрос уж за влак обстрелян от ДНР или някои други от противниците на мафиотите Прасето и Яйценук, който се е подпалил  и изгорял, нейде в Украйна...После беше показана новина за влаков инцидент в Полша, или някоя друга източно европейска страна...Товарна композиция, на която е самовъзникнал пожар...Оказа се, че джурналята са взели въпросната снимка от инцидентният пожар и са скалъпили новината за обстрелян влак в Украйна....Та новините от продажните на западнала европа или ФАЩ медии, са все фалшиви и в полза на западнала европа и ФАЩ и са против Русия(и против България). Почти без изключение всичките наши и западни медии са сервилни на западнала европа и ФАЩ и всичките лъжат и мажат на поразия. Няма неофициални или официални. Все в един кюп са долните лъжци, описващи себе си кат журналисти, но всъщност долни блюдолизци.

Значи рашистките кръволоци, разтръбили лъжи, че американците газели деца из детските градини. Що ли не се очудвам.

Ами, те щом сега лъжат, че американците газят деца с танковете, утре може да кажат, че американските военни закусват с детско печено да речем, а защо не и детско рагу с лук.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Значи рашистките кръволоци, разтръбили лъжи, че американците газели деца из детските градини. Що ли не се очудвам.

Ами, те щом сега лъжат, че американците газят деца с танковете, утре може да кажат, че американските военни закусват с детско печено да речем, а защо не и детско рагу с лук.

За американските не знам, изключая клиничните случаи на маниакалност...каквито са всички янки, ама за предците на тоя на аватара ти, знам че са кръволоци. 

Нещо става и не успявам да публикувам мнението си със цитатите на колегите Мерил, Ванката и Никси.. :)

В кратце:

Никси, смятам, че не си преглеждал друго в сайта, освен данните за сайта. :)

:D  точно обратното ама щом така мислиш си е твоя работа. И понеже темата е за троловете какво е типично за тях. Без значение от кои са. Самите епитети Путлер - рашисти  и какви бяха още там ги ползват троловете. И кой употребява такъв речник тук

За това което е написал няма какво да коментирам. Трябва да си адски напушен да пишеш подобни неща.

За американските не знам, изключая клиничните случаи на маниакалност...каквито са всички янки, ама за предците на тоя на аватара ти, знам че са кръволоци.

Може би не са кръволоци, защото не тръбят лъжи, че американците газят деца из България за забавление.

Значи рашистите са кръволоци, щом тръбят това. Ама ние си ги знаем де. По чия повеля бяха разстреляни без съд и присъда повече от

30 000 невинни българи веднага след кървавата рашистка окупация през 1944 година.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Филипов, на линия ли си брат. Не помня със 100% сигурност и ме мързи да търся, ма май ти беше преди време публикувал в коментар в темата за Украйна, май в първата част едно опровержение, където се показваше колко фейк са тъпите медии. Ставаше въпрос уж за влак обстрелян от ДНР или някои други от противниците на мафиотите Прасето и Яйценук, който се е подпалил  и изгорял, нейде в Украйна...После беше показана новина за влаков инцидент в Полша, или някоя друга източно европейска страна...Товарна композиция, на която е самовъзникнал пожар...Оказа се, че джурналята са взели въпросната снимка от инцидентният пожар и са скалъпили новината за обстрелян влак в Украйна....Та новините от продажните на западнала европа или ФАЩ медии, са все фалшиви и в полза на западнала европа и ФАЩ и са против Русия(и против България). Почти без изключение всичките наши и западни медии са сервилни на западнала европа и ФАЩ и всичките лъжат и мажат на поразия. Няма неофициални или официални. Все в един кюп са долните лъжци, описващи себе си кат журналисти, но всъщност долни блюдолизци.

И аз нямам спомен, но напълно е възможно...

но разбирам и трудностите ти.

- да изнамериш украински фейк /има такива разбира се/ е като игла в купа сено на фона на тоновете ежедневни путински.

Картинки със стари кадри или от други случки са сепциалитет най вече на руската пропаганда.

Докато търсиш полския влак, хвърли едно око руснаците колко фотошопа и картинки си вадят http://www.examiner.com/list/russia-s-top-100-lies-about-ukraine

упс.. изостанал съм.. вече има топ 160 :) 

http://www.russialies.com/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.