Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 52 минути, дръндю написа:

знам само че 1809, беше последната версия, която поддържаше и старите машини

Чак пък - аз съм с 19008.1000 на Gigabyte H81M-H/Pentium G3420
С какво дъно и какъв процесор си?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 12 минути, DarkEdge написа:

Чак пък - аз съм с 19008.1000 на Gigabyte H81M-H/Pentium G3420
С какво дъно и какъв процесор си?

Ако става въпрос за мен:Asus G752VY:Intel Core i7-6700HQ Skylake Quad-Core (2.60 GHz up to 3.50 GHz, 6 MB Cache, 14 nm, 45 W).Дънна платка    Asus G752VY Series Notebook

преди 53 минути, bojoviki написа:

Ако става въпрос за мен:Asus G752VY:Intel Core i7-6700HQ Skylake Quad-Core (2.60 GHz up to 3.50 GHz, 6 MB Cache, 14 nm, 45 W).Дънна платка    Asus G752VY Series Notebook

това за мен е ново
не би трябвало да имаш никакъв проблем
вероятно си "оцапал свещите" на 1803
направи си флашка и инсталирай на чисто

преди 6 минути, дръндю написа:

това за мен е ново
не би трябвало да имаш никакъв проблем
вероятно си "оцапал свещите" на 1803
направи си флашка и инсталирай на чисто

Ами да,вече се отказах.Имам флашка.Може да пробвам да сложа вътре и ъпдейта от линка,който ми даде.

преди 10 минути, bojoviki написа:

Ами да,вече се отказах.Имам флашка.Може да пробвам да сложа вътре и ъпдейта от линка,който ми даде.

значи за този проблем на 1803 трябваше да кажеш, а не да се мотаем с експерименти
ако беше направил тема за този бъг, вероятно, до сега щеше да си се оправил

преди 1 минута, дръндю написа:

значи за този проблем на 1803 трябваше да кажеш, а не да се мотаем с експерименти
ако беше направил тема за този бъг, вероятно, до сега щеше да си се оправил

Не те разбрах.Аз от няколко седмици тръбя,че не мога да се оправя.Както тук,така и се намесих в друга тема,неволно.

преди 14 минути, bojoviki написа:

Не те разбрах.Аз от няколко седмици тръбя,че не мога да се оправя.Както тук,така и се намесих в друга тема,неволно.

не съм те засичал
аз рядко влизам в техническия раздел

преди 17 часа, bojoviki написа:

Сериозна машинка, но само да попитам с какъв диск е - оригиналния HDD или е сменен със SSD. Ако има SSD на кое място е монтирано ?

Проверявал ли си диска за лоши сектори ? Какъв е размера на системния дял и на него ли правиш ъпгрейда ?

Има ли някакви външни устройства включени в лаптопа по време на инсталацията ?

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

Сериозна машинка, но само да попитам с какъв диск е - оригиналния HDD или е сменен със SSD. Ако има SSD на кое място е монтирано ?

Проверявал ли си диска за лоши сектори ? Какъв е размера на системния дял и на него ли правиш ъпгрейда ?

Има ли някакви външни устройства включени в лаптопа по време на инсталацията ?

Харда е HGST HTS721010A9E630  (1 TB, 7200 RPM, SATA-III).Има и SSD допълнително поставено и на него е Уиндоуса-Samsung SSD 970 EVO 250GB  (232 GB).Поддържа М.2 PCIe (2280),мисля,че точно там го боднах.За лоши сектори не съм проверявал.Системния дял е на SSD-то и е 100гб и би трябвало на него да се прави ъпгрейда.Външно устройство по време на ъпгрейда е само външна мишка и евентуално зарядното.Благодаря за вниманието

Имаш лесен достъп през сервизния капак до HDD. Можеш да пробваш да извадиш/демонтираш HDD и да оставиш само SSD-то. Преди това си прехвърли инсталационното исо да е на другия дял на SSD и пусни ъпгрейда. За по-сигурно изключи външната мишка и работи с тъчпада докато не мине инсталацията.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Имаш лесен достъп през сервизния капак до HDD. Можеш да пробваш да извадиш/демонтираш HDD и да оставиш само SSD-то. Преди това си прехвърли инсталационното исо да е на другия дял на SSD и пусни ъпгрейда. За по-сигурно изключи външната мишка и работи с тъчпада докато не мине инсталацията.

Благодаря,ще пробвам без твърдия диск.Но задължително да е премахнат хардуерно от лаптопа или може да се забрани от биос например?

преди 9 часа, bojoviki написа:

Благодаря,ще пробвам без твърдия диск.Но задължително да е премахнат хардуерно от лаптопа или може да се забрани от биос например?

Не знам какво точно си пробвал, но все пак да питам. Минавал ли си с командите:

sfc /scannow
DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

и отново

sfc /scannow

придружени с рестарт на компютъра след изпълнението на всяка?

И друг въпрос. Включил ли си режима за разработчици (developer mode)? Ако да, изключи го. Той не ми даде възможност да надградя от 1803 до 1809. При надграждането до 1903 се беше изключил сам и не ми създава проблеми.

преди 2 часа, саби написа:

Не знам какво точно си пробвал, но все пак да питам. Минавал ли си с командите:

sfc /scannow

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

и отново

sfc /scannow

придружени с рестарт на компютъра след изпълнението на всяка?

И друг въпрос. Включил ли си режима за разработчици (developer mode)? Ако да, изключи го. Той не ми даде възможност да надградя от 1803 до 1809. При надграждането до 1903 се беше изключил сам и не ми създава проблеми.

Благодаря ти.Довечера ще пробвам и този начин.Но не съм го мяркал това меню.

преди 12 минути, bojoviki написа:

Благодаря ти.Довечера ще пробвам и този начин.Но не съм го мяркал това меню.

Намира се в Settings -> Update & Security -> For developers.

Първата опция е да се инсталират приложения само от microsoft-ския магазин. Тя е по подразбиране и тя трябва да бъде активна.

Третата е въпросният Developer mode.

ПС: Това влияе само върху обикновените приложения (apps), които ползваме също и на телефоните. Не влияе на windows-ките програми с разширение .exe, които ползваме повече от 20 год.

Първо да благодаря на @DarkEdge и @дръндю за помощта, която ми оказаха - Благодаря. :)

Приключих с инсталацията на самата ОС и почти всичкия ми необходим софтуер. Единствените проблеми бяха, че някой от програмите, които използвам не работят под Уин10, та се наложи да търся заместители.

Обаче има друг основен проблем - процесора постоянно е клокнат на 4 ГХц. Докато бях с Уин8.1 имаше същия проблем след обновяване на биоса до последна версия. Върнах оригиналния биос и всичко си дойде на мястото, процесора се клокваше само при натоварване. При работещ Task Makager честотата на процесора беше около  2,2 ГХц. С Уин10, независимо от версията на биос-а процесора стои на 4 ГХц. Рових се из нета и явно не съм единствения с този проблем - Ryzeн 5 3600 + MIS B450-A Pro Max + Win10. Обнових всички драйвери и положението пак е същото. Променях настройки в биоса - никаква промяна. Променях Power Plan(AMD Ryzen Balanced/ Windows Balanced) - пак никаква промяна. Интересното беше, че дори и да задам Processor power management - Maximum processor state = 50% честотата на процесора си оставаше около 4 ГХц. И при тази честота температурата беше 70+ градуса и вентилатора на CPU-то се въртеше като луд. Единственото решение - в биоса AMD Cool'n'Quiet = Enabled(вместо Auto) и в Power Plan - AMD Ryzen Balanced - Processor power management - Maximum processor state = 50% вече работи и процесора си стои на 2,2 ГХц. Недостатък е, че тези 2,2 ГХц не могат да се надвишат докато Maximum processor state не се зададе да е 100%. И в момента, в които това се случи процесора пак отива на 4 ГХц, а работи само един Task Manager. От биос-а ли е проблема, от самия Уин10 ли, не ми е ясно, ама дано с някое следващо обновление да оправят проблема.

преди 26 минути, A.com написа:

работи само един Task Manager

Дай да видим какво има в този диспечер на задачите-всичко, свързано с процесора . Новоинсталирани ОС имат табиета да се ъпдейтват и за това покажи процесите и има ли натоварване и къде е. Според мен няма нищо виновно в десятката, освен ако не е с повредена инсталация ( след толко дърмяскане).

преди 34 минути, A.com написа:

процесора постоянно е клокнат

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Дай да видим какво има в този диспечер на задачите-всичко, свързано с процесора . Новоинсталирани ОС имат табиета да се ъпдейтват и за това покажи процесите и има ли натоварване и къде е. Според мен няма нищо виновно в десятката, освен ако не е с повредена инсталация ( след толко дърмяскане).

Ето кои процеси използват процесора, каква е честотата на процесора и какъв е Power Plan:

TM_info.thumb.png.0dd25aba7fba7235bfc6ae5c016be557.png

Подобен проблем не съществуваше в Уин8.1.

Иначе инсталцията на Уин10 мина без проблеми. Цялата патардия беше докато разбера как точно да приготвя флашката. Лепнаха ми дигитален лиценз. Изтеглиха се някакви допълнителни обновления и сега съм с Windows 10 Enterprise, version 1909, OS build: 18363.449.

преди 1 час, DarkEdge написа:

Нямам подобна опция в биоса. Прерових го целия. :)

Прави ми впечатление, че процесора винаги е с честота, максимална за процентите, зададени в Maximum processor state.

100% - 4 GHz

50% - 2,2 GHz

Ако задам друг процент процесора пак работи на максималната честота, която този процент му позволява.

преди 5 часа, саби написа:

Намира се в Settings -> Update & Security -> For developers.

Първата опция е да се инсталират приложения само от microsoft-ския магазин. Тя е по подразбиране и тя трябва да бъде активна.

Третата е въпросният Developer mode.

ПС: Това влияе само върху обикновените приложения (apps), които ползваме също и на телефоните. Не влияе на windows-ките програми с разширение .exe, които ползваме повече от 20 год.

Опцията ми е била пред очите,ама.....Само средната опция за инсталиране от чужди източници или нещо подобно,е включена.

Untitled.png

A.com, по-интересно  е защо е толкова висока температурата (70 градуса). Аз сега съм с овърклоктнат Ryzen 3 1200 на 4GHz и при стрес тест не вдига повече от 60-65 градуса. Мисля да си взема като твоя процесор и затова ми е интересно това. А освен това в турбо режим го дават да е дори на 4,2 GHz, а ти казваш че вдига 4 GHz. 

Прочетох в нета че АМД имат проблеми с новите процесори и оправят нещата в движение.

преди 8 минути, vpvelev написа:

A.com, по-интересно  е защо е толкова висока температурата (70 градуса). Аз сега съм с овърклоктнат Ryzen 3 1200 на 4GHz и при стрес тест не вдига повече от 60-65 градуса. Мисля да си взема като твоя процесор и затова ми е интересно това. А освен това в турбо режим го дават да е дори на 4,2 GHz, а ти казваш че вдига 4 GHz. 

Прочетох в нета че АМД имат проблеми с новите процесори и оправят нещата в движение.

Ами, знам ли. Сега гледам Ryzen Master - показва 43 градуса, а процесора не е натоварен, но Task Manager-a показва, че честотата постоянно скача от 3,6 до над 4 GHz. Обаче аз съм със стоковия охладител - голяма перка, малък радиатор. Докато бях с Уин8.1 двата вентилатора на кутията се въртяха с между 600 - 900 оборота, а вентилатора на процесора с 1000-1200 оборота. Сложих последния излязъл биос и процесора се побърка - 4 ГХц. Върнах оригиналния биос и нещата се оправиха. А уж за Уин8 няма драйвери и поддръжка. С уин10, каквото и да правя прцеосра в idle е винаги над 3,5 ГХц. Единственото решение е да използвам Power Plan за да огранича максималната честота. Сега ще прочета и линка, който ми е дал DarkEdge, може от там да изскочи нещо.

@A.com, а System cooling policy в какъв режим е? Active или Passive?
Processor power management
>  Minimum processor state
>  System cooling policy
>  Maximum processor state Setting: 100%

преди 13 минути, DarkEdge написа:

@A.com, а System cooling policy в какъв режим е? Active или Passive?
Processor power management
>  Minimum processor state
>  System cooling policy
>  Maximum processor state Setting: 100%

System cooling policy e Active

Как този Task Manager изчислява скоростта на процесора?

RM_TM.png.283efe94a647d24ec8548b6c1347fa87.png

На картинакта ТМ показва 4 Ghz, докато Ryzen Master показва по отделно за всяко ядро. Като се съберат честотите на ядрата се получава 3,827 GHz(не отчитат по едно и също време, та затова е разликата). ТМ да не би да показва общата честота на всички ядра?

Замислям се да пробвам какво ще се случи с всеки един излязъл биос. :) Има още два, който не съм тествал - версии 1 и 2. Сега съм с версия 3, а версия 0 си дойде с дъното.

Малко да сменя темата-търсих от къде да сваля Уиндоус 10 ъпдейта за версия 1909 и да я пробвам на компютъра с 10хоум, но не я намирам никъде. Някой да има работещ линк и дали си струва опита?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.