Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

току-що, DarkEdge написа:

А и това е Cumulative Update - не обърна ли внимание?

ами ас не знам ингилизки и си помислих че е ъпдейтната версия
ама квот, таковата
при следващия експеримент, първо ще питам, после ще затривам
тва ще ми е за урок

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 18 часа, A.com написа:

Еднин нов въпрос - най-вероятно ще взема ССД. До колкото съм чел има производетели на ССД, които предоставят софтуер за миграция на ОС от стар твърд диск към новото ССД, т.е. миграцията няма да е проблем.

Това, което аз искам да направя е следното, ако е възможно:

1. Слагам ССД-то (500 ГБ)

2. Разделям ССД-то на два дяла 200ГБ + 300ГБ

2. От HDD (2 ТБ) разделен на два дяла: 200ГБ ОС и 1,8ТБ(каквото дойде) да преместя Уин10 на 200ГБ дял на ССД-то. Възможно ли е или ССД-то не трябва да е разделено на дялове?

3. И сега основният въпрос - не изтривам 200ГБ дял на твърдия диск. Уин10 си стои "инсталирана" на твърдия диск, в същото време Уин10 е "инсталирана" и на 200Гб дял на ССД-то. Една и съща ОС на два различни диска.

От Биос-а задавам first boot device да бъде ССД-то и всичко си работи нормално?

След това задавам first boot device да бъде твърдият диск и пак всичко си работи нормално?

С други думи, ако премахна единия диск само с промяна на first boot device ще имам работеща ОС. Възможно ли е?

Аз по този начин на харда си пазя Windows 7, в случай, че 10-ката реши да се срине, че знам ли я какви планове крои.

Единственият проблем, който съм установил при използването на два Windows-а по този начин е, че се скапва System Restore, когато се стартира, ту една, ту другата ОС. За да се оправи е необходимо да се изтрият точките на възстановяване и след това да се направи нова такава, след което System Restore работи нормално, докато не се стартира другия Windows. Ако използваш само едната ОС, проблеми с това няма да имаш.

преди 7 минути, саби написа:

Единственият проблем, който съм установил при използването на два Windows-а по този начин е, че се скапва System Restore.

Това не е вярно! Ако двете ОС са инсталирани/клонирани/ при изключен хардуерно друг диск, тогава нямат нищо общо. Ти явно не си спазил това правило и си инсталирал втората ОС при монтирани двата диска.

преди 2 часа, саби написа:

Аз по този начин на харда си пазя Windows 7, в случай, че 10-ката реши да се срине, че знам ли я какви планове крои.

Единственият проблем, който съм установил при използването на два Windows-а по този начин е, че се скапва System Restore, когато се стартира, ту една, ту другата ОС. За да се оправи е необходимо да се изтрият точките на възстановяване и след това да се направи нова такава, след което System Restore работи нормално, докато не се стартира другия Windows. Ако използваш само едната ОС, проблеми с това няма да имаш.

System Restore не използвам от години. Сега използвам AOMEI Backupper Standard(ъпгрейднах го до Про, ама не знам дали ще е само за 1 година или перманенто, че не се зачетох в giveaway сайта какво пише.). Преди съм използвал други подобни програми(Acronis, Norton Gohst).

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Това не е вярно! Ако двете ОС са инсталирани/клонирани/ при изключен хардуерно друг диск, тогава нямат нищо общо. Ти явно не си спазил това правило и си инсталирал втората ОС при монтирани двата диска.

Това е добре да се знае. Благодаря. :)

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Няма как да клонираш Windows, ако източникът е разкачен.

Говорим за копиране на Windows заедно с оня малкия дял, дето е 600 MB, от харддиск на SSD. В тоя случай имаш два независими Windows-а на различни устройства. Ако разкачиш хардиска, Windows-ът от SSD-то ще се стартира нормално, ако разкачиш SSD-то, другият Windows от харддиска ще се стартира нормално. Изборът на коя ОС да зареди се управлява от биоса, като се задава от кое устройство (харддиск или SSD) да буутне. Когато се стартира единият Windows, той скапва System Restore-а на другия Windows, и обратно.

В тоя случай няма dual boot, дето информацията и изборът за зареждането на операционните системи се намира само на едно устройство, и ако разкачиш това устройство, то другата ОС няма да зареди.

В уин10 не мога да правя нещо, което правех в Уин7 и 8. Качил съм едно видео, за да стане по-ясно какъв е "проблемът".

https://drive.google.com/open?id=1un0MZKrhUt8iZcrgkA2dq7GwELmuHFos

В Уин7 и 8 като кликна върху иконата на АИМП в таскбара мога веднага да използвам колелцето на мишката, за да регулирам силата на звука. В уин10 това не се случва. Трябва да преместя курсора на мишката върху прозореца на АИМП, за да мога да използвам колелцето на мишката, за да регулирам силата на звука.

Някой знае ли дали има решение на проблема?

преди 51 минути, A.com написа:

В уин10 не мога да правя нещо, което правех в Уин7 и 8. Качил съм едно видео, за да стане по-ясно какъв е "проблемът".

https://drive.google.com/open?id=1un0MZKrhUt8iZcrgkA2dq7GwELmuHFos

В Уин7 и 8 като кликна върху иконата на АИМП в таскбара мога веднага да използвам колелцето на мишката, за да регулирам силата на звука. В уин10 това не се случва. Трябва да преместя курсора на мишката върху прозореца на АИМП, за да мога да използвам колелцето на мишката, за да регулирам силата на звука.

Някой знае ли дали има решение на проблема?

Тая екстра се намира в Настройки -> Устройства -> Мишка. Махаш отметката пред "Превъртане на неактивни прозорци при поставяне на мишката върху тях".

Windows-ът ми е на български и не знам как е изписано на английски.

преди 6 минути, саби написа:

Тая екстра се намира в Настройки -> Устройства -> Мишка. Махаш отметката пред "Превъртане на неактивни прозорци при поставяне на мишката върху тях".

Windows-ът ми е на български и не знам как е изписано на английски.

Благодаря. Проработи. :)

Settings - Devices - Mouse - "Scroll inactive windows when I hover over them"

преди 1 час, саби написа:

1. Когато се стартира единият Windows, той скапва System Restore-а на другия Windows, и обратно.

2. В тоя случай няма dual boot, дето информацията и изборът за зареждането на операционните системи се намира само на едно устройство, и ако разкачиш това устройство, то другата ОС няма да зареди.

1. Няма такива работи, не се излагай!

2. Е да де, за този случай точно иде реч, че двете ОС на двата различни диска нямат нищо общо и няма как едната ОС да чупи нещо на другата ОС сама, освен ако ЗКУ не го направи с някакво действие.

преди 15 минути, Joss Bomon написа:

1. Няма такива работи, не се излагай!

2. Е да де, за този случай точно иде реч, че двете ОС на двата различни диска нямат нищо общо и няма как едната ОС да чупи нещо на другата ОС сама, освен ако ЗКУ не го направи с някакво действие.

Щом казваш.

на 31.10.2019 г. в 22:11, A.com написа:

които предоставят софтуер за миграция на ОС от стар твърд диск към новото ССД

Не ти трябва такава глупост. С Clonezilla (примерно - в момента за нея се сещам) правиш "disk 2 disk" или "partition 2 partition" и приключваш за минути. Тоест, копираш цялото съдържание от HDD към SSD, вкл. и дяловете, ако има такива. И се копира само заетото съдържание, така че ако HDD е с по-голям капацитет от SSD-то, няма да има проблем с копирането на данните.

преди 9 часа, A.com написа:

Благодаря. Проработи

Тука би трябвало да напишеш: Извинявай Уиндоус 10, че те набедих  поради непознаване!

преди 3 часа, Валсо написа:

Не ти трябва такава глупост.

А Clonezilla не прави ли същото? Няямате равни като почнете да пляскате разни определения...
Всеки софтуер за работа с дялове може да свърши тази работа, Освен ако обемът на съдържанието на диска източник не е по-голям от размера на новия диск.
Важно! След копирането на дяловете е силно желателно да се провери дали дялът, маркиртан като активен на диска източник, е също активен и на диска приемник. Ако не е трябва да се направи активен.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Тука би трябвало да напишеш: Извинявай Уиндоус 10, че те набедих  поради непознаване!

Уфф...!  Присмял се Хърбел на Щърбел...

Точно ти ли намери да го напишеш ?! Не беше ли ти човека, който пита за елементарни неща и форматира цели дялове за да изтрие една папка ?!

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

беше ли ти човека

който е отрова за форума и живо доказателство за тезата: Пишеш, следователно грешиш!

преди 2 часа, B3M2W0 написа:

който е отрова за форума и живо доказателство за тезата: Пишеш, следователно грешиш!

Живото доказателство на поговорката "Храни куче да те лае" си ти, неблагодарнико! По-добре беше да се скриеш и да не се обаждаш, "големи познавачо" на Уиндоус 10 !

----Моля, преместете този диалог на лични!---
А най-добре е да го прекратите. :) 

преди 10 часа, B3M2W0 написа:

Не съм го набеждавал. Написах, че в Уин10 не мога да правя нещо... Аз не мога да го правя, не че Уин10 не може. :)

Важното е, че има кой да помогне, когато се налага. :)

преди 13 часа, DarkEdge написа:

А Clonezilla не прави ли същото? Няямате равни като почнете да пляскате разни определения...

Прави същото, ама извън операционната система, докато повечето софтуери, предлагани от производителите на сторидж устройства, да не кажа всичките, извършват копирането през самата ОС, докато тя работи. И понеже някои файлове се използват в момента от опер. с-ма, те не могат да бъдат копирани. И после ще има "ама това или онова не работи" или "опер. с-ма не тръгва след ползване на еди-кой-си софтуер".

преди 42 минути, Валсо написа:

Прави същото, ама извън операционната система, докато повечето софтуери, предлагани от производителите на сторидж устройства, да не кажа всичките, извършват копирането през самата ОС, докато тя работи. И понеже някои файлове се използват в момента от опер. с-ма, те не могат да бъдат копирани. И после ще има "ама това или онова не работи" или "опер. с-ма не тръгва след ползване на еди-кой-си софтуер".

Сори, ама явно си чел-недочел по въпроса:
1. Да си чувал нещо за Shadow Copy  технологията?
2. Ако имая нещо, което да заключва дял, инструментите за работа с дялове могата да се стартират преди същинското зареждане на ОС и да изпълняват необходимите операции.

Microsoft предупреждава за нов бъг в 1903 - невъзможност за зареждане на десктоп след рестарт - достига до черен екран. Работят по отстраняването на проблема. И предлагат като временно решене рестартиране на системата.
Източник: https://www.anti-malware.ru/news/2019-11-05-1447/31212

Коя версия използвате Home или Pro като домашна? Бях чел някъде, че Home е бъгава заразлика от Pro :D Това вярно ли е?

преди 5 минути, iAppleBeats написа:

Коя версия използвате Home или Pro като домашна? Бях чел някъде, че Home е бъгава заразлика от Pro :D Това вярно ли е?

Ами не е вярно. На HTPC-то ползвам Home, а на основния Pro.

преди 20 часа, DarkEdge написа:

Microsoft предупреждава за нов бъг в 1903 - невъзможност за зареждане на десктоп след рестарт - достига до черен екран. Работят по отстраняването на проблема. И предлагат като временно решене рестартиране на системата.
Източник: https://www.anti-malware.ru/news/2019-11-05-1447/31212

Усещаш ли как си противоречат, да не кажа "лъжат"? "Невъзможност за зареждане на десктопа след рестарт", а като временно "решение" предлагат "рестарт", демек те вкарват в един loop, от който няма излизане. :D
И ми е много интересно как точно ще ъпдейтнат системите на засегнатите потребители, когато не може да се стигне до десктопа?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.