Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 13 минути, Raze написа:

Няма как да стане. Някой си е измислял много здраво. Все едно флаш памет - USB, SD карта и така нататък, да трябва периодично да се включва, за да се зареди и ако не се ползва, да губи информацията. Все още такова нещо не ми се е случвало, а съм имал случаи да не ги ползвам с години и ако се присетя нещо, всичко си е там, както съм го оставил. Ето малко информация, вече допълнително различните видове памет какво представляват и как се произвеждат, може да видиш в гугъл.

https://www.mydigitaldiscount.com/everything-you-need-to-know-about-slc-mlc-and-tlc-nand-flash.html

Иначе и за механичните HDD съм чел нещо подобно, че с годините информацията, която не се достъпва, се губи, поради размагнитване на плочите. Дори има специален софтуер, който чете и презаписва съществуващата информация с цел да опресни магнетизирането.

https://forum.hddguru.com/viewtopic.php?f=1&t=34681

http://www.puransoftware.com/DiskFresh.html

Понеже не успях да намеря темата, тук във форума, написах това в гуглето: SSD loos information when is not powered

и веселбата започна. :)

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

Оказва се, че истината е някъде там. Има стандарт, при който ако се държат при определена температура, потребителските SSD трябва да пазят информацията 1 година, а enterprise дисковете 3 месеца:

https://www.anandtech.com/show/9248/the-truth-about-ssd-data-retention

НО! Това е много важно - валидно е, ако диска е ИЗХАБЕН! Тоест си изразходвал TBW - броя допустими записи. Ако не си, информацията ще трае години наред, според това колко % от живота на диска остава.

Цитат

Note that all these must be conditions must be met when the maximum number of data has been written i.e. if a drive is rated at 100TB, it must meet these specs after 100TB of writes.

Също и в уикипедия има информация по въпроса, това зависи и от типа памет, който ползва съответното SSD:

https://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

преди 12 минути, Raze написа:

Оказва се, че истината е някъде там.

Истината, почти винаги е някъде там. :)

Аз чакам черния петък, за да взема едно ССД(за сега съм се спрял на Samsung 860 Evo 500GB). :)

Някой може ли да ми каже, ако нямам достъп до System Volume Information(какъвто нямам) дали клик с десен бутон ще ми покаже размера(в МБ или ГБ) на тази папка? При мен, с три физически твърди диска и 4 дяла, навсякъде показва 0 bytes. Спрял съм System Restore.

Ако си дадеш права, ще ти я покаже. Аз ползвам това:

https://www.jam-software.com/treesize_free/

С него можеш да достъпиш всяка папка, без да променяш правата за достъп, както и да триеш файлове.

преди 1 час, Raze написа:

Ако си дадеш права, ще ти я покаже. Аз ползвам това:

https://www.jam-software.com/treesize_free/

С него можеш да достъпиш всяка папка, без да променяш правата за достъп, както и да триеш файлове.

Имам GetFolderSize, ама няма достъп до System Volume Information. С препоръчаната от теб програма видях какво има в тези папки - нищо. :) И четирите са с размери от по-малки от 150КБ.

Тези папки ги ползва system restore, в зависимост на кой дял си настроил да прави точки за въстановяване, какъв % от диска си заделил и колко точки на възстановяване имаш създадени.

току-що, Raze написа:

Тези папки ги ползва system restore, в зависимост на кой дял си настроил да прави точки за въстановяване, какъв % от диска си заделил и колко точки на възстановяване имаш създадени.

Спрял съм го. Правя си бекъпи ръчно.

Понякога вършат чудесна работа след инсталиране на нови проблемни драйвери/софтуер, при което не правиш нова инсталация. Аз съм ги оставил на 2-3%, което при 200+ гигабайта диск е достатъчно за 2-3 такива точки.

преди 17 часа, DarkEdge написа:

не root трябва да е в командата

Ако беше погледнал по-внимателно, щеше да видиш, че това е снимка на част от препоръките, и през ум не ми е минавало да ги изпълнявам, напоследък придобих известни навици , за запазване на софтуера.

преди 1 час, B3M2W0 написа:

и през ум не ми е минавало да ги изпълнявам

Значи вече да не се хабя да пиша в отговор на твои постове!

на 17.11.2019 г. в 21:35, DarkEdge написа:

Пробвай е cmd as admin:

powershell Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\SystemApps\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AppxManifest.xml

(това горе е един ред)
Или така:
Изтегли
Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1.cab
Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1-en-US.cab
и ги копирай в C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
Изпълни в cmd as admin:
dism /online /add-package:C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1.cab 
dism /online /add-package:C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1-en-US.cab

Инсталирах последните два реда, рестартирах, изведох иконата на лентата на задачи и не стартира. Нещо липсва. След това опитах и първата команда. Рестартирах. Нищо.

Впечатлението ми от LTSC - лети като ракета! :) Грабна ми сърцето.

преди 8 минути, Бонбон с катран! написа:

Впечатлението ми от LTSC - лети като ракета! :) Грабна ми сърцето.

Е като я няма плявата...............този браузър(edge) в уин 10 про се държи като вирус между другото!Без да си го стартирал той си е цъфнал в диспечера и си цъка,като го използваш и затвориш,той пак си е там,трябва да му спреш тока от диспечера на задачи, за да се махне(не знам обаче за колко време)!:)

Точно Edge много пъти се е излагал и ме е вбесявал, след има няма време започва да лагва, а в социалната мрежа даже иска да го стартираш по три четири пъти докато се закрепи без да крашва. Ще пробвам Хромиум версията дано подкарам нея. Иначе на LTSC всичко си бачка без да завися от 90% шлака на Микрософт! Половината е ненужен софтуер. Другата е както ти му казваш, влачи те като някакъв вирус... ;) 

преди 45 минути, Слави Маринов написа:

този браузър(edge) в уин 10 про се държи като вирус

Поредният разбирач линуксджиите така викат всичко на микрософт е вирус интернет експлорер е вирус , edge е вирус абе уникални сте . Как точно разбра , че е вирус ? ако имам ит компания и ти си ми служител и ако чуя , че викаш на системен браузер или програма , че е вирус моментално те уволнявам .

Е как така аз за толкова години съм минал през всички версии на интернет експлорер не съм имал никакви проблеми ..по мие лек , бърз за разлика от лисици , хромиеми , които товарят системата .

на 17.11.2019 г. в 21:35, DarkEdge написа:

Пробвай е cmd as admin:

powershell Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $Env:SystemRoot\SystemApps\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\AppxManifest.xml

(това горе е един ред)
Или така:
Изтегли
Изпълни в cmd as admin:
dism /online /add-package:C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1.cab 
dism /online /add-package:C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\Microsoft-Windows-Internet-Browser-Package-amd64-10.0.17763.1-en-US.cab

@DarkEdge SpartanEdge проработи в обратен ред. :bye1: Преинсталирах и първо добавих пакета, после регистрирането. То и без това папката я няма ако започна от първото. Сега бичи на пушка не мога да му се нарадвам. БЛАГОДАРЯ @DarkEdge You Are The Best! На всеки се стремиш да помагаш, това ако съм аз ще ме изтощи силно.

@adersa мисля че Слави е имал предвид, че се държи нагло като вирус, не че има симптоми на вирус, тоест възможно да е вирус. Те викаха и че кейлогъри има заложени от Микрософт, чрез които ни следят. :) Никой не е изревал. Пък и кой да хванат да следят.

преди 2 часа, Слави Маринов написа:

Е като я няма плявата...............този браузър(edge) в уин 10 про се държи като вирус между другото!Без да си го стартирал той си е цъфнал в диспечера и си цъка,като го използваш и затвориш,той пак си е там,трябва да му спреш тока от диспечера на задачи, за да се махне(не знам обаче за колко време)!:)

😄
Има си решение по въпроса:
В ключа
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge\Main
създаваш DWORD запис AllowPrelaunch и му задавашш стойност 0.
В ключа
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge\TabPreloader
създаваш DWORD запис AllowTabPreloading и му задавашш стойност 0
Рестартираш
Същото може да се конфигурира и през Груповите политики
Computer Configuration
> Administrative Templates
> Windows Components
> Microsoft Edge
Allow Microsoft Edge to pre-launch at Windows startup, when the system is idle, and each time Microsoft Edge is closed
> Disabled
Group-Policy-Microsoft-Edge-Preloading-600x556.png

преди 49 минути, Бонбон с катран! написа:

проработи в обратен ред

За протокола и за инфо за в бъдеще, редактирах поста си:

Изтегли
Изпълни в cmd as admin:

(това горе е един ред)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

И за да е пълна картинката @Бонбон с катран! може да сподели линкове за изтегляне на cab файловете за Edge.

преди 42 минути, DarkEdge написа:

И за да е пълна картинката @Бонбон с катран! може да сподели линкове за изтегляне на cab файловете за Edge.

Компоненти за Windows Enterprise LTSC 2019

MicrosoftEdge17763mui.zip - Edge (мултиезичен) - трудно го намерих, но се яви в мултиъплоуд от 10-15 сървъра и си избрах най-лекия. Мисля че е релийз на abbodi1406, вътре се вижда и някакъв инсталационен скрипт, който не ми беше приоритет да тествам.

Батч скрипт за инсталация на Microsoft Store, пълна инсталация на нужното - към три вида внос. Започвам винаги с него първо. Избирате да теглите това всичко като ZIP файл. Ще ви даде възможност.

Windows 10 1909 вече е достъпен през Windows Update Assistant:
Download Update Assistant

преди 11 часа, adersa написа:

Поредният разбирач линуксджиите така викат всичко на микрософт е вирус интернет експлорер е вирус , edge е вирус абе уникални сте . Как точно разбра , че е вирус ? ако имам ит компания и ти си ми служител и ако чуя , че викаш на системен браузер или програма , че е вирус моментално те уволнявам .

Е как така аз за толкова години съм минал през всички версии на интернет експлорер не съм имал никакви проблеми ..по мие лек , бърз за разлика от лисици , хромиеми , които товарят системата .

Леко бе старши, не уволнявай човека, те самите Микромеки се отказаха от Едге и минаха на пребоядисан Хром.

Администраторски шаблони за Windows 10 Version 1909
https://winaero.com/blog/administrative-templates-for-windows-10-version-1909/

преди 3 часа, Hot Bastard написа:

Леко бе старши, не уволнявай човека, те самите Микромеки се отказаха от Едге и минаха на пребоядисан Хром.

Само с добро чувство, може би тенденциозно смесвате Edge с IE, забележете, че Adersa имаше предвид именно IE.

Аз също се учудвам - какво не му харесват, при все, че от години ми служи вярно и безотказно. 

преди 15 часа, adersa написа:

Линуксджии?!Линукс съм виждал само на картинка!Доколкото съм грамотен,за разлика от теб(съдейки по писанията ти), разликата между "КАТО" и "Е" вирус е съществена!И  след като една система и приложенията й се държат КАТО вируси,какво да кажа?Какво е spyware и adware-Шпионският софтуер включва всяка програма за събиране на данни, която тайно събира информация за вас и я предава на рекламодатели и други заинтересовани страни. Adware обикновено показва банери или нежелани изскачащи прозорци. В много случаи нежеланите програми от този вид изпълняват и двете функции.И последно- няма как да имаш ИТ фирма(камо ли пък компания!) с този "багажец",дето носиш!Явно си под санитарния минимум!

преди 14 часа, DarkEdge написа:

Има си решение по въпроса:
В ключа
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge\Main
създаваш DWORD запис AllowPrelaunch и му задавашш стойност 0.
В ключа
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge\TabPreloader
създаваш DWORD запис AllowTabPreloading и му задавашш стойност 0
Рестартираш
Същото може да се конфигурира и през Груповите политики
Computer Configuration
> Administrative Templates
> Windows Components
> Microsoft Edge
Allow Microsoft Edge to pre-launch at Windows startup, when the system is idle, and each time Microsoft Edge is closed
> Disabled

Знам за това,най-вероятно си го споделял и по-рано,но защо трябва да е така?Аз отдавна съм му намерил решение(не ползвам нито тази система,нито браузъра),пък който иска да рови и редактира регистри...............:)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.