Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заблудата Атеизъм

Featured Replies

преди 1 час, witness написа:

Не че страдам, че съм си проиграла шанса, но пусто любопитство - кой пост конкретно? Може да съм си променила мнението, може и да не съм. Трябва нещо много ужасно да съм написала, за да заслужа заради него титлата "пача".

Титлата "пача" е обусловена от "ум", като нито титлата, нито умът (обуславящ я) имат необусловено съществуване, следователно характеристиките които се дават на действителността, няма как да са реални, в смисъла на взаимообусловеното съществуване. Друг "ум", в същата (приблизително, понеже всичко се мени, всеки миг) конфигурация от елементи и процеси, може да види "чисто и просветлено същество". Любопитството, мненията, написаното, шанса, печалбата - са пусти; страданието и ужасите също.

• Отговори 214
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Направо си станал по свят и от Иисус. Той е помазан само по краката от Мария, ти си киснал цял в каца със зехтин. Защото елея е зехтин. В древността са прибавяли  канела и други миризми. Предполагам с

• Аз пък разбрах, че си киснал в каца със зехтин за  да станеш бог, пък то било за да станеш мъж.Няма да питам къде те е елейнала Мария.  След като не знаеш рецептата, дано поне си наясно за броя на вхо

• От думите ти се разбира,че живота ти тече като секс на стълбищна площадка- мине се не мине и някой светне тока. Уточненията ти нямат нищо общо с темата, нито пък някой проявява интерес към това как ти

преди 3 часа, realno написа:

Грешиш за Старо-новозаветните книги и тяхното послание както грешиш и Аман. Той не е македонец, а агагец. Естир 8:3 Тогава Естир говори пак пред царя, паднала на нозете му, и моли му се със сълзи да отстрани злото скроено от агагеца Аман и замисленото, което беше наредил с хитрост против юдеите.

Греха свързан с вина, както болестта с болка и страх. Но ако бягаме от лекар, не означава, че ще избягаме от болестта. В случая какво харесваме  и какво предпочитаме не е важно, а каква е истината. Ако истината е, че има Бог, които един ден ще съди хората за греховете им, това, че предпочиташ нещо друго, защото ти дава фалшиво спокойствие и мир, лъжеш себе си, а не друг. 

Отбелязвам пред себе си, че съм сгрешил и Аман е вугеец според православния превод, агагец, според  евангелистите. Все пак, като атеист, не съм длъжен да познавам издълбоко свещените книги.

преди 3 часа, realno написа:

Ако истината е, че има Бог

Искам да помоля за снизходителност, защото и вие не сте твърда във вярата. Хора сме, грешките и съмненията са с нас. 

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Интересно, след като точно в библията ясно е казано - всички сте богове.

В кой прочит? В кой смисъл и защо да се превежда на български по този начин? Пак ли въвличате нещата в спор около понятията и от къде е дошъл превода и давате Ваше тълкувание на Библията, а?!

По Ваша логика излиза, че православното християнството е вид окултизъм в България, защото в един превод е казано човек е създаден по образ и подобие на Бог, за да господства над този свят.  За друг свят в Библията не се говори. Човек единствено което трябва да го интересува е този единствен свят и този единствен живот който му е даден от Бог. Любопитството какво е извън тоя свят е грехопадението на човек. Съгрешаването му води до отнема на вечността му, а за да застане до Бог и отново получи вечен живот, то той трябва да следва Божията промисъл.  Вярването в Христос не е по различно от вярването в Буда с тази разлика, че при първите учението на Христос става чрез църква, докато в учението на Буда е на база избор. При мюсюлманите е малко по различно, но в общи линии те са избрали или им се нарежда кой пророк да следват в името на Бог.

Към момента новия завет е спрял до откровенията на Йоан Богослов. Това не означава, че не може да има и други откровения, а че не може да се роди друг Божи син. Именно това, че някои хора вярват, че може да има и други пророци е лъжата. Само и единствено когато човек възкръсне и застане до Бог ще разбере истината. Негов съдник ще бъде неговия син след като свърши този свят.

По една друга логика, то децата на човека са неговите съдници и ако те вярват в учението на Христос, то човек ще възкръсне, в противен случай ще бъдат обречени на вечна забрава. Канонизирането на даден човек и приемането му като светец е в компетенцията на църквата и е на база до колко е помогнал в развитието на вярата.

При атеистите е друго - За тях даден човек е значим, ако е оставил някаква културна ценност зад себе си. Тук не се говори за вяра, а за значимост в материалния свят.

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

Атеизъм означава "Няма Бог", а не "Аз съм Бог". 

Отричайки, че няма Бог, то издигаш в култ себе си. Дали ще кажеш "Аз съм Бог" (Ще признаеш, т.е. ще бъдеш честен)  или ще кажеш след меня няма нищо, то резултата е един и същ - неистина. Малка е границата между лъжата и неистината. Не всяка неистина е лъжа, но всяка лъжа е неистина. ;) 

Това, че Вие сте неориентиран атеист, не означава, че всички са като Вас.

Между другото, как възприемате богомилството, т.е. дуалистите заблудени ли са колкото атеистите?

Пак ще повторя не считам, че атеистите (ще включа и дуалистите) са заблудени, нито пък подведени от своите сетива. Просто се доверяват на себе си, а не на някакво учение. За тях е важно това което правят да им доставя удоволствие. Може да се окаже, че те са по праведни от колкото някои вярващи. В тоя случай наистина следват завета в Библията където е оказано, че всички сме богове, но в различна сфера. Може да се окаже, че всички сме незрящи будисти. :)  

преди 37 минути, Търсещ истини написа:

Отбелязвам пред себе си, че съм сгрешил и Аман е вугеец според православния превод, агагец, според  евангелистите. Все пак, като атеист, не съм длъжен да познавам издълбоко свещените книги.

Искам да помоля за снизходителност, защото и вие не сте твърда във вярата. Хора сме, грешките и съмненията са с нас. 

Не те обвинявам в нищо, а се опитвам да ти кажа, че има повече от това, което си мислиш. Но за да го откриеш и видиш трябва първо да си честен пред себе си и да разкараш предразсъдъците, които сам си си натрупал в продължение на години. Иначе все едно се движиш по опасен път и си затваряш очите за предупредителните знаци, които помагат за безопасността ти. Но когато си затваряш очите истината не изчезва, а рано или късно ни застига. 

преди 26 минути, ДИоNД написа:

В кой прочит? В кой смисъл и защо да се превежда на български по този начин? Пак ли въвличате нещата в спор около понятията и от къде е дошъл превода и давате Ваше тълкувание на Библията, а?!

Йоан 10 гл. и Псалми 82 гл. Достатъчно ясно си е казано. Колкото до това дали е мое тълкуване, има достатъчно много подобни тълкувания от най-различни източници, затова че дали е мое тълкуване е въпрос на гледна точка. 

преди 31 минути, ДИоNД написа:

По Ваша логика излиза, че православното християнството е вид окултизъм в България

Християнството си е било окултно учение в първите векове след Христос. Библията е окултен труд - да. А дали има окултизъм в православието или католицизма - не знам.

преди 18 минути, realno написа:

Иначе все едно се движиш по опасен път и си затваряш очите за предупредителните знаци, които помагат за безопасността ти.

Ако след време техниката напредне дотолкова, че да мога да създам реалност, която да населя със самоосъзнаващи се, реагиращи на създадената от мен действителност единици, нямаше да им сложа никакви знаци, да ги видя какво ще измислят, какво ще правят и какви книги ще напишат. Един ден, след известен брой виртуални цикли, предполагам че ще измислят и форум, подобен на този, в който ще редят бръщолевеници, а аз ще се хиля като идиот (какъвто се явявам и сега) на техния идиотизъм; и мисля, че ще ми станат симпатични. :D

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Ако след време техниката напредне дотолкова, че да мога да създам реалност, която да населя със самоосъзнаващи се, реагиращи на създадената от мен действителност единици, нямаше да им сложа никакви знаци, да ги видя какво ще измислят, какво ще правят и какви книги ще напишат. Един ден, след известен брой виртуални цикли, предполагам че ще измислят и форум, подобен на този, в който ще редят бръщолевеници, а аз ще се хиля като идиот (какъвто съм и сега) на техния идиотизъм и мисля, че скоро ще ми станат много симпатични. :D

Горките единици. Добре че не си Бог. Обаче за да е налице аналогия с библията, трябва да вложиш в тях, т.е. да ги ожитвориш със собствения си живот. Щото за да излязат извън създадената матрица трябва да притежават нещо, което не принадлежи към нея. 

преди 5 часа, Shiniasu написа:

Какви ясни определения търсиш?

Къде бре? Я си измий очите преди да четеш - търсил съм бил определения, че и ясни.

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Горките единици. Добре че не си Бог. Обаче за да е налице аналогия с библията, трябва да вложиш в тях, т.е. да ги ожитвориш със собствения си живот. Щото за да излязат извън създадената матрица трябва да притежават нещо, което не принадлежи към нея. 

Дрън, дрън, бръщолевеници. Добре де (въпреки че аналогията с библията не е нито аргумент, нито необходимо условие), ще им дам нещо от себе си, но няма да е дух или душа, понеже Самият Аз не обладавам такава. Нищо вечно няма да им дам, нито ще ги заплашвам с вечни мъки, защото не съм толкова жесток, милостив съм, а и те ще са ми мили, като мои дечица...

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Дрън, дрън, бръщолевеници. Добре де (въпреки че аналогията с библията не е нито аргумент, нито необходимо условие), ще им дам нещо от себе си, но няма да е дух или душа, понеже Самият Аз не обладавам такава. Нищо вечно няма да им дам, нито ще ги заплашвам с вечни мъки, защото не съм толкова жесток, милостив съм, а и те ще са ми мили, като мои дечица...

Не съм споменавал нищо свързано с "вечност" и разни подобни. Казах "нещо извън матрицата". В случая важен е принципът, че за да се излезе от една матрица трябва да не си зависим от нея, да има начин да съществуваш извън нея. Иначе е все едно да искаш отражението да напусне огледалото. 

преди 6 минути, Shiniasu написа:

А дали има окултизъм в православието или католицизма - не знам.

В определени вярващи има, т.е. съм го наблюдавал, а за клира и аз не знам, а и не съм се интересувал. Има кой да питам в сливенската епархия.

преди 11 минути, Shiniasu написа:

Йоан 10 гл. и Псалми 82 гл.

Ще видя какво е написано в Библията издадена от Българската православна църква. Благодаря! Тогава мога да взема отношение.

Както намекнах някъде другаде, то в новия завет има доста "трески за дялане", но това касае само теистите, а не атеистите. Трудно е на един човек живял в Държава (Тук визирам не само България) в едно отричане на Бог да изнамери вярата си, за сметка на това, то същите хора са по-податливи на вербуване от нетипични за въпросните земи вярвания в следствие на някакви тегоби и лични драми. В общи линии има доста духовно не ориентирани. Ценностната им система изцяло зависи от материалното и чак като им бъде отнето започват да търсят изход. Изпадат в пустота и лесно може да ги насочиш към вид агресия даже. В тоя случай един атеист е по податлив на заблуда. Тези обаче които си признават пред себе си, че са атеисти не са заблудени. Да се слагат всички атеисти под общ знаменател е грешно, т.е. е не само неистина, а откровена лъжа. Атеизмът не е заблуда, нито самозаблуда!   Позволявам си да го нарека друг вид религия. Тя си има свои канони и т.н.

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Не съм споменавал нищо свързано с "вечност" и разни подобни. Казах "нещо извън матрицата". В случая важен е принципът, че за да се излезе от една матрица трябва да не си зависим от нея, да има начин да съществуваш извън нея. Иначе е все едно да искаш отражението да напусне огледалото. 

За въпросните същества няма нищо извън матрицата. Те не могат да съществуват извън нея, защото са изцяло зависими. Отражението и огледалото също. А това, че някое от тях иска да излезе извън матрицата... :D

преди 59 минути, Śūnyatā написа:

Ако след време техниката напредне дотолкова, че да мога да създам реалност

Вечността е пред теб, та не знаеш ... може да ти се отдаде тази възможност. ;) Въпрос на достатъчно търпение от твоя страна. За къде си се разбързал младежо. :)

Много си нетърпелив, хм ... :) и що трябва да ползваш техниката направена от нас, а? Я си направи своя техника, хм ... не умееш да ползваш дадена техника и само умееш да злословиш, че ние преди теб сме били несъвършени. Ама, че недоволство, хм ... то ясно, защото нямаш душа и даже не желаеш да приемеш истината. Срамота! :)    Чакаш някой друг да ти направи благинка, а и да се правиш на Бог. :) 

Определено ме развесели.... :) Благодаря ти! :) Дерзай и се научи да чакаш ... аз вече създавам реалност ... ;) 

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

За въпросните същества няма нищо извън матрицата. Те не могат да съществуват извън нея, защото са изцяло зависими. Отражението и огледалото също. А това, че някое от тях иска да излезе извън матрицата... :D

Ама как си комуникирате тогава? Или хайде да не си комуникирате, но как ги следиш какво правят за да можеш да им се забавляваш?

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Пак ще се възползвам от примера с път и предупредителните знаци. Същите тези знаци заплашват ли те или те предупреждават, че ако не си разумен и не им обръщаш внимание ще последва нещо лошо? 

Не те плаши мисълта за ада, а за Бог, защото подсъзнателно осъзнаваш,  че самоосъзнаването и самоозарението няма да ти помогнат в края на живота. 

И мисълта за Бог с какво пък ще ти помогне в края на живота?

преди 27 минути, sound написа:

И мисълта за Бог с какво пък ще ти помогне в края на живота?

С нищо. То Бог или го приемаш и в последствие заставаш до него или е вечно нищо. Среден път няма.

Не си в състояние нито да го измислиш, нито да си сътвориш свой. Или го приемаш в сърцето си или не. Това последното е образно казано.

Дали ще го или не, то когато настъпи мига ще осъзнаеш истината. До тогава може само да гадаеш дали има или да вярваш в него. В повечето случаи не ще можеш да отгатнеш, защото въпреки, че си по негово подобие създаден, то в основата на твоя род е съгрешение, защото ако си заченат с любов, то не ще спориш, а ще вярваш в него, т.е. няма да мислиш за него.

Въпроса е не да мислиш, не да го търсиш, а разбереш красотата на неговото творение - този свят.

преди 14 минути, ДИоNД написа:

С нищо.

А туй то. :Д "Много шум за нищо", макар и не по Шекспир.

преди 3 минути, sound написа:

"Много шум за нищо"

По важното за теб е да те изпратят по достойнство. Бил съм на много погребения на атеисти и съм видял колко приятели е имал въпросния.

Тогава няма шум, а наведени глави. Няма сълзи, а почит. Това е важно за един атеист. По важното е да се помогне на твоите близки да те изпратят, а за какво ще си мислиш в последния момент, то само ти ще знаеш, но определено ще ти се живее. Да, може би ще мислиш дали си бил достоен или не. Мисълта за Бог и неговата милост ще бъде в душите на вярващите ти приятели. Ако няма такива, то все някой чувайки за твоята кончина ще се помоли на Бог да ти прости волните или неволни твои прегрешения. Мисълта на Бог не може да ти помогне, но молитвите на другите може.  

преди 7 минути, ДИоNД написа:

По важното за теб е да те изпратят по достойнство.

Ми не - хич не ми е важно даже, като умра, ако щът да цепят дърва на онаа ми работа. Пък, ако някой изпитва нужда да се помоли за мен, нека се помоли.

преди 7 минути, sound написа:

хич не ми е важно даже

Това за теб е най-важното. Прави каквото трябва, а да става каквото ще. Само дано да знаеш какво трябва, а не да чакаш някой да ти казва.

Казах ти истината поне. Да, много хора вдигат шум, но не отговарят. Аз поне ти дадох отговор. Дали го приемаш или не е твой избор.

Жив и здрав бъди! Бъди щастлив!

Успех!

преди 21 минути, ДИоNД написа:

Това за теб е най-важното.

Дано поне схващаш, че говориш за себе си - инак другото е посредствена плява, вирееща във всяко твърде свободно между ушно пространство.

преди 3 часа, ДИоNД написа:

... и що трябва да ползваш техниката направена от нас, а? Я си направи своя техника, хм ...

Определено ме развесели....  Благодаря ти!  Дерзай и се научи да чакаш ... аз вече създавам реалност ...  

Един човек, колкото пари и акъл да има, не може да реализира сам висша технология. Разбира се, човек може и да се умилява до небесата в молитви, да води тих и спокоен живот в уютния кръг на близки приятели; в топлия, жив, интимен свят на християнското семейство. Обаче, въпреки божията помощ, не е по силите на тези хора да построят космически кораб, да изобретят сложен антибиотик срещу епидемии от бъдещето, да проектират термоядрен реактор, който да реши проблемите на икономиката, възникващи главно от безразборното плодене и множене. Такива сложни проблеми и решението им, са само по зъбите на Системата или Сатаната :D Трудност и ключов момент е, че една такава Система трябва да се състои от минимум стотици милиони... не хора, а винтчета, обезличени механизми, роботещи хуманоидни андроиди. Но да оставим тази тема, че ще стане киберпънк, който и без това, в момента се превръща в реалност. 

Не съм против съществуването на религиите, защото те култивират и благородни качества, пораждат благородни личности. Благодаря за което. Приятна и спокойна вечер в другата реалност.

Това ще да е било, или не, ама не ми се рови повече. Нищо не помня, да му се не види. Е, не е зле да се извиня за което. 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Обаче, въпреки божията помощ, не е по силите на тези хора да построят космически кораб, да изобретят сложен антибиотик срещу епидемии от бъдещето, да проектират термоядрен реактор, който да реши проблемите на икономиката, възникващи главно от безразборното плодене и множене. Такива сложни проблеми и решението им, са само по зъбите на Системата или Сатаната :D

Що пък да не е, това първо. Второ, явно не си чувал вица за дядо Щукар и самолета от летвички. С който да отлетят на ...

преди 5 часа, realno написа:

да разкараш предразсъдъците, които сам си си натрупал в продължение на години. Иначе все едно се движиш по опасен път и си затваряш очите за предупредителните знаци, които помагат за безопасността ти. Но когато си затваряш очите истината не изчезва, а рано или късно ни застига. 

Бих помолил да продължим диалога в учтива форма. Намирам минаването ви на Ти като позиция на учител, което не е така. 
По отношение метафорите за "знаците", в битността ми на турист, зная, че по пътя има горска маркировка- тя е важна за горските работници. Има знаци за търговски обекти или за вода- те ме интересуват ако не си нося нещо в торбата. Има и туристическа маркировка, която следвам. Аз не възразявам, че за някого е важна горската маркировка и не му я унищожавам. Просто тя за мен не значи нищо. Дори да е означила- дърво, застрашено от падане. Ще се ориентирам по свои си знаци дали е опасно. 

Моля, не забравяйте позицията ми. Атеизмът не е заблуда. Атеизмът е добре адаптиран живот.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.