Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смъртта.

Смъртта. 54 гласували потребители

1. 1. Факт ли е, че хората умираме?

• Да.
      64%
      35
    • Не.
      35%
      19

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 часа, サムライオートバイ написа:

Ако се появи Реджеп Иведик ми се обадете по ICQтир (АйСиКтир). Иначе наистина няма нищо смешно така в темата и е скучна.

Като не го разбираш Реджо, не бързай да му се смееш. Нали знаеш кой най-добре се смее? Онзи, който умее да се смее на собствената си глупост.

• Отговори 437
  • Прегледи 29,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 часа, zemonti написа:

Наливането на пари се нарича индулгенция. Тя е католичеси лиценз по еврейски патент, а парите са  за да откупиш грехове, а не ВИП ложа в рая.

Много си намалил дозата. 30 цепки са малко. Вдигни мизата на 72  според камиларите. И ще ги получиш, ако умреш по време на акция в името на джихата.

Джуишите са най-дашни. За всяка духовна мисия ще получиш горе 2400 гои. За всяка една! Толкова години живот по толкова мисии умножени на 2400 и получаваш пълчища от гои, които ще те слугуват. Независмо от земните дела при джуишите има "поправка на душата". На кратко всички те до един получават пропуск за рая, така че и ако вашата душа попадне там, да сте наясно отсега какво ви чака ... и да, учете иврит.

Средновековни тъпни за дегенерати и аутисти.

преди 8 часа, sound написа:

Дори да е убеден в обратното, то това пак не променя факта - самото вярване/ твърдение, че "има живот след смъртта" потвърждава факта, че умираме.

Хихи, не… не е факт, че умираш, а феномен, който наблюдателят установява и е в състояние да верифицира по точно определени/договорени критерии. Извън тези критерии какъв факт е смъртта ми кажи и за кого? Нали тези неща започнахме да ги разискваме неслучайно в темата "човек е мярка за всики неща"?

Не очаквах обаче, че точно ти ще се окажеш типичен и закоравял представител на бинарното мислене, но не може пък всички да сте умни като мен. Иначе как щях да се откроявам? :lol6:

Ок, майтапът настрана, ето тук малко инфо от научните сфери във връзка с мозъчната активност след настъпване на физическа смърт, което поставя под въпрос и самото настъпване на смъртта - оказва се, че е много по-разтегливо понятие, от колкото сме предполагали:

http://phenomena.nationalgeographic.com/2013/08/12/in-dying-brains-signs-of-heightened-consciousness/

http://www.scientificamerican.com/article/peace-of-mind-near-death/

Предварително се извинявам, че не мога да дам линк на български в тази връзка.

Ба си таковата на оная на онаковата. Аз пак съм объркал, аз съм давал пари за по убаво място в ада, мамка му. Че чакам ония човечец дето невинно са го разпънали на кръста вместо още тогава да ги избие сам да дойде да ме вземе после и да ме съди. Объркано нещо е тая религия и всичките религии са пълна уйня както се казва. Я кажете какво стана с роботите и техническия прогрес. Как се развива изкуственият интелект или и той като сина на господ реши да се самоубие като даде 30 сребърника за да го разпънат и убият? Извинявам се ако не ме разбирате, дразни ме нещо собственият аватар.

Саунд твърди, че смъртта е факт, но го казва от гледна точка на съзнателно същество и няма доказателства, че смъртта е самонаписващ се факт. Реджеп не се ангажира с мнение за съществуване или несъществуване на смъртта като независим от съзнанието факт. На практика няма за какво да се спори, но пък темата се развива чудесно, пречупена през съзнанието на всеки пишещ в нея.

Понякога /не само по повод на конкретното разискване в темата/ всички знаем за какво става въпрос, но пакетираме страховете си в големи и абстрактни приказки.

преди 2 часа, мо_хи_ни написа:

не е факт, че умираш, а феномен

Не било врат, ам шия.

преди 2 часа, Merryl написа:

Саунд твърди, че смъртта е факт, но го казва от гледна точка на съзнателно същество

Разбира се - все пак съм съзнателно същество. От гледна точка на несъзнателните същества - да речем, като Реджеп - е естествено да не знаят, дали ще умрат някой ден или не .... или по- точно не им се иска да знаят, че този факт леко ги притеснява.

Като цяло темата потвърди старата истина - в масовия случай вярващите отричат фактите. После се чудят, що религиите им са обект за присмех - милите.

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Саунд естествено се покри в миша дупка. 

Ще ти се, ама не би. - ще ти се и да не мреш, ама пак уви. И просветлен ти се ще да си - ала пак мечти. :Д

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Къде е доказано ,че душата е смъртна ?

Никъде - както и не е доказано, че има душа, както и, че душата е недоказуема. 

Признавам си харесва ми готическия стил :beer:

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Не прилагайте немощната човешка логика към законите на Вселената  и Законодателя  .

Aми баш по законите на вселената умираме - с немощната си човешка логика, се опитвате да отречете този факт.

преди 4 минути, valkiria1 написа:

материя, енергия и  биологична информация / което между другото напълно съответствува на християнския възглед за триединството /

хахахаххаха мда - знаем ги тези съответствия, нека ти кажа още едно: теорията за големия взрив съответства на разказчето от Битие. НалЕ. :Д

преди 8 минути, valkiria1 написа:

.Противно на твоето становище науката напоследък / и не само / твърде упорито се е заела да докаже ,че душата съществува.

Успех - когато стане, ела ми се обади.

преди 21 часа, sound написа:

Не било врат, ам шия.

Напротив, напротив, ако човек се задълбочи в тези неща, няма начин да не открие, че разликата, макар и на пръв поглед несъществена, е от решаващо значение. Направо си е въпрос на живот и смърт.

Тъй като…ще използвам "твоята" терминология - ПБС (преживявания близки до смъртта) са факт, но не е ли някак изнервящо да нямаме обяснение за този феномен? Мен, например, ме изнервя мисълта, че ако апаратурите и докторите отчитат "факта" на моята смърт, а аз продължавам да съм в съзнание, то аз не съм мозъка си. В този случай… чий мозък съм аз, за да мога да осъзнавам? И мъртва ли съм?!

Как така съм успяла да видя/преживея нещо в момент, когато фактически съм била обявена за мъртвец според всички договорени правила на медицината? И с кой мозък когницията е налице - с фактически мъртвият, обявен за такъв според договорените медицински верификации ли? 

преди 1 час, мо_хи_ни написа:

Напротив, напротив, ако човек се задълбочи в тези неща, няма начин да не открие, че разликата, макар и на пръв поглед несъществена, е от решаващо значение. Направо си е въпрос на живот и смърт.

Тъй като…ще използвам "твоята" терминология - ПБС (преживявания близки до смъртта) са факт, но не е ли някак изнервящо да нямаме обяснение за този феномен? Мен, например, ме изнервя мисълта, че ако апаратурите и докторите отчитат "факта" на моята смърт, а аз продължавам да съм в съзнание, то аз не съм мозъка си. В този случай… чий мозък съм аз, за да мога да осъзнавам? И мъртва ли съм?!

Как така съм успяла да видя/преживея нещо в момент, когато фактически съм била обявена за мъртвец според всички договорени правила на медицината? И с кой мозък когницията е налице - с фактически мъртвият, обявен за такъв според договорените медицински верификации ли? 

Изкривявате доста брутално нещата в посока на това, че имате някакъв алтернативен, нематериален мозък. Е, нямате такъв. Преживяванията на границата на смъртта са при наличие на живо тяло. И, жив мозък.  Това, че не диша и е спряла сърдечната дейност, още не го прави мъртво. Като се събуди някой, чиито труп се е вкочанил и кръвта му, вече се е съсирила, тогава го включете в темата, да ни разкаже, как му работи виртуалния мозък, без живи клетки, които да генерират електрически и електромагнитни импулси. Не подценявайте живота. Всички състояния на отделяне от тялото са при наличие на живо тяло и използване на огромните енергийни ресурси, които то генерира. Дори, след смъртта на тялото, частици съзнания да намерят убежище в енергийния фон на земята, което съм го допускал, без собствен енергиен ресурс, те ще водят жалко съществуване. Слаби, немислещи и непомнещи. Съществуващи на границата на пълното заличаване и, определено не безсмъртни. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

току-що, cybercop написа:

Изкривявате доста брутално нещата в посока на това, че имате някакъв алтернативен, нематериален мозък. Е, нямате такъв. Преживяванията на границата на смъртта са при наличие на живо тяло. И, жив мозък.  Това, че не диша и е спряла сърдечната дейност, още не го прави мъртво. Като се събуди някой, чиито труп се е вкочанил и кръвта му, вече се е съсирила, тогава го включете в темата, да ни разкаже, как му работи виртуалния мозък, без живи клетки, които да генерират електрически и електромагнитни импулси. Не подценявайте живота. Всички състояния на отделяне от тялото са при наличие на живо тяло и използване на огромните енергийни ресурси, които то генерира. Дори, частици съзнания да намерят убежище в енергийния фон на земята, което съм го допускал, без собствен енергиен ресурс, те ще водят жалко съществуване. Слаби, немислещи и непомнещи. Ходещи по границата на пълното заличаване и, определено не безсмъртни.

Хайде сега, с какво заслужих такива тежки обвинения? :lol6:

Сам изпадате в противоречие, като болднатото и от вашия текст - след като медиците са ме обявили за мъртва според всички писани правила на медицината, защо твърдите тогава, че тялото е живо?!

Какво да правим в този случай с всички пациенти, пребиваващи в дълбока кома? Или онези, чийто живот се крепи единствено на животоподдържаща апаратура - те мъртви ли са или не са? 

преди 16 минути, мо_хи_ни написа:

Ако си това момиче което скочи от шестия етаж и преди това си играла художествена гимнастика би ли се омъжила за мен? Защото вече ми липсва един орган с който циркулираше кръвта.

преди 5 минути, мо_хи_ни написа:

Сам изпадате в противоречие, като болднатото и от вашия текст - след като медиците са ме обявили за мъртва според всички писани правила на медицината, защо твърдите тогава, че тялото е живо?!

Какво да правим в този случай с всички пациенти, пребиваващи в дълбока кома? Или онези, чийто живот се крепи единствено на животоподдържаща апаратура - те мъртви ли са или не са? 

По- скоро, трябва да питате медиците, защо са ви обявили за мъртва, след, като сте жива. Тези, които ги крепи животоподдържаща апаратура, също са живи. Оттам, идва и името на тази апаратура. Апаратурата за поддържане на мъртвите тела се нарича хладилник.

преди 3 минути, cybercop написа:

По- скоро, трябва да питате медиците, защо са ви обявили за мъртва, след, като сте жива. Тези, които ги крепи животоподдържаща апаратура, също са живи. Оттам, идва и името на тази апаратура. Апаратурата за поддържане на мъртвите тела се нарича хладилник.

Т.е. фактически аз съм жива, но медиците са идиоти и не могат да направят разлика между един жив и един мъртъв организъм, така ли да ви разбирам? И цялата тази свръхмодерна и скъпа апаратура е за боклука?:cool:

Или може би критериите ни за верификация на феномена "смърт" не са на нужното ниво, тъй като договорените критерии за верификация, не са универсални и често дават грешки - о, простете, по всичко изглеждаше, че сте умрял, но някак, оказва се, жив сте! :D

преди 18 минути, мо_хи_ни написа:

Т.е. фактически аз съм жива, но медиците са идиоти и не могат да направят разлика между един жив и един мъртъв организъм, така ли да ви разбирам? И цялата тази свръхмодерна и скъпа апаратура е за боклука?:cool:

Почвате да манипулирате коментарите  в удобна посока, подобно на Сократ, който за разлика от много хора, аз не ценя особено. Може да не са идиоти. Просто си имат няколко критерия, които следят. Пулс, дишане, реакция на светлинни и звукови дразнители. Освен това, отчитаме и факта, че не винаги и това отчитат. Може да имат интереси да се сдобият, примерно с още един чифт бъбреци.  Щом сте оживяла, значи, не са го отчели добре. Направили са грешка. Факт. Колкото до скъпата апаратура - всяка медицинска апаратура е скъпа, въпреки, че понякога е дефектна или неефективна.

преди 5 минути, cybercop написа:

Почвате да манипулирате коментарите  в удобна посока, подобно на Сократ, който за разлика от много хора, аз не ценя особено. Може да не са идиоти. Просто си имат няколко критерия, които следят. Пулс, дишане, реакция на светлинни и звукови дразнители. Освен това, отчитаме и факта, че не винаги и това отчитат. Може да имат интереси да се сдобият, примерно с още един чифт бъбреци.  Щом сте оживяла, значи, не са го отчели добре. Направили са грешка. Колкото до скъпата апаратура - всяка медицинска апаратура е скъпа, въпреки, че понякога е дефектна или неефективна.

Изобщо не манипулирам, може би ви притеснява чувството ми за хумор?

Посоката, вярно, не е удобна, тъй като разискваме един дълбоко етичен въпрос за всички хора и най-вече медици, тъй като те са хората, на чиито плещи лежи отговорността по детерминиране на смъртта. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lazarus_syndrome

преди 10 минути, мо_хи_ни написа:

Изобщо не манипулирам, може би ви притеснява чувството ми за хумор?

Посоката, вярно, не е удобна, тъй като разискваме един дълбоко етичен въпрос за всички хора и най-вече медици, тъй като те са хората, на чиито плещи лежи отговорността по детерминиране на смъртта. 

Медиците са хора. Като хора, те правят грешки, както всички останали хора. Фактите са си факти и, няма смисъл повече да ги коментираме. Вероятно, много повече хора са си умрели след подобни грешки и не са имали шанса да се върнат към активен живот. 

Както вече ти писах, не съм чул вкочанен труп със съсирена вече кръв или в стадии на разложение да стане и да върви. Още по- малко да разкаже, какво е видял. И, по- добре никога да не виждам.

преди 3 минути, cybercop написа:

Фактите са си факти и, няма смисъл повече да ги коментираме.

Нали и сам разбирате, че вашето становище по никакъв начин не е в полза на тезата ви, тъй като е напълно лишено от логична аргументация? :D

преди 37 минути, мо_хи_ни написа:

Нали и сам разбирате, че вашето становище по никакъв начин не е в полза на тезата ви, тъй като е напълно лишено от логична аргументация? :D

Напротив. Много си е логична тезата ми. Или си жив, или мъртъв. Това, че някой човек, независимо дали е медик или продавач на дюнери те е обявил за мъртъв не променя автоматично състоянието ти. Едно субективно мнение, може да се окаже или вярно - да си наистина мъртъв, или невярно, което се опровергава с "оживяването". Допускам факта, че обявяването на още жив човек за мъртъв, може да го лиши от необходимата в този момент помощ и, наистина да го умори.

Спрете да ме цитирате по тези медицински въпроси, защото, наистина няма какво да кажа повече по случая. Намерете си някой по- възприемчив към нестандартни идеи.

преди 21 минути, cybercop написа:

Напротив. Много си е логична тезата ми. Или си жив, или мъртъв.

:D

Е, аз и група квантови физици, философи, учени и чистачки допускаме трета възможност -  и двете да са верни.

Прочетете малко за квантовата механика, преди да я приложите върху трупове. За чистачките и философите нямам забележки. Реджеб индиректно си предложи услугите. Можете да го ползвате за изясняване на философските понятия. Все ще се намери и някоя чистачка във форума.

преди 10 минути, cybercop написа:

Прочетете малко за квантовата механика, преди да я приложите върху трупове. За чистачките и философите нямам забележки. Реджеб индиректно си предложи услугите. Можете да го ползвате за изясняване на философските понятия. Все ще се намери и някоя чистачка във форума.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Относительность_одновременности

Фактите са също толкова относителни, колкото е нашето възприятие и познание.

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

преди 22 минути, мо_хи_ни написа:

Аз съм чел за нея. Направете го и вие, вместо да ми пращате връзка към Уикипедия с десетина реда описание. Обърнете внимание, какви са обектите на изследване. Елементарни частици и вълни. При тези обекти, наистина, много неща са доста размити. Не само състоянието, но и времето в което съществуват.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.