Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смъртта.

Смъртта. 54 гласували потребители

1. 1. Факт ли е, че хората умираме?

• Да.
      64%
      35
    • Не.
      35%
      19

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 9 минути, cybercop написа:

Аз съм я чел.

То само с четене ако ставаше

• Отговори 437
  • Прегледи 29,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 13 минути, cybercop написа:

Аз съм я чел. Направете го и вие, вместо да ми пращате връзка към Уикипедия с десетина реда описание. Обърнете внимание, какви са обектите на изследване. Елементарни частици и вълни. При тези обекти, наистина много неща са доста размити. Не само състоянието, но и времето в което съществуват.

Хм, очевидно сляпата вяра във фактите по нищо не се отличава от сляпата вяра в Бог? Вие се опитвате да докажете абсолютността на фактите със същите средства, с които религиозните доказват абсолютността на Бог. :)

Фактите обаче са относителни. Знам, че това предизвиква желание за "анатема", но това по никакъв начин не намалява тяхната относителност. Въпреки че фактите могат да бъдат верифицирани за определен период от време, в точно определен контекст, те могат да се променят във времето, като могат да не са едни и същи за всички наблюдатели - линкът, който ви дадох като илюстрация. Или най-елементарен пример - планетата Земя за нас, хората, не е планетата Земя, населявана от динозаврите. Континентите, които населяваме днес, не са имали винаги същото разположение, нито днешната им форма ще се запази в бъдеще. И т.н.

Животът е една постоянна промяна. Смъртта е устойчиво състояние...

преди 9 часа, мо_хи_ни написа:

Мен, например, ме изнервя мисълта

Нормално - нямаш ли намерение най- сетне да опиташ медитацията или ще си караш все на мисли?  Инак относно коментара ти - който те е погребал жива ........ дано гори в ада дано. :Д Нали - АКО, баба ми беше млада и т.н. не са аргументи в полза на аргументиращия.

И нещо лично - разбира се, човек може да прекара целия си живот в издирване на четвъртия ъгъл на триъгълника, ала някак съм останал с впечатлението, че ти не си от този тип хора. Надявам се да не ме разбреш погрешно - тъй или инак любовта е по- силна от мен, та и така бих те взел за спътник в живота, но все пак би могла да ми споделиш какво всъщност те тревожи. Ако е необяснената смърт, то ще ти препоръчам следното - постарай се да я срещнеш съзнателно, не чакай на други, щото има куп неща, които няма как да се поднесат на тепсия.  И коментара на cybercop  ме подсети за нещо, което все забравям да ти спомена - наистина вземи се позаинтересувай повечко от квантова механика, преди да я прилагаш по свое усмотрение извън квантово ниво ....... може и да не ти се вярва, но с тези примери, ще станеш за резил пред квантови физици .... пък си ми хубавка и като нищо ще взема да ги набия. (;

Саунде, Нютон и Галилей се обърнаха в гроба. Като не си учил физика, що пишеш глупости ?

Във всички физически теории, дори и такива, като теорията на Максуел, е прието, че се работи с феномени, а не с факти. Казвам, дори и при теории подобни нан тази на Максуел.

Защо, защото дори и да разглежда движението, пространството и времето, като крайни факти, е принуден да признае, че работи, не с крайните факти, а с работни феномени.

В класическата физика директно се приема априори, че се работи с феномени, и не е логически обосновано наблюденията да се приемат за независими от наблюдателя факти.

Същото е и в ТО на Айнщайн.

В квантовата механика, нещата не са много по различни, тъй като пак наблюденията се възприемат за феномени.

Абе то за това им се вика феномени. Никъде в науката физика не се говори за факти.

на August 18, 2016 в 23:15, zemonti написа:

Когато сърдечната ти дейност спре, мозъкът вече не се оросява, електрическите импулси на нервите формиращи твоето съзнание угасват, клетките започнат да гният... На базата на какво претендираш, че ще си жив? На базата на записи и спомени? Записите и спомените може и да са" живи", ама ти не си.

Има си дефиниция за "живот" при хората и тя приключва със спирането на метаболизма. Другото е поезия и тролщина. 

Възниква следният въпрос, и той е сърцевината на темата, дали съзнанието е формирано от електрически импулси на нерви? Т.е. Съзнание = електически импулси?  Звучи малко наивно, сякаш нервната система на човек, най-вече мозъкът, е генератор на елекрически ток. Вярно, понякога между нас прескачат искри...ама пък от тях съзннието ни не се влияе, чак пък ток...

Ако физическата материя генерира съзнанието на човек, да, изчезването на съзнанието = смърт е факт. Но не се знае дали това е вярно. За душата, а може би има и Човешки Дух, някои знаят, а някои не знаят.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 1 час, sound написа:

Ако е необяснената смърт, то ще ти препоръчам следното - постарай се да я срещнеш съзнателно, не чакай на други

Да не си си преговарял пак Ошо? "Няма по-голяма лъжа от смъртта". Не знаем как той се е справил. Познавам доста хора, които си умират да дават съвети за неща, от които хабер си нямат, само чували, чели, пък като дойде до тях забравят всичко и вършат тъкмо обратното. За умирането какво да говорим. Първо, вероятно, е по-добре да установим дали въобще сме живи, какво значи да си жив, кое е живо и пр.

Сетих се за някакъв ориентир, вниманието. Където е вниманието ни, там е... обаче подскача непроизволно като слънчево зайче, а казват, че в момента на смъртта угасва напълно, като духната свещ. За миг или вечност, там няма значение.

преди 2 часа, Sleda написа:

Звучи малко наивно, сякаш нервната система на човек, най-вече мозъкът, е генератор на елекрически ток.

Еее,стана 'тя',каквато стана.Нямаше начин темата да не заприлича в стил 'Кой уби Лора Палмър'.Не случайно предизвикателството на потребител Реджеп бе--'ПУСНИ ТЕМА'! Прочитайки всички коментари дотук достигам до следния извод---'Смъртта е ФАКТ и не е факт'-точно,както се изразява Реджеп.Сиреч 'ще умреш,ама не баш---'.Това показва темата.Кои се подхлъзнаха и кои не,всеки да си вади собствените заключения.Според мен попаднаха в капана тези,които УДАРИХА ПЕЧАТА 'СМЪРТТА Е ФАКТ'!и после започнаха да пишат за безсмъртието,без установени факти. Има една реплика от един прекрасен филм-'Да срещнеш Джо Блек':'ИМА ДВЕ НЕИЗБЕЖНИ НЕЩА НА ТОЗИ СВЯТ-СМЪРТТА И ДАНЪЦИТЕ'!

Редактирано от <univers> (преглед на промените)

преди 2 часа, witness написа:

Първо, вероятно, е по-добре да установим дали въобще сме живи, какво значи да си жив, кое е живо и пр.

Може би ми трябва да преговарям Ошо, че ако не си жива как ще установиш дали си жива и изобщо каквото и да е :Д - инак вероятно хубав съвет даваш и хабер си имаш ..... като онази мъдра рибка, дето издирвала водата. 

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Саунде, Нютон и Галилей се обърнаха в гроба.

А, как бе - нима искаш да кажеш, че за тях смъртта се оказала факт. :Д 

на 19.08.2016 г. в 1:34, haidukpikaso написа:

умира ти тялото - ние не умираме

Баба ти намери ли я? Къде търсиш и къде би могла да бъде?

Да търся и аз моята!

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Саунде, Нютон и Галилей се обърнаха в гроба. Като не си учил физика, що пишеш глупости ?

Във всички физически теории, дори и такива, като теорията на Максуел, е прието, че се работи с феномени, а не с факти. Казвам, дори и при теории подобни нан тази на Максуел.

Гравитацията факт ли е или феномен и може да ни излъже! Да не си удариш главата в тавана!:lol6:

Дай определение за феномен!

Не си си дефинирал понятията и не си стъпил здраво и оттам жонглираш логически! Това е надприказване!

на 8/18/2016 в 22:43, _sirena_ написа:

Физическият носител се разпада , но Енергийната ви Същност Продължава Жизненият си Път в Спиралата на Еволюцията.

Вие сте Енергия . Енергия , чиято  цел гони Еволюционна Трансформация.

Затова е целия Кръговрат , през който се Движите .  

Всяко " Пречистване" ви Трансформира в по-Чиста и Светла Енергия .

Всеки Обитава Различно Светлинно Ниво .  

Според Нивото и Пребивавате на различни места в Матрицата , под различна форма в материален аспект .

Последователните Нива се наричат Измерения.  

Всичко , което Познаете Тук като "наука , термини , език , култура , история" - Не Важат за останалите Измерения.

Ползвате единствено Опита и Параметрите , които Покорявате .

Измеренията имат различен Квантов изглед , поради тази причина не могат да се регистрират.

Същности с по-Висок Радиус , могат да се връщат "назад " , но тези с ниско Ниво , не могат да Прекрачат в по- Високо , ако не са го Усвоили.

Накратко , тези от 5-то Измерение могат да посетят 3-то , но тези от 3-то не могат да "скокнат" в 5-то.

По-Висшата Енергийна Същност , ако реши да се въплъти в 3-то Измерение не може да "Събере" целия си капацитет във Физически Носител.

Затова обитава Носителя само в едни 5-10%  .  Просто Вибрациите са много Високи за 3-то Измерение и материята ..Изгаря бързо .. 

Затова се ползва кратко и целенасочено. 

Това го няма в гугъл .  Няма го и по фантастиките.  Нито в религиите , нито в ученията.

Това е инфо , което можете да узнаете , когато напуснете Физическите Рамки на настоящото Измерение. 

Просно няма начин да не 'блесне' великия форумен гуру,предопределен да проповядва на тъпите форумци учението за светлината!Това просветление от окултния секретен сървър на кв.Болярово ли успя да го 'извозиш',м?

преди 7 часа, Sleda написа:

Възниква следният въпрос, и той е сърцевината на темата, дали съзнанието е формирано от електрически импулси на нерви? Т.е. Съзнание = електически импулси?  Звучи малко наивно, сякаш нервната система на човек, най-вече мозъкът, е генератор на елекрически ток. Вярно, понякога между нас прескачат искри...ама пък от тях съзннието ни не се влияе, чак пък ток...

Ако физическата материя генерира съзнанието на човек, да, изчезването на съзнанието = смърт е факт. Но не се знае дали това е вярно. За душата, а може би има и Човешки Дух, някои знаят, а някои не знаят.

Да човек умира и душата му излиза! А как влиза? Майка преди да роди две души ли има или от нейната се отделя?Ма детето може изобщо да не прилича като нея по душа?

Изобщо не са изяснили как влиза душата или духа а седнали да говорят за излизане!!

преди 14 часа, sound написа:

Нормално - нямаш ли намерение най- сетне да опиташ медитацията или ще си караш все на мисли?  Инак относно коментара ти - който те е погребал жива ........ дано гори в ада дано. :Д Нали - АКО, баба ми беше млада и т.н. не са аргументи в полза на аргументиращия.

И нещо лично - разбира се, човек може да прекара целия си живот в издирване на четвъртия ъгъл на триъгълника, ала някак съм останал с впечатлението, че ти не си от този тип хора. Надявам се да не ме разбреш погрешно - тъй или инак любовта е по- силна от мен, та и така бих те взел за спътник в живота, но все пак би могла да ми споделиш какво всъщност те тревожи. Ако е необяснената смърт, то ще ти препоръчам следното - постарай се да я срещнеш съзнателно, не чакай на други, щото има куп неща, които няма как да се поднесат на тепсия.  И коментара на cybercop  ме подсети за нещо, което все забравям да ти спомена - наистина вземи се позаинтересувай повечко от квантова механика, преди да я прилагаш по свое усмотрение извън квантово ниво ....... може и да не ти се вярва, но с тези примери, ще станеш за резил пред квантови физици .... пък си ми хубавка и като нищо ще взема да ги набия. (;

Така…Продължавам с твърдението, че фактите са относителни. За да "победиш" в нашия спор, ще ти се наложи да докажеш логически, че някъде все пак съществува абсолютно някаква абсолютна истина(факт). След което всички религиозни ще ти се поклонят като на пророк и ще ти умият краката. :D

Но да си продължа мисълта. Всеки факт, който е доказан, е винаги относителен по отношение на авторитетите и условията, в които е бил верифициран. Върху твоите плещи лежи непосилната задача да докажеш, че съществуват неоспорими (абсолютни) факти! :tongue2: Аз твърдя, че фактите са неоспорими само по отношение на точно определен контекст и условия, извън които те не само, че могат да бъдат оборени, но могат да бъдат и неадекватни (лъжи).

(Моа се интересува от физика още от 6-ти клас, когато даскалът ни ме караше да преподавам уроците на съучениците си, за което си спечелих обидното наименование "зубър". Как да им обясня, че просто я разбирам и ме кефи, та за туй не ми се налагаше да я зубря? Ти пък сега ми викаш да съм вземела да се образовам във връзка с квантовата физика… Последно зубър ли съм, необразована ли съм - кое от двете е абсолютен факт?!:biggrin:)

Цялата ти аргументация се основава на предположението, че някъде, някога си съществува някакъв обективен факт, който не е само твое субективно мнение. Проблемът с това твое твърдение е, че обективните факти не са абсолютни факти, както се опитваш да ни внушиш, а са също толкова относителни. Вече ви дадох пример за частицата-вълна - но да поясня за пореден път. Обективен факт е, че фотонът е частица, обективен факт е и че фотонът е вълна. Тези факти обаче са относителни, тъй като зависят от наблюдателя и от референтната рамка, в която се извършват наблюдението и измерванията.

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

преди 50 минути, мо_хи_ни написа:

След което всички религиозни ще ти се поклонят като на пророк и ще ти умият краката. :D

Точно !

Ако можеше да разбере, колко много прилича на това срещу което рипа.

на August 19, 2016 в 9:56, мо_хи_ни написа:

Ок, майтапът настрана, ето тук малко инфо от научните сфери във връзка с мозъчната активност след настъпване на физическа смърт, което поставя под въпрос и самото настъпване на смъртта - оказва се, че е много по-разтегливо понятие, от колкото сме предполагали:

http://phenomena.nationalgeographic.com/2013/08/12/in-dying-brains-signs-of-heightened-consciousness/

http://www.scientificamerican.com/article/peace-of-mind-near-death/

Поставя под въпрос времето на настъпване на смъртта, а не самото настъпване на смъртта, защото става въпрос за смъртта на физическото тяло, което е феномен по принцип, но за външния наблюдател е факт. 

Но по съвсем друг начин трябва да се направи опитната постановка. Не да се регистрира и изследва мозъчната активност след физическата смърт, както и да е дефинирана според медицината. Защото мозъкът е материя и неговата активност ( в частност слабото електро-магнитно поле) опитът би трябвало да идентифицира като съзнание (не душа). Би трябвало при живо тяло и напълно жив мозък да се спре мозъчната активност, но клетките на мозъка да си останат непроменени, само да спре да генерира импулси. И тогава да се разбере дали опитната "мишка" губи съзнание. За много кратко време, поне, би трябвало да се загуби съзнание

Може да стане като се заземи "генератора", проста електротехника. Например като се потопиш под вода губиш ли съзнание?

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 7 часа, мо_хи_ни написа:

...... да докажеш логически....

Логическото доказване по принцип е непълно - препъни камъка ви е, че смъртта се доказва практически и на практика не може да бъде отречена, което я прави факт.  Инак чисто логически можеш да се връткаш както ти скимне, но както споменаха - това си е просто надприказване. Логиката е доказателствена, само когато е подкрепена от практиката.

В смисъла на темата : "  Факт ли е, че хората умираме? "

Понеже идиоти има всякакви , ВЯРВАМ НА ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ВЪРНАЛИ ОТ ТАМ ! Пък то такива няма ! 

Нищо , че на Марко Поло , когато се върнал от Китай , никой не му е вярвал....! Аз на такива вярвам ! :)

Така е устроено човешкото мислене - все на обратно му се иска , щото тогава няма ограничения в Измислянето.... !

Мисленето е трудна работа ! Все с нещо трябва да се съобразяваш ! Така де ! Трабва да мислиш - не да вярваш лековато в измислици !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 1 час, sound написа:

Логическото доказване по принцип е непълно - препъни камъка ви е, че смъртта се доказва практически и на практика не може да бъде отречена, което я прави факт.  Инак чисто логически можеш да се връткаш както ти скимне, но както споменаха - това си е просто надприказване. Логиката е доказателствена, само когато е подкрепена от практиката.

Quantum Enigma by Rosenblum and Kuttner

Не мога да запълня дупките в познанията и мисленето ти, това всеки прави сам, четейки. 

преди 1 час, by_chechi написа:

.........

Само с една подробност - дори да се върне някой от "там" т.е. има живот и след смъртта, това пак не променя факта на умирането, тъй като самото умиране ще се яви прага м/у "тук" и "там", ако го няма този праг, то тогава няма такъв живот след смъртта, разделителната граница така или инак все е налице. Нещо повече - умирането е факт, дори за шотландския боец и вампирите: как беше, ако не се бъркам, първия с отрязването на главата, вторите със сребърен патрон. А може и по- далеч - дори за Исус умирането е факт, инак за какво възкресение говори. :Д Изобщо смъртта е толкова сигурен факт, че не случайно я поставят редом до данъците. 

преди 24 минути, мо_хи_ни написа:

Quantum Enigma by Rosenblum and Kuttner

Не мога да запълня дупките в познанията и мисленето ти, това всеки прави сам, четейки. 

Тука някъде пише ли, че хората не умират?

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 12 минути, sound написа:

...дори за Исус умирането е факт, инак за какво възкресение говори....

Умирането е факт за Исус (няма как иначе) , но доста по-късно ! След 40-тина години в Индия.... ! :)

Онова с възкръсването е било шмекерия . За днешната фармация е елементарно постижима имитация......

преди 6 минути, sound написа:

Тука някъде пише ли, че хората не умират?

Не бре, пише, че наблюдаваме феномени, (а не сме сигурни дали са факти, както и дали изобщо съществува такова нещо като независим от съзнанието факт), което е същината на полемиката.

преди 27 минути, Реджеп Иведик написа:

Не бре, пише, че наблюдаваме феномени, (а не сме сигурни дали са факти, както и дали изобщо съществува такова нещо като независим от съзнанието факт), което е същината на полемиката.

Пише , че наблюдаваме необяснимо за днешното ни знание проявление , до чиято същност нямаме достъп. Това е факт ! Кой какво е видял - това е друго нещо ! Пък кой какво си мисли , че е видял е съвсем друго нещо...

Било е , е и ще е така до безкрайност - всяко ново установено знание , води след себе си множество други необясними към момента неща...Това е същността на развитието ....

Нямаме никакви основания да подменяме собственото си незнание със сурогатни измислици !

А фактите си съществуват и без твоето височайшо присъствие .

Факт е примерно , че сега пред мен има аперитив , но ти нямаш никакво отношение към този факт . Без никакво значение дали знаеш или не знаеш за този факт...До сега ! Сега вече можеш да вземеш отношение - 50 грама сливова с шопска салата !....Дерзай физически умен !.:)

787143.jpg

"Strange quantum phenomena can be
directly
demonstrated only
for small objects. Classical physics describes the reasonable behavior of
big things to an
extremely
good approximation. But the big things are
made up of the small things. As a worldview, classical physics just does
not work."

От ОНАЗИ книга. Разбира се Маркс е дал отговор още от по преди КМ, като постулира, че количествените натрупвания водят до качествени изменения, което ме води до мисълта, че с комунист се разговаря само чрез посредника Максим.
преди 11 минути, Реджеп Иведик написа:
...От ОНАЗИ книга. Разбира се Маркс е дал отговор още от по преди КМ, като постулира, че количествените натрупвания водят до качествени изменения, което ме води до мисълта, че с комунист се разговаря само чрез посредника Максим.

Отледай се в поста си , като в собствено огледало . Какво виждаш ? ....От мен коментар не чакай .:)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.