Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Колко преди тебе са си 'точили' зъбките да бъдат 'бог'....

А доста народ :-) Да кажем... Буда :-)

Разбираш ли, словосъчетанието: "пробудена природа на човека" е твърде дълго и многословно за суфите. Те са като дембелите от Цариградският мост: лежали един до друг, под сянката на круша край моста и по едно време единият се обадил: ех, сега да излезеше вятър, да събори някоя круша, та да я изям! А другият: ех, сега да имаше някой добър човек, да ми откъсне едина круша, да ми я измие и да я изям! След което третият не издържал: абе, вас двамата как не ви мързи да говорите! :-)

И понеже суфите ги мързи да говорят, измислили думата "Бог" - пределно кратко и неясно :-)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

А доста народ :-) Да кажем... Буда :-)

Разбираш ли, словосъчетанието: "пробудена природа на човека" е твърде дълго и многословно за суфите. Те са като дембелите от Цариградският мост: лежали един до друг, под сянката на круша край моста и по едно време единият се обадил: ех, сега да излезеше вятър, да събори някоя круша, та да я изям! А другият: ех, сега да имаше някой добър човек, да ми откъсне едина круша, да ми я измие и да я изям! След което третият не издържал: абе, вас двамата как не ви мързи да говорите! :-)

И понеже суфите ги мързи да говорят, измислили думата "Бог" - пределно кратко и неясно :-)

Аз знам, че пробуден иде от Буда, но има и будали, които не знаят, че Природа иде от при-рода . :)

Освен това, ти знаеш ли, че преди брахманизма е съществувал будизма в друга форма. Този Буда(Сидхарта) е аватар на Вишну за кали-юга, изказан 5 хилядолетия преди появата си. И такъв Субект не може да не бъде Богът, въпреки, че Учението Му е безличностен аспект на Бога във всеки индивид.

Когато ти прочетеш за закона на Ом и го знаеш вече , да не би да си вече Ом, който аха-аха да го открие, но, видиш ли, Ом го изпреварил за една бройка... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Освен това, ти знаеш ли, че преди брахманизма е съществувал будизма в друга форма. Този Буда(Сидхарта) е аватар на Вишну за кали-юга, изказан 5 хилядолетия преди появата си. И такъв Субект не може да не бъде Богът, въпреки, че Учението Му е безличностен аспект на Бога във всеки индивид.

Звучи добре. Би ли ми дал телефонният номер на Буда, за да го попитам какво мисли по въпроса? :-)

П.С. Аз между другото съм ходил на вашите сбирки. В Пловдив. От любопитство. Сладките са стахотни, а за соленките с броколи - душата си давам (ако имам душа разбира се! - както виждаш, не съм скапар :-) )

Тези дивотии, дето ми ги плещиш съм ги чувал. Само че, ето какво - аз редовно посещавам сбирки на различни религии и секти. И имам навика едновременно да слушам и да наблюдавам - езика на тялото, инонациите, паузите, вербалните и невербалните внушения... Изграждам си впечатления за човека.

Та на лекцията, която посетих на кришнарите в Пловдив, от лектора ме удари едно... А от жената, която го придружаваше... идваше нещо такова, че щях да си изповърна червата...

Съвсем не ме учудва, че пишеш в блога си срещу други направления в индуизма. Защото, там има хора, които НАИСТИНА знаят какво говорят - свами Ниранджананда Сарасвати например. Главатаря на ония с трите ивици :-)

Звучи добре. Би ли ми дал телефонният номер на Буда, за да го попитам какво мисли по въпроса? :-)

П.С. Аз между другото съм ходил на вашите сбирки. В Пловдив. От любопитство. Сладките са стахотни, а за соленките с броколи - душата си давам (ако имам душа разбира се! - както виждаш, не съм скапар :-) )

Тези дивотии, дето ми ги плещиш съм ги чувал. Само че, ето какво - аз редовно посещавам сбирки на различни религии и секти. И имам навика едновременно да слушам и да наблюдавам - езика на тялото, инонациите, паузите, вербалните и невербалните внушения... Изграждам си впечатления за човека.

Та на лекцията, която посетих на кришнарите в Пловдив, от лектора ме удари едно... А от жената, която го придружаваше... идваше нещо такова, че щях да си изповърна червата...

Съвсем не ме учудва, че пишеш в блога си срещу други направления в индуизма. Защото, там има хора, които НАИСТИНА знаят какво говорят - свами Ниранджананда Сарасвати например. Главатаря на ония с трите ивици :-)

Трите ивици са за юдеите, нали знаеш? те слабо ме интересуват, особено във века на кака му КАЛИ.... Публикувано изображение

....разбрах за моята "секта" мнението ти :) не е ли време да чуем поне малко за твоята? Или ти не си към никоя, независим, от който нищо не зависи?.... Публикувано изображение

Според мене отговорът ти може да понапомни за комунистът който обвинявал капиталистът, че капитализмът му не бил държавен! Публикувано изображение

....или нещо друго ще ме изненадаш?... Публикувано изображение

....разбрах за моята "секта" мнението ти не е ли време да чуем поне малко за твоята? Или ти не си към никоя, независим, от който нищо не зависи?....

Няма религия, за която да кажа, че е "моя" - затова ми принадлежат всичките :-)

P.S. Не съм наричал общността към която се причисляваш "секта". Това са твои думи.

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)

• Автор

Няма религия, за която да кажа, че е "моя" - затова ми принадлежат всичките :-)

P.S. Не съм наричал общността към която се причисляваш "секта". Това са твои думи.

Аааа, забрави за Любовта Публикувано изображение " ... тя е моята религия и моята вяра... по който и път да поемат камилите и."

...

Извинете ме за буреносното нахълтване в разговора, но много ме радвате ))

Не, миличко. Любовта е моят Бог :-) И вървя, там където ме отведат Нейните пътеки

А единствената ми религия се нарича Истина :-) Всички религии са конкретни проявни форми на Единствената :-)

П.С. Все още се опитвам да разбера разликата между "Истина" и "Любов". Не съм успял, но не губя Надежда... Захариева... :-)

П.П.С.

Извинете ме за буреносното нахълтване в разговора, но много ме радвате ))

Лудите винаги са били повод за забавление и извор на ликуване :-)

Не, миличко. Любовта е моят Бог :-) И вървя там където ме отведат Нейните пътеки

А единствената ми религия се нарича Истина :-) Всички религии са конкретни проявни форми на Единствената :-)

О, няма да се мъча да те разубеждавам в измамата на Безличностната любов. Времето, Шива, ще ти покаже заблудата ти за това, що нарича 'безличностна любов'. Тя е като роза и пчела-има 2 страни. Дуа, Дева, батка! Публикувано изображениеПубликувано изображение

ПС: Ако качествата бяха твоята личност, значи всеки би те изместил във връзка с мене! Публикувано изображение

ПС: Безличнстната истина също е измама. Всеки, който търси истината на обектите("Обективната истина") търси истината Натура Морта. ;) Има един етнос, дето си кръщават на немски фамилиите на нежива при-рода-камъни, долини, планини... и ти се досещаш за него..с 3-те хоризонтални нашивки Публикувано изображение

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

О, няма да се мъча да те разубеждавам в измамата на Безличностната любов. Времето, Шива, ще ти покаже заблудата ти за това, що нарича 'безличностна любов'. Тя е като роза и пчела-има 2 страни. Дуа, Дева, батка!

Любовта ми към хората не е "Безличностна". Само безусловна... И дори и да искам - няма какво да направя по въпроса :-)

Любовта ми към хората не е "Безличностна". Само безусловна... И дори и да искам - няма какво да направя по въпроса :-)

Малко като Вапцаров я даваш?... да не я вапцаш и ти?... ;) Трябва да си изясниш що е "Човека", за да нямаш неговите проблеми, вече са опитност готова.. Публикувано изображение

Малко като Вапцаров я даваш?... да не я вапцаш и ти?... Трябва да си изясниш що е "Човека", за да нямаш неговите проблеми, вече са опитност готова..

Да плашиш суфият с проблеми - това е все едно да биеш куче с щафета салам... :-)

Колкото до това, какво е Човекът... ами... като се замисля... май съм АЗ :-)

Да плашиш суфият с проблеми - това е все едно да биеш куче с щафета салам... :-)

Колкото до това, какво е Човекът... ами... като се замисля... май съм АЗ :-)

прав си и не само ти си човек а всеки е и не само сме хора ние сме самия Бог защото той е от нас......... И още нещо ние сме милостиви и затова е той е жив,ние не живеем тук заради него, а той живее защото сме живи.

Редактирано от not anyone (преглед на промените)

прав си и не само ти си човек а всеки е и не само сме хора ние сме самия Бог защото той е от нас.........

:)А не сме ли НИЕ от НЕГО?Дори според Будизма.

:)А не сме ли НИЕ от НЕГО?Дори според Будизма.

Ето тук е интересното,просто няма НЕГО,няма НАС ,няма Теб и Мен.Според Будизма и него го няма. Публикувано изображение

:huh:А не сме ли НИЕ от НЕГО?Дори според Будизма.

не сме от Тях(боговете) бе хора те са от нас.Ако ние измрем до крак ще ги има ли ? А после се създаде нова цивилизация и нещеш ли отново повярва в Индианските богове...............а какво стана с тях ?

Ето тук е интересното,просто няма НЕГО,няма НАС ,няма Теб и Мен.Според Будизма и него го няма. Публикувано изображение

Казах имаго но само защото нас ни има ...............

не сме от Тях(боговете) бе хора те са от нас.Ако ние измрем до крак ще ги има ли ? А после се създаде нова цивилизация и нещеш ли отново повярва в Индианските богове...............а какво стана с тях ?

Казах имаго но само защото нас ни има ...............

Будизма се справя с нещата и без Бог.Прочети малко постовете в темата ,ама от начало. Публикувано изображение

Е-хеййй,тотално ме объркахте...

благодаря за което Публикувано изображение

като измрем,боговете са си там горе нали,

или са наши репликанти и изчезват...

нещо не се вързва с Будизма.

Аз знам, че пробуден иде от Буда, но има и будали, които не знаят, че Природа иде от при-рода . :huh:

Когато ти прочетеш за закона на Ом и го знаеш вече , да не би да си вече Ом, който аха-аха да го открие, но, видиш ли, Ом го изпреварил за една бройка... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Буда и Будала ,каква прекрасна двойка.Значи и в българския можело две противоположни по смисъл думи да имат общ корен.Макар че като се замисля май и двете са чуждици.Знае някой нещо повече по въпроса? Публикувано изображение

И без това тук отдавна не се пише за будизъм,а настана някаква каша от словоизлияния...По-добре спрете. Няма смисъл...По този начин нито ще разберете какво е будизмът,нито ще извлечете някаква полза от темата...

Будизма се справя с нещата и без Бог.Прочети малко постовете в темата ,ама от начало. Публикувано изображение

Четенето го оставям на вас, а сега след като не е бог защо му се кланят и му правят статуи и то Какви !!! няма ги и в християнството....... Публикувано изображение

след като не е бог защо му се кланят и му правят статуи и то Какви !!! няма ги и в християнството....... Публикувано изображение

Тези статуи не са статуи просто на конкретната личност Сидхартха Гаутама...Те са символ на самото състояние на Буда - състоянието на върховна пробуденост и не бива да се възприемат като персонално обожествяване.

Тези статуи не са статуи просто на конкретната личност Сидхартха Гаутама...Те са символ на самото състояние на Буда - състоянието на върховна пробуденост и не бива да се възприемат като персонално обожествяване.

И монасите с оранжевитв наметала ли ? А Храмовете ?
  • Автор

И монасите с оранжевитв наметала ли ? А Храмовете ?

Да, и те.

Разговора излезе от темата за будизма, нека се придържаме към темата.

Да, и те.

Разговора излезе от темата за будизма, нека се придържаме към темата.

Напротив,разговорът се върти точно около Будизма.А това че изясняваме доколко е философия или философия изопачена като религия е част от темата.

Не че имам нещо против Будизма,напротив ..............

Но ако спрем да си задаваме въпроси........за бога не сме овце все пак.

• Автор

Напротив,разговорът се върти точно около Будизма.А това че изясняваме доколко е философия или философия изопачена като религия е част от темата.

Не че имам нещо против Будизма,напротив ..............

Но ако спрем да си задаваме въпроси........за бога не сме овце все пак.

Щом ни е интересно да изясняваме вече изяснени понятия, нека Публикувано изображение

Аз си чета... чета си...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.