Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Джаммапада Словата на Буда Мълчаливо ще понеса оскърблението ,така както слонът*-стрелата,изпратена от лъка. Защото светът по природа е лош. ....................................... Повеждат укротения слон в битка.Царят се качва върху укротения слон.Укротеният, този,който мълчаливо понася оскърбленията,е най-добрият измежду хората.

• Отговори 16k
  • Прегледи 916,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Защото светът по природа е лош.

smirena,

няма как Буда да е казал това :wors: По скоро превода не е добър или текста използван за превод е лош превод на лош превод на.... :)

Буда не е написал и една дума, но е говорил пред своите ученици.

В будизма е важна приемственоста!

Един истински будист никога не би употребил - Не си права, не е така, невъзможно е, това е грешно, и прочее...

Те приемат всичко.

Един истински будист никога не знае какви изрази и думи ще употреби - той/тя може да каже всичко... :sobbing:

Един истински будист никога не би употребил - Не си права, не е така, невъзможно е, това е грешно, и прочее...

Те приемат всичко. :rolleyes:

Будист не означава Буда. Така че един Будист може да каже всичко.

Освен това един Буда според мен също може да каже на някой че не е прав. Примерно ако другия се опива да убие някого или да продава наркотици на деца. Даже не само ще му каже, че не е прав, може дори да приложи сила за да го спре. Много мъдрост обаче е необходима за да приложиш сила. Водеща тук е идеята за максимум полза, за максимално много същества в най-дългосрочен план.

И аз не мисля че Буда би казал, че света по природа е лош. Или е лош превод или е извадено от контекст.

Светът е съвършен, казва Буда. Трябва да отворим очите си и да го видим. Вкопчването в себе си и вярата в солидната реалност на нещата обаче пречи на това виждане.

Това което един Буда не би казал са думи, които са лъжа или водят до разделение или до заблуда или са празни приказки (клюки).

Такива работи Будите не говорят, будистите се опитват да следват тези съвети.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Те приемат всичко

.

infinity1305,

май сред обшите ни познати(ако въобше имаме такива) няма будисти ;) .

Мисля, че когато се срещнах с будизма и на мен точно това ми хареса. Липса на крайности, липса на принуда.

Свобода и избор. Толерантност.

Стройна логика, липса на догми.

Това е за теб обични приятелю:

Будист не означава Буда. Така че един Будист може да каже всичко.

Освен това един Буда според мен също може да каже на някой че не е прав. Примерно ако другия се опива да убие някого или да продава наркотици на деца. Даже не само ще му каже, че не е прав, може дори да приложи сила за да го спре. Много мъдрост обаче е необходима за да приложиш сила. Водеща тук е идеята за максимум полза, за максимално много същества в най-дългосрочен план.

И аз не мисля че Буда би казал, че света по природа е лош. Или е лош превод или е извадено от контекст.

Светът е съвършен, казва Буда. Трябва да отворим очите си и да го видим. Вкопчването в себе си и вярата в солидната реалност на нещата обаче пречи на това виждане.

Това което един Буда не би казал са думи, които са лъжа или водят до разделение или до заблуда или са празни приказки (клюки).

Такива работи Будите не говорят, будистите се опитват да следват тези съвети.

Странно, това ми е до болка познато...

Винаги като чуя или видя думата съвършен, по някакъв начин свързвам смисъла, вложен в нея, с този на думата свършен. Вие мислили ли сте върху това? Ако светът е изначално съвършено построен, то няма какво вече да се върши в него...

Много искам да чуя вас по този въпрос.

Maat, в отговор на въпроса ти,ще цитирам по памет едно нещо, което не е будистко (май) , но звучи така :

Веднъж, като младеж, тринайсет години преди дапостигне Завършеност, Съвършенният се напи с вино и с едно еднинствено хвърляне на зара проигра семейните си имения.И Сараджин Гаруда, който беше негов брат и пръе ученик , му каза:

-Ти загуби нашият живот, защото сега нямаме да имаме пари за харчене, ни храна да ядеме, ни покрив на главите си-да ни пази сухим когато дойдат дъждовете.

И Съвършенният му каза:

-Целият живот е хвърляне на зар в неизвестното.Сега небето трябва да ни е покрив над главите и ние трябва да прекарваме живота си в Самоусъвършенстване.И когато станем Завършени, никога няма да сме гладни.

-Искаш да кажеш-попита Сароджин Гаруда, -че ще храним душите си с вятър и слънце, и че сливането с Целостта ще ни изпълни със щастие ли?

и Ствършения, който също се наричаше Смеещият се монах, отвърна:

-Разбира се, но същот така искам да кажа, че когато постигнем Завършенността, нашите последователи ще ни дават своя хляб, своите дрехи, самия си живот.

-Но как ще привлечеш последователи, когато открият, че си бил толкова глупав, че да се напиеш с вино и да проиграеш именията си?

И Съвършенният отвърна:

-Сам ще видиш, хората не обичат никого толкова, колкото съвършенния грешник, който се разкайва и става съвършен светец.

-Занчи си готов да се откажеш от всички пороци?-попита Сароджин Гаруда.

А Съвършенният се засмя и отвърна:

-Не, не още.

След това Съвършенният отиде в Южните земи и прелъстяваше дъщерите на винарите , и пиеше виното им, и танцуваше забранениете танци, и ядеше вълшебните гъби, които растяха в горите.Скита се тринасет години преди да стигне до Свещенният град.Там, в Басейна на вечността, той се отказа от света и постигна Завършеност, и всичко, що предрече се сбъдна.

След много години, Съвършенният се сдоби с дворци за всеки от шесте сезона, и ги напълни със безценни склуптори и прекрасни вина;и си взе триста и шейсет наложници и стана баща на четири пъти по толкова деца; и отново започна да пие, танцува и яде гъби, и да хвърля зарове.Сароджин Гаруда дойде при него и каза:

-Ти пак си потънал в порок.

И Съвършеният отвърна:

-В Завършеността всички разграничения са като Едно и няма ниПорок, ни Добродетел.Преимуществото да си Съвършен е, че можеш ясно да видиш това.

-Но хората-след като помисли над думите му, каза Сароджин Гаруда,-са далеч от Съвършенството и не разбират онова, което им акзаваш.

И Съвършенния отвърна:

-И тъкмо затова толкова ме обичат.Те занят, че Съвършенния е над доброто или злото на света, и затова нищо не може да ги стресне.

После Съвършенния започна да се смее и като слушаше този съвършен смях, умът на Сароджин Гаруда се освободи от всички съмнения и несъвършенност, и той най-после постигна онова, което беше търсил през целият си живот.

Двамата моного дълго се смяха заедно и умряха много стари, много богати и много Завършени.

това го четох едно време-някога,някъде и ми направи впечатление-като мисля, че дава отговор на въпроса ти

Винаги като чуя или видя думата съвършен, по някакъв начин свързвам смисъла, вложен в нея, с този на думата свършен. Вие мислили ли сте върху това? Ако светът е изначално съвършено построен, то няма какво вече да се върши в него...

Имам един приятел, чиято Голяма цел в живота е да стане Много богат и да си купи Volvo S40. Същият този приятел знае, че някой ден може и да стане Много богат, но никога няма да си купи Volvo S40, защото ако го направи ще остане без Голяма цел в живота. Което ужасно много го плаши.

Моят приятел е изключително проницателен човек, какъвто се среща веднъж на милион и аз дълбоко го уважавам. По света има милиарди хора, които никога не си купуват Volvo S40 и така и не разбират причината за това.

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)

Странно, това ми е до болка познато...

От будистка гледна точка светът е безначален. Не е построен и не е създаден.

От много концепции - ползата не е голяма. Думите предават смисъл, но не са самото нещо. Съвършен означава перфектен, всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов. Всеки звук е мъдрост и всяка форма красота, всяко същество е буда, независимо дали го знае или не. Всичко е радостно без значение дали се появява, променя или изчезва.

Каквото и да се каже за просветлението ще бъде като сянка, много много слабо и неточно в сравнение със самото преживяване.

Невежеството, концепциите, дуалистичните идеи, закостенели навици, ограничената ни гледната ни точка, емоции като гняв, гордост, завист, ревност, привързаност ... всичко това отнема свободата и пречи да преживяваме просветлено.

Светът е съвършен и всички същества са съвършени, но тези които преживяват това във всеки момент са малко.

Просветлените радостно, безстрашно и мъдро работят за другите. Танц във всеки момент. Без идеята "аз правя нещо за теб".

Спонтанна активност. Слънцето свети, Буда работи за другите.

пп

Да, Трихо, текста не е будистки.

От будистка гледна точка светът е безначален. Не е построен и не е създаден.

От много концепции - ползата не е голяма. Думите предават смисъл, но не са самото нещо. Съвършен означава перфектен, всеки атом трепти с радост и се поддържа от любов. Всеки звук е мъдрост и всяка форма красота, всяко същество е буда, независимо дали го знае или не. Всичко е радостно без значение дали се появява, променя или изчезва.

Каквото и да се каже за просветлението ще бъде като сянка, много много слабо и неточно в сравнение със самото преживяване.

Невежеството, концепциите, дуалистичните идеи, закостенели навици, ограничената ни гледната ни точка, емоции като гняв, гордост, завист, ревност, привързаност ... всичко това отнема свободата и пречи да преживяваме просветлено.

Тогава, щом светът е съвършен, то невежеството, концепциите, дуалистичните идеи, закостенелите навици, ограничената гледна точка... те също са съвършенство, така ли... всичко онова, което ни пречи да видим съвършенството на света, то съвършено ли е като част от този съвършен свят?

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Тогава, щом светът е съвършен, то невежеството, коцепциите, дуалистичните идеи, закостенелите навици, ограничената гледна точка... те също са съвършенство, така ли...

Светът е съвършен, когато лично преживяваме това във всеки момент. Това е абсолютна гледна точка.

Не е лесно постижима, но е възможна.

В будизма обясненията са на две нива. Относително и Абсолютно. Смесването на двете може да доведе до объркване.

Светът е съвършен, когато лично преживяваме това във всеки момент. Това е абсолютна гледна точка.

Не е лесно постижима, но е възможна.

В будизма обясненията са на две нива. Относително и Абсолютно. Смесването на двете може да доведе до объркване.

Това не е отговор на въпроса ми, а криене зад будизма.

Много ми е интресено какво мислят хората, а не какво казва будизма или каквото и да било там учение. Искам на хората мислите да чуя.

Усмихвам се и отговарям: Това мисля Маат. Ще дам пример за преобразуването на относително в абсолютно. Гняв. - Появява се от причини. (Например някой ни обижда ) - Променя се през цялото време. (гневът също е непостоянен) - Изчезва. (както и всичко съставно, рано или късно изчезва) Когато нямаме свобода, тогава при появата на гняв съвсем "спонтанно" мислите ни стават гневни, което естествено води след себе си гневни думи и действия. Ако имаме свобода, тогава можем да "видим" появата на гнева, да "наблюдаваме" танца му, без да е необходимо да мислим, да говорим или правим неща, и в момента в който гневът изчезне в пространството, което го е породило, това което се появява е изключителна яснота. Мъдрост наречена в будизма огледалоподобна. Показва нещата точно каквито са. Гневът в същността си е непросветлена проява на абсолютна мъдрост. Същото се случва и с останалите "смущаващи" емоции.

Веднъж, като младеж, тринайсет години преди дапостигне Завършеност, Съвършенният ...

Хубава притча. Сещам се за една по кратка:

Преди просветлението - цепиш дърва, носиш вода. След просветлението - цепиш дърва, носиш вода.

"Будистки призив"

Чрез силата и истината в тази практика

нека всички същества имат щастие

и това, което поражда щастие;

нека всички се освободят от тъгата

и това, което поражда тъгата;

нека никой никога да не се разделя с щастието,

в което няма тъга;

и нека всички имат душевен покой

без прекалено привързване

и без прекалено противопоставяне,

и нека живеят, вярвайки в равенството

на всичко, което живее.

http://www.sibir.bg/blog/krishnadas/?catID=3785

Редактирано от smirena (преглед на промените)

"Будистки призив"

Чрез силата и истината в тази практика

нека всички същества имат щастие

и това, което поражда щастие;

нека всички се освободят от тъгата

и това, което поражда тъгата;

нека никой никога да не се разделя с щастието,

в което няма тъга;

и нека всички имат душевен покой

без прекалено привързване

и без прекалено противопоставяне,

и нека живеят, вярвайки в равенството

на всичко, което живее.

Тъй, хубави приказки, сладки приказки...

Аз питам кое е ТОВА, което поражда тъгата и щом всичко, което живее е равно, то ТО (с употребата на този термин направо ви правя една психологическа подсказка) еднакво живее с това, което поражда щастието...

Тогава имаме противоречие - щом светът е съвършен, защо да се отказваме от това, което поражда тъга, а да се стремим към това, което поражда щастие???? Щом светът е съвършен, то следва, че и това, което поражда тъга и онези емоции, за които говори Вало, също са съвършени...

Виждам, че има отговори на въпроса ми, които показват самостоятелно мислене...

Поздравления за мислещите същества!

Тъй, хубави приказки, сладки приказки...

Аз питам кое е ТОВА, което поражда тъгата и щом всичко, което живее е равно, то ТО (с употребата на този термин направо ви правя една психологическа подсказка) еднакво живее с това, което поражда щастието...

Тогава имаме противоречие - щом светът е съвършен, защо да се отказваме от това, което поражда тъга, а да се стремим към това, което поражда щастие???? Щом светът е съвършен, то следва, че и това, което поражда тъга и онези емоции, за които говори Вало, също са съвършени...

Виждам, че има отговори на въпроса ми, които показват самостоятелно мислене...

Поздравления за мислещите същества!

Противоречие може да се появи, когато се смесят ученията на Относително ниво с ученията за Абсолютното.

Този текст, който смирена е пуснала, сега в някои медитации се ползва в следната форма:

Нека всички същества да имат щастие и причините за щастие.

Нека всички същества да са без страдание и причините за страдание.

Нека винаги преживяват щастие, което е изцяло без страдание.

Нека останат във великата равнопоставеност, която е без привързаност и отблъскване.

Щастието е два вида. Относително и абсолютно.

Относителното щастие зависи от причини. Необходими са причини за да сме щастливи.

Абсолютното щастие е директно преживяване на нещата, каквито са.

Веднъж постигнато - никога не се загубва. Това преживяване не зависи от причини. То е истинската природа на всичко.

В конкретния текст:

става въпрос за относително щастие.

Равнопоставеност означава, да се откажем от привързаност към приятелите и отблъскване към враговете, тъй като такова разделение всъщност няма.

Равнопоставеност означава да изпиваме еднакво съчувствие и любов както към тези които сме сложили в групата на приятелите си, така и тези които сме сложили в групата на неприятелите.

Светът е съвършен. Очилата не егото, на вкопчването в себе си и на вярата в истинската реалност на нещата, тези очила пречат да "видим" това съвършенство. Затова в будизма не се усъвършенстваме. Махаме или трансформираме причините, които пречат да преживяваме нещата, каквито са.

Хубава притча. Сещам се за една по кратка:

Преди просветлението - цепиш дърва, носиш вода. След просветлението - цепиш дърва, носиш вода.

Преди човек да започне да изучава Дзен, планините са си планини, а реките — реки. След първото съзиране на истината, планините вече не са планини и реките вече не са реки. След просветлението планините отново са планини и реките — реки.

Доста такива притчи има...Замисълът им явно е,че всичко си е наред така,както е. Което не значи,че трябва да спрем на едно място и нищо да не правим... Просто нещата не могат да станат съвършени,и точно в това е тяхното съвършенство,стига да го разберем...И да престанем да се стремим към съвършенството... :)

Дзен е част от Махаяна будизма. Дзен не се състои само от тези красиви кратки истории. В Дзен също се дава обета на Бодхисатва, ползват се шестте парамити, рецитират се сутри и се медитира под ръководството на учител. Тези кратки истории в Дзен са изключително полезни когато се дадат от компетентен учител на подготвен ученик. След просветлението планините отново са планини, реките реки, но освен красотата и всичко останало което виждаме, след просветлението не се вкопчваме в преживяването си, независимо дали е хубаво или не, и освен това виждаме и преходността на всичко. Всяко нещо се появява, в зависимост от причини, променя се и изчезва. Формата е пустота и пустотата е форма, това става живо директно преживяване.

...........................

Да, Трихо, текста не е будистки.

не е-разбира се :) но отговаря на моето мнение за Завършеността :)

Противоречие може да се появи, когато се смесят ученията на Относително ниво с ученията за Абсолютното.

Този текст, който смирена е пуснала, сега в някои медитации се ползва в следната форма:

Щастието е два вида. Относително и абсолютно.

Относителното щастие зависи от причини. Необходими са причини за да сме щастливи.

Абсолютното щастие е директно преживяване на нещата, каквито са.

Веднъж постигнато - никога не се загубва. Това преживяване не зависи от причини. То е истинската природа на всичко.

В конкретния текст:

става въпрос за относително щастие.

Равнопоставеност означава, да се откажем от привързаност към приятелите и отблъскване към враговете, тъй като такова разделение всъщност няма.

Равнопоставеност означава да изпиваме еднакво съчувствие и любов както към тези които сме сложили в групата на приятелите си, така и тези които сме сложили в групата на неприятелите.

Светът е съвършен. Очилата не егото, на вкопчването в себе си и на вярата в истинската реалност на нещата, тези очила пречат да "видим" това съвършенство. Затова в будизма не се усъвършенстваме. Махаме или трансформираме причините, които пречат да преживяваме нещата, каквито са.

Ама ти пак се отплесна в твоя будизъм и отново пропусна въпроса ми - как да ти го задам вече, не зная...

Защо да махаме причините, които пречат да преживяваме нещата, нали светът според будизма е съвършен... тогава какво да махаме... от него - част от съвършенството му ли?..............................

Ако и сега не виждаш противоречие в думите си, не знам как да ти го покажа...

СВЕТЪТ НЕ Е СЪВЪРШЕН, НИТО Е НЕСЪВЪРШЕН. СВЕТЪТ Е ТАКЪВ, КАКЪВТО Е.

А БОГ Е ТОЗИ, КОЙТО Е...

Темата е за будизъм Маат.

В будизма няма Бог.

не е-разбира се :rolleyes: но отговаря на моето мнение за Завършеността :)

С теб пихме по кафе, може би е дошло времето да пием и по вино? Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

В компания на млади дами?! :)

:) Стига бе-позволено ли е ? Само ми кажи, че в будизма всичко е позволено, стига да не вредиш на себе си и на околните-и скачам в колата :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.