Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Без претенции за буда - пожелавам ви - бъдете щастливи!

Ако беше прочел всичко,би разбрал,че и ти си Буда. :P Всички сме,само че още не сме го осъзнали... :)
  • Отговори 16k
  • Прегледи 893,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Откъс от обръщение на Далай Лама на световния религиозен празник самит в Ню Йорк, 23.08.2000 г.

Аз разглеждам всички различни религиозни традиции като път за развитие на вътрешния свят, който представлява истинска основа за мира на Земята. Тези древни традиции идват при нас като дар от общото ни минало. Ще продължим ли да ги съхраняваме като такива, ще ги предадем ли на своите потомци като резултат от желанието ни за мир или ще ги превърнем в допълнително оръжие, което да ни отнеме бъдещето? Изборът, който правим е очевиден. Онова, което се нуждае от по-подробни обяснения, е как можем да осигурим превръщането на световните религии в силни съюзници на мира.

За да постигнат това, различните религии трябва да се научат на взаимно уважение и на приемане на различните вярвания и ценности, които изповядват. Световните религии могат да внесат своя принос в делото на мира, ако има мир и растяща хармония между техните религиозни убеждения. Би било печално и трагично, ако междурелигиозното съперничество и конфликти продължават да нарушават световния мир и през 21 век. Аз винаги съм насърчавал и подкрепял усилията, насочени към по-доброто разбирателство и между нашите различни вярвания. Твърдо съм убеден, че това би увеличило способността на отделните религии да дадат своя положителен принос за постигането на световния мир. В това дело техните лидери могат да играят централна роля, като непрекъснато полагат усилия да обясняват на своите последователи значението, което имат уважаването на вярата и традициите на другите религии. Необходимо е в тази област да се разпространи духът на плурализма.

Моето убеждение е, че докато 20 век беше век на войни и неизразимо страдание, 21 трябва да бъде век на мира и диалога. Доколкото бурното развитие на информационните технологии направи нашия свят едно истински общо пространство за съществуване, аз съм сигурен, че ще дойде време, когато войната и въоръжените конфликти ще се приемат като остарели и излезли от употреба методи за изглаждане на различията между нациите и съобществата. Нациите и народите по света скоро ще осъзнаят, че диалогът и компромисите са най-добрите методи за регулиране на различията, заради взаимната изгода и за благото на нашето бъдеще и това на възхитителната ни и крехка планета.

Въпреки това, мир не може да има дотогава, докато съществува изнурителна бедност, обществена несправедливост, неравенство, подчиненост, деградация на околната среда и дотогава, докато малките и слабите продължават да поддържат силните.

Нужно е духовните и религиозни лидери да се обърнат към тези реални и насъщни проблеми и да намерят заради своя принос, път към отстраняването им. Тези проблеми са враговете на мира и действителните тирани на нашето време.

В заключение бих искал да споделя с вас молитвата, съставена от индийския будистки учител от 11 век Шантидева, с надежда, че тя ще ви даде онова вдъхновение и решимост, която продължава да носи на мен и до днес.

Докато съществува светът

и съществата живеят,

нека съм и аз,

за да разпръсна страданията.

Увод в будологията

Разговорът за основите на учението на будизма трябва да започне след една важна забележка. Става дума за това, че не е съществувало и не съществува никакъв „будизъм“ като такъв, „будизъм изобщо“. Будизмът (както още през 1918 г. подчертава класикът на руската и световна будология Ото Розенберг) исторически е представен под формата на различни течения и направления, които понякога се различават изключително много едно от друго и повече приличат на различни религии, отколкото на отделни конфесии в рамките на една религия.

Разговорът за основите на учението на будизма трябва да започне след една важна забележка. Става дума за това, че не е съществувало и не съществува никакъв „будизъм“ като такъв, „будизъм изобщо“. Будизмът (което още през 1918 г. подчертава класикът на руската и световна будология Ото Розенберг) исторически е представен под формата на различни течения и направления, които понякога се различават изключително много едно от друго и повече приличат на различни религии, отколкото на отделни конфесии в рамките на една религия. Това е особено валидно по отношение на Махаяна, която по същество представлява обозначение на доста разнопланови и разнородни течения и направления. Поради това винаги трябва да анализираме и разглеждаме конкретните направления на будизма, а не някакъв изкуствено конструиран „будизъм изобщо“. По силата на това обстоятелство опитите да се обособи някакъв „истински будизъм“ (което например се опитват да направят в Япония през 90 години така наречените „критически будисти“ – Хакамая Нориаки, Мацумото Сиро и техните малобройни последователи) са предварително обречени на провал; по същество всеки безпристрастен изследовател е принуден да смята за „будизъм“ всяко учение, което се определя като будистко от самата традиция. Ако използваме иманентния на самия будизъм език, можем да кажем, опирайки се на доктрината, известна като анатма-вада (учение за несъществуването на душата), че будизмът е само название за обозначаване на направления и течения, самоопределящи се като будистки.

http://buddha.eurasia.bg/content/view/3/4/

Редактирано от smirena (преглед на промените)

Увод в будологията

...

http://buddha.eurasia.bg/content/view/3/4/

Будизъм наистина няма, но не в смисъла, който го ползва автора на написаното. Думата, която се ползва за учението на Буда - дхарма на санскрит или чьо на тибетски, означава - как строят нещата. Будизъм е изкуствено понятие, но тъй като вече е прието, трябва да се уточни смисъла му.

Абсолютната природа на нещата може да бъде позната. Всеки може, ако пожелае да осъзнава и преживява абсолютната природа на всичко. На самото съзнание и на всичко което се случва. Будизъм не е учение измислено от Буда. Будизмът всъщност е истинската, абсолютна природа на всичко. Буда означава пробуден, преживяващ нещата такива, каквито са. Потенциала на Буда е във всеки, буда-природата е същността на всяко чувстващо същество.

Умирайки Буда е казал: "Не вярвайте на нито една моя дума, само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами, бъдете своя пътеводна светлина". Тази "проверка" всъщност е потвърждение и е възможна защото истинската ни природа е просветлението.

Просветлението е директно преживяване на истинската природа на всичко. Безстрашие, радост и активно съчувствие.

Историческия Буда - пръв в наши времена е преживял просветление, видял е че то е същността на всеки и съвсем естествено е дал съвкупността от знания, методи и поведение, които водят до същото преживяване. За всеки който иска, Буда не търси последователи, Буда по-скоро иска колеги, приятели споделящи вълнуващ и радостен път.

Хората са различни. Това, което пречи да преживяваме света винаги от просветлена гледна точка е комбинацията от закостенели идеи и навици и "смущаващи" емоции, които всички имаме. За различните хора Буда е преподал различни учения, подходящи за тях.

Няма противоречия в Будисткото учение, защото то е : Нещата каквито са. Ако нещо в будисткото учение се окаже невярно или ако значението му е загубено през годините, или ако науката докаже нещо в противоречие с будистките схващания, Буда би искал учението да се промени, защото няма по-висше учение от истината, нещата каквито са.

Всеки, който иска може да бъде просветлен, всеки може да преживява по начина по-който е преживявал Буда преди 2500 години. Всеки може да провери как стоят нещата. Това са направили стотици хиляди хора, през изминалите години, това правят милиони сега.

Будизмът е учение, в което няма противоречия за тези които го живеят и практикуват.

Възглед, методи и поведение водещи до просветление.

Буда е обикновен човек, като всеки друг.

Всеки е Буда, не всеки го знае.

Тъй като е огромно по обем 108 големи тома и още над 200 тома коментари, ако човек подходи чисто интелектуално към будисткото учение - резултата може да е неразбиране, повече концепции и малко преживяване.

Умирайки Буда е казал: "Не вярвайте на нито една моя дума, само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами, бъдете своя пътеводна светлина". Тази "проверка" всъщност е потвърждение и е възможна защото истинската ни природа е просветлението...

Няма противоречия в Будисткото учение, защото то е : Нещата каквито са...

Не ми се ще да се бутам между шамарите,но понеже горното е казано и повторено хиляди пъти тук,искам да знам-Как бихме проверили ,дали следното е вярно ?

Буда - същество, получило просветление и видяло истината на дхарма.

Нирвана - окончателно освобождение, след което светецът не се преражда повече.

Пратитясамутпада - зависимо възникване на събития; законът, който свързва всички събития в света в последователността на самсара.

Самсара - живият поток на съществувание, в който живите същества участват в процеса на прераждане.

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Не ми се ще да се бутам между шамарите,но понеже горното е казано и повторено хиляди пъти тук,искам да знам-Как бихме проверили ,дали следното е вярно ?

Будизмът е наука за ума. Както в науката в будизма има Възглед - това е интелектуално разбиране за нещата, Възгледът се превръща в преживяване и се проверява чрез различни Медитации. Будистката медитация е лабораторията в която се проверява Възгледа. Също така е необходимо и Поведение адекватно на Възгледа, поведение резултата от което е по-малко страдания и повече щастие за другите и за нас.

Буда - същество, получило просветление и видяло истината на дхарма.

Думата Буда има два значения. С нея се обозначава човека живял преди около 2500 години, а другото значение е състояние на ума. Истинското състояние на ума на всеки е буда. Буда-пророда=абсолютната природа на нещата.

Нирвана - окончателно освобождение, след което светецът не се преражда повече.

Тук нещата може да са малко объркващи. Буда е преподавал за много типове хора. Тези които са искали да се освободят от собственото си страдание са получили методи водещи до нирвана. Нирвана е край на преражданията, но все още не е пълното просветление.

Тези хора които виждат, че всички са равни в стремежа си към щастие са получили учения водещи до пълно просветление. Част от тези хора се прераждат и след просветлението си по желание за да могат да помагат на другите.

От абсолютна гледна точка няма разлика между Самсара и Нирвана. Те са едно.

Пратитясамутпада - зависимо възникване на събития; законът, който свързва всички събития в света в

последователността на самсара.

Съществуването на който и да е от "външните" или "вътрешните" феномени е резултат от събирането на фактори, условия и причини. Една дъга. Нейното съществуване зависи от много причини. Причините се събират - появява се феномена, докато съществува той се променя през цялото време и накрая изчезва. Всичко съществува по този начин. Появява се, променя се през цялото време и изчезва. Във връзка и зависимост с всичко друго.

Самсара - живият поток на съществувание, в който живите същества участват в процеса на прераждане.

Самсара и Нирвана са едно, разликата е само в гледната точка.

Съвкупността от Възглед, Медитация и Поведение са необходими за проверка на истинността на Будистките учения.

Не е много лесно и отнема време, но ако се опитаме лично да проверим и доказаните теории на днешната наука, това също би отнело доста време, учене и практика. Както и в науката и в будизма учителят е важен. Когато имаме доверие в човека, който ни учи скоростта на собственото ни развитие е по-голяма. Но въпреки доверието, човек проверява всичко сам. Всяка будистка истина е издържала проверката на хилядите просветлени от времето на Буда досега. Този път е открит за всеки, който пожелае. Това не е лесен път и резултатите не идват след една седмица. Но е радостен и освобождаващ.

Джаммапада Словата на Буда Сериозността е пътят на безсмъртието( Нирвана), лекомислието-пътят към смъртта.Тези които са сериозни, не умират. Тези, които са лекомислени , приличат на мъртъвци. .............................................................................. Хората, които проумеят ясно, че са напреднали в сериозността, черпят радост в нея и се наслаждават на знанието на Ариите ( избраните).*

Джаммапада

...

Вероятно сериозност не е най-добрата дума в случая.

Обратно на лекомислието според мен означава поемане на отговорност. Поемане на отговорност в смисъл разбиране на закона за причина и следствие. На практика това означава мислите, думите и делата да не носят страдания а щастие за другите.

Хора, които живеят така намират голяма радост.

Това - сериозно. Публикувано изображение

Джаммапада Словата на Буда Така,както стрелецът насочва право стрелата си,така и мъдрецът насочва право своята вибрираща и непостоянна мисъл*.Нея човек трудно може да удържи и опази. ....................................... Прилична на риба,извадена от водното и обиталище и захвърлена на сушата,нашата мисъл подскача във всички посоки,за да се изтръгне от господството на изкусителя Мара. ........................................ Трудно укротимо,непостоянно и своенравно,съзнанието е добре да бъде обуздавано.Обузданото съзнание носи щастие.

Здравейте, тази тема е започната на 05.07.2006...почти две години. Някой от вас използва ли будиски методи, през тези години:)?Как е? Има ли разлика? :)

Редактирано от прах (преглед на промените)

Здравей прах, аз съм практикуващ будист. При мен няма промяна, защото съм тежък случай. (на мързел и егоизъм) Като цяло промяната в повечето от будистите, които познавам е че стават по-добри, по-радостни, по-безстрашни, по-толерантни, по-отворени към другите, по-щастливи и по-мъдри хора.

Здрасти Вало,

вчера от 18.00 до 22.00 без нещо четох темата и това

аз съм практикуващ будист. При мен няма промяна, защото съм тежък случай. (на мързел и егоизъм)

си личи :)Публикувано изображение

Ако през времето,което беше използвал да пишеш във форума ,беше медитирал,сега сигурно щеше да забележиш вече промяна Публикувано изображениеПубликувано изображение

Здрасти Вало,

вчера от 18.00 до 22.00 без нещо четох темата и това

си личи :)Публикувано изображение

Ако през времето,което беше използвал да пишеш във форума ,беше медитирал,сега сигурно щеше да забележиш вече промяна Публикувано изображениеПубликувано изображение

Здравей прах, добър съвет.

Винаги може да се намери повече време за нещата, които са полезни. Аз съм най-добър да си намирам извинения.

В същото време нещата не са черно-бели, ситуацията не е или/или. Човек може да медитира и да пише във форум, да ходи на работа, да има семейство...

Будизмът не е само за монаси. Но си прав, ако бях практикувал по-усилено откакто съм будист, досега щях да съм просветлен. (или много близо до просветлението) Публикувано изображение

Пиша във форума защото мисля, че много хора имат неточни представи за будизма. Не че моите са най-точни, но мисля че за популярно представяне са достатъчни.

Да практика е, но зависи от гледната точка. За съжаление много хора практикуват гняв, гордост, завист, ревност, алчност, невежество... и са в плен на дуалистичните си идеи и навици. Не изключвам и себе си.

............

Пиша във форума защото мисля, че много хора имат неточни представи за будизма. Не че моите са най-точни, но мисля че за популярно представяне са достатъчни.

Лично аз се радвам, че пишеш, защото ми преобърна някои от представите за будизма и за будистите....

Преди си мислех, че се занимавате единствено със съзерцаване на пъповете си, очаквайки от тях да изкочи просветлението Публикувано изображение

вече не е така-рабрах че гледате и други неща.

Това е тяхната практика...

Да. Но за разлика от будистката практика, практикуването на "смущаващи емоции" води към все повече страдания. За нас и за другите.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

За съжаление много хора практикуват гняв, гордост, завист, ревност, алчност, невежество... и са в плен на дуалистичните си идеи и навици. Не изключвам и себе си

.

Незнам Вало, това което ми хареса в будизма още при "първият ми сблъсък с него"е философията на средния път.

Няма как човек да практикува само гняв или само завист или само съчувствие.По скоро е важно ,когато "видиш"гнева в поведението на другия ,да можеш да застанеш от страни на ситуацията и да "хвърлиш едно око" на това с какво е предизвикан този гняв.В момент на гняв ,човек е силно уязвим и се нуждае от помощ,според мен.

Преди си мислех, че се занимавате единствено със съзерцаване на пъповете си, очаквайки от тях да изкочи просветлението

Trichocephalus, а сега какво си мислиш ? :)

Trichocephalus, а сега какво си мислиш ? :)

Много работи :P , но ти за кое питаш ? :

1.) за будизма като цяло ли ? (имам предвид принципите, учението, учителите )

2.)за будистите като хора ли ? (имам предвид като личности, поведение )

3.)за Вало конктретно ли? (това няма нужда от коментар) :)

Преди си мислил само

Преди си мислех, че се занимавате единствено със съзерцаване на пъповете си, очаквайки от тях да изкочи просветлението

сега май кръгозора се е разширил ;)

Преди си мислил само

сега май кръгозора се е разширил ;)

Mда ;)

но все още не съм започнал да седя с поза лотос и да викам "ом" ;)

Сега сериозно-открих, че будизма 1.)не е религия; 2.)думите са искренни; 3.) будистите не са чак толкова големи егоисти, за каквито ги мислех Публикувано изображение

.

Незнам Вало, това което ми хареса в будизма още при "първият ми сблъсък с него"е философията на средния път.

Няма как човек да практикува само гняв или само завист или само съчувствие.По скоро е важно ,когато "видиш"гнева в поведението на другия ,да можеш да застанеш от страни на ситуацията и да "хвърлиш едно око" на това с какво е предизвикан този гняв.В момент на гняв ,човек е силно уязвим и се нуждае от помощ,според мен.

Мисля, че когато се срещнах с будизма и на мен точно това ми хареса. Липса на крайности, липса на принуда.

Свобода и избор. Толерантност.

Стройна логика, липса на догми.

Mда ;)

но все още не съм започнал да седя с поза лотос и да викам "ом" ;)

Сега сериозно-открих, че будизма 1.)не е религия; 2.)думите са искренни; 3.) будистите не са чак толкова големи егоисти, за каквито ги мислех Публикувано изображение

;) Добре е за начало! Аз (преди повече от десет години)като се срещнах за първи път с будизма мислех,че е секта и вече не помня какви още глупости Публикувано изображение

Само дето вас не ви е променил будиззма, нито срещата с него.

Просто сте открили мястото си... за момента. ;)

Заслугите са ваши, не на будизма.

Мен ме е променил!

Когато се срещнах с будизма бях доста затворена ,изпитвах страх от контакти с непознати хора....

Сега си изкарвам прехраната ,като непрекъснато се срещам с непознати хора и печеля добре.

Миналата година си правих изследвания на цялото тяло ,и лекаря ме попита ,дали медитирам Публикувано изображение ....Оказа се ,че мозъкът ми е доста"запазен "според него! Имал е и други такива пациенти....

А що се касае до

Просто сте открили мястото си... за момента

.

си съвсем права

Не бих се занимавала с нещо,което би ограничило свободата ми.

Заслугите са ваши, не на будизма

.

Аз използвам метода,ритуалите и манастирите не ме интерисуват(според мен те са добри за тибетците,но не и за европейците). А "будизъм",както наколко пъти е споменал Вало ,означава- как стоят нещата.

Редактирано от прах (преглед на промените)

Само дето вас не ви е променил будиззма, нито срещата с него.

Просто сте открили мястото си... за момента. ;)

Заслугите са ваши, не на будизма.

От една трана това е така, защото колко ще се промени човек зависи от усилията, които влага.

От друга страна това не е така защото будизма е учение за това как стоят нещата. Учение, резултата от което е разкриване на пълния ни потенциал. Пълния ни потенциал да сме щастливи във всяка ситуация, да сме абсолютно безстрашни, да сме спонтанно радостни и мъдро-активно добри. Това е целта, будистките методи я правят достижима в този живот.

Будизмът като съвкупност от знание, методи и поведение води към пълно просветление. Не всяко учение прави това.

Будизъм не е точна дума. Буда означава пробуден, дхарма или чьо означава - нещата каквито са.

Това е будизмът - възприемане и преживяване на истинската природа на всичко.

Всичко това - за благото на другите.

пп

Това не е критика на другите учения и религии, аз не ги познавам добре. За различните хора са подходящи различни неща.

Толерантност би трябвало да бъде отношението на всеки към всеки.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.