Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Светът е съвършен, казва Буда.

Тогава... защо аз да променям света, щом той е съвършен или пък себе си, щом аз съм част от това съвършенство... според Буда? То е свършено всичко преди мен, така излиза...

Остава ми само да се потопя истински в това съвършенство и нищичко да не правя...

Безделието убива човека, така, както безсмислието на съществуването му, така мисля аз...

Пък като темата е за будизма, той в какво намира смисъла на съществуването на човека, щом светът е съвършен, според Буда и няма какво повече да се прибави от човека за доусъвършенствуването му?

• Отговори 16k
  • Прегледи 916,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

:) Стига бе-позволено ли е ?

Само ми кажи, че в будизма всичко е позволено, стига да не вредиш на себе си и на околните-и скачам в колата :)

Всичко е позволено стига да не носи страдания за другите. Публикувано изображение

За къде без мен - вие двамата? Публикувано изображениеПубликувано изображение

Без теб сме за никъде.

Док , една мацка намерихме, ама много е далеко. Публикувано изображение

Тогава... защо аз да променям света, щом той е съвършен или пък себе си, щом аз съм част от това съвършенство... според Буда? То е свършено всичко преди мен, така излиза...

Остава ми само да се потопя истински в това съвършенство и нищичко да не правя...

Безделието убива човека, така, както безсмислието на съществуването му, така мисля аз...

Пък като темата е за будизма, той в какво намира смисъла на съществуването на човека, щом светът е съвършен, според Буда и няма какво повече да се прибави от човека за доусъвършенствуването му?

Маат, никъде не съм писал за нито за безделие, нито за безсмислие, нито Буда говори за това.

Просветлението изисква много, много работа и след него е още повече.

Това, което пишеш са твои интерпретации.

Аз пиша с образователна цел. Да се знае какво е и какво не е Будизъм.

Не искам да убеждавам или мисионерствам.

Хората са различни и за различните хора са подходящи различни неща.

Буда не е искал хората да стават будисти искал е да бъдат щастливи.

Ако някой е щастлив с друго виждане за света и Буда е щастлив.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Маат, никъде не съм писал за нито за безделие, нито за безсмислие, нито Буда говори за това.

Просветлението изисква много, много работа и след него е още повече.

Това, което пишеш са твои интерпретации.

Аз пиша с образователна цел. Да се знае какво е и какво не е Будизъм.

Не искам да убеждавам или мисионерствам.

Хората са различни и за различните хора са подходящи различни неща.

Буда не е искал хората да стават будисти искал е да бъдат щастливи.

Ако някой е щастлив с друго виждане за света и Буда е щастлив.

Това не са мои интерпретации, а следване на твоята "логика".

Добре, последно ми отговори на този въпрос - аз какво да правя според Буда тогава, щом светът според него е съвършен?...

Не е съвършен светът... това е истината!

Това не са мои интерпретации, а следване на твоята "логика".

Добре, последно ми отговори на този въпрос - аз какво да правя според Буда тогава, щом светът според него е съвършен?...

Не е съвършен светът... това е истината!

Прави всичко, което те прави щастлива, стига това да не е за сметка на някой друг.

пп

Следваш своя "логика" Маат.

Прави всичко, което те прави щастлива, стига това да не е за сметка на някой друг.

пп

Следваш своя "логика" Маат.

И ти отново не ми отговори на въпроса... ти се опитваш да ме поучаваш - ето го мисионерстването, от което така горещо се отказваш... а го правиш в същото време...

Искаш ли да ти кажа къде беше грешката ти - знам, че мъжете не обичат да им се показа това, но аз ще го сторя... не ми пука какво ще си помисли някой и точно това ме прави свободна и щастлива... будизъм в действие, а, Вало?...

Един човек, изповядващ искрено будизма, нямаше да си позволи да говори от името на Буда какъв бил светът...

Голямата беда на хората следващи някакво учение, независимо какво е то, е тази, че започват да гледат на себе си прекалено сериозно и точно с това стават смешни Публикувано изображение

Ето защо не следвам никакво учение, нито пък ще се определя и застопоря в някаква религия, която да ме ограничи.

Най-много ми харесаха отговорите на WhiteHart, Trihocephalus, Стефан и salim, защото мислят самостоятелно.

Мисля,че в крайна сметка всичко може да се обобщи до това...

Животът и любовта са си живот и любов, едно букетче теменужки си е букетче теменужки и да се вмъква ненужно идеята за някаква цел, означава да се разруши всичко. Живей и остави другите да живеят, обичай и остави другите да обичат, цъфти и увяхвай; следвай естественото течение на живота, който се носи без цел.

Д. Х. ЛОРЪНС

Мдааа... като се зачетох в питането на Мааt за съвършенния свят и т.н. Днес четох "Дзен ум - ум на начинаещ" от Шинрю Сузуки и според него, а и според мен от гледна точка на Дзен ( ако може така да се каже ), то света е еновременно и съвършен и несъвършен. Друг е въпроса дали това твърдение ще се разбере правилно, защото от гледна точка на логиката е взаимно изключващо се. Имаме двете страни на една монета. Ако кажем само, че е съвършен или несъвършен то грешим, защото едното съществува благодарение на другото. И ако например съвършенството липсва то логически не би трябвало да съществува и несъвършенството. Поне това, което ми харесва в Дзен е това, че изразяваш себе си във всеки един момент. Как съществуваш в настоящия момент, което на практика никак не е лесно, но е доста интересно. А в прочем в Будизма няма нищо ограничаващо, а точно обратното.

Редактирано от скитник (преглед на промените)

И ти отново не ми отговори на въпроса... ти се опитваш да ме поучаваш - ето го мисионерстването, от което така горещо се отказваш... а го правиш в същото време...

Искаш ли да ти кажа къде беше грешката ти - знам, че мъжете не обичат да им се показа това, но аз ще го сторя... не ми пука какво ще си помисли някой и точно това ме прави свободна и щастлива... будизъм в действие, а, Вало?...

Един човек, изповядващ искрено будизма, нямаше да си позволи да говори от името на Буда какъв бил светът...

Голямата беда на хората следващи някакво учение, независимо какво е то, е тази, че започват да гледат на себе си прекалено сериозно и точно с това стават смешни Публикувано изображение

Ето защо не следвам никакво учение, нито пък ще се определя и застопоря в някаква религия, която да ме ограничи.

Най-много ми харесаха отговорите на WhiteHart, Trihocephalus, Стефан и salim, защото мислят самостоятелно.

Ами, нека се смеем.

пп

Не изповядвам будизъм Маат. Затова мога да си позволя да говоря неща, които не са в противоречие с това, което и той е говорил. Публикувано изображение

Критично изследвам света и себе си, ползвам проверени методи и премахвам воалите възпрепятстващи просветленото осъзнаване и действие. С цел да мога да работя по-добре за другите.

ппп

Според мен будизмът без практика е мъртъв. Остава само интелектуална игра.

пппп

Будизмът не е дуалистичен и това не е много лесно за разбиране. На пръв поглед изглежда като противоречие.

Света е съвършен.

Света не е съвършен

Света не е нито съвършен нито несъвършен, нито обратното на това. Публикувано изображение

Всичко това е вярно.

Ами, нека се смеем.

пп

Не изповядвам будизъм Маат. Затова мога да си позволя да говоря неща, които не са в противоречие с това, което и той е говорил. Публикувано изображение

Критично изследвам света и себе си, ползвам проверени методи и премахвам воалите възпрепятстващи просветленото осъзнаване и действие. С цел да мога да работя по-добре за другите.

ппп

Според мен будизмът без практика е мъртъв. Остава само интелектуална игра.

пппп

Будизмът не е дуалистичен и това не е много лесно за разбиране. На пръв поглед изглежда като противоречие.

Света е съвършен.

Света не е съвършен

Света не е нито съвършен нито несъвършен, нито обратното на това. Публикувано изображение

Всичко това е вярно.

Като се изследваш критично... виж че съм писала по-горе същото, но ти се хвана за друго...

Аре, чао!

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Прави всичко, което те прави щастлива, стига това да не е за сметка на някой друг

.

Вало,с това не съм много съгласна. :nono:

Бих казала,че е доста обърквашо и ограничавашо. :eek:

Доста неща,които съм правила,защото тогава(когато съм ги направила) съм мислила,че ще ме направят щастлива, са ми създавали повече грижи,отколкото радости.

Какво значи да не е за сметка на някой друг! В момента решаваш,че с действието,което предприемаш не пречиш на никого,но после в някои случаи,се оказва,че сметката е правена без кръчмаря .

много често зацикляме в тази ситуация и нешата излизат от контрол.Човек започва да си намира оправдание за постъпките си, започва да прехвърля отговорноста на другите ......

За да се излезе от тази спирала помага метода(медитацията).Той дава възможност да погледнеш от страни на ситуацията .

Другото,което помага е единственият закон в Будизма - Закона за причината и следствието.

Няма забрани има само следствия. Ако се държиш зле, ще са отнасят зле и с теб.

Може да се прави всичко,но няма да ти се размине :speak:

Надявам се да не се засегнеш,но този израз

Прави всичко, което те прави щастлива, стига това да не е за сметка на някой друг

.

е доста често използван и доста объркващ според мен.

Това,че популяризираш будизма с образователна цел е страхотно :yanim:

А и го правиш много добре! :super:

Благодаря ти :wors:

Беседа за щастието

--------------------------------------------------------------------------------

Един ден чух тези думи от Будата,когато господарят живееше в околността на Шравасти при манастира Анатхапиндика в градината Джета.Късно през ноща се появи един дева,чиято светлина и великолепие изпълниха с блясък цялата горичка на Джета.След като отдаде почит на Будата,девата му зададе въпрос под формата на стих:

"Много богове и хора желаят да знаят

кои са най-великите благословии,

които могат да доведат до спокоен и щастлив живот,

Моля те,Татхагата,ще ни преподадеш ли?"

Това е отговорът на Будата:

"Да не общуваш с глупците,

да живееш в компанията на мъдрите

и да почиташ онези,които заслужават почит-

това е най-голямото щастие.

Да живееш в добра среда,

да си посял добри семена

и да осъзнаеш,че си на верния път-

Да имаш шанса да учиш,

да бъдеш умел в своята професия и занаят

и да знаеш как да практикуваш предписанията и мила реч-

Да можеш да подкрепяш родителите си,

да цениш семейството си

и да имаш работа,която харесваш-

Да живееш правилно,да бъдеш щедър в даването,

да можеш да си опора за роднините и приятелите си

и да живееш живот на безупречно поведение-

това е най- голямото щастие.

Да избягваш извършването на лоши неща,

да избягваш обвързване с алкохола и наркотиците

и да бъдеш усърден в извършването на добри дела-

Да си смирен и учтив,

да си благодарен и доволен от простичък живот

и да не пропускаш възможност за учене на Дхарма-

това е най- голямото щастие.

Да постоянстваш ида си отворен към промяната

да контактуваш редовно с монаси и монахини

и да участваш в Дхарма дискусии-

Да живееш с усърдие и внимателност,

да осъзнаваш Благородните истини

и да постигнеш Нирвана-

Да живееш в света

без сърцето ти да е покварено от света,

оставил зад себе си всички мъки,пребиваващ в покой-

Онзи който постигне това

ще е непобедим където и да отиде.

Той винаги ще е в безопасност и радостен-

-Махамангала Сутта

--------------------------------------------------------------------------------

http://upadesa.org/node/68

Винаги като чуя или видя думата съвършен, по някакъв начин свързвам смисъла, вложен в нея, с този на думата свършен. Вие мислили ли сте върху това? Ако светът е изначално съвършено построен, то няма какво вече да се върши в него...

Много искам да чуя вас по този въпрос

.

Здравей Maat,

надявам се не е късно да чуеш и моето мнение по въпроса.

За мен светът не е нещо което е построено ,създадено,завършено.До колкото разбирам от цитата ти това е доло горе твоята представа за Света.Моята представа е съвсем друга.За мен светът е един процес,една игра на възприятия,която няма начало и няма край.Съществувал е преди аз да се родя и няма да свърши след като умра .И според мен този процес е съвършен.Има само един закон (Закона за причината и следствието) и само един начин да се заобиколи Медитацията

Да живееш с усърдие и внимателност,

да осъзнаваш Благородните истини

и да постигнеш Нирвана-

Това е цитат от текста,който е пуснала smirena от Беседа за щастието

Пример за това е Миларепа.В началото на живота си е убил доста хора,но е достигнал просветление преди да умре и му се е разминало ;)

Това ,че някой сега размахва пръст и от това много хора страдат,означава единствено,че след години или в следвашия си живот този човек ше страда по същия начин.

Това ,че ти и аз имаме различни представи за Света, за мен е нормално.Това е процес,който всеки наблюдава от своя си ъгъл.

Прочетох подробно всички древни текстове,които smirena пуска и намерих обяснение за себе си, защо Буда не е оставил нищо написано.(това не го разбирах и ми беше проблем). По времето в което е живял нещата са се казвали,разбирали и правили по един начин а сега по друг. Много мъдро е постъпил :nono:

Благодаря ти smirena! :eek:

.

Здравей Maat,

надявам се не е късно да чуеш и моето мнение по въпроса.

За мен светът не е нещо което е построено ,създадено,завършено.До колкото разбирам от цитата ти това е доло горе твоята представа за Света.Моята представа е съвсем друга.За мен светът е един процес,една игра на възприятия,която няма начало и няма край.Съществувал е преди аз да се родя и няма да свърши след като умра .И според мен този процес е съвършен.Има само един закон (Закона за причината и следствието) и само един начин да се заобиколи Медитацията

Това е цитат от текста,който е пуснала smirena от Беседа за щастието

Пример за това е Миларепа.В началото на живота си е убил доста хора,но е достигнал просветление преди да умре и му се е разминало :)

Това ,че някой сега размахва пръст и от това много хора страдат,означава единствено,че след години или в следвашия си живот този човек ше страда по същия начин.

Това ,че ти и аз имаме различни представи за Света, за мен е нормално.Това е процес,който всеки наблюдава от своя си ъгъл.

Прочетох подробно всички древни текстове,които smirena пуска и намерих обяснение за себе си, защо Буда не е оставил нищо написано.(това не го разбирах и ми беше проблем). По времето в което е живял нещата са се казвали,разбирали и правили по един начин а сега по друг. Много мъдро е постъпил :)

Благодаря ти smirena! :P

Прах, за истината никога не е късно.

Съжалявам, но четох, четох, четох... си постовете в тази тема... и никъде не видях да съм рисувала представа за света... не ми ли надяваш чужди мисли и думи... чии ли?...

Точно това се опитах да изчистя в израза на Вало - представата за света като съвършен, защото е ужасно статична, мъртва. Напротив, казах, че светът е такъв, какъвто е...

Аз най-много от това се пазя, прах - от представи за света и хората, защото когато човек си представя нещо, то той живее в представите си, а не в това, което става и което значи, че живее с отпечатъка на миналото си, защото именно това са представите - плод на минали възприятия... и такъв човек живее не в реалността, а в илюзията, която си гради сам... :baby: Медитацийки...

В Будизма и Дзен има една концепция за отказването. Според мен не е нужно да се пазиш от представите за света и за хората, а по - скоро да изграждаш представи, но те да са нищо особено. В един момент нещата се променят и вече дадените представи не важат. Проблема не е в представите, а в готовноста да се откажеш от тях, когато им е дошло времето и то без следа. Един от големите проблеми на хората е, че не могат да се откажат от своите представи или пък създават такива, но не могат да ги удовлетворят.

В Будизма и Дзен има една концепция за отказването. Според мен не е нужно да се пазиш от представите за света и за хората, а по - скоро да изграждаш представи, но те да са нищо особено. В един момент нещата се променят и вече дадените представи не важат. Проблема не е в представите, а в готовноста да се откажеш от тях, когато им е дошло времето и то без следа. Един от големите проблеми на хората е, че не могат да се откажат от своите представи или пък създават такива, но не могат да ги удовлетворят.

Много точно. Същия процес, вкопчването е основа и на егото.

Само малко допълнение Дзен е Будизъм.

Различна форма - същата цел.

Четирите пътя на мъдрите е полезен съвет за развиване на правилна преценка.

прах, причина и следствие е универсален природен закон. Не е съвсем правилно да се каже, че медитацията е средство за заобикаляне на закона.

Буда и много просветлени след него също се разболяват и умират. Разликата е, че това е също толкова радостно, колкото младостта и забавленията.

В една Дзен книжка имаше хубав отговор на въпроса : Просветленият човек подвластен ли е на закона за причина и следствие.

Отговора е : Не го затъмнява. Публикувано изображение

прах, причина и следствие е универсален природен закон. Не е съвсем правилно да се каже, че медитацията е средство за заобикаляне на закона.

Да Вало,написала съм

.

Има само един закон (Закона за причината и следствието) и само един начин да се заобиколи Медитацията

което не е вярно.Исках да кажа Просветление вместо Медитация.

Maat,

това ,че имаш нещо против хората,които медитират,самата медитация или...

е твой проблем не мой.

Редактирано от прах (преглед на промените)

Maat,

това ,че имаш нещо против хората,които медитират,самата медитация или...

е твой проблем не мой.

О, не! Отново ми натрисаш нещо чуждо...

Аз против хората нищичко нямам, напротив... а само против това, което ги прави нехора...

Ти знаеш ли какво е медитацията? Ситурна съм, че изобщо нямаш и представа какво става тогава.

Да се каже, че Просветленият е подвластен на причина и следствие, това няма да е точно. Да се каже, че Просветленият не е подвластен, това също няма да е точно. Просветлението отива отвъд дуалистичната логика. Това е друга причина поради която не възможно да се изрази с думи. Защото имаме навика да мислим дуалистично.

Като стана въпрос за това дали просветленият е подвластен на закона за причините и следствията,ето ви една чан притча. Дано не ви се стори прекалено дълга...

Нека ви разкажа друга история за причините и следствията. Тя е за Чан учителя Бей Жанг, който съумял да даде свобода на духа на една дива лисица. На света е имало много малко хора, способни да извършат подобно нещо. Една вечер, след като бил завършил Чан беседа и последователите му се били оттеглили да спят, учителят Бей Жанг видял възрастен мъж, който се разхождал пред залата за медитация. Бей Жанг се приближил до него и го попитал: “ Кажете ми, господине, кой или какво търсите тук?” Възрастният мъж отвърнал: “Не, уважаеми господине, аз не съм човек. Аз съм дива лисица, която само обитава човешко тяло.” Бей Жанг се изненадал и полюбопитствал: “Как се докарахте до това положение?” Възрастният човек-лисица казал: “Преди петстотин години аз бях главен монах на този манастир. Веднъж при мен дойде по-млад монах и ме попита: “Когато човек постигне Просветление, продължава ли да е още подвластен на Закона за прична и следствие?” Аз смело му отговорих: “Не, той е извън обхвата на този закон.” Наказанието ми за този лъжлив и арогантен отговор беше, че духът ми се преобрази в дух на дива лисица и аз избягах в планината. Като човек-лисица аз не мога да умра и докато нося моето невежство в себе си, ще породължавам да водя това нещастно съществувание. От петстотин години се скитам из горите в търсене на познание, което ще ме направи свободен. Учителю, умолявам те, прояви състрадание към мен и ме просветли за истината.” Тогава учителят Бей Жанг се обърнал към него с думите: “Попитай ме същия въпрос, който ти е задал младият монах, и аз ще ти дам правилния отговор.” Човекът-лисица се сгласил: “Когато човек постигне Просветление, остава ли подвластен на Закона за причина и следствие?” Бей Жанг отвърнал: “Да. Той не може да избяга от Закона. Той не бива по никакъв начин да пренебрегва причинно-следствените възможности и трябва непрестанно да е осъзнат за своите настоящи и минали деяния.” В този момент човекът-лисица постигнал Просветление и вече бил свободен. Той се проснал пред учителя и му благодарил от все сърце. “Най-накрая, казал той, аз съм свободен.” Изправил се и попитал учителя: “Тъй като аз съм монах, ще бъдете ли така добър да извършите над мен обичайната погребална церемония за монаси? Аз живея недалеч от тук, в бърлога в планината зад манастира и там ще отида да умра.” Бей Жанг се съгласил. На следващия ден отишъл в планината и намерил бърлогата. Но вместо да намери там стария монах, Бей Жанг видял някаква купчина на пода на бърлогата. Той разровил купчината със своята пръчка и открил лисичи труп. Но обещанието си е обещание. Учителят Бей Жанг извършил погребалната церемония за монаси над трупа на лисицата. Всички си помислили, че Бей Жанг се е побъркал, особено когато той повел погребална процесия ... с мъртва лисица в ковчега.

Както се вижда, приятели, дори постигането на състоянието на буда не означава излизане извън действието на Закона за причина и следствие.

"Пуст облак" - Су Юн

Доколкото съм запозната с будизма, то е учение за разбиране, а не за излизане от кармата. От карма няма да се спаси никой бягайки, а като плати цената...

Мдам...И аз така мисля...Понякога прекалено много се теоритизира и се усложнява,и за един незапознат с тази материя човек е неясно какви са тези закони,карми и т.н. А всичко е толкова просто...Правиш нещо - действието ти поражда друго нещо. Това е. Ако си пъхнеш ръката в огъня,ще се изгориш.При това - тук и сега,а не в някой следващ живот... :)

Към горната история Д.Т. Судзуки прави следния коментар:

Значението на тази история е следното: просветленият човек позволява на закона за причинността да се изпълни, с други думи той му се подчинява, не се отделя от закона, не прави разлика между него и себе си, той самият става закон, той е законът. Това е имал предвид Хякуджо (Бай-джан), когато казва, че просветленият човек не затъмнява закона за причината и следствието. Старецът споделял противното мнение, той отделял себе си от закона, мислел за него като външен деятел, известен като закон за причината и следствието или за причинността, която влияе по различен начин, в зависимост от това, дали човекът е добър или лош. Старецът не осъзнавал, че самият той е нравствен деятел също като закона, че законът е вътрешно присъщ на деянието, че самият той е законодател. За него просветленият човек бил настрана от закона, така че да не го досяга повече. Старецът бил дуалист, а Хякуджо бил поддръжник на самотъждествеността.

...

Просветленият човек също има своя карма, но той я носи така, сякаш изобщо не усеща теглото и, той просто не мисли за нея. Това не значи, че просветлението премахва кармата, а че то се движи по своя свободен, независим път с карма или не-карма. Истината е, че не съществуват два свята - един на кармата и друг на просветлението. Има само един свят, който съдържа - такъв какъвто си е - и кармата и просветлението, и естествено-физическото, и свръхестествено-духовното. Когато удариш камбаната, тя звъни и всички: и просветлени и непросветлени я чуват и знаят, че това е камбана.

...

Единствената, при това много съществена разлика между просветления и непросветления е, че просветленият притежава това, което бих могъл да нарека духовно съзнание редом с психологическото и интелектуалното съзнание. ... Духовното съзнание е форма на интуиция, която е невъзможно да бъде разчленена на субект и обект, на човек, който усеща с интуицията си и нещо усетено с нея. То е интуиция, при която не съществува противопоставяне на виждащия и вижданото, то е случай на абсолютна самоидентификация - интуиция която не е интуиция, защото е интуиция за различеното неразличаване и разграниченото неразграничаване.

Правиш нещо - действието ти поражда друго нещо

Би могло да се обобщи така и тогава, ха кажете...

Плащането на някаква цена е също действие и също поражда друго - та какво излизане от карма тогава?

Тази проява на закона е свързана с Липиката (аурично съществао, Висш аз) и със змийския огън в долната част на гръбнака. Разграничаването от техните влияния си е алхимия. Точно с това са свързани "химичните" преобразувания на оловото в злато. Днес наричани трансфигурация.

И въпреки, че привидно няма общо с будизма, самият път на постигането е много близък до неговата пълна толерантност, но само при условие, че тя не е резултат от култивирано качество на личността. Така и самата толерантност придобива нова светлина - качество, показващо необземащо его, което не се опитва да изконсумира цялата обстановка за да порастне (ланголиер).

Редактирано от венци (преглед на промените)

Би могло да се обобщи така и тогава, ха кажете...

Плащането на някаква цена е също действие и също поражда друго - та какво излизане от карма тогава?

Тази проява на закона е свързана с Липиката (аурично съществао, Висш аз) и със змийския огън в долната част на гръбнака. Разграничаването от техните влияния си е алхимия. Точно с това са свързани "химичните" преобразувания на оловото в злато. Днес наричани трансфигурация.

И въпреки, че привидно няма общо с будизма, самият път на постигането е много близък до неговата пълна толерантност, но само при условие, че тя не е резултат от култивирано качество на личността. Така и самата толерантност придобива нова светлина - качество, показващо необземащо его, което не се опитва да изконсумира цялата обстановка за да порастне (ланголиер).

Няма излизане...Всичко е свързано,живеем в свят на взаимна зависимост,където няма абсолютно независимо същество или явление.Всяко едно нещо влияе на друго нещо. Просто трябва да бъдем внимателни и осъзнати за действията си...

Какви са тия ланголиери...Имаше един роман на Стивън Кинг - "Ланголиерите" Публикувано изображение Бяха едни създанийца,които поглъщаха самата реалност...

Няма излизане...Всичко е свързано,живеем в свят на взаимна зависимост,където няма абсолютно независимо същество или явление.Всяко едно нещо влияе на друго нещо. Просто трябва да бъдем внимателни и осъзнати за действията си...

Какви са тия ланголиери...Имаше един роман на Стивън Кинг - "Ланголиерите" Публикувано изображение Бяха едни създанийца,които поглъщаха самата реалност...

Да бе и аз като го написах точно за тях се сетих... което е видно.

Ами, белосърдечний Петльо, съвсем съм съгласен с теб и друг ъгъл на нещата няма в жизнената ни действителност.

Но аз смятам, че има и друга жизнена действителност, а освен че смятам, осезавам и нещо като праспомен за нея.

Но разбира се, ние нямаме инструмент за пребивавне в нея след като сме създадени изцяло от споменатите зависимости. Тогава ни остава да оставим самата Нея да ни притегли (многоаспектно). Да я оставим, звучи лесно, а е съвсем непосилно за нас. Да се надяваме, че е посилно за Нея.

Това е и будизъм, ако направим паралел между тази жизнена действителност и абсолютния покой, а такъв действитело има.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.