Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да пишем правилно

Featured Replies

Каквото и да си говорим, истината е една - във форумите 90 % от потребителите са неграмотни, и няма изгледи това да се подобри. Не може да се тупаме в гърдите, че представителите на България винаги завършват на първите места по разни шампионати (наука, култура и пр.) и да се самозалъгваме, че положението е такова. Образователната ни система куца ужасно много и се нуждае от спешен ремонт (а и не само тя) :cool:

• Отговори 527
  • Прегледи 268,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Mistress Linda
    Mistress Linda

пунктУация

• Дефис се казва. В цялата тема.

• Trichocephalus
    Trichocephalus

ПО въпроса с пълния и празния член  :   Сутринта някой във Фейсбук беше постнал (цитирам дословно): „И сам война е войн“.  Отдолу никой не беше написал: „Моля?!“ В смисъл - войната е мъж и е сам, и е

Благодаря за коментара. Имам две теми за това във форума. Все пак чакам потребителката да ме "светне" Публикувано изображение

Потребителката е заета с бебе, някой друг?

Научих, че писането на главни букви в словосъчетания в средата на изречението не е регламентирано, а също, че е възможно да е заемка от английският език. Гледам, че и руснаците го пушат ту с главни, ту с малки букви День Рожден. Те не могат да бъдат обвинени в пристрастия към САЩ, та лично аз съм скептичен за хипотезата "заемка".

Има ли грешки в това изречение?

Честит Рожден Ден в "Бърза помощ" по Нова Година. Публикувано изображение

1.)главните букви в Честит рожден ден и в Нова година.

Публикувано изображение

Това го направи Еди Кой Си, на Рожденият му ден, по Коледа на "Свети Влас".

Чакам друго мнение.

Редактирано от онуй дръпнaтото (преглед на промените)

Публикувано изображение

Чакам друго мнение.

На кой? На него! ... Рождения! :)

А ако не се лъжа свети се пише с малка буква, щото е име на титла :)

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

На кой? На него! ... Рождения! :blink:

А ако не се лъжа свети се пише с малка буква, щото е име на титла :rolleyes:

Малко правила от преподавателката Петя Кръстанова, взети от тук :

Една от тези планети е Земя.

Той загуби и последната педя земя.

Излита нов спътник в Космоса.

Сложен е космосът на човешката душа.

Направени са доста добри снимки на тъмната страна на Луната.

Тази вечер има възхитителна луна.

Днес всички са убедени, че Вселената е безкрайна.

Любовта е неизброима вселена.

Ако собственото име се състои от съчетание от дума

-> първата дума винаги се пише с главна буква;

-> а втората се пише с главна буква, ако е собствено има;

Кралство Йордания, Стара Загора, Велико Търново, Коста Рика, Мала Азия, Република България, Черни Осъм

-> а третата или четвъртата, ако не са същ. собствени;

Черно море, Стара планина, Кайманови острови, Санстефански мирен договор, Министерство на образованието

Лични имена и презимена, употребени в мн.ч. се пишат с главна буква.

Познавам трима Ивановци.

С главна буква се пишат същински собствени имена, представящи словосъчетания.

Бялата царица, Повелителят на водите, Дългото чорапче, Трети страж, Четвърти разбойник

С две главни букви се пишат двусъставните синоними, установени имена на детски герои и народни имена.

Виринея Вихра, Елин Пелин, Ежко Бежко, Мечо Пух, Баба Марта, Малък Сечко, Голям Сечко

С две главни букви се пишат предпоставени приложения към имената на неголям брой на известни исторически личности и герои, когато се схващат като неделима част от собственото име.

Баба Тонка, Баба Меца, Бай Ганьо, Дон Кихот, Бачо Киро, Братя Миладинови, Отец Паисий, Капитан Петко, Хаджи Димитър, Презвитер Козма

Нар. същ., които означават титли, звания, длъжности, се пишат с главни букви само, когато са в началото на изречението, при обръщение, при адресиране.

Г-н Президент

Уважаеми г-н, До Министър-председателя ...

Света Дева, Свети Дух, Света Троица

Изразените чрез числетелно име задпоставени при собствените имена/определения;

Борис Първи, Хенри Осми, Александър-Дюма, Мехмед ага, Петко войвода, Сирма войвода

-> притежателни имена, завършващи на о, с, и, ин;

Вазовски патриотизъм, Багрянина виталност

Димитровградска задушница, Петрова задушница / изключение

* Ренесанс, Средновековие, Възраждане

Късно българско възраждане

-> графично използване – за да се поставят ударения;

Хаджи-Димитровия подвиг, Елин-Пелинов роман

Заб.: Като коментар е написано, че "вазовски" се пише с малка буква.

Аз пък мога да допълня още една неточност - "Св. Св. Кирил и Методий" се пише с две главни букви, т.к. светците са равнопоставени. Т.к. пуснах тема и в образователна общност, току що прочетох и ново становище - било с две малки букви, ако се намира в средата на изречението. Аз лично... трудно ми е да допусна, че ВТУ издава сгрешени дипломи, сори Публикувано изображение

И тъй. Мани, че половината зрелостници не са достатъчно грамотни. С възрастта нещата не се оправят. Аз също не знам и затова питах, но когато и в образователна общност ми обясняват, че в старите и в новите речници на БАН пише различни неща... може би вина има и друг фактор...

Припомням... с главни букви ли се пишат Рожден Ден и имен ден?

Малко правила от преподавателката Петя Кръстанова, взети от тук :

Нар. същ., които означават титли, звания, длъжности, се пишат с главни букви само, когато са в началото на изречението, при обръщение, при адресиране.

Г-н Президент

Уважаеми г-н, До Министър-председателя ...

Света Дева, Свети Дух, Света Троица

Припомням... с главни букви ли се пишат Рожден Ден и имен ден?

Значи имаме неграмотна даскалка ... в което се съмнявам, вчера ни каза че осрова свети Иван се пише така!И малко нямам вяра на тея неща от интернет... :P

п.п много ясно, че в началото на изречението са с главна буква, но в другата част се съмнявам.Днес пак ще питам г-жата, може да не съм разбрала ;]

Публикувано изображение

Чакам друго мнение.

Ти въобще четеш ли какво съм написал ?

Има ли грешки в това изречение?

Честит Рожден Ден в "Бърза помощ" по Нова Година. Публикувано изображение

1.)главните букви в Честит рожден ден и в Нова година.

Правилното изписване е Честит рожден ден в "Бърза помощ" по Нова година.

Попрегледах темата и искам да ви кажа 1 новина. Внесени са предложения за премахване на пълният и краткият член :D

Искаш да кажеш друго-да ви СЪОБЩЯ една новина.Внесени са предложения за премахване на пълниЯ и краткиЯ член-те тук са допълнения, не са подлог, тъй като не извършват действие, нито го приемат върху себе си.Колкото до титлата, трябва да се внимава и разграничава титла от прякор.Извинете ме, но нямам какъв друг пример да дам, освен следния: бай Стефан е Световен шампион.Това изречение не е правилно.Тук " световен шампион " е официална титла, и се пише с малка буква, освен, ако не е в началото на изречение.Тогава би било " Световният шампион Бай Стефан " - тъй като " Бай " е прякор, а не титла, се пише с голяма буква.Иначе, има и друг вариант, където вече е титла, макар и плачевна-представете си да каже за някого " този е бай х** " :P Надявам се да съм бил обективен и полезен на темата.А членовете са ни необходими-и пълният, и краткият.

Ти въобще четеш ли какво съм написал ?

Правилното изписване е Честит рожден ден в "Бърза помощ" по Нова година.

Прочетох, но не открих логика. Затова дадох примера в който изброявам имена на хора/празници/събития/местности (с главна буква), а ти го отричаш. Дай ми източник за твърденията ти и няма да ги подмина с пренебрежение.

Доколкото главната буква на Свети, и за нея ползвам най-голямата общност на българските учители в България. Те разполагат с повече източници, по професионални причини, а речниците на БАН не дават светлина в този казус.

Такам...попитах г-жата и тя твърди, че е сигурна за това, че свети се пише с малка буква.Обеща да провери отново.Аз също я подпрекпям, защото на нашата църква в Девин - името не е Свети Иван Рилски, а свети Иван Рилски.Университета в София също, нали? Все едно да напишеш княз или цар с главна буква по средата на изреченето. :cool:

Т.е. дипломите издавани във Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" са сгрешени, а филолозите там не са наясно и погрешно го пишат с две главни букви.

Разяснение: Първата дума "Свети" е с главна буква, цитирах правилото и на предната страница. Следващото "Свети" е също с главна (като изключение), защото Кирил и Методий са равнопоставени светци. Освен това, с главна се пишат и "Светите братя".

Би ли попитала учителката си какви източници ползва? Останалото е голословене.

ПП:

СОУ "Св. Св Кирил и Методий"

Международна Фондация "Св. Св. Кирил и Методий"

Народна библиотека "Св.Св. Кирил и Методий"

Беседа в Уикипедия, pomagalo, BGlog... противоречиви изказвания. Ако не е ясно какво да пишем на 24 май, какво остава за нечий Имен Ден...

Редактирано от онуй дръпнaтото (преглед на промените)

Т.е. дипломите издавани във Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" са сгрешени, а филолозите там не са наясно и погрешно го пишат с две главни букви.

Разяснение: Първата дума "Свети" е с главна буква, цитирах правилото и на предната страница. Следващото "Свети" е също с главна (като изключение), защото Кирил и Методий са равнопоставени светци. Освен това, с главна се пишат и "Светите братя".

Би ли попитала учителката си какви източници ползва? Останалото е голословене.

ПП:

СОУ "Св. Св Кирил и Методий"

Международна Фондация "Св. Св. Кирил и Методий"

Извинявайте, че се намесвам..не съм прочела предната страница и не знам точно за какво спорите, но аз също съм на мнение, че се пише "Св.Св. Кирил и Методий", работила съм в така наречено училище...

Извинявайте, че се намесвам..не съм прочела предната страница и не знам точно за какво спорите, но аз също съм на мнение, че се пише "Св.Св. Кирил и Методий", работила съм в така наречено училище...

Точно за това спорим. :cool:

Съжалявам за това, че не съм обрънала внимание за университета ...в един вестник, беше с с малки букви, явно и там е имало правописни грешки .. Проверих в нета, така е.Ама в такъв случай значи и двете са правилни, въпроса е да са равнопоставени? св. св. и Св. Св .. май там е тънкостта? :cool:

Но защо църквата е св. Иван Рилски, или що не пишем цар и княз с големи букви в средата на изречение? Това ми е интересното!? Нали е титла! ;)

П.П Онуй дръпнатото утре ще ти кажа какво мисли г-жата.

Значи грешката е на г-жата .. Каза ми, че е проверила на много места и на всички е било различно ... Неточност в информацията, накрая е проверила в последния най-актуален речник и там е било така правилото.Но според мен всекя учреждеение има право да си избира как да се казва, съответно как да се изписва името нали?Както църквата тук.И с малко да е и с главна не е грешка ... Нали в литературата автора на прооизведение може да нарушава граматични, пунктуационни и др норми и не се счита за грешка ... Та за това си мисля, че е така.

Но според мен всекя учреждеение има право да си избира как да се казва, съответно как да се изписва името нали?

Ами, като е име, какво има да му мислим за главната буква?

Както църквата тук.И с малко да е и с главна не е грешка ...

За църквата не е едно и също дали ще напишеш Свети Петър с малка буква, повярвай ми. Почетох, води се неписано (или нерегламентирано) правило, но се спазва.

За кой речник говориш? За този от 2002 г. или за този на БАН? Би ли погледнала и за това за което писах в темата - Нова Година, Рожден Ден и Имен Ден, моля Публикувано изображение

Какво означава:

Той взе неговата чанта ?

Чия чанта - неговата .

Неговата може да е притежание на подлога - той ,но може и да не е - "Теодор взе неговата(на Иван) чанта".

?!

В учебника има две изречения:

"Той взе своята чанта" и "Той взе неговата чанта".

И има въпрос "По какво си приличат двете изречения?"

?

Редактирано от Lam3r43 (преглед на промените)

Ами, според мен, ако става въпрос за притежание на подлога, трябва или да бъде " своята чанта ", или " чантата си " ...

• 4 седмици по-късно...

Поздравления за темата и за начина, по който се списва. Ето ви тук една препратка, която - надявам се - също ще помогне.

Редактирано от sophijski (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Феноменът "батериЙ"

Батерий ще да е някой римски пълководец. Такива със сигурност са и Анимаций, Функциий, Дефиниций, Концесий и прочие.

Като че по-рано доста по-рядко виждах тази откровено дразнеща грешка. И, общо взето, я правеха хора откровено неграмотни. Напоследък имам чувството, че всеки втори пише така. Срещам я във вестници, списания, по телевизията, в интернет сайтове, във форумите е вече затвърдено правило. Чудя се две неща: първо, толкова ли е трудна аналогията "женА-женИ" - "батериЯ-батериИ" - обикновено множествено число... И толкова ли не се усеща, че някак не звучи... И второ, каква е логиката в главата на тези иначе толкова знаещи хора? Най-тъпото е, че въпросната недомислица идва все повече и от съвсем образовани хора, с по едно-две-три висши образования. Разбирам да е някакво сложно правило, но това е елементарно нещо... Та, за да се шири толкова много, явно има нещо друго, което аз не виждам и не разбирам. Какво е то?

И аз се опитвам да пиша правилно... Но понякога се допускат грешки. Всеки може да различи техническа грешка (натисната съседна буква, натиснати 2 букви едновременно или леко натисната буква (по някога ми се случва толкова леко да натискна клавиш, че буквата не излиза или пък просто бутона бачка, ама при яко натискане) Темата там е започната преди 3 години и мисля че е крайно време и тука да имаме такава. Но да се пише 1 или а вместо ъ, 4 вместо ч, 6 вместо ш е вече съвсем друго и за мен е дразнещо... Същото е и писането на й където не трябва... А то си има правила и изкючения (батерия - батерии, но гений - гении...). Също така много често се греши в употребата на пълния и непълния член - когато е подлог (извършва действието) - пълен, ако не е - непълен... При глаголите е същото:

бягам - бягаме ("е" се добавя само, ако формата за единствено число ще съвпадне с тая за множествено) тоест глагола уча става учим (не шопското УЧИМЕ).

Надявам се да не съм засегнал някой, но ако съм, моля за извинение... А най-много се дразня от писането на шльокавица - тоест писане със латински букви на български (никой не може да ме убеди, че има проблем с кирилицата, перфектно си работи и под windows и под Linux, че и под DOS при правилни настройки и без използване на външни програми). Информация за това как да се настрои кирилицата има много... Даже много сайтове имат възможност да превключат режима на клавиатурата, даже да нямаме инсталирана кирилица - калдата също предлага тази възможност.

Не знам кой е виновен за грешното писане: Интернет, родителите или училището... за това мисля да пусна и анкета да се видят меннията на всички.

Предлагам в тая тема да се цитира всеки който е написал нещо грешно - така ще видим какви грешки се допускат най-често и ще се опитаме да ги избягваме... По време на матурите по български език и литература вестниците се пълнят с бисери на ученици... За мен просто тия матури трябва да са задължителни и да накарат учениците да гледат по-сериозно на тези предмети...

Като за начало, във форума купувам - продавам е пълно с кОпачи дето кОпуват (глагола оначе не идва от копая ами от купя...) заместването на букви също е дразнещо (ъ се заменя с а) пътека - пАтека... Естествено има и думи дето направо са си заучени грешно - като например отверка (правилното е ОТВЕРТКА и идва от глагола "въртя")... Сега докато съм писал, е възможно да съм допуснал грешки, въпреки че прочетох написаното няколко пъти... Та ако открийте грешки цитирайте :)

Редактирано от Hanibal_Lektar (преглед на промените)

"Та ако открийте грешки цитирайте " Готово :)

да точно :) - откриете и забравена запетайка след ...грешки

Нека,който никога не е правил правописни грешки,да критикува останалите.Разбира се,дребни пропуски са допустими.Но ако се достигне до нещо непонятно и дразнещо както ухото,така и очите,това не трябва да се толерира.

Нека,който никога не е правил правописни грешки,да критикува останалите.Разбира се,дребни пропуски са допустими.Но ако се достигне до нещо непонятно и дразнещо както ухото,така и очите,това не трябва да се толерира.

И защо? За да не си видим грешките? За да не се стремим да не ги правим? За да стране още по-лош българският език ли?

п.с. За мен е грешно да не се слага интервал след препинателен знак... (Като слушаш не си личи, ама написано - става грозно)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.