Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Тц... по-скоро виртуални са, не са 'евро'. Но пък изродията сред виртуала не е точната думичка. Те "тия" са се родили вече, тука само се разпростират достатъчно и свободно, за да стигнат дъното. Няма проблем - воала... Слабоумието чука по вратите на отминалото и "Отминалите"... докато всеки играе малкия си театър.

Мен ми е трудно да си представя Будист - Капиталист............. ти как си <обясняваш> такава <симбиоза> ?

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 10 минути, laplandetza написа:

ти как си <обясняваш> такава <симбиоза>

Опитите за кукички продължават, докато други наричат това "смислен разговор". :) Разговор няма и няма да има. За да е налице разговор, са нужни някои условия. С теб, такива няма и разговори няма да се състоят. 

Колко опита направи да си намериш дружка да си плямпате за фантазиите ти? Няма да стане, въпреки колко много опити да направи. Но опитите продължават и не само твоите - точно както са и забременяването в мъжката любов... Важното е се опитва :lol6:И авторчето ще пледира за "имитации", душица!

Ама "темата била будизъм" - леле колко "будизъм" се лее в нея... :) особено "необудистки"... съвременни фантазни форми - фрийбудизъм в светски преди всичко виртуален вариант. Новаторче... брей,брей!

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Опитите за кукички продължават, докато други наричат това "смислен разговор". :) Разговор няма и няма да има. За да е налице разговор, са нужни някои условия. С теб, такива няма и разговори няма да се състоят. 

Колко опита направи да си намериш дружка да си плямпате за фантазиите ти? Няма да стане, въпреки колко много опити да направи. Но опитите продължават и не само твоите - точно както са и забременяването в мъжката любов... Важното е се опитва :lol6:И авторчето ще пледира за "имитации", душица!

Мен ми е ясно и както съм казвал , ползвам те като <боксова круша> за тренировки и като <поща към н-ското милиционерско поделение>.

Будист - Капиталист...................... като Десен Демократ - Свободно Общество............абсурди................Рамус- Мисъл😀

преди 1 минута, _ramus_ написа:

пропусна да напишеш накрая многоточията, завършващи с "кукуригам си, кво ми е".

Едно време в психо-болниците имаше стопанства-гледаха животни. Нима те налегнаха далечни <кокошарни> спомени?............. от коя болница си бил?............ кърджалийско или?

Виждаш ли се? , никаква мисъл.

Айде нещо уж по твоята Клан-НедоКлан специалност <психология> и  психомедицина. След като толкова си се ровил в извори на информация , направи една програма за <профилактика> и общо <тонизиране> с  механичен <звук> , магнито и електротерапия ЕМГ облъване. Тези се ползват за <профилактика> тонус, възбуждане, част и от лечения и разбира се деструктивно за мозъчна  и нервна система- имат забележими и практически приложими ефекти, въздействия , ползват се при стимулиране, укрепване, възстановяване, част от терапия и от разните Доктор Менгелета с Пагони и Без.........

Да те видим Какво знаеш и дали разбираш информацията...........

Според мен новите будистки <учители> е добре да насочат внимание и усилия , освен за собственното си богатеене и положение и към политика и икономика, да влияят на <земните дела>. Защо не и политически движения в Азия и другаде където би могло да постигнат някаква <критична маса> .

преди 2 часа, laplandetza написа:

е добре да насочат внимание и усилия

Защо не и политически движения в Азия и другаде където би могло да постигнат някаква <критична маса> .

моля, не пропускай в края важните "многоточия", с допълнението "кукуригу".

преди 11 минути, _ramus_ написа:

моля, не пропускай в края важните "многоточия", с допълнението "кукуригу".

ПрофесорЯ Биболй Пилчефф................................ булйо-булйо-булйо..........😀

• Автор
преди 32 минути, Nikolay Velev написа:

lying1.webp

sit1.webp

standing.webp

Медитацията е от ключово значение за развитието на търпение. А то е много важно. Силните хора са преди всичко търпеливи. Търпението означава да сдържаш склонността си към седем чувства: омраза, обожание, радост, тревога, яд, мъка и страх. Само тогава е възможно да си в хармония с действителността.

преди 41 минути, Śūnyatā написа:

Търпението означава да сдържаш склонността си

:) Ама това ли "означавало ТЪРПЕНИЕ"?

СДЪРЖАНЕТО на чувства ( без значение дали са 7 или 777) , не е търпение.

Силните хора не са търпеливи.

Слабия човек не е нетърпелив... и не затова е слаб...

Съществуват си състояния, в които се изпада и отстрани по тия критерии се оказва че някой си е "търпелив". Демек направо си е "силен човек"... :) Ама не е...

Ей така е с подражанията на клишета - акат се глупости, с апломб че са някакви велики и сериозни проникновения, като подражание по моделите от това, с което храниш заблудите си. Пък се раждат само глупости - като горното.

Разбира се - фейковете не спират само до подражанията:

В изброените седем (!!!) чуства има и някои, дето бяха обявени от теб за "маркери" че някой си бил "просветлен". Например "РАДОСТТА"... Наливаше си даже и дежурните си подбрани заемки... като са на "тая вълна".

После - вълната се сменя ( без оглед на търпението) дойде друга вълна - тая на "доброто, добрините и добрите хора"... След нея - тая на щастието и на 'висшата ценност - щом нещо в живота се прави щастлив... "

Сега е модата на "имитациите" и няколко задявки от съвременни популярни "философи", от които голяма падалка ти станаха "хората сме роботи, направени от роботи, съставени от роботи", които пък на свой ред дойдоха след "куклата на конци" :)

Какви ли не лудости сме зачитали сред тази ти показателна авторска тема, като най-много в нея са наливките от блога ти. И да - не е против правилата на форума. Те затова не те спират да се оливаш вече толкова години - като свободен и светски "необудист". Ако имаше спирачка нямаше да падаш толкова ниско, пък с геройски и месиански сценарий - както е при всеки вкопчен.

• Автор
преди 7 минути, _ramus_ написа:

:) Ама това ли "означавало ТЪРПЕНИЕ"?

СДЪРЖАНЕТО на чувства ( без значение дали са 7 или 777) , не е търпение.

Слабия човек не е нетърпелив... и не затова е слаб...

Съществуват си състояния, в които се изпада и отстрани изглежда че някой си е "търпелив". Демек направо си е "силен човек"... :) Ама не е...

Ей така е с подражанията на клишета - акат се глупости, с апломб че са някакви велики и сериозни проникновения.

Типичен балкански манталитет. 

да, роботски манталитет - конците ми се дърпат от това че съм 'слаб човек' :) 

Докато ти си силен, с будистки манталитет, спокоен, търпелив, смирен, радостен от живота, облекчен от тегобите му щото си осъзнал колко силен враг е егото и как вече си го надмогнал чрез осъзнаване че си робот, надничащ вече в нирвана, щото аха - си на ръба...

Те това е то СИЛНИЯ ЧОВЕК... Ашколсун! Поклон!

При толкова глупости които си налял сред собствената ти тема, че даже и го ползваш като забележки че все пак темата била Будизъм"... :)

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Дрън, дрън. Силен човек не може да не е търпелив. Ясно е, че това изискване ограничава много кръга на силните хора, но някой да се мисли за силен, без да е търпелив е самозаблуда. И за да изпреваря събитията, не, не съм достатъчно търпелив. 

• Автор
преди 1 час, Just a Stranger написа:

Силен човек не може да не е търпелив. 

Така е, но има нужда от слаби, нетърпеливи, неудовлетворени. Масата на алчните, неспокойните и ненамерилите мир движи света. Те създават средата в която да разцъфне мъдреца, в пълна хармония със света.

Както и в случая, Рамус движи темата, за което съм му благодарен.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Така е, но има нужда от слаби, нетърпеливи, неудовлетворени. Масата на алчните, неспокойните и ненамерилите мир движи света. Те създават средата в която да разцъфне мъдреца, в пълна хармония със света.

Както и в случая, Рамус движи темата, за което съм му благодарен.

Да, неравновесието е задължително за Прогреса и Еволюцията, вкл. и  еволюц. на човека и неговия <духовен свят>

Дали ти несъзнателно улучи нещо важно

Разликата между Мъдрец и Мислител.

Според мен Мислител е по-продуктивен когато съществува в Неравновесие, неспокоен и ненамерил мир.

Какво ще да е мъдрец ?

• Автор
преди 1 час, laplandetza написа:

Какво ще да е мъдрец ?

Човек с вътрешно спокойствие, който е в хармония със света. От личен опит знам, че дългът се изпълнява много по-лесно, когато човек е със спокоен ум. Колкото по-ясно виждаш (съзнанието ти не е помътнено от силни чувства), толкова по-трезво мислиш и ефективно манипулираш действителността.

Един елитен самурай, например, може да имитира всякакви бойни викове, за да всее ужас във врага, но в момента в който ти отсича главата, умът му е напълно спокоен.

на 8.03.2024 г. в 16:12, laplandetza написа:

Мен ми е трудно да си представя Будист - Капиталист............. ти как си <обясняваш> такава <симбиоза> ?

Далай лама.

на 8.03.2024 г. в 15:52, laplandetza написа:

Виждаш ли се? не можеш един смислен разговор да направиш , за каквото и да е. Най-вероятно нямаш семейство, нямаш развитото <чувство> , способност за семейно общуване и нормални отношения мъж-жена, Баща-Деца, нямаш нищо............... нещастни човече............потърси помощ или поне се вслушвай в дугите <нормални> около тебе.

Може да е джендър.

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Те създават средата в която да разцъфне мъдреца, в пълна хармония със света.

Е поредното художествено упражнение, подражаващо на "стил мъдрец"...

Всъщност е ръсене на поредните фейкове сред темата...

Мъдреците "не цъфтят", нито им е нужно. И никой мъдрец не се самонарича така... това е етикет, който не той си прикача...

И вече трети път - става моделно папагаленето на "хармония със света"... което извън папагаленето на клишенца, нищичко не значи... Ама - съвсем нищичко.

ХАРМОНИЯ... означава много неща, според контекста, а в случая контекст не е заявен.

А "света"... е толкова многозначно, че... е лишена от съдържание в случая.

В съчетанието между двете... е тотална бозица, който някой е събрал от гола водица и голо брашънце... И резултата... е едно голо нищо.

Няма как папагалче да кряка клишенца и да не породи "голо нищо".

Но... да не пречим на "роботчето, без душа, в темата". Пък и рамус му "движил темата"... :) Горкия будист, горката тема... но ролята на двигател в театъра на нарцистично роботче, ми е странна, но не ми пречи с нищичко.

• Автор
преди 10 часа, _ramus_ написа:

ХАРМОНИЯ... означава много неща, според контекста, а в случая контекст не е заявен.

Хармонията (avirodha или sahita) се описва като плавно, приятно и безконфликтно функциониране заедно на две или повече неща. 

Средния път се базира на прозрението, че угаждането води до привързаност и страдание, докато екстремният аскетизъм отслабва тялото и пречи на яснотата на ума.

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Хармонията (avirodha или sahita) се описва като плавно, приятно и безконфликтно функциониране заедно на две или повече неща

Така формулирано, хармония може да има и в посредствеността. Но това не е удачен вариант. Просветлението и нирвана представляват хармония, но на едно изключително високо, наситено/напрегнато и динамично равнище. Последните две обикновено изобщо отсъстват от представите за нирвана на хората.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Хармонията (avirodha или sahita) се описва като плавно, приятно и безконфликтно функциониране заедно на две или повече неща. 

Средния път се базира на прозрението, че угаждането води до привързаност и страдание, докато екстремният аскетизъм отслабва тялото и пречи на яснотата на ума.

Аскетизма идва от Цивилизацията преди Арийските завоеватели...........там малка група <богоподобни> е управлявала мургавото просто население. Техните жредци- предците на последвашите от <арийската> каста са имали Практики , наследници на които са <йога> . За удължаване на живота и по-ефективна мисъл, лечение и здраве.Приличали на днешните <аскети> и йоги , но не живеели в лишения, напротив, тяхно задължение е било да оставят достатъчно поколение, освен това ползвали <се-с> като практика и то  крайно извратени се-суални практики.

Аскетизма идва от Цивилизацията преди Арийските завоеватели...........там малка група <богоподобни> е управлявала мургавото просто население. Техните жредци- предците на последвашите от <арийската> каста са имали Практики , наследници на които са <йога> . За удължаване на живота и по-ефективна мисъл, лечение и здраве.Приличали на днешните <аскети> и йоги , но не живеели в лишения, напротив, тяхно задължение е било да оставят достатъчно поколение, освен това ползвали <се-с> като практика и то  крайно извратени се-суални практики.

И в какво се състои аскетизмът в случая? В основата на аскетизма е изолация от хората и строг режим във всяко едно отношение. Това си има своите цели, които не могат да бъдат постигнати по друг начин. Става въпрос за енергии, които трябва да бъдат овладени, изискващо пълна чистота и възвишено състояние на тялото и духа. В противен случай тялото просто няма да издържи. Сексуалните практики изцяло пречат на процеса.

И в какво се състои аскетизмът в случая? В основата на аскетизма е изолация от хората и строг режим във всяко едно отношение. Това си има своите цели, които не могат да бъдат постигнати по друг начин. Става въпрос за енергии, които трябва да бъдат овладени, изискващо пълна чистота и възвишено състояние на тялото и духа. В противен случай тялото просто няма да издържи. Сексуалните практики изцяло пречат на процеса.

Много, много напротив.  Като лекар знам за хора < на специален режим> , подобен на <аскетизъм>. В момента има доста такива. 

Много влиятелни и властодържящи хора живеят изолирани и направо аскетично. Изолирани и под строг режим. Повече от половината им живот минава в <барокамери> които са си големи апартаменти , строг хранителен, двигателен режим, специална <технология за възстанпвяване и профилактика> и пр. 

Тези индивиди ползват <секс> не просто като потребност, а като част от системното им психоемоционално и ментално повлияване. Сексуалните блудстваи содомии са изключително важен компонент към терапията и профилактиката.

Много, много напротив.  Като лекар знам за хора < на специален режим> , подобен на <аскетизъм>. В момента има доста такива. 

Много влиятелни и властодържящи хора живеят изолирани и направо аскетично. Изолирани и под строг режим. Повече от половината им живот минава в <барокамери> които са си големи апартаменти , строг хранителен, двигателен режим, специална <технология за възстанпвяване и профилактика> и пр. 

Тези индивиди ползват <секс> не просто като потребност, а като част от системното им психоемоционално и ментално повлияване. Сексуалните блудстваи содомии са изключително важен компонент към терапията и профилактиката.

Какви терапии. Аскетизмът не е терапия, нито може да се осъществи в апартамент. Те дори и в манастирите не са аскети. Сексуалната практика означава, "нечисти" мисли. Отделно енергията така просто се похабява. Това като терапия може и да е ок, успокоява, води до удовлетворение... Но това няма как да даде резултат в духовно отношение. Сексуалната енергия е творческа енергия и като такава следва да бъде използвана по правилния начин, за да има реален резултат. Но в градовете при настоящите условия опитът примерно да се активират определени чакри е пълна глупост и човек почти сигурно ще си навреди.

Какви терапии. Аскетизмът не е терапия, нито може да се осъществи в апартамент. Те дори и в манастирите не са аскети. Сексуалната практика означава, "нечисти" мисли. Отделно енергията така просто се похабява. Това като терапия може и да е ок, успокоява, води до удовлетворение... Но това няма как да даде резултат в духовно отношение. Сексуалната енергия е творческа енергия и като такава следва да бъде използвана по правилния начин, за да има реален резултат. Но в градовете при настоящите условия опитът примерно да се активират определени чакри е пълна глупост и човек почти сигурно ще си навреди.

Хахах, извинявам се ............. но ти си невеж наивник!, не си наясно изобщо къде се намираш.

За споменатите Елитарни Вампиролаци - така е по-меко да ги наричам твоето Духовно  еди кво си има съвсем друг смисал. Нима си мислиш , че са глупави, по-глупави от някой будистки <учител> .? Нищо такова, някои имат академичност и са дори професори, пример има един бивш <директор> на агенция , а сега в управата на <инвестиционен фонд>. На тоя <къщата> му е под водата ..................... живее основно в Италия, близо до прословутата военна база. Тея гадове живеят в <кондиция> до над 90 години.................. за някои от по-новите сигур се готви  <пухкаво постхуманно бъдеще> , вече съм му изпуснал края, какви ли неща се подготвят, а и са вече реалност......?

Хахах, извинявам се ............. но ти си невеж наивник!, не си наясно изобщо къде се намираш

Ами знам. Но ги уж пишеш за аскетизъм, но реално пишеш за нещо съвсем друго. 

За споменатите Елитарни Вампиролаци - така е по-меко да ги наричам твоето Духовно  еди кво си има съвсем друг смисал. Нима си мислиш , че са глупави, по-глупави от някой будистки <учител

Мисля си каквото си мисля. Какъв смисъл има за тях си това, което правят споменатите от теб, не ме интересува. Беше засегнат въпроса за аскетизма в контекста на будизма, а той винаги се е осъществявал в изолация, високо в планината. Това не е случайно. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.