Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия или Америка? Коя страна, според вас е по силна?

Featured Replies

преди 55 минути, gagodrago написа:

Американски бракми, които си поръчахте са модел 1980-та, пребоядисани, с превъртяни километражи, взети от пустинята Мохаве, където американците ги държат да ръждясват на склад:giggle1:.  Ще са идеални учебни мишени за руските пилоти на Су -57 над Черно море. Ако все пак ти ги доставят някога. Защото в близко бъдеще няма голяма вероятност. До тогава българските "пилоти" ще трябва да тренират като си представят, че "карат" самолети.

Явно с Войсмил живеете е един и същи "реален" свят.

преди 32 минути, _Belial_ написа:

Случва се кажи речи следното- преследваш си ти Су 27 и си викаш "пипнах ли те мръсна комуняго". Аха да натиснеш спусъка и оня дръпва нагоре. Ти естествено също дръпваш нагоре и... него го няма! Поглеждаш в огледалото за обратно виждане и разбираш, че вече не си преследвач, а преследван. :)

И с физиката си на "ТИ". Би ли ми обяснил как 25+ тона метал "дръпват нагоре"? С каква скорост ще го направят? Колко време ще им отнеме да "дръпнат нагоре"? 

Ето ти малко за размисъл:

Цитат

С другой стороны, такой манёвр приводит к значительной потере скорости, что на некоторое время лишает пилота возможности активно маневрировать и может иметь опасные последствия. Кроме того, выход на большие углы атаки возможен только при скоростях, когда максимальная перегрузка не превышает допустимую — 600—650 км/ч, что несколько ниже типичной скорости начала воздушного боя. Именно эта неоднозначность в эффектах применения сверхманёвренности остаётся предметом дискуссий о целесообразности её применения в воздушном бою. Однако все вновь создаваемые истребители, как у нас, так и за рубежом, всё-таки обладают сверхманёвренностью.

Обаче, това във видеата и разните статии, възхваляващи руските супер маневрени изтребители няма да го видите. Там се случват едни, противоречащи на физиката работи, и никой от "просветените" не се замисля.

И онова дето Ф15 свалили намсиколко МиГ 21, как не те беше срам да го постнеш! Коя епоха е МиГ 21 и откога е в музеите, знаеш ли?

Мнеее, един Ф-15 сваля един МиГ-29, друг Ф-15 сваля друг МиГ-29 и т.н. Точно както един МиГ-25 сваля един Ф-18, Един МиГ-23 сваля един Ф-14 и т.н.

И онова дето Ф15 свалили намсиколко МиГ 21, как не те беше срам да го постнеш! Коя епоха е МиГ 21 и откога е в музеите, знаеш ли?

Защо да ме е срам. По времето, когато Ф-15 и Ф-16 воюват успешно срещу руски военни самолети дори и самият СССР разполага с МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25.

Су-27 и МиГ-29 ги няма на въоръжение.

Коя епоха е МиГ 21 и откога е в музеите, знаеш ли?

В Индия все още е на въоръжение. В други страни вече може и да е в музеите.

преди 9 минути, Войсмил написа:

Малко си прекалил с бройката, но свалянето  го има и от двете страни, коментираш как ф-15 и ф-16 свалят миг, но не изброяваш миговете коитто са свалили Ф-ките!

Малко съм понамалил бройката даже. Ти, ако имаш желание, посочи кои модели МиГ-ове какви и колко ефки са свалили и в коя война. Да не стане като с видеото за висящия Су-57.

но не изброяваш миговете коитто са свалили Ф-ките!

Посочил съм как 2 иракски МиГ-25 са свалили две ефки. Посочил съм как Су-27 сваля МиГ-29. Посочил съм как МиГ-21/23/25 свалят Ф-4/5/14. На това ли казваш, че не изброявам.

Ако случайно не знаеш, има мигове които не са въоръжени по стандарт, ето това е дало плюс на Ф-16, понеже мига не е бил предназначен с цел за бой (Само в конкретен случай).

И кои са тези мигове, които не са въоръжени по стандард. Сяда пилота в кабианта на МиГ, знае че този МиГ не е въоръжен по стандард и няма предназначение за бой, но излита със същия този МиГ на прехват срещу Ф-16.

Друг е въпросът как е станал, миговете в реален бой ще излязат победител срещу Ф-ките, но зависи и кой е пилота.

Въпроса е, че това си твърдение не можеш да го докажеш.

В статията на миговете пише че, мига може да носи до въоръжение и ракети до над 8 тона, когато един миг се зареди както трябва с въоръжаването едва ли, ф-16 би имал шанс, след като са му били свалени половината оръжия и не е бил с бойна цел, ето ти фактите, как ф-16 свалил миг. Може да ми се смееш, но лично съм го чел това!  А за клипа по късно ще потърся.

Да не си объркал нещо статиите. Нито МиГ-29 нито МиГ-35 могат да носят въоръжение до над 8 тона.

А споменатите от теб факти не са факти а нечии бълнувания.

Може да ми се смееш, но лично съм го чел това!  А за клипа по късно ще потърся.

Не е смешно, тъжно е, но като знам от какви места се информираш нищо чудно, че това са ти знанията. Аз и барон Мюнхаузен съм чел, ама въобще не му вярвам.

И забравих да добавя, не веднъж е имало случай, няколко броя ф-16 нападат един миг, което е и не честно, а мига може да ги свали, естествено когато е оборудван с ракети, а новите руски самолети ще имат и лазер.

Аха. А защо не е бил въоръжен с ракети? Кой пилот се е съгласил да пилотира МиГ, който не е въоръжен с ракети и да влиза в бой с няколко ф-16, като много добре знае, че не е въоръжен с ракети?

а новите руски самолети ще имат и лазер.

Кои са тези самолети? Имена имат ли? Кога ще постъпят на въоръжение? Защо са им такива самолети, след като, по твои думи, руснаците ще воюват с ракети, а не със самолети, защото една ракета може да свали няколко самолета, а един самолет не може да свали една ракета.

• Отговори 997
  • Прегледи 65k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 26 минути, A.com написа:

Явно с Войсмил живеете е един и същи "реален" свят.

И с физиката си на "ТИ". Би ли ми обяснил как 25+ тона метал "дръпват нагоре"? С каква скорост ще го направят? Колко време ще им отнеме да "дръпнат нагоре"? 

Ето ти малко за размисъл:

Обаче, това във видеата и разните статии, възхваляващи руските супер маневрени изтребители няма да го видите. Там се случват едни, противоречащи на физиката работи, и никой от "просветените" не се замисля.

Мнеее, един Ф-15 сваля един МиГ-29, друг Ф-15 сваля друг МиГ-29 и т.н. Точно както един МиГ-25 сваля един Ф-18, Един МиГ-23 сваля един Ф-14 и т.н.

Защо да ме е срам. По времето, когато Ф-15 и Ф-16 воюват успешно срещу руски военни самолети дори и самият СССР разполага с МиГ-21, МиГ-23, МиГ-25.

Су-27 и МиГ-29 ги няма на въоръжение.

В Индия все още е на въоръжение. В други страни вече може и да е в музеите.

Малко съм понамалил бройката даже. Ти, ако имаш желание, посочи кои модели МиГ-ове какви и колко ефки са свалили и в коя война. Да не стане като с видеото за висящия Су-57.

Посочил съм как 2 иракски МиГ-25 са свалили две ефки. Посочил съм как Су-27 сваля МиГ-29. Посочил съм как МиГ-21/23/25 свалят Ф-4/5/14. На това ли казваш, че не изброявам.

И кои са тези мигове, които не са въоръжени по стандард. Сяда пилота в кабианта на МиГ, знае че този МиГ не е въоръжен по стандард и няма предназначение за бой, но излита със същия този МиГ на прехват срещу Ф-16.

Въпроса е, че това си твърдение не можеш да го докажеш.

Да не си объркал нещо статиите. Нито МиГ-29 нито МиГ-35 могат да носят въоръжение до над 8 тона.

А споменатите от теб факти не са факти а нечии бълнувания.

Не е смешно, тъжно е, но като знам от какви места се информираш нищо чудно, че това са ти знанията. Аз и барон Мюнхаузен съм чел, ама въобще не му вярвам.

Аха. А защо не е бил въоръжен с ракети? Кой пилот се е съгласил да пилотира МиГ, който не е въоръжен с ракети и да влиза в бой с няколко ф-16, като много добре знае, че не е въоръжен с ракети?

Кои са тези самолети? Имена имат ли? Кога ще постъпят на въоръжение? Защо са им такива самолети, след като, по твои думи, руснаците ще воюват с ракети, а не със самолети, защото една ракета може да свали няколко самолета, а един самолет не може да свали една ракета.

На предния ми пост, с линка пише че може да държи над 8 тона!  Първо се образовай после пиши.

На останалите ти смешни теории ще отговоря когато имам време да търся факти за доказателство!

Нали каза че Америка била 40 години пред Русия!  Русия е използвала самолети от еди си коя година!?? ето една дребна новина,  малко по встрани по темата, но факт!

"Червените дяволи": Как съветите "ловуват " американски самолети в Корея

На 1 ноември 1950 г. в небето над Северна Корея се провежда първата битка в историята на съветската реактивна авиация. На този ден изтребителите МиГ-15 без загуби унищожават американските самолети F-51 Mustang и F-80 Shooting Star. Още един американски изтребител е повреден, но успява да кацне на своя територия.

"Първата битка се провежда по обяд в 12:50 - пет МиГ-а под командването на командира на 1-ва авиоескадрила и Герой на Съветския съюз майор Николай Стройков излитат в района на Андун и скоро капитанът на водещата двойка Илия Гуц открива тройка F-51, която атакува отгоре. След атаката един Mustang излиза от строя и започва да се снижава към фронтовата линия – очевидно е ударен. Останалата двойка F-51 тръгва наляво, но е нападната от друга двойка МиГ и в тази атака лейтенант Фьодор Чиж сваля Mustang на малка дистанция. Така съветските пилоти откриват бойната сметка в тази война", пише историкът Игор Сейдов в книгата "Червените дяволи" в небето на Корея, пише "Российская газета".

Около час по-късно четирите изтребителя МиГ-15, командвани от майор Анатолий Бордун, излитат на боен патрул. След като прекарват 25 минути във въздуха и не намират врага, съветските изтребители тръгват към базата. В този момент по радиото обявяват приближаването на американските изтребители. Тогава майор Анатолий Бордун, капитан Константин Сухов и лейтенант Семьон Хоминич влизат в бой. Факт е, че МиГ-15 на лейтенант Дмитрий Есюнин не е оборудван с външни окачени резервоари за гориво и затова не участва в отразяването на нападението.

"Лейтенант Хоминич откри отляво и отпред десет изтребителя Shooting Star, които се издигнаха на височина 4500 м в бойна формация "колона". Получил разрешение за атака от командващия, лейтенант Хоминич сам, от страната на слънцето, напада отгоре и вгръб водещата четворка Shooting Star и свали един F-80", казва Игор Сейдов.

Огънят е открит от разстояние 800 м и продължава само три секунди. Другите МиГ-15 атакуват затварящите четири F-80, които се опитват да свалят Хоминич. В резултат на атаката американските изтребители нарушават строя и напускат битката. Съветските пилоти не тръгват след тях, тъй като горивото им свършва.

По време на военните действия в Корея съветските пилоти провеждат 1872 въздушни битки, в които са свалени 1097 вражески самолета, от които 642 изтребителя F-86 и 69 бомбардировача B-29. Загубите на СССР в битки възлизат на 319 самолета МиГ-15 и Ла-11. В небето на Корея 46 съветски пилоти стават асове. Най-добри резултати показва Николай Сутягин - 21 свалени изтребителя. Главният американски ас Джоузеф Кристофър Макконъл-младши може да се похвали само с 16 победи.

A.COM!  Сигурен съм че с теб можем да напишем, не една, а няколко книги!   :D

преди 10 часа, A.com написа:

Ауу... ето това е най- глупавия въпрос от тирадите ти от глупави въпроси! Ми те нали се преследват бе душко, не са спрели на място. Те се движат със скорост между 1500 и 2000 километра в час. Я ми кажи, коя неземна сила ще му попречи да дръпне накъдето си поиска при такава скорост! Физико... Да не става въпрос за неква метафизика или астрофизика а? Звездите ли ти ги говорят тия глупости? Ааа или викаш че от преследването вече са се изморили и затва няма да може. 🤣

• Автор
преди 2 минути, _Belial_ написа:

Ауу... ето това е най- глупавия въпрос от тирадите ти от глупави въпроси! Ми те нали се преследват бе душко, не са спрели на място. Те се движат със скорост между 1500 и 2000 километра в час. Я ми кажи, коя неземна сила ще му попречи да дръпне накъдето си поиска при такава скорост! Физико... Да не става въпрос за неква метафизика или астрофизика а? Звездите ли ти ги говорят тия глупости? Ааа или викаш че от преследването вече са се изморили и затва няма да може. 🤣

много лесно как, дори и 25 + тона може без проблемно да дръпнат и маневрират, всичко си е до двигатели мощност, абе всичко е изчислено!  И аз се учудих на това глупаво изказване

преди 10 часа, A.com написа:

Е ние гледахме репортажите, как излитат цели ескадрили и то не само от самолетоносача, а и от базите в Италия, та и тия ги разправяй на някой друг. Или твърдиш че от над 20 излетели изтребителя, един отива да се бие, пък останалите отиват да пият кафе в Димитровград. На гарата...

Бате, виж по- добре къв му е проблема на процесорчето ти, че съвсем замяза на Тъпиро 20.

много лесно как, дори и 25 + тона може без проблемно да дръпнат и маневрират, всичко си е до двигатели мощност, абе всичко е изчислено!  И аз се учудих на това глупаво изказване

Има и още нещо, когато си прихванат от друг изтребител, първата ти работа е да се освободиш от всякакво ненужно за бягството въоръжение. Секви там бомби, които са най- тежкото нещо от въоръжението на един изтребител- изчезват! В доста случаи изсипват даже и гориво, за да имат максимум бързина и маневреност. Тия хора горе имат мозъци и прекрасно знаят кое е важното във всеки един миг! Не са като тукашните метафизици...

преди 16 минути, _Belial_ написа:

Бате, виж по- добре къв му е проблема на процесорчето ти, че съвсем замяза на Тъпиро 20.

Мисля вече ви бях казал.. Аз може и да съм на ниво на амеба, но вие сте на хиляди години назад и от това ниво дори :) 

А А.сом пък не знам защо се принизява толкова да спори с деца от Алиса в страната на чудесата.

четете си барон Мюнхаузен , няма проблем, но е малко странно да го правите в този раздел. :) 

преди 42 минути, miro20 написа:

Мисля вече ви бях казал.. Аз може и да съм на ниво на амеба, но вие сте на хиляди години назад и от това ниво дори :) 

А А.сом пък не знам защо се принизява толкова да спори с деца от Алиса в страната на чудесата.

четете си барон Мюнхаузен , няма проблем, но е малко странно да го правите в този раздел. :) 

Тук си оцелил в 10-та ! Това обяснява всичко ! :nono:

Ти и подобни на теб предимно четете , знаете , дори сте си близки с барон Мюнхаузен . И основно с Алиса.....! Това е ниво мноооого над амеба ! ........... :lol6:

..................................

Когато започнете и да разбирате това което четете и "знаете" , тогава може с вас да продължи разговора......:nono:

преди 1 час, by_chechi написа:

Ти и подобни на теб предимно четете , знаете , дори сте си близки с барон Мюнхаузен . И основно с Алиса.....! Това е ниво мноооого над амеба ! ........... :lol6:

Напротив. НЕ съм аз който цитирам анимета и полети с радиоуправляеми играчки . :) :)

Ама плямпай си ...

преди 12 часа, Войсмил написа:

На предния ми пост, с линка пише че може да държи над 8 тона!  Първо се образовай после пиши.

На тази тема се образовам през последните над 25 години. Ти от кога се образоваш? И по-важното - от къде се образоваш?

На предния ти пост, с линка, пише че Су-34 може да носи боен товар 8 тона(може и повече, ама зависи къде го пращаш). Не пише нищо за МиГ-29.

Според различни данни МиГ-35 може да носи между 4,5 и 6.5 тона боен товар(зависи от къде си взимаш данните). МиГ-29 може да носи до 4,5 тона. Еднодвигателният Ф-16 може да носи до 7,7 тона.

На останалите ти смешни теории ще отговоря когато имам време да търся факти за доказателство!

Успех в търсенето. Ако се окаже, че не можеш да обориш смешните теории с факти да го напишеш. И, ако може, този път фактите наистина да са факти?

Русия е използвала самолети от еди си коя година!??

Поясни си възклицателния въпрос.

Нали каза че Америка била 40 години пред Русия!  Русия е използвала самолети от еди си коя година!?? ето една дребна новина,  малко по встрани по темата, но факт!

"Червените дяволи": Как съветите "ловуват " американски самолети в Корея

На 1 ноември 1950 г. в небето над Северна Корея се провежда първата битка в историята на съветската реактивна авиация. На този ден изтребителите МиГ-15 без загуби унищожават американските самолети F-51 Mustang и F-80 Shooting Star. Още един американски изтребител е повреден, но успява да кацне на своя територия.

За войната в Корея и руското участие там отдавна се знае. Ф-51 Мустанг е всъщност P-51 Мустанг. Това е витлов самолет, признат за един от най-добрите изтребители през Втората световна война.

В Корейската война основни противници са F-86 и МиГ-15. Ф-86 и миГ-15 имат близки скоростни и маневрени характеристики. И двата си приличат и "съвсем случайно" приличат на едни германски проекти. МиГ-15 използва двигател, който не е руска разработка, а е произвеждан по лиценз. За разлика от руските си колеги американскит пилоти използват противопретоварващи костюми. Ако не ме лъже паметта СССР първо изпраща изтребителна ескадрила, която един генерал много харесал на един парад. Оказало, се че летците са добри в летенето под строй, но в бой са... и се налага да се изпрати Кожедуб с летци, които имат опит от ВСВ. МиГ-15 също така може да се похвали, че е свален от витловия Sea Fury.

По време на военните действия в Корея съветските пилоти провеждат 1872 въздушни битки, в които са свалени 1097 вражески самолета, от които 642 изтребителя F-86 и 69 бомбардировача B-29. Загубите на СССР в битки възлизат на 319 самолета МиГ-15 и Ла-11.

А тази статистика може да я прочетеш само в сайтове като bg.rbth.com и подобни нему. САЩ си ревизираха данните за въздушните им победи, ама в Русия...

Най-добри резултати показва Николай Сутягин - 21 свалени изтребителя.

Сутягин е официално признат за ас номер 1. Неофициално Пепеляев, който е втори в тази класация, може и да има повече победи от Сутягин.

Цитат

Главният американски ас Джоузеф Кристофър Макконъл-младши може да се похвали само с 16 победи.

През Втората световна война пилотът, свалил най-много противникови самолети се казва Ерих Хартман - 352 въздушни победи. С най-много победи за СССР е Иван Кожедуб(същият, който отива в Корея) - 66. Преди него, с повече победи, има японци, финландец, румънец. Съответно, цитираното изречение, с което се прави нескопосан опит да се омаловажат победите на Маккюнъл е пълна простотия. Ама от онзи сайт какво друго да очаква човек.

преди 1 час, _Belial_ написа:

Да провериш при какви скорости Су-то може да покаже свръхманевреността си? Да провериш при какви скорости се прави "Кобра" или "Камбана" или някоя от другите фигури от висшия пилотаж. Не случайно ти дадох този цитат:

Цитат

С другой стороны, такой манёвр приводит к значительной потере скорости, что на некоторое время лишает пилота возможности активно маневрировать и может иметь опасные последствия. Кроме того, выход на большие углы атаки возможен только при скоростях, когда максимальная перегрузка не превышает допустимую — 600—650 км/ч, что несколько ниже типичной скорости начала воздушного боя. Именно эта неоднозначность в эффектах применения сверхманёвренности остаётся предметом дискуссий о целесообразности её применения в воздушном бою. Однако все вновь создаваемые истребители, как у нас, так и за рубежом, всё-таки обладают сверхманёвренностью.

Да ви превеждам ли: значителна загуба на скорост, за известно време лишава пилота от възможност за активно маневриране.

Искаш ли пак да обясниш как 25+ тона метал, които се движат със скорост около 650 км/ч "дръпват нагоре"? При Кобрата на Пугачов самолета продължава да лети "с двигателите напред". Колко време ще му отнеме на този самолет да "дръпне нагоре"? Звездите ли ще ти го кажат или и сам ще се сетиш? В онези клипчета, на които така се радвате, да сте виждали от подобни изпълнения да се излиза с дръпване нагоре?

преди 1 час, Войсмил написа:

Ами обясни и ти тогава. 

преди 15 часа, A.com написа:

Да ви питам нещо. Представите си, че вие сте в Ф-16 или Ф-15 или Ф-22 или Ф-35 и преследвате Су-27/30/35/57 или МиГ-29. Какво ще се случи в момента, в който Су-то или МиГ-ът започнат да правят тези прекрасни фигури от висшия пилотаж(Камбана, кобра, въртене около напречната ос и т.н.)?

Да ви помогна малко: лети Су-то отпред, и злия капиталист, в неговата ефка, вижда двигателите на Су-то, и малка част от фюзелажа. Не е лесно да се прицелиш в таква цел, особено и като маневрира. В момента, в който Су-то реши да прави "Кобра", злия капиталист, в неговата ефка, ще види... като на длан над 70-те квадратни метра площ на Су-то. Колко време ще отнеме на Су-то да "убие" тези около 650 км/ч и да "дръпне нагоре" и колко време ще отнеме на злия капиталист, в неговата ефка, да натисне спусъка.

преди 1 час, _Belial_ написа:

Е ние гледахме репортажите, как излитат цели ескадрили и то не само от самолетоносача, а и от базите в Италия, та и тия ги разправяй на някой друг. Или твърдиш че от над 20 излетели изтребителя, един отива да се бие, пък останалите отиват да пият кафе в Димитровград. На гарата...

Бате, изтребителите летят по двойки - воден и водещ. Как се влиза в битка отдавна се знае, и ти, като бил част от ВВС, би трябвало да го знаеш. Защо не го знаеш?

Ако се атакува единична цел и искаш да я гърмиш с оръдието, обикновено, водещият атакува целта, докато воденият му пази гърба. Може и воденият да атакува същата цел, след водещия. Когато се атакуват много цели, примерно бомбардировачи, които нямат изтребително прикритие, водещият може да разреши на водения си да атакува самостоятелно. Когато се влиза в близък въздушен бой с изтребителли се подхожда според ситуацията. Може самолетите да се завържат два въздушни боя, може и други работи да се случат. Има достатъчно литература, включително преведена на български.

И не е зле да видите как са сваляни великите МиГ-ве от пълчищата ефки. С ракети, с оръдие, на какво разстояние и т.н.

преди 55 минути, _Belial_ написа:

Има и още нещо, когато си прихванат от друг изтребител, първата ти работа е да се освободиш от всякакво ненужно за бягството въоръжение. Секви там бомби, които са най- тежкото нещо от въоръжението на един изтребител- изчезват! В доста случаи изсипват даже и гориво, за да имат максимум бързина и маневреност. Тия хора горе имат мозъци и прекрасно знаят кое е важното във всеки един миг! Не са като тукашните метафизици...

Да вземете с Войсмил да си синхронизирате... знанията:

Цитат

В статията на миговете пише че, мига може да носи до въоръжение и ракети до над 8 тона, когато един миг се зареди както трябва с въоръжаването едва ли, ф-16 би имал шанс, след като са му били свалени половината оръжия и не е бил с бойна цел, ето ти фактите, как ф-16 сваля Миг.

Последно, МиГ-ът трябва да е зареден както трябва с въоръжение или трябва да му се свалят половината от оръжията, или тярбва да се оттърве от ненужните бомби, гориво и т.н.?

Работата на един изтребител е да носи ракети въздух-въздух, с които да поразява противниковите самолети. Носи толкова, колокто е преценено, че ще му трябват. Няма бомби, няма ненужно въоръжение. А горивото ще му трябва.

преди 55 минути, _Belial_ написа:

за да имат максимум бързина и маневреност. Тия хора горе имат мозъци и прекрасно знаят кое е важното във всеки един миг! Не са като тукашните метафизици...

Колкото по-бързо лети един самолет толкова по-малко маневрен е той. Проста физика, но не за метафизици. Чувствай се свободен да ме обориш.

преди 10 минути, A.com написа:

Да провериш при какви скорости Су-то може да покаже свръхманевреността си? Да провериш при какви скорости се прави "Кобра" или "Камбана" или някоя от другите фигури от висшия пилотаж. Не случайно ти дадох този цитат:

Да ви превеждам ли: значителна загуба на скорост, за известно време лишава пилота от възможност за активно маневриране.

Искаш ли пак да обясниш как 25+ тона метал, които се движат със скорост около 650 км/ч "дръпват нагоре"? При Кобрата на Пугачов самолета продължава да лети "с двигателите напред". Колко време ще му отнеме на този самолет да "дръпне нагоре"? Звездите ли ще ти го кажат или и сам ще се сетиш? В онези клипчета, на които така се радвате, да сте виждали от подобни изпълнения да се излиза с дръпване наго

Кобрата всъщност е точно това - издигане и рязко спиране. Е, естествено че машината не спира на място и продължава да лети с двигателите напред, но то това е и целта. За да може преследвача просто да мине отдолу.  Eто ти я и с графика, и в реално време.

Питай, ако нещо пак ти се вижда невъзможно... физически.

И спри с тия 25 тона, че и плюс. Собственото тегло на МиГ 29 е около 10 тона, средновъоръжен- 15 тона. При пълно въоръжение- 21 тона. Естествено, че с пълно въоръжение не можеш и да си помислиш да влизаш във въздушен бой, ако искаш да бъдеш нещо различно от лесна мишена.

преди 3 часа, _Belial_ написа:

Кобрата всъщност е точно това - издигане и рязко спиране. Е, естествено че машината не спира на място и продължава да лети с двигателите напред, но то това е и целта. За да може преследвача просто да мине отдолу.  Eто ти я и с графика, и в реално време.

Пак компюърни анимации. :) Друго няма ли?

При така наречения догфайт този, който е отзад не е чак толкова близо, колкото ти си мислиш и колкото е показано в това видео. В противен случай рискува да бъде засегнат от взривилата се ракета(която е изстрелял и е уцелила самолета пред него) или парчета от самолета пред него. Обаче, при такива видеа много удобно ни се показва как Су-то прави кобра, а другият самолет снима ли снима, докато подминава. Нали виждаш с каква скорост се движи това Су докато изпълнява маньовъра и каква голяма мишена представлява.

Докато Су-то изпълнява тази кобра скоростта му намалява и самолета губи енегрия. След това ще му трябва време да излезе от Кобра, да ускори и т.н., а в това време, този който го е подминал(ако преди това не го е раазстрелял) е със запазене скорсто(може и да я е увеличил или вече да я увеличава), запазена или увеличена енергия и прави вираж или друг маньовър, а не зяпа в Су-то и не чака онзи да му влезе в опашката и да го направи на решето. Ама не четеш, какво ти пишат хората:

Цитат

Самите руснаци, които случайно са открили, че могат да изпълняват Кобра, говорят за недостатъците и на самата фигура и на свръхманевреността, защото е свързана и със загуба на скорост и със загуба на възможност за активно маневриране, а това е противопоказно при догфайт. Иначе на рекламните клипчета и брошури всичко е прекрасно и всеки път тази свръхманевреност води до победа.

Не че не са липсвали и комични моменти. По време на въздушен бой межу МиГ-15 и Ф-86, не си псомням кой зад кого се е намирал, но преследваният самолет отваря въздушните спирачки, за да намали скоростта си. Пилота на преследващият самолет до толкова се учудил от големината на тези въздушни спирачки спрямо тези на неговия самолет, че улисан в в това да ги разгледа подминал портивника си и излязал пред него. Малко по-късно се усетил какво е направил и боят продължил.

Питай, ако нещо пак ти се вижда невъзможно... физически.

С удоволствие ще питам, за пореден път - как тези 25+ тона метал ще "дръпнат нагоре"?

И спри с тия 25 тона, че и плюс. Собственото тегло на МиГ 29 е около 10 тона, средновъоръжен- 15 тона. При пълно въоръжение- 21 тона. Естествено, че с пълно въоръжение не можеш и да си помислиш да влизаш във въздушен бой, ако искаш да бъдеш нещо различно от лесна мишена.

Да се самоцитирам:

Цитат

преследвате Су-27/30/35/57 или МиГ-29

Су-27/30/35/57 колко тежат? Нали и те могат да правят кобра, имат и по-мощни двигатели, и могат да "дръпнат нагоре". Щом си си избрал МиГ-29 кажи тогава как тези 15 тона метал ще "дръпнат нагоре"?

Естествено, че с пълно въоръжение не можеш и да си помислиш да влизаш във въздушен бой, ако искаш да бъдеш нещо различно от лесна мишена.

С пълно въоръжение много успешно можеш да водиш далечен въздушен бой(на английски терминът е малко по-разбираем - beyond visual range). Можеш да водиш и въздушен бой на средни дистанции.

======================

Надявам се, че никой няма да се асоциира(или поведението си) с котката в това видео:

преди 20 часа, A.com написа:

Ето ви малко информация кой къде се е доказвал. Вие се хилете колкото си искате и се радвайте на авиошоу възможностите на МиГ-29

Първата война в Ирак(част от въздушните победи):

Ф-15 свалят 5 МиГ-29

Ф-15 свалят 2 МиГ-25

Ф-15 свалят 7 МиГ-23

Ф-15 свалят 1 МиГ-21

Ф-18 свалят 2 МиГ-23

Ф-16 сваля 1 МиГ-25

Ф-16 сваля 1 МиГ-23

МиГ-25 сваля 1 Ф-18

Войната в Югославия

Ф-15 свалят 3 МиГ-29

Ф-16 свалят 2 МиГ-29

Браво бе сладур, и ти имаш самочувствието на човек, който разбира от самолети?!!:shock11:

Да сравняваш ф-15 с миг-29 е напълно погрешно, те са от различен клас самолети!

Да, в тези войни са свалени няколко руски самолета, но не посочваш какво е било съотношението?

При огромно числено превъзходство е нормално, а и реално само в една от схватките, които си цитирал са се срещнали "равностойни" самолети от един и същи клас(последната)!И в нито една от посочените схватки не е участвал руски пилот(и да има разлика с другите пилоти, най малко заради летателните часове и опита).

"Ф-16 свалят 2 МиГ -29"

:hush:

Руски и американски пилоти, пилотиращи руски и американски самолети са се срещали над Корея и Виетнам. Руски и израелски пилоти, пилотиращи съответно руски и американски/френски самолети са се срещали над Близкия изток. Резултатите са нелицеприятни.

Ами нито веднъж на Миг-29 и Ф-16, нали?:hush:

Знам, че не знаете, но ще ви кажа(дали ще повярвате си е ваш проблем) - МиГ-29 е по-маневрен от Ф-16 до една точно определена скорост. След това по-маневрен е Ф-16. Образно казано "това го знае всяко хлапе".

Щом го знае всяко хлапе, подкрепи думите си нещо черно на бяло де, ако можеш!

А твърдя, че пишеш глупости.:hush:

Да ви питам нещо. Представите си, че вие сте в Ф-16 или Ф-15 или Ф-22 или Ф-35 и преследвате Су-27/30/35/57 или МиГ-29. Какво ще се случи в момента, в който Су-то или МиГ-ът започнат да правят тези прекрасни фигури от висшия пилотаж(Камбана, кобра, въртене около напречната ос и т.н.)?

Мисля, че Белиал ти е отговорил много точно.Кофти тръпка ще се получи.:hush:

Айде, бегай да четеш.

преди 1 час, M.Николов написа:

Браво бе сладур, и ти имаш самочувствието на човек, който разбира от самолети?!!:shock11:

Да сравняваш ф-15 с миг-29 е напълно погрешно, те са от различен клас самолети!

Сладур, посочи къде сравнявам Миг-29 с Ф-15. С цитат ако може, че нещо хич не ви се цитира, когато ме обвиянвате в разни неща.

Да, в тези войни са свалени няколко руски самолета, но не посочваш какво е било съотношението?

Не няколко. Съотношението е било такова, каквото са си го направили воюващите страни. Ирак са имали най-добрият лек изтребител, който СССР е можел да им предложи. Само преди няколко години е приключила и войната срещу Иран - имали са и военен опит.

При огромно числено превъзходство е нормално, а и реално само в една от схватките, които си цитирал са се срещнали "равностойни" самолети от един и същи клас(последната)!И в нито една от посочените схватки не е участвал руски пилот(и да има разлика с другите пилоти, най малко заради летателните часове и опита).

"Ф-16 свалят 2 МиГ -29"

:hush:

Има една приказка за чукчата писател. Знаеш я, нали? Нали ви предложих да проверите при какви условия са проведени схватките, как са свалени самолетите(и МиГ-овете и еФ-овете). Ти направи ли си труда да провериш?

Не знаех, че по време на война трябва да се срещат само "равностойни" противници. Ама, когато резултатите не подкрепят твърденията ви и все се търсят причини - пилотите били аборигени, самолетите са от различен клас. МиГ-25 и Ф-18 са от различен клас, но има два загубени Ф-18, свалени от МиГ25. Няма ли да протестираш  срещу тези "равностойни" схватки?

В Ирано-иранската война не участват руски пилоти, нито американски пилоти. Участват иракчани и иранци. Прочети си пак къде какво се е случвало.

В израело-арабските войни участват руски пилоти срещу израелски пилоти. Е, провери си пак какво се е случвало. Също така може да се опиташ да обясниш защо през 1982 година Израел има на въоръжение Ф-16 и Ф-15 и ги използве успешно, докато в СССР МиГ-29 и Су-27 все още са далеч от редовите пилоти и СССР-ското ВВС.

"Ф-16 свалят 2 МиГ -29"

Това е обобщено. Грамотен си - ще си намериш кога е свален единият МиГ и кога другият.

Ами нито веднъж на Миг-29 и Ф-16, нали?:hush:

Което е още по-добре за пилотиращите МиГ-29. Над Корея и американци и руснаци използват изтребители(Ф-86 и МиГ-15) с изравнени възможности. След тази война се започва една касапница...

Щом го знае всяко хлапе, подкрепи думите си нещо черно на бяло де, ако можеш!

Ти ще подкрепиш ли думите си с нещо черно на бяло? Нещо за летателните часове и опита на руските пилоти?

(и да има разлика с другите пилоти, най малко заради летателните часове и опита).

Специално за теб:

Цитат

https://nationalinterest.org/blog/buzz/mig-29-vs-f-16-fighting-falcon-which-fighter-jet-wins-aerial-knife-fight-75341

Below 200 knots, the MiG-29 has incredible nose-pointing capability down to below 100 knots. The F-16, however, enjoys an advantage in the 200 knot-plus regime. At higher speeds, we can power above them to go to the vertical. And our turn rate is significantly better. By being patient and by keeping airspeed up around 325 knots, an F-16 can bring the MiG-29 to its nose. But the pilot must still be careful of the across-the-circle shot with that helmet-mounted display.”

The lack of the continuous nine-g capability of the Fulcrum instead, was due to the nature of the specification that brought to life the MiG-29, as explained by Capt. Oliver Prunk, then JG 73 operations officer. “The aircraft was not built for close-in dog fighting, though it is aerodynamically capable of it, the East Germans flew it as a point defense interceptor, like a MiG-21. They were not allowed to max perform the airplane, to explore its capabilities or their own capabilities. Sorties lasted about thirty minutes. The airplane was designed to scramble, jettison the tank, go supersonic, shoot its missiles, and go home.”

(това е специално за sound)

A claim confirmed also by Capt. Michael Raubbach, then Fulcrum pilot of the JG 73. “Our visibility is not as good as an F-16 or even an F-15. We can’t see directly behind us. We have to look out the side slightly to see behind us, which doesn’t allow us to maintain a visual contact and an optimum lift vector at the same time. This shortcoming can be a real problem, especially when flying against an aircraft as small as the F-16.”

Ако, случйно, решиш, че цитатите са някакви измислици може да посетиш любимият на Войсмил сайт: bg.rbth.com и да прочетеш почти същото(превеждали са хората както могат и каквото поискат и са спестили, че Ф-16 е по-маневрен над една определена скорост, защото легендата трябва да живее).

При добро желание можеш да намериш още информация за това до каква скорост МиГ-29 е по-маневрен от Ф-16.

Мисля, че Белиал ти е отговорил много точно.Кофти тръпка ще се получи.:hush:

Айде, бегай да четеш.

Ако искаш ти се пробвай да обясниш как 15 тона метал, в лицето на МиГ-29, "дръпват нагоре". Можеш да се опиташ да обясниш и защо рунсците сами признават недостатъците на свръхманевреността, а вие не спирате да я хвалите.

Айде, бегай да четеш.

За разлика от вас аз чета, включително и това което пишете вие в тази тема, и пак за разлика от вас, ви отговарям на всичко. Ама като ви питам нещо и... следва внимателен подбор на това, на което ще отговорите.

преди 2 часа, A.com написа:

С пълно въоръжение много успешно можеш да водиш далечен въздушен бой(на английски терминът е малко по-разбираем - beyond visual range). Можеш да водиш и въздушен бой на средни дистанции.

======================

Колко ли успешно може да се води въздушен бой от далечна дистанция? Там оръдие и картечница не могат да се използват, остават едни топлинни ракети, които вършат работа за средна дистанция (клоняща към близка), но са неефективни от далечни дистанции. Още кога аз съм бил войник, самолетите имаха защита от ракети с топлинно насочване- едни барабани монтирани малко по- напред от опашката, в които има снаряди развиващи при взривяване по- висока температура от тази на двигателя. Ако бъдеш обстрелян с такава ракета от далечна дистанция, ти имаш време да изстреляш тези снаряди и да се отклониш от курса. И ракетката се взривява в тях. При средна дистанция, на преследвания не му представлява проблем да я скъси, за да стане пускането на такава ракета самоубийствено за преследващия. Та... въздушен бой между изтребители е късата дистанция, с визуален контакт. Там ракети и бомби са неизползваеми- само картечница и оръдие... ако имаш оръдие.

Чудиш се защо съм избрал МиГ 29, а не някое Су... Ако ми беше чел постовете по- напред и се беше замислил какво ти казвам (а не веднага да се мъчиш да ме изкараш малоумник), може би щеше сам да се сетиш и да избегнеш още един въпрос, издаващ невежество и подценяване на материята. МиГ 29 е изтребител- прехващач! Тоест, той е създаден за въздушен бой и е най- добрия  в ситуация един на един. Су 27 и производните нему, са тактически изтребители. Те могат да се ползват и като прехващачи, но това не е основната им задача и съответно не са най- добри в това.

Та така, продължавай да четеш приказки от 1001 нощ...

преди 30 минути, A.com написа:

В израело-арабските войни участват руски пилоти срещу израелски пилоти. Е, провери си пак какво се е случвало. Също така може да се опиташ да обясниш защо през 1982 година Израел има на въоръжение Ф-16 и Ф-15 и ги използве успешно, докато в СССР МиГ-29 и Су-27 все още са далеч от редовите пилоти и СССР-ското ВВС.

Ми първия МиГ 29 вижда бял свят през 1983 та година. Горе долу тогава секват и опитите на израелски пилоти да се репчат на руските.  След появата на този самолет, почти едновременно със Су 27, се промени цялостната стратегия на западняците за водене на въздушен бой. Почнаха да мислят глупости за средни и далечни дистанции... щото близките вече бяха извън възможностите им.

преди 36 минути, A.com написа:

Ако искаш ти се пробвай да обясниш как 15 тона метал, в лицето на МиГ-29, "дръпват нагоре".

Много просто - нарича се реактивна тяга и се създава от реактивен двигател, другите смехории не мисля да ги коментирам.:hush:

Наистина е  много просто.

Барон Мюнхаузен сяда на топчето и полита .

ама много сте ама значи ... невежи... ще ми спорят тук... амаха...

Да, просто е за този, който знае, за този, който не знае е "тъмна Индия".Та има някой невеж тук, ама дори не се усеща.Нищо, че уж е инженер.

Сега сигурно ще ме питате и ракетите как така летят нагоре и толкова нависоко, в космоса дори.:hush:

Е как... разбира се че летят нагоре  и нависоко. Както барон Мюнхаузен на снаряда.

Не бе, възхищавам се на вашата титанична мисъл :) 

Смееш ли да обориш че Мюнхаузен е летял на снаряд ?  а ? :) 

Е, и аз не мога. :)  Затова няма смисъл да се спори с вас.

Ми то по- назад има клипче как излита 15 тонен Миг. Вместо да се спори може просто да се види и да се млъкне. Отделно че остана без отговор и въпроса, защо за толкова много години, американските пилоти винаги отказват дори демонстрационен бой с руски. Много ясно защо. Защото там няма да могат да са 10 срещу един, както са свикнали да "воюват".

преди 14 часа, M.Николов написа:

Даа, разбира се........колко си инженер.:)

преди 16 часа, M.Николов написа:

Да, просто е за този, който знае, за този, който не знае е "тъмна Индия".Та има някой невеж тук, ама дори не се усеща.Нищо, че уж е инженер.

Сега сигурно ще ме питате и ракетите как така летят нагоре и толкова нависоко, в космоса дори.:hush:

Той е толкова инженер, колкото аз съм Йети-снежният човек! Инженер-мъж, пък със забрадка!?!? Мъж ли е, жена ли е с този си аватар със забрадката? "Инженер"-джендър ще да е :lol6:, така мисля аз и никой не е длъжен да се съобразява с мнението ми!

преди 16 часа, miro20 написа:

.....Затова няма смисъл да се спори с вас.

....И по Нова Година пращат децата си да бият комшиите с пръчки . Смееш ли да оспориш ? :lol6:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.