Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия или Америка? Коя страна, според вас е по силна?

Featured Replies

преди 12 минути, _Belial_ написа:

Е защо тогава ще се хвърлят в разходи да създават този концепт? Тва нещо е глътнало доста средства в разработките. Този автомобил ще може и да се самоуправлява.

Според директорът на проекта, "за да покажат приноса на Sony в развитието на автомобилната индустрия". Не знам дали знаеш, но бизнесът им с мобилни телефони е на загуба от доста време и все пак продължават да наливат пари в него.

Просто могат да си го позволят.

• Отговори 997
  • Прегледи 65k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 36 минути, _Belial_ написа:

И точно защото съм бил, съм го виждал с очите си изпълнено от въоръжен МиГ 29. По ония времена този самолет се водеше с вертикално излитане и всъщност вертикалното му излитане се състоеше точно в това- да се изстреля право нагоре след като отлепи от пистата. И това беше някаква олекотена (евтина) версия на МиГ 29, като за нашите ВВС.

Виж сега, вертикално излитане има точно един смисъл. Всеки хеликоптер го може. V-22 Osprey също го може. На английски се използват VTOL - vertical take-off and landing. В онези времена дори СССР е имала самолети с вертикално излитане и това не бяха МиГ-29, а Як-38. Да водиш МиГ-29 с вертикално излитане е...

Нашите МиГ-29 не са никак евтини(олекотени). СССР ни ги продава за 400 милиона преводни рубли, които по онова време са се равнявали на 688 милиона щатски долар(официален курс на СССР-ската Централна банка през 1989 година е 1 рубла за 1,7229 щатски долара). Заради цената вместо планираните 24 бойни и 4 спарки купуваме само 18 бойни и 4 спарки. За един самолет(+ съпътстващото оборудване и въоръжение) плащаме по 38 милиона щатски долара. За справка, през 1998 година(10 години по-късно) цената на F-16A/B е 15 млн. долара, а цената на F-16C/D e 19 милиона долара.

преди 9 минути, M.Николов написа:

Даа, а някои правят вертикално излитане малко преди края на пистата с Ф-16.:lol6:

Мдаа, по-лесно е да се пише отколкото да се чете.

преди 7 минути, Войсмил написа:

в двата клипа показваш само как излитат и си летят най нормално в въздуха, нищо особено!  Смешни факти. Но все пак ще ти дам похвала, пак че излитат и летят малко над земята,а даже и завой могат да правят!  Браво браво, имат малко напредък.  :)

Явно си мислиш, че си написал нещо смислено. Браво. Продължвай в същия дух. Нали знаеш, че както сам се изложиш, друг така не може да те изложи. ой могат да

току-що, pix3l написа:

Според директорът на проекта, "за да покажат приноса на Sony в развитието на автомобилната индустрия". Не знам дали знаеш, но бизнесът им с мобилни телефони е на загуба от доста време и все пак продължават да наливат пари в него.

Просто могат да си го позволят.

Поддържат го за престиж. Те никога не са и били водещи в този сегмент. Но разработки на ново за тях поприще само за престиж... Едва ли.

преди 11 минути, A.com написа:

За справка, през 1998 година(10 години по-късно) цената на F-16A/B е 15 млн. долара

За справка през 2019г.(21години по-късно) ние платихме за Ф-16 блок 70 по 150 млн.долара бройката.:blackeye:

преди 3 минути, _Belial_ написа:

Поддържат го за престиж. Те никога не са и били водещи в този сегмент. Но разработки на ново за тях поприще само за престиж... Едва ли.

Така рекламират технологиите, които са използвали в колата.

преди 58 минути, M.Николов написа:

За справка през 2019г.(21години по-късно) ние платихме за Ф-16 блок 70 по 150 млн.долара бройката.:blackeye:

Платихме за доказал се самолет. През 1988 година купуваме самолет, който до ден днешен се е доказал само по авиошоутата.

преди 1 час, Войсмил написа:

https://bg.rbth.com/science/2017/06/11/ruskata-pticechovka-kak-su-34-schetava-bombardirovach-i-iztrebitel_780252?fbclid=IwAR1q7kpBndc829nNfw55PlxIVm2lB5GYiz6YhPa2FXiMgS7A9qLr6aucYWg

Ето за разбиращите, дет някои по горе се подиграваха че имало и тоалетна!

За разбиращите това не е интересно. За теб е, защото е пълно с поредните неоправдани възхвали на руската военна инженерна мисъл. Явно bg.rbth.com ти е любимия сайт, все него цитираш.

По-назад попитах дали сами ще си пресметнете разликата в годините между Ф-111 и Су-34. Никой не отговори. Днес Су-34 се хвали с неща, които Ф-111 е правил преди 40+ години.

Цитат

В същото време машината може без дозареждане да прелети 7000 км и буквално да излезе "лице в лице" с целта, опожарявайки всичко по пътя си.

Може да прелети 7000 км само с подтелни горивни резервоари.  На "буквално да излезе "лице в лице" с целта, опожарявайки всичко по пътя си" може да се върже само, хм... лаик или болен от един определен вид филия.

Поредните глупости. Но ми се струва, че ти им вярваш.

Цитат

Това позволява на екипажа буквално да щурмува силно защитени с бетон или броня цели с челна атака, без да се страхува от ответния огън на противника.

Ако възникне опасност, станцията подава сигнал за тревога и насочва ракети "въздух-въздух". Следва залп и съдбата на преследвача е решена еднозначно",

Цитат

Бомбардировачът може да действа денем и нощем, при най-сложни метеорологични условия и в режим на електронно противодействие.

Това го може и Ф-111 и то десетилетия преди СУ-34 да се появи.

Цитат

За първи път в историята на авиацията кабината на фронтовия бомбардировач е изпълнена във вид на монолитна и много здрава бронирана капсула.

И поредната лъжа. Не е за първи път. Това долу не е кабината на Су-34.

1200px-F-111_cockpit_similuator.jpg

А аз съвсем случайно имам един Су-32/34 в мащаб 1:72, който очаква да бъде сглобен.

преди 4 часа, A.com написа:

Платихме за доказал се самолет. През 1988 година купуваме самолет, който до ден днешен се е доказал само по авиошоутата.

:lol6:

А ф-16 що не се докаже на авиошоу?:wub:

преди 6 часа, A.com написа:

Взехме Хилядолетния сокол! Само че без Хан Соло и Чубака.

преди 2 часа, M.Николов написа:

Аааа доказвал се е многократно. Служеше да има с кого да се гаврят МиГ 29 и Су 27. :)

преди 13 минути, _Belial_ написа:

Аааа доказвал се е многократно. Служеше да има с кого да се гаврят МиГ 29 и Су 27.

А бе аз до колкото знам, американците никога не са приемали предложението за демонстративен двубой отправяно им от руски пилоти на всяко изложение.

Чудно защо ли?Защо така категорично избягват да си направят реклама?:rolleyes:

преди 39 минути, M.Николов написа:

Дали защото бойни действия не се доказват в авиошоу, а в реални конфликти ? :)

Колко бойни часа и мисии имат американските и колко руските пилоти/самолети  ?

преди 1 минута, miro20 написа:

Дали защото бойни действия не се доказват в авиошоу, а в реални конфликти ?

И в колко реални конфликти според теб могат да се срещнат руски и американски пилоти съответно с миг-29 и Ф-16?

преди 1 час, M.Николов написа:

И в колко реални конфликти според теб могат да се срещнат руски и американски пилоти съответно с миг-29 и Ф-16?

Сравнително неотдавна имаше спречквания между Индия и Пакистан с Мигове и еФове във въздуха. Не помня какъв беше изводът. Още някъде между по-малки страни е имало подобни възможности. Не ми се търси.

преди 17 часа, A.com написа:

Някой ви е накарал на сила да не пишете ли?

ДА! Веднага ме банват, когато казвам какво и защо мисля от моя гледна точка. Вече съм с три пъти бан и 5 предупреждения. Все не било по правилата, дискриминирал съм някого във форума, макар, че нямам модераторски правомощия и ме обвиняват в противозаконна-престъпна пропаганда. Т.е., не ме карат насила да не пиша, просто директно ме остракират, защото не съм съгласен с либерастията-слободията и феминизма, а свободата за писане и всичко останало е само за управленческата каста, за плебса това е недопустимо!

преди 2 минути, miro20 написа:

да да :) 

Еми прочети внимателно статията, те ще обновяват първо Ф-ките до към 2024г. и след това евентуално....за да са по-модерни от турците:)

Аз пък помислих че ще ги вземат за красота и за авиошоута... :) :)

преди 11 часа, A.com написа:

По-точно казано платихте за голи обещания. В България все още никой не е видял от американците нито реални самолети, нито хартиени самолетчета. А и не се знае дали някога въобще ще видите при това ниво на задлъжнялост на американските компании. Американците могат да фалират няколко пъти през следващото десетилетие.

82570622_2457424881035079_698434031053701120_o.jpg

преди 2 часа, miro20 написа:

Гърците и те кви прости ама значи .

Освен модернизацията си на 100-на ф16, купуват и ф35

https://www.dnes.bg/balkani/2020/01/09/gyrciia-modernizira-100-f-16-i-kupuva-f-35.435404

Е как иначе? Нали ако не си купят малко ефки, да спонсорират потъналата краварска индустрия, че им бият шута от НАТО и Турция ще ги хапне за закуска.

преди 13 часа, M.Николов написа:

преди 11 часа, _Belial_ написа:

Взехме Хилядолетния сокол! Само че без Хан Соло и Чубака.

Аааа доказвал се е многократно. Служеше да има с кого да се гаврят МиГ 29 и Су 27. :)

Та кой от вас показа кога и къде МиГ-29 се е доказал в реален военен конфликт? В колко въздушни боя е участвал, срещу какъв противник, колко въздушни победи има, колко загуби, дали е бил свалян преди въобще да се добере до възможност за въздушен бой?

преди 11 часа, M.Николов написа:

А бе аз до колкото знам, американците никога не са приемали предложението за демонстративен двубой отправяно им от руски пилоти на всяко изложение.

И как точно си представяш да се проведе този демонстративен двубой? На авиошоу. Знам, че не знаете, но ще ви кажа(дали ще повярвате си е ваш проблем) - МиГ-29 е по-маневрен от Ф-16 до една точно определена скорост. След това по-маневрен е Ф-16. Образно казано "това го знае всяко хлапе".

Ето ви малко информация кой къде се е доказвал. Вие се хилете колкото си искате и се радвайте на авиошоу възможностите на МиГ-29

Войната между Иран и Ирак(никакви руски и американски пилот):

Ирански Ф-14 свалят на поразия МиГ-21 и МиГ-23. Заедно с Ф4 и Ф5 общият брой на свалените МИГ-21, МиГ-23 и МиГ-25 е над 50.

Иракски МиГ-21 и МиГ-23 свалят общо 3 Ф-14 и общо 23 Ф4 и Ф5

Първата война в Ирак(част от въздушните победи):

Ф-15 свалят 5 МиГ-29

Ф-15 свалят 2 МиГ-25

Ф-15 свалят 7 МиГ-23

Ф-15 свалят 1 МиГ-21

Ф-18 свалят 2 МиГ-23

Ф-16 сваля 1 МиГ-25

Ф-16 сваля 1 МиГ-23

МиГ-25 сваля 1 Ф-18

Войната в Югославия

Ф-15 свалят 3 МиГ-29

Ф-16 свалят 2 МиГ-29

Какво се случва през 1982 година около Израел не е за разказване. Ф-15 и Ф-16 срещу руските МиГ-21 и МиГ-23. МиГ-29 и Су-27 все още ги няма на въоръжение нито в СССР нито някъде другаде по света.

Въздушни победи на МиГ-29:

През 1996 г. кубински МиГ-29УБ сваля два Чесна Скаймастър(цивилен самолет).

През 1999 г. еритрейски МиГ-29 сваля два етиопски МиГ-21.

През 1999 г. етиопски Су-27 сваля два еритрейски МиГ-29.

През 2000 г. етиопски Су-27 свалят два еритрейски МиГ-29.

преди 10 часа, M.Николов написа:

Руските пилоти са най-добрите пилоти в света и единствено те могат да пилотират МиГ-29 както трябва ли? Руски и американски пилоти, пилотиращи руски и американски самолети са се срещали над Корея и Виетнам. Руски и израелски пилоти, пилотиращи съответно руски и американски/френски самолети са се срещали над Близкия изток. Резултатите са нелицеприятни.

преди 7 часа, herkules2 написа:

ДА! Веднага ме банват, когато казвам какво и защо мисля от моя гледна точка. Вече съм с три пъти бан и 5 предупреждения. Все не било по правилата, дискриминирал съм някого във форума, макар, че нямам модераторски правомощия и ме обвиняват в противозаконна-престъпна пропаганда. Т.е., не ме карат насила да не пиша, просто директно ме остракират, защото не съм съгласен с либерастията-слободията и феминизма, а свободата за писане и всичко останало е само за управленческата каста, за плебса това е недопустимо!

Ние каква вина имаме?

преди 6 часа, gagodrago написа:

По-точно казано платихте за голи обещания. В България все още никой не е видял от американците нито реални самолети, нито хартиени самолетчета. А и не се знае дали някога въобще ще видите при това ниво на задлъжнялост на американските компании. Американците могат да фалират няколко пъти през следващото десетилетие.

Ще ти го кажа и на теб: както сам можеш да се изложиш така никой друг не може да те изложи.

преди 6 часа, _Belial_ написа:

Е как иначе? Нали ако не си купят малко ефки, да спонсорират потъналата краварска индустрия, че им бият шута от НАТО и Турция ще ги хапне за закуска.

Нали. :) Гърците затова имат и Мираж 2000 и С-300, защото ако не купуват ефки ще ги изритат от НАТО.

преди 2 часа, Войсмил написа:

Имаш проблеми с намирането на видео, където най-добрият самолет в света - Су-57 виси във въздуха ли?

Да ви питам нещо. Представите си, че вие сте в Ф-16 или Ф-15 или Ф-22 или Ф-35 и преследвате Су-27/30/35/57 или МиГ-29. Какво ще се случи в момента, в който Су-то или МиГ-ът започнат да правят тези прекрасни фигури от висшия пилотаж(Камбана, кобра, въртене около напречната ос и т.н.)?

преди 13 минути, A.com написа:

Имаш проблеми с намирането на видео, където най-добрият самолет в света - Су-57 виси във въздуха ли?

Да ви питам нещо. Представите си, че вие сте в Ф-16 или Ф-15 или Ф-22 или Ф-35 и преследвате Су-27/30/35/57 или МиГ-29. Какво ще се случи в момента, в който Су-то или МиГ-ът започнат да правят тези прекрасни фигури от висшия пилотаж(Камбана, кобра, въртене около напречната ос и т.н.)?

Американски бракми, които си поръчахте са модел 1980-та, пребоядисани, с превъртяни километражи, взети от пустинята Мохаве, където американците ги държат да ръждясват на склад:giggle1:.  Ще са идеални учебни мишени за руските пилоти на Су -57 над Черно море. Ако все пак ти ги доставят някога. Защото в близко бъдеще няма голяма вероятност. До тогава българските "пилоти" ще трябва да тренират като си представят, че "карат" самолети.

преди 37 минути, A.com написа:

Случва се кажи речи следното- преследваш си ти Су 27 и си викаш "пипнах ли те мръсна комуняго". Аха да натиснеш спусъка и оня дръпва нагоре. Ти естествено също дръпваш нагоре и... него го няма! Поглеждаш в огледалото за обратно виждане и разбираш, че вече не си преследвач, а преследван. :)

преди 48 минути, A.com написа:

Войната в Югославия

Ф-15 свалят 3 МиГ-29

Ф-16 свалят 2 МиГ-29

Mда. 10 Ф15 свалят 3 МиГ 29

9 Ф 16 свалят 2 МиГ 29

В Ирак същата работа.

Знаем ги краварите как водят война- атакуват само ако имат числено превъзходство 10: 1

И онова дето Ф15 свалили намсиколко МиГ 21, как не те беше срам да го постнеш! Коя епоха е МиГ 21 и откога е в музеите, знаеш ли?

• Автор
преди 1 час, A.com написа:

Първата война в Ирак(част от въздушните победи):

Ф-15 свалят 5 МиГ-29

Ф-15 свалят 2 МиГ-25

Ф-15 свалят 7 МиГ-23

Ф-15 свалят 1 МиГ-21

Ф-18 свалят 2 МиГ-23

Ф-16 сваля 1 МиГ-25

Ф-16 сваля 1 МиГ-23

МиГ-25 сваля 1 Ф-18

Войната в Югославия

Ф-15 свалят 3 МиГ-29

Ф-16 свалят 2 МиГ-29

Какво се случва през 1982 година около Израел не е за разказване. Ф-15 и Ф-16 срещу руските МиГ-21 и МиГ-23. МиГ-29 и Су-27 все още ги няма на въоръжение нито в СССР нито някъде другаде по света.

Въздушни победи на МиГ-29:

През 1996 г. кубински МиГ-29УБ сваля два Чесна Скаймастър(цивилен самолет).

През 1999 г. еритрейски МиГ-29 сваля два етиопски МиГ-21.

През 1999 г. етиопски Су-27 сваля два еритрейски МиГ-29.

През 2000 г. етиопски Су-27 свалят два еритрейски МиГ-29.

Малко си прекалил с бройката, но свалянето  го има и от двете страни, коментираш как ф-15 и ф-16 свалят миг, но не изброяваш миговете коитто са свалили Ф-ките!

Ф-ки и Мигове са се сваляли взаимно!  Друг е въпросът как е станал, миговете в реален бой ще излязат победител срещу Ф-ките, но зависи и кой е пилота.  Ако случайно не знаеш, има мигове които не са въоръжени по стандарт, ето това е дало плюс на Ф-16, понеже мига не е бил предназначен с цел за бой (Само в конкретен случай). В статията на миговете пише че, мига може да носи до въоръжение и ракети до над 8 тона, когато един миг се зареди както трябва с въоръжаването едва ли, ф-16 би имал шанс, след като са му били свалени половината оръжия и не е бил с бойна цел, ето ти фактите, как ф-16 сваля Миг. Може да ми се смееш, но лично съм го чел това!  А за клипа по късно ще потърся.

И забравих да добавя, не веднъж е имало случай, няколко броя ф-16 нападат един миг, което е и не честно, а мига може да ги свали, естествено когато е оборудван с ракети, а новите руски самолети ще имат и лазер.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.