Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия или Америка? Коя страна, според вас е по силна?

Featured Replies

преди 2 часа, herkules2 написа:

така мисля аз

Не, ти не мислиш, ти се заяждаш.Бях обяснявал многократно за символиката на аватара, дори малко по горе.  :hush:

Ако мислех като теб /ако евентуално ми направят лоботомия/  щях да викам на теб "котенце" /или на английски коенце ? / заради аватара ти  :) 

преди 11 минути, by_chechi написа:

Смееш ли да оспориш ? :lol6:

Не разбира се. Затова и няма смисъл да се спори с баронмюнхаузевци , които представят в дискусията анимации и радиоуправляеми играчки.

И  още една камара как великите рускикосмически всеселенски сили ЩЕ имат едикакво си ЩЕ правят еди каква си ракета ЩЕ затрият незнам си кого .. ЩЕ ще ше.... :) 

• Отговори 997
  • Прегледи 65k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 47 минути, miro20 написа:

Не, ти не мислиш, ти се заяждаш.Бях обяснявал многократно за символиката на аватара, дори малко по горе.  :hush:

Абе не знам кой от двама ни се заяжда и кой е започнал пръв. Пък твоето мислене си го задръж за себе си, особено "инженерната ти мисъл"! Колкото до "котенцето" от аватара ми, я посмей да го доближиш в реална обстановка, та да видиш що за котенце е? Твоята забрадка е ясна на всички и е символика на мъж дето уж е мъж, пък не е. Де да знам сега джендъра мъж ли е, жена ли е? Пък ти се оправдавай със символиката на забрадката, може някой да не обърне внимание истински на символиката и! Хей, инженере, я кажи какъв инженер си? Някога учил ли си за реакция на изтичащата струя, знаеш ли какво е флуид за да коментираш понятия като реактивна тяга, или просто си срещу всичко произведено в Русия битова и военна техника, с наченки за хроничен параноик? Коя страна е по-силна отдавна стана ясно на света, ама на теб не ти изнася, че американският хегемонизъм потъна в шеста глуха!

Тези разработки на Русия по хиперзвуково оръжие са обявени и теоретично изглеждат осъществими.

Но се питам истина ли са или (полу)блъф? "Полу" защото не ми е ясно готови ли са за сега или за в някакво бъдеще? Докато Русия не демонстрира на практика някое от тях, ще продължавам да се питам.

От друга страна, една такава демонстрация може да увеличи напрежението и силно да дестабилизира и без това крехкия световен мир. Основно заради така наречените ястреби в американската политика, които са преимуществено от семейства, исторически оплетени с Демократическата партия и с големи интереси във военно-промишления им комплекс.

От тази гледна точка (пък и от някои други, като например джендъризма, екологическия екстремизъм, неокомунизма на демократите) се надявам Тръмп да бъде избран за още един мандат и републиканците, които се показаха като по-здравомислещи, да получат твърда ръка в двете палати на парламента им .

на 11.01.2020 г. в 19:55, _Belial_ написа:

Колко ли успешно може да се води въздушен бой от далечна дистанция? Там оръдие и картечница не могат да се използват, остават едни топлинни ракети, които вършат работа за средна дистанция (клоняща към близка), но са неефективни от далечни дистанции.

Колко е успешен въздушния бой на далечни дистанции съм ви дал пример по-назад с тайландски JAS-39 и китайски Su-27.

Там оръдие и картечница не могат да се използват, остават едни топлинни ракети, които вършат работа за средна дистанция (клоняща към близка), но са неефективни от далечни дистанции.

Остава единствено това, че за пореден път се изказваш неподготвен. Ракетите въздух-въздух имат различни глави за самонасочване, както и могат да бъдат насочвани от самолета, който ги е изстрелял. Има ракети с толплинна глава за самонасочване, има такива с радиолокационна глава за самонасочване(пасивно или активно) и т.н.

Чети много вминателно:

AIM-120 :

Цитат
Operational
range
• AIM-120A/B: 55–75 km (30–40 nmi)[3][4]

• AIM-120C-5: >105 km (>57 nmi)[5]

• AIM-120D (C-8): >160 km (>86 nmi)[6]

Speed

Mach 4 (4,900 km/h; 3,045 mph)[citation needed][7][8]

Guidance
system
inertial guidance, terminal active radar homing

Р-77

Цитат
Operational
range
80–100 km (R-77), 110 km (R-77-1)[1] 193 km (R-77M)

Speed Mach 4,[2] Mach 5 for K-77PD (RVV-AE-PD)[3]
Guidance
system
Inertial with mid-course update and terminal active radar homing/infrared homing (R-77T)

Р-27

Цитат
Operational
range
R-27T: up to 40 km
R-27R: up to 80 km
R-27P: up to 80 km
R-27ER: up to 130 km
R-27ET: up to 120 km
R-27EP: up to 130 km
R-27EA: up to 130 km
R-27EM: up to 170 km[1][2]

Speed Mach 4.5[citation needed]
Guidance
system
semi-active radar homing (A/C), active-radar-homing (R-27EA), infrared homing (B/D), passive radar (E/F)

AIM-9

Цитат
Operational
range
0.6 to 22 miles (1.0 to 35.4 km)
Speed Mach 2.5+[1]
Guidance
system
Infrared homing (most models)
semi-active radar homing (AIM-9C)

AIM-7

Цитат
Operational
range
AIM-7C: 11 kilometres (6.8 mi)
AIM-7D: 32 kilometres (20 mi)
AIM-7E/E2: 45 kilometres (28 mi)
AIM-7F/M/P: 70 kilometres (43 mi)[2]
Speed AIM-7A/B: Mach 2.5
AIM-7C/E/F: Mach 4[3]
Guidance
system
semi-active radar

И още много други.

Защо не обясниш и на руснаци и на американци и на европейци и на израелци и на китайци и т.н., че успешен въздушен бой може да се води само на близки дистанции, та да спрат да развиват ракетите си със среден и далечен обсег? Знаеш ли как ще ти се зарадват, че им отваряш очите.

Още кога аз съм бил войник, самолетите имаха защита от ракети с топлинно насочване- едни барабани монтирани малко по- напред от опашката, в които има снаряди развиващи при взривяване по- висока температура от тази на двигателя. Ако бъдеш обстрелян с такава ракета от далечна дистанция, ти имаш време да изстреляш тези снаряди и да се отклониш от курса. И ракетката се взривява в тях.

А съвременните ракети с топлинно насочване отчитат тази разлика в температурата. На ракетите с РГС такива капани не им влиаят, при тях се използва разпръксването на диполни отражатели. Работи се и по други начин за захват, не само топлинен и радиолокационен. Далечна дистанция е над 35+ км.

При средна дистанция, на преследвания не му представлява проблем да я скъси, за да стане пускането на такава ракета самоубийствено за преследващия. Та... въздушен бой между изтребители е късата дистанция, с визуален контакт. Там ракети и бомби са неизползваеми- само картечница и оръдие... ако имаш оръдие.

Сещам се за един начин преследвания да скъси дистанцията с преследвача си - да намали скоростта си. Не стига, че този отзад се опитва да заеме оптимална позиция(като разстояние и положение в пространството) ами и ти ще му помагаш като скъсяваш тов разстояние. А преследващия не е глупак(предпоалга се, че и преследвания не е глупак), че да не зане коя ракета кога се използва.

Ако са в насрещен курс двата самолета разстоянията започват от далечни и преминават към средни и близки, ако все още няма поразен самолет.

Та... въздушен бой между изтребители е късата дистанция, с визуален контакт. Там ракети и бомби са неизползваеми- само картечница и оръдие... ако имаш оръдие.

Пак не позна, ама... Четеш по-горе за AIM-9 и си отговаряш на въпроса защо пише 1.0 - 35.4км.

Чудиш се защо съм избрал МиГ 29, а не някое Су... Ако ми беше чел постовете по- напред и се беше замислил какво ти казвам (а не веднага да се мъчиш да ме изкараш малоумник), може би щеше сам да се сетиш и да избегнеш още един въпрос, издаващ невежество и подценяване на материята. МиГ 29 е изтребител- прехващач! Тоест, той е създаден за въздушен бой и е най- добрия  в ситуация един на един. Су 27 и производните нему, са тактически изтребители. Те могат да се ползват и като прехващачи, но това не е основната им задача и съответно не са най- добри в това.

Ще го направя максималко лесно за разбиране. Отвряш си уикипедиа, отваряш си страниците на МиГ-29, Су-27 и МиГ-31, на английски, и четеш какво пише под картинката горе в дясно срещу Role: И за да е още по-лесно ще ти го напиша и тук:

МиГ-29: Air superiority fighter, multirole fighter

Су-27: Multirole fighter, air superiority fighter

МиГ-31: Interceptor aircraft, attack aircraft

Прочети си кое какво значи и може и да си отговориш на въпроса какви самолети са МиГ-29 и Су-27 и защо МиГ-31 е прехващач, но не е многоцелеви и не е за завоюване на въздушно превъзходство.

МиГ 29 е изтребител- прехващач! Тоест, той е създаден за въздушен бой и е най- добрия  в ситуация един на един.

МиГ-29 отдавна се е доказал като не най-добрия в ситуация един на един. Това не ви ли стана вече ясно?

След като изясхнихме кой е невеж и подценява материята(аз съм, да не посмислиш, че говоря за теб) ще е добре да обясниш как така 15 тона метал "дръпват нагоре". Ако може и някое видео, за да го има черно на бяло, как МиГ-29, правейки Кобра(или някоя друга от фигурите, които само руските самолети могат) "дръпва нагоре". Или и този път няма да отговориш?

Ми първия МиГ 29 вижда бял свят през 1983 та година.

Ми, защо чак тогава? Не са се сетили преди американците? Опитали са се да догонят американците(докато догонваш винаги ще си изоставащ)? Или има други причини?

Горе долу тогава секват и опитите на израелски пилоти да се репчат на руските. 

Израелските пилоти си свършват работата с руските и арабските още през 1982 година. След това на съседите им хич не им минава през ума да се правят на войници. Имат много много горчив опит и то все с използване на СССР-рско въоръжение срещу западно.

След появата на този самолет, почти едновременно със Су 27, се промени цялостната стратегия на западняците за водене на въздушен бой. Почнаха да мислят глупости за средни и далечни дистанции... щото близките вече бяха извън възможностите им.

Брей, колко си бил запознат, не само с ракетите въздух-въздух.

Р-27 - 1983 г. 42 км

Защо ли им е на СССР ракета с обесег 42+ км през 1983 година.

По-горе не прочетохте ли за това колко точно добър е МиГ-29 в близък въсдушен бой? Не можете да пресметнете колко км/ч са 200 възела? Или, понеже не го пише в онзи специален сайт, значи не е истина?

на 11.01.2020 г. в 20:10, M.Николов написа:

Много просто - нарича се реактивна тяга и се създава от реактивен двигател, другите смехории не мисля да ги коментирам.:hush:

Като е толкова просто защо никой не го прави? Особено пък МиГ-29 и Су-27, че и Су-57. Ама да оставим последните два, че са тежки. Защо 15 тонен МиГ-29 не може да "дръпне нагоре"? Вземи сметни какви реактивни двигатели ще са необходими за да накарат 15 тона метал(МиГ-29) движещи се с 650 км/ч с двигателите напред да "дръпне нагоре". Нали е просто. Колко време ще му отнеме за да "дръпне нагоре"? С каква скорост ще "дърпа нагоре"?

Цитат

_Belial_

Аха да натиснеш спусъка и оня дръпва нагоре.

преди 23 часа, _Belial_ написа:

Ми то по- назад има клипче как излита 15 тонен Миг. Вместо да се спори може просто да се види и да се млъкне.

Ти правиш ли разлика межу "как излита 15 тонен МиГ" и "оня дръпва нагоре" докато изпълянва Кобра/Камбана? Да сте виждали от тези маньоври да се излиза с "дръпвне нагоре"?

Ще продължите ли да увъртате или ще обясните как 15 тона метал сменят посоката си на двъжение толкова бързо, че "Аха да натиснеш спусъка и оня дръпва нагоре."?

преди 23 часа, _Belial_ написа:

Отделно че остана без отговор и въпроса, защо за толкова много години, американските пилоти винаги отказват дори демонстрационен бой с руски. Много ясно защо. Защото там няма да могат да са 10 срещу един, както са свикнали да "воюват".

Започнте да четете какво ви се пише. 10 срещу един! Пак ли същата песен?

Ти отговори ли на въпроса колко е нальота на руските пилоти, че поради тази прична били "по-добри" от останалите, опериращи с МиГ-29? Отговори ли и на въпроса как се парви демонстрационен двубой на авио шоу?

Та така, продължавай да четеш приказки от 1001 нощ...

Докато ги пишете ще ги чета.

преди 1 час, Войсмил написа:

И какво точно показваш/доказваш с това видео за никога не построен самолет?

преди 2 часа, A.com написа:

Ти правиш ли разлика межу "как излита 15 тонен МиГ" и "оня дръпва нагоре" докато изпълянва Кобра/Камбана? Да сте виждали от тези маньоври да се излиза с "дръпвне нагоре"?

Видно е едно, и то е, че си нямаш и на представа какво означава така наречената маневра "Кобра".:hush:

преди 2 часа, A.com написа:

Защо 15 тонен МиГ-29 не може да "дръпне нагоре"? Вземи сметни какви реактивни двигатели ще са необходими за да накарат 15 тона метал(МиГ-29) движещи се с 650 км/ч с двигателите напред да "дръпне нагоре". Нали е просто.

Да си чул нещо за форсаж, да си чул, че максималната скорост на Миг-29 е 2450км/ч тоест при 650км/ч можеш да приемеш, че лети на първа скорост!

"Технически характеристики

Тяга

Без форсажна: 2 х 55 kN

максимална/Пълен Форсаж/: 2 х 81,9 kN

Макс. скорост

на височина: 2450 km/h (Мах 2,25)

при земя: 1500 km/h

Далечина на полета: 1430 km

Скороподемност: 330 m/s

Таван на полета: 18 000 m

Максимално натоварване: 9+ g

Тяговъоръженост: 1,13

Двигател: 2х Климов РД-33, с тяга от 55 kN всеки (81,9 kN с форсаж)"

https://bg.wikipedia.org/wiki/МиГ-29

:hush:

Язък за тоновете прочетени списания.

• Автор

Така и не разбрах какво се случи с моите трима пияни братя селяни, дето тръгнаха да нападат Русия с тоягите и пиратките, абе чудя се, да не би случайно руснаците да са ги избили с някоя ракета от САЩ!?

Майтапа на страни, но после ще сравня няколко неща тук в форума, че някои хора са далече от истината!

Ето го и българския Ф-16!  Вече минахме Сащ и Русия!

82587258_560115001238343_6968211059073089536_n.jpg

преди 8 часа, Ьрмалоу написа:

Тези разработки на Русия по хиперзвуково оръжие са обявени и теоретично изглеждат осъществими.

Но се питам истина ли са или (полу)блъф? "Полу" защото не ми е ясно готови ли са за сега или за в някакво бъдеще? Докато Русия не демонстрира на практика някое от тях, ще продължавам да се питам.

Няма блъф, ето ти реална демонстрация на руска хиперзвукова ракета.

https://news.bg/world/rusiya-pusna-video-ot-izstrelvaneto-na-raketa-kinzhal-na-ucheniyata-v-cherno-more.html

Mдааа, споре с поредния дървен философ- гугълски експерт. Тва били многоцелеви изтребители... Те на всички изтребители им викат многоцелеви! Защо тогава единия е по- малък, по- лек, и с по- малко въоръжение? Многоцелеви са за журналисти като тебе, дето няма начин да разбере какво е изтребител- прехващач, тактически изтребител, щурмови самолет, разузнавателен самолет. Всички тия влизат в общата графа- многоцелеви!

После- въздушен бой от дистанция 35 километра. Ми че те на такава дистанция защо да вдигат самолети изобщо? Да си дигнат по една вишка и да се пуцат с ракетки от там! Изобщо знаеш ли за какво се използват изтребителите? С каква цел са създадени?

@A.com

• Автор

Аз да попитам, и се обръщам повече към потребителя A.COM!

Голямо защитаване на САЩ, толкова много я подкрепяш че, не се съмнявам ако някои от самолетите на САЩ е кацнал и на главата ти и ти е промил мозъка.

И все пак към въпроса, какво ти е дала Америка и какво ти е дала Русия?  С това че Американците застрашават света от трета световна, правят много глупости и гледат само как да ни унищожат.

Ако не  е Русия, до сега щеше да стане и трета световна война, от страна на САЩ, ама без съмнение, а точно Русия затруднява Американците! Не сме застрашени от Русия, обаче сме застрашени от САЩ!  По времето на Христо Ботев,  Руснаци също са загинали в България, а точно, на Шипка, но Американци не е имало.   И все пак, какво е дала Русия и САЩ на България? 

преди 1 минута, Войсмил написа:

И все пак към въпроса, какво ти е дала Америка и какво ти е дала Русия? 

Русия(СССР) ни е дала 45 години диктатура(социализъм).Ако 1944г в България бяха влезли Американски войски, сега щяхме да сме много по-добре икономически!

• Автор
преди 6 минути, ivan_pop написа:

Русия(СССР) ни е дала 45 години диктатура(социализъм).Ако 1944г в България бяха влезли Американски войски, сега щяхме да сме много по-добре икономически!

Лекомислене! Ако,Ако, ама не е.   От къде си толкова сигурен?  И аз мога да кажа (Ако), а едва ли! Това АКО, не значи нищо, нищо не е сигурно!

Алжир плати 6/шест/ милиарда за 42 самолета, но не нарисувани!

Алжир плати 6/шест/ милиарда за 42 самолета, но не нарисувани!

Българските ИДИОТИ дадоха на САЩ 3 милиарда народни пари за няколко рисунки.

Алжир плати 6/шест/ милиарда за: 14бр- Су-57Э, 14бр- Су-35 и 14бр- Су-34.
Всички самолети ще бъдат предадени на Алжир до 2025г!
Алжир е ПЪРВАТА страна в Света купила Су-57Е – Е означава експорт вариант.

преди 31 минути, ivan_pop написа:

Малшанс, изтеглили сме късата клечка...

преди 11 минути, ivan_pop написа:

Е ся нали са тука, що станахме по- зле икономически и от времето на съветската диктатура?

• Автор
преди 1 минута, _Belial_ написа:

Е ся нали са тука, що станахме по- зле икономически и от времето на съветската диктатура?

Защото ни управлява тиквата!  Ти не можеш да кажеш на 100%  как щяхме да сме сега и какво е щяло да стане,  може би, но казвам МОЖЕ БИ, Американците щяха да дойдат в българия и да ни завладеят и България да стане полу Американска и да води близка война с Русия и Турция! Но дали е щяло да стане по добре, или по зле, не можеш да кажеш, освен да гадаеш.  Все пак, ако искаш хващай самолета за САЩ!  Ако Путин стане Министър Председател на България, определено ще има коренна промяна.

Ти па що ми са караш ся?

А и да уточня нещо, което забелязах сега. При кобра маньовър, с дръпване нагоре  се влиза в маневрата, не се излиза.

преди 15 минути, _Belial_ написа:

Аз не съм по-зле, по-добре съм!

Имам жилище в Плевен и съм Плевенски жител, макар че съм роден на 150км. назапад от Плевен!

Карам автомобил произведен в Западна Европа!

Работя за себе си, а не за някое държавно предприятие със заплата колкото да не умра от глад!

Мога да пътувам в чужбина когато си искам!

...............................................................

Тези изброените неща и много други, не бяха възможни по времето на социализЪма!

преди 11 минути, ivan_pop написа:

Аз не съм по-зле, по-добре съм!

Имам жилище в Плевен и съм Плевенски жител, макар че съм роден на 150км. назапад от Плевен!

Карам автомобил произведен в Западна Европа!

Работя за себе си, а не за някое държавно предприятие със заплата колкото да не умра от глад!

Мога да пътувам в чужбина когато си искам!

...............................................................

Тези изброените неща и много други, не бяха възможни по времето на социализЪма!

Отговор тип йезуитски, за избягване на въпроса. Масата е значително по- зле и тук не става въпрос дали 100, 1000  или дори 1 000 000 са по- добре, при положение че 3 000 000 избягаха, защото тук просто не се живее! Опитай арогантността си в лице, във форум всеки може.

п.п. Попитах те защо не сме по- добре като икономика, а не ти как си?

преди 19 минути, _Belial_ написа:

Отговор тип йезуитски, за избягване на въпроса. Масата е значително по- зле и тук не става въпрос дали 100, 1000  или дори 1 000 000 са по- добре, при положение че 3 000 000 избягаха, защото тук просто не се живее! Опитай арогантността си в лице, във форум всеки може.

п.п. Попитах те защо не сме по- добре като икономика, а не ти как си?

Бягаха зад желязната завеса по времето на социализма!А сега пътуват, живеят и работят там където искат!

А сега който не го мързи намира начин как и къде да го прави и е добре!А който чака някой да му "даде работа"(както се изразяват циганите), винаги ще е недоволен!

преди 33 минути, M.Николов написа:

Я кажи жилището от кога го имаш?

Купих го преди 5 години с ипотека.Ипотеката изплатих преди 2 години.Ама това какво значение има?

преди 3 минути, ivan_pop написа:

Бягаха зад желязната завеса по времето на социализма!А сега пътуват, живеят и работят там където искат!

А сега който не го мързи намира начин как и къде да го прави и е добре!А който чака някой да му "даде работа"(както се изразяват циганите), винаги ще е недоволен!

Ти как го виждаш всички да станат работодатели? И тия дето избягаха от мизерията тук (или както казваш, "отпътуваха") също не са работодатели там. Отидоха защото им дават работа! С тия лафове "недоволни щото ги мързи" беше изгонена половин България. И се оказа че не ги мързи, а не са съгласни некви келеши да се подиграват с труда и живота им.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.