Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Да, виждам. Луцифер, кой е - Сатана ли ?

Да.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Да.

Така. Но тук има едно гоямо недоразумение...как така този Луцифер, носителят на светлината ...е Сатаната ?!

Сатана не олицетворява ли тъмнината и злото ?!

Така. Но тук има едно гоямо недоразумение...как така този Луцифер, носителят на светлината ...е Сатаната ?!

Сатана не олицетворява ли тъмнината и злото ?!

Напротив сатаната е бял, а не черен, защо на тъмнината, също и неговите ангели са бели.

Напротив сатаната е бял, а не черен, защо на тъмнината, също и неговите ангели са бели.

Не, не знам дали Сатана е бял, но като се говори за него, се има предвид тъмнината и злото.

А това какво общо има със светлината?

Този който носи светлина на света, нима може да бъде злото ?

Не, не знам дали Сатана е бял, но като се говори за него, се има предвид тъмнината и злото.

А това какво общо има със светлината?

Този който носи светлина на света, нима може да бъде злото ?

30. Кога нечестивец проклина сатана, той проклина душата си.

30. Кога нечестивец проклина сатана, той проклина душата си.

Ами Сатана е помощникът на Бог. Така че няма защо да го проклинаме. Той е олицетворение на човешките слабости, на нашата тъмна част, на нашата сянка.

Плюс това, аз лично не съм видяла някъде в Библията, да се казва нещо лошо за Сатана.

Ако има нещо такова и съм го пропуснала, моля за цитат.

Ами Сатана е помощникът на Бог. Така че няма защо да го проклинаме. Той е олицетворение на човешките слабости, на нашата тъмна част, на нашата сянка.

Плюс това, аз лично не съм видяла някъде в Библията, да се казва нещо лошо за Сатана.

Ако има нещо такова и съм го пропуснала, моля за цитат.

И ми показа той Иисуса, великия иерей, който стоеше пред Ангела Господен, и сатаната, който стоеше отдясно нему, за да му противодействува. И рече Господ на сатаната: Господ да ти забрани, сатано.

оснвен там където е бил изкушаван Иисус Христос от сатаната.

И ми показа той Иисуса, великия иерей, който стоеше пред Ангела Господен, и сатаната, който стоеше отдясно нему, за да му противодействува. И рече Господ на сатаната: Господ да ти забрани, сатано.

оснвен там където е бил изкушаван Иисус Христос от сатаната.

И кой праща Сатана да изкушава хората ?

И кой праща Сатана да изкушава хората ?

Той сам.

2. той хвана змея, древната змия, която е дявол и сатана - и го свърза за хиляда години;

1. Змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог създаде. И рече тя на жената: истина ли каза Бог, да не ядете от никое дърво в рая? 

14. И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;

Той сам.

Едва ли...

..........

1:6 А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.

1:7 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея.

1:8 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?

1:9 А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога?

1:10 Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.

1:11 Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице.

1:12 И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа.„

2:1 И пак един ден, като дойдоха Божиите синове, за да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана да се представи пред Господа.

2:2 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам-натам по нея.

2:3 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото. И още държи правдивостта си, при все че ти Ме подбуди против него да го погубя без причина.

2:4 А Сатана в отговор на Господа рече: Кожа за кожа, да! все що има човек ще го даде за живота си.

2:5 Но простри ръката Си сега та се допри до костите му и до месата му, и той ще Те похули в лице.

2:6 И Господ рече на Сатана: Ето, той е в ръката ти; само живота му опази.

2:7 Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа та порази Иова с лоши цирки от стъпалата на нозете му до темето му.

Той сам.

2. той хвана змея, древната змия, която е дявол и сатана - и го свърза за хиляда години;

1. Змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог създаде. И рече тя на жената: истина ли каза Бог, да не ядете от никое дърво в рая? 

14. И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;

Да, в Битие, Сатана също е пратен от Бога да изкуши човека...Но пък чрез Сатана се отварят очите на хората да познаят Доброто и Злото.

Не без желанието и не без знанието на Бог, който умишлено е поставил това дърво пред очите на първите хора, за да могат след като ядат от Дървото на познанието, да станат хора със свободна воля, с правото на избор.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Едва ли...

..........

1:6 А един ден, като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана.

1:7 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея.

1:8 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?

1:10 Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.

1:11 Но сега простри ръка и допри се до всичко що има, и той ще Те похули в лице.

1:12 И Господ рече на Сатана: Ето, в твоята ръка е всичко, що има той; само на него да не туриш ръка. Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа.„

2:1 И пак един ден, като дойдоха Божиите синове, за да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана да се представи пред Господа.

2:2 И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам-натам по нея.

2:3 После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото. И още държи правдивостта си, при все че ти Ме подбуди против него да го погубя без причина.

2:4 А Сатана в отговор на Господа рече: Кожа за кожа, да! все що има човек ще го даде за живота си.

2:5 Но простри ръката Си сега та се допри до костите му и до месата му, и той ще Те похули в лице.

2:7 Тогава Сатана излезе от присъствието на Господа та порази Иова с лоши цирки от стъпалата на нозете му до темето му.

Погледни това:

2. той хвана змея, древната змия, която е дявол и сатана - и го свърза за хиляда години;

1. Змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог създаде. И рече тя на жената: истина ли каза Бог, да не ядете от никое дърво в рая? 

14. И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;

Както и това:

13. зная делата ти, и де живееш, там, дето е престолът на сатаната, и държиш името Ми, и не се отрече от вярата Ми дори в дните, когато верният Ми свидетел Антипа биде умъртвен между вас, среди които живее сатаната.

9. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана, който мами цялата вселена - свален на земята, а заедно с него бидоха свалени и ангелите му.

7. А кога се свършат хилядата години, сатаната ще бъде пуснат от тъмницата си,

8. и ще излезе да прелъсти народите по четирите краища на земята, Гога и Магога, и да ги събере за война; броят им е колкото морският пясък.

9. Те възлязоха по ширината земна и заобиколиха стана на светиите и възлюбения град; падна от Бога огън небесен и ги погълна;

10. а дяволът, който ги лъстеше, биде хвърлен в огненото и жупелно езеро, дето е звярът и лъжепророкът; те ще бъдат мъчени денем и нощем вовеки веков.

Едва ли...

..........

Да, в Битие, Сатана също е пратен от Бога да изкуши човека...Но пък чрез Сатана се отварят очите на хората да познаят Доброто и Злото.

Не без желанието и не без знанието на Бог, който умишлено е поставил това дърво пред очите на първите хора, за да могат след като ядат от Дървото на познанието, да станат хора със свободна воля, с правото на избор.

Напротив, сега умираме, а преди Адам да съгреши не сме умирали.

Редактирано от Herli (преглед на промените)

Напротив, сега умираме, а преди Адам да съгреши не сме умирали.

Никъде не пише, че човекът преди да яде от Дървото на познанието, е бил безсмъртен.

7. А кога се свършат хилядата години, сатаната ще бъде пуснат от тъмницата си,

Казах ти, че чрез сатана, Бог изпитва хората. Ние сами избираме дали да вървим по Пътя на Бога, или по Пътя на злото - сатана.

леле колко страхотии имало още

:scared2:

О, не се плаши. Библията е много интересно четиво. :)

Никъде не пише, че човекът преди да яде от Дървото на познанието, е бил безсмъртен.

Казах ти, че чрез сатана, Бог изпитва хората. Ние сами избираме дали да вървим по Пътя на Бога, или по Пътя на злото - сатана.

13. Бог не е създал смъртта и не се радва, кога гинат живите,

Модераторска забележка!!!!!!!!!!

Получихте веднъж  предупреждение за офтопик в една тема.

По ваша молба,бяхте прехвърлени в "юдаизъм".

Тук поставяте ненадминат до сега рекорд в тоя форум  за офтопик-над 25 поста. Половината от постовете ,са за раздел"Психотерапия".

Спирате.Продължавате по същество и по темата.Припомням за последен път и на двама ви правилата на форума:

2.5 Не са желателни прекомерните off-topic – мнения, които не са свързани с темата.

2.6 Не се толерира практиката на flood – публикуване на едно и също нещо многократно, както и публикуването на голям брой мнения от един потребител едно след друго.

Всички постове до тук, са стриктно по темата ...за Библията, Стария завет и главните герои в нея - Бог и Сатана !

13. Бог не е създал смъртта и не се радва, кога гинат живите,

Ако Бог не беше създал нашите тела смъртни, нямаше да съществува и смърт. Смъртта съществува в света на материята. Не само хората умират, а и всичко в природата.

Всички постове до тук, са стриктно по темата ...за Библията, Стария завет и главните герои в нея - Бог и Сатана !

Ако Бог не беше създал нашите тела смъртни, нямаше да съществува и смърт. Смъртта съществува в света на материята. Не само хората умират, а и всичко в природата.

Наистина адам е бил създаден смъртен:

5. като даде на Адама смъртно тяло, което бе така също създание на Твоите ръце; Ти вдъхна в него дух за живот, и той стана жив пред Тебе;

Но ако сатана има право да изкушава хората защо ще бъде хвърлен в огненото езеро?

5. като даде на Адама смъртно тяло, което бе така също създание на Твоите ръце; Ти вдъхна в него дух за живот, и той стана жив пред Тебе;

Но ако сатана има право да изкушава хората защо ще бъде хвърлен в огненото езеро?

Благодаря за цитата. Не бях го чела, но по собствена логика стигнах до заключението, че Бог е създал всичко в материалния свят смъртно.

А от тук става ясно, че само тялото на човека умира, но не и Духът и Душата му.

А Сатана е лошата част от човека и тя ще загине, когато хората станат достатъчно осъзнати и добри. Дотогава злото в света ще продължава да съществува.

6. Човеколюбивият дух е премъдрост и няма да остави ненаказан оногова, който богохулствува с устазащото Бог е свидетел на вътрешните му чувства, истинен зрител на сърцето му и слушател на езика му.

7. Духът на Господа изпълня вселената и, понеже всичко обема, знае всяка дума.

8. Затова, никой, който говори неправда, не ще се укрие, и не ще го отмине изобличителният съд.

9. Защото по'мислите на нечестивеца ще бъдат изпитвани, и думите му ще възлязат при Господа да изобличат беззаконията му,

А какво ще кажеш за този цитат ?:

Исая 45:7

Аз създавам светлината и творя тъмнината;
Правя мир, творя и зло!
Аз Господ съм, Който правя всичко това.

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

няма и да пише. никъде в стария завет ,не е казано,че човека е създаден безсмъртен.споменава се едва от Павел в Тимотей

5 което своевременно ще бъде открито от блажения и единствен Властител, Цар на царствуващите и Господ на господствуващите, Публикувано изображение

16 Който сам притежава безсмъртие; обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. Амин.

с две думи..безсмъртен е само бог..това е негово качество.човека е създаден условно безсмъртен,при условие на послушание ..и това е извода от нещата за които дискутирате двамата..само дето при вас е едноокия,води слепия :tongue2:

Добре е човек да е едноок, но да му е отворено третото око, което вижда и знае много неща, дори и да не ги е чело в разни писания.

...

Не, не е нужно да си гадател, за да познаваш Бог, своят Създател.

Но нека бъдем по темата...Да, права си. Ето отговора на въпроса, защо има смърт, поне при хората.

15. Праведността е безсмъртна, а неправдата причинява смърт;

абеее,явно имаш твое си виждане по въпроса..та хубаво е да показваш и откъде е цитата...

иначе една е причината за смъртта и това е :

Римл. 6:23: "... заплатата на греха е смърт" .Йоан казва същото "грехът е закононарушение"

тоест ..отиваме пак там където ти казах:

човека е създаден условно безсмъртен при условие на послушание..

смятам,че бях изчерпателна и аргументирана..по нататък продължавайте с херли

Мисля, че добре познаваш Библията, та затова пропуснах да дам откъде е цитата.

Книга Премъдрост Соломонова 1:15

Но ти даваш цитат от Новия завет, а темата е за Юдаизма.

6. Човеколюбивият дух е премъдрост и няма да остави ненаказан оногова, който богохулствува с устазащото Бог е свидетел на вътрешните му чувства, истинен зрител на сърцето му и слушател на езика му.

7. Духът на Господа изпълня вселената и, понеже всичко обема, знае всяка дума.

8. Затова, никой, който говори неправда, не ще се укрие, и не ще го отмине изобличителният съд.

9. Защото по'мислите на нечестивеца ще бъдат изпитвани, и думите му ще възлязат при Господа да изобличат беззаконията му,

А какво ще кажеш за този цитат ?:

Исая 45:7

Аз създавам светлината и творя тъмнината;

Правя мир, творя и зло!

Аз Господ съм, Който правя всичко това.

7. Аз създавам светлината и творя тъмнината, правя мир и причинявам бедствие. Аз, Господ, върша всичко това.

Господ не праща никакви бедствия

Бедствията са следствие... Господ е създател на Програмата. Когато посеем като причина достатъчно негативна енергия, се появяват като следствие бедствията.

брех да му се не види..взе да намираш мъдрост в писанията на евреите.

всичко ,което адонай е дал като указание за начин на живот е в деварим.надявам се да знаеш,че соломон не е адонай и неговите притчи не са словото на адонай

Винаги съм виждала мъдростта там където я има.

Никъде не съм казала, че Соломон е Господ.

Ако отричаш неговите думи , то трябва да отречеш  думите и на останалите пророци от СЗ.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.