Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

надявам се да не учиш точно мен на иудаизъм :lol6: и прави разлика между соломон и пророците..соломон не е пророк и той не предава думите на адонай ,дори е наказан от него,затова ,че допуска служенето и  на други богове .наказанието е точно разделянето на иудеите в две отделни царства при синовете му......докато пророците/16 на брой в стария завет,разделени на големи и малки/ са точно обратното на соломон/чието име не е в списъка/.така ,че няма отричане на думите..има уточнение кой предава словата на адонай,а в случая това не е соломон...и позоваването ти на него,в смисъла на питането в предишния ми пост  , беше грешно .така,че програмата за живота на човека ,не е дадена от соломон ,а от адонай ,който е бил много преди соломон и това са правилата за живот на израилевите колена  и завета сключен на синай..

надявам се ,да не  изливаш словесна логорея,а просто веднъж да прочетеш и вникнеш в онова което ти се обяснява.

О, не, съвсем нямам намерение да уча никого на нищо.Да учиш юдаизъм е едно, да разбираш мъдростите казани в Библията, съвсем друго.

Да, права си, че Соломон не е пророк.

.........

Ето кои са библейските пророци от СЗ:

В Стария Завет, се съдържат боговдъхновените писания само на шестнадесет Еврейски пророци; четирима от тях: Исая, Еремия, Езекил, и Данаил се наричат "Големи пророци", а другите дванадесет "Малки пророци". Има различни мнения за хронологическия ред на пророците; по-надолу ние излагаме този, който се приема от повечето писатели. Всяко име е описано по-подробно другаде под особен член.

1. Йона, през царуването на Еровоам II, Израелския цар, което започва през 825г. Или през времето на Йоас, предшественикът на Еровоам II.2. Йоил, под Озия, Юдовия цар, около 810г. преди Р.Х., преди Амос и Осия да се явят на сцената.3. Амос, под Озия, Юдовия царя, и през последните дни на Еровоам II, Израилевия цар.4. Осия, под Озия, Йотам, Ахаз, и Езекия, Юдови царе, и под Еровоам и приемниците му, Израилеви царе. От около 785 до 725г. преди Р.Х.5. Исая, от последните дни на Озия, (758г. преди Р.Х.), до началото на Манасиевото царуване, (697г. преди Р.Х.).6. Михей, под Йотам, Ахаз, и Езекия, Юдови царе. Йотам започна да царува в 758г. преди Р.Х., а Езекия умря в 697г. преди Р.Х. Така Михей и Исая бяха съвременници7. Наум, в последната половина на Езекиевото царуване, и след Сенахиримовия поход. Между 710 и 700г. преди Р.Х.8. Софония, в началото на Йосиевото царуване, и преди разорението на Ниневия. Около 630г. преди Р.Х.9. Еремия, в тринадесетата година на Юдовия цар Йосия, (628г. преди Р.Х.). Той пророкуваше и на Селумово, Йоакимово, Ехониево, и Седекиево време, до превземането на Ерусалим от халдейците, (588г. преди Р.Х.). Предполага се, че той умрял две години след това събитие, в Египет.10. Авакум, в Юда, в началото на Йоакимовото царуване, (около 610г. преди Р.Х.), и преди идването на Навуходоносор.11. Авдий, по времето на падането на Ерусалим и пленяването на жителите му, (588г. преди Р.Х.), и преди опустошението на Едом.12. Езекил, отведен като пленник във Вавилон с Ехония, Юдовия цар, (599г. преди Р.Х.). Той започна да пророкува около 595г. преди Р.Х.; и продължи под Навуходоносор, до след четиринадесет години след превземането на Ерусалим в 588г. преди Р.Х.13. Даниил, заведен млад в Халдея, (606г. преди Р.Х.), в четвъртата година на Юдовия цар Йоаким. Той пророкуваше във Вавилон до края на плена, и вероятно свърши пророчествата си около 534г. преди Р.Х.14. Агей, се върна от плена в 536г. преди Р.Х., и пророкуваше във втората година на Дарий Истаспов, (520г. преди Р.Х.).15. Захария, Пророкуваше в Юдея едновременно с Агей, (520г. преди Р.Х.), и се вижда, че продължи след него да пророкува.16. Малахия, се предполага, че е пророкувал около 416г. преди Р.Х., в края на Неемиевото управление в Ерусалим.

....

Я, като си толкова спец по юдаизъм кажи, защо нито един от тези пророци малки и големи, не е наречен мъдрец ?Но за мъдростта на великият Соломон се носят легенди.Може да не е определен като пророк, но е в пъти по-велик от онези пророчета, на които Господ не е дал Мъдростта, а дарява Соломон с нея, за да я разпространява сред хората...за тези които имат очи да я виждат и уши да я чуват ! :)

...........

Царе 3

3:5 А в Гаваон Господ се яви на Соломона на сън през нощта; и рече Бог: Искай какво да ти дам.3:6 А Соломон каза: Ти показа голяма милост към слугата Си баща ми Давида, понеже той ходи пред Тебе във вярност, в правда и в сърдечна правота с Тебе; и Ти си запазил за него тая голяма милост, че си му дал син да седи на престола му, както е днес.3:7 И сега, Господи Боже мой, Ти си направил слугата Си цар вместо баща ми Давида; а аз съм малко момче; не зная как да се обхождам {Еврейски: Да излизам и да влизам.}.3:8 И слугата Ти е всред Твоите люде които Ти си избрал, люде много, които поради множеството си не могат да се изброят, нито да се пресметнат.3:9 Дай, прочее, на слугата Си разумно сърце, за да съди людете Ти, за да различава между добро и зло; защото кой може да съди тоя Твой голям народ;3:10 И тия думи бяха угодни Господу, понеже Соломон поиска това нещо.3:11 И Бог му каза: Понеже ти поиска това нещо, и не поиска за себе си дълъг живот, нито поиска за себе си богатство, нито поиска смъртта на неприятелите си, но поиска за себе си разум за да разбираш правосъдие,3:12 ето, сторих според както си казал; ето, дадох ти мъдро и разумно сърце, така щото преди тебе не е имало подобен на тебе, нито подир тебе ще се издигне подобен на тебе.3:13 А при това ти дадох каквото не си поискал - и богатство и слава, така щото между царете не ще има подобен на тебе през всичките ти дни. 

ПРИТЧИ СОЛОМОНОВИ

ГЛАВА  1

1:1 Притчи на Давидовия син Соломон, Израилев цар,1:2 Записани за да познае някой мъдрост и поука, За да разбере благоразумни думи,1:3 За да приеме поука за мъдро постъпване, В правда, съдба и справедливост,1:4 За да се даде остроумие на простите, Знание и разсъждение на младежа,1:5 За да слуша мъдрият и да стане по-мъдър И за да достигне разумният здрави начала,1:6 За да се разбират притча и иносказание, Изреченията на мъдрите и гатанките им

.........

Ние. Всеки един от нас си е избрал през какви страдания да мине, да преживее.

Всеки един от нас преди да дойде тук отново си прави т.нар. Карта на живота.

Малко трудно се свиква с тази мисъл. Знам.

Мен също не ме утешават много от мъките ми и перипетиите ми ама.

Трябвало е да ги мина, за да науча уроци.

Така е с всички ни.

Съветът ми е, да не вярваш сляпо на нещо казано от някой, без значение кой е той, а да го провериш логиччески чрез разума си, дали е възможно да е така.Мислиш ли, че някой би искал доброволно да се роди в място, където царят войни и мизерия и деца ежеминутно умират от глад и болести ?

Естествено е, ако имаш развитие и еволюираш, да те пратят да се родиш на по-добро място и да живееш по-добре...Това, че толкова хора продължават да се раждат и тънат в мизерия и невежество, говори, че при тях е нямало развитие и израстване. Нямало е осъзнаване.Така че, помисли преди да повярваш сляпо на нещо, казано от някой.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

и къде в иудаизма има понятие,"свети пророк"?

Аз съм православен Християнин и наричам както си е.

нямам против херли,нямам против..но все пак тук говорим за иудаизъм..а там такова понятие "свети",няма..уточняваме нещата...

иначе уточняваш ,че православните християни,сте "духовни евреи"..ами чудесно,никой не се оплаква от повече фенове :lol6: само ми кажи уважаеми,защо като духовен евреин не спазваш еврейските празници?

Съботата я спазвам, в Новия Завет не пише да се спазват други празници.

Само да доуточним, че  православните християни честват неделята със света литургия, където  в частта литургията на верните се твърди че по мистичен начин се съпреживява жертвата Христова.

Съботата също се отбелязва, но далеч не и се придава същата сакрална тежест.

Но как е тази работа при духовните евреи е комай друг въпрос.

Тва тия духовни работи са бая сложни.

Духовни евреи - чушь какая-то  

съботата е ден даден от бога,неделята от император Константин..

От апостолско време нататък Господният ден за вярващите е денят на Възкресението, неделята!Православната църква почита съботния ден, но го почита в евангелска светлина. Какво казва апостолът за съботата - че тя е сянка на бъдещето!А какво е сянката, ако не отражение на същностното, на най-важното, а именно на Христовото Господне възкресение.Във всички цитати в Новия Завет след Възкресението, където става дума за съботата, се говори не за събрания на християните, а за събрания на юдеите в синагогите.

....

то и аз да допълня,ако позолиш драги Бадр

съботата е ден даден от бога,неделята от император Константин..

....

А аз да попитам леко нахално може ли някой от светиите, в краен случай президент да даде още един ден, с удоволствие бих се отдал на още един ден блажено спокойствие :)

капитане,

да ти уточня и разясня,пък ти избирай

1 ако си вярващ иудеин-почиваш от петък вечер/слез залез слънце/  до събота вечер...... ядене,пиене и секс,четеш си книжки,разхождаш се,молиш се -не бараш никаква работа,телефони,компютър и още други работи изброени в писанията..но всички свързани с тормоза да работиш

2 ако си вярващ християнин-почиваш в неделя/дето е дадена от император Константин,служебно на империята,щото с религията няма никаква връзка/,почивката се изразява в следното :ставаш рано и работиш ,по полето,по дома ,по служба/ако така е решил началника/никакъв секс,ядене  /ако съвпада с пости-постиш/ ,пиене /ама,казваш ,че  пиеш с отвращение,щото ако покажеш ,че е удоволствие е грешно..за секса важи същото /молитви ...по възможност е  добре да идеш на църква-да те видят и да ги видиш, и с  клюкарско удоволствие да констатирате колко сте набожни.

3 ако си атеист..правиш каквото си искаш..единствения недостатък е,че ако си доволен от нещо, няма на кой да благодариш :tongue2:

4 ако изповядваш ислям..трябва да ти каже единствено компетентния тук   Бадр,ама общо взето и при тях е като при иудеите..все пак ,сме от един отец и вярата  ни пак е от един дадена

5 ако разчиташ на президента..то работата там е следната :дава примерно национални празници  три дни и следващите три седмици ги отработваш :tongue2:

избирай драги капитане..поне бог е дал свободна воля да избираме :)

Да ти кажа уважаема, най ми харесва подхода на атеистите,иначе шабатско пари да не пипам, християнско на вилата да работя, ислямското сигурно и то има разни ограничения, президентското съвсем не става, после да ти се отели вола. Ще взема да заложа на атеистичното и ако тръгвам да благодаря ще мина през всички знайни и незнайни, Иехова, Бог, Аллах, Буда, Шива, ако трябва и Кали :)

(особено на Кали, ама в либовната част) :)

Мързела винаги си намира оправдания, дори е писал и библейски текстове :)

Кептън, Кали реже тикви и си ги окача на пояса, каква либов та връзва...Ъъъ, да нямаш предвид чалга певачката :D

като  човек разбиращ иудаизма ,ти казвам директно..единствения твой пост който до тук има нещо общо с иудаизма е въпроса за изясняването на правописа на иврит..при това изречението ти е само наполовина вярно,всичко друго тук ти е пълен офтопик и желание да нагаждаш иудаизма към някакви си твои виждания за света.

преди всичко се научи ,че иудаизъм е историята на иудеите/вижда се ясно нали,от самото название/ ..иеховизъм е понятие родено в луда и ненормална глава и няма нищо общо с действителността.

в центъра на иудаизма е еврейския народ,неговите обичаи,неговия живот ,неговата връзка с бог ,неговия завет с тях  и затова древните му писания са за неговата история..останалия свят няма нищо общо с тях...освен упоритото желание да се нагаждат към тях .така,че спора с теб тръгна от там ,че господ е дал програмата за развитието на човека ..и когато те попитах каква програма,ти ми даваш като доказателство притчите на шломо. сега,за един човек който разбира иудаизъм, ти си пълен лаик и пляскаш глупости.обясни ти се защо ..защото програмата и промисъла на адонай за евреите, е завета им с тях,който определя и техния живот.да ми плещиш за шломо в случая е дълбоко невярно ,комично и не е никакъв аргумент в спора.

сега,ако трябва да ти изяснявам и за пророците,ще трябва като начало сама да се потрудиш поне малко от малко да се пообразоваш за иудаизма ...почваш отначало с разликата между пророци,апостоли,царе,военачалници и пр...защото във писанията на соломон, и на исус навин на амос,ишеяу и пр..има мъдрост..но разликата е,че едните предават думите на бог,а другите своето виждане за тях,през призмата на житейския си опит и не става въпрос пак да поставяш разлика между тяхната мъдрост и опитност  и да ми пействаш от гугъла кои са старозаветните пророци,защото аз такова нещо от теб не съм искала и защото  ги познавам в пъти по добре от теб и приеми този факт и бъди поне малко уважителна за това,че ти се обръща внимание...ако не за друго,то поне  защото от 5 часа сутринта мислиш  и си се събудила с мисълта за иудаизъм.

Нямам нищо против да разбираш иудаизма както ти харасва на теб, но темата е  "Юдеизъм за любопитни". Така че, всеки един потребител тук е свободен да любопитства на тема Юдеизъм и да представя своето виждане за него и да интерпретира писанията така както той ги вижда

Но най-жалкото е, че от този иудаизъм, за който имаш толкова претенции, че го познаваш добре, пропускаш Мъдростта, драга Вал.

А ето този твой цитат, ще си го запаметя, и ще го поствам на всеки един християнин, който твърди, че Библията е книга з а всички хора и за християните включително.И че библейският бог, е Богът на всички хора по света.

преди всичко се научи ,че иудаизъм е историята на иудеите/вижда се ясно нали,от самото название/ ..иеховизъм е понятие родено в луда и ненормална глава и няма нищо общо с действителността.в центъра на иудаизма е еврейския народ,неговите обичаи,неговия живот ,неговата връзка с бог ,неговия завет с тях  и затова древните му писания са за неговата история..останалия свят няма нищо общо с тях...освен упоритото желание да се нагаждат към тях .така,че спора с теб тръгна от там ,че господ е дал програмата за развитието на човека ..и когато те попитах каква програма,ти ми даваш като доказателство притчите на шломо. сега,за един човек който разбира иудаизъм, ти си пълен лаик и пляскаш глупости.обясни ти се защо ..защото програмата и промисъла на адонай за евреите, е завета им с тях,който определя и техния живот.да ми плещиш за шломо в случая е дълбоко невярно ,комично и не е никакъв аргумент в спора.

виж сега,драга ауми,

проблема при теб е ,че понеже не познаваш писанията,затуй не разбираш какво ти се обяснява...да не говорим и за свободните ти  интерпретации  ..

библейския бог е създал света и хората в него. в този смисъл ,той е бог, на всеки който го признава.

библейския бог,избра евреите за свой народ, и ги натовари с отговорност да разнесат истината за него ,до всички останали народи.няма друг народ,в света който библейския бог да е нарекъл свой народ...това е  народа ,който бог избра и обича и който народ постави като условие за получаване на благословия:

числа:

9  Благословен, който те благославя! И проклет, който те проклина!

иерушалаим ..заветната цел и блян за обединение  на евреите е наречен града на бога..градът ,който сам бог избра да обитава ..според писаното:

ишеяу:

14 Ония, които са те угнетявали, ще дойдат наведени пред тебе. И всички, които са те презирали, ще се поклонят до стъпалата на нозете ти, И ще те наричат град Господен, Сион на Светия Израилев.

3 И много племена ще отидат и ще рекат: Дойдете, да възлезем на хълма Господен, В дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си, И ние ще ходим в пътеките Му, Защото от Сион ще излезе поуката, И словото Господно от Ерусалим

13 Защото Господ избра Сиона, Благоволи да обитава в него. Публикувано изображение 14 Това, каза Той, Ми е покой до века: Тук ще обитавам, защото го пожелах.

и най важното ..според библията иерушалаим ще бъде бъдещето божие царство на земята..

захария :

3 Така казва Господ: Върнах се към Сион и ще обитавам всред Ерусалим; и Ерусалим ще се нарече град на Истината, и хълм на Господа на Силите Светия хълм.

8 и, като ги доведа, те ще се заселят всред Ерусалим; и ще бъдат Мои люде, и Аз ще бъда техен Бог, в истина и в правда.

с преименуването на яков на исраел:

битие:

27 А той му каза: Как ти е името? Отговори: Яков. Публикувано изображение

28 А той рече: Няма да се именуваш вече Яков, но Израил,

се получава и името на народа ,  който произлиза от този човек...и така,името на страната на този народ е дадено не от човека ,а от бог.

историята на исраил, е историята на народ който всеотдайно служи на своя бог и неговата воля..при това тази народ е минал през достатъчно изпитания,включително  идолопоклонство.

затова ти казвам ...стария завет е историята на израилевите колена и на никой друг . в стария завет християни няма и бог на име исус няма ..това е което ти се обяснява.

надявам се ,вече да ти стана ясно..и да можеш да ме цитираш където пожелаеш.

Драга ми, Вал. И аз им се чудя на тези ристиени дето искат да стават духовно обрязани евреи и на тези дето се натискат да стават евреи без да са родени такива, щото евреите били богоизбрани, та белким и те станат такива.

Библията, както и другите писания ме интересуват дотолкова, доколкото да открия парченцата от пъзела на Битието. Защото Бог и светът не могат да бъдат опознати само от една книга. За да разбереш Бог и света, трябва да отвориш съзнанието и сърцето си, и да приемаш мъдростта не само от едно писание, защото това страшно много ограничава и фанатизира човека.

Мързела винаги си намира оправдания, дори е писал и библейски текстове :)

Кептън, Кали реже тикви и си ги окача на пояса, каква либов та връзва...Ъъъ, да нямаш предвид чалга певачката :D

Прочети за тантризма и продължението на поколението...

въпреки омразата на християните към евреите

Омразата на тези, които се наричат християни искаш да кажеш, нали? По дефиниция, тези две думи не трябва да се срещат в едно изречение. А иначе да се възползваш от религия за политически или лични цели е много много човешко нещо.

Прочети за тантризма и продължението на поколението...

Може ли да дадеш връзка на български език :)

пък и голям кеф е да гледаш,как въпреки омразата на християните към евреите, половината им светци са евреи :tongue2:

Не само половината им светци, а и този който наричат техен бог, е евреин...И пророците са били евреи и самият Исус. Без Стария завет, не може да съществува и Нов и Исус, защото няма как без Старияя, да се навърже измането на Месия, който разбира се евреите отричат, че е истинския Месия. А пък и месия не означава бог. Но за тях Исус е и Месия и Бог.Но разбира се въпрос на свободна воля. Някои следват Буда, други Иисус, трети стават хиндуисти, четвърти кришнари, пети мюсюлмани и т.н.

Изборът на религии е голям. Всеки е свободен сам да избира на кое писание или теория  да вярва и кое да следва.

за индийските практики и вярвания,ше ти обяснява ауми в друга тема..тя ги разбира тия,работи..особено, как се посреща изневерил съпруг в 5 часа утринта с чаша топло кафе..направо се местете на другото място и аз идвам веднага:

:popcorn2:

О, може би ти си веща в тези теории...Ако някой има такива истории от живота си, нека ги разказва. Но мястото им не е тук, защото нямат връзка с поставените теми.Те стават по скоро за друг, по-посещаван раздел от форума...за празни приказки и пикантерии.

П. П. Ако искат модовете да се спазват правилата на форума, моля, нека първо те се научат да ги спазват и да не спамят темите като се заяждат с потребителите !

Не само половината им светци, а и този който наричат техен бог, е евреин...И пророците са били евреи и самият Исус. Без Стария завет, не може да съществува и Нов и Исус, защото няма как без Старияя, да се навърже измането на Месия, който разбира се евреите отричат, че е истинския Месия. А пък и месия не означава бог. Но за тях Исус е и Месия и Бог.Но разбира се въпрос на свободна воля. Някои следват Буда, други Иисус, трети стават хиндуисти, четвърти кришнари, пети мюсюлмани и т.н.

Изборът на религии е голям. Всеки е свободен сам да избира на кое писание или теория  да вярва и кое да следва.

О, може би ти си веща в тези теории...Ако някой има такива истории от живота си, нека ги разказва. Но мястото им не е тук, защото нямат връзка с поставените теми.Те стават по скоро за друг, по-посещаван раздел от форума...за празни приказки и пикантерии.

П. П. Ако искат модовете да се спазват правилата на форума, моля, нека първо те се научат да ги спазват и да не спамят темите като се заяждат с потребителите !

Да, но само Християните се спасяват.

Да, но само Християните се спасяват.

Това е само една теория....но няма никакво доказателство, че е така.

Това е само една теория....но няма никакво доказателство, че е така.

Във вярата няма доказателства, сам Иисус Христос е казал аз съм Пътят Истината и Животът, а каквото пише в Библията всичко е вярно.

Във вярата няма доказателства, сам Иисус Христос е казал аз съм Пътят Истината и Животът, а каквото пише в Библията всичко е вярно.

Не е вярно !

• 2 седмици по-късно...

как мислиш мила ми уит,

дали бих хвърлила в пространството думи,ако нямам куража да застана  зад тях. :whist:

ами хайде да опитаме.......берешит,шемот,бемидбар,вайикра,хадеварим...това е тора/петокнижието/...щедро ти оставям да избереш ,което искаш от тях и да видиш как ще ти го обясня,без сефироти,духовни фръцки и чупки :tongue2:

Добре - хайде пак да е Берешит, че ми е по-лесно. Другите не съм ги чела кой знае колко.

И напоследък пак ме замъчи един въпрос, само не го приемай като заяждане... Как точно се предава по майчина линия допълнителната еврейска душа? Нали е душа, сиреч нещо фино поне, как става, казвали ли са ти?

п.п. за духовните фръцки и особено "духовното натегачество", впрочем, сама себе си попитай защо го правиш. Шабата и всичко останало имам предвид, каквото е там. Нещо трябва да е обещано в замяна? На мен никой нищо не ми е обещавал, само бой, пълно невежество, тесни врати, иглени уши и други подобни.

Извинявай, остави. Сетих се междувременно какво казал Петко Славейков ли беше или някой друг - по повод страховете, че разни българи в Цариград взели да се обръщат в протестантското вероизповедание и притесненията на други, че българите щели да си загубят вярата в Бога. Той казал, че е невъзможно българите да загубят нещо, което нямат.

Националната идентичност и еврейските исторически традиции имат толкова общо с тези въпроси, колкото яденето на шаран на Никулден и други такива с християнството. Едно и също е. Българските особености също са неизтребими... :)

Редактирано от witness (преглед на промените)

както виждаш,драга ми уит, :) всичко е история,няма сефироти,няма духовни фръцки..не,че някой не може да ги измисли де,теее, ала бала кабалистите, нали е трябвало и те ,хляб да ядат :tongue2:

направих си труда,както пожела.видях много късно този ти пост.както и да е ..винаги когато пожелаеш, :) съм насреща да ти изложа моето виждане по въпроса.

приятен празник.

шабат шалом

Благодаря, че си направи труда. Приемам го като неопровержимо историческо доказателство и, както каза още в другата тема, да не го разтягаме повече.

Шабат шалом.

Цитат

Въобще, рибната и човешка кръв, както по закон не се забранява, във всяка смес с ястия се разрешава. В книгата Сулхан Орух, стр. 42, ст. 67, е казано ясно: „кръвта на скота и звяра да се употребява не бива, а кръв от човек, за наша полза — може“. Евреите уверяват, че това се отнася до болести, където кръвта се употребява от древността, като лекарство, но в тълкуванието на приведеното място се казва: „Християните отдавна са предупредени, но ние не трябва да се въздържаме от кръв, защото, така пише в книгата Тойсвюс“. На стр. 119, стр. 193: „не дружи с християнин там, където на тебе не е удобно… за да не узнаят за проливането на кръв“.

Затова Талмудът разрешава всяка обида, насилие и кражба от евреина срещу друговереца:

От ближния не отнемай нищо, както гласи заповедта, но ближният твой е евреинът, а не прочие народите на света.

Талмуд, кн. Сенхедрин, разд. 7, лист 59

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.