Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

...Може да се пие,да се яде,да се разхождаш,да се прави секс..кое е тук непосилното за изпълнение ...

Този шабат почва да ми харесва. И на мен не ми звучи непосилно :)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Ей виж го ,Глен ,взе да пише с малки букви, като евреин :lol6:

Мани.. Да ти имам опонентите. Да не познават иудаизма, понеже не са иудаисти е разбираемо. Но да не познават религията, която твърдят, че следват е неразбираемо, поне за мен.

Така и досега не съм си изяснил точно как е възникнала тази представа или догма в христянството. Има общо с неоплатонизма, както и с индуизма. В индуизма се казва, че Бог е триада или триформен (санскр. Тримурти). Трите ипостаса са Брахма (сътворението), Вишну (съхранението) и Шива (разрушението) и на склуптурите се изобразява като едно тяло с три глави, в средата е Брама (сътворителят), отдясно е Вишну (съхранителят), а отляво е Шива (разрушителят). Брахма представя раджас-гуна, т.е. желанието или страста, която е причината за възникването на света. Вишну е сатва-гуна или милосърдието и добротата, които съхраняват света. Шива е тамас-гуна или разрушителния огън и божествения гняв, който заличава света. Трите са едно, а едното се проявява в три аспекта. В Падма-пурана се казва: "Тъй като тримата са единство, благочестивият не бива да прави разлика между тях."

Тримурти го разбирам така. Всъщност тази тройка е единствената, която логично обяснява света. Всъщност е по скоро двойка, защото сътворението и разрушението е едно. Сътворението и разрушението са по висши от съхранението, те го създават и го унищожават. Възприятията, че светът е устойчив, са илюзорни. Светът е в постоянно движение. Той постоянно се твори и руши. Нашите сетива са устроени така, че да усещаме възникването като устойчивост, а изчезването въобще да не го усещаме. Възникването и изчезването са свободата, а илюзията за устойчивост е истината.

Ами, може и така да се интерпретира. Съгласен. Нека, обаче, да не правим оф-топик в темата, която е за иудаизма. Написах го понеже стана дума за троичния догмат в христянството, който подозрително напомня за тази източна представа за Бога и Вселената.

–––––––––––––––––––––

ПП Инак, тук става дума за трите гуни или качества на феноменалния свят. Когато са в равновесие няма творение или проявление. В материалната реалност сатва е финото и чистото (напр. слънчевата светлина), раджас е активното (напр. вулканите или гръмотевиците), а тамас е инертното (напр. скалите и камъните). В еволюционен план, сатва е потенцията, която трябва да се реализира. Тамас е пречката пред тази реализация, а раджас е силата, която побеждава тамас. Хората попадат в една от тези три категории в зависимост от нагласите си. Сатва се характеризира с покой и безпристрастност, раджас  с активност, а тамас с ленност и невежество. Последователността е тамас да се преодолее чрез раджас, а раджас чрез сатва. Накрая човек трябва да мине и отвъд сатва, за да постигне истинско освобождение, което се състои в осъзнаването на единството между Атман и Брахман., между индивида и Абсолюта.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Аз мога да ти кажа ,как е според иудаизма...... от 13 -те, принципи на вярата

ашем/бог/ е единствен и неделим

ашем няма образ и тяло.

ако ,трябва да говорим за триединството ,къде, кога и как е възникнало,то вярвай ми по добро и аргументирано  обяснение от това на Бадр,не съм срещала ,с ръка на сърцето го признавам :)

В коя тема е

ако ,трябва да говорим за триединството ,къде, кога и как е възникнало,то вярвай ми по добро и аргументирано  обяснение от това на Бадр,не съм срещала ,с ръка на сърцето го признавам :)

Къде?

ашем/бог/ е единствен и неделим

ашем няма образ и тяло.

И в исляма е така. Това го зная. То е близко до начина, по който в будизма се описва Дхармакая.

Ами, може и така да се интерпретира. Съгласен. Нека, обаче, да не правим оф-топик в темата, която е за иудаизма. Написах го понеже стана дума за троичния догмат в христянството, който подозрително напомня за тази източна представа за Бога и Вселената.

–––––––––––––––––––––

ПП Инак, тук става дума за трите гуни или качества на феноменалния свят. Когато са в равновесие няма творение или проявление. В материалната реалност сатва е финото и чистото (напр. слънчевата светлина), раджас е активното (напр. вулканите или гръмотевиците), а тамас е инертното (напр. скалите и камъните). В еволюционен план, сатва е потенцията, която трябва да се реализира. Тамас е пречката пред тази реализация, а раджас е силата, която побеждава тамас. Хората попадат в една от тези три категории в зависимост от нагласите си. Сатва се характеризира с покой и безпристрастност, раджас  с активност, а тамас с ленност и невежество. Последователността е тамас да се преодолее чрез раджас, а раджас чрез сатва. Накрая човек трябва да мине и отвъд сатва, за да постигне истинско освобождение, което се състои в осъзнаването на единството между Атман и Брахман., между индивида и Абсолюта.

Точно. Потенцията е покой и безпристрастност. Леността не е точно леност, а е по скоро отказ от съмнение в истината. Появява се едно неудовлетворение, което подбужда към безпокойство и активност. Именно тази активност, може да доведе до съмнение в истината и съответно откритие, че не може да има абсолютна такава. 

мисля,че беше тук:

http://www.kaldata.com/forums/topic/222532-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%81-%D0%BC%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8/

нищо не пречи ,ако се интересуваш,да помолиш  Бадр,да обясни пак.Рядко се среща човек,който изповядва Ислям,да е толкова добре запознат с догматите на християнството

Много страници. Ще потърся. А ако го напише пак, няма да е лошо. Всъщност най интересното в религиите е интерпретацията на догмите, като техни първоначала. Това е и най трудно за осмисляне, защото обикновения стил на доказване на следствия от предизвикващите ги причини е неприложим. Тук подхода е в моделиране на различни представи, докато постепенно се напаснат най удовлетворителните.

нищо не пречи ,ако се интересуваш,да помолиш  Бадр,да обясни пак.Рядко се среща човек,който изповядва Ислям,да е толкова добре запознат с догматите на християнството

Аз го помолвам, но той дали ще ми види поста? Инак, в линка, който даваш откривам следните думи на Бадр: "За трите лица пише в неоплатонизма, и от там навлиза в християнството.А Библията напротив, категорично опровергава подобни твърдения."

Което писах и аз по-горе. Иоан или този, който е писал въпросното Евангелие е заимствал идеята за Логос или Словото (има и конотация на Светлина и Живот) от неоплатонизма и го е приложил към старозаветната представа за единния и неделим Бог. И е станала такава каша, че до днес не могат да решат кой от кого изхожда, едновремено ли са възникнали или последователно и прочие. Това е въпросното филиокве, което е формалния повод за разделяне на Църквата, както всички знаем.

Има, обаче, нещо по-дълбоко. Платонизмът и особено неоплатонизмът са плод на източни влияния, а не чисто гръцко изобретение.

И е станала такава каша, че до днес не могат да решат кой от кого изхожда, едновремено ли са възникнали или последователно и прочие. Това е въпросното филиокве, което е формалния повод за разделяне на Църквата, както всички знаем.

Не е съвсем формален.

"Кроме того, в 1982 г. Смешанная международная комиссия по богословскому диалогу между Римо-Католической Церковью и Православной Церковью приняла текст, в котором католики согласились с правотой традиционно-православной формулы: “Мы можем сказать сообща, что Дух исходит от Отца как единственного источника в Троице”. Этот текст был повторен и в 1996 г. в официальном разъяснении, которое по распоряжению Папы дал Папский совет по содействию единству христиан.  Соответственно, можно лишь поразиться тому мужеству и той безграмотности, с которыми русские фило-католики (формально оставаясь православными священнослужителями) отстаивают тот догмат, который перестали защищать сами католики."

http://azbyka.ru/religii/Kuraev_vyzov_ekumenizma09-all.shtml

Впрочем статията е интересна и изчерпателна :)

Напоследък дякон К. започна да ми става симпатичен, след като го напъдиха отвсякъде.

За кого? :rolleyes:

Е, то е ясно. Може да е за мислещия или за изследващия или за интересуващия се или за този който плаща.

Когато става въпрос за интерпретация на първоначала, независимо дали в религията или в нещо друго, винаги стигаме  до критерия за удовлетворителността. Един приятел казва за това - "Истината е въпрос на вкус".

Де равина да хранеше вярващите(през цялата година), а не обратното. При това с вкусни гостби, а не със сладки и горчиви притчи :D

Проблема идва от многото фалшификации и неточни преводи на стария завет,в много случаи не предаващи точно смисъла на оригиналните текстове

Това винаги е проблем, да, но най-често е в изправността на "собствения приемник".

И както се казва в едно стихотворение ... "нашият живот е само превод/на един познат оригинал".

За някого е проблем, за друг не - че не християнството е произлязло от юдаизма, а че християнството и юдаизма имат общ източник: някъде отвъд познатата история и Червено море.

за мен,не е проблем да чуя твоята гледна точка по въпроса, къде е този източник?

имаш много грешна представа за това :P

Това би могло да ми е желание, не е представа как стоят нещата. Синагогите са много богати. Могат да си го позволят. А ако не могат, да го правят чрез чудеса ;)

Виждал ли си синагога,как изглежда  отвътре?

Не синагогите,общностите са богати. :wink12:

пп равина служи на общност..тя го и контролира

Олеле! А къде остана Бог в уравнението? Не е ли "божи" служител и евентуално напътстващ стадото. Щото както си го написала...Търговците пак продават (в)храма!

Олеле! А къде остана Бог в уравнението? Не е ли "божи" служител и евентуално напътстващ стадото. Щото както си го написала...Търговците пак продават (в)храма!

Що бе? Демокрация има, както го е написала.

Що бе? Демокрация има, както го е написала.

В Заветите демокрацията, доколкото такова нещо въобще има, води обиковено до погрешен избор=грехове, които пращат директно в чистилището. Нека за момент да предположим че има такива неща+...прераждане и директно спомняне(или липса на забравяне) на всичко случващо се в процеса на нещата. Ммм, да речем само при евреите, или само при някои от тях, които знаят начин да го постигат. Ако е така, явно на тях мъките в ада са им харесали и имат особени желания за отново и отново. Нещо като  ммм, хм, фетиш.

за мен,не е проблем да чуя твоята гледна точка по въпроса, къде е този източник?

Аз се сещам за Годфри с неговия "Анакалипсис", но Уит може би има предвид нещо друго.

Според друг американски изследовател Джийн Матлок - източникът на всички религии, включително и в Иудаизма, е Бог Ишвара. Линк към книгата за дърпане: http://dox.bg/files/dw?a=ee043ca438

синагогата не е храм,тя е молитвен дом.Това ,което за евреите е храм е свързано единствено и само с втория храм,от който днес ,в Йерушалаим е останала част -стената на плача.В този смисъл,равина не е свещеник .Той е със статут на духовен и житейски  наставник,който отговаря дори и и за напътствия относно храната на вярващите.

Охлювите кашер ли са или не?

Той е със статут на духовен и житейски  наставник,който отговаря дори и и за напътствия относно храната на вярващите.

Отдъхнах си. Все пак за нещо отговаря. Но как преди, по времето на Исус, е имало равини, служещи в ммм, правилният храм, които явно са били нещо повече от наставници(или те са се превъзнасяли сами за нещо повече) и как след разрушаването на този храм, някак си пак има равини, но само за учителствуване. Къде и как  е решено понижаването в "длъжнст".

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Отдъхнах си. Все пак за нещо отговаря. Но как преди, по времето на Исус, е имало равини, служещи в ммм, правилният храм, които явно са били нещо повече от наставници(или те са се превъзнасяли сами за нещо повече) и как след разрушаването на този храм, някак си пак има равини, но само за учителствуване. Къде и как  е решено понижаването в "длъжнст".

Чакай малко. Валкирия казва нещо много важно, ако съм я разбрал правилно. То е, че равинът не е посредник между човека и Бога, а един вид учител. Това е нещо доста различно от ролята, която има един христянски свещенник. Изключвам протестантите, при които е по-различно

Чакай малко. Валкирия казва нещо много важно, ако съм я разбрал правилно. То е, че равинът не е посредник между човека и Бога, а един вид учител. Това е нещо доста различно от ролята, която има един христянски свещенник. Изключвам протестантите, при които е по-различно

Ц! Каза, след разрушаването на храма от римляните(или от земетресението по време на смъртта на кръста), или поне аз така го тълкувам. Защото по начина, който са описани действията и почините, докато Храма в Йерусалим е бил "на мода" и в цялост, равините в него са имали, или са си самовъзлагали, някакви по-високи, ммм... отговорности.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.