Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Да, по скоро да се отхвърли абсолюта. Бог не може да бъде истината като абсолютно ограничение. Бог е като това, което е. Едновременно е и не е. Безкрайна възможност. Безкрайна мощ. Безкраен потенциал. Има го и го няма. Чистата нестабилност. Свободата, даваща възможност да се наруши ограничение, да се извърши грешка.

А иначе най добре да си остане като въпрос към познаващите юдеизма.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Остави го тоя Матлок и Ишвара. :P На върха на индийския пантеон не стои Ишвара , а Индра.Индуистката религия е политеизъм.

На мен ми допадат различни гледни точки, а и Матлок интелигентно търси доказателства за теорията си.

Относно индийската религия може да се каже още много, но не мисля, че тук е мястото. Споменах Матлок, защото се сетих, че той прави етимологична аналогия с Ишвара, Йешу и Яхве.

Също си мисля, че на евреите не им бил чужд и непознат Зороастризма, а той е една от най-древните монотеистични религии. Същото можем да кажем и за култа към Амон Ра на Ехнатон - горе-долу по времето, когато Мошето извежда иудеите от Египет.

Валкирия, може ли да те помоля за повече информация във връзка със символа-звезда, който ползвате?

Всичко, каквото знаеш за него, ще ми бъде интересно да науча, тъй като попаднах на един текст в нета, който твърди, че звездата на Давид е ведическата Гопал Янтра? Ето и линк към въпросната статия: http://www.yadavhistory.com/jew_connection

Не се опитвам да ви изкарам индуси, споко. :D Просто съм адски любопитен човек и ме интересува всичко, включително и символиката - евентуално как се е пренасяла и разпространявала.

Ще дам и линк към още една книга, която подържа същата теория: http://abrahambenhur.com/jewish_indian.html

Редактирано от дакини (преглед на промените)

Много съм ти благодарна,че след толкова спам ,ни даваш думата.

Формулирай въпроса по ясно,ако обичаш?

Съжалявам, няма да се повтори.

Дали бог е абсолют, дали е ограничен субект или е свобода и всемогъщество

Може тая звезда да е някой паднал метеорит. Камък като оня къде беше...в една от Мюсулманските свети места. Може да е по-малка и да е опраскала някоя от митичните героини и тя да е родила непорочно. Нещо като теорията за панспермията. Разпространението на живота чрез ДНК и РНК в метеорите. 

П.П. Забравих: :):P

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Може тая звезда да е някой паднал метеорит. Камък като оня къде беше...в една от Мюсулманските свети места. Може да е по-малка и да е опраскала някоя от митичните героини и тя да е родила непорочно. Нещо като теорията за панспермията. Разпространението на живота чрез ДНК и РНК в метеорите. 

П.П. Забравих: :):P

Ще цитирам Йосиф Флавий: http://penelope.uchicago.edu/josephus/apion-1.html един от изворите, които дават подобни линкажи за евреите I-22,  Аристотел издига следното твърдение:

For Clearchus, who was the scholar of Aristotle, and inferior to no one of the peripateticks whomsoever, in his first book concerning sleep, says; that “Aristotle his master related what follows of a Jew;” and sets down Aristotle’s own discourse with him. The account is this; as written down by him: “Now for a great part of what this Jew said, it would be too long to recite it. But what includes in it both wonder and philosophy, it may not be amiss to discourse of. Now that I may be plain with thee, Hyperochides, I shall herein seem to thee to relate wonders; and what will resemble dreams themselves. Hereupon Hyperochides answered modestly, and said, for that very reason it is, that all of us are very desirous of hearing what thou art going to say. Then replied Aristotle: For this cause it will be the best way to imitate that rule of the Rhetoricians, which requires us first to give an account of the man, and of what nation he was: that so we may not contradict our master’s directions. Then said Hyperochides, Go on, if it so pleases thee. This man then [answered Aristotle] was by birth a Jew: and came from Celesyria. These Jews are derived from the Indian philosophers. They are named by the Indians, Calami; and by the Syrians, Judæi: and took their name from the country they inhabit; which is called Judea. But for the name of their city, it is a very aukward one: for they call it Jerusalem.

Кои са тези евреи,за които се казва, че произлизат от Индийските философи?

Мегастен, древногръцки пътешественик, по поръчeние на Селевка заминава за Индия, също подава подобна информация в своята "Индика", че евреите са местна секта/етнос, наричани Калани в Индия. За съжаление цялото произведение не е запазено, а само някои негови фрагменти в трудовете на Диодор, Страбон и Ариан - инфо уикито. Не разполагам с достоверен източник в тази връзка, към който да дам препратка, освен Анакалипсис на Годфри Хигинс.

ПочЕти същото четем и на този линк: http://www.jewishencyclopedia.com/articles/1774-aristotle-in-jewish-legend

На стената в центъра ,стои закачена завеса ,на нея се намират емблемите на 12 исраилеви колена

А на завесата на Храма(тъй де вторият Храм, в тази връзка кой е първият Храм и какво е станало с него. Дали първият Храм е планината на която Мойсей е получил заповедите?)) имало ли е нещо извезано на иудейска тематика(дали не е бил златният телец)  :rolleyes:  и как е свързано, ако е свързано с темата. Какво е символичното значение на разцепването(или разкъсването на завесата при смъртта та Исус)

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Едва ли ,християните предполагат ,че точно в Третата си книга ,Ездра им "създава" Исус, и който има очи да чете и мозък да осмисли нещата,ще види че точно исраелтянина Ездра им внушава  образа на "оня юношен бледен", който ще възлага венци на главата и ще раздава правосъдие и точно този теолог ще създаде религиозна доктрина обособена вече като нова християнска новозаветна библия-евангелие..тези  писания ,теолога е достигнал от непосредствените си наблюдения върху синхронните изменения на западно семитския монотеизъм..затова и третата книга на Ездра е включена в писанията на християните,и се явява протохристиянска свещена книга, а  семитския теолог Ездра,всъщност е първият християнски апостол,който половин хилядолетие преди официалното  "раждане " на Исус ,го създава :wink12:

valkiria,как ти ражда главата такива прозрения?нарочно споменаваш точно третата книга,чак пък и подчертана!правилно си написала--кой има очи да чете и мозък да осмисли

Колежке, какво искаш да ни кажеш. С примери от писанието - моля! Ако не тук евентуално в подходящата тема. :rolleyes:

Дакини,

тук ,май нищим религията,а не историята..ама, нищо не пречи,като ти напира отвътре ,да ти отговоря :whist:

Защо си търкам аз клавиатурата да ти обяснявам,няколко поста по напред,като в отговор ми връщаш  легенди  и митове.Нали ти писах  кои са иври,евреи, и хабиру,кога и кой и по какъв повод ги е нарекъл jew Какъв е тоя Аристотел дето нарича хабиру:Jew и то,няколко века по рано,преди това наименование да бъде дадено  и да бъде споменавано.

Единия линк дето си го дала ,откровено си пише "еврейски легенди"..та там ,има писано даже и за евентуалния еврейски произход на Аристотел от племето на Вениамин и пикантерията,че може би е бил любовник на жената на Александър.

Не съм се и зачитала по подробно,понеже ми е чудно ,защо подценявате евреите,че нямат памет откъде са дошли  и как са се формирали като народ.

Ами,че най елементарното ,бе драга..четете Тора,тя е историята на евреите,чети Битие,четете Патриарсите..черно на бяло,си е писано,кой ,откъде и кога?!!!какво ми се дава за пример един елинизиран египетски жрец Манетон ,дето объркал евреите с хиксосите,прогонени от Египет заради проказата и тогава се забелязва съживяването на старите предания за чумата,"привнесена от азиатците"...после пък ще приравнят Мойсей с Ехнатон или пък с някакъв египетски жрец  и прр.пр..

Като ли любопитна и искаш да пиеш от извора,иди се разкарай до някоя синагога,в цял свят уредбата вътре е една и съща.

На стената в центъра ,стои закачена завеса ,на нея се намират емблемите на 12 исраилеви колена,разгледай ги и виж историята,произхода и движението на племената..ако не можеш да идеш,да ти постна, аз тук една снимка,да я гледаш и да мислиш,че друг път да не ми цитираш  фантазии 

Ей, не се дразни, това не е целта ми. Питам от любопитство и за да си сверя часовника, а не правя опити да внушавам. Не мисля, че е възможно да се говори, за който и да било народ или етнос, ако не се познава историята му. Отделно, че тази история непременно се преплита и с историята на други народи. Религията също е история, а в много случаи и легенда. Историците затова не пренебрегват легендите, а търсят начин или да ги потвърдят с доказателства, или напълно да ги отхвърлят поради липса на такива. Затова не смятам Тората за единствен източник. Логично е да има и други източници. Но ще се радвам да постнеш снимката, за която споменаваш - ще бъде само от полза. Поне на мен, вярвам и на други.

Напълно е възможно историята на иудеите да е много по-богата от написаното в Тора. Ето каква информация има на този линк: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_India И от него се вижда, че с думата "евреи", хабиру, хиксос, шасу и т.н. са различни наименования на един и същи етнос. Ти самата призна, че евреите в Египет не са били евреите, за които се говори след завоюването на ханааската земя, тъй като става дума за различни племена или колена, но с общ корен.

Хората имаме това качество да забравяме, както и да преправяме и нагаждаме фактите, а други да заличаваме. Отделно трудно се подържа връзка между хора от един етнос, които са се пръснали къде ли не. Както се вижда от линка, напълно е възможно представители на някои еврейски колена да са се заселили в индийските земи преди хилядолетия и може би точно за тези евреи се споменава в творбата на Йосиф Флавий? Все пак с Индия в онези времена много се е търгувало, а и в Индия евреите не са били дискриминирани чак до идването на португалците, както се посочва в линка. Което съвсем не дава основания да се твърди, че евреите произлизат от индийските земи, но някои историци може и да строят погрешни теории на тези факти/легенди. Затова им се казва теории - непроверени или недостатъчно подкрепени с доказателства факти. Към това като добавим, че наименованията на вашия народ през вековете са богати и разнообразни, допускането на грешки дори и от съвременници на определени периоди в историята е напълно вероятно.

Не се сърдя, когато някой ми задава въпроси, защото с това заявява нескрития си интерес към неща, от които и аз се интересувам. На кого да задам въпросите си с легендите, ако не на теб? Нали целта е винаги по-широко познание?

Редактирано от дакини (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Кои са 72 /седемдесет и две/ - те имена на Бога, според Юдаизма?

• 2 седмици по-късно...

Взе да проявяваш някаква привързаност към бога на исраелтяните :tongue2: Неговите имена отразяват неговите качества.Едно е най9важното и всъщност името, което знаят само посветените ..но не е дадено на всеки да го знае.

О, привет драга, Вал! :)

Винаги ми е била интересна юдейската мистика.

А с израза "бога на исраелтяните", искаш да ни кажеш, че този бог, си е само ваш ли?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Иудейската мистика е кабала ..ала бала :tongue2:

Колкото до  Ашем ,има разлика разбира се..християните хранят бога си,Ашем храни исраелтяните :wink12::tongue2:

Ха ха , вярно е май това, което казваш. :D

Но някои от тях си мислят, че техният Христос, и вашият Ашем/Йехова, са едно и също.

Христос е син Божи, и е част от светата Троица. Отец, Син и Светия Дух.

Може на някой друг бог, но не и на юдейския.

Техният Христос е бяла пуканка. :tongue2: Според феновете на антииудаизма, Иеова е черна пуканка.

Всички обичат пуканките да са бели,но истината е че само черната пуканка пази сърцевината на едно зърно.!!!!!!!!!!!!!!!! :wink12:

Ти като по-просветена в материята, може би ще ни обясниш защо е бил създаден Новият Завет, защото там се казва, че ако Стария завет е бил без недостатъци, е нямало да има нужда от Нов.

Евреи 8:7

Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори.

Но пък тук има огромно противоречие, защото в Стария Завет, Бог заповядва всичко казано там да се изпълнява, без да се прибавя, нито отнема от него.

Второзаконие 12:32 

Внимавайте да изпълнявате всичко, което ви заповядвам; да не прибавяте към него, нито да отнемате от него.

Техният Христос е бяла пуканка. :tongue2: Според феновете на антииудаизма, Иеова е черна пуканка.

Всички обичат пуканките да са бели,но истината е че само черната пуканка пази сърцевината на едно зърно.!!!!!!!!!!!!!!!! :wink12:

Не разбрах нещо гатанката, но все пак - след термична обработка всички са бели. Освен неразпуканите. И ако продължа по сравнението, по дух по-скоро индийско някакво, нали целта е зърното да не пониква повече... тук. Обаче, какво значение има, след като пуканките са преброени и изядени от Него отпреди свят да се създаде. Така де ;) 

Не разбрах нещо гатанката, но все пак - след термична обработка всички са бели. Освен неразпуканите. И ако продължа по сравнението, по дух по-скоро индийско някакво, нали целта е зърното да не пониква повече... тук. Обаче, какво значение има, след като пуканките са преброени и изядени от Него отпреди свят да се създаде. Така де ;)

А аз бих казала, че всички зърна минали термична обработка, без значение бели или черни - са мъртви! :)

Истинското зърно е живо. Т.е., истинският Бог никога не може да се превърне в пуканка - нито в бяла, нито в черна.

Но в някои човешки фантазии, Бог може да се превърне и в пуканка, и в човек, и в слон, и в какво ли не... :weather1:

• 3 месеца по-късно...

Аз не отбирам много от религия, но случайно попаднах на това:

«O, народ (т.е. Дети Израиля), войди в Святую землю, которую Аллах назначил тебе» (КоранСура 5 – «Трапеза», стих 21), и его слова: «Мы сделали детей Израиля наследниками земли» (Коран, Сура 26 – «Поэты», стих 59)

За повече информация източника: http://morgulis.tv/shejx-axmad-advan-chto-govorit-koran-ob-izraile/

Капитане,

какво по точно искаш да знаеш в тази връзка?

Аз? Нищо, просто горния цитат показва някои неща, примерно защо едни хора живеят (и трябва да са там) на една свещена земя :)

Та го давам само за информация за размисъл за някои хора (не за теб, разбира се)

Да де, но написаното няма нищо общо с Израел като държава и евреите. Израел е име дадено в последствие на Яков, един от библейските патриарси. В Корана това може да означава всички мюсюлмани, а в по-широк смисъл може да се тълкува и като всички хора.

Да де, но написаното няма нищо общо с Израел като държава и евреите. Израел е име дадено в последствие на Яков, един от библейските патриарси. В Корана това може да означава всички мюсюлмани, а в по-широк смисъл може да се тълкува и като всички хора.

О, стига със свободни интерпретации. Или четете и осмисляте или се въздържате от дискусия....

Който има очи да гледа, който има уши да слуша

О, стига със свободни интерпретации. Или четете и осмисляте или се въздържате от дискусия....

Който има очи да гледа, който има уши да слуша

Кое точно е свободна интерпретация?

35:1 След това Бог каза на Якова: Стани, иди на Ветил и живей там; и там издигни олтар на Бога, Който ти се яви, когато бягаше от лицето на брата си Исава.
35:2 Тогава Яков каза на домочадието си и на всичките, които бяха с него: Махнете чуждите богове, които са между вас, очистете се и променете дрехите си;
35:3 и да станем да отидем във Ветил, и там ще издигна олтар на Бога, Който ме послуша в деня на бедствието ми и беше с мене в пътя, по който ходих.
35:4 И тъй, те дадоха на Якова всичките чужди богове, що бяха в ръцете им и обиците, които бяха на ушите им; и Яков ги скри под дъба, който бе при Сихем.
35:5 След това си тръгнаха; и страх Божи беше върху градовете, които бяха наоколо им, така че не преследваха Якововите синове.
35:6 И тъй, Яков дойде в Луз, (който е Ветил), в Ханаанската земя, той и всичките люде, които бяха с него.
35:7 И там издигна олтар и наименува мястото Ел-Ветил {Т.е., Бог на Ветил.}, защото когато бягаше от лицето на брата си, там му се яви Бог.
35:8 По това време умря Девора, Ревекината бавачка, и я погребаха под дъба, по-долу от Ветил; за това се наименува Дъба на Плача {Алон-вакут.}.
35:9 И Бог пак се яви на Якова, след завръщането му от Падан-арам, и го благослови.
35:10 Каза му Бог: Името ти наистина е Яков; но не ще се именуваш вече Яков, но Израил ще ти бъде името. И наименува го Израил.
35:11 Бог му рече още: Аз съм Бог Всемогъщий; плоди се и размножавай се. Народ, даже редица народи ще произлязат от тебе, и царе ще излязат от чреслата ти;
35:12 и земята, която дадох на Авраама и Исаака, на тебе ще я дам; и на потомството ти след тебе ще дам земята.
35:13 Тогава Бог се възнесе от него, от мястото, гдето му говори.

Това е от Битие 35 глава, което нито мюсюлманите, нито християните отхвърлят. Всички, които почитат Бог могат да се смятат за синове на Яков, т.е. Израил. А ако някой търси историческа истина в Битие, вкл. в 12 те израилтянски племена, 10 от които изгубени и т.н. мога да му задам някои въпроси, на които съм сигурен, че няма да може да отговори.

Мюсюлманите дали мислят като теб. Все пак те признават петокнижието и евангелието, въпреки че правят това с някои разлики в тълкуванието. Това, че ти си приела, че израилтяните от Библията са единствено съвременните евреи, не означава, че действително е така.

Да вярваш че религията на твоето племе, на твоя камъняк, на твоите предци е истинската религия - е емоционално и ирационално твърдение, звучащо по детски или "кой е по-по-най", далеч от всякаква разумна логика, твърдение неразличаващо се коренно от вярванията на други племена, отличаващо се единствено с неимоверно раздутия балон на национално его, който рано или късно ще се спихне, както се е спихвал вече много пъти, за справка световната история или алия и йерида.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.