Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 7 минути, capnemo написа:

Това би било вярно ако приложим елементарната логика. Само че когато става дума за религията нещата никога не са прости и елементарни. Мисля има писано достатъчно (и в този форум и из интернет) защо исраелтяните имат повече заповеди от християните.

Макар че и условността че Бог е един за тези религии не е напълно вярна. В християнството се вярва в божието триединство, докато в юдеизма само в Бог. И ако намериш и си преведеш исраелските заповеди ще прочетеш че Бог е един

Ах, да, пропускам, че вярата не изисква нито логика, нито доказателства.

В Християнството, няма три бога, а един Бог с три лица, или един триединен Бог, който би трябвало да е същия в който вярват и евреите, т.е. юдеите.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 38 минути, Aumi написа:

ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО РИМЛЯНИ
[1:21]  Понеже те, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха, а се заблудиха в своите помисли, и неразумното им сърце се помрачи;
[1:22]  наричайки себе си мъдри, те обезумяха,
[1:23]  и славата на нетленния Бог измениха

в Библията пише, „Този, който отрича Сина, същия няма Бащата: но този, който признава Сина, има и Бащата.“ Ако евреите не вярват в Сина, Библията казва, че нямат и Бащата. Тогава, кого имат? Някой друг. Фалшив бог. Следователно, те не почитат същия Бог, които почитаме ние. Някой хора ще кажат, „О, те почитат Бог Бащата, просто не признават Исус“, но в Библията пише, че е невъзможно, да почиташ Бащата, ако не признаваш Сина.

преди 37 минути, Aumi написа:

Ах, да, пропускам, че вярата не изисква нито логика, нито доказателства.

В Християнството, няма три бога, а един Бог с три лица, или един триединен Бог, който би трябвало да е същия в който вярват и евреите, т.е. юдеите.

А защо не погледнеш на нещата от различна гледна точка, Ауми. Да допуснем, че има един Бог, който е Творец на Вселената, съществата и всичко друго, но този Бог се възприема различно от последователите на различните религии, демек някой го мислят за триединен, други за единен, трети считат, че е множествен и т.н. Също както една роза, която се наблюдава от различни посоки, разстояние и при различна осветеност, изглежда различна. Следователно, няма проблем, че различните религии описват въпросния Бог различно.

преди 23 часа, valkiria1 написа:

здравей ,  Шана това!!!!!!!!!!
...

Шана израхит това!

Шана това е когато се папкат ябълки с мед, докато на "гражданската" може тихо да глозгаш джолани от хазир. Ёлка тоже може. Пингвините и сфарадим-ите обаче са бетон,  това било хаг ноцри и го приемат негативно.

преди 11 минути, scepsis108 написа:

А защо не погледнеш на нещата от различна гледна точка, Ауми. Да допуснем, че има един Бог, който е Творец на Вселената, съществата и всичко друго, но този Бог се възприема различно от последователите на различните религии, демек някой го мислят за триединен, други за единен, трети считат, че е множествен и т.н. Също както една роза, която се наблюдава от различни посоки, разстояние и при различна осветеност, изглежда различна. Следователно, няма проблем, че различните религии описват въпросния Бог различно.

Да, Скепс, всяка една религия се е опитала по свой начин да представи своите представи и да проектира своите виждания за Сътворението и Първоизточника на нещата.
За мен няма проблем, кой в която интерпретация иска в тази да вярва, стига между самите вярващи да няма проблеми.

С лични нападки няма как да промениш фактите, а те са очевидни - еврейската духовност произлиза от Древнобългарската първа човешка духовност. И много духовни наименования в еврейския език са Древнобългарски по произхода си - като се започне от Бога Яве (Явилият се бог на Мойсей, Ма Аза от Мизия, Древнобългарската земя на Азковците, хората на Ма, Богинята Майка на Природата на древните българи Мизите). 

И обрязването не е религиозен признак - то е хигиенен признак, който се е наложил в предвид топлия климат, където отишлите на юг древни българи йеудимите са заварили в земите на Палестина ( БалАзТа-на), земята на БалАза Бога Слънце на Древните Българи.

Aliya, Убеден съм, че ще оревеш форума, че лично те нападам, но аз, нямам нищо против теб, държа да го подчертая. Нито те познавам, нито те виждам, просто коментирам мненията ти. Няма как да имам нещо лично, към някакви си там пиксели. Не ли?

Не само това ти мнение, а въобще цялото ти пръстописане е, меко казано дебилно....Пропито е, от комплексарщина, преиначаване на факти и документи и въобще cenzored/надявам се че се досещаш, какво самоцензурирах - всъщност това цензурираното е голям принос на българското в световната култура....

Ако наистина мислиш и вярваш в това, което постваш....съжалявам, ама може да ме докладваш, защото следващия път, няма да се цензурирам....

Искрено се надявам, че всичко е просто забавление и че пишеш тези простотии, за да става весело. Но пък и всяко веселие, си има някакви граници, все пак.

Приятна ти вечер и се надявам, че имаш заченки на разум и ще се поспреш за малко.Защото, честно ти казвам - излагаш се.

И до днес е запазено почитанието към Древнобългарския Бог Слънце в еврейските синагоги, които все още съдържат изображения на Бога Слънце, впрегнал в Колата си четирите коня на четирите сезони. Юдейският Бог Ел/Ал и Мюсюлманският Бог Алла са всъщност древнобългарският Бог Бал Ази или още Бог Сурва, Богът на Аленеещото Слънце!

Според Хигинс канааните почитали Бога Слънце като Бог Ал (Ал-Ален, Яркосветещ). Древните българи по нашите земи още преди разселването си по света също са го наричали Бог Ал или просто Бал Ази (Слънчевият Аз - Вътрешната същност на всичко). Днес БалАзи е известен като тракийският Бог на светлината Белис. Бал е и в наименованието на най-голямата ни планина - Балканът. Планината на Бога Слънце БалАзи е Балканът. С годините и епохите, както и с отдалечаването на народа ни от най-древните си духовни традиции Бал постепенно е загубило своето оригинално значение на Бога Слънце и е станало единствено синоним на велик, голям.

Интересното е, че Бог Ал се среща и в Свещените книги на юдеи и мюсюлмани. В Свещените книги на евреите се говори за Бог Ал, който неправилно е преведен като Ел в английските преводи (Разбулената Изида, Елена Блаватска). Ал е оригиналното название и на мюсюлманския Бог - Алла (от Ала, Ален).
Бог Ал, Бал Ази е доказателството, че всички днешни световни религии са произлезли от една единствена древна духовност - първоначалната божествена духовност на древните българи, първите човеци на Земята, чедата на Бога.

Да добавя, че от Сурва индийците са заимствали името на бог Сурия - бога на слънцето. Също така Ишвара, който представлява Брахман обединен с Мая произлиза от българската дума извара, което е символ на същността, на духа. За Ярило - славянския бог е ясно, че произлиза от българското "ярък", което идва от яр, ур - светлина. Името на месопотамския град Ур също е с български произход. Добре е да се проследи и връзката между Бал и Бел и българската дума "бял", която винаги е символизирала светлината. Така Бог се явява ален, но в същото време и бял, което идва да ни покаже, че всъщност е розов. Оттам и розенкройцерите са приели розата като символ на цвета на Бог Бал. Бог Митра, който всъщност е Майтрейя, следващия Буда, произлиза от думата "матер, майка", което изразява видимата, материална страна на Бог. В това отношение българите са първите, които обръщат внимание на този аспект на Бога - като обединение от дух - мъжки аспект (бащата), форма - женски аспект (майката) и индивидуалност - духът, въплътен във форма (синът).

Както е казал един български велик пророк: "Господ е българин."

В  подкрепа  на  твърденията  изказани  от  Алия

Според поддръжниците прабългарският календар е измежду най-точните, създадени от човечеството. Джао Ин, известен китайски учен от XVII век, който проследява наличието на животинския циклов календар в Китай до I век, твърди, че цикълът произхожда от "северните цивилизации" и че "в епохата на Хан (206 г. пр.н.е. – 25 г. н.е.) западната граница на Китай била нарушена от пришълци, които се заселили в Ухуан и се смесили с местното население. Тогава именно цикълът се разпространил в Срединното царство".
     Българите  сега  са  7521г  Не  знам  от  какво  
    Евреите  сега  са   -  5773г  година  от  сътворението
    Индииците  -  3113г  преди  Христа
    Китайците - 2637г  преди  Христа
    Японците  -  600г  преди  Христа

пп  Сега  сме  7524 година  по  българското  летоброене,  нали  не  смятате,  че  сме  заимствали  ние,  по–скоро  е  обратното,  
     http://xcombg.net/index.php?topic=45.0

Редактирано от октим (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
преди 5 минути, valkiria1 написа:

Алия,

тази снимка дето си ни я представила  като от  иудейска синагога и твърдиш,че има изображение на някакъв бог слънце..всъщност е от пода на римска вила на територията на древна Иудея..няма смисъл да ти говоря за Елия Капитолия, и да те уверявам ,че по едно време това е било всъщност Йерушалаим ..твърде е сложно..няма да разбереш...но пък ако се случи чудо да  прогледнеш и да видиш ,че всъщност надписа по земята не е нито арамит,нито иврит...но пък какво съм тръгнала да те убеждавам....едно  е балама...друго  е Ba Li..но това е само за посветени и за тези,които са се включили  в исраелтянските  социални мрежи:tongue2:

Всичко, за което си писала, са изконни български територии. Ако не вярваш, алия ще ти обясни подробно.

преди 2 минути, Препикану мушкату написа:

Всичко, за което си писала, са изконни български територии. Ако не вярваш, алия ще ти обясни подробно.

Бе имайки предвид начина на действие на нашите съседи може да се окажат и техни :D

Току що, capnemo написа:

Бе имайки предвид начина на действие на нашите съседи може да се окажат и техни :D

Ако имаш предвид македонците, то не могат да стъпят и на малкия пръст на алия :D

на 4.01.2016 г. at 16:32, Aliya написа:

........

Щото се Явил на Мойсей, за това се казва Яве - цъ цъ кой да се сети. А, че ми е интересно, я разкажи какви са фактите относно плоската древнобългарска земя на Азковците, че все си мисля, дали това не е първата планета във вселената, а инак всички много добре знаем, че ВсеЛееееНата е създадена от първия български бог Бълг - който по- късно е наричан Болг, а сетне Бог - който Все Леел Накако, та от разлятото се получило това, дето му викаме сега вселена.

Валкирия, опознай по-добре Родината си Израел ;)

Не само снимката по-горе е на синагога в Израел, но и други синагоги в Израел са с изображения на Бога слънце Бал / Бъл на Древните българи!

- http://www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/ancient-israel/first-person-the-sun-god-in-the-synagogue/

Искаш да кажеш, че не само че евреите са българи, а са плагиатствали и своята религия от българите...

Е, тогава излиза, че и и Мойсей и Соломон са българи! :emoji_smiley-01: Значи Йехова също е българин, пардон - български бог! :emoji_smiley-01:

преди 56 минути, Aumi написа:

....

Не ги разбираш тези неща Ауми - позволи да ти помогна. Мойсей произлиза от Мой Сей сиреч Може да Сее - Соломон от Сол и Лимон, а Йехова, нали знаеш онова "подвикване" в народните ни танци "ииииихууууууу". И марсианците разбира се са от нашите (че кои други) - нарицателно от Мара с Ланците, дето била неземна хубавица.

преди 16 минути, Препикану мушкату написа:

Благодаря :) Не знаех ;)

Честно казано, знам много добре, че не бива и не е хубаво да се бъзикам така с болните - както се казва най- малкото, все пак знае ли се, никой не е застрахован и всеки може да го застигне. Ала пусто - Алая е такъв рядък бисер, че наистина изпитвам огромни и нечестиви затруднения да се сдържа. Лукаво съм запланувал да прехвърля част от отговорността на медиците - защо аджеба тези хора не се грижат, за такива случаи, като Алая, нали в крайна сметка това им е професията, това им е призванието: да помагат на боледуващите, а не да ги изоставят и да стават за резил пред другите. Просто помисли, ако - а дано - утре това момиче се оправи, как ще се почувства. Хич и не крия, че би ми станало много неудобно, предвид нездравите шеги, които съм си позволил да си направя с нея - дори да я помоля за прошка, дори и да ми прости, то миналото и стореното не може да се промени.

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Драга ни Алия Капитолина...моля ,да не се бърка с Елия Капитолина,

Понякога, ти завиждам на търпението....Ама бързо ми минава :)

Няма как Бог Бал да е гръцки, Валкирия! Гръцката държава е понятие, заедно с думата "гръцки/а", на само два века!

Надписът не е на гръцки език, защото гръцки език тогава не е имало. Има и винаги е имало само един общ език в древността, на който и евреите са говорили, и елините също. Този език е Древнобългарският език, който единствено ние Българите говорим и до днес. 

Та на този език Бал означава Бог (Ба) на Светлината (Лъ). По-късно евреите са го нарекли Ели. В Свещените книги на евреите се говори за Бог Ал, който неправилно е преведен като Ел в английските преводи (Разбулената Изида, Елена Блаватска). Ал е оригиналното название и на мюсюлманския Бог - Алла (от Ала, Ален).

А що се отнася до Елада и Римската империя, това са държави, образувани от Древните българи, за което ясно говорят и имената им. Елада е кръстена на Бога слънце Ален. А Римската империя и нейната столица Рим са кръстени на река Тигър днес, а в миналото Румен, още едно от имената на Бал Бога Слънце.

преди 1 час, sound написа:

Просто помисли, ако - а дано - утре това момиче се оправи, как ще се почувства. Хич и не крия, че би ми станало много неудобно, предвид нездравите шеги, които съм си позволил да си направя с нея - дори да я помоля за прошка, дори и да ми прости, то миналото и стореното не може да се промени.

По-лоша болест е да се подиграваш на болни, и да не го разбираш, а да изпитваш удоволствие от това. Не си прави труда, Саунд. Едва ли ще те разбере. 

преди 1 час, Aliya написа:

Има и винаги е имало само един общ език в древността, на който и евреите са говорили, и елините също. Този език е Древнобългарският език, който единствено ние Българите говорим и до днес. 

И защо елините и евреите са забравили този език и днес не говорят на него?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.