Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 21 минути, Aumi написа:

Човекът вярващ в идеята за Прераждането, би трябвало да е свободен от всякакви обвързващи го идеологии.

Щом е идея, то обвързването е неизбежно - докато се вярва в идеологичността на прераждането то няма как да се избегне и обвързването с контекста, от който си се информирал.

преди 20 минути, Sleda написа:

Отдавна сме забелязали, че Ауми "ти е на сърце" . Добре че си признаваш. Тя и на мен ми е симпатична.

Според мен Ауми е царица. :Д Или с други думи - види ми се Ауми да има харизмата на онези хора, които не че могат да обичат, а че не могат да не обичат. Фактически със съвсем не малко неща, които пише, никак не съм съгласен - но, ако носи със себе си обичането, което ми се струва, че притежава, то тогава тя се разхожда по царския път, най- прекрасния и разкошен път в духовността, може и да е права, а може и да греши, но в случая това няма никакво значение, защото обичта е по- високо от думите и мисълта, любовта е по- висша от грешката и правилността, дори и звукът е на колене пред нейното величие, защото без любовта, звукът не може да се превърне в музика.

Така, че аз никога не съм и крил - напротив: този свят има нужда от любов, дори и евреите, всъщност най- вече те. Но .... просто съм малко свенлив и гледам да не поставям в неудобство прекрасните хора, в този побъркан свят.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 22 минути, Aumi написа:

Според мен, http://www.azsamsega.com/ev_mira_4.pdf,  е най-автентично, защото обрисува най-добре същността на учението на Христос, както и неговата същност на един истински духовен учител и водач.

Автентичността на старите текстове обикновено се изследва по други начини, но щом ти допада - няма лошо. По принцип в библията като текст нито се потвърждава, нито се отхвърля прераждането. Както споменах вече, дори на места е засвидетелствано, че сред евреите е присъствало такова вярване. Школата на есеите определено е поддържала идеята за прераждането и е била част от тяхното учение. Старозаветния юдаизъм в официалната си доктрина обаче не е поддържал идеята за прераждането. Що се отнася до съвременния - няма официално становище. Някои от равините поддържат идеята за прераждането, а други я отричат.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

на 2.03.2016 г. at 18:21, valkiria1 написа:

не считам за нужно да ти отговарям защото навлизането в моя личен свят засяга само мен и хората  около мен....

Извинявай, това по повод жителите на Содом ли? Направо ме уби :no-no: И през ум не ми е минавало да са част от личния ти свят и обкръжение. 

не може да ми бъде досадно..аз съм част от семейството на равин..не считам ,че неговото  семейство беше мухлясало,нито пък ,че възпитавайки ни във вярата ни предаде нещо лошо 

Беше ирония, Валкирия, ирония заради нападките ти срещу християнските проповеди. Съгласи се, че не ги познаваш. Понякога ти се връзвам и се плаша, че в прогресивно откачащия свят и равините съвсем до един са се побъркали, но после отварям някой сайт като Толдот. ру и виждам, че в съветите по народните въпроси всичко си е както винаги, константите си стоят и не са се "променили", слава на Б-г. :tongue2: Поне на думи трябва да си стоят де, както е редно според дълга на тези служители, независимо дали са равини, попове или имами.

не съм чувала за такава практика..но не виждам ,какво толкова страшно има да се контролира бременноста на хора ,които злоупотребяват с това за да живеят на гърба на данъкоплатците, не могат да се грижат качествено за децата си и тн..../ очаквам да ревнеш така самоотвержено и за вашите роми/...пък и много ясно е казано в статията ,че   се прекратява даването на Depo Provera за жени от етиопски произход, ако по някаква причина съществуват опасения, че те може да не разбират последиците от лечението.Между другото не ,че е важно но е съществено в контекста на твоя пост...етиопските евреи са признати за такива от  сефарадски равинат ,макар ,че няма никакви доказателства за техен такъв произход ,освен легендите за Шеба ..за тяхното спасение на времето Исраел е пратил самолети да ги приберат  и спасят от глад,така че нещата не са еднозначни.

Казано е, че се прекратява през януари 2013, месец след раздухването на скандала от медиите. Но  най-вероятно си продължават. Нито там ще я прекратят, нито в Африка, Тайланд, Индия, Латинска Америка, къде още и какво ли още? В Латинска Америка неотдавна пък абортираха масово след някакви подобни "ваксинации". Не приписвам всичко това само на държавата Израел, нейният случай е част от огромни действия по света, но безрезултатни. "Не прави на друг каквото сам ненавиждаш..." - беше от Товит, после е перифразирано в евангелията, но е част от някакви ваши предписания.

Освен всичко друго, етиопците може да са черни, но изповядват юдаизма. Щом в Израел семейните въпроси се решават от равините, и щом на мъжете (религиозните) не е позволено да използват предпазни средства, това се пада на жената, но - казвам, но - естествено със знанието на съпруга. И разрешението на равина, от когото трябвало да го поиска лично пак съпругът. А казват, че етиопките приемали инжекциите дори защото са удобен таен начин да избегнат недоволството на мъжете си и многото деца. Същото и в Африка - там мъжете на повечето такива ваксинирани най-вероятно пък са мюсюлмани.

Колкото до нашите роми, съмнявам се някой по вътрешна инициатива да посмее, защото за всички други посегателства над живота, от страна на цивилизованите над бедните тълпи може да се премълчава, но нас ще ни побъркат, ако се разчуе. Не е ли ясно.

преди 8 часа, sound написа:

Щом е идея, то обвързването е неизбежно - докато се вярва в идеологичността на прераждането то няма как да се избегне и обвързването с контекста, от който си се информирал.

Според мен Ауми е царица. :Д Или с други думи - види ми се Ауми да има харизмата на онези хора, които не че могат да обичат, а че не могат да не обичат. Фактически със съвсем не малко неща, които пише, никак не съм съгласен - но, ако носи със себе си обичането, което ми се струва, че притежава, то тогава тя се разхожда по царския път, най- прекрасния и разкошен път в духовността, може и да е права, а може и да греши, но в случая това няма никакво значение, защото обичта е по- високо от думите и мисълта, любовта е по- висша от грешката и правилността, дори и звукът е на колене пред нейното величие, защото без любовта, звукът не може да се превърне в музика.

Така, че аз никога не съм и крил - напротив: този свят има нужда от любов, дори и евреите, всъщност най- вече те. Но .... просто съм малко свенлив и гледам да не поставям в неудобство прекрасните хора, в този побъркан свят.

Не знам с какво точно съм заслужила тези суперлативи, но благодаря за начина по който си ме възприел и за начина по който така прекрасно си ме обрисувал. :emoji_smiley-05:
Напомни ми думите на моят първи духовен учител:

Познанието на постоянството отваря съзнанието.
Щом съзнанието е отворено,
и сърцето ти ще се отвори.
С отворено сърце ще действуваш царствено.
Царствен, ще постигнеш божественото.
Божествен, ще останеш насаме с Дао.

Разбира се, няма как да не забележа и оценя подобаващо разсъжденията на хора като теб, защото те не се срещат често. Но тъй-като това може да се възприеме погрешно от останалите участници в дискусията, предпочитам да си премълча и не мисля, че е нужно да те възвеличавам както ти го направи с мен, но скромно бих заявила, че съм далече от твоите знания и познания, които както се вижда имаш, а просто се опитвам да разсъждавам търсейки за себе си, отговорите на нещата, които ми са интересни и ме вълнуват.
Всички ние, без изключение, живеем в света на идеите, и всеки един от нас е привърженик на някои идеи и концепции, в това число и аз. Исках да кажа, че идеята за прераждането, въпреки че е пак идея, ми се струва най-логична и аз лично за себе си, я намирам за най-приемлива и за много по-приемлива от религиозните догматични идеи.
Всеки един човек харесва и се привързва към това, което е най-близо до неговата същност. На някои им харесва идеята да са от богоизбран народ и се държат здраво за тази идея, защото тя ги прави по-силни в собствените им очи и повишава самочувствието и егото им, на други - идеята да са потомци на велик древен народ, от който почва всичко...На трети им харесва идеята за спасител и вечен живот в Рая, където всичко ще им бъде поднасяно на тепсия.
За себе си не мисля, че тези пътища са правилните, те не са за мен, и затова предпочитам да следвам моят Път, който е Пътят на Дао...:emoji_smiley-18:

преди 9 часа, koldun написа:

Автентичността на старите текстове обикновено се изследва по други начини, но щом ти допада - няма лошо. По принцип в библията като текст нито се потвърждава, нито се отхвърля прераждането. Както споменах вече, дори на места е засвидетелствано, че сред евреите е присъствало такова вярване. Школата на есеите определено е поддържала идеята за прераждането и е била част от тяхното учение. Старозаветния юдаизъм в официалната си доктрина обаче не е поддържал идеята за прераждането. Що се отнася до съвременния - няма официално становище. Някои от равините поддържат идеята за прераждането, а други я отричат.

Разбира се, че това е моето субективно мнение. Също така, не мисля, че евангелията които са вкарани в Библията, са по-автентични от това, защото всичко е направено след субективната преценка на висшите свещеници, в унисон с целта която е била търсена от тях и те са били най-подходящи за тяхната политика и за новата религия и идеите, които е трябвало да залегнат в нейната догматика - а именно Божествеността на Исус, неговата роля като Божи Син, Спасител, който е жертва и умира за греховете на грешниците.

преди 4 часа, valkiria1 написа:

"браво "на теб за толкова време не се научи да мислиш върху това дето го ровиш вечно из нета. и да го проверяваш :tongue2:..евангелието е пълен фалшификат...но това остава неизвестно за теб  ....една едничка дума ми беше достатъчно да прочета за да разбера ,че този ,който го е съчинил това евангелие толкова е разбирал от арамейски или иврит....наистина  си със скромни/ по твое признание/ да не кажа семпли познания върху материята

ехе, аз подчертах, че според мен, това евангелие би трябвало да е най-автентично и казах защо мисля така. ;)
Никой няма доказателство, че другите евангелия, са по-автентични от това.

Цитат

През 1928 г Едмонд Бордо Шекли публикува за пръв път превода на Книга Първа от Евангелието на Мира на Есеите, древен ръкопис, който той е открил в тайните архиви на Ватикана в резултат на безгранично търпение, безупречен научен подход и безпогрешна интуиция

............

продължаваш да разсъждаваш елементарно... в Библията  пише ,че Ашем избирайки евреите за свой народ ги натоварва с отговорности ,а не с привилегии...кога ще я прочетеш тази Библия ,драга Ауми:tongue2:

Ами разбира се, че привилегиите трябва да се заработят, никой не ти ги дава наготово, без значение какво си въобразяваш.

айдееее,нали беше пътят на Ошо:lol6:божеее, поне изясни ли  кое от двете основни течения следваш -конфуцианство или даоизъм  

Не следвам нито конфуцианство, нито даоизъм, а Дао, ако изобщо знаеш какво е то.
А Ошо не може да бъде път и никога не е твърдял, че е Пътят, Истината и Животът.  Той чисто и просто си е следвал Дао, като мен...
:mail1:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 10 часа, Aumi написа:

те не са за мен, и затова предпочитам да следвам моят Път

Главното е в това, спирачките на щастието да не работят. ( ;

Немила недрага, Вампирия,
твоето мнение е нищожно за мен.
Ти не разбираш нищо нито от Дао, нито от Ошо, нито от духовност. Твоето ниво на съзнание е много далече от тях, затова си следвай твоя иУдаизъм и лек ти път...:skateboard:

преди 1 минута, Aumi написа:

....

Е що така - хората се ограмотяват от уикипедия, не знаеш ли. :Д Я да се ограмотим и ние малко от първоизточника на познанието:

Цитат

В наши дни юдаизмът не разполага с централизирани институции, които да формулират точна религиозна догма.

а виж ти - горкия юдаизъм, не разполагал с централизирани институции и не само, ами и нямал точна религиозна догма. Големите претенции, пък даже не знаят в какво вярват - бравос.

преди 7 часа, valkiria1 написа:

истината въобще не е такава каквато се опитваш да ни я представиш:tongue2:...бъркаш прераждането с възкресението ..то е  и главния догмат на християнството, ако не беше"възкресението" на Иеошуа  нямаше да го има и християнството;)

дай ни пример....аз например знам за евангелия за които ти даже не предполагаш ,че съществуват и дори ,че са написани:tongue2: ...

отново си в грешка..абе защо имаш такава увереност за неща с които не си наясно.:tongue2:.нещо за талмудитското  схващане за седмото небе Аработ и за небесното хранилище Гуф   да си чувал......лелеее,аман от познавачи

Язък, :huh: само дето се праскаш толкова за еврейка, а евреите уж били интелигентни. Нищо не бъркам, а ти явно си неспособна да схванеш смисъла на написаното. Добре, е от време на време и да четеш постовете, а не да си спориш по инерция. Дали елемента на "гоим" не ти е развалил еврейската кръв? :P

Да бе - щом си евреин си интелигентен, щом си в църква си вярващ, щом си министър значи спазваш закона ........ гаранцЕя!!! А да, за малко да забравя - щом си българин, значи си от най- древния народ във вселената и разбира се, си просветлен. :Д

преди 7 часа, valkiria1 написа:

нещо за талмудитското  схващане за седмото небе Аработ

Ето значи откъде идвал израза "Ще те качвам на седмото небе".:D

преди 8 часа, valkiria1 написа:

скъпа , знаеш ли защо толкова векове християните са мразели исраелтяните.....защото нашия народ  по-добре от всеки друг знае каква чиста безмислица представлява от само себе си цялата християнска смесица от вярвания...  и както пише Казандзакис.."христовата църква е създадена от расоносците..една кошара ,където денонощно блеят, притиснати една о друга, хиляди овце, обхванати от паника, изпъват врат и ближат и ръката и ножа ,който ги коли , и едни треперят ,защото се боят ,че вечно ще ги пекат на шиш , а други бързат за да бъдат заклани ,за да пасат вов веки веков ,по безсмъртната пролетна морава"

Мразят, които още обичат да мразят, а тогава обектът е без значение и винаги ще се намери. Които са опитали от водата над твърдта вече не могат да го правят. Когато не мразиш, започваш да виждаш, когато виждаш, започваш да обичаш онова, което виждаш, даже да не ти харесва. Гледната точка обхваща повече.

Първо въпросната омраза е преекспониране - а оплакването увисва още повече, като се има предвид, че баш първите християни са били евреи и това ма на абсолютно всеки християнин му е пределно ясно. Сетне причините за все пак съществувалата ненавист са две - първата, касаеща пряко християнството е, че църквата едва до преди няколко десетилетия, поддържаше становището, че евреите са виновни са смъртта на Исус ....... становище толкова абсурдно, че неам думи. А втората причина засяга вече не само християните и тя е, че евреите така и не престанаха с техните глупости, как щели да бъдат господарите на света един ден, понеже бог тей им бил обещал - и не м/у другото, именно щото Исус им рекъл, че всичко това за богоизбрания народ са глупости, глупаците взели та го убили.

И не на последно - евреите искат да бъдат мразени от християните, защото до ден днешен не могат да си отговорят, как така не тяхната, а на един от техните, религията придоби такива невиждани за никоя друга религия мащаби т.е. най- напред евреите са мразещите, ма за да не бъдат първи, така лукаво извъртат нещата, че да се окажат жертвите те. Е хубаво, ала не са жертви, а просто глупци - както и онези, които ги мразят.  Да мразиш е толкова глупаво, че както казват смърфовете - мразя да мразя.

преди 8 часа, sound написа:

Първо въпросната омраза е преекспониране - а оплакването увисва още повече, като се има предвид, че баш първите християни са били евреи и това ма на абсолютно всеки християнин му е пределно ясно. Сетне причините за все пак съществувалата ненавист са две - първата, касаеща пряко християнството е, че църквата едва до преди няколко десетилетия, поддържаше становището, че евреите са виновни са смъртта на Исус ....... становище толкова абсурдно, че неам думи. А втората причина засяга вече не само християните и тя е, че евреите така и не престанаха с техните глупости, как щели да бъдат господарите на света един ден, понеже бог тей им бил обещал - и не м/у другото, именно щото Исус им рекъл, че всичко това за богоизбрания народ са глупости, глупаците взели та го убили.

И не на последно - евреите искат да бъдат мразени от християните, защото до ден днешен не могат да си отговорят, как така не тяхната, а на един от техните, религията придоби такива невиждани за никоя друга религия мащаби т.е. най- напред евреите са мразещите, ма за да не бъдат първи, така лукаво извъртат нещата, че да се окажат жертвите те. Е хубаво, ала не са жертви, а просто глупци - както и онези, които ги мразят.  Да мразиш е толкова глупаво, че както казват смърфовете - мразя да мразя.

По-логично ми се струва, евреите да са създателите на двете разклонения от Троицата на аврамитските религии на принципа разделяй/създавай и владей!
Трябва да признаем, че те са умни хора и мисля, че те са идеолозите и на Християнството и на Исляма. А иУдаизма си го оставят за тяхна употреба.

hehehe.jpg

А омразата винаги я има у слабите духом хора. Те все някого мразят - я по-силните, я по-преуспелите, я по-красивите, я по-богатите, без значение дали са евреи или не.

А Църквата няма защо да обвинява евреите за смъртта на Христос, защото без тази "смърт", нямаше да има Възкресение, нямаше да има Жертва в името на греха, нямаше да има и Спасение и Вечен Живот. Така че, за тях това е манната небесна, която винаги ще им носи нови и нови овце в стадото желаещи спасение, желаещи някой да изкупи греховете им и вечен живот в Царството Небесно.

преди 4 часа, Aumi написа:

Трябва да признаем, че те са умни хора и мисля, че те са идеолозите и на Християнството и на Исляма. А иУдаизма си го оставят за тяхна употреба.

Обобщението ти ги представя като някакви всесилни... шизофреници. Ауми :) Налагаш собствените си обърквания, тук съм съгласна Валкирия. Разглеждането на качествените разлики между християнството и юдаизма, имам предвид в днешния им вид и през очите на днешния светски човек - само върху едната плоскост на историята, е безнадеждна работа. А вие това правите. Тези въпроси винаги са имали още измерения.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 36 минути, witness написа:

Обобщението ти ги представя като някакви всесилни... шизофреници. Ауми :) Налагаш собствените си обърквания, тук съм съгласна Валкирия. Разглеждането на качествените разлики между християнството и юдаизма, имам предвид в днешния им вид и през очите на днешния светски човек - само върху едната плоскост на историята, е безнадеждна работа. А вие това правите. Тези въпроси винаги са имали още измерения.

Не съм си и помисляла, че са шизофреници.
Но е факт, че не можеше да съществува нито Християнство, нито Ислям, без тях.

преди 11 часа, Aumi написа:

и мисля, че те са идеолозите и на Християнството и на Исляма.

Напълно е възможно - евреите се характерни с това, че тяхното винаги трябва да си остане тяхно и цената няма значение. Дали ще си Исус или Айхман, щом си роден евреин, то трябва да умреш евреин и след смъртта, пак да останеш евреин. След смъртта/ кръста Исус им се е изплъзнал от ръцете - това със сигурност не им е давало мира: не може произлязлото от евреите, да се ръководи от други ръце и труп да е, той си е техен ..... тези хора са наистина много опасни фанатици, може би най- опасните изобщо. А че официалната църква мирише на еврейство - мирише от самия й старт: да владее. И не на последно е странен факта, как до днес ги преследвахме и избивахме, от днес ги правим наши господари - това е прецедент в историята.

п.п. а качествени разлики м/у юдаизма и християнството (и исляма) няма - има само формални. И трите религии са от един дол дренки - във всеки смисъл на израза.

А защо не си представим, че древните eврейски мъдреци, са видели една голяма възможност да завладеят света създавайки една нова религия базирана на учението на бунтаря Йехошуа. А след няколко века, една още по-нова, като завладеят и останалата част от народите. Добре че древните източни мъдреци, са успели да запазят своите учения.

преди 8 минути, Aumi написа:

А защо не

Щото далеч не са толкова мъдри :Д - онези действително мъдри евреи/ юдеи нямат съвсем никакво противоречие с Христа т.е. юдаизма вече е бил в колапс, когато на сцената се появява Исус. И горе- долу същия сценарий се повтаря и със източните религии - дао днес няма, джайнизма е мъртъв от векове, ведическите школи са в тотален хаос още от времето на Буда,  а от последния има някакви останки сред тибетците и някой друг загубен из планините на Япония храм. Или в кратце - който живее с мисълта, че днешните религии отговарят на автентичния си произход, просто живее в дълбока заблуда. Религията не е ковчега на миналото, а отговора на настоящето.

Е, ако не мъдреци, бихме могли да ги наречем хитреци.
Аз не се съмнявам, че създателите на трите авраамски религии, наистина са били много умни идеолози. Няма как да отречем, че и трите са еврейски религии, с един корен и един родоначалник - Авраам. Коранът е копие на Стария завет, а Новият завет, не би могъл да съществува без Стария.
 Най-жалкото е, че заради едната вяра, са избити най-безмилостно милиони хора.

преди 7 минути, Aumi написа:

Е, ако не мъдреци, бихме могли да ги наречем хитреци.
Аз не се съмнявам, че създателите на трите авраамски религии, наистина са били много умни идеолози. Няма как да отречем, че и трите са еврейски религии, с един корен и един родоначалник - Авраам. Коранът е копие на Стария завет, а Новият завет, не би могъл да съществува без Стария.
 Най-жалкото е, че заради едната вяра, са избити най-безмилостно милиони хора.

А, защо просто не приемете за вярно, онова, което самите религии казват за произхода и развитието си, ами задължително търсите някакъв еврейски заговор. Ми, християнството например от самото начало си е било еврейска секта и ако евреите толкова искаха да манипулират света най-напред щяха да завладеят ръководните постове и папите и патриарсите щяха да са евреи.

преди 11 минути, Aumi написа:

Аз не се съмнявам, че създателите на трите авраамски религии, наистина са били много умни идеолози.

За мен не са - само един е наистина гениален и това е Мойсей. Останалите създават и налагат религиите чрез много, много насилие - това не влиза в моята графа за "умен идеолог", няма нищо умно в това, да докажеш правотата на идеологията си, чрез физическо насилие: "прав съм, щото те убих".

преди 1 минута, sound написа:

За мен не са - само един е наистина гениален и това е Мойсей. Останалите създават и налагат религиите чрез много, много насилие - това не влиза в моята графа за "умен идеолог", няма нищо умно в това, да докажеш правотата на идеологията си, чрез физическо насилие: "прав съм, щото те убих".

Точно пък Мойсей едва ли е подходящ пример за мирен религиозен водач. Ако е имало мирно разпространение на религия, то това е правило християнството в първите си векове преди да се превърне в институцията, която налага в последствие своя ред с огън и меч.

преди 7 минути, koldun написа:

А, защо просто не приемете за вярно, онова, което самите религии казват за произхода и развитието си, ами задължително търсите някакъв еврейски заговор. Ми, християнството например от самото начало си е било еврейска секта и ако евреите толкова искаха да манипулират света най-напред щяха да завладеят ръководните постове и папите и патриарсите щяха да са евреи.

Защото на мен не ми е толкова интересен произходът им, а каква е същността им. Това което казвам, са мои лични предположения, но ако се порови човек, може да намери доказателства, че това което казвам не е само мое мнение.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.