Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 2 минути, valkiria1 написа:

малоуми Ауми ..тука е форум Религия , а темата е иудаизъм..аз съм си съвсем на мястото,...........нищо от това ,което коментираш  и показваш не касае темата за кашер..просто за пореден път те уличавам,че не знаеш за какво става въпрос в "доказателствата " ,които са ти аргумент в диспута....

Във филма който ти препоръчах да изгледаш, показват как кашерно се колят животни. Какво означава днес, кашерното колене от евреите и как ви пробутват кашерна храна. Но ти разбира се няма да изгледаш филма, за да разбереш точно къде показват това, а бързаш както винаги да лаеш и изливаш помията с която си препълнена.

незнанието осакатява  драго ми малоуми и ти ограничава достъпа до нормалността;)

Ако едно знание, не те е направило с нищо по-грамотен и по-добър като човек, то е напълно безполезно.
И твоето знаене показва до какви висоти в това отношение си достигнала.
Твоята религия и твоите знания, за съжаление, с нищо не са те обогатили духовно, а само са препълнили ума ти с ненужна информация.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 1 час, valkiria1 написа:

...храната е култ при нас...

Ето - и юдаизма се развива, вече и култове взел да поддържа, е наистина не знаехме таквизи подробности. Благодарности. :Д

преди 30 минути, valkiria1 написа:

малоуми,

кашерно колене на животни се извършва от шохет./ който държи специален изпит пред рабанут  затова/..шохет не коли прасета ,понеже никой от изповядващите иудаизъм не консумира свинско/ изгледай филма  празноглавке и празнословке  да видиш ,че колят прасета ../..аз познавам шохет-и и знам ,как се приготвя месото за трапезата ни..ти/която пействаш нещо дето си го "хванала" от нета/  или аз ...е компетентен по въпроса?!?!..постовете ти са като една промоция в евтин супермаркет

Разбира се, че не коли прасета!
Във филма не се показва как се колят само прасета, а по какъв начин се убиват всякакви животни, но ти както винаги бълваш злоба на килограм, и не вникваш нито в казаното, нито в показаното. :hush:

Но ти разбира се няма да изгледаш филма, за да разбереш точно къде показват това 

Част 3 от 9.

преди 32 минути, sound написа:

Ето - и юдаизма се развива, вече и култове взел да поддържа, е наистина не знаехме таквизи подробности. Благодарности. :Д

Не само храната, но и убийството и кръвта, са издигнати в култ в авраамическите религии.

И сега, ако Вампирия ревне, че не е така, ще ѝ дам цитати, колкото иска...:)

преди 15 часа, valkiria1 написа:

виж сега, тука си в грешка...Мухаммад е бил от друг народ /пак излязъл от чреслата на Авраам /  този на Ишмаел....няма как да го чакат иудеите..те са си чакали "лъв от племето на Иуда", както е в писанието;) Религиозните въпроси са вълнували Мухаммад , и той е имал добър пример за изучаване от светите писания на евреите ,с които е имал търговски взаимоотношения ..с течение на времето той  започва да развива собствени идеи  и да се смята за велик пророк подобно на Моше..Мухаммад никога не е чакал да бъде признат от евреите ..Мухаммад  обявява раждането на нова религия  и първия човек в историята приел Исляма ..буквално  "примирение",  "отдаденост и покорност" ...е неговата жена Хадиджа бин  Хувайлид.  

На едно място четох, че Мухаммад е създал един вид собствена секта на база иудейските писания и че дълго време не е имало проблеми между иудеи и араби в Медина, докато Мухаммад не решава, че следва да подчини иудеите с меч в новата вяра. И че той е пророкът "покровител на бедните" - т.е. пореден пример за това как някой се е опитвал да си присвои еврейското богатство. Но, от друга страна, той обединява арабските племена и създава нещо като държавност - реформа, която, от гл.т. на арабите, е абсолютно положителна. От гл.т. на иудеите - известен е случаят с поетесата Асма , който е показателен за отношението към Мухаммад.

То и Джизъс е един вид реформатор, но очевидно в онези времена на реформаторите са им казвали "пророци", за да ги вземат насериозно.:ph34r:

Какви ли не версии съм чела в тази връзка и, разбира се, арабите имат своя гл.т., иудеите своя, а пък християните с тяхната троица направо са черешката на тортата в религиозното творчество.:D Според мен, като страничен наблюдател и атеист, си имаме работа с различни версии на вашата религия, превърнали се в световни религии. Проблемът е, че вместо смирение и любов, се раждат вражда и кръвопролитие вече толкова векове…

преди 29 минути, мо_хи_ни написа:

То и Джизъс е един вид реформатор, но очевидно в онези времена на реформаторите са им казвали "пророци", за да ги вземат насериозно.:ph34r:

Якото :Д т.е. особеното на Джизъса е именно, че не е реформатор - бил е бунт, но не и революция. Така, че не е пророк, а месия - което както и да го погледнеш си е по- шик. :Д Тъй да се каже, Джизъса е печен, па они що се млатят, вече е баш мистерията.

преди 4 минути, sound написа:

Якото :Д т.е. особеното на Джизъса е именно, че не е реформатор - бил е бунт, но не и революция. Така, че не е пророк, а месия - което както и да го погледнеш си е по- шик. :Д Тъй да се каже, Джизъса е печен, па они що се млатят, вече е баш мистерията.

Е, няма как "нашето" момче да не е по-голям пич от "тяхното". ;)

Самите последователи на Ислама не могат да се разберат помежду си и се трепят вече векове… каква мистерия могат да бъдет фанатизма и желанието да наложиш на друг собствената вяра, защото вярваш, че е единствената истинска?

преди 37 минути, valkiria1 написа:

...

Да, ако не друго, си царица на въртиопашките.
Много добре разбра, за какво ставаше въпрос, но така ти отърва.

Не знаех, че днес, юдеите, имат друг Стар завет и спазват други някакви закони, които ги няма описани в Библията.

Твоята безкрайна злоба край няма да има и колкото и  помия да бълва мръсната ти уста, не можеш да ме унижиш по никакъв начин. Защото си една долна лъжкиня и си една нищожна, проста, тъпа , злобна и глупава жена, представяща се за еврейка, а аз на няколко пъти имах лошия шанс да попадна с еврейски туристически групи в петзвездни хотели на нашето Черноморие, и бих казала ,че те по нищо не се различаваха от нашите цигани. И плюскаха като невидели некашерна храна.

преди 9 часа, valkiria1 написа:

...казах ти ,че няма как да си компетентен върху нищо ,което касае иудаизма..причината е,че ти се храниш от измислици  и не познаваш ни на част нещо от живота ни..докато аз живея този живот  и в него няма нищо от гадостите с които се опитваш да ни очерняш и да ни изкарваш вампири...храната е култ при нас ,тя се казва кошер..цяла книга от нашите писания е посветена на храната  -Левит и всеки който я познава в детайли знае за какви драконовски мерки за пазенето на закона имаме ,което гарантира не само нашата отдаденост на вярата ни но и здраве .

Мда бе, то юдеите са живи светци, не стъпват по земята -ангелите на ръце ги носят, да не би да се осквернят. Голяма работа като сте имали кашер. Спазвайте си там списъка на позволени и непозволени храни, кой ви пречи.

И не съм аз тоя дето ви черни и изкарва вампири. Направи ли са го и са го правили много хора в продължение на много години, векове, а вероятно и хилядолетия. И ако едно и също нещо се повтаря в продължение на векове в различни страни, нормално е човек да се запита дали това са само митове и злобни измислици или в тия слухове може и да има някаква истина.

И определено юдеите не са най-преданите и лоялни божии поклонници. Светото ви писание е история на прегрешенията ви нонстоп. Иди си прочети пак тората, пророците и историческите книги за да го осъзнаеш. И като го осъзнаеш се запитай дали от времето на последния ви пророк насам всички юдеи изведнъж са станали толкова големи праведници, та са спазвали всички религиозни предписания. Или не е имало разни юдейски секти, които са интерпретирали и по други начини писанията и религиозните норми. Или само защото равините в Ямния са решили да приключат канона с Ездра си мислиш, че оттам нататък вече като няма официално признати пророци да изобличават юдеите в прегрешения последните изведнъж са станали съвършени. И си сигурна, че от 70 година за 2000 години горе-долу където и да са били юдеите разселени плюс ония останалите в палестина, те винаги стриктно и еднообразно са изпълнявали религиозните предписания. Сигурна си, че не са се появали нови интерпретации и секти, че нито един юдеин не залитнал на страни, че всички са били съвършени и праведни.

Ако на юдаизма му липсва централизирано ръководство и дори в наши дни всеки равин минава за авторитет и могат да се намерят равини даващи различни интерпретации на писанията и талмуда, то какво остава за 2000 години. И ти си сигурна и можеш да гарантираш, че никога никъде не е имало отклонения и извращения в юдаизма.

Чукча може и да не евреин и юдеин, ама не си мисли, че като го пращаш да пасе трева - ще пасе. И Чукча си има "кашер", не пасе кво да е.

обичаи преди векове и днешното положение във вярата на исраелтяните   
цяла книга от нашите писания е посветена на храната  -Левит и всеки който я познава в детайли знае за какви драконовски мерки за пазенето на закона имаме 

преди 1 час, valkiria1 написа:

.на мен обаче съвсем не ми зловиди това ,че ти си от ромски произход и не критикувам твоя етнос ,който доволно се освинва по празници и не само..защото това,което така много се стараеш да ни навреш в очите става в Индия и другите страни от онзи регион   :wink12:

Не, не съм ромка, но ти се оглеждаш в мен като в огледало. Щото свинята няма как да види в огледалото елен, щото си е свиня.
А ако намекваш, че последователите на индийски религии, са роми, тогава и Буда е бил ром, и Ошо , и всички индийски гурута.

преди 41 минути, koldun написа:

Мда бе, то юдеите са живи светци, не стъпват по земята -ангелите на ръце ги носят, да не би да се осквернят.

Е все пак имай предвид за кого говориш - за богоизбрания народ, забрави ли. :Д

преди 23 минути, valkiria1 написа:

разбира се ,че има прегрешения,никога никой не може да го отрече..най-големите беди ,които са се струпвали върху главите е защото  е имало отклонение от берита с Ашем..дори плена в Бабилон  е наказание за прегрешенията.. нищо не е скрито от историята даже напротив ..записано е за да се помни и да не се повтарят грешките 

И какво, откакто са спрели да записват вече всичко е по мед и масло ли - няма прегрешения?

дай пример за кървав религиозен ритуал днес в иудаизма?!? 

Скандален еврейски ритуал остава законен в САЩ
29.04.2014

Нов закон в САЩ на практика легализира педофилията, като позволява на равините да смучат бебешки пишки, пише в. "България днес".

Извратената на пръв поглед практика всъщност е част от древен еврейски обичай, който и до днес буди спорове.

Става дума за елемент от традиционното обрязване (брит мила), което е разпространено както при мюсюлманите, така и при юдеите, но в някои ултраортодоксални еврейски общности ритуалът се изпълнява заедно с изсмукване - свещеникът допира устни до обрязания пенис на новороденото, за да поеме кръвта, бликнала при отстраняването на кожичката. Идеята е, че еврейската кръв е толкова „свещена“, че не може да бъде пропиляна туко-така, за това равинът трябва да я изсмуче.

В Ню Йорк е въведена нова разпоредба, която разрешава противоречивата практика. Условието е родителите да дадат писмено съгласие за изсмукването, макар че много от еврейските семейства не смятат това за необходимо, пише американският сайт за юдаизъйм "Джуиш проблъмс".

Според организацията на ортодоксални евреи мнозина представители на общността са съгласни равините да целуват бебетата им, макар че не липсват и критични гласове. "Джуиш проблъмс" например съобщава дори за трагични случаи в резултат от ритуала. Няколко новородени са починали в последните години в Ню Йорк, тъй като са били заразени с херпес от устите на свещениците. Самите равини обясняват изсмукването на кръвта с един от заветите на древната Тора (Петокнижието), според който по този начин духовникът пречиства новороденото.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/196836-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89.html

преди 56 минути, valkiria1 написа:

SUCTION1-popup.jpg

преди 16 минути, valkiria1 написа:

зависи какво разбираш ти под "прегрешения"?

Не, каквото разбирам аз ами каквото ви е разпоредило Божеството с табуираното име.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

..дай пример за кървав религиозен ритуал днес в иудаизма?!?

Ми, онуй еврейско вуду с пилетата дето му викат "капарот" да не е безкръвно. То на вуду церемония толкова пилета не се колят колкото на капарот.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

преди 14 минути, valkiria1 написа:

"Високо качество на  машината   за кошер и халал ритуал , проектирана да  се вземе предвид хуманното отношение към животните преди клане, като добитъка  преди клането не страда"

"Хуманно" и клане, са две взаимоизключващи се понятия!

Дали страда или не, се вижда от ужаса в очите на животното.

Искаше да ти дам пример с кървави иУдейски ритуали - дадох ти ги. А ти си ги защитавай колкото си искаш. Какво казваш ти, изобщо не ме вълнува.

А сега, ако желаеш, може да поясниш, защо вашият библейски бог, иска ритуални жертвоприношения?

Превода с Гугъл не е точен, в цитата на испански никъде не се споменава хуманно.А може и аз да греша.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Да виждам, че Гугъл го превежда така, но не съм сигурен, че е точно.Ще се поинтересувам.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 34 минути, valkiria1 написа:

сега директно ти го казвам.това са хасиди /какво ли хубаво е дошло от Полша/:lol6: и ритуала който  правят  между Рош Хашана и Йом Кипур е" капарот" ....значи вариантите са два..единия е да въртиш животното в кръг и да се произнасят молитви а другият е да се коли животното пак кошер:P.... 

Има и безкръвен вариант на обреда, като птицата се заменя с пари, които се въртят над главата и после се дават за благотворителни цели. С пилето обаче е по екзотично.

И благочестивите хасидски равини според теб каква религия изповядват - хиндуизъм заради (Х)-то или юдаизъм като останалите религиозни евреи, като махнеш християните и мюсюлманите измежду тях. Сигурно и някой будист ще се намери.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

преди 21 минути, M.Николов написа:

А, тези не са от нашите!Странно аз си мислех, че всички евреи следват едни и същи правила, нали сте подписали договор с вашия Бог?

:Д Е имах си аз, след като (поредния) Месия се проваля, ставайки мюсюлманин ....... представяш ли си, какъв е удар е било това в/у еврейското его - милите.

Да, от всички бръщолевения и празнословия на горката вампирия, разбрахме, че евреите са безмилостни, безжалостни, обичат да проливат кръв и да измъчват животните без капка състрадание и съжаление.
Разбрахме, че Юдаизма е една примитивна, нереформирана религия...от което следва че и последователите ѝ са такива...

Да, но вместо да раздаваш награди, вземи отговори по същество и не прескачай неудобните за теб въпроси:

А сега, ако желаеш, може да поясниш, защо вашият библейски бог, иска ритуални жертвоприношения? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.