Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 37 минути, M.Николов написа:

Поредната мантра!Богатите стават по-богати, защото няма контрол и всичко се продава дори и съвест, а не защото са изключително кадърни!

Като ми кажат, че някой е богат, но наистина богат, а не само заможен притежаващ минимум няколко милиона в долари, с 80% вероятност знам че не работи. Също така, мое убеждение е, че с "честен труд" не може да се забогатее - с мнооого редки изключения но не вследствие на койзнае какви умствени способности, а по-скоро на късмет. Богатите стават все по-богати, но не защото работят, 2% от населението на света притежават 80% от световното богатство изразено в пари, самото богатство има магическата способност да се увеличава, да не обяснявам защо. Но също така, мисля че такъв редът а нещата, защото хората не са и не трябва да са еднакви (или равни както беше при "развития социализъм"), всеки да си "жъне каквото си е посял".

За мен Маркс е велик богоизбран евреин. Стигнал е до същността, където сложното става просто, каквото си е в действителност.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 20 минути, Sleda написа:

Но също така, мисля че такъв редът а нещата, защото хората не са и не трябва да са еднакви (или равни както беше при "развития социализъм"), всеки да си "жъне каквото си е посял".

С останалата част от поста ти съм напълно съгласна, но с горното не съм.

Никога не сме били равни, просто при "развития социализъм" ни внушаваха, че сме.

Да, но ето какво казва една друга известна еврейка за капитала и парите:

"Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото.
Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда;
Когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо;
Когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние;
Когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас;

Когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."

- Айн Ранд

преди 9 минути, Мойра написа:

С останалата част от поста ти съм напълно съгласна, но с горното не съм.

Никога не сме били равни, просто при "развития социализъм" ни внушаваха, че сме.

В сравнение със сега, бяхме мнооого по-равни. Може би тогава да са ни го внушавали, но от позицията на сегашното, ясно се вижда че сме били до много голяма степен изравнени. За това, аз мисля, че този строй се провали, защото е против всемирния (да не казвам Божествения) порядък или план. Не му е дошло още времето, но искам да вярвам че в далечно бъдеще ще дойде.

преди 6 минути, Sleda написа:

В сравнение със сега, бяхме мнооого по-равни. Може би тогава да са ни го внушавали, но от позицията на сегашното, ясно се вижда че сме били до много голяма степен изравнени. За това, аз мисля, че този строй се провали, защото е против всемирния (да не казвам Божествения) порядък или план. Не му е дошло още времето, но искам да вярвам че в далечно бъдеще ще дойде.

Искаш да кажеш, че по онова време, всички са били равно бедни?

Е, да, но това че хората са равни и че трябва да бъдат равни, е само една утопия. Хората не се раждат нито с равен старт, нито са еднакво работливи, нито са еднакво предприемчиви, нито имат еднакви таланти и дарби...така че, равенството е една химера.

Хората трябва да приемат тези факти и да разберат, че те имат свободата да се развиват и да управляват живота си. Че животът е пълен с предизвикателства и че от тях зависи, дали мечтите им ще се сбъднат.

Хората имат два пътя пред себе си - или да живеят щастливо и пълноценно във всеки един миг, като работят за да създадат този щастлив и пълноценен живот, правейки всичко възможно да осъществят мечтите си, или да живеят само с мечтите за някакъв равен живот, който някой друг ще им осигури. Вторият път със сигурност създава жалки песимисти. Аз предпочитам да съм оптимист и да реализирам мечтите си, и правя всичко възможно за това. Затова не завиждам нито на евреите, нито на богатите и свръхбогатите с яхтите и ролс- ройсовете. Защото това са били техните мечти и те със сигурност са работили за тяхното осъществяване, а не са чакали някой ден някой друг да им ги осъществи.

Всъщност 1% от хората по света притежават над 90% от световното богатство.Само това за мен е явен знак, че нещо в превъзнасяния капитализъм е сбъркано и никой не може да ме убеди в противното!

Когато някой ви казва, че е забогатял чрез упорит труд, запитайте "Чий?" — Дон Маркис

Десет човека в нашата страна могат да купят целия свят, а десет милиона не могат да си купят достатъчно храна. — Уил Роджърс

преди 3 часа, Aumi написа:

Е, да, но това че хората са равни и че трябва да бъдат равни, е само една утопия. Хората не се раждат нито с равен старт, нито са еднакво работливи, нито са еднакво предприемчиви, нито имат еднакви таланти и дарби...така че, равенството е една химера.

Хората трябва да приемат тези факти и да разберат, че те имат свободата да се развиват и да управляват живота си. Че животът е пълен с предизвикателства и че от тях зависи, дали мечтите им ще се сбъднат.

Хората имат два пътя пред себе си - или да живеят щастливо и пълноценно във всеки един миг, като работят за да създадат този щастлив и пълноценен живот, правейки всичко възможно да осъществят мечтите си, или да живеят само с мечтите за някакъв равен живот, който някой друг ще им осигури. Вторият път със сигурност създава жалки песимисти. Аз предпочитам да съм оптимист и да реализирам мечтите си, и правя всичко възможно за това. Затова не завиждам нито на евреите, нито на богатите и свръхбогатите с яхтите и ролс- ройсовете. Защото това са били техните мечти и те със сигурност са работили за тяхното осъществяване, а не са чакали някой ден някой друг да им ги осъществи.

Шега, само шега:

В средата на 
житейската съдба,
една мечта от
някъде се втурна.
Простреля ме с
магическа стрела
и цялата душевност
преобърна.

И ще ми се
на глас да изкрещя:
"Щастлива съм!
Мечтата ми се сбъдна!
При мен 
дошла е песента,
във образ  на кола желана
отдавна чакана и 

и най-накрай дошла!

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 38 минути, M.Николов написа:

Всъщност 1% от хората по света притежават над 90% от световното богатство.

И всичките са благородни пичове :Д

преди 1 час, Aumi написа:

... Затова не завиждам нито на евреите, нито на богатите и свръхбогатите с яхтите и ролс- ройсовете. Защото това са били техните мечти и те със сигурност са работили за тяхното осъществяване, а не са чакали някой ден някой друг да им ги осъществи.

И как аджеба са работили тия дето се раждат милионери и милиардери. Например, много ми е интересно богаташките деца в БГ дето джобните им пари за няколко дни се равняват на заплатата на доста хора, които се скъсват от бачкане,  мама и татко от къде са ги взели та да им ги дадат. Нима с много работа са станали милионери. Над 90% от нашите милионери например са чиста проба крадци и измамници, които съсипаха икономиката и заграбиха парите съвсем умишлено. Бившите партийни буржоа изведнъж станаха едни работливи честни капиталисти...тц, тц, тц...да не повярва човек.  Погледни в историята как е натрупван капитала. Винаги капитала е натрупван с престъпления, измами и всякакъв род дивотии...

И колкото си ще Валкирия да превъзнася икономическото достойнство на устната тора на фарисеите, Божествената тора и откровение имат първостепенно значение. Талмуда и всякакви други фарисейски писания  са просто извращение на онова, което е получено като Божествено откровение. Проблема е в морала, в алчноста. И когато на алчността, лъжата, неправдата започне да и се предава божествена санкция, човек почва да се пита на кой бог се молят тия дето не произнасят името му.

Цитат

"Повечето евреи не искат да го заявят открито, но нашият бог е Луцифер"Х. Розентал

А, може би Розентал е прав в някаква степен, след като някои от набожните евреи се страхуват да произнесат името на бога си гласно. При все, че в тората на много места се упоменава Божието име и то трябва да бъде произнасяно при четенето на същата тази тора, съгласно написаното в нея.

преди 3 часа, Aumi написа:

Мечтите са хубаво нещо. И аз имах мечта да си имам кола, е осъществих си я, имам кола. Имах мечта да си имам къща с двор, осъществих я, имам си къща с морава.

преди 2 часа, koldun написа:

.....

Е те хората могат да правят измами, ама като ги правят вимето Божие или вимето народа, тогава значи е с много акъл и са много печени - тъй де, като им се е паднала възможност, що не.

преди 4 часа, Sleda написа:

Мечтите са хубаво нещо. И аз имах мечта да си имам кола, е осъществих си я, имам кола. Имах мечта да си имам къща с двор, осъществих я, имам си къща с морава.

Да, така е, когато човек като работи за осъществяване на мечтите си - те се сбъдват. :cheers:

преди 6 часа, koldun написа:

И как аджеба са работили тия дето се раждат милионери и милиардери. Например, много ми е интересно богаташките деца в БГ дето джобните им пари за няколко дни се равняват на заплатата на доста хора, които се скъсват от бачкане,  мама и татко от къде са ги взели та да им ги дадат.

Е, да, тяхната съдба е била да се родят  в богати семейства и да са наследници на милионери/милиардери.
Виновни ли са за това, че така им е било отредено?

преди 7 часа, M.Николов написа:

Всъщност 1% от хората по света притежават над 90% от световното богатство.Само това за мен е явен знак, че нещо в превъзнасяния капитализъм е сбъркано и никой не може да ме убеди в противното!

Когато някой ви казва, че е забогатял чрез упорит труд, запитайте "Чий?" — Дон Маркис

Десет човека в нашата страна могат да купят целия свят, а десет милиона не могат да си купят достатъчно храна. — Уил Роджърс

Да, нека приемем, че богатите са виновни за всичко...
Но нека се опитаме да си отговорим, защо бедните са бедни и дали те нямат никаква вина за положението в което се намират?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 4 минути, valkiria1 написа:

.....

предаване на следващото поколение културното наследство- важни са не замъците,къщите ,да се притежават номадските блага -идеи,книги, цигулка, диаманти:tongue2:

самоналагане на  извънредно  строг морал приемане закона на домакините-спазваш законите на страната в която усядаш

приемане на чуждия принос-най-трудния за спазване закон

създаване на нови богатства 

всеки е заинтересован да остава евреин ,за да  преживява-смисъла на цедака 

Такива ми ви работи ,драги конспиратори, "интелектуалци", изковете си правила за оцеляване,сложете си пазач на вратата на генофонда , тая максима на гръцкия Исус да обичате всеки  си е вредна:P..... стискайте здраво краката ,за да не бъдат постоянно изненадвани с някое "само малко ..само веднъж" ,защото евреите обичат всички, но имат отношения   и допускат до себе си  много малко от тях :P:ass:

Що не взема и аз да се кандидатирам за евреин, това с диамантите много ми хареса :)

преди 15 минути, valkiria1 написа:

нищо не пречи ....ти и без това си най-добрия приятел на жените:P:tongue2:

Ами аз се опитвам да изпълнявам някои от мицвох, примерно 25

Е тъй - религиозни сме според платата, а сребролюбието висшо духовно качество. А сетне що атеизма бил нараствал.

преди 1 минута, sound написа:

Е тъй - религиозни сме според платата, а сребролюбието висшо духовно качество. А сетне що атеизма бил нараствал.

Защо това да се стремиш да си добре финансово е лошо? То всеки си знае за себе си, но беднотията е започва от главата

Щото, като не е висш духовен принцип, значи няма как - ще е лошо: налЕ. :Д

преди 5 минути, sound написа:

Щото, като не е висш духовен принцип, значи няма как - ще е лошо: налЕ. :Д

Ако погледнеш в божите заповеди ще видиш дискутирани бизнес практики (от 170 до 183). А идеята на бизнеса е да прави пари. Така че по тази точка ....

преди 3 часа, capnemo написа:

Що не взема и аз да се кандидатирам за евреин, това с диамантите много ми хареса :)

трябва да ходиш да те резнат и си готов! просто иди при личния си лекар да ти каже за добър уролог !едва ли ще ти издаде направление,около 450 лв ще те оправят!дерзай да станеш евреин!:)

преди 1 минута, glen написа:

трябва да ходиш да те резнат и си готов! просто иди при личния си лекар да ти каже за добър уролог !едва ли ще ти издаде направление,около 450 лв ще те оправят!дерзай да станеш евреин!:)

Не става само с това. Трябва и пред равината да се явиш.... :)

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Браво :) Сега остава да уточниш...според кое от всичките- Шулхан Арух, Тора или според Рамбам :P

В компилацията на Рамбам (Мишнех Тора) :P

П.П. И става дума за 26, моя грешка

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Току що, valkiria1 написа:

Ахааа, сефер а мицвот на Маймонид  ......Хм...преди няколко дни направо ми казаха, че съм като негова достойна внучка...хехеее....

Ооо, това той ли бил... Не знаех, ама много добра е компилацията му. И казват че е една от най-широко приетите доколкото знам

преди 1 минута, valkiria1 написа:

абе да ти кажа и на мен ми се видя малко вероятно да палиш свещите на менората :P,виж за уточнението  по вярвам

Рамбам е прозвището на Маймонид...някои имат и по две имена и прозвища :P

Тъй де, обърках се, на мен либов ми дай :)

Бе ясен ми е тоя номер с имената, ама добре че са все пак две та се помнят. Някои народи имат по пет (имена)

преди 4 часа, capnemo написа:

...

Да благословим измамата, че да не ни е дерт на душата - ако идеята на религията не е да правим пари, то за какъв чеп ни е. :Д

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.