Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Алтруизма с количество пари ли взехте да измервате. о.О

преди 4 часа, Aumi написа:

Хора като него, крепят икономиките на много държави.

Напротив - тъкмо хора, като тях, вкарват в колапс икономиката на някои държави, нещо което и Бъфет, и Гейтс знаят много добре, само че вместо да се опитват да си играят на "господари на света", се стремят да направят нещо в положителна посока по въпроса. 

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 6 часа, Мойра написа:

По тази логика, богатството на мутрите в България е дошло от труд.

Да, те хвърлиха много труд, енергия и нерви за да спечелят богатство, някои дори платиха с живота си.

Такива като тях крепят сивата икономика, без която много българи биха умрели от глад.

Богатство, което е дошло от честен труд е богатство, а това, което е дошло по пресъпен начин е нещо съвсем друго.

В България забогателите от честен труд са единици.

Никъде не съм казала, че мутрите крепят икономиката, а че хората на бизнеса като Уорът Бъфет/защото за него ставаше въпрос/ крепят икономиките и пълнят държавните бюджети с техните данъци. Можете да погледнете статистиките на която и държава, за да видите какви данъци плащат ежемесечно хора като него.

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Дарението и богатството нямат присъщо съществуване. Кой каквито ги вижда, такива са. Така е и с всичко под слънцето. И над слънцето.

Обикновените хора не можем до дъно да проумеем това, зазидани сме в черупките си.

преди 2 минути, Sleda написа:

Обикновените хора не можем до дъно да проумеем това, зазидани сме в черупките си.

Ами те и необикновените са зазидани в черупките си. Живите хора сме зазидани в черупките си.

преди 3 минути, Реджеп Иведик написа:

Ами те и необикновените са зазидани в черупките си. Живите хора сме зазидани в черупките си.

Може би има необикновени хора, наистина необикновени човеци, които не са зазидани в черупките?

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Не знам. Но след като умре може ли да го види. И след като умре дали е жив и дали е човек?

Според мъдрите е немислимо жив човек да може да си отговори на тези въпроси. Свободата не ни е присъща. Ние живите сме се завъртяли във вихъра на живота и сме увлекли със себе си това, което наричаме истина. Отхапали сме парче истина от безкрайната свобода. Нея не я боли. Тя е свикнала да хапе и да я хапят.

преди 12 минути, valkiria1 написа:

Аз ти пиша за цедака,ти ми отговаряш с псалми ,които касаят синовете на Корей ,единият от левитите оглавил бунта срещу Моше!?

Така ли било :) Извинявам се за невежеството. Просто псалмът ми се стори подходящ, а и подвеждащо започва с много широко обръщение: "Слушайте това, всички племена; Внимавайте, всички жители на вселената, И низкопоставени и високопоставени, Богати и сиромаси заедно." Не знаех, че функциите на псалмите са ограничени сред взаимоотношенията на шепа хора, живели не знам кога си. За да е оставен там, значи някой е преценил ползата от някаква по-широка поука все пак... Нима всичко този Кореев псалм е подвеждаща лъжа и всичко в библията се върти около исторически събития? Ами че някои от описаните в Битие няма как буквално да са се случили даже, дивотия е да се приемат едно към едно.

преди 8 часа, valkiria1 написа:
преди 21 часа, M.Николов написа:

Не е ли очевидно -да признавате заслугите на другите.

нали ти казах ,че стреляш напосоки и това те прави лош стрелец..докато аз държа  картата и компаса като  снайпер ;):P и никога не пропускам...никога !!!

смисъла  е че иудаизма трудно приема някой да се приобщи към него и изискванията затова са големи . религията ни не е само набор от убеждения, мнения,твърдения за Бог,за човек за света...това е преди всичко просторен,обширен и всестранен начина на живот, изпълнен с правила ,практики ,които въздействат върху всеки аспект на всекидневието.Човек ,който иска да се приобщи към иудаизма и да бъде вярващ в смисъла на "духовен Исраел",трябва да спазва и уважава тези практики и те да станат негова начин на живот. Това се следи стриктно и внимателно от равините ,които решават дали човек е готов да премине през определената процедура затова, като дори в началото се стремят да те разубедят .Това е смисъла на твърдяното от мен.  Твоето заключение и коментар е нищо..просто плява с която да запълниш поредния си пост

Извинявай, драга Валкирия, но ти явно си мислиш, че си пишеш с идиоти.Ще трябва да те разочаровам, не е така.

на 5.04.2016 г. at 10:53, valkiria1 написа:

приемане на чуждия принос-най-трудния за спазване закон

Какво извъртане направи, направо не е истина.Значи според теб " приемане на чуждия принос" се отнася за хора, които желаят да приемат юдаизма?:DТова тълкуване от Талмуда ли го извади?И какво тогава му е трудното на този закон за юдеите, като не се отнася за тях, според теб?А защо не се замислиш, че е възможно този закон да означава буквално това, което пише в него и се отнася точно за вас и тогава заключението, че е най-труден за изпълнение придобива смисъл?;)Нещо заприлича на "как дявола чете евангелието"!

преди 42 минути, valkiria1 написа:

с тази разлика ,че представата  за богатството при иудаизма и християнството се разминават

Позволи ми да поправя малко посоката на разговора, че всички се юрнахме доста далече от религията. Разлики в представите за богатство и бедност има между хората с различни нагласи към живота, и те може да са между юдеин и юдеин, християнин и християнин. Апелирах вече да не обобщаваме толкова плоско евреите като един човек и т.н.

преди 6 минути, valkiria1 написа:

би трябвало да знаеш драга,все пак цитираш псалмите на Давид..българи е нямало около него  за да  визира и тях

Защо си се вманиачила така в националната си принадлежност? Бъркаш ме неоснователно с Алия. А аз започвам да подозирам, че ти си другото лице на Алия... Алая.

преди 2 минути, valkiria1 написа:

...кога ще разбереш ,че Стария Завет е писан от евреи за евреи?!?

Берешит започва със създаването на небето и земята - за евреите? :no-no: Промили са ти мозъка, честно.

И да, виждам много друго, за което е писано там. Но всеки е зазидан в черупката си, както си говориха по-преди. Тънкостта е, че наистина само живото същество е способно да усети тази черупка, а ако не я осъзнава спи дълбоко или е мъртво.

преди 13 минути, valkiria1 написа:

уважаваме ги, признаваме заслугите им...трудно ги приобщаваме към себе си. , също така и трудно се приобщаваме към другите ..опита от обратното е твърде горчив.

Никой не ви кара да ги приобщавате или вие да се приобщавате към някой, просто когато подхождаш с уважение към отсрещната страна, ще получиш и ти съответното уважение!:handshake:

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Така е, само живият обаче може да я види - не със сетивата, а със сърцето и ума си, и то само понякога в началото. Трябва да се отбележи, че някои се чувстват като пет пари в кесия вътре. Чудно обаче защо битките на човека в това "нормално" душевно състояние все са отвън, изглежда е закономерност.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Не от земи някакви, ние в различни вселени водим монолози, това се опитвам да обясня.

преди 20 минути, valkiria1 написа:

ако Ашем е създал земята заради евреите,той щеше да им я даде цялата , а не отделни места за живеене.

Ашем е икономичен и не хаби нищо, не виждам защо му е да носи вода в решето. Не може да се даде нищо на нищо, първо трябва да се появи.

преди 14 часа, valkiria1 написа:

Ако ,познаваше или поне малко се беше зачел в Библията,както те съветвам непрекъснато, ще спреш да ръсиш глупостите,които изкачат от всеки твой пост. Като това ,по-горе ,което съм отделила от останалите.Нямам представа защо се напъваш да играеш ролята на Колумб като нямаш нито карта,нито компас ,които да те ориентират в материята на иудаизма. В случая с Иеошуа и Исус...ами две различни неща са. Гръцкият е считан за машиях само от себе си и от около 50 души негови последователи в Капернаум-Галилея където е проповядвал. Добре е познавал иудеина Иеошуа ,защото стриктно се е придържал към това да заприлича на него...

Нали ти казах да не се напъваш да ми обясняваш неща,които не разбираш .Нали ти казах,да не си въобразяваш ,че можеш да ме научиш или да ми разтълкуваш нещо свързано с иудаизма.

Аз държа и картата и компаса ,защото това е част от мен. Вместо да плющиш гордо с глупостта си в темата напъни се да разбереш това ,което ти обяснявам  на добра воля 

Казах ти и по-напред някъде из постовете, че не съм религиозен човек и не намирам за нужно да се зачитам в оня сборник с религиозни книги, митове,легенди и предания. Кво толкова да и чета на тая Библия. Казах ти, че съм я прегледал, тоест съм прочел малко, точно според твоите съвети. Ти ако искаш си я чети нонстоп Библията, спи с нея ако искаш, твоя си работа. Като агностик колкото съм прочел за обща култура мисля, че ми е достатъчно, така че следващия път можеш да си спестиш труда да ми даваш съвети да чета Библията. Не намирам за нужно да я чета, значи няма да я чета...е, ти пък ако искаш да продължиш със съветите, кой съм аз че да те спирам... :tongue2:  Колкото до това, че съм ръсел глупости - на Чукча не му пука, а така  и твоя интелект ще заблести повече. :wink12:

Та на темата за Исус. Преди много години бях разгърнал Библията и доколкото си спомням от малкото прочетено в евангелията се споменаваше само за един Исус, оня когото християните почитат като Исус Христос - Сина Божий. Та визирах максимата за любовта към ближния на тоя Исус, наречен още Христос. Та, според малкото прочетено от библията, не видях втори Исус  да се описва в евангелията, освен да съм го пропуснал, ама не мисля. Пък и не съм чувал и поповете да споменават за втори Исус, споменават за един Исус, който бил роден от Дева Мария (каквото и да значи това) и бил евреин по рождение и на еврейски името му звучало като "Иешуа" или нещо подобно. Та тоя Исус имах предвид, от къде измъкна другия не те знам. То около Исус Христос тези всякакви - есей бил, извънземен бил, в Индия бил получил посвещение и проповядвал някакви си източни учения..., изобщо много оспорвана личност, но несъмнено важна щом и до днес не стихват споровете около него. А това, че юдаизма имал там някакви си теологични или догматични прения с християнството - мене не ме касае. Ако юдаизма има проблем с Исус-а на християнството... ми, последователите на юдаизма да се оправят - техен си е проблема.

Колкото до това, да те уча на нещо за юдаизма - в грешка си. Нещо си се объркала, кво аз да те уча, нито съм нито съм религиозен, нито съм библеист. Нито съм имал намерение да те уча нещо, нито пък имам. Както казах и преди: "мегдана е твой разполагай се". Не ми се рови ся назад из страниците за да самоцитирам дословно. Запазвам си обаче правото да изразявам свободно мнението си по различни въпроси без оглед на това дали на теб или пък някой друг му изглежда глупаво или не дадено мнение.

Относно картата и компаса да те информирам (не да те уча и ако си срещала или срещнеш израз като "да  знаеш", разбирай "информиране" и свободно изразяване на мнение), че има точни, по-точни, неточни и много неточни карти, същото се отнася и до компаса. Особено ако човек попадне в аномална зона компаса спира да му върши работа поради простата причина, че не показва вярно посоките. Та да се върна на темата, не ти знам картата, нито пък компаса, нито пък ме интересуват. Не те знам от де идеш и на де отиваш, нито пък ме интересува. Върви си по пътя и се ориентирай както си искаш...Има един автор Неемия Гордон написал една книга със заглавие "Еврейският Иешуа и гръцкият Исус".

gordon-hebrew-yeshua-vs-greek-jesus.jpg?

Въпросният автор ти е сънародник и последовател на юдаизма, по-точно караим и биш ортодокс, изследовател на свитъците от Мъртво море и експерт по семитски езици. Та той прави едно сравнение образа на Исус в преводите на гръцкия текст на "Евангелието от Матей" и еврейския текст на същото евангенгелие според версията на Шем Тов. И резултата от цялото изследване е, че има известни разлики в еврейския и гръцкия образ на Исус в евангелието идващи от трудността на превода. Предположението на автора е, че първо евангелието е писано на еврейски и след това е написано на арамейски и че гръцкия превод е от арамейски от където идват и малките разлики в двата образа на Исус. Изследването на еврейският текст като цяло помага да се разберат по-точно някои от думите и действията на Исус по отношение на тората и изобличаването на фарисейските манипулативни практики. Автора като цяло казва, че Исус не е нарушил тората, а е съблюдавал точно и отхвърлял само разни насложени от фарисеите елементи. Няма да ти преразказвам книгата можеш да си я прочетеш сама или пък да погледнеш видеото по долу в което са изложени някои неща по въпроса еврейския и гръцкия образ на Исус, а също и за манипулативните практики на фарисеи и ортодоксални равини. Гордон доста нагледно и разбираемо обяснява и показва как старите фарисеи и настоящите равини подменят тората с техните си измислици и заблуждават хората.

На мен тезата на твоя сънародник ми изглежда по-достоверна, отколкото предложената от теб са двамата Исусовци. Изглежда, че вие евреите имате доста и различни карти и компасите ви сочат в различни посоки. По мое мнение е добре да вземете да си ги сверите, не че ме интересува много - Чукча се ориентира добре в тайгата без карта и компас и винаги стига там за където е тръгнал. :min07:

Редактирано от koldun (преглед на промените)

преди 4 часа, valkiria1 написа:

,още повече че принципите на вярата изключват в безкомпромисния монотеизъм на иудаизма да има два бога

Не, че няма два бога, а че забранява да вярваш в друг бог - с което може да се каже, че признава съществуването на още богове ..... и толкоз с монотеистичността.

Колкото до Джизъа - то щото немате проблеми, заради това не спират дискусиите за него.

преди 6 часа, valkiria1 написа:

..единствения,който се опитва да имитира някаква среща с Исус е Савел ,но както се знае ,епилептични припадъци или такива от топлинни удари не се приемат за достоверни източници на запознаване с някой. Павел се е нуждаел от това да се легитимира и изнамира най-разпространения по онова време начин,

Как може да се легитимират "срещите" във видения и сънища на Авраам, Яков, Йосиф, всички старозаветни пророци и пр. със "Словото Господне", "Ангела Господен"? Да вземем да ги легитимираме, ровейки в документи, в пръстта, разчитайки на сетивата си или някакви модерни апарати. Няма как да се докаже източника на старозаветните откровения, както и на новозаветните. И кому е притрябвало изобщо, освен на пръстените гърнета.

преди 2 часа, sound написа:

Колкото до Джизъа - то щото немате проблеми, заради това не спират дискусиите за него.

А, няма проблеми, някои разправят, че така или иначе накрая всеки ще го срещне да се разберат тет-а-тет. В корана например нещо такова се споменаваше.

Нямат проблеми, щото са го елиминирали ..... по- точно опитали - пък, ако го срещнат, пак ще го елиминират .... или поне ще опитат. :Д Тъй си решават проблемите хорицата - вярващи, дето твърдят, че били.

преди 12 часа, valkiria1 написа:

........

Малей, мале, мале...ква тирада....чудесно, прекрасно, уникално, просто невероятно, кво майсторско увъртане...равините ряпа да ядат...машала, ашколсун на майка ти, евала на баща ти...

има противоречие в постовете  ти нали?

Твърдо и еднозначно: НЕ!

За твоите не бих казал същото. Аз пиша каквото мисля и не увъртам като тебе нещата. Като не знам нещо - не го знам - не ме е срам да си призная, не ме е срам да попитам, нито ме е страх, че би изглеждало смешно или глупаво. Твоите увъртания обаче са уникални. Първо говориш за двама Исусовци в цитата по-долу.

на 06.04.2016 at 9:35, valkiria1 написа:

В случая с Иеошуа и Исус...ами две различни неща са. Гръцкият е считан за машиях само от себе си и от около 50 души негови последователи в Капернаум-Галилея където е проповядвал. Добре е познавал иудеина Иеошуа ,защото стриктно се е придържал към това да заприлича на него.

Я, ми кажи сега за един човек ли иде реч в този цитат или за двама. Единият човек добре познавал другия и искал да заприлича на него. Съвсем ясно се вижда, че говориш за двама човека. Аз говоря за един човек при това съвсем ясно съм посочил, кого и какво визирам както ясно се вижда в цитата по-долу.

преди 22 часа, koldun написа:

Преди много години бях разгърнал Библията и доколкото си спомням от малкото прочетено в евангелията се споменаваше само за един Исус, оня когото християните почитат като Исус Христос - Сина Божий. Та визирах максимата за любовта към ближния на тоя Исус, наречен още Христос.

И като не ти мине номера започваш с увъртанията в цитата по-долу.

няма известни разлики ..има отчайваща разлика..това се опитвах да ти обясня ,когато ти писах, защото тази разлика прави да изглежда така,че сякаш става въпрос за двама души

Уж искала да ми обясни...:whist: Ако искаше да обясниш щеше да го напишеш като в последния си пост, " че сякаш става въпрос за двама души", а не да ми обясняваш как единия много искал да прилича на другия. Ама добре е казал народа: "На евреин вяра да нямаш - каже ли ти, че слънцето изгрява, гледай на запад дали не залязва."

ето  статията ,която си ми превел..нямаше нужда ,аз говоря отлично руски език и би могъл да ми я дадеш като линк 

http://esxatos.com/neemiya-gordon-evreyskiy-ieshua-grecheskiy-iisus

НЕ! Не съм ти превеждал статия и изобщо не съм споменавал никаква статия. Ако съм искал да посоча някаква статия щях да го направя съответно с линк или пък с цитат. Но и статията става за представяне на книгата на Гордон, а и видеото в статията видях, че е същото, което бях сложил по-горе.

Иначе майсторски увърташ, обаче трябва да се постараеш повече и може да ти се получи за в бъдеще.

сега, ще ти кажа едно ..дълбоко се съмнявам ,че този ,който е написал статията е разбрал за какво става въпрос.

Аз пък дълбоко се съмнявам, че изобщо си прочела написаното от мене в предишния ми пост, и още повече се съмнявам, че изобщо си направила труда да прочетеш тази статия. Ако беше направила поне едно от двете нямаше да пишеш нелепици като тези по долу в цитата.

сега, ще ти кажа едно ..дълбоко се съмнявам ,че този ,който е написал статията е разбрал за какво става въпрос.След като в нея се твърди,че Гордон е изследовател на семитските езици и изследовател на свитъците от Мъртво море, би трябвал да ги е виждал  добре да знае,че арамит е бил разговорния език , а  древния иврит езикът на богусложенията... Един изследовател от ранга на Гордон ,би трябвало добре да знае,че в свитъците от Мъртво море няма никъде споменато името на Исус или Иеошуа или каквото и да е име ,което да бъде свързано с някакъв машиях,за да разглежда изобщо въпроса за някаква легитимност или база за сравнение  относно личността на Исус

Голям довод извади - няма що.:laughing4: Пишеш си просто наизуст без даже да прочетеш поста, който се опитваш да коментираш. Я чети пак.

Та той (Гордон) прави едно сравнение на образа на Исус в преводите на гръцкия текст на "Евангелието от Матей" и еврейския текст на същото евангелие според версията на Шем Тов.

Кви са тия свитъци от Мъртво море дето ги спрягаш като някакво си доказателство. Иде реч за "Евангелието на Матей" - версията на Шем Тов.

Гордон е един от изследователите на свитъците от Мъртво море.

Въпросният автор ти е сънародник и последовател на юдаизма, по-точно караим и биш ортодокс, изследовател на свитъците от Мъртво море и експерт по семитски езици.

Това са просто два реда  данни за автора на книгата "Еврейският Иешуа и гръцкият Исус". Авторът е Неемия Гордон. Никой не ти е казал, че към изследването на образа на Исус в "Евангелието на Матей" направено от Гордон имат отношение или са използвани някакви си свитъци от Мъртво море. Просто Гордон наред с други изследвания е работил и върху въпросните свитъци - това са различни проекти.

Омръзна ми да те цитирам...  Като цяло, цялата ти тирада е безсмислена. Опитваш се да опровергаеш нещо, но и ти не си наясно какво е то.

Ето ти видеото със самия Гордон, ако искаш се запознай със съдържанието му, ако искаш недей, твоя си работа. Ако имаш някакви несъгласия или претенции адресирай ги към Гордон.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

Ако Битието наистина определяше Съзнанието, както твърдят материалистите и марксистите, то ние българите отдавна трябваше да ме станали евреи, ама не сме ;)

Българският народ в огромната си част никога не загуби човешкия си облик, въпреки ужасите и откровения геноцид, на които е било и е умишлено подлагано. Няма да загуби човещината си и сега - напук на целия световен и глобалистки социален инженеринг на безродието, безсемействеността, хомосексуализма и узаконяваната педофилия.

Защото Съзнанието определя битието и материята - доказва го и квантовата физика в днешни дни!

-

преди 16 минути, Aliya написа:

Българският народ в огромната си част никога не загуби човешкия си облик.

Бе направо сме за пример - целия свят от нас трябва да се поучи.

п.п. боже - какво лайкваш бре съкровище, очеваден сарказъм ли не можеш да схванеш.

Редактирано от sound (преглед на промените)

на 08.04.2016 at 10:20, valkiria1 написа:

защото ясно съм ти отговорила :

тоест първата позната версия на евангелието е позната  на арамит и това е доказано още от Папий-жалко за Гордон ,ако не знае това и гадае кое след кое е:lol6:и още по жалко за теб,защото сляпо се доверяваш на всичко дето намериш из нета.:P

Иска ти се да се доверявам на всичко в нета ама не. :wink12:  Нали и твоите писания са в нета как да им се доверя. Ето на пак се опитваш да ме лъжеш. :tongue2: Тъкмо Папий твъръди, че Матей е написал евангелието на еврейски език. Евсевий привежда цитат от Папий в който се упоменава еврейски език  - „Матей подредил словата на Господа на еврейски език (‘Εβραΐδι διαλέκτω), а ги тълкувал всеки, както могъл“ (Църковна история, III, 39).

И какво толкова странно има, че Гордон допуска, че версията на Шем Тов може да е препис от оцеляло по негово време копие на първоначалния еврейски текст на евангелието. В науките се използват хипотези и Гордон прави точно това, между другото той също споменава твърдението на Папий, че евангелието е  написано на еврейски. Що пък непременно трябва версията на Шем Тов да е превод от гръцки. Ясно е, че по начало евангелието е било насочено към читатели от еврейския народ, логично е да е и писано на езика на читателите. Както и да е не ме вълнува особено да ли на арамейски или на иврит е писал Матей, ясно че писал на семитски език и за семити познаващи юдейската вяра. Идеята е, че независимо от езика съдържанието е едно и също и малките разлики в образа на Исус се дължат на превода и преводачите. Толкова по въпроса, колкото и да го дискутираме фактите са, че към настоящия момент евангелието го има и на иврит и съдържанието му е едно и също с това на гръцки например. А за това, че Исус бил изобразяван като ариец по някои икони има и друга причина или обяснение освен, че евангелията са писани на гръцки и възпроизвеждат устни разкази. Мързи ме обаче да пиша и няма да се ангажирам ся с обяснението.

Гордон не ми е толкова интересен колкото новия месия. Виж последния ме интересува живо. Та можеш да кажеш нещо за него. Имам предвид тоя месия дето го лансират ХАБАД.

Почнали са да му пишат и тора-та и вероятно до няколко месеца ще я завършат. Значи съвсем скоро се очаква да  видим вече официално месията-цар. Как мислиш, дали ще бъде приет от мнозинството или ще си остане само месия за хабад-ниците.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.