Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 12 часа, valkiria1 написа:

Отново глупости породени от непознаването на историята на Исраел. Не вади думите от контекста. Ти си заблуден, поради това не е редно да заблуждаваш и другите. Слепец не може да бъде водач.

Да проверим пак.

Цитат

1 След това Самуил каза на Саула: Господ ме изпрати да те помажа цар над людете Му, над Израиля; сега, прочее, послушай гласа на Господните думи.    
2 Така казва Господ на Силите: Забелязал съм онова, което стори Амалик на Израиля, как му се възпротиви на пътя, когато идеше от Египет.    
3 Иди сега та порази Амалика, обречи на изтребление всичко, що има, и не го пожали; но избий мъж и жена, дете и бозайниче, говедо и овца, камила и осел.    
4 Прочее, Саул повика людете та ги преброи в Телаам и бяха двеста хиляди пешаци израилтяни и десет хиляди Юдови мъже.    
5 И Саул дойде до един амаликов град и постави засада в долината... 
7 И Саул порази амаличаните от Евила до прохода на Сур, срещу Египет.

8 И хвана жив амаличкия цар Агаг, а изтреби всичките люде с острото на ножа.

1 Царе 15: 1-8

Определение за геноцид.

Цитат

Геноцидът (от гръцки: γενο – „род“, „племе“ и латински: caedo – „убивам“) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:
- убийство на членовете на тази група;
- тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата;
- насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
- причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група;
- насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група.

...

https://bg.wikipedia.org/wiki/Геноцид

И така, драга ми етническа еврейко, историята на Израел започва точно с ярки прояви на геноцид. Черно на бяло е написано точно в историческа хроника за Израел. Историята си е история и много ясно говори за геноцида упражняван от израелтяните по отношение на  другите народи. Или според теб само ако са избивани евреи е геноцид, а когато евреите заличават цели народи не е геноцид. Това, че писарите са се опитали придадат божествена санкция на изтребването на даден народ не променя нещата - геноцида си остава геноцид. Така, че драга ми еврейко, нито съм заблуден, нито пък съм слепец. Юдаизма е кървава религия досущ като исляма. Приликите между двете религии са повече отколкото разликите. Едните искат световен халифат, другите - Израел да управлява света. Божие царство на земята за някои си "богоизбрани". Царство изградено върху труповете на враговете и върху руините на цивилизацията. Царство в което "богоизбраните" са господари, а останалите роби. Е, това е с две думи целта на юдаизма, както са я разбирали и все още разбират и проповядват. Геноцида е изначално идеологически заложен в юдаизма със самата му поява като религия. И това е - така седят нещата. Противопоставянето на евреи срещу неевреи, на юдейския монотеизъм срещу другите релгиозни форми. И то не само някакво си теоретично-философско противопоставяне, ми налагане сс меч и огън на една доктрина и светоглед над останалите. И налагането става чрез унищожаването на останалите. Ми, това си е чиста проба геноцид - физически и културен, както и да се  украсява и оправдава, същината си остава същата. Геноцида е вътрешно присъщ на юдеизма и преди 3000 години и днес. Така, че драга ми етническа еврейко, не ми казавай, че съм бил заблуден, а по-добре помисли върху някои аспекти на регията ти, които може да са ти убегнали и ти да живееш в заблуда.:cant believe:

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 9 часа, Разгонен пръч написа:

Вярно,че трябва по-често да ти чета коментарите. Скъсвам се от смях с бисерите ти, поклон! Сега изкара драматурга Цанев историк. Остава само да уточниш в кой университет е завършил история и те признавам.

Навярно има предвид Ценов и автохтонната теория.

По ми харесва от златарската тъпня де.

Ей туй му е лошото на мисленето в крайности. На тях не им харесва. За тях съществуват обективна истина и обективна лъжа, вместо харесва ми, не ми харесва.

преди 9 часа, Sleda написа:

Всички сме евреи

Много ясно, ама не и подсказвай. Едва ли ще те разбере, щото е в този смисъл, в който всички сме българи.

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Вие не сте.:lol6: Ние сме:P Всички сме от чреслата на Ной ;)

Ние сме от чреслата на Зиези

ПП екс куо вулгарос

Аз сериозно...пък ти се шегуваш! Не сме всички българи, някои сме по-българи. Някои сме и по-евреи. Пък аз съм и българка, и еврейка, и туркиня, и американка, ааа да не забравя...и македонка.

преди 12 часа, Sleda написа:

Дъгата е символ на настоящата ера. Останали живи хората които били развили бял дроб в плътното тяло. 

Аз си мисля повече за нещо като признак, не за връзка с определен момент от развитието на планетата и устройството на организмите. По-скоро като символ (но не съм сигурна точно какво и как е облакът) както например в 

Езекиил 1:28
Какъвто е изгледът на дъгата в облака в дъждовен ден, такъв бе изгледът на обикалящото сияние. Това бе изгледът на подобието на Господната слава. И когато го видях паднах на лицето си, и чух глас на едного, който говореше.

или тук

Изход 24:16
И Господната слава застана на Синайската планина, и облакът я покриваше шест дена, а на седмия ден Господ извика към Моисея всред облака.

тук и много още

Даниил 7:13
Гледах в нощните видения, и ето, един като човешки син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и доведоха го пред Него.

Марк 14:62
А Исус рече: Аз съм; и ще видите Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ с небесните облаци.

Марк 9:7
И яви се облак и ги засени; и глас дойде из облака, който каза: Този е Моят възлюблен Син; Него слушайте.
Лука 9:34
И докато казваше това, дойде облак та ги засени; и учениците се уплашиха като влязоха в облака.
Лука 9:35
И дойде из облака глас който каза: Този е Моят Син, Избраник Мой; Него слушайте.

1 Коринтяни 10
Защото, братя, желая да знаете, че, макар да са били бащите ни всички под облака, и всички да са минали през морето, и в облака и в морето всички да са били кръстени от Моисея, и всички да са яли от същата духовна храна,  и всички да са пили от същото духовно питие, (защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тая канара бе Христос)

1 Солунци 4:17
после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
Откровение 1:7
Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него. Така е. Амин.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 2 минути, Росен Р. Александров написа:

Това да не е сбирка на ционистите в България ?!

Не. Това е тема в която хората, които се интересуват от тази религия задават въпроси, дискутират,отговарят.

ами аз имам въпроси но едва ли авторката ще отговори безпристрастно. 

Не съм против нейната религия, макар че съм Католик, а католици и евреи не се понасят. То всъщност никой не харесва евреите и си има основателна причина. Заради ционизма (фашизма и нацизма взети заедно са по-малко зло). Въпроса е кратък.. Защо ционистите смятате че всеки който не е от вашата религия е както вие казвате ГОЯ ?! Или на наш език нечовек боклук нищожество нещо което трява да бъде унищожено.

Защо от древни времена винаги сте искали да унищожите Българската Държава?

ето и малко видео 

Дай линк към поста... 

Но нека е ясно че също съм преглеждал Талмудата, и Тората.. Така наречените свещени писания за историята на ционистите.

Да се върнем и през средновековието, когато вие си живеехте добре в Испания която е била мюсюлманска до тогава, до инквизицията когато ние католиците прогонваме ционистите от там. Защо ли сте били прогонвани от цял свят ?! Защо само вие?! Защо всички други народи са живели мирно по цял свят?

Още повече че понятието евреин лежи само в вашите болни мозъци. По рождение вие сте си мюсюлмани (араби) родили сте се на арабския полуостров.

Не обиждам никого просто задавам по-сериозни въпроси.

току що, valkiria1 написа:

Чудесно.. остава да ми кажеш кой по-точно Талмуд и на какъв език си го "преглеждал";) дай сега линк към тях, където пише ,че под  "гоите" се разбира това ,което твърдиш:

явно тук не сме чували за телевизия а ?! :D  За документални филми? (преглеждал е метафора)

Или може би че имам познати от измислената държава Израел, от които знам доста неща. Ако не живееш в Израел не виждам как можеш да говориш тук и да се смята за достоверна информацията?

А и не мисля сега да прелиствам 60 страници за да търся къде си писала по моя въпрос. Просто дай линк към страницата.

не е съществувало да. Ционизма е създаден след като Англичаните откраднаха парче от Палестина за да ви направят държава, и вие така наречените нови евреи които дори не си знаете пълната история сте започнали ционизма.

Но това не даде отговор на въпроса ми.. Ще ми дадеш ли линк ?!

преди 5 минути, valkiria1 написа:

Преглеждал означава точно преглеждал. Мъглявостта е удобна  дреха на думите. Половинчатостта -също. Трябваше да уточниш,че се изразяваш като Исус. Беше ясно ,че не може да си преглеждал Талмуд..твърде много книги са и са неразбираеми за теб.;) Поради това, твърдение ,което не можеш да подкрепиш с доказателства остава да виси във ввъздуха като мръсни непрани гащи.

В Талмуд и Тора  НЯМА , нито една дума ,която да подкрепи горното ти твърдение.  !!!!

Именно. Защото евреите никога не са си цапали ръцете лично. Винаги са подставяли някой друг да им свърши мръсната работа. И все пак отбягваш вече за не знам кой път въпроса ми от първия пост.. Ще ми дадеш ли номера на страницата в темата където уж си отговорила на същия въпрос ?!

И какви доказателства искаш? Според теб историята лъже само защото не е написана в Талмуда ?! Май някой друг е повърхностен не аз.

малко ти куцат познанията. Ясна ми е целта ти. Но в България няма да успееш :> Само забележи че всички тук те вземат за мезе.

Чак си писала в Интереси ... О Ужас Бог да благослови Израел. Израел е измислица както и Украйна. Никога не е съществувал. Както и вие сте си арабски мюсюлмани ама се мислите за богоизбран народ.

Цитат от Талмуда... Бог бил говорил директно с вас ?! Явно от тогава сте имали някакви умствени проблеми. Бог е идея на човека.

Религиите са измислени с цел да подчиняват населението на земята.

Та както казах. Ясно ми е. Искаш да ти прочета глупостите от първата страница досега. Вместо да ми дадеш само пасажа за който съм задал въпрос.

Тези еврейски похвати при мен не минават. Дружил съм доста време с известен чешки евреин търси в нета името Ярослав Матоуш. Той използваше същите похвати да лъже хората. А и да обира банки. Тук е България прокарвай си ционизма другаде. Знам че има доста болни мозъци в България които да ти се вържат.. Съдейки и по броя на сектите...

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Обобщение: Росен е преглеждал Талмуда и Тора. Обаче не ги е преглеждал / защото употребява думата метафорично / , а ги е гледал по телевизията.:lol6:

Росен се хвали  ,/расизъм или фашизъм ..нека сам всеки прецени /че по време на Инквизицията ,католиците са прогонвали  ционистите, обаче не знае ,че по онова време понятието ционизъм не е съществувало.

Драги,

Знанията ви върху историята на Исраел са повърхностни,неясни, неточни и както е видно от кратката ретроспекция на постовете ви ,представляват повече брашно ,което някой ви е излъгал ,че е амфетамин. За разлика от вас, аз уточнявам ,че се изразявам метафорично.  Опитвате се да хвърляте думи, които не можете да подкрепите с факти  и те  гърмят в собствените ви ръце като пиратки.  Думите ви са една кукувича прежда от слухове и недомислия. Имат смисъл ,колкото дрезгавите кукуригания заран на някакъв селски петел. Уморена съм всеки път на всеки празнословец да отговарям. Губи се чара на общуването ,когато освен невеж, събеседника е и предубеден.

Моля да бъда извинена ,ако по някакъв начин ви създавам дискомфорт с думите си ,но все пак имам оправдание, че това е констатация на факт относно вас ,а не обида. Изпълнете препоръките ми ,които ви дадох в по-горния пост и заповядайте отново ,когато престанете да пръскате монитора си ,защото аз съвсем не съм човека,който ще ви подаде кърпичката с която да го избършете ;)

хубав ден.

Бла бла бла бла :> Типично в еврейски стил. Като стане напечено бягаме.

Относно ционизма съм обяснил. Ползвам ционисти защото точно ви описва. Не христианите са расисти никой не е по-голям расист от евреина.

За това винаги сте били гонени, за това Аушвиц е бил вашия дом. Защото където сте били сте всявали раздор и сте подклаждали войни защото на тези места не са искали да приемат юдеизма ви не просто като религия а като официална религия с която всички да се съобразяват.

Ходи там на стената на плача. Може там някой да ти се върже. :) Нека модераторите ме извинят. Ако съм бил малко груб, но те вероятно са на моето мнение.

понеже си много оборотна разкажи тук на хората за 100те закона на Шулхан Арух.. Вместо да лъжеш хората...

преди 1 час, valkiria1 написа:

....

Пропускаш една малка, но твърде съществена подробност - в случая не говорим просто за история, а за религия. За религия, която съвсем открито проповядва насилие. Инак в историческото минало на всеки народ - геноциди, масови кланета, подтисничество и отмъщения да искаш. Историческото минало на цялото човечество е такъв отврат и е толкова нечовешко, че няма невинни. Но особеното в юдаизма - особеност, която после бива доразвита от отрочетата християнство и ислям - е, че тази религия подтиква изповядващите я, към насилие.

преди 1 час, sound написа:

Пропускаш една малка, но твърде съществена подробност - в случая не говорим просто за история, а за религия. За религия, която съвсем открито проповядва насилие. Инак в историческото минало на всеки народ - геноциди, масови кланета, подтисничество и отмъщения да искаш. Историческото минало на цялото човечество е такъв отврат и е толкова нечовешко, че няма невинни. Но особеното в юдаизма - особеност, която после бива доразвита от отрочетата християнство и ислям - е, че тази религия подтиква изповядващите я, към насилие.

Аз нали ви казах че тая госпожица много удобно пропуска доста исторически факти. И изтъква само тези които и изнасят, като изопачава и овърта много от информацията. Но така и не отговори на въпросите ми единия беше в първия ми пост, тя ме кара да и чета небивалиците цели 60 страници вместо просто да отговори. А втория беше за сектата Шулхан Арух и нейните абсурдни закони. Но нека аз дам информация за тях.

http://der-stuermer.com/shulhanaruchbg.htm

Има и още много информация. Интернет е пълен с нея. Стига да умееш да го ползваш.

Да покажем и какви мерзости правят "богоизбраните" ?

http://viaranews.com/2013/01/23/лидер-на-еврейска-секта-осъден-на-103-г-за/

Лидер на еврейска секта осъден на 103 години затвор за педофилия!

Големите лъжи за евреите

http://www.dw.com/bg/голямата-лъжа-за-евреите/a-18222532

Какво да кажем за еврейския расизъм и към жените ?!

http://radar.bg/bg/2015-05-29/article/17395120_Еврейска_секта_анатемоса_жените_шофьори.html

Но нашата приятелка тези неща ги пропуска.

преди 5 часа, witness написа:

Аз си мисля повече за нещо като признак, не за връзка с определен момент от развитието на планетата и устройството на организмите. По-скоро като символ (но не съм сигурна точно какво и как е облакът) както например в 

Езекиил 1:28
Какъвто е изгледът на дъгата в облака в дъждовен ден, такъв бе изгледът на обикалящото сияние. Това бе изгледът на подобието на Господната слава. И когато го видях паднах на лицето си, и чух глас на едного, който говореше.

или тук

Изход 24:16
И Господната слава застана на Синайската планина, и облакът я покриваше шест дена, а на седмия ден Господ извика към Моисея всред облака.

тук и много още

Даниил 7:13
Гледах в нощните видения, и ето, един като човешки син идеше с небесните облаци и стигна до Стария по дни; и доведоха го пред Него.

Марк 14:62
А Исус рече: Аз съм; и ще видите Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ с небесните облаци.

Марк 9:7
И яви се облак и ги засени; и глас дойде из облака, който каза: Този е Моят възлюблен Син; Него слушайте.
Лука 9:34
И докато казваше това, дойде облак та ги засени; и учениците се уплашиха като влязоха в облака.
Лука 9:35
И дойде из облака глас който каза: Този е Моят Син, Избраник Мой; Него слушайте.

1 Коринтяни 10
Защото, братя, желая да знаете, че, макар да са били бащите ни всички под облака, и всички да са минали през морето, и в облака и в морето всички да са били кръстени от Моисея, и всички да са яли от същата духовна храна,  и всички да са пили от същото духовно питие, (защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тая канара бе Христос)

1 Солунци 4:17
после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
Откровение 1:7
Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него. Така е. Амин.

Много накратко излагам странната и увличаща идея: облакът е символ на духовна свобода, духовно единение на човеците и като следствие на това единение с Бога. Кръщаването във вода е сщото, винаги ми е било странно защо във всички религии кръщаването става с потапяне във вода, но накратко:

през предишната еволюционна епоха на човешката вълна на живот, духът не е бил до такава степен силно индивидуализиран както сме ние сега. Индивидуализиран значи отделен, Не е бил затворен в материята, в телата. Духовното зрение е било силно, физическото зрение почти не съществувало и хората са общували духовно помежду си и с Бог. Облакът и водата символизират атмосферата на онази епоха, когато Духът е бил свободен от материята. (Атмосферата на онази епоха е била мъгла наситена с водни пари, които впоследствие са се кондензирали и са се излели под формата на потоп, в началото на сегашната епоха). Тогава се появили по-напреднали човеци и са казвали на другите "Абе, ние имаме тела..." другите ги смятали за смахнати, както ние сега смятаме за смахнати тези които ни казват "Абе ние не сме само тела, имаме и дух". Символ за това е: "Адам и Ева се видяха че са голи" или нещо подобно. Прогледнали с физическо зрение. Затова се кръщава с вода - символ на духовното единение с Бог, както е било тогава.

Индивидуализацията на Духа е пореден етап в еволюцията т.е. в Божия план. Облакът символизира и второ нещо: през следващата еволюционна епоха, атмосферата на земята ще е само етер и там ще се срещнем отново с Бог т.е." високо горе в облака". Затова сега развиваме Душа, която е етерното (енергийно) тяло на човек, както в предишната епоха сме развивали бял дроб. Които сме развили Душа, "ще сме останали живи за да се срещне с Бог".

Разбира се, това е само една идея, но е интересна и дава приемливо обяснение и не е банална както ровенето в близката история, която в общи линии е известна на всички.

Само да допълня, сегашната епоха е повратна точка в еволюцията на човешката вълна на живот, достигнали сме потапяне в най-плътната материя, най-силно индивидуализиране и тръгваме обратно нагоре.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Водата е проводник - няма нищо общо с никакви символики. Практиката е стара колкото света, но е профанизирана. За да бъдеш кръстен с вода - едно, че ти трябва подходящия втори за целта - но и те чака много, много работа, достатъчно много, че е напълно възможно един живот да не ти стигне.

Разбира се, че водата е проводник на електричество, сигурно и на етер.

преди 5 минути, Sleda написа:

.......

Не знам как да дам поне относитено ясна представа ...... може би нещо, като врата м/у две стаи с различен климат.; или като прозорец през който можеш да надникнеш в непознато пространство. И всъщност забравих да упомена нещо в предния пост - в най- голяма степен успеваемостта зависи от резонирането м/у двамата т.е. човек може и да е далеч не толкова осъзнат, но ако са на "една вълна" с по- опитния, то проводимостта на състоянието му, започва да се случва от само себе си, водата само ускорява процеса, съкратява го един вид.

Ала да не правим повече офф топик.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Вероятно  не са на твоето мнение,но пък ти си българин .Можеш да пишеш правилно български и най-вероятно това е симпатията към теб. Иначе няма как да се търпи  такова отношение в твоите постове. Можеш да продължаваш в същия дух ,да обиждаш, да се гавриш с паметта на убитите ,с паметта на жертвите ни и да цитираш про-фашистки сайтове и да ги ползваш като аргумент . Форума и без това е със силно занижена модераторска функция. Давай спокойно. Аз ще показвам ,колко ниска степен на знание имаш и колко висока степен на омраза. Ти ,драги ,сам ми помагаш в това.

Да видим :

Цитираш профашистки сайт. Това ли е твоето ниво на култура и аргументираност в диспута?

Противно на твоето твърдение ,където твоята изключителна неосведоменост и лековерие  наричат Шулхан Арун секта 

Да видим обективната истина .

Шулхан Арух не е секта !!!! Това е кодекс от закони. Превод  от иврит означава " Застлана маса"

Да видим тези ужасно "страшни ", "мерзки " и "гадни " закони,които  плашат съзнанието на  Росен и го хвърлят в потрес . :lol6:Законите :

1 Закон за утринното пробуждане.

2 Измиването на ръцете.

3 Закон затова как да се обличаме ,когато отиваме някъде. 

4 Как да се държим в тоалетната /касае интимния тоалет /

5  Почистване на мястото където произнасяме думите от молитвата си.

6 Закон как да се казват молитвите "Благословено да бъде неговото име " 

7  Закон за сутришните благословии

8 Какво е забранено да правим преди зората

от 9 до 12 закон- Закони за подготовката на тялото за молитви

13 Закони как да се почита светостта на молитвените домове

14 Закони за похвалата

15 Закони за минян / необходимия брой от вярвящи мъже ,за да се каже молитвата в синагогата /

16 до 21 Закони за провеждането на молитвите

22 Закон как да се компенсира пропуска на молитвите 

23 до 25 Закони за четене на Тора

26 Закони за взаимопомощ за вдовиците и сираците 

27 до 32 Закони за тълкуване на Тора

31 Закони за мъжа и неговите постъпки в семейството и обществото.

32 до 36 Закони за милостинята -цедака ,която е стълба на взаимопомощ в нашето общество

37 Закони за осоляване на месото 

38 до 61 Законите за кашер

62  Забрана за незаконна търговия с нещо 

63 Закони за шабат до 76 

77 Закони за Кидуш

и пр...има закони за майчинството, за защита правата на жените при женитбата / за първи път в историята ,евреите  използват и създават предбрачния договор!!!/за спазване на даден обет,  законите за празниците и месеците .

Това ,са  законите ,които тревожат будното съзнание на Росен и са още едно доказателство / имайки предвид неговите твърдения/ ,че той е човек силно повлиян от омраза и расизъм спрямо евреите. Ако , Венеция е един все още устремил се към дъното "Титаник" ,то чувството за трезва , реална преценка за нещата , обективност спрямо фактите,както и водене на културен диалог  на Росен ,отдавна вече е удавник.

Нима ?!

А какво да кажем за Турския Геноцид над България който е режисиран от Евреите ?!

Навсякъде е имало геноцид

Май ти е къса паметта щом също не споменаваш ежедневния еврейски геноцид над Палестина.

Щом нещо не ти е удобно веднага класифицираш... Какво значение има какъв е сайта?! И Про-Фашистки ?! Явно непознаване на историята. Там виждам Свастика, а тя е нацистки символ. А в древността и български символ.

Фашизма няма нищо общо с Германия и нацисткото движение на Адолф Хитлер който също е с еврейски корени. Фашизма е основан от Бенито Мусолини в Италия през 1919 година. Ако имам грешка за годината не ме винете много години минаха от как съм го учил и го казвам по спомен.

Както казах по-горе нито нападам някого нито обиждам някого.. Просто казах че ти овърташ само за да бъде на твоята и да се изопачат неоспорими факти. Познавам доста евреи и познавам добре тези похвати които прилагаш.

преди 1 минута, Росен Р. Александров написа:

....

Май ти е къса паметта щом също не споменаваш ежедневния еврейски геноцид над Палестина.

Росене, говорейки за фактите къде, в кой официален документ е споменато това? Покажи ми!

Да не говорим че ми е малко странно нападателното ти държание в тази тема. След като спомена че си католик те моля да си спомниш какво постоянно проповядват вашите свещеници: "обичай ближния си"

току що, capnemo написа:

Росене, говорейки за фактите къде, в кой официален документ е споменато това? Покажи ми!

Да не говорим че ми е малко странно нападателното ти държание в тази тема. След като спомена че си католик те моля да си спомниш какво постоянно проповядват вашите свещеници: "обичай ближния си"

Да. Но тук говорим за юдаизма. И че не е честно да се говори само против всички останали религии и националности защото са прогонвали евреите. Явно е имало причина. Аз сао исках от тази госпожица да отговори, но тя така и не ми отговори на никой от въпросите. Не мисля че съм агресивен.

преди 2 минути, valkiria1 написа:

Да !!!

Безсилен си и затова  прескачаш епохи и граници, за да стъкмиш някаква сензация. Невежеството ти изиграва голяма шега. ВИЖ САМ своята излагация.!!!!

Линк ,който си дал ,като нещо  уж "уличаващо евреите " ,всъщност уличава теб  и защитава и оневинява евреите. Показва корена на  омразата към тях и уличава точно християните затова.

Чети и виж !!!!

Мисля,че надмина собствения си  лимит на невежеството и безпричинната омраза.  Не е за вярване какъв автогол си вкара "гол голеничък -майсторе ":P

Какво ? Информацията тук е интересна. 

Или и тя не ти харесва щото е от Дойче Веле.. Май всичко дето идва от Германия не ти изнася... А говориш за расизъм... Нека спрем до тук.

преди 6 часа, sound написа:

Пропускаш една малка, но твърде съществена подробност - в случая не говорим просто за история, а за религия. За религия, която съвсем открито проповядва насилие. Инак в историческото минало на всеки народ - геноциди, масови кланета, подтисничество и отмъщения да искаш. Историческото минало на цялото човечество е такъв отврат и е толкова нечовешко, че няма невинни. Но особеното в юдаизма - особеност, която после бива доразвита от отрочетата християнство и ислям - е, че тази религия подтиква изповядващите я, към насилие.

Християнството не подтиква към насилие. Същността му е смирение, доброта и любов чак до оглупяване! Религията, не църквата. Този пасаж от Библията "...с огън и меч" има друг смисъл.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 52 минути, Sleda написа:

.......

Тъкмо се чудех, ти и Валкирия, да не сте в някакъв заговор срещу мен, че да получавам положителни вотове от вас.

Та - една от деликатните черти на християнството е, че това е религия, която няма как да отделиш от църквата. То си е църквата и винаги е било църквата. Повечето религии, може да се разглеждат независимо - макар за мен да не заслужават тази чест - от храмовата институция, която ги представлява, тъй като имат солидна предистория, но християнството не е една от тях. Всичките апологети на християнската мисъл са рожби на църквата - самото християнство е зародено едновременно с църквата. Християнството е неспособно да понесе различното мнение и за това е отговорен не кой да е, а самия Исус. Изказванията на този човек са авторитарни и поведението му е било такова - а авторитарността неизбежно води до насилие. Поставянето на ултиматуми, лишаването от избор и изискването за безпрекословно подчинение, е невъзможно да не доведат до насилие.И най- първия, който е попаднал в този капан е пак Исус - а след него е направо ..... потоп от кръв. С което не казвам, че такива са му били намеренията, напротив - съвсем добронамерен е бил, но за съжаление и доста непохватен: неуместно е, да се изразява позитивен смисъл, с негативни метафори. Това е признак на незрялост - подобно на взаимоотношенията ни, когато навлизаме във възрастта, в която ни се открива красотата на интимността. Сама знаеш как е било - някое момче те харесва, ала как да ти го покаже, как, как ..... като дойде и те изхака един път с лакът у ребрата. Или пък те издебне и те спъне, та се изплюскаш по очи - или пък те блъсне неочаквано с дълбоко романтичния израз "а ма о". Съответно и момичета не падат по- долу - току ти извърти някой номер, с който да станеш за резил на околните или отиде да се плаче от теб на преподавателя, без да си й направил нищо.

Същото е - огън и меч имало друг смисъл. Ами ,че да го кажат с подходящите думи, а не да се гадае какъв смисъл имало. Това е едно от нещата, за които исках да говоря с Елиф Шафак - за съжаление или не, не успях да се видя с нея ...... всъщност за съжаление е, мое лично. Да се говори двусмислено на простосмъртния, обикновен, гърбещ се по цял ден човек - т.е. по- голямата част от населението - е меко казано опасно и подвеждащо, особено използвайки се изрази с негативна конотация. Помисли, че щом се налага да уточняваш на мен - макар да съм свиня по твое виждане, то все пак знаеш, че свинете са доста интелигентни - че огън и меч имало друг смисъл, то какво остава за други хора, които не са свине, а да речем овни. Защо меч - мечът обичайно се асоциира с омраза, омразата е остра като меч: съсичаща, нараняваща, унищожаваща. Защо не цвете например - цветето се асоциира с любов, любовта е крехка като цвете: деликатна, нежна, ароматна.

И това е една незначителна капка, от целия бъркоч, който сама виждаш, че е довел до насилие в историята - за да се стига до такива ексцесии, причини има още в зародиш, още във фундамента нещо е сбъркано. За разлика от повечето опоненти, които е имала Валкирия, аз не й пиша от стремеж да я унижа - нищо подобно. Тази жена е такава сила, че сама не осъзнава и я харесвам - допада ми и не защото има знания, защото е начетена, това са лесни и широкодостъпни неща, а защото има почерк, има стил, има дух, излъчва енергия, жизненост. Така, че аз харесвам Валкирия и я ценя високо, и тъкмо поради това, няма да получи моето съгласие, задето се самоограничава в рамките на една идеология, в спазването на определен от други даден начин на живеене. Тя може много, много повече от това - на 99% съм сигурен. Валкирия има потенциала да разбере, защо юдаизма е нещо неживо, нещо изкуствено и спиращо я - юдаизма може да работи за много по- слабовати хора, но не и за нея, тя няма да получи повече от това, стигнала е до тук благодарение на юдаизма, но за да продължи, ще трябва да го остави. Е - не, че й помагам, не че съм аз човека, ала така и така сме се срещнали в този форум ..... само си казвам моето, не й се натрапвам, а още по- малко пък да воювам срещу нея: война, ако иска, то аз се предавам и се признавам за победен, като само бих й казал, че и най- големия ум не може да достигне висините достъпни дори за най- малкото сърце.

преди 15 часа, Реджеп Иведик написа:

Навярно има предвид Ценов и автохтонната теория.

По ми харесва от златарската тъпня де.

Ей туй му е лошото на мисленето в крайности. На тях не им харесва. За тях съществуват обективна истина и обективна лъжа, вместо харесва ми, не ми харесва.

Много ясно, ама не и подсказвай. Едва ли ще те разбере, щото е в този смисъл, в който всички сме българи.

Ние сме от чреслата на Зиези

ПП екс куо вулгарос

Топлотехниче, и в дебрите на историята ли проникна? Ц-ц... Ей, ни от ислям, ни от астрономия, а, както се вижда и от това ти "творение", и от история не вдяваш бъкел.

преди 40 минути, sound написа:

Това е едно от нещата, за които исках да говоря с Елиф Шафак - за съжаление или не, не успях да се видя с нея ...... всъщност за съжаление е, мое лично.

Жалко, действително - толкова много си подхождате като интелектуални данни.

Редактирано от Разгонен пръч (преглед на промените)

преди 36 минути, Разгонен пръч написа:

Жалко....

Е името, което би ти подходждало най- добре.

п.п. понеже виждам, че все се колебаеш, кой ник би отговарял най- точно на твоите - както сам го измъдри - "интелектуални данни" :Д

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.