Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 9 минути, sound написа:

Е - вероятно има преводи не само гръцки, може да има такива и на китайски дори, но от това ще следва ли, че китайския е обичаен език за евреите: съответно и, че Исус е говорил китайски?

Някъде да виждаш да съм твърдял, че гръцкия е бил обичаен за евреите или пък китайския или пък, че Исус е говорил на някой от тях. Колкото до преводите...ми, има в по ново време и на китайски и на японски и всякакви езици. Все пак библията е най-превежданата книга.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Мондьо,

За каква "Кеймбриджка история на юдаизма" говориш бре..

С кой диоптър си? Сериозно - посети спешно някой офталмолог!

"Long before Roman times it had also acquired the meaning of someone who is not Jewish.[6]  - "Кеймбриджка история на юдаизма", 1989 г., том 2, стр.193

Превод искаш ли, щото виждам, че бъкел не отбираш от английски?

П.П. И пак задавам същия въпрос - на базата на какво си позволяваш да квалифицираш утвърдени имена в съвременната библеистика като данбрауновци? Имаш ли поне един научен труд?

преди 5 часа, sound написа:

Тръгнали разбираш ли евреите, да общуват, проповядват и пишат на гръцки ........ :Д

За домашно - запознай се с епохата на елинизма, разпространението на гръцки в Източното Средиземноморие и пак заповядай да пишеш .

преди 4 часа, koldun написа:

Ми,....не са ли? Забравяте, като че ли за диаспората и че Септуагинта е тъкмо на гръцки, както и целият "Нов завет"

С индивиди, които нищичко не са прочели, но претендират да знаят всичко, не може да се спори. Същите индивиди нито знаят какво е елин. епоха, нито знаят какви езици се говорят в Средиземноморския регион (и по-специално Леванта), нито са прочели дори някоя научно-попул. книжка, хеле спец. изследване. Със същия успех можеш да спориш с радиоточката. Ето ти едно от становищата: "The evidence is significant
and strong that Greek was a second language for many indigenous
Jews in Palestine, and a first language for some of them, and
especially for those who were born and reared outside of Palestine
(whether Aramaic was a first language or not), an example of such a
person being Paul the apostle (born outside of Palestine, with Greek
as a first language, and probably Aramaic and Hebrew as second languages,
though with active competence)." - проф. Портър, "Езиците, които е говорил Иисус", откъс от статия в "Изучаване на истор. Иисус", акад. издателство "Брил", 2011 г. Но кой е тоя никому известен проф. Портър, пред световно утвърдени имена в новозаветната библеистика (по-скоро в областта Форумната всичкология) като sound-a и valkiria1? Sound-ът е с  пиейчди от Harvard divinity school, a valkiria1 е завършила Princeton theological seminary с Magna cum laude. А аз, клетникът, съм тръгнал да споря с тез' корифеи, цитирайки анонимници. Срам...

Редактирано от Кондьо (преглед на промените)

преди 1 час, Кондьо написа:

"Езиците, които е говорил Иисус"

Ето, знаех си, че Исус е полиглот - при това без да съм чел специализирани книжчици. :Д Срам наистина - толкова посредствени и елементарни, че могат да бъдат предвидени, дори от необразван тип, като мен. И за какъв чеп са всички тези титли и академии, при положение, че същите глупости, може да ги изведе всеки един що годе способен логик. За съжаление, така е из научните среди - без да си изцапат ръчичките си мислят, че могат да разберат, такава особена и специфична материя, като религиите и как: като си съчиняват, осланяйки се на прекалено проста логика. Та не става само с четене отдалеч - първо се запознай с юдаизма, с нравите на юдеите, срещни се с такива хора, пък тогава ми развивай теории, как същите ще пишат свещени книги на език различен от еврейски, те ти един малък джокер: това е богохулство, драги ми смехурко, за такова кощунство и сквернословие иде реч, че дори най- загубения юдеин, ще ти се присмее на самия опит, да му предадеш (уж) автентичното божие слово, на гръцки. Ти - и уви не само - бъкел не си давате сметка, колко е абсурдна и нелепа тази теза, в съзнанието на един евреин- юдеин, а още повече пък да твърдите, че е доказана. Ще трябва значително повече да се постараете, от едното наивно размишление, толкова обичайно за хората- кабинетчици. Причините, да се запишат първоначално евангелията на еврейски език, се коренят в самата религия т.е. юдаизма, от която явно имате съвсем бегла и пречупена през призмата на християнството представа, щом ръсите и си вярвате на такива повърхностни заключения.

преди 2 часа, sound написа:

Ето, знаех си, че Исус е полиглот - при това без да съм чел специализирани книжчици. :Д Срам наистина - толкова посредствени и елементарни, че могат да бъдат предвидени, дори от необразван тип, като мен. И за какъв чеп са всички тези титли и академии, при положение, че същите глупости, може да ги изведе всеки един що годе способен логик. За съжаление, така е из научните среди - без да си изцапат ръчичките си мислят, че могат да разберат, такава особена и специфична материя, като религиите и как: като си съчиняват, осланяйки се на прекалено проста логика. Та не става само с четене отдалеч - първо се запознай с юдаизма, с нравите на юдеите, срещни се с такива хора, пък тогава ми развивай теории, как същите ще пишат свещени книги на език различен от еврейски, те ти един малък джокер: това е богохулство, драги ми смехурко, за такова кощунство и сквернословие иде реч, че дори най- загубения юдеин, ще ти се присмее на самия опит, да му предадеш (уж) автентичното божие слово, на гръцки. Ти - и уви не само - бъкел не си давате сметка, колко е абсурдна и нелепа тази теза, в съзнанието на един евреин- юдеин, а още повече пък да твърдите, че е доказана. Ще трябва значително повече да се постараете, от едното наивно размишление, толкова обичайно за хората- кабинетчици. Причините, да се запишат първоначално евангелията на еврейски език, се коренят в самата религия т.е. юдаизма, от която явно имате съвсем бегла и пречупена през призмата на християнството представа, щом ръсите и си вярвате на такива повърхностни заключения.

"Из размишленията на един кибик в кварталната кръчма" - доста подходящо заглавие за горното..."творение".

П.П. Ще се учудиш, като разбереш колко неща са доказани. Ама няма кой да чете... То четенето не е като пиенето на биричка и писане на постове в интернет форуми.

Виж ти, някой ме нарича кибик, в пет през ноща. :Д Ма взема са обидя, недей така. Забавни сте такива гъбки, които попивате напълно безкритично и безусловно, всякакви щуротии, стига да са казани от професор - за други от някой поп. Но уви - за еснафщината няма лек. Така, че не се коси, а най- добре, така и така си почнал, след бисерите, как Исус говорел гръцки (а явно и не само)  и другия, щото било епохата на елинизма, сигурен съм, че ще си се напапкал с още куп куриози, осмислящи живота ти - та сподели още някое "доказателство".

преди 3 часа, valkiria1 написа:

Мондьо,

не изваждай думи от контекста..ето го целия ми пост 

тоест..не оспорвам наличието на "Кеймбриджка история на юдаизма" ,както виждаш дори съм я цитирала , и анализирала ,  оспорвам това,че ти някога си я виждал...има разлика нали..или се мъчиш съвсем в поп фолк природата си да вкараш 100 патрона. ..нали ти казах , Мондьо, тук в тази тема за иудаизма си замразен бройлер..нямаш шанс.:tongue2:

Заповядай в нас да видиш колко и какви книги имам - доста ще се учудиш. А относно Кеймбриджката история -  кое точно си и анализирала? Аз съм цитирал едно-единствено изречение от нея. Това, което си коментирала, е от Уикипедия, и няма връзка с нея. Пак недоглеждаш. А за ваденето на думи от контекста - умишлено постъпих така, за да разбереш какво е с "твоите камъни по твоята глава".Това, че си се родила еврейка и спазваш (доколко действително ги спазваш е отделен въпрос) предписанията на Тората, не те прави автоматично специалистка в областта на старозаветната/новозаветната библеистика. Даже изобщо. Еврейският раби научен ли се ражда, без да е прочел нито една книга? Всеки специалист, независимо в коя област, преминава строго и продължително обучение. Не става само с "чула съм какво приказва рабито в синагогата" и вече съм специалистка. Искат се задълбочени познания по история, археология, текст критика, теология, херменевтика... А къде се придобиват тези знания - в съответното учебно заведение (а не по интернет сайтовете). Жалко е, че се налага да обяснявам азбучни истини.

преди 6 часа, sound написа:

та сподели още някое "доказателство".

Ти си този, който трябва да приведе доказателства за свободните си съчинения. Аз се опирам на някои от водещите имена в областта. А ти - на собствените си лаически разсъждения. Коментарът е излишен.

И за кво е тоя целия спор - какъв език говорели и на какъв пишели евреите. Ми, във времето около Христос и двата езика са ползвани - еврейски (разбирай семитски вариации) и гръцки. Има достатъчно исторически факти потвърждаващи използването и на двата езика, така че спора е излишен по мое мнение.

Що се отнася до "Евангелието на Матей" древните автори твърдят, че първоначално е записано на семитски език и на мен това ми изглежда по правдоподобно от късните спекулации, че е писано направо на гръцки.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

Кой отрича историческите факти...

Е, спорете си няма да ви преча..:popcorn2:Само едно въпросче ако може, преди да се разположа удобно с пуканките.

на 15.04.2016 at 16:18, valkiria1 написа:

...Все се надявах,че участниците в тази тема са разбрали,че когато  пиша за  исраелтяни  имам предвид тези които са етнически  и които изповядват иудаизъм. Разбира се , че има исраелтяни,които не изповядват иудаизъм..има такива будисти , има атеисти ,има месиански  исраелтяни и пр.. Моя интерес,приоритет   и  афинитет е разбираемо насочен само към тези ,които са етнически  исраелтяни и изповядват иудаизъм...

Каква/коя от съществуващите форми на юдаизма по-точно изповядваш. То много течения в тоя юдаизъм. До колкото разбрах не е някоя от тази на хасидите, но пак остава известно число вариации. Та ако имаш желание можеш да уточниш от гледната точка на коя по-точно форма на юдаизъм пишеш, пък ако нямаш - здраве да е.

Изповядващите иудаизъм на никакъв език не вярват ,че Исус е Бог ,така ,че нямало  смисъл и на койне да им го обясняват.:lol6: виж гърците като ревностни християни приемат версията създадена от Павел :P

Малко е късно за това и двете религии вече са хиляди години и всяка си държи на своята си доктрина и едва ли това ще се промени...

Когато Исус е стъпвал по тази земя, няма гръцки език! Няма и еврейски! Има Арамейски, който е разклонение на Древнобългарския език, първият човешки език, говорен по цялата земя преди Вавилонската кула.

Латинският език, който е бил уж официалният език на Римската империя е всъщност Старобългарския език, записан на далеч по несъвършената латинска азбука. Тази азбука не е имала знаци букви за цялото богатство на бълхгарския език и някои звуци в последствие са потъмнени, обеззвучени или направо пропуснати - например "Ъ", характерната само за Древнобългарския език първа човешка гласна.

на ‎15‎.‎4‎.‎2016‎ г. at 20:38, Кондьо написа:

Аз се опирам на някои от водещите имена в областта.

Хората, които се имате за по- католици от папата, по- юдеи от равините и за по- просветлени от Буда, водите единствено към девета глуха. област "Фантасмагория" - да ти имам доказателствата " водещите имена" .... а дори не знаеш, кои са те.

на ‎16‎.‎4‎.‎2016‎ г. at 22:50, koldun написа:

, че е писано направо на гръцки.

Има резон в предположението, че завършения вид на евангелията, може да е на гръцки - но другото са или спекулации (надявам се), или парад на невежеството.

А спор - спор в случая няма, просто поредния наивник, дето си е въобразил, че е Фанал бога за ......

на ‎15‎.‎4‎.‎2016‎ г. at 16:18, valkiria1 написа:

..и всичко се свежда до това да се изкарат пари от сензации. .

Докато науката е подлога на капитала - така ще е.

Искам всичко да е ясно – подчерта Нетаняху. – Голанските възвишения завинаги ще останат в израелски ръце. Никога няма да ги върнем. Те са били част от Израел още от древни времена, както се вижда от десетките древни синагоги около нас. Днес те се превърнаха в част от модерен Израел.“ (memoria.bg)

Няма "древни израелски синагоги" в Близкия изток! Има само Древнобългарски храмове на Бога Слънце, с които е осеян целият Близък изток. Защото Близкият изток е бил заселен в древността именно от Древните българи, хората на Богинята (Ба) на Светлината (Ла), наричана Бал. Всички древни синагоги /храмове са с изображения на Бога Слънце на древните българи, когото те са наричали Бога Син на Бал, Богинята на Светлината. Именовали са го Бал Самин, а също и БалАз//БалОн. По-късно имената на Бога Син на Светилото са видоизменени в произнасянето им като Белис и Абалон. И не е случаен фактът, че именно древните храмове на Богинята Бал и нейния син Бал Самин бяха взривени от ислямистите, финансирани от ЦРУ и Мосад. За да не се разбере, че земята на Леванта (Левант /Левент е българската дума за Бога син, изправящ главата си на Изток всяка сутрин) е основана от Древните българи, първите очвеци на земята. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=844547745664850&set=a.313566338762996.73416.100003288970327&type=3&theater

• 2 седмици по-късно...

Етиопия е основана от Древните българи, както и всички древни царства на Северна Африка. И до сега Етиопия се гордее със своите древни храмове, посветени на Бога Слънце на Древните Българи и на неговата Майка Богинята на Светлината Ба Лъ / БаЛ, дала името на БЪЛгарите.

Името на етиопската кралица Себа е Древнобългарско име, посветено на Богинята Майка Ба (Съ Ба означава Със Богинята, Божия). Себа, Съба, Съби, СебАзи са все Древнобългарски Божествени имена, посветени на Ба Богинята Майка.

На Ба е посветено и името Етиопия - Та Ба, Тази Единствената Богиня. Буквите / Руни Т и Б са изписани в чест на Богинята Майка 43000 години назад във времето по стените на пещерата Магурата, заедно с танцуващите фигури в чест на ТаБа на Древните българи.

За Соломон вече писах - Древнобългарски цар мъдрец, носещ името на Ла Богинята на Светлината (Ла / БаЛ) - Съ Ла Ман (Човек на Светлината).

-

Да бе само Етиопия, а то сите държави по целия свят са основани от Древните просветлени българи. :Д

преди 2 часа, sound написа:

Да бе само Етиопия, а то сите държави по целия свят са основани от Древните просветлени българи. :Д

Ми как няма, след като и Господ е БъЛгарин! ;)

Явно някои хора не могат да прогледнат отвъд повърхността на цвета (на кожа, очи, коси) - зер очите им само шаренийките могат да виждат, но са слепи за душите човешки!

Макар и днес с тъмен цвят на кожата, африканците някога са били бели, светлокоси и светлооки хора, Древните българи, родителите на човечеството. Има много доказателства, че преддинастичните Древни Египтяни са били именно светли хора, а това може да се види и днес в цвета на косите на много от мумиите. Може да се види и в правилните Древнобългарски европейски черти - малък нос, красиво оформени плътни устни и светли очи, на мегалитните колоси, на фараонските статуи, дори в бюста на Нефертити. -

Постепенно климатът се е променил след Библейския потоп в Черно море, появили са се сезоните, а с тях и земеделието. като отново първото земеделие е започнало по българските земи, както и първото металообработване и рудодобив.

Известно е, че човекът е син на земята и нейните промени променят и неговият външен вид. Поколения след поколения директна слънчева светлина са променили облика на днешния африканец. Но той все още е запазил Българските топоними на континента си, много български думи и обичаи!

-

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

преди 6 часа, valkiria1 написа:

.В този смисъл да ти кажа ,че  Нефертити  е всъщност Нефертари /"красивата,прекрасната ,която идва" /,тя пък всъщност е  Тадучела- последната да затвори вратата  и е била митанска принцеса ,пристигнала като една от жените за двора на  Аменхотеп Трети. 

Нови епохални открития, поклон! Сега вече знаем, че прочутата съпруга на Рамзес Втори - Нефертари, и Нефертити, съпруга на Аменхотеп Четвърти/Ахенатен, са едно и също лице! Нищо, че ги дели цял век - ненужни подробности... И тая ТадучеЛа коя е? Някоя, дето прекарва нон-стоп свободното си време в близката библиотека?:emoji_smiley-01:

преди 42 минути, valkiria1 написа:

...

Не е нужно да навираш еврейската история (уж тъй между другото :)) . Имаме си и българска.....

В клас имахме двама с името Иван , ама за да не ги бъркаме (и по други причини :)) единия му казвахме Графа , пък на другия Мечо .

И един ден , идва един външен и пита :" А ,бе ! Къде е Мечо Графа...? " - така чул човекът....:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 1 час, valkiria1 написа:

защо най-важните български автори и произведения по необясним начин не попадат  в официалната ви  образователна програма.

Това ме заинтересува, би ли споделила за теб кои са тези автори и произведения?

преди 13 часа, valkiria1 написа:

Доко,

нали съм ти казала да не се явяваш неподготвен в темите.

Книжарница "Хеликон ",може да е твоя свят батка, ама не е света. Кога най-накрая ще научиш ,че имената из ония земи носят значение..Тадучела  означава "народ на мира" и като Нефертари  е съпруга първо на Аменхотеп Трети и след това на Аменхотеп Четвърти / Ехнатон/...защото е дошла като залог за мира между  царството Митани и Египет .. Да ти кажа ли колко са цариците с име Нефертари в египетската история..ами над 6....на прима виста -Яхмес Нефертари, Нефертари Меренмут /жената на Рамзес за която пишеш/ и пр..защото Нефертари в превод означава"прекрасна,красива ,която идва , даже го тълкуват и като спътница и е било нещо като нарицателно за ония времена . С името Нефертари са кръщавали и жени от  по ниските слоеве на обществото и то заради смисъла на името.Така ,че стига си подскачал като заклано пиле около постовете ми ,ами вземи да се поразходиш из света,да влезеш в музеите и библиотеките на древността,да послушаш лекции в някои от ония университети,да говориш  местните езици, да познаваш обичаите. и пр  и пр.. и тогава можеш да имаш претенция да поназнайваш в някаква степен. Четенето на книги е чудо работа,но препускането като кон из всички области не ти носи много облаги,когато темите изискват конкретика. Като например ще узнаеш ,че името Ирод са носили няколко иудейски царе и  като пиша ..Ирод Антипа, Ирод Агрипа ,Ирод Велики , Ирод , Ирод Полион ,  да знаеш ,че са всъщност  различни лица ,в случай ,че утре като спомена единия  ,да знаеш ,че е един от всичките ,а не всичките в едно като мускетарите. Като чуеш,че Евер е скитал по земята повече примерно от 2000 години ,да знаеш,че е  метафора и става въпрос за един народ събран в един образ и так далеее..Мъчиш се да ми се правиш на литературен гъзар и ми развяваш евтини дрипи на евтино самочувствие. Не си вървежен ...Оттук-оттам и доста повърхностно  и пр..и пр..ти си го знаеш.  Виж ,там вземи се впрегни в някаква кауза,която ти е по близко като фолклорна сянка ..като например да се бориш да разбереш защо най-важните български автори и произведения по необясним начин не попадат  в официалната ви  образователна програма.

С тези темпове съвсем скоро ще разминеш Aliya. Засега си нейна достойна конкуренция, ама както започна да прескачаш из вековете и да смесваш лица, Aliya трябва сериозно да се притеснява за водещата си позиция.

Бас хващам, че ако Валкирия поживее няколко годинки в Африка живота на коренното население, така ще потъмнее, че и майка й няма да я познае ;)

А това на снимката са Древни Египетски лица:

А тези са СеверноАфриканци - туареги и бербери:

Валкирия, крайно време е да се откажеш от личните нападки и личните догадки по мой адрес - дори и само заради това, че спамиш иначе хубавата тема! Отговаряш за себе си и собствения си живот, още повече, че сама признаваш, че не ти е лесно.

А що се отнася до Произхода на Българите, той е ясен и еднозначен - планинските пещери на Северозападна България, където са и намерени най-старите останки от човешки живот. Отук Древните българи, първите човеци на земята, са се разселили и населили цялата земя.

-

Пфффф - тъкмо тебе за спам, би трябвало да ти наложат перма бан.

valkiria1, вече се нареди до другата ми идолка - Aliya. Само няма да я гълчиш - и двете сте на едно ниво, и имате място в моето сърце.:emoji_smiley-07:

преди 18 часа, Aliya написа:

Валкирия, крайно време е да се откажеш от личните нападки и личните догадки по мой адрес - дори и само заради това, че спамиш иначе хубавата тема! Отговаряш за себе си и собствения си живот, още повече, че сама признаваш, че не ти е лесно.

А що се отнася до Произхода на Българите, той е ясен и еднозначен - планинските пещери на Северозападна България, където са и намерени най-старите останки от човешки живот. Отук Древните българи, първите човеци на земята, са се разселили и населили цялата земя.

-

Акад. Ангел Гълъбов: Българите винаги са били европейски народ

20150115_0048.jpg

Абсолютно да, ние сме европейци. Това се вижда и в съвременните българи. Това, че сме от хуно-татарски произход, е тръгнало някога в средата на 18 в. от една френска енциклопедия преди революцията. След това разни хора от няколко страни правят публикации в този дух. Фактически първият изтъкнат историк, който регистрира такова схващане, че българите са хуно-татари, е Константин Иречек. И неговите последователи, като проф. Васил Златарски, който е знаменит български медиавист. В края на 80-те години проф. Коледаров и особено неговите следовници проф. Петър Добрев, проф. Георги Бакалов и много други след тях в книгите си имат друго схващане въз основа на исторически данни, вкл. рисунки, като рисунката на пратеници на Тервел при византийския император. След 9 септември 1944 г. обаче генетиката беше забранена като дума, а нещата се представяха, че едва ли не българите са били една дружинка монголоподобен народ с конски опашки, които са потънали в славянското море. Което е абсурд - няма случай в историята един народ, който носи държавност, изключителни икономически и културен потенциал, армия, която разгромява армията на Източната римска империя, да бъде асимилиран от друг народ на ниско ниво на обществено развитие.
Първо, ние изследвахме генетичния статус на съвременните българи, осъществено от проф. Драга Тончева, която е водещ генетик в България. Ген Стоян Тонев ни осигури 1000 кръвни проби от българи и българо-мохамедани от цялата територия на страната. 900 проби бяха изследвани за първи път в такъв мащаб, първо за митохондриална ДНК – малката ДНК, която носи най-древната информация, предавана от майката на децата. Освен това бе изследвана и Y хромозомата, носеща информацията по мъжка линия, и се получиха доста хомогенни данни за страната.

- Кои се оказаха най-близко и кои са най-отдалечени от нас?

- Наличието на митохондриална ДНК комплекси (хаплогрупи), характерни за алтайо-монголите и тюркоезичните средноазиатци се оказа, че е под 1,5 процента, което изключва, че съвременните българи имат такива корени. Такива проценти се намират и в други европейски нации по митохондриалната ДНК. Тези резултати сумарно показаха, че българите имат родство с народи, главно от Източносредиземноморския басейн – Северна Гърция, Хърватия, Северна и Средна Италия, което е много любопитен резултат. При съпоставяне се установи, че хърватите са ни най-близки. Нямаше особено убедителни данни за близост с румънците, сравнително отдалечени сме от руси, украинци, чехи и словенци. Голяма отдалеченост имаме от Турция, всички много се питат как така. Ами защото българите са давали генетичен материал на турците с еничарите и чрез крадените и отвличани жени, но не обратното. Има и изключително подчертана отдалеченост от някои други азиатски популации. Отдалечени сме от немско езичните народи, от испанци и французи, както и от скандинавците. Няма славянски гени, това е един абсурд, но в България като че ли по-скоро политически се разглежда въпросът. Може би траките имат някаква роля, това предстои да се изследва. Тези данни до голяма степен бяха подкрепени при изследване на мъжката Y хромозома, те показаха, че българите имат близост със сърбите и румънците по мъжката хромозома.

- А какви са данните за древните българи?

- Междувременно заедно с Университета във Флоренция започнахме изследвания за произхода на древните българи. Ние започнахме изследване на материали от VIII – X век от Националния антропологичен музей на чл.кор. Йордан Йорданов (БАН), от гробници на древни българи, прабългари. Това е Ножарево, южно от Силистра (проучвания на проф. Рашев и др. Археолози), това е манастирът на Мостич близо до Велики Преслав (проф. Попконстантинов и др.), а един екип от Югозападния университет е изследвал гробници в Туховище, в един район, в който са живели куберови българи. Досега изследваните материали (зъби и кости) за митохондриална ДНК показват, че древните българи (прабългарите) са европейци, че нямат нищо общо с хуно-татарите. Те носят гени на европейци, или на западни евразийци и нямат нищо общо с монголите (татарите) и т.н. Българите са били европейски народ винаги. Ние сега продължаваме изследванията върху останалите материали, това е зъбнокостен материал, за който в България няма база да може да се изследва. Но екип на проф Тончева работи на италианска територия заедно с проф. Давид Карамели. Това е една база, изградена в Университета във Флоренция с всичката необходима апаратура, чрез методика за изследване древната митохондриална ДНК, разработена от проф. Карамели. По подобен начин например сега в Англия се изследват костите на Ричард Трети. По намерени коси се установи също, че по митохондриална ДНК Ева Браун е била еврейка.

http://novinar.bg/news/akad-angel-galabov-balgarite-vinagi-sa-bili-evropejski-narod_NDg5MjsxMDE=.html

Малее. Тук правят някакъв еврейски хляб challah. Вчера купих, изглежда досущ като плетен козунак, ама е много по-хубав. Мек, ароматен и на тънки конци. Почти няма захар. Изядахме почти целия самун наведнъж. Другия път ще го снимам.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.