Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

на 13.05.2016 г. at 17:29, valkiria1 написа:

хубаво си прочети поста и ми отговори на въпроса ...какво общо има той с иудаизма и какво правиш в тази тема с историята на българите????? Т

Българският произход е началото на цялото човечество, включително и на еврейския произход. Евреите са наследници на Древните българи, тръгнали на Юг - Йеодим означава точно това - на Юг (Йу / Йе) Одим (Ходим). Юдите са тези Древни българи на Юг отишли - Ю-Оди. И излезли от Рая на Българските земи, затова един от тях се нарекъл ИзРай-л, Из Рая излязъл.

И колкото и да рекламира Израел по всички световни агенции скъпо платената си реклама: "Елате в Израел, земята на Създанието, където всичко започна????!!!", тези неща с холивудски бози и реклами не можеш да втълпиш :) Нито можеш да накараш хората да отидат спокойни на туризъм в земя на кръв и насилие, та до днес.

Впрочем, наскоро поредният Холивудски рекламен филм бе прожектиран у нас... разбира се, все същият сценарий, явно сценаристите страдат от липса на въображение :)

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

"Тода раба" означава "Това, което Богинята Ра на Древните българи (РаБа) даде.

Днес се е запазило само като Благодаря.

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Питам се дали някога ще спреш да се гавриш с историята и езика на народа на Исраел?!?

По-скоро с историческата наука изобщо.

на 18.05.2016 г. at 13:00, Aliya написа:

Тода раба" означава "Това, което Богинята Ра на Древните българи (РаБа) даде.

Днес се е запазило само като Благодаря.

:min05:

Българският език е единственият език на земята, който дава възможност да се проследи корена и възникването на думите.

• 2 седмици по-късно...

kas.jpg

Това е офис  на голяма промишлена фирма. Част от интериора е портрета на тази личност и мащабираната на преден план рамка. Приемете споменатите като масово явление. Личността е известен духовник за юдеите. Акцентът обаче е рамката. Кичозното в нея е купюрата от 20 шекела (около 9лв, достатъчни да изпиете посредствена бира в долнопробен бар). Под банкнотата се чете бизнес благословия, а надолу думи от молитвата. Подобна благословия се заплаща при стартиране на бизнеса и струва 1500шекела. Парите взима кварталния равин, като не се отчита за доход. Един вид доход към религиозната каса. Ако бизнеса ви забуксува може да заплатите за нова благословия, като в услугата влиза замяна на мезузи-те. Обяснението за последните е, че са изгубили силата си да ви защитават от зависливите очи на конкуренцията. Най-евтината мезуза (китайско производство) струва 120 шекела, докато най-фрапантните стигат сериозната сума от 2000 шекела. Естествено касова бележка няма да получите, нито ще бъдат отчетени пред Министерството на Данък доход - Мас Ахнаса. За тази организация мислете като за финансово гестапо, но това в друга серия.

преди 19 минути, Profruit написа:

Здрасти,

Описаното се прави, понеже е традиция, суеверие, общоприето социално поведение или е някаква форма на рекет? Ако човек не заплати въпросната бизнес–благословия, то възникват ли някакви негативни последици за него или бизнеса му? Имам предвид, последици от всякакъв вид, които не могат да бъдат обяснени с директна отвъдна намеса.

на May 14, 2016 at 14:14, valkiria1 написа:

" споделения хляб", хапвала си шабатния хляб..:)аз като казвам,че "кръвта вода не става -не вярваш" ..:emoji_smiley-14:."хала"  наистина е като козунак / плетката / ,защото това също е символ,на единствто на семейството и на народа също.  още е символ и на заповедите за спазване на шабат  , шамор /пази/  и захор /помни/... редно е стопанката на къщата да направи challah.

Интересния и специфичен вкус на хляба  е защото се ползва зехтин и равни количества захар и мед при направата.

една песен ,поздрав за теб ,еврейко :wink12:

Ето го прекрасния хляб, по-хубав от козунак! Явно, козунака сме го взаимствали от евреите.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Привет вярващи!

И аз от известно време само си гледам зеленчука, като един дзен монах, и не размишлявам над духовността и Господ, докато си беля картофите… И истина ви казвам…по-дзен от това само да си белиш картофите няма как да се измисли. :D

преди 9 часа, мо_хи_ни написа:

И истина ви казвам…по-дзен от това само да си белиш картофите няма как да се измисли. :D

Само с белене на картофи не става, трябва да се практикува и истинска дзън-медитация. :beer:

biraJPGVAsB3qo.jpg

на 5.06.2016 г. at 19:01, valkiria1 написа:

Цедака е най-голямата форма на солидарност и поне на теб съм ти го обяснявала неведнъж. цедака е начин на помощ и начин на обогатяване .Мезузата на вратата на дома ни е от 17 век и е обкована със сребро..вътре има стих от Тора и няма как дом ,който разчита на божията защита и благоволение да нарушава думата /закона /му;)

Попитах, каквото попитах, понеже информацията беше поднесена така или поне аз я схванах така, че направих някои паралели. Понеже не съм живял в Израел и не познавам вашите обичаи и религия, нито вашето общество отвътре, то е извинимо, че не разбирам разни неща. Във въпроса ми не е имало оценъчно съждение, а чисто любопитство и интерес. Сега направих връзката с цедака, за която наистина си ми разказвала и мога да погледна на описаното от различен ъгъл.

Благодаря за пояснението.

на ‎2‎.‎6‎.‎2016‎ г. at 21:58, M.Николов написа:

Явно религията в Израел е доста доходоносен бизнес.И не само там.:)

Има обаче една разлика, която не бива да се премълчава. Тези хора просто умеят да правят пари - имат си го, имат нюх за тази работа. Описаното, за което пита Скепс за каквото и да се прави, то съм сигурен, че е в полза на всички им - в това отношение аз поне не изпитвам съмнение. Но може би има една такава особеност, че без религията си, няма да се справят. Не, че ще изгубят умението си, защото Бог ще ги накаже или нещо такова, а просто ще изгубят вдъхновение. На мен винаги ми е били учудващо това сливане на бизнес и религия при тях.

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 2 минути, sound написа:

На мен винаги ми е били учудващо това сливане на бизнес и религия при тях.

Искаш да кажеш "хармонично сливане", нали?

на 5.06.2016 г. at 20:01, valkiria1 написа:

В град Сплит преди векове живеел Диоциклеан

Пък аз, като кореняк Сплитаджия, си мислех, че е живеел Диоклециан.

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus

току що, scepsis108 написа:

Искаш да кажеш "хармонично сливане", нали?

Според мен, те са буквално в хомогенно цяло и винаги е било така - ако равина или който им е там упълномощеното духовно лице, не даде кашер или кошер (така и не разбрах как е точно) .... просто забрави, пък ако ще да става дума и за дъвки на стократно по- ниска цена. (никак не преувеличавам)

преди 20 минути, valkiria1 написа:

В богатството няма нищо осъдително ,а в бедността няма нищо за хвалене и радост.

И обратното е вярно. Всяка истина има две страни.  Всяка монета има ези и тура. Иначе не е монета.

Ти хвалиш едната истина. Обаче рашистите в политиката, хвалят точно обратната истина.

Ние не сме нито евреи, нито руснаци. Ние сме българи и ако искаме да сме добре, както сме били преди руската инвазия, трябва да вземем цялата монета. Ези заедно с тура. Иначе нищо няма да вземем.

Исторически погледнато българите сме били добре, когато сме се държали встрани както от еврейското ези, така и от руското тура. Няма смисъл от крайности. Няма богатство без бедност и не може да има. Няма бедност без богатство и не може да има. Но и равенството не е средния път, защото няма равенство без неравенство и не може да има.

Евреите обичат да се фукат с богатството и благоденствието си. Руснаците обичат да се фукат с бедността и страданието си. Евреите казват, че са богати и дават рушвети само и само да няма насилие. Руснаците казват, че предпочитат да са бедни и да страдат, само и само да няма насилие. И като погледнеш световната история, най много насилие е извършено от и върху евреи, от и върху руснаци. Защото това са крайни възгледи.

Затуй по добре да сме си българи, или в краен случай германци.

Може да бъдем и американци (знам, че ще гракнете). Те са омешани от всичко, и евреи и руснаци, пък що германци има... И българи (македонци) тук-там.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 7 часа, valkiria1 написа:

нещата не са толкова в неразбирането ,колкото в недопускането ,че Ашем има друго измерение на времето , и онова ,което Първият е създал за дни,втория го е отдавал на хилядолетна еволюция. Както казах ,Бог има планове за всеки един ,за своя народ също.

Тези "дни" не би трябвало да са разстлани във времето, а по-скоро май са изложение за наше улеснение, пък и времето е свойство на субективното възприятие на който там възприема. От абсолютна гледна точка дни няма както ги разбираме, защото съществуващото, или Съществуващият - Е. Това, сухо теоретично относно "плановете".

Макар че наистина, като му плъзне на човек едно такова чувство след опити да си представи тези непредставими планове, в главата му идва само "страх от Бога е начало на всяка мъдрост".

Може плановете да включват гледане на собствените уши без огледало, особено за избраните - задача невъзможна за човека, меко казано, и не че Той не знае колко човекът не може и не иска да прави невъзможни усилия. Във втория сезон на еврейската свещена книга, наречен "Нов Завет" (нещо само по себе си обидно за притежателите на първата част) обаче е казано, че което е невъзможно за човека, е възможно за Бога. Доста любопитна постановка от психо-физиологическа страна.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 2 часа, valkiria1 написа:

поздрави:)

докато се чудите лалета ли сте, зюмбюли ,рак или щука сте..на мен винаги ми е все така :

Личи си :)

А мен нито ме радва, нито ме натъжава, че ти не се опитваш да разбереш каквото и да е. От музиката ще да е.

Като говорех за гледане на собствените уши без огледало, имах предвид това

на 5.06.2016 г. at 20:01, valkiria1 написа:

Ако питаш дали евреите имат мутри както в българския ъндърграунд ,то отговора е ,че нямат.,който и каквото да ти твърди.Явно е много трудно за българина  да тръгне едно ice breaking, проскърцване, излизане от мидите на вкоравените идентичности и идиотски представи за неща ,които не познават.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

докато се чудите лалета ли сте, зюмбюли ,рак или щука сте..на мен винаги ми е все така :

Малей, мале, мале ... де го чукаш - де се пука... ми то и на Kондьо му е така...:laughing4:

Цитат

И до днес евреите не искат да признаят, къде е изчезнало 'изгубеното' им Тринайсто племе; циганите винаги са претендирали, че произхождат от Египет, а версията, че гърците дошли "от Северна Европа" е един мит.

Много неща говорят, че трите племена имат общ произход: евреите, гърците и циганите.

- И трите племена са изгонени от едно и също място - от Северна Африка (Египет и Етиопия).

- И трите са еднакви - по характер, по миризма, по навици, по търгашество и мошенничесто, по наглост и злоба, по мърлявщина и мързел, и пр...

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/09/05/obsht-proizhod-na-evrei-cigani-i-gyrci-avtor-thedarkangel197.601295

Только чукчи истинные, настоящие люди !!! :grimace:

преди 1 час, valkiria1 написа:

Както винаги съм писала ,когато реши някой да отговаря,то трябва хубаво да премисли отговора си и да има познанията. Вие и двамата сте за двойка ..не познавате нито текста ,нито певицата нито смисъла на песента и затова стигате до там да я сравнявате с философско "естетическите " аспекти на българския поп фолк. Следващия път ,по подготвени!!!

Този ли е текстът http://lyricstranslate.com/en/hamoti-חמותי-my-mother-law.html

Е и какво (дано не е този), имаш досадна свекърва, която искаш да удушиш? И дано само аз да съм "свекървата", че ако е наистина :D знам какво е, впрочем. Мда, о-бог-атяващ дълбоко със смисъла си текст. О-ползотворих десетина минути и вече със сигурност няма да умра невежа.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 22 часа, valkiria1 написа:

докато се чудите лалета ли сте, зюмбюли ,рак или щука сте..

още от времето ,когато бях  висока колкото лалетата в градината на баба ми. Гледах света  и естеството в мащаб едно към едно,директно в очите.

Аха, пък аз се чудех кви са тия лалета и рибета..., а то било пътя развитие на свето-възприятието ти. Ми, кво да ти кажа, някои от нас не са имали баби с лалета и по други пътища се е развивало свето-възприятието им. :D

Като се има предвид ,че едно от племената на Кубрат ,това на сина му Бат Баян е било асимилирано от  хазарите,ще излезе ,че потенциалните цигани сте вие ,а не етническите евреи за които се знае откъде са тръгнали и докъде са стигнали.Такива ми ти работи магьоснико,

Чукча да ти прилича на хазарин? :P

hqdefault.jpg

Дори да не си чел Тора, просто да влезеш в една синагога и видиш нагръдника със скъпоценните камъни  на коена ,ще ти стане ясно за какво говоря...

Не подценявай чукчата. Чукча писател, чукча не читател, но при все това е чел Тора-та, при това някои части на иврит, а също така е влизал и в синагоги и в джамии и в други храмове. Поста по-горе е просто закачка, шегичка, така че няма нужда от толкова усилия да ми изясняваш етногенезиса на еврейството. Знам хазарите, хазарското царство, за ашкенази и сефаради...

Клипчето обаче, което си сложила си е баш чалга, не по различна от останалата чалга.

трябва да престанеш да четеш фашизоидни блогове и сайтове.

Колкото до съдържанието на фашизоидните блогове и сайтове, дори и ти трябва да признаеш, че има някои доста фрапантни прилики между евреи и роми (без расистко отношение). Може би, тъкмо заради такива прилики и Сорос толкова се е загрижил за ромите. Само не съм съвсем сигурен кои приличат повече на ромите дали ешкенази или сефаради. По мое мнение някои от сефарадите направо са неотличими на външен вид. Спомням си преди години като бях студент имаше някакъв американски евреин от сефарадите. Преподавател някакъв си в университета. Та тоя евреин, не си спомням вече името му, беше много горд, че е чистокръвен евреин. Твърдеше, че може да проследи родословието си векове назад и всичките му предци са били чистокръвни евреи - факт, с който беше много горд. На външен вид обаче беше неотличим от мургавите роми и то от ония най-черните със син оттенък. И горкия беше направо сащисан когато някои от чистачките ромки го мислеха за техен събрат и му говореха на цигански...:lol6:

преди 25 минути, valkiria1 написа:

досега не съм видяла циганин с даркон/ исраелтянски паспорт /но съм видяла доволно много цигани с български паспорт и никой не казва ,че са цигани,казват за тях ,че са българи.:P

Извинявай, че се вмъквам неканена в разговора ви, но се чудя нещо. Мислех си, понеже говориш български, че имаш някакъв български ген, изглежда греша, като виждаме нападките ти срещу българското изобщо. Ако поначало сме толкова безнадеждни, защо ти е всичко това тук. Имаш забележки към Петата заповед ли? Ние, който и да е, не можем да я променим, друго ведомство отговаря за налагането и на двете ѝ съставки, обект за почитане. Не само за едната.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.