Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 1 час, valkiria1 написа:

Има проблем

Нали - еле, ако съм мюсюлманин, особено от Иран, проблем е направо меко казано. И защо е всичко това Валкирия - двама човека се обичат, искат да имат семейство, деца и т.н., ОБАЧЕ ..... "има проблем" казва равина. Обичтта не е проблем, а решение (за различията). В случая това не е "даване на шанс", а отнемане на шанса, двама човека да живеят щастливи заедно. И защо - защото единия е от еди коя си вяра, другия от друга или пък невярващ. Това не е ли глупаво и безсмислено според теб - фактически м/у двамата няма проблем, но някой друг го създава. Е - при това положение, щом дори и това е проблем, то какво остава за всички други възможни житейски ситуации и взаимоотношения м/у хората. Те не, че ще са проблем, а ще са директен конфликт. Нелепо е всичко това .... и грозно ..... и безсмислено.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 29 минути, Aumi написа:

А имаш ли някакво друго доказателство, факти или нещо записано от Исус или от някой очевидец, друга база на която да стъпим за сравнение?

Нямам, и никога няма да разберем точно как са станали нещата.Но за мен е важно, че учението му поставя любовта между хората и любовта към Бог на първо място, и второ дава ти право на избор.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Нямам, и никога няма да разберем точно как са станали нещата.Но за мен е важно, че учението му поставя любовта между хората и любовта към Бог на първо място, и второ дава ти право на избор.

Това с правото на избор не го разбрах?

Какво право на избор ти дава - или си с него, или те посичат и хвърлят в огъня!

Посланията преподадени от Исус не са измислени от него. Нито легендата за живота му. Човек, ако е запознат с първоизточниците като египетските схващания за Озирис и прочие, които са много по-ранни, то ще види съвсем ясно за какво става дума.

Разбира се, историята има и съвсем друга интерпретация, която би била прекалено необичайна да бъде споделяна тук.

току що, M.Николов написа:

Ми аз не го разбирам, така.Бог знае, че сме слаби същества и правим грехове, но ни дава възможност да се покаем и той да ни опрости греховете.

А нали Исус не беше Бог?! Каква е неговата роля тогава между Бог и теб? Посредничество ли?

преди 23 минути, Aumi написа:

.....

И какво съм преразказал от Ошо - че Исус е вилнял в храма? че християнството е неделимо от църквата? че религиозните текстове са преднамерено писани на метафизичен език? че двузначната изразност, неизбежно води до куп тълкования, често противоречащи си едно на друго? че не се опитвам да унижавам Валкирия? Ами не, че нещо, ала някой да ми заяви, че всичко това е направило впечатление само на Ошо, та го преразказвам - този някой ,да вземе да се подготви по- добре, преди да опитва да се изказва по тези теми, защото всичко това е толкова ОЧЕВАДНО и е обсъждано от толкова много хора през историята, че е срамота, ако не му е стигало до ушите, очите и ума.

За мен Исус е син и пратеник на Бог.

Неговата роля е описана в Библията, той прие греховете на хората и по-този начин измоли опрощение за тях от баща си.

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 1 минута, M.Николов написа:

За мен Исус е син и пратеник на Бог.

Разбирам...

А как ще коментираш тези негови думи:

Матей 3:10
А и брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и в огъня се хвърля.

Матей 7:19
Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.

Йоан 15:6
Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън като пръчка, и изсъхва; и събират ги та ги хвърлят в огъня, и те изгарят.

Лука 19:27
А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

преди 5 минути, Aumi написа:

Какво право на избор ти дава - или си с него, или те посичат и хвърлят в огъня!

Ами, никой от нас не е вечен. Мементо мори, както се препоръчва като тема за размисъл. И аз съжалявам, че са ни набили илюзии в главите и дори че те не са истина, но уви - безсмъртието никак не е безплатно, изисква плащане не само на главницата, но и лихви. Големи усилия тоест. И стремеж, и условия, и въобще и в личен, и в широк масов план е "ужас ситуация", както казва Ашиата Шиамаш, един персонаж много особен от "Вся и все" на Г. И. Г. Ашиата Шиамаш - Месията е май.

преди 5 минути, M.Николов написа:

Ми аз не го разбирам, така.Бог знае, че сме слаби същества и правим грехове, но ни дава възможност да се покаем и той да ни опрости греховете.

Това сериозно мнение ли е или е шега? Щото, ако е сериозно, то значи, че Бог ни е сътворил несъвършени, а после е решил и да ни накаже заради неспособността си да ни сътвори съвършени. Така излиза, че Бог е много комплексирано същество. :D

преди 6 минути, sound написа:

И какво съм преразказал от Ошо - че Исус е вилнял в храма? че християнството е неделимо от църквата? че религиозните текстове са преднамерено писани на метафизичен език? че двузначната изразност, неизбежно води до куп тълкования, често противоречащи си едно на друго? че не се опитвам да унижавам Валкирия? Ами не, че нещо, ала някой да ми заяви, че всичко това е направило впечатление само на Ошо, та го преразказвам - този някой ,да вземе да се подготви по- добре, преди да опитва да се изказва по тези теми, защото всичко това е толкова ОЧЕВАДНО и е обсъждано от толкова много хора през историята, че е срамота, ако не му е стигало до ушите, очите и ума.

Нищо не си преразказал. Просто някои неща, които казваш съвпадат с казаното от Ошо, но пък нищо не пречи твоето мнение да съвпада с Ошовото или с това на някой друг мистик. Това не е копиране, а съзвучие, синхрон...Може без да си чел и ред от Ошо, мисленето ти да съвпада с неговото.

току що, M.Николов написа:

Не чета евангелията, според мен същественото е в библията

А библията се състои от евангелия. Без тях, няма Християнство.

преди 2 минути, scepsis108 написа:

Това сериозно мнение ли е или е шега? Щото, ако е сериозно, то значи, че Бог ни е сътворил несъвършени, а после е решил и да ни накаже заради неспособността си да ни сътвори съвършени. Така излиза, че Бог е много комплексирано същество. :D

Къде е казано, че ни е създал съвършени?

преди 1 минута, M.Николов написа:

Не чета евангелията, според мен същественото е в библията

Несъмнено. Нищо, че е реплика на много по-древни текстове, но е редактирана по безобразен начин.

преди 49 минути, sound написа:

"Като не мога да измисля друго, чакай да повхърлям малко камъни по него" - чест ти прави, да знаеш. Като нямаш мнение - или не можеш да го изразиш - а аз имам и мога да го изразя, то да завиждаш ....... си е за твоя сметка, та не, че ти се меся, ала само губиш от това.

Е извинявай, гони ме съклета просто, не е от завист (:no-no::rolleyes:), нито ме интересува много какво си обсъждате за любовта и религиите земни. Имаш дар слово, ма ти куца смисълът често. Природата компенсира винаги даровете с липси и обратно. Отивам да ям сладолед.

преди 3 минути, witness написа:

Ами, никой от нас не е вечен. Мементо мори, както се препоръчва като тема за размисъл. И аз съжалявам, че са ни набили илюзии в главите и дори че те не са истина, но уви - безсмъртието никак не е безплатно, изисква плащане не само на главницата, но и лихви. Големи усилия тоест. И стремеж, и условия, и въобще и в личен, и в широк масов план е "ужас ситуация", както казва Ашиата Шиамаш, един персонаж много особен от "Вся и все" на Г. И. Г. Ашиата Шиамаш - Месията е май.

Който желае безсмъртие и вечен живот - да му мисли.

преди 2 минути, Aumi написа:

Защо тогава се оплакваш, че някой искал да те посече? Това е смъртта. Това ти казвам, и Иисус също.

преди 49 минути, M.Николов написа:

Ми, представи си ..........

Опитвал съм и то доста пъти - да си го представя имам предвид. И всеки път неуспешно - не, че съм цвете за мирисане, ала чак такава грандомания, ми е неприсъща някак. Когато виждам, че с дадена аудитория - или конкретен човек - не можем да постигнем разбирателство и не можем да намерим общ език ...... то я заобикалям и толкова. Да убеждавам някого в нещо с цената на всичко - ми не, мерси, ала не. Това човечество, най- много си е патило от спасители.

преди 8 минути, scepsis108 написа:

Несъмнено. Нищо, че е реплика на много по-древни текстове, но е редактирана по безобразен начин.

Още един критик литературен на библията. Какъв ти е критерия, за да го казваш за текстове, писани много от тях от под въздействието на Духа, както се претендира да е и в другите религии.

Уфф, котката ражда и ще ме побърка... Какво иска от мен не разбирам, малко се изнервих, искам да кажа.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 4 минути, sound написа:

Опитвал съм и то доста пъти - да си го представя имам предвид. И всеки път неуспешно - не, че съм цвете за мирисане, ала чак такава грандомания, ми е неприсъща някак. Когато виждам, че с дадена аудитория - или конкретен човек - не можем да постигнем разбирателство и не можем да намерим общ език ...... то я заобикалям и толкова. Да убеждавам някого в нещо с цената на всичко - ми не, мерси, ала не. Това човечество, най- много си е патило от спасители.

Това прави ли те по-глупав, щом не успяваш да убедиш елита?:)

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

преди 13 минути, M.Николов написа:

Къде е казано, че ни е създал съвършени?

Останах с такова впечатление, но ако мнението ви е различно, сори. Ще бъде интересно за мен да го споделите. Моето мнение мога да изразя съвсем категорично и изобщо не ми пука, че някои потребители могат да го сметнат за смехотворно и абсурдно. Понеже, то звучи (за мен), далеч по достоверно от библейските легенди за Райската градина, разбирани буквално. Считам, че биологичния ни вид е резултат от генетично инженерство и експерименти, а не е плод на хаотична биологична еволюция или на изключителна божествена креативност. Нямам никакви съмнения в светлината на информацията, с която разполагам, но това нито ме смущава, нито го намирам за значимо, нито за нещо, в истинността на което има смисъл да убеждавам някого...

Всеки с мнението си. Който иска да вярва, че планетата ни е център на Вселената е свободен да го прави.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 14 минути, Aumi написа:

А ето - и ти преразказваш Ошо .... или мен ..... обърках се вече. :Д

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Обещавам да ти отговоря Саунд

Веднага погледнах да не съм сбъркал, та да съм поставил въпросителен знак някъде. В случая не задавам въпрос - само изказвам огорчението си, че готини хора се хващат за гушите си ...... за нищо. Т.е. - няма нужда да обещаваш и не се чувствай задължена да продължаваш, конкретния разговор. (един вид - в случая няма да кажа, че избягваш да ми отговориш)

Приятно изкарване на шабат - извинявай, че съм незапознат с твоята музика и не те поздравявам с някоя песен.

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 11 минути, witness написа:

Защо тогава се оплакваш, че някой искал да те посече? Това е смъртта. Това ти казвам, и Иисус също.

Не, той не казва това, той казва какво да правят с тези, които са му неприятели и не го следват.

Лука 19:27
А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.