Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 4 минути, koldun написа:

и ако евреите толкова искаха да манипулират света най-напред щяха да завладеят ръководните постове и папите и патриарсите щяха да са евреи.

И тогава на никой нямаше да му мине през ума, че има еврейски заговор. (;

Няма как да приема за вярно, какво казват религиите за произхода си, поради простата причина, че родоначалниците на християнството са били избити, преди същото да се институционализира в църква.

п.п. а Мойсей - за мен е най- гениалния революционер в историята на света изобщо.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 6 минути, sound написа:

За мен не са - само един е наистина гениален и това е Мойсей. Останалите създават и налагат религиите чрез много, много насилие - това не влиза в моята графа за "умен идеолог", няма нищо умно в това, да докажеш правотата на идеологията си, чрез физическо насилие: "прав съм, щото те убих".

Самите идеолози само дърпат конците, други вършат черната работа. И не винаги гениите са добри хора, за съжаление...

преди 2 минути, Aumi написа:

Самите идеолози само дърпат конците, други вършат черната работа. И не винаги гениите са добри хора, за съжаление...

Е да - тука имаш право, защото зависи според аршина. Повечето идеолози из всички религии, са лесни за мен и за това са ми глупавички, но в този смисъл мисля, че подценяваш качествата си - колкото и да са гениални тези идеолози, то все пак винаги е имало сред простосмъртните хора, които са останали неуловени от мрежите им и поне на мен ми се струва, че ти също си такъв човек: най- малкото защо не си поела по пътя на будизма или защо не си станала християнка, или който и да било "-изъм" .... е все пак не те познавам, но най- вероятно, ако те опозная, бих се обзаложил, че никой от този род идеолози, няма да успее да те прилъже, пък нека се броят за гениални и умни.

преди 7 минути, Aumi написа:

Защото на мен не ми е толкова интересен произходът им, а каква е същността им. Това което казвам, са мои лични предположения, но ако се порови човек, може да намери доказателства, че това което казвам не е само мое мнение.

Това, че 4 от съвременните религии имат своите, корени в стария юдаизъм не значи непременно, че евреите контролират контролират света. Даже и да им се иска нещо подобно на практика изобщо не им се получава, както ясно се вижда от историческите събития - минали и настоящи.

преди 19 минути, koldun написа:

Това, че 4 от съвременните религии имат своите, корени в стария юдаизъм не значи непременно, че евреите контролират контролират света. Даже и да им се иска нещо подобно на практика изобщо не им се получава, както ясно се вижда от историческите събития - минали и настоящи.

Въпреки, че не съм привърженичка на конспиративните теории, след мои търсения по въпроса по скоро за забавление и от интерес, стигнах до заключението, че по някакъв тайнствен начин, евреите в миналото и днес, успяват да поставят начело на правителствата и ръководните постове в държавите, евреи или хора които имат еврейско потекло.

преди 20 минути, sound написа:

Е да - тука имаш право, защото зависи според аршина. Повечето идеолози из всички религии, са лесни за мен и за това са ми глупавички, но в този смисъл мисля, че подценяваш качествата си - колкото и да са гениални тези идеолози, то все пак винаги е имало сред простосмъртните хора, които са останали неуловени от мрежите им и поне на мен ми се струва, че ти също си такъв човек: най- малкото защо не си поела по пътя на будизма или защо не си станала християнка, или който и да било "-изъм" .... е все пак не те познавам, но най- вероятно, ако те опозная, бих се обзаложил, че никой от този род идеолози, няма да успее да те прилъже, пък нека се броят за гениални и умни.

Е да, но пък това не пречи милиони и милиарди да попадат в мрежите им, а такива като мен, в миналото са ги наричали еретици и са ги горели по кладите, а и имам шанса, че съм се родила в свободна държава, щото ако се бях родила по на изток, и имах тези идеи, или щях да бъда пребита с камъни или те щяха да си останат заровени дълбоко в подсъзнанието ми.
Много хора днес, стават атеисти, именно защото не одобряват религиите и техните догми.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 6 минути, Aumi написа:

... по някакъв тайнствен начин, евреите в миналото и днес, успяват да поставят начело на правителствата и ръководните постове в държавите, евреи или хора които имат еврейско потекло.

Де такъв късмет и в България да успеят.

преди 1 минута, koldun написа:

Де такъв късмет и в България да успеят.

И какво мислиш, че ще стане?

преди 9 минути, Aumi написа:

Е да, но пък това не пречи милиони и милиарди да попадат в мрежите им,

Виж - за мен това е невъзможно да се отсъди еднозначно. Например - милиони хора 25години попадат в мрежите на къде, къде по- големи тъпаци и то в свободна държава ...... има една народна приказка, която винаги ми е допадала" Бог може да прости всичко, ала само глупостта не може да прости", това си е да го кажем по индийски "самсарично колело", няма първи и втори, няма как да се посочи "тези са виновните - пък тези са потърпевшите". За това и за мен не съществува такова нещо, като "световни конспирации", това си е "световно невежество", няма конспирации в тази история, има само низ от несъзнателни действия.

преди 6 минути, Aumi написа:

И какво мислиш, че ще стане?

Ми, нищо, поне ще ни управляват по умни хора от настоящите. То иначе и сега си има силно еврейско влияние чрез НПО-тата на Сорос. Ама те самите Еврейски фамилии враждуват помежду си, така че е важна ориентацията в играта на пари и власт.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

преди 10 минути, koldun написа:

Ми, нищо, поне ще ни управляват по умни хора от настоящите. То иначе и сега си има силно еврейско влияние чрез НПО-тата на Сорос. Ама те самите Еврейски фамилии враждуват помежду си, така че е важна ориентацията в играта на пари и власт.

Е, ако разчитаме на управляващите, ще има да чакаме. Така че, без значение кой ни управлява, ние трябва да умеем сами да управляваме живота си.

преди 11 минути, sound написа:

Виж - за мен това е невъзможно да се отсъди еднозначно. Например - милиони хора 25години попадат в мрежите на къде, къде по- големи тъпаци и то в свободна държава ...... има една народна приказка, която винаги ми е допадала" Бог може да прости всичко, ала само глупостта не може да прости", това си е да го кажем по индийски "самсарично колело", няма първи и втори, няма как да се посочи "тези са виновните - пък тези са потърпевшите". За това и за мен не съществува такова нещо, като "световни конспирации", това си е "световно невежество", няма конспирации в тази история, има само низ от несъзнателни действия.

Е това е самата истина! Никой не може да те кара да вярваш в нещо, ако ти самият не желаеш това!

преди 13 минути, Aumi написа:

Никой не може да те кара да вярваш в нещо, ако ти самият не желаеш това!

Един от най- горчивите и трудни за приемане факти.

преди 3 часа, Aumi написа:

Е, ако разчитаме на управляващите, ще има да чакаме. Така че, без значение кой ни управлява, ние трябва да умеем сами да управляваме живота си.

Е това е самата истина! Никой не може да те кара да вярваш в нещо, ако ти самият не желаеш това!

Има голямо значение в чии ръце е властта. Колкото до заговора - не ми се вярва да има такъв, просто стечение на обстоятелства.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

чета постове на  изпаднали в своеобразен  невежествен колапс  постове на няколко души ,които искат да минат за вещи познавачи...ако ти пречат евреите  марш да се преродиш в друг свят :tongue2:

Темата носи заглавие "Юдеизъм /за любопитни/", така че всякакви критики за вещо познаване са излишни. Евреите лично на мен изобщо не ми пречат, а в прераждането не вярвам.

преди 3 часа, valkiria1 написа:

....понятието "гоим" се отнася за самаритяните..чети Библията...

Все пак проверили ли кръвната си линия дали все още е еврейска, или нееврейският елемент доминира, та толкова се силиш да да си докажеш, че си  еврейка?:P

преди 30 минути, valkiria1 написа:

чета постове на  изпаднали в своеобразен  невежествен колапс

Сега остана да кажеш, че имаш нещо против уикипедия? :Д

Какво - когато иде реч, да правим за резил някого, уики е еталон за достоверна информация, ала когато уики прави за резил "нашите", тогава това е невежество. хахаххахахах Ма, че си прозрачна - давай да видим, сега на къде ще завъртиш опърлената ти опашчица.

преди 3 часа, Aumi написа:

Въпреки, че не съм привърженичка на конспиративните теории, след мои търсения по въпроса по скоро за забавление и от интерес, стигнах до заключението, че по някакъв тайнствен начин, евреите в миналото и днес, успяват да поставят начело на правителствата и ръководните постове в държавите, евреи или хора които имат еврейско потекло.

Интересно, а тези от арменско, руско, турско и пр. потекло защо ги пропусна?:D предполагам, че е в резултат на обективен мироглед не привързаност към конспирации?:wink12:

преди 1 час, мо_хи_ни написа:

Интересно, а тези от арменско, руско, турско и пр. потекло защо ги пропусна?

А колко ли такива ще открием в да речем МВФ, СБ и ФР. :Д

преди 9 часа, мо_хи_ни написа:

Интересно, а тези от арменско, руско, турско и пр. потекло защо ги пропусна?:D предполагам, че е в резултат на обективен мироглед не привързаност към конспирации?:wink12:

Защото говорех за ръководствата на държавите, а не за ръководството на конкретна държава. :emoji_smiley-06:
Но ако има тук таме някой от арменско, руско, турско потекло начело на ръководни държавни постове, той със сигурност е подставено лице на някой евреин в сянка или пък не е нито чист арменец, нито чист руснак, нито чист турчин, а е пак юдов потомък.

Това са факти. Тук няма никакви конспирации. Всеки на който му е интересно, може да потърси информация какви са били министрите на външните ни работи през последните 25 години.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

освен това няколко пъти ти натякнах ,че понятието "гой" не се отнася за неевреите...в частност  християните ..понеже такова понятие  е нямало пр. Хр когато е засечено да се пише в Талмуда .."гоим" са наричани самаритяните ,които са населявали Самария ,която пък в един момент става  част от Исраел..така ,че става въпрос пак за исраелтяни ,които са си  едно от колената ,но служещи на хълма Гаризим и всичко това е записано черно на бяло в Библията ,която тълкуваш и коментираш без да  си я чел....та толкоз за "гоим".... можеш да еректираш на друга тема

Извинявам се, че пак се намесвам като слон... Нищо лично, да отбележа. "Гой" с пейоративна конотация (аман от тия учени думи, ама такива обичат да използват наместо други), по частни причини може да е употребявано по адрес на самаряните в смисъл, че не са много ортодоксални. А въобще "гойим" си означава "народи" и в библията е използвана стотици пъти както за нееврейските народи, така и за израилтяните.

Също за потомците на Аврам в Бит. 12:2

Първото място е в Битие 10:5 (оставям на теб и на другите да ме поправите, ако трябва, дали "гой", употребено в мн.ч. два пъти в изречението, се отнася за самаритяните) -

1 Ето потомството на Ноевите синове, Сима, Хама и Яфета; че и на тях се родиха синове след потопа. space.gif
2 Яфетови синове: Гомер, Магог, Мадай, Яван, Тувал, Мосох и Тирас. space.gif
3 А Гомерови синове: Асханаз, Рифат и Тогарма. space.gif
4 А Яванови синове: Елисей, Тарсис, Китим и Доданим. space.gif
5 От тях се разделиха островите на народите, в техните земи, всеки според езика си, според племето си, в народите си.

http://biblezoom.ru/#-23-40-17-exp-w-1-241026

http://biblehub.com/interlinear/genesis/10-5.htm

http://biblehub.com/hebrew/1471.htm

Та исках да кажа, че нито е обидно, нито не е. Зависи от случая, също като "селянин", "стадо" и т.н. Към стадото в Новия Завет отношението е топло и дори умилително например, но най-често в речта, в преносния ѝ смисъл, използваме думата като обида към някои хора. "Не бой се, малко стадо..."

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 4 часа, valkiria1 написа:

първо...посочва се източника -което ти не правиш.

Е не може па да си чак такава заспа - пробвай друго извъртане на опашката, щото това съвсем никъде и никак не може да хване дикиш.

п.п. или пък знам ли - може би изобщо и не четеш какво пишат другите участници, плямпаш си там от пиедестала на въображението и хич ти не е, кой, какво пише. УИКИПЕДИЯ е източника - същия, на който се опираш и който ни представяш за абсолютен авторитет на познанието. Та тей - калцуни, матрьошки, махленско заяждане, но разбира се, това ни най- малко се отнася за теб хахахаххахаххаха

преди 6 часа, valkiria1 написа:

привет У ит ,:)

нямам нищо против да обясня ,когато има истински интерес , а не махленско заяждане.....  ..както казах , когато говорим за "гоим", става въпрос за самаритяните ..

Привет. Да, и за самаритяните вероятно също. Благодаря за информацията, може да ми е полезна, макар да не съм наясно какво точно значи санкретизъм по отношение личността на Ашем... Аз като видях, че се дърлите за гоим, първо асоциирах с нещо от Исая, беше ми попадало и бях го разглеждала дълго, та затова се обадих.

Исая 40

15 Ето, народите са като капка от ведро, И се считат като ситен прашец на везните; Ето, островите са като ситен прах що се дига.

17 Всичките народи са като нищо пред Него, Считат се пред Него за по-малко от нищо, да! за празнота.

означава каквото означава на пръв прочит, в дълбочина обаче има още. Телета под воловете :)

Беше самоирония, съвсем лична.

15 стих  ме беше заинтригувал по-точно. Всъщност на пръв прочит е някаква безсмислица,какво да си говорим.

преди 13 часа, valkiria1 написа:

калцун,

ами точно затова ,защото е за любопитни, поне се зачитай  в постове от които можеш да научиш нещо за иудаизма от хора които имат отношение към него...вместо да  представяш някакви изопачени и абсолютно

неадекватни неща ,които представяш като окончателни....

с думи прости обяснявам на прост човек....  има един генерален биологичен факт ,който ми доставя огромно  удоволствие , и той е,че всичко хуманоидно ,родено на тази земя ,започва от женския хромозом..та в този смисъл аз съм това, което съм и няма нужда да обяснявам на всеки полуидиот през месец -два  родовото си потекло... все пак  думите " поради что се срамиш да се наречеш ..." ,не са писани от евреин за евреин;)

освен това няколко пъти ти натякнах ,че понятието "гой" не се отнася за неевреите...в частност  християните ..понеже такова понятие  е нямало пр. Хр когато е засечено да се пише в Талмуда .."гоим" са наричани самаритяните ,които са населявали Самария ,която пък в един момент става  част от Исраел..така ,че става въпрос пак за исраелтяни ,които са си  едно от колената ,но служещи на хълма Гаризим и всичко това е записано черно на бяло в Библията ,която тълкуваш и коментираш без да  си я чел....та толкоз за "гоим".... можеш да еректираш на друга тема

като матрьошки сте с онзи калцун по-горе....от какво толкова да ме е страх не разбрах... от това ли , дето си го изпляскал :

"В наши дни юдаизмът не разполага с централизирани институции, които да формулират точна религиозна догма."

По-спокойно де, сложи едно валидолче под езика - да не вземеш да получиш някоя криза. :P Що се отнася до постовете никъде не съм твърдял, че съм голям познавач на юдаизма или пък на някоя друга релгиия.Защо си рeшила,че имам претенции да съм познавач - не те знам, пък и не ме интересува. Имам някакви общи познания за религиите, колкото да не е без хич. Не съм религиозен и изобщо не вярвам в никакви митове и митологии и няма защо да се задълбочавам в изучаването им. Това обаче, не пречи от време на време, нещо да ми стане интересно. Колкото до зачитането в постовете и аз ти предложих да се зачиташ в тях, ама нейсе. Точно твоите постове са голяма каша - в един твърдиш едно в по-следващия точно обратното - защо го правиш, сама си знаеш - не ме интересува.

А,към оня сборник с митове и легенди - библията, няма смисъл да ме препращаш. Няма да седна да го чета, има и по-интересни фентъзи текстове за четене. Прегледах го веднъж по диагонал въпросния сборник, не ме впечатли особено.

По отношение на  "гоим" - прекрасно ме разбра какво искам да кажа и дали ще го напиша "гоим", "гои", "езичници", "неевреи" смисъла си остава все същия. И с риск да наруша душевното ти равновесие (вземи си валидолчето :P ) отново ще повдигна въпроса за кръвта. Явно въпроса за еврейския генотип е важен и му се отдава особено място и значение  в Юдаизма или поне моето впечатление е такова. Та, въпросът е защо евреите толкова държат да имат чиста еврейска кръв и са толкова докачливи на тази тема. Митохондриалната ДНК за която намекваш просто води до един женски примат, който според генетичните изследвания показва общия произход на Хомо сапиенс, съвсем в духа на "маймунската" теория на Дарвин. Така че митохондриалната ДНК показва общ произход, особено по майчина линия и в тоя смисъл никоя раса или народ не с нещо по-горе от другите. Имаше един професор Шломо Занд, който преди време издаде "Изобретяването на еврейския народ". И в изследването си общо взето казва, че колкото базираната на митове еврейска "богоизбраност" е автентична, толкова е и народността т.е., поредният мит сътворен от няколко ционисти. И наистина ако няколко хиляди години евреите са се мешали с другите народи, то за каква еврейска народност може да се говори изобщо. Що се отнася до еврейската митология, то тя е била приемана и изповядвана и от неевреи, които по религиозен признак могат да бъдат определени като изповядващи юдаизма, но не и като евреи по-народност. Та, въпросът ми е: защо толкова много в Израел се стараят да доказват някаква си митологична "богоизбраност" базирана на чистота на кръвна линия? Уж евреите се оплакват от антисемитизма и расизма на Хитлер пък са поели по неговия да доказват превъзходството на някакъв си народ или  раса.

Иначе на еврейските общности и на евреите извън Израел сякаш много не им пука за чистотата на кръвната линия ни по бащина, ни по майчина линия. Някои от равините приобщават към юдаизма и 100% неевреи, та дори и из между тези юдаисти без какпка еврейска кръв се появяват равини, които пък на свой ред разпространяват юдаизма в напълно нееврейски среди. И в този смисъл като, че ли юдаизма престава да е религия само на евреите. Та, какво става тогава с мита за "богоизбраността" на еврейския народ? И тъй като ти твърдиш, че си етническа еврейка и си наясно с въпросите на юдаизма, значи можеш да отговориш най-добре на поставените въпроси. Кажи, ся, кои аджеба са "богоизбраните" към днешен ден, евреите или юдаистите пък били те и неевреи?

Една интересна статия, която обяснява откъде водят началото си "богоизбраният" народ и останалите народи - гоите.

space.gif

space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif
  space.gif

http://paraatmajiwaatmavedaanta.blogspot.bg/2016/03/blog-post_46.html

преди 38 минути, valkiria1 написа:

малоуми Ауми, статията ,ако въобще с нещо може да се нарече интересна , е удивително елементарния начин по .който се тълкуват събития от историята на Исраел, а ти душко, както винаги възторжено приемаш всяка глупост ,която си мислиш ,че може да уличи исраелтяните в нещо лошо ,за чиста монета.....няма да получиш "Оскар " на тази тема никога бе душице..не разбра ли,че тия награди ,исраелтяните си ги даваме  помежду си...:ass:

Не си въобразявай, че някой иска да уличи иСраилтяните в каквото и да е, след като ти се посочват факти, но ти, както казаха някои по-горе, репликираш без да вникваш в казаното от другия.

Не знам защо винаги се изживяваш или като жертва, или като превъзхождаща останалите, което явно се дължи на дълбоки подсъзнателни комплекси. Явно така ти е внушено, но нас това хич не ни интересува. Дали ще познаваме Библията колкото теб или не, не е толкова важно. Знаем я достатъчно, за да не сме ѝ фанатични последователи и това е достатъчно ясен показател, че я разбираме много по-добре от теб! :emoji_smiley-06:

А ето думите от Библията, които ви карат да се мислите за богоизбран народ.
Не казвам, че сте богоизбрани, а че ви е внушено че сте такива, и си въобразявате че сте такива. Е, не всички евреи де, има и много свестни хора между тях.

3 остани в тая земя и Аз ще бъда с тебе и ще те благословя, защото на тебе и на потомството ти ще дам всички тия земи, в утвърждение на клетвата, с която се заклех на баща ти Авраама; space.gif
4 и ще умножа потомството ти като небесните звезди, и ще дам на потомството ти всички тия земи; и в твоето потомство ще се благославят всичките народи на земята;
Второзаконие 11:23
тогава Господ ще изгони от пред вас всички тия народи, и ще завладеете народи по-велики и по-силни от вас.

Второзаконие 17:14
Когато влезеш в земята, която Господ твоят Бог ти дава, и я завладееш и се заселиш в нея, ако речеш: Ще си поставя цар, както всичките народи, които са около мене,
Второзаконие 28:1
Ако слушаш добре гласа на Господа твоя Бог и внимаваш да вършиш всичките Негови заповеди, които днес ти заповядвам, тогава Господ твоят Бог ще те въздигне над всичките народи на света.
Второзаконие 28:12
Господ ще ти отвори доброто Си съкровище, небето, за да дава дъжд на земята ти на времето му, и да благославя всичките дела на ръцете ти; и ти ще заемаш на много народи, а няма да вземаш на заем.

преди 46 минути, valkiria1 написа:

===

Злобата я бълваш ти във всеки един твой пост, изкарвайки се нападана без никой да напада нито теб, нито иСраел, който в българския език е правилно да се изписва Израел.
Не съм против теб, нито против който и да е евреин, така че няма защо да ревеш без причина. Не мразя никого и няма защо, тук, в конкретната тема, обсъждаме теми и въпроси относно Юдаизма.
В този блог, са дадени цитати от Библията, за да стане ясно откъде тръгва историята с "богоизбраността" на евреите. Но ти акцентираш върху други глупости, които нямат нищо общо с темата.

Арамейският език е Древнобългарски език, донесен в Близкия Изток от Скитите, скитащите племена на Древните българи, които са почитали Богинята Майка и Създателка на всичко и всеки. Те са я наричали Ма/ МаРа / РаМа и така нат. Арамеите са Хората на РаМа Богинята майка. И на нейния син Бога на Слънцето БалАз. Ето защо арамейските древни храмове са осеяни с изображения на слънцето, а по-късно са се превърнали и в синагоги за появилите се значително по-късно техни наследници Набатейците и Евреите.

Соломон е ДРевнобългарско име, за което говори и окончанието му Он - Той. Соломон означава Със Ла Ма (Майката на Светлината) човек. Едва по късно Салама е придобило значението Мир. От своя страна Мир отново е МаРа - Божествената майка. Ето защо Мир има две значения в българския език - и мир като свят, създаден от Богинята майка, и мир като мир (мирен).

Шломо пък е съвременен еврейски прочит на Соломон.

Няма как Библията да е история на еврейския народ, защото Библията е много по-стара от самите евреи.

Заветите на Бог включват и най-важният: хората са синове Божии! И никъде Йеремия не твърди обратното. Ето защо Древните българи са почитали Бога на Душата Бога син СебАзи, олицетворен и от Бога Слънце БалАз.

Всички древни градове в днешен Израел носят Древнобългарски имена и няма как да е иначе, след като древният език на тези земи е българския език. Едва след построяването на Вавилонската кула от древнобългарският език се появяват по новите езици.

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.