Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

на February 28, 2016 at 6:48, Aumi написа:

Скепс, по същия начин стои и въпросът с Кармата. Ако вярваш в този закон или в закономерността на причината и следствието, би действал и мисли по аналогичен начин на останалите религиозни.

Итак, наука утверждает, что в истории евреев и Израиля не было никакого библейского периода, не было Исхода из Египта , ни странствий по Синаю, ни осады Иерихона Иисусом Навиным, ни великой империи Давида и Соломона.

На этих сюжетах построены две мировые религии, но археология не может их подтвердить никакими находками, хотя даже более древние факты из истории других народов имеют мощное археологическое подтверждение.

А има ли факти, които да доказват съществуването на библейския герой Исус Христос?

За съществуването не само на човека Исус, библейския герой, но и на всяка друга известна "историческа" фигура от преди около 2 000 години и преди това, според мен не може да има потвърждение от археологически находки. Само устни предания и писмени източници. Но въпросът на мен ми хареса и се замислих, дали има в други по-древни религии, култове, сказния, човеци които умират, може би биват убити, и после възкръсват в човешко тяло, ходят измежду хората, хранят се, изобщо живеят като хората и после се възнасят като богове. Аз не знам. В гъцката митология има богове които живеят сред хората.

А по-горе цитата за липсата на археологически находки за описаните събития в Стария Завет е потвърждение на това което аз съм чела.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 1 час, Sleda написа:

За съществуването не само на човека Исус, библейския герой, но и на всяка друга известна "историческа" фигура от преди около 2 000 години и преди това, според мен не може да има потвърждение от археологически находки. Само устни предания и писмени източници. Но въпросът на мен ми хареса и се замислих, дали има в други по-древни религии, култове, сказния, човеци които умират, може би биват убити, и после възкръсват в човешко тяло, ходят измежду хората, хранят се, изобщо живеят като хората и после се възнасят като богове. Аз не знам. В гъцката митология има богове които живеят сред хората.

А по-горе цитата за липсата на археологически находки за описаните събития в Стария Завет е потвърждение на това което аз съм чела.

Да, има много други такива случаи за възкръснали богове.

http://www.edna.bg/horoskopi/slyncheviiat-bog-na-hristiianite-4626362

http://budha2.blog.bg/drugi/2014/01/27/nachalo-na-hristiianstvoto-trakiiskiiat-bog-iama-iima-pyrvii.1232528

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Много, бе!?!?! Чак пък толкова много... Един след друг. Да не би и сега да има някой.

преди 1 час, valkiria1 написа:

да ти е живо и здраво семейството..дай боже да дочакаш и внуци,които така както чета ще са евреи;) ти си етническа еврейка ,децата ти също ...по закона имаш право  на исраелско гражданство.......татковците ги забрави ,те нямат значение за етноса ни:tongue2:.. Америка обича исраелтяните...знам го със сигурност !!

поздрави

няма... освен едно със сигурност подправено писание на Йосиф Флавий...християнството го "създаде " Павел , а не Иеошуа

дай да видим кое е то...????

Благодаря ти. Знам го това за татковците. 

Макс Хайндел, всичките му трудове, но със страх го пиша защото трудно се възприема в началото. 

преди 1 час, Aumi написа:

Много, бе... Чак пък толкова много, един след друг!?!? Дали и сега няма някой.

преди 30 минути, Sleda написа:

Много, бе... Чак пък толкова много, един след друг!?!? Дали и сега няма някой.

Е, тези богове както виждаш, днес ги няма тук на земята, те са възкръснали и са се възнесли.

преди 13 часа, valkiria1 написа:

...какво казва Павел ,няма никакво значение за иудаизма..:tongue2:

никой изповядващ иудаизма не твърди че е съвършен....

в тези мои думи,няма констатация за секс без любов.....

интересно... какво ще изпиташ ,ако знаеш ,че някое от тези любопитни бебенца,дето надничат да си търсят майки ,които да ги "докарат" на Земята  е един бъдещ Хитлер;) ...въпроса е риторичен

Има много известни личности с еврейски произход, чието мнение ценя. Вашето не е сред тях.

Не написах, че има констатация. Научете се да мислите.

Нов Хитлер може да се роди и в еврейско семейство, и в християнско, и в мюсулманско и т. н.

Лек ден!

на 29.02.2016 г. at 8:10, valkiria1 написа:

наистина трябва да се учудваш на собственото си невежество..за толкова претенции да знаеш и разбираш Библията би трябвало да си научила ,че жителите на Содом и Гомор не са били евреи..така ,че не се замисляй много над константи ;):tongue2:

Логично е да не са, макар че какви са били не е ясно. Какви са били по етнос, по кръв, нали това е най-важно за теб? Не според душевния им строй, и дали изобщо е бил човешки. 

на 28.02.2016 г. at 18:12, valkiria1 написа:

....що за човек можеш да бъдеш щом ти се налага забрана дори да не поглеждаш жена ,защото току виж си я пожелал и дори така да е как може това да е грях????  и може ли да бъде нормално изискването  човек да избягва всичко,което може да предизвика у него страст......

...в 21 век живеем все пак

Да де, и в 21 век обяснението си е все същото, понеже хората (и специално "истинските евреи" по кръв) не са станали друг биологичен вид, колкото да си въобразява, подозирам, някаква по-малка част от тях.

За поглеждане ставаше дума нали, и за онанизъм. Досадно ще ти е сигурно, но можем да се обърнем за мнение към някой благочестив рав. Той ще ни изнесе подобна мухлясала проповед за любовта, брака и останалите човешки злободневия като всеки от християнските проповедници. Нищо различно, освен известна обяснима обсесия от продължаването на рода. Вследствие на която точно в юдаизма жената е третирана като машина за разплод и качествено възпроизводство. Аз не отричам, че женската роля за качеството на поколенията е важна, напротив, важна е, но приоритетно (между другото) при християните не е продължаването на генетично чист род по майчина линия на всяка цена на този свят, а царството от другия. Затова обвиненията ти че Павел нещо подобно е съветвал, са необясними. Затова нямаше цитати.

Добре... обръщаме се към равин от 21 век, да видим какво казва за "поглеждането", макар теб да не те е грижа - понеже те, ашкеназим горките, все се изсилват да си чистят душите, обаче далече няма да стигнат. По причина, че митохондриалната ДНК на Абраша се е закачила някъде в средата на предисторическа Европа и не мърда оттам, според най-новите, обширни и модерни изследвания на генетиците... Част от отговора (между другото, цитирам само една интересна за мен подробност, останалото който иска да си го чете в сайта, и по всички подобни питания)

(още една скоба - надявам се някой ден ако останат малцинство, да не постъпвате с тях като с жените на етиопските юдеи, тоест правителството да не им инжектира без тяхно знание позволение Депо Провера, нали уж "плодете се и множете се")http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-gave-birth-control-to-ethiopian-jews-without-their-consent-8468800.html

а следното е от отговор на въпроса: "Как справляться с сексуальным желанием, если добрачные связи и онанизм — грех, а хочется до безумия?!" 

"Как правило, приземлённый взгляд на мужскую природу однозначно определяет местоположение «маленького органа». Но в наших древних книгах сказано, что он находится в… голове. Там есть особое место: «Древо Жизни». И именно оттуда исходит «капля» новой жизни, там же хранилище Торы, там же находится хирхур.

Силу хирхура называют йесод. В переводе — «основа», «фундамент». Ведь то, что человек то ли воображает, то ли, наоборот, обдумывает, о чём размышляет, строит фундамент всей его жизни, его «Я»! Поэтому от него самого зависит — то ли сама Б-жественная Тора станет его содержанием и основой, то ли «грязные мухи» будут торжествовать и заполнят его душу. То ли человек будет жить реальной жизнью Истины, то ли погрязнет в виртуальном мире Лжи…

Это самое святое место, и поэтому мы обязаны содержать его в стерильной чистоте. Как изнутри, так и снаружи. И насколько оно свято, настолько всё нечистое к нему хочет прилипнуть. В этом месте и происходит настоящая война за Жизнь… Точнее, есть те, кто воюют, а есть, кто сразу сдаются…"

http://toldot.ru/urava/ask/urava_6977.html

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 11 часа, valkiria1 написа:

шалом,

имах предвид ,че се съмняваш да има доказателства за нещата писани в Стария Завет.....исраелтяните ,от който народ и ти си част /предвид казаното от теб за произхода ти/  има история на повече от 5000 години /според нашия календар/..тази история може да бъде проследена във всеки един детайл и повярвай ми има достатъчно доказателства затова... и  всеки период може да бъде доказан включая археология ..но както винаги съм  казвала трябва да има човек изключителни познания върху материята  ,избери си един период и ще ти покажа ,че е така ...що се отнася до твоите възгледи за прераждането .....имаш право на твоите разбирания и виждания ,но за мен това е несериозно защото историята на Исраел може да бъде доказана , за разлика  от  наличието на деца чакащи някъде складирани като на депо  за  да бъдат доведени на земята и избиращи си за тази цел майки не може да бъде доказано..съжалявам но цитирания от теб Хайндел не може да бъде капацитет по този въпрос... ;)

Шалом,

Само да те поздравя. Душата ми се зарадва на това "шалом", сякаш преоткривам себе си. Но православна християнка съм, кръстена съм и Макс Хайндел е моят учител. Велик е.

Историята на Исраел е история на света, на човешкия род. Най-вече на исраелтяните, разбира се.

преди 6 часа, Sleda написа:

Шалом,

Само да те поздравя. Душата ми се зарадва на това "шалом", сякаш преоткривам себе си. Но православна християнка съм, кръстена съм и Макс Хайндел е моят учител. Велик е.

Историята на Исраел е история на света, на човешкия род. Най-вече на исраелтяните, разбира се.

Извинявай, че се намесвам в разговора ви, но искам да питам, как свързваш православното християнство с разсъжденията на Хайндел за прераждането, като двете идеологии са несъвместими?

И другият ми въпрос е: Дори да си кръстена като православна християнка/ което е станало не по твое желание, предполагам, защото си била много малка, за да вземаш каквито и да е решения, освен ако не си го направила вече като голяма/, не може ли в един момент да се откажеш от религията, която ти е наложена от родителите ти, и да се освободиш от религиозните окови които обсебват съзнанието ти? 
Защото свободата е в противоречие с всякакви идентификации. А щом  подкрепяш идеята за Прераждането, не знам как  я съвместяваш с Християнството.

на 1.03.2016 г. at 17:44, Aumi написа:

Кои по-точно думи, са доказателство, че е Бог?

И той не е единственият разпънат на кръста, и преди и след него са убивали много хора и по много по-жестоки начини. Да, той е нарушил закона на юдеите, защото бидейки човек, понякога си е въобразявал, че е Бог, според тях. Но това не е доказателство за нищо.

Юдите сами са нарушили закона си, като са забравили, че хората са Богове, както им е предадено в Стария завет на Библията. Исус беше този, който им припомни Истината на Бога така, както мнозина старозаветни пророци им припомняха Истината на Бога.

Защото Исус беше носител на древното, най-древното духовно знание на Древните българи, бидейки от арамейски произход. И пазейки заветите на Древните мъдреци хората на СебАзи, които боготворяха Божествената душа на човека като Бог. Исус беше разпънат на кръст, символа на тази най-древна Българска духовност не случайно - Кръстът е символът на Слънцето на Древните българи. Както не е случайно и че старите еврейски синагоги са изрисувани със символи на Слънцето.  

на 1.03.2016 г. at 19:35, valkiria1 написа:

само преди един пост ти даде "доказателства" , че Иудея едва ли е съществувала , а за храма на Шломо няма доказателства ,че го е имало......при все ,че един линк да отвориш за Иерушалаим това е първото нещо,което ще ти" извади очите "...еее ,сега какво се получава.... твърдиш ,че има събития но  представяш "факти" ,че не съществуват места на които те  са се случвали..

на човек му се иска да води с диспут с човек ,който е с всичкия си...това също не е обида;)

Соломон е Древнобългарски владетел и името му има смисъл единствено на български език!

Соломон означава СъЛаМан - Със Светлината на Майката Богиня на Древните Българи човек. На Древнобългарската Богиня Майка е кръстен и Муса / МаАза / Мойсей - човекът на Ма. Впрочем всеки представител на Мизите, най-древните човеци на земята от Северозападна България се е наричал МаАз-а, а племето му - Мази / Мизи.

Самата дума храм е древнобългарска дума и означава ХъРаМа - Дъхът на Майката Богиня на Дедите ни, която те са наричали с много имена - Ма / МаРа/ РаМа и така нат. Древнобългарските храмове са построени с Древнобългарското познание на Свещената геометрия, чиито най-древни образци са мегалитите на България, скалните светилища и най-древните български златни съкровища (Некрополът във Варна).

Древните ни предци са говорили един език и той е бил Древният български език. Изповядвали са една духовност и тя е Древната българска духовност.    Целият Стари завет на Библията е пълен с български топоними, лични имена и имена на селища.  

преди 11 минути, Aliya написа:

Юдите сами са нарушили закона си, като са забравили, че хората са Богове, както им е предадено в Стария завет на Библията. Исус беше този, който им припомни Истината на Бога така, както мнозина старозаветни пророци им припомняха Истината на Бога.

Защото Исус беше носител на древното, най-древното духовно знание на Древните българи, бидейки от арамейски произход. И пазейки заветите на Древните мъдреци хората на СебАзи, които боготворяха Божествената душа на човека като Бог. Исус беше разпънат на кръст, символа на тази най-древна Българска духовност не случайно - Кръстът е символът на Слънцето на Древните българи. Както не е случайно и че старите еврейски синагоги са изрисувани със символи на Слънцето.  

Алия, това което казваш са празни приказки и натъкмации, които са не просто смешни, но и нелепи...Не знам защо толкова държиш да представиш всичко като българско, дори и първите хора искаш да изкараш, че са българи. Искаш да изкараш и Бог българин и едва ли не, че българите държат монопола над Божественото. Да не говорим, че това е далече и от юдаизма и от християнството и от Библията, а пък от ученията на Ошо, чиято фамилия си си присвоила, е на светлинни години...

Никъде в Библията не се споменава за никакви българи. Не мислиш ли, че ако изобщо имаше някаква връзка, поне бегло това щеше да бъде споменато.

Ти самата твърдиш, давайки линкове, че събитията описани в Библията, са лъжа. Но същевременно искаш да използваш Библията като основа на твоите нелепи теории, които се поддържат от група български национал-психопати, от обкръжението на един Болен Лидеров.

Разпъването му на кръста е доказателство, че юдейските фарисеи са го разпознали и са се уплашили! 

Искам да те питам, от какво са се уплашили юдеите? Като какъв са разпознали Исус?

Библията не е лъжа, а свещена книга. Още повече, че Истината в Библията преди това е казана и записана и в по-стари източници - Епосът на Атараз (АТаРаАз е Древнобългарско име и означава Аз / човек на Богинята майка на Древните българи ТаРа), както и в Епосът на Гилгамъж (Гилгамъж е отново Древнобългарско име, означаващо Мъж на Земната светлина ГиЛГа).

Божиите синове знаят и пазят Древните истини.

преди 15 минути, Aliya написа:

Библията не е лъжа, а свещена книга. Още повече, че Истината в Библията преди това е казана и записана и в по-стари източници - Епосът на Атараз (АТаРаАз е Древнобългарско име и означава Аз / човек на Богинята майка на Древните българи ТаРа), както и в Епосът на Гилгамъж (Гилгамъж е отново Древнобългарско име, означаващо Мъж на Земната светлина ГиЛГа).

Божиите синове знаят и пазят Древните истини.

:min04:

По тази логика всяка една дума от всеки един език, може да бъде натъкмена към дума от чуждия език...

преди 10 минути, valkiria1 написа:

....давай да видим едно лично име  и име на селище,което да е българско в земите на древен Исраел  и  Иудея ...всъщност може освен ако не докажеш ,че всъщност тия две царства са  "загубените " за света други две Българии:lol6:....

Ама ти не знаеш ли, България на три, четири морета, и българи на 3-4 континента.... Ех, Антарктида, земьо българска и за теб ли ще се борим....

преди 9 часа, Aliya написа:

.....

Знаеш ли - ако успееш да докажеш поне една десета, дори и по- малко, една хилядна от всичките тези дивотии, които плямпаш, то ще получиш де що има признания и награди по света. И повярвай ми - ще изучаваме твои лекции в часовете и учебниците по история. Направо ще станеш такава знаменитост, че дори аз лично ще апелирам да те направим президент и патриарх едновременно - ще направя всичко по силите си за целта, само първо докажи твоите теории пред научната общност ....... щото поне тука и поне за сега, никак не ловиш дикиш, но признавам: може да е щото всите сме неграмотни, невежи, необразовани и напълно, тотално, абсолютно заблудени.

преди 44 минути, valkiria1 написа:

.. и поради това не е проиграл чувството си за реалност и историческа оценка.....

Ма сигурно ще е така - вероятно заради "чувството им за реалност" все някак са в епицентъра на разни събития, предимно от кръвополитен характер. Намерила си една нещастница - която не си знае и името - да ти върши работа за отдушник и бърсалка на комплекси, та белким оправдаеш, че наистина си вярна, разбираща и състрадателна, а иронията е тъкмо там, че си същото убито чадо, като опонентката ти. Юдаизма бил един - да бе да. Нямало разцепления - имах си аз. Евреите били единен народ - разбира се, никой друг освен теб не познава евреи. Само, че вашата така наречена религия е скрилия се в сянката на исляма меч - фанатизма, който ви е обладал преди повече от 20 века, не ви е напуснал ма грам и опитите да предизвикаш умилително отношение към "твоя народ" са достатъчно жалки, че да са обречени на провал и ще е така докато не изтрезнеете до онова ниво на съзнателност, в което вече ще ви е възможна реалната историческа преоценка, че към момента, с колкото небивалици са ви натъпкани главите, толкова опонентката ти, няма да успее да изпише за още десет години активно участие в този форум.

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 13 часа, Aumi написа:

Извинявай, че се намесвам в разговора ви, но искам да питам, как свързваш православното християнство с разсъжденията на Хайндел за прераждането, като двете идеологии са несъвместими?

И другият ми въпрос е: Дори да си кръстена като православна християнка/ което е станало не по твое желание, предполагам, защото си била много малка, за да вземаш каквито и да е решения, освен ако не си го направила вече като голяма/, не може ли в един момент да се откажеш от религията, която ти е наложена от родителите ти, и да се освободиш от религиозните окови които обсебват съзнанието ти? 
Защото свободата е в противоречие с всякакви идентификации. А щом  подкрепяш идеята за Прераждането, не знам как  я съвместяваш с Християнството.

Винаги се намесвай Науми, да.

Трудовете на Макс Хайндел не са идеология, а космоконцепция. Той много добре доказва, че християнството не отрича прераждането. Всъщност учението на Макс Хайндел е окултното(тайно) учение на Христос дадено само на учениците Му и което е открито сега за всеки който поиска да го узнае. Пак повтарям, само за който поиска и който може да възприеме това учение, винаги казвам, че не е за всеки.

Нищо не обсебва съзнанието ми, никакви религиозни окови, всъщност не разбирам за какви идентификации говориш, човек съм и за такъв се идентифицирам. За свободата може много да се философства и често се използва като "клише" (пардон че се повтарям). Ако се освободя от всичко, накрая ще се нося по въздуха като балон пълен с въздух и гравитацията няма да ме лови.

преди 13 часа, valkiria1 написа:

православно християнство и Хайндел........???????????????????? :tongue2:

разбира се ,особено що се отнася до три религии и произлезли от еврейския патриарх  Авраам народи

Философията на Макс Хайндел е "напълно и безусловно християнска". Всеки може да се запознае с нея ако иска, но винаги казвам - не е за всеки. Не е за теб, Валкирия, ти си имаш твоята религия.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 49 минути, valkiria1 написа:

сигурно съм пропуснала да кажа ,че исраелтяните не се нуждаят от обичта на никой :tongue2:...достатъчно ни е да знаем,че успехите  и качествата ни винаги създават  у другите подозрение, страх и завист:P

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин, та нали ГОСПОД Е БЪЛГАРИН. :P

"И Бог създаде човека по Своя образ (българин) ; по Божия образ (български)  го създаде; мъж и жена (българи) ги създаде."

Та толкова за величието на евреите, всичко е с български корен, както твърди Aliya. :wink12: Фактите са неоспорими. :)

преди 13 часа, Aumi написа:

Напротив- ма все някога трябва да те провокирам и теб ..... само, че си ми някак на сърце и душа ми не дава. ( :

Винаги съм твърдял, че за да бъде разбран Исус по- добре, то прераждането трябва да се допусне, било то само, като хипотеза - и преди години, когато споменах това на един православен свещеник, човека ми рече, че е изненадан да чуе това от мен, защото от няколко години въпросът за прераждането е лансиран и от френския римо-католически богослов и свещеник Франсуа Брюн, според който първите християни са вярвали и в прераждането. Та .... не ми се подхваща сега въпроса, защо би трябвало Исус да е говорил в контекста на прераждането - щото знаеш, че ме бие шайбата малко по- друго яч, но ако търсиш факти, можеш да погледнеш какво е казал по въпроса този свещеник. (лично аз нямам нужда и не съм проверявал)

преди 4 минути, sound написа:

Напротив- ма все някога трябва да те провокирам и теб ..... само, че си ми някак на сърце и душа ми не дава. ( :

Винаги съм твърдял, че за да бъде разбран Исус по- добре, то прераждането трябва да се допусне, било то само, като хипотеза - и преди години, когато споменах това на един православен свещеник, човека ми рече, че е изненадан да чуе това от мен, защото от няколко години въпросът за прераждането е лансиран и от френския римо-католически богослов и свещеник Франсуа Брюн, според който първите християни са вярвали и в прераждането. Та .... не ми се подхваща сега въпроса, защо би трябвало Исус да е говорил в контекста на прераждането - щото знаеш, че ме бие шайбата малко по- друго яч, но ако търсиш факти, можеш да погледнеш какво е казал по въпроса този свещеник. (лично аз нямам нужда и не съм проверявал)

Не, не ме интересува какво е казал някакъв свещеник за Прераждането.
Чисто и просто исках да намекна на Sleda, че Исус, ако изобщо е съществувал, не е бил православен християнин и че ако някой вярва в концепцията за Прераждането, би трябвало да е свободен доколкото е възможно от всякакви религиозни концепции, въпреки че и самата идея за Прераждането е залегнала в идеологиите на много религиозни учения. Човекът вярващ в идеята за Прераждането, би трябвало да е свободен от всякакви обвързващи го идеологии.

преди 8 минути, sound написа:

Отдавна сме забелязали, че Ауми "ти е на сърце" . Добре че си признаваш. Тя и на мен ми е симпатична.

Току що, Sleda написа:

Отдавна сме забелязали, че Ауми "ти е на сърце" . Добре че си признаваш. Тя и на мен ми е симпатична.

:emoji_smiley-05::shy11: :emoji_smiley-07:

преди 7 минути, sound написа:

Винаги съм твърдял, че за да бъде разбран Исус по- добре, то прераждането трябва да се допусне, било то само, като хипотеза...

Истината е по-проста. Просто по времето на Христос между евреите е било разпространено вярването в преражданията, точно по същия начин, както е разпространено и сега. В "новия завет" достатъчно ясно е описано присъствието на такова вярване в разговор между Исус и учениците му. Може да се каже, че някои от учениците му са споделяли това вярване. Липсва обаче потвърждение от Исус, че то е правилно.

А какво казват неканоничните евангелия по въпроса за Прераждането?

преди 2 минути, Aumi написа:

А какво казват неканоничните евангелия по въпроса за Прераждането?

Ами, казват, че съществува, но са си неканонични. Най-ранните евангелия са каноничните. Другите са по-стари и като такива са считани, че са повлияни от разни по-късни учения, които не били проповядвани от Христос.

Според мен, http://www.azsamsega.com/ev_mira_4.pdf,  е най-автентично, защото обрисува най-добре същността на учението на Христос, както и неговата същност на един истински духовен учител и водач.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.