Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Цитат от книга, за която не мога да ви дам линк:

..........................

Известният съвременен херметик Джон Бейнс твърди, че Йехова не е нашият истински Бог, а само един мощен и разрушителен на-ционален дух на юдеите без искра Божия (производители, военни, търговци, религиозни и пр.), който е завзел центъра и повърхността на планетата ни. Но ние знаем от Учителя, че то-ва не е точно така. Старозаветният, кръвожаден и кървав "Йехова" (и до днес) е само един дух-самозванец, който е откраднал името на истинския Йехова. В противен случай Учителят не би дал най-мощната формула на ученика "Йова-и-ре" ("Бог ще промисли").

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Мюсюлманите разбира се произлизат от Исмаил. Но както споменах, буквалното тълкувание не е най-удачното. Аз предложих тълкувание, което не е само мое де, че в текста на Битие, където се обещава земя на потомците на Яков/Израил, става въпрос не за физическото потомство, а за всички приели вярата в Бог (Аллах). За мюсюлманите това е по-важно от физическото наследство. В самата Библия се споменава, че синовете имат равни права да наследят баща си, без значение той кое от тях ще предпочете. Това се отнася за Исмаил, който въпреки че е син на Авраам от прислужница има равни права за наследство с Исаак, бащата на Яков/Израил. Може и да не се знае, но Авраам (Ибрахим) е много по-почитан от мюсюлманите отколкото от евреите. Но това, което е по-важното, е че според самата Библия исмаилтяните имат същите права на наследство, каквито имат и наследниците на Яков и в частност юдеите. Дори и ако приемем буквално думите в Битие 35 глава, че Бог е обещал земя на последните, то мюсюлманите имат същите права над нея.

С риск да те разочаровам,само тези които вярват в Адонай са негов народ.;)Това са исраелтяните.

Християните не са сред тях. :P

кой е Новия Израил?

Казвам истината в Христа, не лъжа и съвестта ми свидетелства с мене в Светия Дух, че имам голяма скръб и непрестанна мъка в сърцето си. Защото бих желал сам аз да съм анатема от Христа, заради моите братя, моите по плът роднини; които са израилтяни, на които принадлежат осиновението на славата, заветите и даването на закона, богослужението и обещанията; чиито са и отците, и от които се роди по плът Христос, Който е над всички Бог, благословен до века. Амин. Обаче, не че е пропаднало Божието слово; защото не всички ония са Израил, които са от Израиля; нито са всички чада, понеже са Авраамово потомство; но „по Исаак“, каза Бог, „ще се наименува твоето потомство“. Значи, не чадата, родени по плът, са Божии чада; но чадата, родени според обещанието се считат за потомство. Защото това беше нещо обещано, понеже каза: „Ще дойда по това време и Сара ще има син“. И не само това, но и когато Ревека зачна от едного, сиреч, от нашия отец Исаака, макар близнаците да не бяха още родени и да не бяха още сторили нищо добро или зло, то, за да почива Божието по избор намерение не на дела, а на Онзи, който призовава, рече ѝ се: „По-големият ще слугува на по-малкия“, както е писано: „Яков възлюбих, а Исав намразих“. (Римляни 9:1-13)

спри да четеш талмудата!!!

Така ще да е, но все още предстои някъде напред. Засега все още прилича на момента на отстъплението, на "падането назад", но и това е дадено в Писанието като предопределено. Ще има отсяване на зърното, както казва пророк Амос в 9 гл. и според вярата в "отвеса", адаманта, краеъгълния скъпоценен камък - в Исая 28 гл.

пророк Ишеяу

9 Кого, казваш ти, ще научи той на знание? И кого ще направи да разбере каквото чуе? Отбитите от мляко ли? Отлъчените от гърди ли? space.gif
10 Защото дава заповед след заповед, Заповед, след заповед, Правило след правило, правило след правило, Тук малко, там малко. space.gif
11 Наистина с гъгниви устни и с друг език Ще говори на тия люде space.gif
12 Оня, който бе им рекъл: Тая е почивката ви; и успокойте уморения; И това е освежението ви; Но те не искаха да слушат. space.gif
13 Затова словото Господно ще стане за тях Заповед след заповед, заповед след заповед, Правило след правило, правило след правило, Тук малко, там малко, Тъй щото, като ходят, да паднат възнак и да се съкрушат, Да се впримчат и да се хванат. space.gif
14 Затова слушайте словото Господно, вие присмивачи, Които господарувате над тия люде, които са в Ерусалим. space.gif
15 Понеже сте казали: Ние направихме договор със смъртта, И се съгласихме с преизподнята, Щото, когато заливащата беда минава, да не дойде до нас, Защото си направихме лъжата прибежище, И под измама се скрихме, - space.gif
16 Затова, така казва Господ Иеова: Ето, полагам в Сион камък за основа, Камък отбран, скъпоценен, краеъгълен, за твърда основа; Който вярва в него не ще прибърза да бяга. space.gif
17 Ще направя правосъдието връвта, И правдата отвеса; И градушка ще помете прибежището при лъжи, И водата ще наводни скривалището. space.gif
18 Договорът ви със смъртта ще се унищожи, И съглашението ви с преизподнята не ще устои; Когато заливащата беда минава Тогава ще се стъпчете от нея. space.gif
19 Колкото пъти минава ще ви хваща; Защото всяка заран ще минава, Денем и нощем; И само слуха за нея да чуе някой, ще се изплаши. space.gif
20 Защото леглото е твърде късо, за да може някой да се простре по него. И завивката твърде тясна, за да може някой да се завие с нея. space.gif
21 Защото Господ ще стане както на хълма Ферасим, Ще се разгневи както в долината Гаваон, За да извърши работата Си, пречудната Си работа, И да изпълни делото Си, удивителното Си дело, space.gif
22 Сега, прочее, не ставайте присмивачи, Да не би да се стегнат оковите ви по-яко; Защото аз чух от Господа Иеова на Силите, Че ще се извърши погубление, и то предрешено, по цялата страна.
  space.gif
  space.gif

Редактирано от witness (преглед на промените)

; space.gif

ааах драги ми Глен за времето което въздишаш така театрално да беше се научил да разбираш ,какво четеш:tongue2:

проблема ти е,че знаеш,разбираш,но умишлено лъжеш,заблуждаваш и манипулираш!защо?това не го разбирам!

Уит,

драга така ли до днес не разбра ,че всъщност ставало  въпрос кой от храмовете да бъде признат..дали този в Гаризим или този в Йерушалаим....затова е цялата олелия..иначе Ашем си е  един.

Това ли било :) Аз пък да не се сетя, че толкова пророческа пот и енергия се е изляла заради един обикновен камък. Такъв каменен камък, нормален.

Наскоро в другата тема си хортувахме дали тухлата има атман. Защо да няма?

проблема ти е,че знаеш,разбираш,но умишлено лъжеш,заблуждаваш и манипулираш!защо?това не го разбирам!

За самоуспокоение? Като за камъка - отвеса от Амос. Има надежда обаче

Амос 9

7 Вие израилтяни, казва Господ, Не сте ли за Мене като етиопци? Не изведох ли, както Израиля от Египетската земя, Така и Филистимците от Кафтор И сирийците от Кир? space.gif
8 Ето, очите на Господа Иеова са върху грешното царство, И ще го погубя от лицето на света; Само че няма да погубя съвсем Якововия дом, казва Господ. space.gif
9 Защото, ето, Аз ще заповядам, И ще пресея Израилевия дом между всичките народи, Както се пресява житото в решетото; Обаче ни най-малко зърно няма да падне на земята.

Редактирано от witness (преглед на промените)

нали казах..какво става, когато  евреите  се скарат помежду си;):P

за Амос..пак не си в час..:tongue2:той е бил за твърдия монотеизъм.Тия които са твърдо във вярата на Адонай,проблеми с Амос нямаме;)

Но с враждата имате, то кой ли няма. А тя е само вътрешна и който е в час, го знае. Подкарахме го на библейска вечер... та

Ефесяни 2

14 Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше, space.gif
15 като в плътта Си унищожи враждата, сиреч, закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си двата в един нов човек, и тъй да направи мир, space.gif
16 и в едно тяло да примири и двата с Бога чрез кръста, като уби на него враждата. space.gif
17 И като дойде благовествува мир на вас, които бяхте далеч, и мир на тия, които бяха близо; space.gif

18 защото чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.

19 Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство; space.gif
20 понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус

драга valkiria

старозаветните пророчества и обещания към древния Израил са дадени с определени условия,ако народът е послушен и верен, те ще се изпълнят, ако народът се отрече от Бога,  ще ги постигне проклятие.древния Израил не изпълни напълно ролята, определена му от Бога и отхвърля изпратения Месия,затова Бог определя един нов, духовен Израил, който да наследи физическия.37ма глава,която цитираш,  видението за съживяване на изсъхналите кости е видение за възстановяване и оживяване на нацията след вавилонския плен,за това как Израил, рапръснат и  мъртъв, ще се събере и съживи отново. това е непосредственото значение на видението.
24И слугата Ми Давид ще бъде цар над тях и всички ще имат един пастир; и ще ходят в правилата Ми и ще пазят наредбите Ми, и ще ги вършат.
в пророчествата на Езекил Месия се изобразява като пастир, Който ще дойде да спаси заблудените Свои овци,пророкът го наричал Давид, понеже трябвало да произлезе от рода Давидов!

и ти бъди здрава!!!!!!!!!!!!!!

Глен,

Хванете се за косите и направете опит като Мюнхаузен сами да се извадите от блатото в което ви натикаха в Никея:PИначе е драго да видя,че се натискате:P да сте духовен исраел,което само по себе си е невъзможно,защото не сте нито иудиното,исраилевото или ефремовото коляно,нито Авраам и Сара са ви праотци

лъжата е източник и причина за вечна смърт!всяко отклонение от учението на Светата Истина и приемането на лъжлива мисъл, противна на това учение, е свързано със страшния грях на богохулството и отричането от Бога.незнам какво пише в талмудата,но от прочетеното в тоя форум си правя заключение,че тя е точно това-изкривяване на истината!лъжлива мисъл-похулили Бога, стремейки се да отхвърлят Божеството на нашия Господ Иисуса Христа и да изопачат всесветия догмат за Неговото въплъщение, похулили Бога, приписвайки на човека Божески достойнства, други похулили Бога, наричайки Светия Дух твар, отхвърляйки действието на Светия Дух в църковните тайнства и наричайки ги човешка измислица. Накрая, някои похулили Бога, изисквайки пренебрежение към живота по Христовите заповеди, лукаво премълчавайки за догматите на вярата!кой е бащата на всяка ерес?виж-Йоан. 8:44

Богомилството някак по му приляга на българина като вяра…Ако не друго, си е наша ерес, собствено производство. :cool:

Сори, че така…ни в клин, ни в ръкав се включих, но не разбрах точно за какво спорите? Очевидно е, че християните не са иудеи, въпросът е защо търсят в иудеизма несъществуващи неща?

Богомилството някак по му приляга на българина като вяра…Ако не друго, си е наша ерес, собствено производство. :cool:

Сори, че така…ни в клин, ни в ръкав се включих, но не разбрах точно за какво спорите? Очевидно е, че християните не са иудеи, въпросът е защо търсят в иудеизма несъществуващи неща?

богомилството не е българска ерес и не търсиме нищо в иудеизма,просто не искаме да бъдеме иудействащи християни! ни в клин, ни в ръкав иудеизма се опитва да се смеси с христянството,не са малко иудействащите християни!

хе-хеее ,

още един ,който си мисли,че познава исраелтяните.:tongue2:

Един виц,във връзка с твоя пост.

"По времето на Хитлер,германец забелязал,че един евреин редовно чете национал-социалистически вестници.Запитал го защо. Евреина отвърнал:

-Когато чете нашите вестници, ми се разваля настроението.Пише все за погроми над синагоги,разграбване на еврейски магазини,конфискация на имущество,предстояща депортация......въобще само лоши работи за нас.като чета немските вестници е друга работа-там евреите са най-богати,най-хитри,техни са банките,управляват света ..и пр..Да ти е драго да четеш."

Николов,много ме развесели със своя пост.В тази връзка,за да не бъдеш голословен ти казвам единственото нещо,което някога можеш да твърдиш със сигурност за евреите :Исраел и евреите  нямат пътеводна звезда.Те са  под прякото ръководство на Ашем/Бог/;):tongue2:

Бъди здрав.!!!!!!!!!!!!.

Е, аз какво написах, не потвърждаваш ли с този си пост моите думи?:)

Иначе, не сте лоши хора!;)

Жива и здрава!

Впрочем, бих искала да вметна, че името Яхве на Бога на израилтяните е българско име по произхода си и означава Ява / Явяващият се Бог.

Бог Яве (а) се явява като недвусмислено и мощно присъствие не само пред Мойсей, но и пред хора с огромно доверие в Бога.

Древнобългарското оригинално име на Мойсей е Маза / Ма Аз-а със значение Душа (Аз) на Древнобългарската Богиня на Плодородието и Материята Ма. Българите от днешна Северозападна България са наричали себе си Мази, което днес се произнася като Мизи. МаАз е лично име, постепенно видоизменили се в семитските езици като Муса, Моше и така нат.

Впрочем, бих искала да вметна, че името Яхве на Бога на израилтяните е българско име по произхода си и означава Ява / Явяващият се Бог.

Бог Яве (а) се явява като недвусмислено и мощно присъствие не само пред Мойсей, но и пред хора с огромно доверие в Бога.

Древнобългарското оригинално име на Мойсей е Маза / Ма Аз-а със значение Душа (Аз) на Древнобългарската Богиня на Плодородието и Материята Ма. Българите от днешна Северозападна България са наричали себе си Мази, което днес се произнася като Мизи. МаАз е лично име, постепенно видоизменили се в семитските езици като Муса, Моше и така нат.

Как така четири съгласни от древноеврейски език се превърнаха в българско име с 2 гласни и 1 съгласна за мен е мистерия. В уикипедия намерих следното:

В иудаизме нет ни одного авторитетного религиозного источника, подтверждающего произношение четырехбуквенного имени Бога как Яхве.

Кроме того, пропущенная огласовка в середине любого слова после буквы «Хе» (Ях?ве) является нарушением грамматики иврита[45].

Велика си, Алия! Просвещавай всички невежи души! Поклон!

богомилството не е българска ерес

Дам, богомилството не е българска ерес, Земята не се върти около Слънцето, сезоните не са четири...

Самото наименование на юдеите доказва техния произход от Древните българи.

Юдите са тези, които са одили на Юг - Ю Да.. Юдите са древно българските скитащи племена, отправили се на юг - най-напред в Юнан /Гърция, а после и в Левант. Самите евреи и днес наричат себе си Йеудим със значение Юг Одим, на Юг Отиваме.
Северозападните българи Балите, наричащи Себе си още Три Бали племената, се появяват в Южните земи Юнан като БалАзгите или хората на Бога Слънце Бал/БалАз. И до днес Гърция се нарича Юнан в близкоизточните езици.
От своя страна и наименованието Левант на Близкоизточните земи е древнобългарско - ЛаВант, където Ла е Божествената светлина, а Ва е нейният поток. Левант е земята на Слънчевия поток, там, от където слънцето се появява - Изтокът.
Израил е този, който е излязъл от Рая на Земята, Българските земи и се е отправил на юг.

богомилството не е българска ерес и не търсиме нищо в иудеизма,просто не искаме да бъдеме иудействащи християни! ни в клин, ни в ръкав иудеизма се опитва да се смеси с христянството,не са малко иудействащите християни!

Богомилството не е българска ерес и е българска ерес. По същия начин, по който един българин е християнин и не е християнин, будист, мохамеданин и т.н. 

В интерес на истината трябва да се спомене, че ранните християни не считат кръста (разпянието) за свой символ. Божият син е избразяван като добрият овчар, или пък са използвани агне и риба като негови символи. Богомилите не са признавали Стария Завет. 

...

Йеудим на български език се превежда евреи. Множество мъже или множество жени плюс един мъж. Думата идва от област Йеhуда, а тя пък от коляното на Йаяков (Яаков). Коренът на тази дума съвпада с корена на инфинитива на глагол леhодот - да благодариш от радост, разбирай към Всевишния.

Точка над i.

Йеудим на български език се превежда евреи. Множество мъже или множество жени плюс един мъж. Думата идва от област Йеhуда, а тя пък от коляното на Йаяков (Яаков). Коренът на тази дума съвпада с корена на инфинитива на глагол леhодот - да благодариш от радост, разбирай към Всевишния.

Точка над i.

Йеудим не се превежда евреи, а е синоним на евреи - има разлика :)

Евреи впрочем също е българска дума и означава В Бога Ра хора, т.е. Хората на Бога Ра, Отеца на древните българи. Евреите са още едно наименование на Древните българи, Хората на Бога Ра. Българите са се наричали СуБараи - от Бога Ра хора и те са основателите на Асирийската цивилизация. наричали са се и ЕвъРаи, и ТаРаки - все от Ра Бога хора. Дори еврейските равини днес са Хората на Бога Ра - РаВа означава Божий човек на древнобългарски език.

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Oh, mein Gott,
Стрижи нула номер косата, слагай кашерна перука, рипай в адските кундри, дегизирана като Мими пеперудката и моментално стрела в близкия рабанут. Там ако ги успиш с твоите сказки - гаранция, че ще те провъзгласят за адмор-ка.

8419451p.jpg

Това не са 50-ти цент, Ем Си Хамър, Доги дог и Айс кюб. В тях има толкова българско, колкото аз съм откърмен от майката на Винету.

• 1 месец по-късно...
на 12.08.2006 г.,, infinity1305 написа:

Денме (Мааминим, Сабатианство)

Мистическа секта от юдейски произход.

Група евреи от гр. Салоники, участваща в масово месианско движение, обхванала повечето еврейски общини на Европа и възглавявана от Сабатай Цви, приела в средата на ХVІІ век следвайки своя водач, исляма. Външно оставайки мюсюлмани, денме изповядват собствен не ортодоксален вариант на юдеизма. Сектата е имала таен характер.

Това са Криптоевреи наричани дьонме. И са от Солун!!!!

Мустафа Кемал Ататюрк е също криптоевреин /тайно поддържане на юдаизма при външно, публично изповядване и спазване на религиозните ритуали на ислям./ и за това разби исляма в Турция. Ататюрк проведе изключително жесток възродителен процес в Турция, като промени всички арабски имена.

0_4cbd_af36991e_L.jpg

Над тази снимака на "Ататюрк", в еврейски вестник, пише:
Мустафа Кемал: "АЗ СЪМ ЕВРЕИН"
  • 3 седмици по-късно...
преди 19 минути, valkiria1 написа:

...Защото си е вярно,че където има прогрес там трябва да се търси евреин:tongue2:
...

И после нямало еврейска конспирация.... Знаех си аз :P

Рош ашана, нека светлината покрива твоя път :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Няма нищо лошо или конспиративно в това, че така нареченият баща на турците, е бил етнически евреин, защото етнически евреи са били и са, по-голяма част от хората стоящи начело на ръководни политически постове във всички държави, както и у нас.
Ако се проследи историята назад още в далечно минало, ще се  види, че това е факти, а не конспиративни измислици.

https://www.youtube.com/watch?v=D_L6uQLR2dM

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.