Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Да не излезе сега, че защитавам иудаизма (защо ли да го правя като нито съм еврейн, нито иудаист) ще си замълча. Само да ти кажа, че източникът, който даваш е много меко казано ненадежден. Самите протоколи от Цион или както там се викаха, върху които се основават книжките на Николов, са доказан фалшификат.

Доказан фалшификат...?!Ами нека видим кой е доказал, че те са фалшиви. Защото дакото не видим доказателство за това, няма как да приемем, че наистина са фалшиви.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Доказан фалшификат...?!Ами нека видим кой е доказал, че те са фалшиви. Защото дакото не видим доказателство за това, няма как да приемем, че наистина са фалшиви.

УИКИ Ако имаш по-надежно инфо, моля дай го.

УИКИ Ако имаш по-надежно инфо, моля дай го.

Не видях никъде в цитираното от мен, да се споменава за някакви протоколи.

Не видях никъде в цитираното от мен, да се споменава за някакви протоколи.

Ти чела ли си книжките на Николов? Те са антисемитска пропаганда, която се основава върху приемането на въпросните протоколи на ционските мъдреци за истинни, макар че са фалшиви. Същото се отнася и за цитатите от Талмуда, но нека отговорят тези, които са го чели, тъй като аз не съм. Но разсъждавам по аналогия. Ако ползваш доказано фалшив източник, за да защитиш тезата си, както прави Николов с протоколите, то вероятността другите източници, които привеждаш да се фалшиви е много голяма. Не е гаранция, но е твърде вероятно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ти чела ли си книжките на Николов? Те са антисемитска пропаганда, която се основава върху приемането на въпросните протоколи на ционските мъдреци за истинни, макар че са фалшиви. Същото се отнася и за цитатите от Талмуда, но нека отговорят тези, които са го чели, тъй като аз не съм. Но разсъждавам по аналогия. Ако ползваш доказано фалшив източник, за да защитиш тезата си, както прави Николов с протоколите, то вероятността другите източници, които привеждаш да се фалшиви е много голяма. Не е гаранция, но е твърде вероятно.

А ако Николов е ползвал истински цитати от Талмуда? Наистина ли мислиш, че абсолютно всичко цитирано от него, е лъжа?!

А ако Николов е ползвал истински цитати от Талмуда? Наистина ли мислиш, че абсолютно всичко цитирано от него, е лъжа?!

Не знам... Нека се включи някой компетентен. Аз не съм.

===

Нямам си на представа за какво плагиатстване говориш, но всичко което си избълвала, говори само едно - за твоето безсилие!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Нямам си на представа за какво плагиатстване говориш, но всичко което си избълвала, говори само едно - за твоето безсилие!

Предупредих ли те, че Николов ползва фалшиви източници? Предупредих те и ти обясних защо е така, ма ти не слушаш.

Сега може да кажеш, че ми плащат от Мосад или Цион, за да пиша това. Уви, тия гадни евреи не плащат нищо... :D

Ауми, просто е. Няма подобни неща в Талмуда като цитираните от Николов.

valkiria,не е ли по лесно да обясниш що е талмуд,така че на всички да стане ясно!

според мене това е книга,която изяснява Божийте заповеди,какво да се прави,яде и др.в него няма пророци,а само книжници и фарисеи,които с течение на времето са добавяли ненужни заповеди и правила,както например съботата!той повече е митология и бездушо тълкуване на закона!

---------------

не бързай да отричаш!ако бъркам,обясни точно що е талмуд!къде е приликата и разликата с Ветхия завет?

valkiria,не е ли по лесно да обясниш що е талмуд,така че на всички да стане ясно!

Глен, разни дами, ми направиха забележка, че съм те обидил и не съм внимателен с теб. Възможно е да е така, за което се извинявам. Хайде сега да помислим заедно. Може ли в един пост да обясниш какво е Талмуд? Според мен е невъзможно. То е като да питаме Бадр да ни поясни Курана в един пост, да те питам теб да ми обясниш Новия Завет в един пост, както и да ме питаш мен да ти обясня учението на Буда в един пост (108 тома има, от които са преведени около 5%). По-сериозно, моля.

Глен, разни дами, ми направиха забележка, че съм те обидил и не съм внимателен с теб. Възможно е да е така, за което се извинявам. Хайде сега да помислим заедно. Може ли в един пост да обясниш какво е Талмуд? Според мен е невъзможно. То е като да питаме Бадр да ни поясни Курана в един пост, да те питам теб да ми обясниш Новия Завет в един пост, както и да ме питаш мен да ти обясня учението на Буда в един пост (108 тома има, от които са преведени около 5%). По-сериозно, моля.

Аз съм пътят, истината и живота (йоан 14:6)  ето това е с по малко от един пост празни приказки и безмислени философски фрази!айде по кротко моля!

Кога най после ще разбереш,че Ной и Адам не са евреи и родословието само на излезлите от Сим е важно за евреите...

А, и Зиези екс куо булгарос и той не е. 

Аз съм пътят, истината и живота (йоан 14:6)  ето това е с по малко от един пост празни приказки и безмислени философски фрази!айде по кротко моля!

Да, пълно обяснение не може да се даде на нищо. За това както краткото и грубо обяснение, така и дългото и подробно обяснение имат като цяло еднакъв шанс за успех.

Един Чанбудистки патриарх, на въпрос по който е писано много в сутрите, е отговорил кратко - "Му". Това показва и разбирането на патриарха за възможността за предаване на идеи от един човек на друг. Не само обяснението е важно, а и готовността на питащия да разбере. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Няма подобни неща в Талмуда като цитираните от Николов.

scepsis, на 03 Май 2014 - 08:12 AM, написа:

... не познавам добре СЗ, а Талмудите изобщо не съм чел.

Да, има една грешка, че там се говори за гои, т.е. наименование с което се наричат езичниците, неевреите, а не точно християните.

http://rense.com/general86/talmd.htm

http://www.realjewnews.com/?p=120

На всеки на когото му е необходимо, може да нaмери търсената от него информация.

Изобщо нямам намерение нито желание да водя диспут с теб, защото това за мен не е необходимо, нито ми е интересно.

Нито ме интересува какви са еврейските доктрини, нито кой си мисли че е богоизбран. Всеки е свободен да си въобразява каквото му харесва, което разбира се може да е безкрайно далече от истината.Намесих се, за да защитя един невинен човек върху когото скочихте. Но това тук е доста често срещано явление, така че си е в реда на нещата.

Останете си със здраве ти и твоите поклонници !

И какво е това? Цитирано по този начин е просто един лозунг като партийните лозунги в близкото минало.

за съботата имам в предвид,че фарисеи ,равини са си добавяли свои правила и наредби,които не само че са били трудно,даже и невъзможно изпълними,но са представяли Бог не като любящ баща,а като егоистичен и деспотичен тиран,издал заповеди и правила,които са невъзможни за изпълнение!тези еврейски правила,добавени правели хората жестоки и коравосърдечни!затова и до ден днешен много хора задават въпрос-какъв е тоя отмъстителен Бог на евреите!и не само за съботата се отнася това!затова аз смятам,че талмудата е една система от измислени правила,които гледат буквата,а не духа в закона,които само пречат и нямат нищо общо с Ветхия завет!

----

това едвали е толкова важно,по скоро трябва да видиме кокво Бог иска от нас!как иска да се отнасяме един с друг,какво го очаква човечеството,защото всичко това ще изчезне!

Ха, те някои от правилата, като едното нищо са устно предавани от  преди да се изобрети писмеността...още от времето преди официалното сътворяване на света, според стария завет. "Бивши" езически ритуали, има дори и в по-съвременни религиозни практики.

триединството на бога.

Така и досега не съм си изяснил точно как е възникнала тази представа или догма в христянството. Има общо с неоплатонизма, както и с индуизма. В индуизма се казва, че Бог е триада или триформен (санскр. Тримурти). Трите ипостаса са Брахма (сътворението), Вишну (съхранението) и Шива (разрушението) и на склуптурите се изобразява като едно тяло с три глави, в средата е Брама (сътворителят), отдясно е Вишну (съхранителят), а отляво е Шива (разрушителят). Брахма представя раджас-гуна, т.е. желанието или страста, която е причината за възникването на света. Вишну е сатва-гуна или милосърдието и добротата, които съхраняват света. Шива е тамас-гуна или разрушителния огън и божествения гняв, който заличава света. Трите са едно, а едното се проявява в три аспекта. В Падма-пурана се казва: "Тъй като тримата са единство, благочестивият не бива да прави разлика между тях."

Паралелите със Светата Троица всеки може да си ги изведе сам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.