Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пренаписването на историята

Featured Replies

преди 28 минути, A.com написа:

Македония я губим(безвъзвратно може би) на 6 септември 1885 година.

Като територия да но не и както българска идентичност както твърди АБПФК Кити-Анне

на 19.08.2020 г. в 21:40, Anne написа:

Какво са ви направили сърбите, че говорите за тях с такава злост?

А на теб германците какво са ти направили че ги мразиш? Значи според теб да мразим германците е добре но не и тези които са воювали с нас а?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 101,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чак пък оргазъм. Като чета какви ги пише Петко Славейков в стихотворението “Не сме народ” за сънародниците си.     Една заслуга трябва да се признае на Хитлер. Убил е Хитлер.  

• Michigan111
    Michigan111

Не знам как точно я прави на салата,  ама на тема история е невежа точно колкото анка. Опитва се да се прави на знаеща,  но от всеки и пост лъха комплексарщина. Ако забеляза,  тръгна от едно и скочи к

• Нека го напиша така. Мога да кажа много неща, но Исса е пророк в Исляма, а аз уважавам много Бадр, който пише тук и затова на тема Исус спирам до тук.

Публикувани изображения

преди 1 час, petie1 написа:

Да питам: Как така сме загубили Северна Македония преди Освобождението а много свиделтелства сочат че много хора от там се гордеят че са българи?

Аз пък да те питам , когато сте имали три морета ти на море ходил ли си ?

преди 21 минути, petie1 написа:

Като територия да но не и както българска идентичност

какво разбираш под българска идентичност

преди 47 минути, valkiria1 написа:

Това разхвърляно изказване е признак на  слаби нерви. Дежурно клише на елементарен човек и вманиачен патриотар  при пълно отсъствие на сериозна аргументация и познания върху темата ,която дискутира.Фанатична убеденост, изградена на вяра въз основа на събития отпреди  години, разправяни от човек, който не може да ползва географски карти, исторически документи и не разбира  значението на основни думи, синонимите им   и най-вече критично мислене, което  блокира до степен "ни приема, ни предава", когато тезата на опонента не съвпада с неговата ,едва ли може да бъде някакъв  авторитет в диспут.

Отделно  нечистоплътният каруцарския език ,подвиквания,  невъздържаност,залитания към дребно интригантство  са признак на ниска култура, които в нормална среда на нормално разговарящи хора не се допускат и толерират. 

Ти психопортрет ли реши да ми правиш 😆

Изключителен аргумент направо 🤣

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Аз пък да те питам , когато сте имали три морета ти на море ходил ли си ?

Като започнеш да сменяш темата по такъв начин си ясна - изпушила си 😆

Моше, пак ще ти го кажа - в международните отношения са важни конвенциите,  договорите, правилата,  не размислите на фарумната хазарка. 

Докато не покажеш по какъв начин Царство България придобива Македония и Беломорието си оставаш лъжкиня и клеветница. 

Пък циври колкото си искаш и ми обяснявай колко не познавам карти, документи и другите глупости които си изредила.  Факта е, че ти един документ не си показала в своя подкрепа,  пък ревеш че не съм ги разбирал 😆

А не си показала, щото няма.  И понеже знаеш че нямаш - откачаш 😆

Ма щом те влече - откачай си. 

преди 15 минути, valkiria1 написа:

Питай самите хора които се гордеят че са българи а не макета :)  Но ето какво разбирам под това понятие

култура

писменост

език

преди 6 минути, petie1 написа:

Питай самите хора които се гордеят че са българи а не макета :) 

а за трите морета?:wub:

преди 6 минути, petie1 написа:

култура

писменост

език

казват че  национална идентичност било : религия, език  и обичаи

преди 4 минути, valkiria1 написа:

а за трите морета?:wub:

Не а ти сигурно си виждала Кивота? :)

преди 6 минути, valkiria1 написа:

казват че идентичност било : религия, език  и обичаи

За мен културата е точно обичаи и религия които пък за да стхранят трябва да има език и писменост

преди 23 минути, petie1 написа:

Не а ти сигурно си виждала Кивота? :)

1 ами когато сте имали три морета, никой не е ходил на почивка. Та се питам за какво е тая носталгия по тия морета-защото съм виждала на фанелки надписи " България пак на три морета"

2 Не.  Харисън Форд винаги ме изпреварва.Обаче не се оплаквам. Радвам се на чуждото страдание. Хитлер закъснял да изпрати българската войска да окупира Петра, затова  Индиана Джоунс му измъкна  кристалния череп. :lol6:

Аз успях само да снимам празния храм-съкровищница.

38954625701_d4db967f6b_z.jpg

преди 5 часа, petie1 написа:

Не а ти сигурно си виждала Кивота?

:) 

Кивота е бил на Перперикон. Взет е от руснаците и сега е нейде в Русия ... :) 

Едно е ясно, някой е пренаписал историята в полза на евреите и елините ... 

преди 5 часа, valkiria1 написа:

" България пак на три морета"

Ти пък сега ... България вече е на седем континента ... :) 

преди 5 часа, valkiria1 написа:

38954625701_d4db967f6b_z.jpg

Някой ден ще постна моя снимка на "Монастира" ... :) онова по-голямото и не толкова украсеното в другия край на Петра ... 

Кратко: Обиколил съм "Мъртво море" ... Топвал съм си краката и в Червено море ... е в океан не съм си топвал краката, но едно нещо мога със сигурност да кажа: По-убаво от Черно море няма ... Другите са някак  си солени ... и все се налага да си взимаш душ след това ... :)  

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Кивота е бил на Перперикон. Взет е от руснаците и сега е нейде в Русия ... :) 

Едно е ясно, някой е пренаписал историята в полза на евреите и елините ...

Е яко пренаписване е било хм...

България на три морета три планети и три галактики викам аз :) Тъй де що само морета?

За кеф на Валкирия имаше такива тениски

България на три морета не е израз на носталгия или на стремежи да сме на 3 морета. А е нещо, което може да се определи като народна памет, да си знаят хората че не сме били винаги държава послушник,  а напротив,  когато столицата на света е бил Канстантинопол е имало времена, когато и те са се съобразявали с България.  

И какво излиза,  че трябвало да се срамуваме 😆 Сигурно не можем и да се похвалим, че пишем на собствена азбука и трябва да си мълчим, сакън да не обидим някой  

преди 1 час, petie1 написа:

За кеф на Валкирия имаше такива тениски

Не знам, защо им сме трън в очите. Географски погледнато сме на пъпа на света, а не нейде в периферията която граничи с океана ... :) 

И ... тихо за базата ни на обратната страна на луната ... ;)  Дано китайците не ни издадат ... :) 

п.п. Що требе да се печем на океан ... много път бе ... :) 

преди 5 часа, Michigan111 написа:

България на три морета не е израз на носталгия или на стремежи да сме на 3 морета. А е нещо, което може да се определи като народна памет, да си знаят хората че не сме били винаги държава послушник,  а напротив,  когато столицата на света е бил Канстантинопол е имало времена, когато и те са се съобразявали с България.  

И какво излиза,  че трябвало да се срамуваме 😆 Сигурно не можем и да се похвалим, че пишем на собствена азбука и трябва да си мълчим, сакън да не обидим някой  

И какво ви грее това днес?!

Времената се менят, също така и териториите...

Важно е какво си днес, а не какво си бил /ако наистина въобще е вярно това твърдение/!

преди 1 час, Aumi написа:

И какво ви грее това днес?!

Времената се менят, също така и териториите...

Важно е какво си днес, а не какво си бил /ако наистина въобще е вярно това твърдение/!

А вас какво ви грее? Усещам, не се имате за част от нас,  поне така се изразявате.  Пък проявявате странен интерес към миналото ни.  Какво ви грее била ли е България на 3 морета.  

Отказах се да влизам в темата, отвратена съм от подигравките към мен и издигането в култ на доказани престъпници като Богдан Филов и Белев, на лицеерни държавни глави като цар Борис ІІІ. Отвратена съм от наглите ви лъжи и опити да представите царство България като благоденстваща нация, при положение, че това изобщо не е вярно. Аз произхождам от обикновени родове, родителите и на баща ми и на майка ми имат само основно образование, защото средното е било лукс. Живеели са бедно и мизерно, нямали са нищо. Отвратена съм как хвърляте вината за изостаналостта на България върху социализма, а не върху петте века турско робство.

Отвратена съм колко много нацисти са налазили форума и отричат Холокоста и се подиграват и присмиват на търсенията ми.

А в момента Ердоган превръща втора църква в джамия и целия свят си мълчи. И ще си мълчи, докато турците не дойдат да изколят лично семейството му. Тогава да я питам гнусната Балева мит ли е бил Батак!

Вие не сте българи!

И се спрете с тези три морета! Звучите точно като нацистите - "Аншлус с Австрия"! Каквото е било, било!

Германия е съсипала милиарди човешки съдби и е докарала света до две световни войни, докато войните със Сърбия са плод на стар монархически свят и стари приумици, които слава Богу, днес ги няма!

Анке

На кой му пука за какво си отвратена? На никой 🤣

Търси си каменната кариера на Аушвиц и не ни тормози с глупостите си. 

преди 1 час, Anne написа:

Отвратена съм колко много нацисти са налазили форума и отричат Холокоста и се подиграват и присмиват на търсенията ми.

Ех тия нацисти бре, навсякъде ти се привиждат както на другите им се привиждат евреи, и къде видя да се отрича Холкоста в темата? Единственото което сме писали в темата като отричане е статиската на Холкоста а не самия Холкост...

За Борис III съм чувал само хубави неща и то от хора живели по онова време а не само от учебниците...

Добре търси си игралните каменни кариери щом ти е забавно макар че и Валкирия ти каза че в "Аушвиц" такова чудо е нямало

И да те питам: А защо МОСАД не са се справили с избягалите в Аржентина нацисти за които толкова надаваш вой? (МОСАД имат отдел точно за тази цел ако не знаеш :) )

преди 9 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

И ... тихо за базата ни на обратната страна на луната ... ;)  Дано китайците не ни издадат ... :) 

Аа добре че не знаят за другата ни база на Марс и за града ни в центъра на Земята

преди 2 часа, Michigan111 написа:

А вас какво ви грее? Усещам, не се имате за част от нас,  поне така се изразявате.  Пък проявявате странен интерес към миналото ни.  Какво ви грее била ли е България на 3 морета.  

Важно е каква е България днес, какъв си ти днес, а не каква е била преди хиляди години!

Може пра пра пра  пра пра ... дядо ти да е бил цар, но ако ти днес си бедняк, какво те грее, че някой някога е бил цар?! Не разбирам такава логика - да се гордееш с чуждо минало!

преди 15 минути, Aumi написа:

Важно е каква е България днес, какъв си ти днес, а не каква е била преди хиляди години!

Може пра пра пра  пра пра ... дядо ти да е бил цар, но ако ти днес си бедняк, какво те грее, че някой някога е бил цар?! Не разбирам такава логика - да се гордееш с чуждо минало!

Аз продължавам да не разбирам, какво те интересува теб с какво се гордеят българите и с какво не. И като каква определяш кое за България е важно и кое не, при положение че говориш за българите във 2лице мн число.  

преди 28 минути, petie1 написа:

За Борис III съм чувал само хубави неща и то от хора живели по онова време а не само от учебниците...

+1

И аз съм говорил с хора, живели по царско време,  само хубави неща говореха.  И най важното,  чувствали са се горди хора. 

преди 19 минути, Michigan111 написа:

И аз съм говорил с хора, живели по царско време,  само хубави неща говореха.  И най важното,  чувствали са се горди хора. 

То по царско време е било друг манталитет друго разбиране, сега че тогава е било трудно от днешна гледна точка е съвсем друг въпрос

преди 2 часа, Anne написа:

Отказах се да влизам в темата, отвратена съм от подигравките към мен и издигането в култ на доказани престъпници като Богдан Филов и Белев, на лицеерни държавни глави като цар Борис ІІІ. Отвратена съм от наглите ви лъжи и опити да представите царство България като благоденстваща нация, при положение, че това изобщо не е вярно.

Едно от най-добрите години са царство България. Какви нацисти? За съжаление, заради Деветосептемврийския Преврат свърши всичко.

преди 32 минути, Michigan111 написа:

+1

Тамън да се просълзя, изпълнен с патриотична гордост... и се сетих, че става въпрос за същите времена, които Елин Пелин и Йордан Йовков описват в творбите си. Че дори и Гео Милев в поемата Септември. И изведнъж яко ми се допсува!!!

преди 15 минути, Belhor написа:

Тамън да се просълзя, изпълнен с патриотична гордост... и се сетих, че става въпрос за същите времена, които Елин Пелин и Йордан Йовков описват в творбите си. Че дори и Гео Милев в поемата Септември. И изведнъж яко ми се допсува!!!

Та кое му е лошото?

Цитат

Кръщелното име на Елин Пелин е Димитър Иванов Стоянов. Роден е на 18 юли[3] (според други източници – на 8 юли[4]) 1877 г. като е едно от единадесетте деца в семейството на Йото Варджията и Стоянка Иванова. Другите техни деца са: Стоян (роден 1859), Пена (родена 1862), Велко (роден 1865), Христо (роден 1869), Захари (роден 1873) и Мария (родена 1885). Между тях е имало и други, които починали – Йордан, Александър, Параскева и едно, на което името не се помни. Той израства в среда, където образованието било на особена почит. Баща му редовно носел книги от пазара в града, където продавал вар. В домашната му библиотека били „Рибният буквар“, „Под игото“ и съчиненията на Христо Ботев и Любен Каравелов. Завършва началното си образование в родното си село, след което заминава да учи в София (1890 – 1891, първи гимназиален клас), Златица, Панагюрище и Сливен (1892 – 1894, където завършва днешните 5 и 6 клас). Не завършва гимназия; страстно се увлича в четене, основно опознава българската и руската литература.

Учител е в Байлово (1895 – 1896). През 1896 прави опит да влезе в Рисувалното училище. Рисуването, наред с четенето, била една от големите му страсти. Не е приет и се връща в Байлово, където през следващите две години пише първите си сериозни произведения. От есента на 1899 се установява в София, където е притиснат от тежки финансови проблеми.

Цитат

След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. е принуден да замлъкне, тъй като е бил близък приятел на бившия български монарх цар Борис Трети. В края на Деветосептемврийския преврат бившият редактор на в. „Българанъ“, а от 26 август 1944 г. партизанин в отряд „Колю Шишманов“, Станислав Крумов Бъчваров с псевдоним Вихров прави опит да извърши убийство на известния български писател Елин Пелин (защото бил приятел на Борис Сакскобургготски), но се припознава и вместо това убива Борис Руменов („Борю Зевзека“ – бохем, поет и карикатурист), който също е бивш редактор на вестник „Българанъ“ („Биография на Борис Руменов“).

Да ви видя сега...

преди 8 минути, petie1 написа:

Та кое му е лошото?

Говорех за писаното от тях, а не за биографиите им. И дали комунистическия режим е направил нещо против страданията на тези, за които те пишат. Зарежете го вече тоя антикомунизъм! Това ви принизява до троловете на властта, като Мирко. Фактически, дори един Че Гевара е от заможно семейство в Аржентина. Просто не е бил сляп. Да не виждаш е голямо наказание братле. Е виж кво стана с щерката на Орхан Мурад. Ще умре преди него...

преди 8 минути, Belhor написа:

Говорех за писаното от тях, а не за биографиите им. И дали комунистическия режим е направил нещо против страданията на тези, за които те пишат. 

Така са виждали,  така са пишели.  Не само благосъстоянието прави човека щастлив, а и да се чувстваш свободен, да говориш и пишеш каквото искаш и каквото чувстваш.  Да, вероятно ще ме питаш за Гео Милев. При което аз ще ти напомня Димитър Талев, лежал по затвори и лагери, щото искал да бъде българин,  а не македонец. 

И не съм обръщал на антикомунизъм,  пети написа нещо и аз го потвърдих.  Но ако желаеш мога да потвърдя и че познавам и хора, които харесват комунизЪма 😃

преди 7 минути, Belhor написа:

Говорех за писаното от тях, а не за биографиите им. И дали комунистическия режим е направил нещо против страданията на тези, за които те пишат. Зарежете го вече тоя антикомунизъм! Това ви принизява до троловете на властта, като Мирко. Фактически, дори един Че Гевара е от заможно семейство в Аржентина. Просто не е бил сляп. Да не виждаш е голямо наказание братле. Е виж кво стана с щерката на Орхан Мурад. Ще умре преди него...

Селяните ли?

Ами те винаги са страдали и по царско и по време на соца

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.