Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пренаписването на историята

Featured Replies

на 23.07.2020 г. в 19:14, Anne написа:

Не спирам да се ядосвам как най - големите пренаписвачи на историята - гнусните долни САЩ, не спират да заплашват Русия, задето "пренаписвала историята"!

САЩ много удобно не споменават например, че исторически Крим е бил част от Русия, преди един неандерталец да го подари на Украйна като подарък за жена си!

Много удобно мълчат и как са подкрепяли Адолф Хитлер и как сега няма да си признаят, че са подкрепяли расизма и антисемитизма му и че самите те имат пръст в смъртта на толкова много хора! Много удобно генераторите за газ са изчезнали от концентрационните лагери.

Не съм прегледал всички страници, включвам се чак сега и темата ми е интересна, не за това, как се пренаписва историята на България, каквито управляващите, такава и историята. Но се правят опити да се пренапише световната история, а това вече е като опит да си родиш детето отново. За Втората световна война няма какво да говорим ... Русия била виновна, а ако гледаш "Berlrn 1945" по "Viasar History", направо ще се отвратиш от "престъпленията на съветските нашественици" ... нито дума за десетките милиони избити мирни жители на Русия. Но когато някакви мърши наричат Ботев и Левски терористи, и на това се дава гласност, вече не е пренаписване на историята, това е олигофрения. Виждам, че тук онзи кретен го няма, може би не му е голяма аудиторията, но за сметка на това има други кретени ... ще ми се и ние да пренапишем историята ... СЕГА!

П.П. Защо напусна онази тема, там се води война ... война за България ... или може би те резнаха ... Ти поне си млада, надявам се да видиш отново "слънце на нашата улица".

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 101,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чак пък оргазъм. Като чета какви ги пише Петко Славейков в стихотворението “Не сме народ” за сънародниците си.     Една заслуга трябва да се признае на Хитлер. Убил е Хитлер.  

• Michigan111
    Michigan111

Не знам как точно я прави на салата,  ама на тема история е невежа точно колкото анка. Опитва се да се прави на знаеща,  но от всеки и пост лъха комплексарщина. Ако забеляза,  тръгна от едно и скочи к

• Нека го напиша така. Мога да кажа много неща, но Исса е пророк в Исляма, а аз уважавам много Бадр, който пише тук и затова на тема Исус спирам до тук.

Публикувани изображения

преди 3 часа, Belhor написа:

Германия и СССР имат договор за ненападение. Не са съюзници. Ако бяха съюзници Червената армия, трябваше да участва вече във войната на страната на Германия.

Неутралитет е било правилното решение.

Виж ти, пакта Молотов- Рибентроп го знаеш,  но че месец по късно подписват договор за дружба и общи граници услужливо забравяш 🤣

И след договора:

След като правителството на Германската империя и правителството на СССР чрез подписания днес договор, уредиха окончателно проблемите между двете страни, появили се вследствие разпадането на Полската държава, създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, те единодушно изказват своето убеждение, че ще е в интерес на всички народи да се преустанови положението на война, съществуващо в момента между Германия, от една страна, и Англия и Франция, от друга. В този смисъл двете правителства ще насочат общите си усилия, при възможност заедно с други приятелски сили, да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро.

В случай, че усилията на двете правителства останат напразни, това ще докаже факта, че Англия и Франция са отговорни за продължаването войната и в случай на продължаване на войната, правителствата на Германия и на СССР ще встъпят във взаимни консултации по отношение на необходимите мерки.[1]

Това на договор за неутралитет ли ти прилича? 

преди 21 часа, Myanmar написа:

...

Защо "художника" не си свърши работата докрай - има право на съществуване значи.

Наскоро четох статията на един израелски умник, който убеждава как шесте милиона и половина победили арийците. Много просто. Транспорта на тези 6.5млн се осъществявал от влакови композиции. Композициите вместо да захранват фронта с снаряди, амуниции, резерви и прочие били пренасочени в пътнически влакове, а това се оказало фатално. Даже привежда разни мемоари на командири като фон Мащейн. Той се оплаквал, че вместо да го захранват с снаряди му взели влаковите композиции и се занимавали с глупости, да развозват жидове. Никакви Жуков, Павел Морозов, Конев и прочие имена, а суха математика. Толкова километра в час, по толкова пътници равно на толкова време. Просто арийците са се впрегнали с присъщата немска педантичност, да изчисляват евреи и докато ги натоварят, извозят и всичката тази галимация взели, че проиграли войната.

преди 2 часа, Myanmar написа:

CDOYGODMQGJQWKNBO4FAGFFUCUY3LCHS.jpeg

Блядовете наричат всичката кавказка гермеч - черногъзовци и с право. Примати с прекомерна гордост, нечистоплътни, праволинейни - с една дума барани. Този обаче лъсва с садистични наклонности и наднормена параноя. Причината да създаде Израел е била лична и користна. Мразел е арабите, защото са били васали на англичаните - класов враг. И по негови думи помага на евреите, да основат Израел в Палестина, за да може да ги вкара като трън в гъза на арабите. Последствията са ясни. Малко по-нататък в времето унищожава семейството на Молотов. Да същия с Рибентроп. Голда Мейър става посланник на Израел в СССР и на приема жената на Молотов я заговаря на идиш. След този разговор Молотов е принуден да се разведе, а жена му интернирана в Сибир.

Апропо, балхирия не е хазарка, тя не владее идиш, не че и иврит шпреха. Баща й е българин от Ямбол по нейни разкази в форума  и лека нощ деца, но нека следим линията на Коба. Един от бляна на хазарите е Израел да се основе на Крим. Коба ги обявява за космополити и за нула време ги товари на трена и ги интернира в Биробиджан. По време на ВСВ е блъфирал, че ще отстъпи Крим на съветските евреи срещу американски помощи, но когато обърнал шайбата под Сталинград забравил обещанията си.

Въх тия анекалисти големи войнолюбци... Дали не може да спретнем една ролева игра да им видим стратегиите как смятат българската армия да се бие срешу Вермахта? За Бундесвера няма да питам щот ще стане грамофон свири майка плаче

преди 9 часа, Michigan111 написа:

влиза във войната срещу Германия

Абе още не мога да си представя как се очаква да я водим тая война? Че да не се окаже в крайна сметка че трябва да воюваме и срещу СССР?

преди 7 часа, crazy katon написа:

П.П. Защо напусна онази тема, там се води война ... война за България ... или може би те резнаха ... Ти поне си млада, надявам се да видиш отново "слънце на нашата улица".

Ако АБПФК Кити-Анне ви е острието на атаката да бутнете Боко жалко за вас

преди 12 часа, Myanmar написа:

Тя не е образована. Сама посочва, че е покрила минимума в образованието. Имала е възможност десетилетия да учи висшо образование, след като няма и един работен ден през живота си, но е преценила, че не е по силите ѝ. "Образоваността" ѝ се изчерпа до гледането на филми и четене на фалшиви новини.

Каквото и да ѝ напишеш - все е ново за нея. Проличава, че е чела само определени, подбрани новини, сеещи омраза към немците и любов към комунизма. А това не е образованост.

А и не може да смята ама държи другите да могат повече от нея, не било достатъчно само да се чете и смята  според нея ама тя може само да чете

преди 32 минути, petie1 написа:

Абе още не мога да си представя как се очаква да я водим тая война? Че да не се окаже в крайна сметка че трябва да воюваме и срещу СССР?

Ами приказват си хората без да мислят.  Тези части за 2 седмици прегазват Югославия и Гърция едновременно,  те мислят че трябвало армията да пратим срещу тях. 

преди 3 минути, Michigan111 написа:

Ами приказват си хората без да мислят.  Тези части за 2 седмици прегазват Югославия и Гърция едновременно,  те мислят че трябвало армията да пратим срещу тях. 

Ам аз затова предлагам да им спретнем една ролева игра да ни покажат стратегията защото аз не мога да се сетя какво можем да направим?

Да питам: Някъде бях чел че германските генерали многои уважавали българските стратегии от ПСВ та даже ги приложили в танковите си войски? Това има ли някаква истина или е поредния мит в нашата история?

преди 46 минути, petie1 написа:

Ам аз затова предлагам да им спретнем една ролева игра да ни покажат стратегията защото аз не мога да се сетя какво можем да направим?

Е то аз уж я схретнах,  ама нещо не им се играе 😆 Само се оплакват от Царя,  пък е тайна какво е трябвало да направи.  

преди 49 минути, petie1 написа:

Да питам: Някъде бях чел че германските генерали многои уважавали българските стратегии от ПСВ та даже ги приложили в танковите си войски? Това има ли някаква истина или е поредния мит в нашата история?

Не знам аз за толкова нещо,  но те двете войни са много различни,  с различни оръжия и техника,  и съответно различна стратегия.  А самите германски генерали са много добре подготвени, според мене е мит. 

преди 1 минута, Michigan111 написа:

Е то аз уж я схретнах,  ама нещо не им се играе 😆 Само се оплакват от Царя,  пък е тайна какво е трябвало да направи.  

Ролева игра е друго, не е компютърна, играе се  наистина с костюми и други неща. аз бих играл адмирал от Звездната флота или капитан на звезден кораб :)

преди 2 часа, Profruit написа:

Наскоро четох статията на един израелски умник, който убеждава как шесте милиона и половина победили арийците. Много просто. Транспорта на тези 6.5млн се осъществявал от влакови композиции. Композициите вместо да захранват фронта с снаряди, амуниции, резерви и прочие били пренасочени в пътнически влакове, а това се оказало фатално. Даже привежда разни мемоари на командири като фон Мащейн. Той се оплаквал, че вместо да го захранват с снаряди му взели влаковите композиции и се занимавали с глупости, да развозват жидове. Никакви Жуков, Павел Морозов, Конев и прочие имена, а суха математика. Толкова километра в час, по толкова пътници равно на толкова време. Просто арийците са се впрегнали с присъщата немска педантичност, да изчисляват евреи и докато ги натоварят, извозят и всичката тази галимация взели, че проиграли войната.

Е те това е ново 20 🤣

Малко като една теория, че и ние имаме принос в немската загуба (Освен че реално единствените ни бойни действия са срещу Германия). Понеже царя отказал на Мусолини да нападнем заедно Гърция,  после като почнали жабарите да ядат бой,  царя пак отказал да им помогне,  това принудило немците да се отбият до Балканите и да се оправят с Югославия и Гърция, забавили операция Барбароса с един месец, и за това загубили войната 🙃

Разбра ли сега що сме ги спасявали евреите, ми те ни били естествен съюзник в хитрата игра на котка и мишка срещу Райха 😆

преди 24 минути, Michigan111 написа:

Не знам аз за толкова нещо,  но те двете войни са много различни,  с различни оръжия и техника,  и съответно различна стратегия.  А самите германски генерали са много добре подготвени, според мене е мит. 

Ех да му се не види поредния мит в нашата история, ааа сетих се кой е генерала- Гудериан командващия танковите войски на Вермахта, та той май казва че се учил на тактика от коницата на Конев при битката при Толбухин (но както каза поредния мит) :)

Момичета и момчета. Принципно историята не може да се пренапише. Може да се насочи към вид прочит. 

Известно е клишето, че, "историята се пиши от победителите". 

Основната идея на повечето които се изявяват тук е да се подцени приноса на СССР и в частност Сталин в разгрома на Хитлеровата Германия. Кой финансира Хитлер?! Кой е бил против властта на "кралски" особи?! 

Другата невидима тенденция е насаждане на негативност спрямо комунизма. 

Цялата тази работа е в следствие на това, че през 1917 година на фона на Първата Световна Война една Империя бива ликвидирана.  Много имперски настроени личности в Русия мигрират на "запад". Реално се ражда социализма, а не комунизма. 

Комунизмът не е нищо друго освен модифициран вариант на Кибуц.  За разлика обаче на кибуца, то водещо е промишлеността, а не селското стопанство. 

Основния проблем на войните е, че хора в "трудова възраст" биват умъртвявани и/или доведени до инвалидност. 

Основния проблем на мира е, че процента на кибиците (мързелите) нараства стремително. Забелязва се тенденцията "Болен здрав носи!"

Да, правилното решение за България по отношение на ВСВ е бил в неутралитета, така както Турция е направила. Само, че уви .... България е на стратегическо място. В историята ще си остане мистериозната смърт на Борис III ... мда ... българския народ определено е разпънат на кръст .... За кой ли път .... мда .... протести, разни чужди политики и ред други неща .... 

Мислите ми са разпокъсани, но би следвало да схванете защо определени хора се опитват да пренаписват историята = отклоняват вниманието. ;) 

Реалната обстановка е следната: Някои хора искат Русия отново да е Империя. 

Дами и господа с архаично мислене. В 21-ви век живеем. Не ни трябва бивши придворни "девойки" и пажове да ни насочват какво са евреите и какво са дали на света. Да се задоволят с дадената им държава. Не им ли стига половин континент Америка?! :) 

Според справка в Уики, към самия край на войната Турция също обявява война на Германия. Щях да се задавя с кафето. Не ги знаех тези неща. Ето, вижте:

https://en.wikipedia.org/wiki/Declarations_of_war_during_World_War_II

А в училище сме учили, че Турция е заела неутралитет............

Който се рови в нета, той намира интересни неща...........

преди 7 часа, Anne написа:

И страшни глупости както например игрални каменни кариери в "Аушвиц" :)

А ето какво пише при по подробно разследване на твърдението ти:

Цитат

In April 1944, Turkey halted its sales of Chromite to Germany, and broke off relations in August. Turkey declared war on the Axis powers in February, 1945, after the Allies made its invitation to the inaugural meeting of the United Nations (along with the invitations of several other nations) conditional on full belligerency. No Turkish troops ever saw combat.

Че турски войски не водят военни действия срешу Германия :)

преди 14 часа, Anne написа:

Турция също обявява война на Германия

То после и български войски са се стреляли с германците ... 

Примерно,  дядо ми е пряк участник на Драва ... Има кръст за храброст ... 

Анне ... вместо да четеш глупости научи английски и/или руски ... 

После се научи да мислиш и извличаш информацията ... 

Мда ... имаш проблем с разсъждаването ... 

преди 7 часа, petie1 написа:

Че турски войски не водят военни действия срешу Германия :)

Да видим на къде ще поведе хорото ... :) 

Да, прав си. В интернет трябва да прочетеш куп глупости докато намериш правилното ... Някои хора спират на първа страница на Гугле ... :) 

Какво да ти кажа ... имам забележки по отношение на изкуствения интелект на Гугле, но съм се убедил, че е по-добър от на Фацебукъ ... :) 

Едно е ясно, ако зададеш правилно въпроса на английски = по-лесно достигаш до резултата .... ;) 

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

И губим около 5000 войници ама за тях АБПФК Кити-Анне ни вопъл ни стон...

После се научи да мислиш и извличаш информацията ..

То това е привилегия на информатиците :) За другите е доста трудно :)

Ама тя и хоро ли играе? :)

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Някои хора спират на първа страница на Гугле ... :) 

Ами ако въведеш правилните данни спираш на първа страница, ако ли не четеш глупости в стил камени кариери в "Аушвиц" които се оказват игрални :)

преди 23 часа, Anne написа:

Някой ден ще покриеш нивото за покриване на средно образование в България.

преди 12 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Примерно,  дядо ми е пряк участник на Драва ... Има кръст за храброст ... 

Анне ... вместо да четеш глупости научи английски и/или руски ... 

После се научи да мислиш и извличаш информацията ... 

Мда ... имаш проблем с разсъждаването ... 

Да, прав си. В интернет трябва да прочетеш куп глупости докато намериш правилното ... Някои хора спират на първа страница на Гугле ... :) 

Какво да ти кажа ... имам забележки по отношение на изкуствения интелект на Гугле, но съм се убедил, че е по-добър от на Фацебукъ ... :) 

Едно е ясно, ако зададеш правилно въпроса на английски = по-лесно достигаш до резултата .... ;) 

С историята е малко по-просто :) . В повечето случаи има противоположни мнения на историци...(всички се позовават на документи, проучвания и т.н.) Ами харесваш си някое от тях и готово :) . В общи линии това е. Е винаги ще се намери някой по-историк от историците. И ще ти разясни как не са прави тези 50% от историците, които защитават тезата, която ти си си избрал. :)

преди 1 час, darco написа:

С историята е малко по-просто

Много по просто е от по-простото. ;) 

Навремето за мен това бе суха дисциплина ... в смисъл, на тази дата това, в тази година онова и кой го е направил. Почне ли се защо е станало и какви последствия е имало = народно творчество. ;) 

Тук определени хора задаваха въпроси в минало време, т.е. какво е могло и евентуално какво би станало ... в миналото ли?! :) Правят се на причинно следствени в тоя смисъл: Ако мама не бе срещнала тати, то дали щях да се родя?!  .... :)

Имало на време хора, които са записвали събития. Днес имаме журналисти които тълкуват събития ... :) Мислят, че като публикуват нещо и то ще стане ... абе правят се на историци в бъдеще ... :) 

Затова трябва да е ясно едно: Който ползва вид ник, то зад ника е никой ... ;) Следователно всичко е несериозно ... И понеже е несериозно, то се чудя защо определени никове се вземат на сериозно или по-точно си дават важност?! :) 

Извън конкретна помощ, то това е хубавото на свободния форум, да си дадеш и своето мнение. То или бива прието от друг и/или другите или си става кръчмарски спор, но без алкохол ... :) 

Затова и аз от време на време казвам: Наздраве! :beer: Щото сме в свободна своеобразна кръчма ... 

п.п. Определено тук не може да се получат знания. Тук може само и единствено да се насочи човек към достоверни източници или подвеждащи. ;) 

Информирания човек би следвало да направи сверка поне с три независими!!! Е тук вече е изкуството, да ги намериш независимите ... ;), за да разбереш истината ... 

:beer: Щото сме в свободна своеобразна кръчма ... 

Сваляш нивото на кръчмарско ниво. Тук има дискусия, ако не си разбрал.

преди 3 часа, darco написа:

В повечето случаи има противоположни мнения на историци...

Противоположни мнения има само там, където недостигат данните (например в праисторията). Различията в основанията за предприемането на един или друг ход са дело на шувенистите и политолозите. Различията във фактите е дело на троловете и тоталитарните режими.

Това прави настоящият момент с най-единомислещи историци и най-неединомислещи мнения на всички останали, разпространени по най-достъпния и евтин начин - Интернет.

преди 7 часа, Myanmar написа:

Някой ден ще покриеш нивото за покриване на средно образование в България.

Какво? Нещо не мога да зацепя това?

преди 1 час, Myanmar написа:

Сваляш нивото на кръчмарско ниво. Тук има дискусия, ако не си разбрал.

Ти пък къде се тикаш.  С нещо да си допринесъл за тукашната дискусия ???

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Много по просто е от по-простото. ;) 

И както всяко много просто нещо, накрая се оказва,че не е толкова просто. 

Историята се развива и пренаписването и е необходимо за да е обективна. Причината - излизат постоянно нови източници за определени събития, отварят се архиви,  намират се артефакти,  плочи, колони... Неща, които до преди години сме мислили за ясни, се оказва че изобщо не са.  Виждал съм историк,  професор някакъв, който явно не се интересува особено от новите извори и да ги кажа жалка гледка си беше как 3-4 по млади от него учени го правят на сол.  За това и пренаписването е важно,  и колкото по често,  толкова по добре. Естествено, трябва да се прави с обществени дебати с участието на колкото се може повече историци, а и други учени. 

Интересно ми е Ани какво мисли за това събитие  :

преди 5 часа, Michigan111 написа:

Историята се развива и пренаписването и е необходимо за да е обективна.

Обективна спрямо кое? Спрямо хронологията или тълкованията защо се е случило?

преди 5 часа, Michigan111 написа:

намират се артефакти

И от кой се намират? Кой ги датира и ги тълкува?

Ще си позволя да цитирам една история. Тя определено не е от нета. Няма да споменавам кой е я написал. Да видим дали някой ще познай кой е историка.

Цитат

4000 до 2000 = прастар период

2000 до 1700 = патриаршески период

1700 до 1200 = египетски период

1200 до 1000 = племенен период

1000 до 900 = Давидово царство

900 до 600 = асирийски период

600 до 540 = вавилонски период

540 до 330 = персийски период

330 до 70 = елински период

- 70 до +100 = римски период

Вижда се от къде почва историята = Стария завет. 

Всичко преди 4000 години преди новото летоброене всеки си го присвоява в зависимост как му изнася. 

Един местен тук ми каза следното = Най-лесно се датира при намиране на монета. 

За протокола: Много артефакти намерени в България са извън нея. Част от златните неща са претопени, за да се носят като ланци от вид малцинство. 

Образно казано България дори исторически, чрез буквално ограбване на артефакти, е обезличена . 

За достигането до вид артефакт не е необходимо ровенето в библиотеки, а яко копане с кирки и лопати. Само където България е прекопавана многократно от завоевателите.... 

Според моето крив мироглед историята както я познаваме се базира на фацебук на определени завоеватели и/или властващи в миналото. Как може такава наука да е обективна при положение, че се базира на написани "за кон о вий " митове и легенди?! 

Не забравяй и друго: Много писмени документи са унищожени в миналото (включително такива на каменна основа). 

Това по отношение на старата и новата история, а по отношение на най-новата ... :) ... там направо бъка от народно творчество на новоизлюпени историци ... :)

Анне и сие активно участва в един нов прочит на историческите събития и забележи наклона ... към ту Давидовия род ... ;) ... Гадни германци ... избивали са евреи и цигани ... :) 

Какво да ти кажа ... циганските времена са започнали и от тук на сетне историята е циганска ... :) Това ли е обективността?! :)   

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.