Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да се справим с емоционалните си тригери

Featured Replies

• Автор
преди 8 часа, kipen написа:

полза от индивида за обществото

пак се върна на старата песен - за "индивида и обществото". Едното и групата... няма значение в пътя за развитие.

Пътя в развитието е само в един човек, не в група. Социалните сугестии за приоритета на групата пред Единия, е оцеляващ видов механизъм.

Групата е по-важна от Един, децата са по-важни от родителите, лидера е по-важен от роба... Всичко това са исторически атавизми и тия сугестивни клишета се внасят още по времето на детството на всеки. Имат значение, но не и за развитието на индивида, а за самосъхранението на групата и вида.

Колективно "развитие" е носенс. Колективното битие е най-бавната и инертна форма на "развитие". Виж колко хилядолетия се 'цикли" около едно и също и колко влиятелна е силата на атавизмите. В група повечето хора "изпростяват" и изрезонират на най-ниските "честоти". Има дори и физика в това - общия потенциал в дадена система се определя най-вече от елемента с най-нисък потенциал. Мисля че в числовото представяне, елемента с най-нисък потенциал, мисля че беше в дроб, под линия. Понеже не използвам математика - съм го позабравил...

Веселата част в това е че послание за индивидуално развитие и вътрешна трансформация - каквото е на Буда, например, е превърнато в система за групова религиозна организация. А парадокса е, че посланието по своята си същност е асоциално. То е отвъд всякакви  масови социални идеали, не почива на никакви колективни движения... но е превърнато в колективна религия, внимателно и систематично, и то само заради колективното му значение в дадения историко-културен етап на дадена популация.

В развитието на индивида е наличен етап в който колективния му аспект и "заварени положения, вплетени в тъканта на личността",  се изчерпва откъм значение и стойност. Всеки индивид идва от социалния си период, защото всички сме били деца и е неизбежно преминаването през социализацията. Това също е етапен въпрос, защото иначе не би могло въобще да се стигне до формиране на "личност и идентичност". А без това - няма как да се стигне до "ИН-ДИВИД" - нали знаеш значението на гръцката думичка какво означава. :) Никой не е индивид след раждането си - по това време това са само потенциали. За да се стигне до тях, до интелигентност... се минава през множество етапни наглагвания. Не е възможно да се прескачат етапи, всички етапи са преходни към следващия етап. сред всеки етап е налична условна схема от вида - навлизане, съзряване, отработване, натрупване, изчерпване, преход-> следващ етап.

• Отговори 509
  • Прегледи 30,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Отново липсва думичката АЗ, липсва първо лице, ед. число в изказа и израза, Липсва заявка че става въпрос за някого, за когото нещо си е "дрън-дрън, празно, мисли... както и някакво съждение... Чие е

• 😳 Правилно ли ви разбрах, че темата е пусната с единствената цел да си натискаме бутончетата и да си гледаме сеира? Наистина ли смятате това за предизвикателство? Защо?  (Допълненията в с

• Силата на клишетата е поразителна, но специално за себе си не намирам, че ако би се сбъднало такова 'пожелание' би било 'добро'. Обаче от друга страна - аз съм си "крив човек" в сравнение с "прав

Публикувани изображения

на 18.07.2021 г. в 15:46, kipen написа:

Не е весело!

Не е и тъжно!

....само не се знае съзнателно ли го "играете" повечето или сте си просто невежи, че именно това "изигравате.   ..невежеството винаги е свързано с инат и "повторения"...

И какво, сега съзнателно трябва да плачем ли?! 

Напълно те разбирам, че има образи които те карат да изпадаш в това състояние; "Да плача или да се смея". Тук, а така също и в реалността, е да наложиш своето над другия. Ти или си убедителен или не.  Друг е въпроса за твоята "студена гняв". Бива те да се правиш на вулгарен. 

Затова и го поглеждам от към веселата страна. :) 

За "сламения човек". Тази метафора е само една: "Човек направен от друг". Това не е "кален човек", който е направен от Бог. :) 

Сега, ти на "каменен човек" ли се правиш?! :) Или на "железен"?! :) 

Що се касае за ината и "повторенията", то ги замени с липсата им и ще видиш, че води отново да невежеството наречено "наивност". Някъде се каза, че е нужно 1% талант и много труд и се постига нещо. Само където някои го могат и без да полагат труд.

Сега, какво, конкурс за таланти ли правиш тук?! :)  

преди 14 часа, _ramus_ написа:

Веселата част в това е че послание за индивидуално развитие и вътрешна трансформация - каквото е на Буда, например, е превърнато в система за групова религиозна организация. А парадокса е, че посланието по своята си същност е асоциално.

Асоциално е във фантазиите ти. Както е казал Хераклит (още един от "отдавна мъртвите и погребани хора", които само поради този факт според теб не служат за нищо) - цитирам по памет:

"Спящите живеят всеки в свой собствен отделен свят, будните в един общ."

преди 17 часа, _ramus_ написа:

пак се върна на старата песен - за "индивида и обществото".

Не съм се "върнал", а добавих!

Няма как да дам собственото ми мнение за "оценка на обмена", в контекста на консумирането на алкохол и да не спомена и битуващата обществена оценка като аспект.

В крайна сметка да "избягам от" социалния аспект на съществото ми е възможно, но дали е полезно за развитието не се наемам да давам оценка. 

Още повече, че имам негативен опит във взаимодействието ми с обществото и последващата ми реакция на самоизолация... имам предвид, че съм си установил за мен си, че това не е оптималния начин за взаимодействие за мен, при положение, че желанията ми са свързани с цели В обществото. Верно, навремето имах некви недотам съзнателни пориви да замина за северна Индия или Непал, ама ме хвана страх да последвам тоя порив. Последваха анализ и решения, с които се пренасочих и за около година промених доста от личността ми....съответно посоката на пътя ми....а може би направих това, което беше предначертано, но пък изживях илюзията, че аз си го "чертая" :no-no::lol6:...варианти в "безкрайното поле от варианти" колкото щеш...ама колапса определя само едно в действителност:wub: 

преди 18 часа, _ramus_ написа:

Виж колко хилядолетия се 'цикли" около едно и също и колко влиятелна е силата на атавизмите.

То за тва хората са въвели и времеви периоди - "Еони".

Времето за Промяната на системата е праворопорционално на количеството на елементите в системата и вътрешната температура...ай са да не стигаме до термодинамиката.... че Слънцето последните 20 години бая се засили, ама е от парниковите газове, според производителите на соларни панели, ветрогенератори и електромобили.

Пък дали ще си Солитонна вълна или материална частица в газ, то газта ще си е газ и ще се държи като система, па макар и най-реалистичното описание на поведението да е постигнато при Теорията на Хаоса. В крайна сметка за всеки елемент в система има налични "степени на свобода", но пък "траекторията на движението"(вълновата функция) си е индивидуална.... или пък още по-шантаво - електронът е елементарна частица, но "електронът от еди кой си слой, на еди кой си атом" е вече нещо лично...и може да се движи по индивидуален път, па дори и този път да си има име - "траекторията на ощипаната госпожица", примерно...:lol6:.

В група повечето хора "изпростяват" и изрезонират на най-ниските "честоти".

За първи път се "запознах с това" в "Психология на тълпите" на Г.Льобон. Ужасттт...ноо гадно "приземяване" "ми направи автора" с надменния му, сух, академичен стил...но пък намерих описани доста прояви и зависимостите в поведението на тълпите, които бях наблюдавал в работата ми с неорганизирани маси от хора. Ироничното е, че доста преди да намеря и прочета книгата, бях "засичал" в инфопотока ми нещо за подобна книга, но я бях "свързал" като "психология на масите".....леле всеки път ми излизаше като резултат от търсене в нетя, книги за Тодор Живков и Пенчо Кубадински и техните ловджийски подвизи на тежки банкетни маси:lol6:

Веселата част в това е че послание за индивидуално развитие и вътрешна трансформация - каквото е на Буда, например, е превърнато в система за групова религиозна организация. А парадокса е, че посланието по своята си същност е асоциално.

Е, споменах го в друга тема, но едва ли някой го разбра. И "асоциално" не е "антисоциално", но става такова гат "учението" стане "религия". Тогаз вече нема таквиз волности, ааамаа, де...па като почнат едни "псевдоразбирачи" на вече религията да ти дават наклон на ..уя как да се държиш, защото те знаели, понеже били прочели....ти дъ видиш...а не могат да ти обяснят "Защо..", без да изникне първичният им страх от Хаоса и производният дълбок "колективен образ" на "масова смърт" ... и те ми се цанят за "духовници"....мижитурки...дето "заразяват" със собствените си непреодолени страхове...

Само, че така ме предизвикваш да се повтарям, защото тази теза и иронизация на нефелните "проповедници" не е кът за първи път да ги изказвам.  

но е превърнато в колективна религия, внимателно и систематично, и то само заради колективното му значение в дадения историко-културен етап на дадена популация.

Но въпреки това може да се "вади" и да се синтезира. Примерно в пали канона "античните буди" са 7, а после след като учението на Буда придобива размер и форма на религия вече стават 5, а след това почват да се "множат"...те и в сектата на "авторчето" папагалят за 8 "Буди", ама "съзнания", де... .....та докат стигнат 24, 29, та и още не знам си колко...и все интерпретациите на спиритистите дето не могъл Гаутама сам, та "добавят ли, добавят"....и разбира се - "буда така каза"... ....направо като култовото "Саймън каза..." от "Шесто чувство"...

преди 15 часа, dioib написа:

"каменен

каменен, кам енен, кам мен, към мен, към мен, към мен....запризовава ехото! 

Ейй, не ти стига да си сам, ами и некой требе да подкачаш за внимание, при положение, че често пишеш откровени глупости!

преди 15 часа, dioib написа:

....само не се знае съзнателно ли го "играете" повечето или сте си просто невежи, че именно това "изигравате.   ..невежеството винаги е свързано с инат и "повторения"...

И какво, сега съзнателно трябва да плачем ли?! 

Вземи "гушни" момчето, дето е "отправна точка" за истинност на тезите, та го успокой на маса с песен на "Наско ментата"! 

И той така като теб ужким мен пита - и ся кво, да не даваме лични оценки ли?!? ..... Аман от подвеждащи въпроси, резултат от "кифлени" интерпретации! 

Та и ти като него - питаш и сам си отговаряш от "висотата" на твоята "истина", па другият кво написал - няма значение. 

преди 4 часа, witness написа:

Както е казал Хераклит (още един от "отдавна мъртвите и погребани хора", които само поради този факт според теб не служат за нищо) - цитирам по памет:

"Спящите живеят всеки в свой собствен отделен свят, будните в един общ."

Хераклит е казал, че всичко тече, всичко се променя. А пък Парменид, че битието е вечно и неизменно. Би ли споделила какво мислиш по въпроса може ли да се направи некъв синтез?:offtopic_s:

преди 27 минути, kipen написа:

Та и ти като него - питаш и сам си отговаряш от "висотата" на твоята "истина", па другият кво написал - няма значение. 

За мен не е важно какво аз съм написал, а на какво ще обърне внимание другия. = Примерно, ти, на моята "откровена глупост". :) 

Въпроса към теб е следния: Глупостта на другия те ядосва или те разсмива?! Какъв емоционален тригер е за теб?! 

п.п. Питам от любопитство, а не, че вече знам как се отнасяш към глупостта в другите. Може и да не ми обръщаш внимание ... Считай го като поредна моя "откровена глупост". :) 

преди 1 час, kipen написа:

Хераклит е казал, че всичко тече, всичко се променя. А пък Парменид, че битието е вечно и неизменно. Би ли споделила какво мислиш по въпроса може ли да се направи некъв синтез?:offtopic_s:

Ами така какти си ги изложил популярно изказванията на Хераклит и Парменид едва ли. Зависи какво разбираш като "всичко" при първия и какво като "битие" при другия. А в психологически аспект ми изплува един един образ, нещо като синтез на всичко казано дотук, в т.ч. и последните мантри на тия двама философи, тъкмо както са извадени от "кофата за боклук"

на 18.10.2013 г. в 21:27, witness написа:

Благодарение на отсъствието у съвременните хора на знания и умения съответно специално да подготвят подрастващото поколение за отговорно съществуване чрез възпитанието на всички отделни съставящи тяхното общо наличие части, всеки от хората на настоящото време представлява от себе си нещо нелепо и във висша степен комично, а именно, ако отново се възползваме от същия взет от нас пример, то ще е нещо подобно на следната картина:

„Току що излязла от фабриката, направена по последна мода карета и полирана от истински майстори немци от град „Бармен”, запрегната с кон, който в местността, именуваща се „Закавказие”, се нарича „дглози-дзи” („Дзи” – е кон, а „дглоз” – името на един арменец-специалист по покупката на вече съвършено негодни коне и по одирането на кожите им.)

А на капрата на тази шикозна карета седи небръснатият, невчесан, подпухнал от сън файтонджия-Ванка, облечен в омазнена роба, която е извадил от кофата за боклук, в която я е изхвърлила заради вече съвършената ѝ негодност миячката на съдове Матрьона, а на главата му съвсем нов цилиндър – точно копие на цилиндъра на Рокфелер, и на гърдите закичен с грамадна свежа хризантема.

преди 17 часа, dioib написа:
преди 18 часа, kipen написа:

... па другият кво написал - няма значение. 

За мен не е важно какво аз съм написал (?!?!?!?), а на какво ще обърне внимание другия. = Примерно, ти, на моята "откровена глупост". :) 

Въпроса към теб е следния:....

Твоето поведение си има дефиниции - "Наглост", "Безотговорност" и "Див егоизъм"! Да ти напише човек, че изобщо не четеш и разбираш кво пишат другите. А ти ни в клин, ни в ръкав, да си "издекламираш" какво е важно за теб. И да игнорирш фактът, че точно това ти е споделено като характерно за твоето поведение. А накрая дори и да изпростееш напълно и да задаваш въпрос към човека, който не си си направил труда да уважиш и да разбереш какво ти е написал!

Нефелни опити за привличане на внимание с антисоциални елементи в поведението! ....ма аз съм си наивник и още си вярвам, че си разумен човек....и ти обръщам внимание, а ти не уважаваш тоя факт, и всячески се стремиш да докажеш истиността на необоснователните ми надежди. Те тва наистина ми носи Тъга, да гледам някой да се е превърнал в гротеска на "стар човек"...

преди 17 часа, witness написа:

Ами така какти си ги изложил популярно изказванията на Хераклит и Парменид едва ли. Зависи какво разбираш като "всичко" при първия и какво като "битие" при другия.

О, извинете! Въпросът ми беше към Вас, а не към форумният Ви образ, който държи на некво "представяне"! Объркал съм се! Простете! Права сте! Нека запазим прилични граници между непознати...от поне 1,5 м.

п.п. Парменидовото е апотеоз на "детерминистичното"(съдбата, "свободната" воля в граници), а Хераклитовото е апотеоз на Промяната (случайността, свободният избор). Очавах да е "видно", но пък сам си го предразположих с :offtopic_s:....така или иначе, за да се навърже до самоутвърждаващата се Вяра в собствената интерпретация за Света и проекцията на това, под евентуалната форма на фобии....бая вода требе да изтече и не е целесъобразно поради голям риск от изопачаване във времевото процесиране на идеята, до която все още не си достигнала, но "вътре в теб"....за навън "виждаш" доста неща, ама вътре е стремежът към "кристализирало Страдание", което оправдава екзистенцията. Толко от мен, толкова мога да си позволя да "извадя от кофата за боклук"..... без да наруша "правилото" за 1,5 м, дето "предпазва" и мен ..не само теб. За да "видя", трябва и аз да "изпитам", а не е "приятно"...

Споделянето ми на страхът от високо, също мислех, че е лесно да се навърже до фобията от представяне пред публика ...че е видна връзката, ама ...от това зависи и дали ще има успех екстраполирането на този принцип на навръзване и при фобията от кучета, със страха от ухапване, а това със страхът от критика, които се захранва от малоценното сравняване с недостижими еталони. ...в крайна сметка - квот дойде, такова....

Тоя пък ще изчакам с "добавянето на отговора", за да не се "застъпва" с този към "православния екстремист"...

• Автор
на 20.07.2021 г. в 12:13, witness написа:

Спящите живеят всеки в свой собствен отделен свят, будните в един общ.

Искаш ли да кажеш че ти си наясно спрямо какво, кое, кого - се отнасят тия думи... на въпросния някой си (ХЕРАКЛИТ) ( не че го е казал, или написал - някой го е превел, пък и вече отдавна няма значение кога, къде и защо е "казано" ... важното е да има кой да ползва - според щенията, представите и ползите си )

Твърдиш ли че ти разбираш тия думи - така, заради което, и както ги е изрекъл Хераклит?

преди 21 часа, kipen написа:

последващата ми реакция на самоизолация

е именно "реакция на бягство", за избягване на "дразнител", на извор на дисонанс... всички го правим от малки, но това няма нищо общо с "ползите", защото е инстинктивизъм.

преди 1 час, _ramus_ написа:

е именно "реакция на бягство", за избягване на "дразнител", на извор на дисонанс... всички го правим от малки, но това няма нищо общо с "ползите", защото е инстинктивизъм.

Аз поне не знаех, че е инстинктогенна основата на "бягството", но пък установих, че страдам щото не искам да приема несъвършенствата на обществото, в което живея. А на обществото, то не е човек! А на хората, ами те си живееха, както могат, но не страдаха, щото не приемаха като личен провал, състоянието на обществото. Доста циклих в депресия по този въпрос...почти 2 години! Веднага след втората предизборна кампания, която организирах, в която ми се разбиха илюзиите за някаква регионална самостоятелност на управлението, а пък и "пречупения дух" на хората, които бяха реалисти и ми казваха - "хубаво момче си, ама наивно", а аз не ги разбирах точно. Ма за преди 15-ина години, къвто бях, си беше нормално да не вдявам доста неща.

преди 2 часа, kipen написа:

О, извинете! Въпросът ми беше към Вас, а не към форумният Ви образ, който държи на некво "представяне"! Объркал съм се! Простете! Права сте! Нека запазим прилични граници между непознати...от поне 1,5 м.

п.п. Парменидовото е апотеоз на "детерминистичното"(съдбата, "свободната" воля в граници), а Хераклитовото е апотеоз на Промяната (случайността, свободният избор). Очавах да е "видно", но пък сам си го предразположих с :offtopic_s:

Какъв форумен образ те гони Кипене, говоря както си говоря винаги. Ще рече, леко недоизказано. А недоизказаното беше, че философията е територия, в която нито едно понятие или дума не се разбира от само себе си. Просто веднага видях, че за теб смисълът изглежда твърде очевиден, но аз отговорих на въпроса ти и той изисква "леко" замисляне, ако можеш да го разбереш. Понеже ме попита за някакво мое мнение, не за нечие друго, по оф-топик въпроса. Не че е важно, но аз съм твърде далеч от твоята представа какво са казали Хераклит и Парменид, а може и да греша, понеже не съм някой специалист. Обаче противно на вашите мнения за мен, аз не се задоволявам с готови такива, без да се опитам да ги осмисля според силите си, ако ме интересуват. А за анализите на вътрешния ми свят благодаря, макар за мен да са излишни, но ако на теб ти е интересно да си анализираш конкретно хората или не можеш по друг начин, ще те разбера. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

Твърдиш ли че ти разбираш тия думи - така, заради което, и както ги е изрекъл Хераклит?

Ами защо не, не сигурно на сто процента, но да - разбирам ги. Но не ме разбирай погрешно, че е от собствен опит, а не умозрително. Между другото Асанга твърди нещо твърде подобно в "Махаяна Самграха шастра". Обаче и той, и преводите на "въпросния някой си Асанга" хич не ти трябват, пък на мен не ми вършат работа твоите самодейни умности, така че по живо, по здраво. 

преди 5 часа, kipen написа:

"Наглост", "Безотговорност" и "Див егоизъм"!

Реално описваш себе си. :) 

Забравяш едно: Аз не мисля като теб и съграждам образа си тук спрямо "желанията" на другите. 

В реалността може да съм "наивен", "отговорен' и  ... хм ... противното на "див егоизъм" ..., а тук да си позволявам някои неща, които в реалността не бих си позволил. ОБАЧЕ, ти няма как да знаеш. 

п.п. Благодаря за комплимента! :) = Това за мен е "вид" комплимент от теб. 

преди 5 часа, kipen написа:

уважаваш тоя факт

Кратко: Ти на мен няма с какво да ми помогнеш. Аз на теб също. 

Все пак получавам някаква информация от теб и другите. Те каква информация получават от мен е без значение. 

Затова съм тук: Да получавам информация, но не мисли, че съм длъжен да давам някаква. Споделям каквото преценя и спрямо това което ми привлече вниманието. 

ОК, не знаеш моите интереси ли?! Ми ... те са декларирани!!! Просто си различен от другите. 

• Автор
преди 8 часа, witness написа:

Ами защо не, не сигурно на сто процента, но да - разбирам ги.

достойно... и поучително. Разбирам ги... но сигурно не на 100%... :), но пък "да".

РАЗБИРАНЕ да не би да се смесва с "проектирам си ги" думичките - какво означават? Или не правиш разликата?

Асанга твърди нещо твърде подобно

дааа - "твърде подобно"... може би "не на сто процента", ама е 'подобно". Обаче пък - ти 'върши работа' - за нужното фантазиране "колко ги разбираш думичките" на тоя или оня. Пък тя ползата нали е това - да ти служат думичките, на вярването на убежденията...

хич не ти трябват, пък на мен не ми вършат работа

на рамус не му трябват... но на теб пък "ти вършат работа" разни проценти... щото ги "разбираш думичките'... :)

Пак до ползичката опря - сещаш се нали?

По-живо-по-здравото - си е народно клишенце и пак означава бягство. Отново и отново - да си избягаш, ако може, че фантазния свят е най-безопасен, най-удобен...

преди 10 часа, _ramus_ написа:

на рамус не му трябват... но на теб пък "ти вършат работа" разни проценти... щото ги "разбираш думичките'

Айде и тук само рамусчо бил разбирал.

Е не, нема друго такова повторение до пълно затъпяване.🤣

:offtopic_s:На автора на темата му е изгорял емоционалния тригер. :) По-важно обаче e, че се смее ... :) (Без значение е колко му е "тясна" усмивката) ... :) 

• Автор
преди 1 час, Inana.. написа:

Такава ярка  Коморбидност скоро не бях отличавала.

:lol6:Не мина и днес без изцепки, ей! Само седем думички... и почти толкова глупости... в едно изречение.

Събота е все пак , пълнолуние... Точното време... :lol6:

на 21.07.2021 г. в 16:21, witness написа:

Просто веднага видях, че за теб смисълът изглежда твърде очевиден, но аз отговорих на въпроса ти и той изисква "леко" замисляне, ако можеш да го разбереш...

..... Не че е важно, но аз съм твърде далеч от твоята представа какво са казали Хераклит и Парменид, а може и да греша,

Представите изискват измисляне или копиране (споделяне от типа - "някой ми показа и аз видях"). Структурата в представата или я "виждаш" и я осмисляш, или "остава" за друг път.

Чувството, което изпитваме докато "виждаме" дадена представа, носи и определени смисли. За това в едно и също нещо можем "да видим" нещо очевидно за нас, но изискващо определено "замисляне" от друг, за да види същото.

В крайна сметка декларираш, че сме "далеч" един от друг и ще уважа това! Още повече, че да осмислиш вътрешния ти свят е наистина "сакрално занимание" и не ми е мястото там! Прощавай!

Иначе не ставаше въпрос за теб, а за нещо по-общо, за даден поведенчески модел и характерните емоционални реакции след тригериране. Нещо като описание на "механиката", за да може да се овладее самоконтрола при "тригериращи" ситуации. ....за това поставих емотикона за "офф топика", щото "връзката", която исках да опиша е твърде вероятно да се окаже твърде дълга...

Просто исках да дам "връзка" между травмите, обусловените от тях вътрешни, чувствени изживявания и последваните мисловни процеси на формиране на нашата си интерпретация за Света. Мирогледът ни. И, че начинът, по който възприемаме и интерпретираме Света, в частност Средата ни, е определящ и за процесите от физиологично естество...па независимо колко сложно ще се реализира този информационени обмен в организмовите ни системи (физиологичните и психичните, па кое на кое е "отражение" не се наемам да оценявам

............................

_._._._._._._._._._._.

на 22.07.2021 г. в 11:19, marv написа:

.......

на 24.07.2021 г. в 8:18, dioib написа:

......

на 24.07.2021 г. в 22:47, Inana.. написа:

.....

"Дежурното" тролене! Явно няма как да има тема без такива изблици...."говорещи в огледалото", "повтарящи"...я първи клас, я просто, страстно, папагалещи по даден "образ", възпроизвеждан "заместващо" в съзнанията им.

преди 2 часа, kipen написа:

Представите изискват измисляне или копиране

:offtopic_s:Ти си като Дон ки Пенуииизззз ... а рАмусчу е кът твой сан Чо пъйиииии сеееееееееее ... :) Все ви се привиждат некфи огледала ... :) 

Егати емоционалистите сте ... :) Ба фъ мъ естетите, де не разпознават оригиналЪ ... :) 

• Автор
преди 7 часа, kipen написа:

"Дежурното" тролене!

ще трябва да им простим, колега. Глупавите другарчета имат потребност да се изживеят на умнички. Трудно е в света на глупачетата, влез им в положение.

Умният може да си позволи разбиране (защото разполага с възможността) , глупавичките - не, а и нямат как, нито " с какво". Работата е, че толератността им дава илюзията че всеки е равен на другия, но това е само относно техния свят. Те обаче живеят в заблудата си - че света на глупците е цялата вселена, защото усещането им е "колкото е и света им".

От друга страна - и милион глупавички нямат възможността на един, единствен умен човек. Въпреки всичко - ще им простим, нали? Защото го можем, въпреки изнасилването с глупости на всяка тема с простотията и елементарността, от примитивизма и клишираността, от ограничението и безсилието.

Това са дадености - Умният ги приема като такива. Глупавичките се фрустрират, но това също е даденост. Не и за тях, разбира се. :)  За тях е възможност да покажат какво е да си принадлежен на "Света на Глупостта".

:offtopic_s:И нека Бог ти прости и на теб волните и неволни грехове. Амин

Човек няма как да не е емоционален. Емоцията му е естествена реакция със сблъсъка му моментна действителност. Някои моменти приличат на минали моменти, които са довели до отрицателни емоции. В повечето случаи човек без да анализира разликите с миналия момент, подхожда към проява на същата емоция която асоциацията му дава. Ако емоцията е била положителна, то не се налага да се справя с нея, но ако е била отрицателна, то се налага дори вече да изживява въпросната емоция да прехвърли вниманието си на нещо което да го разсее от "тригера". 

Да, сегашния живот е изпълнен със стресови ситуации, но до колко може да се абстрахираме от действителността?! 

Едно от нещата които трябва да направи човек, за да не е подвластен на емоционалните си тригери е да осигури било то в ежедневието си, било то в седмицата и т.н. време в който да е извън напрегнатия му ежедневие. Да, то може да е време само за него, т.е. да е сам или пък сред хора които му "правят" положителни емоции. 

И, да, в днешно време мнозина са "самотници". Те нямат близки с които да изживяват положителни емоции. Затова и човек който е усетил, че има проблем със своята емоционалност трябва да се научи да е сам. Именно когато си сам, то може да отпуснеш сетивността си и да изнамериш нещо около теб което да ти предизвика положителна емоция. 

Кратко: Отделете си във времето моменти през които да се "зареждате" с положителни емоции. Избягвайте места, хора, обстоятелства, които пряко ще ви причинят и/или има вероятност от отрицателни емоции. "Заредите" ли се с "положителност", то по-добре ще се справите с каквито и било отрицателни емоции при следващи стресиращи моменти, било то асоциативни и/или нови. 

Първата стъпка която трябва да направите когато почувствате някакъв емоционален тригер е да наредите съзнателно на себе си да не правите втора стъпка прибързано. Стоп!!! Нещо не е наред. Това го може всеки, а не само познавачи. Запомнете: Няма втора стъпка, а стъпка която не трябва да правите, защото обстоятелствата го налагали. Това не означава, че трябва да ги игнорирате. Просто си отделете "собствени" поне три секунди. = Намерете "микро" положителна емоция около себе си. После е лесно.      

на 26.07.2021 г. в 12:42, kipen написа:

"Дежурното" тролене!

За мен си просто един пациент. Нищо повече. Ако желаеш консултирай се с друг специалист. Рядко греша.

преди 51 минути, Inana.. написа:

За мен си

То оставаше да не опре всичко до теб, а уж си загрижена за друг..... да беше ми влезнала по артистично с Лили Иванова и "За тебе бях"...поне съпричастно да потъгувах за безгрешието ти, от което се лишавам...

.....в стиховете си "друг специалист", в тая тема просто тролиш...

преди 13 минути, Марчо Пирчов написа:

400 поста за нещо, което го има само у много разглезените деца, така наречени "развалени", под 7-годишна възраст, ебаси!

Не го има само при до 7-годишните! То за тва е горе-доле темата, ама "съпротивите" са бая...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.