Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Критика. Видове критика и влиянието им върху психиката.

Препоръчан отговор

преди 1 час, kipen написа:

Пролемът е

Няма проблем. :) Не се занимавай с него - просто е.

Той жадува да занимава някого със глупостите си (себе си). Самотата, комплексите и посредствеността са голям проблем за мнозина. Старческите кризи направо трепят наред и са нужни огромни напъни в самозаблуди и компенсации като неговите... Прости му и го остави на заблудите, няма смисъл да се занимаваш с маймунския свят. Особено пък да вкарваш страсти - така се доближаваш до неговото ниво.

Един празен нечий живот няма да го напълниш с думите си. Усмихни се, махни с ръка... и го остави в ада му. Той иска да избяга от там и дебне за кого да се докопа. Прави го чрез тия, които му се "закачат", но и това е единственото на което е способен.

Нищетата е вселена на толкова много хора и бродят изгубени сред нея. Бродят, но теглят всичко и всеки натам. Не са виновни - всички "удавници" са така и затова има толкова много от тях из виртуала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 298
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 2 часа, _ramus_ написа:

всички "удавници" са така и затова има толкова много от тях из виртуала.

И ти си такъв, но заблуждаваш себе си, че си различен и преписваш на нещо видяно в огледалото за теб на самото огледало. Анализирай това!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

==== измъкнато от виртуала, без автор, но поучително - поне за средноинтелигентните. И съвсем адекватно за контекста на нищетата която се лее в поредната тема, от едни и същи автори на никове и образи:

----------------

Далтонистът Весо живееше с мисълта, че нарежда кубчето на Рубик за 8 секунди...

На някой хора така им преминава живота...

--------------------

За мен цитатът е с ролята и значението на "коан"!

Дааа - преминава Животът... в слепота. Но Вярващите няма как да се сетят какво има отвъд... "далтонизма". Няма как да знаят и какво е това и че те са "такива'. Те помежду си са си ОК.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, _ramus_ написа:

На някой хора така им преминава живота...

На други пък така им свършва живота, след като са срещнали човек който не вижда цветове, а само нюанси в сиво ... :) 

преминава Животът... в слепота

Това не е проблем стига да чуват и/или усещат. 

На определена възраст е все тая дали ще видиш смъртта си. 

По-важно е какво правиш с живота си, а не с живота на другите. 

Затова и показател на едно общество е отношението му към инвалидите, а що се касае за индивидът, то именно виждайки как даден човек критикува инвалида, дава информация (представа) до колко човек е инфантилен или обективен.

п.п. Какво от това, че можеш да редиш кубчето на Рубик правилно, след като не може да си направиш сам едно ястие, което да е вкусно. Там нещата не се свеждат до цветове...  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 13.10.2021 г. в 1:10, _ramus_ написа:

Дааа - преминава Животът... в слепота.

И ти си сляп!  ...., защото си дал игнор на това, което аз мога да видя....имаш си неосъзнат последовател от сливенско....винаги те следва с негов пост...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, kipen написа:

И ти си сляп!  ...., защото си дал игнор на това, което аз мога да видя....имаш си неосъзнат последовател от сливенско....винаги те следва с негов пост...

Глей се ... за него съм Бай Ганьо = нещото което най-мрази, тъ ако съм му последовател, то май той ша се окаже, че е такъв. ;) 

п.п. Определено не ще схване критиката ти, а това е защото аз му заврях главата в пясъка. ;) пардон в пясъчника където е e wifi-ту ... :) 

За разлика от него, то на мен нищо детско не ми е чуждо. Само където той правейки се да изглежда възрастен не сколасва смислено да води диалог, а все се бута в пясъчника с децата. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, kipen написа:

винаги те следва с негов пост...

дори не му обръщам внимание. А той е доволен, защото глупостите му се ширят на свобода, без задръжки. Това с нищо не променя да са тотални простотии - и без да го гледам спокойно мога да го обобщя. Затуй и не ме интересуват празните отвътре хорица.

Форума е привидян като обор и няколко овчици, агънца и кочове се скъсват да блеят в него и върхът на овчето им постижение е, че вярвали в някакъв върховен пастир.  Да си блеят... не ми пречат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, _ramus_ написа:

дори не му обръщам внимание.

вече ... :) 

Добре ми е известно на какво обръщаш внимание. 

Само където, игнорирайки ме (т.е. отричайки, че "отвътре ми" има празнота), то реално показва, че в теб има такава. = Реално ти си овцата. Само където се правиш на вълк единак. 

Все пак разбери критиката на @kipen. "Тънка" е, и се опитва реално да ти помогне. Той поне разбира от "третия закон на Нютон", но в психологически аспект. С всяка нападка на другия ти все повече се отдалечаваш от нормата наречена човек. За мен не е проблем, че си "нечовек", но kipen е видял нещо човешко в теб и иска да го съхрани.

...

Критичният анализ в психологията се състои в това: Да се види какво отрича другия. Именно начина по който се справяме с отрицателното около нас е показател до колко психически сме подготвени да се справяме с проблемите било то в следствие на нашия начин на мислене и/или обкръжаващата ни действителност. 

По-големия проблем е когато даден човек спре да се "бори", като си намери оправдание, че  не го интересува този свят, това общество и дори не го интересува той как е. Това е принципно сигнал за: депресия. Сигнал е, че човек се нуждае от помощ. Да пренебрегваш мнението на загрижен за теб човек е глупост. В такива случаи започва агресия към по-слабите, а това не е правилно. Това не показва твоята сила, а само и единствено твоята слабост. Да, уви, отричаш слабостта си, но имаш избор да се насочиш към това в което си силен. Това малцина съумяват да разберат, т.е. в какво се изразява силата им, а в последствие да обръщат внимание на нещата в които са силни, а не където са слаби.

п.п. Едно е да си запознат теоретически с психологията, а друго е да я ползваш и да имаш успеваемост в резултатите. Трябва да отбележа и друго нещо: Никой практикуваш (този който си изкарва прехраната с тази професия) не се изявява в свободното си време като такъв, защото много добре знае, че занимавайки се с проблематиките на хората в професионалната си дейност определено натоварват неговата психика.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Снощи пак са дали на старото сукалче ракия вместо млекце... Пак блее жално милото, при това "редовно" приблейва, щото си иска още, и още... Трудно е - в такава кошара!

Овчарят сигурно и той е бил пиян... Пиян, но пък "духовен"... щото и ракията е духовна, а и агънцата се "одухотворяват" с нея.

Казват че от редовното напояване с ракия се оглупява към изДУХване. Прави са - сред форума са написани толкова много примери!

От друга страна - какво става с тоя, дето по принцип си е глупав, щото с колкото и ракия да се напои, накъде повече. Примерите са в посока - че "има накъде"... Това е  то - познанието, винаги има какво да учуди.

А аз пък се чудя - това от "кой вид критика' е? :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, _ramus_ написа:

"кой вид критика' е?

= отрицателно съждение за нещо 

Само където аргументация отново няма ... :) 

п.п. За сметка на това има повторяемост в наблягането на някаква илюзия в мозъка ти. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак блее жално милото

пак, и пак... Душицата "жадна" тя!

"Заблеяло ми (старо) агънце, в Сливенски кошари,

когато агне заблея, цяло си стадо разблея..."

Обаче "стадото" мълчи тука - смууут...!!! А миличкото - ракийка иска май... ! :)  И чалгичка... !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, _ramus_ написа:

пак, и пак...

и пак, и пак илюзии в теб, дори си се коментира сам, мда, голяма повреда е настъпила в твоята ментална способност ... 

Познавателните ти способности достигат до някакво блееене ... хм ... 

Ха да видим, дали ще намериш критика и/или критично отношение към това което ти смяташ за свое съзнание?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 14.10.2021 г. в 15:37, dioib написа:

Определено не ще схване критиката ти, а това е защото аз му заврях главата в пясъка.

Рамуса много добре си "схвана" "критиката" ми! Той поне успя да "види" пародията на критика, която изказах, с иронично вложеното когн.изкривяване...

А това - да си решаваш еднопосочно какво е казал другия, та и после да го изказваш като "истинно" твърдение сякаш другият е казал точно това, дето ти си решил, си е типична проява на изкривена мисловност. Не само от теб....в "религиозния" раздел почти всички сте така. "Раздутото" его е причината.... ама така е, когато човек вярва, че е "хванал" неква проекция на природните сили за "шлшфера"....

Критика, най-кратко дефинирано, е процесът на откриването на несъответствия. Когато в изказването на критичните бележки от процеса се "вложи" и тенденциозно интерпретиране е проява и възможност за изследване на на метакомуникативно изказаното желание на изказващия се... ама често се "пропуска" и желанието на възприемащия .... а то това е разковничето за когнитивните изкривявания... 

И "проблемните желания" на изказващия критика са до изказването му, докато "проблемните желания" на възприемащия са след това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

П.п. а това в тенденциозно изказване да се споменава някой с кльомбата и ника му е манипулативен подход за привличане на внимание, с разчитане да се реагира след като му/й го изпише в "известията"... може просто да се напише ника... така се злоупотребява с опциите във форума в желанието да се пУткукуросват други хора... подобно използване на  "споменаване" клони силно към интригантстване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, kipen написа:

манипулативен подход за привличане на внимание

След като е такъв и си вещ по отношение на психологията, то не би следвало да е интрига за теб. 

По-скоро е да ти обърна внимание, че интригите ги създава рамусчуглу, а ти по един или друг начин си свързан с него. Проявяваш някаква съпричастност 

И с какво съм те ощетил, злепоставил пред Рамучуглу или други потребители тук?! 

Не ми е присъщо да говоря зад гърба на друг, затова и ползвам маймунката пред ника му. 

Определено има някаква изкривена мисловност, но не и в мен. Някакви интриги ти се привиждат ... някакви манипулации и т.н. ... 

И след като си по-когнитивно способен, то би следвало да знаеш как адекватно да осъществяваш метакомуникативното, а не да слизаш на нивото на тъпия, глупавия и невежия ...

Нищо лично!!! Или имаш някакви щети по отношение на личността си в следствие на някакъв тукашен мой виртуален образ?! 

Не отъждествявай образа на някой тук с какъв е в действителността. Нямаш пълна представа от несловесното поведения на другия в действителността. 

Да, тук виждаш негови мисли, но ни на йота не знаеш какво върши с мислите си в действителността. Така, че свиквай с изкривените мисловни процеси в "мрежата", те обаче си остават само и единствени такива, защото са пречупени през твоето съзнание. 

Нещо драги си късоглед в психологията ... мда ... и считаш, че пък аз страдам от далекогледство ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 11.10.2021 г. в 16:26, _ramus_ написа:

Прости му и го остави на заблудите, няма смисъл да се занимаваш с маймунския свят. Особено пък да вкарваш страсти - така се доближаваш до неговото ниво.

Благодаря!

И мойта маймунка понекога е неспокойна, та се хващам на номера с портокала и буркана, с който ловят маймунки в Индия...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Човек = яде + спи + работи + забавлява се
Маймуна = яде + спи
Следователно:
Човек = Маймуна + работи + забавлява се
Следователно:
Човек - забавления = Маймуна + работи
Извод 1: човек, който не се забавлява е подобен на маймуна, която работи.

И друго:

Човек - работа = Маймуна + забавление 

Извод 2: Човек, който не работи е подобен на маймуна, която се забавлява. 

Задайте си въпроса какво Ви липсва и ще разберете какво подобие сте, по така написаната математика. 

Затова драги, то, нека да видим според Вас и вас какво е човек и какво е маймуна ... Нали, все пак настоявате за изясняване на понятията?! 

Анализирайте това; Човек - Бог = хомо сапиенс + .... -> какво?! жена ли?! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, kipen написа:

Благодаря!

Пак е подпийвал некъв бъркоч, с етикет "ракийка", милият! Това, разбира се е от щастие, сила и мъдрост...

Чета горе че "навирал глави в пясъка"... А защо не и подрежда вселени и лети до драконовските далечни измерения... :lol6:

Въобще - блеенето на "силни и велики" фантазии заради поене със сливенски алкохолни бъркочи често добива смешен характер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Случва се хора да твърдят, че се готови да приемат критиката към себе си, но в действителност я приемат само в тази й част, което така или иначе вече сами са забелязали (или поне да подозират), че може да се отнесе към тях. 

Наред с това критикувайки някого, действията му или възгледите му трябва да се подходи внимателно към избора на критерии. Не би следвало да критикуваш един обикновен човек за това, че не е на нивото на един учен. Критериите за оценка следва да са различни. Изискванията към един ученик в пети и десети клас не може да са едни и същи, а съответно и критиката свързана с тях. Аз лично, когато искам да посоча нещо, което виждам като проблемно в другия, но се съмнявам, че ще го разбере и приеме, ако му го посоча като проблем отнасящ се до него, предпочитам да подходя с обобщаващо твърдение. Не, че това ще го направи по-лесно разбираемо, но поне ще заобиколя донякъде елемента на личностна съпротива. 

На практика, а и тук включително, хората преобладаващо се основават в критиката си на критерии изразяващи тях самите и техните собствени възможности и разбирания. Това може да се наблюдава и в двете посоки: хората с по-ниски интелектуални възможности се опитват да сведат тези с по-високи до своето ниво, критикувайки всичко, което е извън способностите им да разберат. Хората с по-високи интелектуални възможности пък не се съобразяват в критиката си с това, че другата страна просто няма капацитета да поддържа тези високи изисквания, които те им поставят. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Аз лично, когато искам да посоча нещо, което виждам като проблемно в другия

Интересно - цял коментар, разглеждащ "критиката към хората". :)

Някой сред форума да е виждал 'хора'? Не знам - аз само никове и графични символи виждам на монитора. Може би е твърде трудно за мнозина да си дават сметка за онова, което фантазират и онова, което е фактическата обстановка.

Разбира се, че това е и основата на генерирането на лични реакции - защото критиката към известно написано, се проектира с лекота върху самата личност на критикувания... Въпросната личност иначе е с "претенции" че е духовна, че е разбираща, мъдра, опитна и информирана, героична, силна, добра, закриляща и загрижена... Докато, разбира се не изтрещи - заради драстичната разлика между претенцията, фантазията й и разбора на нейните собствени думички. Сред всичко това проблемния дисонанс е преди всичко разминаването между естествения фон на лични заблуди, и положения, които не влизат в тяхната картинка. 

Освен всичкото - заключителната част на пледоарията по-горе прави някакъв опит да сравни 'интелектуалните нива', но без въобще да отчита че именно фантазните изцепки са основата да се генерират напълно неадекватни заявки на тия с "по-ниските интелектуални възможности" спрямо тия с "по-високите" такива. Именно това ми навя идеята да попитам

- КОИ точно никове имат за себе си ясно изразена лична самооценка - че са "с ниски интелектуални възможности"? :)

Аналогиите с някакви "училища" и дадени класове - още повече засилва магичният ефект как някой се преживява като важен фактор на "ученици", които искат да научат нещо, да са прилежни, упорити и благи... В този смисъл - фантазията на някого че някаква форма на форумна масова комуникация е нещо значимо, като заместител и аналог на "училище" само защото той е с фантазията че е "учител", ментор, будител...  - е направо смешна.

Колеги - чудесно би било ако претенциите на пишещите спрат и всеки си седне на "мястото". Налице е един приоритетен извор на неадекватна личностна самооценка ... Критиките само го разголват и разпалват...

Настойчивите пориви на всеки да вкара 'другите' сред своите си филми, само за да ги преживее по-пълно... вероятно са естествен социално-емоционален фон. Трудно е да се комуникира с хора, за които всяка форма на информационен обмен има смисъл само като поддръжка или бустер на личните им фантазни сънища.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

ако му го посоча като проблем отнасящ се до него, предпочитам да подходя с обобщаващо твърдение.

Мдааа - начетохме се години на тия... "подходи", дори от последните дни на миналата седмица. Те се свеждат до готови заемки от похвати, стил и изказ от книжките на А.Бейли и сговорката, наречена "теософия". Вероятно - защото на теб самия са ти 'влезнали' в ролята, чрез която искаш да се преживееш "от другата страна". Сигурно много ти е нужно, след като е налице значителна упоритост толкова години да прокарваш този филм .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, _ramus_ написа:

Интересно - цял коментар, разглеждащ "критиката към хората".

Без кавичките. И "не знам" защо свеждаш отново всичко до форума тук, след като написаното от мен не се ограничава с него. Отново свеждаш всичко до безконечните си анализи (нерядко само опити за такива), които не се отнасяли до личността, а до провите й (което си е абсолютно едно и също). 

Жалко е, че превръщаш всички теми в едно и също, но иначе с претенциите, че търсиш качество. За мен остава само да наблюдавам цирка дето сте подкарали - какво пък и от това мога да извлека полза за себе си. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Just a Stranger написа:

които не се отнасяли до личността, а до провите й (което си е абсолютно едно и също).

Невежеството - от кои точно "по-слабо интелектуални" качества е?

И отново предлагам да кажеш поне за теб си - ти от кои точно участници сред форума си - от по-слабо интелигентните ли , или от тия с "по-силно'-то? Така всичко ще се уточни и ще се внесе яснота в позициите и списването.

----------------

Само за справка - нещо толкова елементарно:

Когато даден човек направи нещо глупаво - това не значи че е глупак. :) - Това като пример за НЕ "едно и същото" - между личността и проявите й...  както и плоската двуизмерност която извира силно от иначе "духовните книги, учения, ученици и огромните предимства на "вярващите"...

Разбира се, че за едничкото вживяване е годините ти на упорито настояване на личния ти театър. А иначе - "фиаското" на темата - е просто поредното. Чудесни намерения, но липса на покритие... и  поредното "жалко е, че всички теми... пък за мен остава само "цирка да гледам" бла-бла-бла".

И да - търся качество, а ти имаш само претенции за него, пък ти липсва. А някъде в личния ти филм много е важно да "го имаш" - качеството.

преди 19 минути, Just a Stranger написа:

след като написаното от мен не се ограничава с него

написаното от теб... се отнася до 'всичко, вкл и сред форума". Форумът е просто обикновена личностна извадка на масовия социален контекст.

Ти си така и извън форума... два живота - един сред фантазната ти "духовна реалност" и някакви маскиращи и мимикриращи рефлексии - сред общия социален план. Същинският ти "живот" е именно навътре сред фантазния ти свят и си решил че форума е чудесно място за 'живота ти сред същото'. А и не си сам в това - точно в религиозния раздел... чудесно местенце се шири за няколкото 'духовни фантазьори'. Пак са религиозни фантазии - докато в други раздели са налице и от 'другата народна чалга" от същите. Да има - там... от антистрес-хапченцата. Но претенциите как те били "разсъждения', възгледи, убеждения, мислене... проникновения... че дори и "разширени възможности", че и "наука да се спряга"...

Освен това - не е единствения твой опита да списваш тема в раздел, сред тематика в която ти си невеж. И не е проблема точно в това - а настояването и претенцията за обратното... Пък когато е нужно да се представи покритие - няма го. Вместо него - защитни пърхания на ниво "ученически години".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Колеги - чудесно би било ако претенциите на пишещите спрат и всеки си седне на "мястото".

Да де и аз това написах. Явно няма място за мен в темата и само ще наблюдавам. Да видя какво великите рамус и кипен ще сътворят. Измет долна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, Just a Stranger написа:

Измет долна.

Духовно, философско, психологично, теософско (кукуруку) - всичко и отвсякъде! :) Освен това го усещам като изпълнено с благина, любов, доброта и алтруизъм... !!! 

Чудесен пример за "дефицита на качество", байдъуей, и за пореден път тече изтрещяването. И за пореден път - от безсилие. Духовните бушони гърмят и под тях се показват малките очички на маймунката, която само чака старт и на военните си епизоди от сериала.

Някой дали се сеща цитираното - от кой точно вид "критика е" ( заради заглавието на темата) ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Духовно, философско, психологично, теософско (кукуруку) - всичко и отвсякъде! :) Чудесен пример за "дефицита на качество", байдъуей!

Някой дали се сеща цитираното - от кой точно вид "критика е" ( заради заглавието на темата) ?

Аз претенции не съм предявявал. Сега обаче след като вече съм си на мястото, очаквам да видя ти и кипен какво ще сътворите по темата или ще се окаже, както и предполагам, че сте неспособни на нищо по-различно от глупави анализи, да се подигравате на нечий алкохолизъм и да се радвате когато провокирате нисши емоции в хората. Духовно и психологично, ама много духовно и психологично. Ти си ясен, но кипен да си помисли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...