Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Критика. Видове критика и влиянието им върху психиката.

Препоръчан отговор

Какво имате да делите, шамани? Спрете с безмислените си доклади един след друг и един срещу друг! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 298
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 8 минути, ostavime написа:

Спрете с безмислените си доклади един след друг и един срещу друг! 

Хм, странно е! Малко по-назад е написано следното:

на 21.10.2021 г. в 17:55, Just a Stranger написа:

...Те щото са слепи и трябва да им се докладва. А и не ме интересуват доклади. Не ме интересуват наказания. Знам какво ще се случи в дългосрочен план с рамус, но и това не е моя работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, ostavime написа:

Какво имате да делите, шамани? Спрете с безмислените си доклади един след друг и един срещу друг! 

Ок. Интересно се е получило. И без това съм нямал очаквания, че нещо ще се случи след доклада. Хайде, оставям те. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.11.2021 г. в 11:57, Just a Stranger написа:

Опитвам се да открия мотивацията, причините, влиянието й, възможните последствия.

Мотивация в теб или в другия?

Причините са краен брой и не са тъждествени на мотивирането, т.е. причина да е мотива ти, за да въздействаш. Мислейки за последиците, то ти се подчиняваш по един или друг начин на критикуващия. = Не знаеш своята себестойност, а чакаш от вън оценка, за да действаш. = Ти нямаш свой мотив, а се нагаждаш към друг. 

Уви към момента такъв начин на мислене не е потребен, защото подтиква да си роб на друг. 

До момента не съм видял нещо оригинално в начина по който ти казваш

на 3.11.2021 г. в 11:57, Just a Stranger написа:

За мен ...

Да, приел си нещо за себе си, но до колко то е обективно?! 

...

Последствията, хм .... твоите мисли са само и единствено за теб, а не за обществото в което живееш. 

Не е проблем, че си асоциален, а така също, че социумът не те приема. Проблема е, че твоите помисли са нечистоплътни. Уви, не го осъзнаваш. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, dioib написа:

Да, приел си нещо за себе си, но до колко то е обективно?! 

Тъп въпрос. Щом съм го приел, значи го смятам за обективно. В същото време не държа всички остоноли да го смятат за такова. Някои ще го смятат, но задължително ще има и такива с друга позиция.

Не е проблем, че си асоциален, а така също, че социумът не те приема. Проблема е, че твоите помисли са нечистоплътни. Уви, не го осъзнаваш. 

Още по-тъп извод. Как реши, че съм асоциален и че социумът не ме приема? Но явно манипулациите на рамус дават резултат и някои от заблудите, които се опитва да прокара, намират добра почва.. Непрекъснато комуникирам с хора и професионално и в личен план, и взаимоотношенията ми са предимно хармонични. Даже не се сещам за изключения в момента. Но пък като лепнеш на някого негативния етикет "асоциален" вече си го обявил за неудачник и незнаещ, а себе си поставяш поне малко по-близо до другия полюс. Елементарни трикове на егото да утвърди себе си и своето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Just a Stranger написа:

Още по-тъп извод.

Те, щото твоите изводи са остри .... :) 

И какво режеш с тях?! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, dioib написа:

Те, щото твоите изводи са остри .... :) 

И какво режеш с тях?! :) 

Поредната защитна реакция. Посочих ти две очевидни грешки в написаното от теб, но ти разбира се премина в "контратака" вместо да се вгледаш в себе си. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Щом съм го приел, значи го смятам за обективно.

Тъп отговор, макар да е смешен. Фразите-убийци на бисерите в калдата, растат прогресивно. Те така са фантазьорите - обективно, субективно - каквото те си фантазират че е...

Ново избухване на калдатската кифленска фраза "в моята си обективна реалност съм си ок". Девалвацията на думичките е точно по народния чалга-слоган "всеки сам си преценя"

Непрекъснато комуникирам с хора и професионално и в личен план, и взаимоотношенията ми са предимно хармонични. Даже не се сещам за изключения в момента.

Ауууу. Некви уверения ли са това - или пак са по схемата "щом ви пиша нещо, значи така е". Както и "щом нещо го вярвам, аз така съм си избрал да е"...

преди 38 минути, Just a Stranger написа:

Посочих ти две очевидни грешки

Както и по модела с 'обективно е това, дето съм си приел да е такова', по този пример се оказва че нещо е 'очевидна грешка', защото ти така си го нарекъл... :)

Елементарни трикове на егото да утвърди себе си и своето.

Те това е фраза, която обобщава мотивацията и цялата ти активност сред този форум. Освен това "егото" е винаги някъде там, някъде в друг - ти като специалист толкова добре ги виждаш его-работите...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, _ramus_ написа:
преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Елементарни трикове на егото да утвърди себе си и своето.

Те това е фраза, която обобщава мотивацията и цялата ти активност сред този форум.

Призна най-накрая "по-повърхностната" ми интерпретация за "его-игричките му"!   ...., на които несъзнавано опитва да "завърже" всеки, които възприема за конкурент. Пошъл резултат от комбинирането на няколко архетипни истории, нямащ нищо общо с "духовните висини", за които претендира че има познание и съпоставя всеки с този му несъзнавано "самовнушен еталон".

А ти заби на състрадателното, виждайки "мачканата личност" в стремежът си да му обясниш неговата си вътрешна психодинамика.... не знам защо те вълнува тази комуникация, дето си я разиграваш с шиниацуто. Вероятно аз съм коравосърдечен в повечко понякога, но наистина не ми е ясна играта.

Освен в случай на това, което директно изказваш - че го ползваш за пример. ....евентуално, за да може да се самообразоват други хора, четейки. Да откриват "прикрити" от самите си тях характерови и личностни черти, които "виреят" "отвътре". Да "изваждат на светло", индиректно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Освен това "егото" е винаги някъде там, някъде в друг - ти като специалист толкова добре ги виждаш его-работите...

То, това важи и за теб ... :) 

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Поредната защитна реакция.

Човеко, тук никой не атакува или се защитава. 

Банален си!!! Тъпо ... :) Осъвремени си изказа ... :) Показвал ми грешки ... :) Само където дали са грешки или са моя провокация?! :) 

С тъпо не може по някакъв начин да въздействаш върху психиката на друг!!! Ти пубертет ли си?! :) 

Ползваш жаргон който е характерен за малолетни. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

Човеко, тук никой не атакува или се защитава. 

Банален си!!! Тъпо ... :) Осъвремени си изказа ... :) Показвал ми грешки ... :) Само където дали са грешки или са моя провокация?! :) 

С тъпо не може по някакъв начин да въздействаш върху психиката на друг!!! Ти пубертет ли си?! :) 

Ползваш жаргон който е характерен за малолетни. 

Вярваш ли си? Падаш до нивото на другите двама, които освен тъпите си анализи, на друго са неспособни. То поне анализи да бяха вашите, но са само празни и безсмислени определения. И не само това, но когато не се съгласи някой с тях и го приемате лично. Някои дажи се сърдят, че не получават насреща си благодарности. Жалка картина, но пък със самочувствие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Падаш до нивото на другите двама

Докато издигнатия на 'възвишеното духовно ниво' пръска  дебилизми като това:

Всеки контрол на мисли... е мислене.

Процесът при който създаваш мисли, без значение дали това става контролирано или не, е мислене.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, _ramus_ написа:

Докато издигнатия на 'възвишеното духовно ниво' пръска  дебилизми

Не съм изразявал претенции за възвишеност и за безгрешност. Но поне отвътре не съм урод. А за мен това е от първостепенно значение. Недостатъците са преодолими, но не и ако вече си изгнил отвътре. Сам си прецени къде си. Имаш се за порастнал, но на мен ми прилича на гниене. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Но поне отвътре не съм урод.

Аха - това е защото ти вярваш че е така, или  "Иларион" ти го каза лично? :)

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

но на мен ми прилича на гниене.

Нищо де - пред монитора ти прилича и че си духовен, пък не си. Ще свикнеш че сред фантазния свят може "всичко да ти прилича" на каквото ти е удобно. Пък извън него... остави на други, дето ги разбират тия работи. Има време - след стотина прераждания ще имаш шанс за повече...

преди 3 часа, _ramus_ написа:

Всеки контрол на мисли... е мислене.

Процесът при който създаваш мисли, без значение дали това става контролирано или не, е мислене.

Медитирай над тия мъдри думи... Написани са с апломб и ... въобще не идват от човек, дето "да има претенции за духовност" и че ги разбира възвишените работи.

Това са тайни мантри за духовен растеж и е нужно да се концентрираш за да вникнеш изключителния им замисъл...

Не ми благодари, живея за да служа докато децата растат ... :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, Just a Stranger написа:

тъпите си анализи

Няма тъпи анализи, а неправилни анализи. 

Тъпи изводи също няма, а има изводи които не приемаш. 

Твоите доводи не се различават от доводите на другия. 

Нито ще довнесеш с нещо ново по отношение на видовете критики, а що се касае какво влияние имат върху психиката, то се свежда до елементарното: положително или негативно. 

Определена критика може за теб да доведе до увреждане на твоята психика, докато при друг може да е с положителен резултат. 

Важното в случая е до колко приемаш другия за авторитет и се стремиш да достигнеш някакво ниво на компетенция пред него. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, dioib написа:

Няма тъпи анализи, а неправилни анализи. 

Има, поне в преносен смисъл. И ще поясня, за да не съм голословен:"Тъп анализ" в случая наричам такъв, който е направен не намясто и с неясна или пък с нечиста цел. В конкретния случай правилността или неправилността изобщо не я коментирам. Намирам го за безсмислено при тези обстоятелства. 

Тъпи изводи също няма, а има изводи които не приемаш. 

Тук мога да напиша нещо подобно на горното. 

Определена критика може за теб да доведе до увреждане на твоята психика, докато при друг може да е с положителен резултат. 

И чия е отговорността? Не е ли на критикуващия? Критиката е изкуство. А за съжаление целта и също може да е различна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Just a Stranger написа:

Има, поне в преносен смисъл.

И защо се налага да ползваме преносен смисъл, а не да говорим смислено? 

В случая налагаш свой жаргон, защо? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защото така искам. А използването на думи в преносен смисъл е различно от това те да са безсмислени. 

Ти обаче защо държиш да налагаш своята мярка навсякъде?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, Just a Stranger написа:

Ти обаче защо държиш да налагаш своята мярка навсякъде?

По същата логика която ти налагаш своята мярка навсякъде ... :) 

За разлика от теб аз не копирам и поствам тук, а в случаите когато го правя то го правя под формата на цитат и от къде е. 

В твоя конкретен случай ти свободно публикуваш неща които не са твои. 

От горе на това предаваш смисъл с твой си жаргон. 

Да, и аз ползвам наречия и диалекти в мои постове, но те принципно са характерни по тези земи. Всеки българин който разпознава наречията и диалектите ни ще ме разбере, независимо, че не се изказвам на литературен български. 

И те ... я си държим на българската си култура, а твоята каква е?! :) 

Сам виждаш, че са ме определили като Бай Ганю и ме считат за простак. Е, показаха си невежеството и надменността си само, и нищо друго ... 

Затова и тяхната критика не ми е повлияла на моята психика, но виждам как на теб ти е повлияла, което ме навежда на мисълта, че може да сте от един и същ 'отбор" целящ да омаловажите българските традиции и вярвания. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 25.01.2022 г. в 14:34, kipen написа:

Вероятно аз съм коравосърдечен в повечко понякога, но наистина не ми е ясна играта.

Неговата мотивация е да има ролеви-игри. В които той да е диригента. 

Както и да е ... това си е ваш проблем, но определено дали си "кораво"сърдечен с претенции на обективизъм, то за мен си потребител който по някакъв начин се опитва да се изтъкнеш по-компитентен по отношение на това какво мотивира човек да е сред форума, а не сред модната "социална мрежа".

Понякога не ти се получава да си арбитър, защото и ти си с някакви предразсъдъци. Нормално е. 

Дали си с меко сърце или кураву -> жю не интересе па. :) 

Все пак да ти напомня, че мнозина не са тук да попадат на критици, а да споделят свои виждания по дадена тема. И едно правило на форума да ти припомня:

Цитат

2.9 Не е желателно публикуването на коментари, в които се критикуват други потребители за неспазване на правилата, както и за техния правопис. 

Дали другият е под въздействието на някакви вещества и т.н. няма как да прецениш, защото все пак нямаш неговото невербално поведение тук. Да, по начина на изказа може да се ориентира човек, но в случая е налична виртуална среда в която може другия умишлено да се представя за каквото си пожелае и определено в тоя случай оценката ти (критиката ти) не ще е обективна, а с индивидуално отношение към определен типаж индивиди. = Приемаш го твърде лично, а това означава, че губиш обективността си и критиката вече не е научна. 

Все пак за мен е интересна твоята гледна точка, независимо, че за теб моята не е и си си си си ... въобразил :) , че съм невеж и следователно вредител. 

Пак да повторя и "привлека вниманието" ти с: Тук не съм, за да бъда оценяван, а да споделям своя опит. Той какъв е не може да знаеш, а така също до колко е плод на хоби или професионална практика. Тук съм обикновен потребител със своите специфични изкази и начини на комуникация с другите на ниво равен/равен!!! 

Не ми пречи, че ме подценяваш. Бъди щастлив!!!

Прощавай, че за пореден път ти привличам вниманието. :)  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, dioib написа:

жю не интересе па. :) 

Все пак да ти напомня,

Дебелоочие! Ето ти пример за значението на думата, който сам даваш.

И понеже си вече стар и не ти "тече тока по невроните" както е било като по-млад, ще ти обясня!

Не те интересува, но пък ми даваш наклон на уя! Земи си почини малко от моето присъствие във форума и не ме чети, та да ме цитираш без вникване в гледната ми точка и да ми даваш непоискани мнения.

Ако имаш искрено желание да си споделяш опита, не забравяй, че за да те "чуе" някой, то требе да имаш авторитет. А последният, с интригантсване можеш да го натрупаш единствено сред резониращи на този модел на поведение! С тех, както си я подкарал, можеш да си "равен/равен"....

А за тези, които "не са във форума, за да ги критикуват" - ми значи не са за този форум....самият ти се осланяш на характеристиката на форума като "свободен"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По същата логика която ти налагаш своята мярка навсякъде ... :) 

Дай пример за налагане от моя страна. 

За разлика от теб аз не копирам и поствам тук, а в случаите когато го правя то го правя под формата на цитат и от къде е

Аз също посочвам отхъде е. Освен това цитирането си е в реда на нещата, но ето, че ти го представяш по-друг начин. Всъщност думите ти са поредното потвърждение. Не, че постояннитв ти забележки, корекции, добавяне на условия и т.н. са ми проблем, но ти самият не можеш без тях. Ето аз в случая обосновавам твърдението си с пример. А мога да дам и други. 

От горе на това предаваш смисъл с твой си жаргон. 

Да, и аз ползвам наречия и диалекти в мои постове, но те принципно са характерни по тези земи.

Това колко време ти трябваше за да го изсмучеш от пръстите си? И защо ти е такава необходимост?

И те ... я си държим на българската си култура, а твоята каква е?! :) 

Верно ли, чак ме изкара с някаква друга култура. С времето и по-далеч ще стигнеш в опитите си да си самодокажеш, че си прав.

Сам виждаш, че са ме определили като Бай Ганю и ме считат за простак. Е, показаха си невежеството и надменността си само, и нищо друго ... 

Това пък какво общо има с другото в мнението ти и защо трябва да ме интересува?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, kipen написа:

интригантсване

Все това ти е в мисленето. :) 

Това е може би, защото в ежедневието ти си обграден от интриганти и не може да има други, които да съчетават сериозното с несериозно. 

Жив и здрав бъди, но доказваш, че си с предразсъдъци в повече. :) 

Дай пример за налагане от моя страна. 

Уви това ще се ме накара да ти цитирам копи-пейс постове от някакво писание което не е твое. = Не ще си направя някакво усилие да съм ти някакво рекламно инструменче. :) 

Както и да е ... нищо лично ... споделям мои впечатления по начина по който твоя образ тук е постнал някаква информация. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, Just a Stranger написа:

Защото така искам.

Достоен и много типичен отговор. Браво! :yanim:Няма такова духовно откровение, просто! :) Много философи ще има тепърва да мислят и вникват в тази мъдрост.

Повечето деца реагират така , във вид на "отговор",  някъде от 4-5 година. Кифлите и блондинките (като сборни народни образи) - пак са така - дотолкова им стига пипето, щото не им се измислят глупости, които да приличат на "основания".

"...Друго си е да играеш на наивни духовни игри и да се скъсваш от зор, при положение че зрителите вече са изгубили всякакъв интерес и на светналия манеж вече се вижда незряло малко момче, за което магията на театъра е жива само в главата му.

Обаче му е нужна публика... сам, сред фантазния дворец е най-самотното нещо сред вселената . А дори и на театъра - идва време и свършва спектакъла.  Докато за актьора не може да има край - той само това може и така го може...

Публика няма, светлините вече са загасени, магията отдавна е преминала... но той не може да слезе от сцената и си играе да замества липсващото отново в главата си... пред огледалото и монитора..."

===цитат от глава "Тъжната истина", "Делюжън Йога", 3283 г пр.н.е===

автор ДАЛАВЕР ХОДЖА, през канала "рамус''

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, _ramus_ написа:

Повечето деца реагират така

О, виждам и че възрастни ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...