Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

cocotone

226 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      73
    • По-скоро не беше хубав
      17
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      38
    • Нищо не беше наред !
      39
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      26

Препоръчан отговор

Че аз по бай Тошово време опашки за хляб не си спомням да е имало.

А аз си спомням как всеки петък имаше масов крос от комбината където работех до хлебарницата за да можем да си купим хляб за събота и неделя. И това се отнасяше за родния град на Живков - Правец.

Помни ли някой от вас колко убийства имаше в София посред бял ден до преди 1989 година?

А откъде имате информация за това колко убийства са ставали? Тогава тази информация беше секретна. Аз лично познавам човек който уби ухажора на дъщеря си и му се размина, дали защото беше партиен секретар?

Помни ли някой от вас колко разграбени вили имаше?

Помни ли някой от вас цигани да бият милиционер и да си отидат спокойно в къщи?

Въобще някой тогава да е смятал циганите (ромите) ,че могат да причиняват проблеми?Аз живеех със семейството си в Попово (до 1984 г.)и като малък съм отраснал,играейки си с турчета и циганчета.Никой тогава от близките ми не си е помислял,че някога същите тези (вече пораснали) циганчета ще разграбят къщата му......

Във Врачанско има едно село Галиче, поинтересувайте се за него и за конфликта с циганите там. Между другото, в училището което учех, циганчетата учеха отделно, от втората половина на първи клас до 7 клас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 3,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

А аз си спомням как всеки петък имаше масов крос от комбината където работех до хлебарницата за да можем да си купим хляб за събота и неделя. И това се отнасяше за родния град на Живков - Правец.

Да,и в Плевен имаше крос до супер-а,и какво от това?

А откъде имате информация за това колко убийства са ставали? Тогава тази информация беше секретна.

Не става въпрос за статистика.Ти да си виждал разстрел до НДК,например?Лично?

Аз лично познавам човек който уби ухажора на дъщеря си и му се размина, дали защото беше партиен секретар?

А аз познавам бившия зам.секретар на Партията в Попово,който влезе в затвора за присвояване на 100 лв.(тогавашни пари).....

Във Врачанско има едно село Галиче, поинтересувайте се за него и за конфликта с циганите там. Между другото, в училището което учех, циганчетата учеха отделно, от втората половина на първи клас до 7 клас.

Работих 3 години в "Бърза помощ ",Роман,и съм давал дежурства в Бяла Слатина и съм имал взимане=даване с индивиди от Галиче.Ако си мислиш,че нещо се е променило към по-добро-лъжеш се.

Прочети за Ценко Чоков http://www.standartnews.com/archive/2002/0...ces/s3387_3.htm

и не ми давай Галиче за пример на пострадали от режима :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам аз, но по бай Тошо-во време не съм имал и на идея с какви проблеми ще се сблъскам по време на "демокрацията". То се вижда. Защо избягаха хората навън? Защо няма раждаемост? Защо има толкова престъпления? Защо има толкова бедни хора? Защо като отидеш в болницата, никой не те поглежда? Има още толкова много защо, че няма на къде повече. Тези "защо", при бай Тошо, бяха наистина много малко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Равноправие е за ЕС, подчинение за СССР - тъй като ми се струва че не ги различаваш, ако греша ОК но ги използваш като взаимозаменяеми а са съвсем различни неща

Равноправие, равноправие - ама някои са по-равни - даже и условия поставят - пък и плашат (ще ви приемем, няма да ви приемем) - 'бах т'ва равноправие!
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едните ни помогнаха за атомна централа, другите я затвориха.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хубавото на живота -имаме склонност да забравяме голяма част от отрицателните моменти.

може да се получава и тъга по отминалото време, не по соцуправлението,а време! сигурен съм че голяма част от родените след '90 г,така вписано"Бай Тошо"се чудят първо кой е той ,а знаят за азис.едва ли не може да се каже , расте поколение което се респектира от азис ,цицести певици и нет игри...

Бай Тошо ми изглежда точно в този момент като сън,приказка...

Все едно съм в паралелно измерение спрямо периода от преди '89г. Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки че съм роден по време когато ставаха промените 89 година някак си много ми е мъчно за това време все гледам по филмите и предаванията как всички са се поздравявали с другари и другарки, как са били на лагери и т.н всички са били равни и материалните блага не са били от голямо значение. Това мисля аз може да съм много носталгично настроен но да си спомним и за културната дейност по това време правили са се толкова много филми които мисля че са още актуални (с удоволствие гледам филми като "Войната на тарележите" и 'С деца на море" )

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да,и в Плевен имаше крос до супер-а,и какво от това?

Някой твърдяха че нямало опашки освен за банани ;)

Не става въпрос за статистика.Ти да си виждал разстрел до НДК,например?Лично?

А аз познавам бившия зам.секретар на Партията в Попово,който влезе в затвора за присвояване на 100 лв.(тогавашни пари).....

Твоя въпрос беше колко убийства, аз нямам такава информация, мога само да кажа че и тогава са ставали и то на доста високопоставени хора.

Работих 3 години в "Бърза помощ ",Роман,и съм давал дежурства в Бяла Слатина и съм имал взимане=даване с индивиди от Галиче.Ако си мислиш,че нещо се е променило към по-добро-лъжеш се.

...и не ми давай Галиче за пример на пострадали от режима :down:

Галиче го дадох като пример за етническо напрежение от онова време в крайно остра форма.

... Защо избягаха хората навън? Защо няма раждаемост? Защо има толкова престъпления? Защо има толкова бедни хора? Защо като отидеш в болницата, никой не те поглежда? Има още толкова много защо, че няма на къде повече. Тези "защо", при бай Тошо, бяха наистина много малко.

Хората бягаха едно време, сега имат възможност легално да излязат навън. :nono: Раждаемоста спада от дълги години, дори още от преди татовото време. За добро или зло във всички развити страни е така. Държавата ни при Живков фалира, свършиха парите грубо казано. Затова и се смени власта, почнаха грабежите на едро и дребно. И тогава както и като сега, без връзки (или пари) в болницте се отнасят по един и същи начин с поправка на безпаричието.

... всички са били равни и материалните блага не са били от голямо значение.

Хората никога не са били равни, и тогава, и сега.

Виждам че мнозина идеализират онова време, но обикновенно човек е склонен да идеализира младите си години, когато е бил изпълнен е мечти и морето му се е струвало до колене. Понякога когато споря с някой за онова време го затапвам с думите: " Абе тогава си бил млад и ти е ставало!"

Редактирано от m75 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Равнищата на престъпността бяха много по-ниски през онези времена. Тогава никога не заключвах апартамента си,а болшинството от съседите ми също. Правилата бяха ясни,переспективите също.Човек можеше да планира бъдещето си. И най-важното: -- Съвсем други бяха отношенията м/у хората. Никой не беше изправен пред опасността да гладува. А сега ми се случва да виждам възрастни хора да плачат че не могат да си купят лекарства,храна,да си платят тока. Нищо не може да оправдае тяхното унижение.АБСОЛЮТНО НИЩО. През времето на бай Тошо такива грозни картини нямаше. И в голяма част от погледите на обикновените хора виждам болка,тъга,пречупен дух,някакво примирение с нерадостната участ. Далеч съм от мисълта че наремето всичко е било като рай,но сегашното за мнозина е ад.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хората бягаха едно време, сега имат възможност легално да излязат навън. :) Раждаемоста спада от дълги години, дори още от преди татовото време. За добро или зло във всички развити страни е така. Държавата ни при Живков фалира, свършиха парите грубо казано. Затова и се смени власта, почнаха грабежите на едро и дребно. И тогава както и като сега, без връзки (или пари) в болницте се отнасят по един и същи начин с поправка на безпаричието.

Да, сега не бягат, само се изнасят. Публикувано изображение Раждаемостта спадна рязко след промените, не преди това, а това е показател, че нещо не наред и младите хора не рискуват, защото не знаят какво ще стане утре в тази несигурна държава. Това да си говорим как е в развитите страни, ми звучи като приказка от 1001 нощи. Държавата фалира, от всички тези които минаха след бай Тошо. Парите се усвоиха от разни мушенгисти, за които сега работим. Че са и нагли. Продължават да ни скубят. Властта се смени защото от вън пожелаха това. Виж че всички държави наоколо ги разбутаха. А за здравеопазването, преди и сега просто не ми говори. На времето хората никога нямаше да оставят когото и да било. Имаше уважение. А сега всички са озлобени. В болницата носим човек, който едва стои на краката си и разните му там доктори ни гонят. За две години три пъти ми се налага да викам бърза помощ и трита пъти ми отказаха и ми дават съвети по телефона. Разликата просто е огромна от преди и сега. Никой не може да ме обеди за неща които ги виждам с очите си.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Равнищата на престъпността бяха много по-ниски през онези времена.

Тогава никога не заключвах апартамента си,а болшинството от съседите ми също.

Правилата бяха ясни,переспективите също.Човек можеше да планира бъдещето си.

И най-важното: -- Съвсем други бяха отношенията м/у хората.

Никой не беше изправен пред опасността да гладува.

А сега ми се случва да виждам възрастни хора да плачат че не могат да си купят лекарства,храна,да си платят тока.

Нищо не може да оправдае тяхното унижение.АБСОЛЮТНО НИЩО.

През времето на бай Тошо такива грозни картини нямаше.

И в голяма част от погледите на обикновените хора виждам болка,тъга,пречупен дух,някакво примирение с нерадостната участ.

Далеч съм от мисълта че наремето всичко е било като рай,но сегашното за мнозина е ад.

Да,нека ти вземат всичко и от богаташ те превърнат в просяк комунистите,пък да видим дали така ще разсъждаваш.Никой не е длъжен да пада в канала,само защото друг бил попаднал там.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да,нека ти вземат всичко и от богаташ те превърнат в просяк комунистите,пък да видим дали така ще разсъждаваш.Никой не е длъжен да пада в канала,само защото друг бил попаднал там.

Я пак, че не разбрах кой какво вземал? ;) Май се бъркаш със сегашното време. Тези вземат, онези даваха. :blink:
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Навремето бяха добре тези, които живееха на гърба на всички останали. На един като теб, Maximilian, на който преди му е било по-добре, има 10, на които сега им е по-добре. Ако преди са се харчели много пари за здравеопазване, образование, и т.н. то е защото държавата харчеше назаем. После парите свършиха, държавата фалира а комунизма падна. И на мен ми се иска някой да ми дава пари до безкрай, а аз да си харча щастливо цял живот, ама няма. Сега колкото влиза в бюджета, толкова се харчи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля,че във форума няма хора на над 60 години?Надявам се е така....

....Помни ли някой от вас колко убийства имаше в София посред бял ден до преди 1989 година?

Не съм на 60 години, но не ми е ясно какво имаш против тази почтена възраст.

А що се отнася до убийствата - вярно, не правеха показни убийства пред НДК, правеха атантати срещу въпросния Тодор Христов Живков, с партизанско име Янко. А отклонилите се другари обикновено преминаваха на "друга работа", в резултат на което никой повече не чуваше нищо за тях.

Някои пък ставаха жертва на "случайни инциденти", поинтереувайте се за Иван Башев, например.

А и не мога да разбера за каква статистика от онова време питате, та при социализма и комунизма няма и не може да има престъпления, това противоречи на идеологията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

benedict, я излез на улицата и ми намери 10 доволни. Говоря за обикновени хорица, а не за тези, които се облагодетелстваха сега.

hlevoust, интересно защо по онова време си нямах и на идея какво е дрога. Не познавах и хора с които да се е случило нещо по-така. А сега съм заобиколен от тоя са го гръмнали оня го пребили, третия висял от моста надоло с главата. Е кое не виждаш. Отричаш очевидното.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Държавата фалира, от всички тези които минаха след бай Тошо. Парите се усвоиха от разни мушенгисти, за които сега работим. Че са и нагли. Продължават да ни скубят.

Ех, не знам дали помниш, но първия ценови шок го преживяхме през 79 година. Тогава бях ученик и баща ми трябваше да увеличи парите които ми даваше с 25% Публикувано изображение . Няколко години по късно държавата отново излезе на червено, но увеличението на цените вече не помагаше - започна трупането на външния дълг. Тия "мушенгисти" за които говориш са продукт на живковото управление. Тогава се създадоха и първите фирмички и започна преливането на държавния капитал в частните джобове.

Никой не може да ме обеди за неща които ги виждам с очите си.

Безплатен Обяд няма :down: и след като не искаш да приемаш чуждите аргументи защо се мъчиш да Убедиш другите в твоята истина?

Я пак, че не разбрах кой какво вземал? :eek: Май се бъркаш със сегашното време. Тези вземат, онези даваха. :)

Комунистите вземаха и пак взимат, преди и сега. Дядо ми съм чул само веднъж да псува - когато споменах името на Георги Димитров пред него.

... интересно защо по онова време си нямах и на идея какво е дрога. Не познавах и хора с които да се е случило нещо по-така. А сега съм заобиколен от тоя са го гръмнали оня го пребили, третия висял от моста надоло с главата.

Тогава и аз бях млад, невинен, наивен и четях "Работническо дело", а там не пишеха такива неща. Лошите факти се научаваха от слухове, от случайно изпуснати думи.

Редактирано от m75 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Maximilian, ако ти и аз не сме чували (вярно, че не съм чувал за дрога освен по филмите и романите) за това, дето го описваш, то съвсем не значи, че го е нямало. И на времето имаше същите мамини или таткови синчета, дето си правеха всичко безнаказано - по същия начин, както го правят и сега. Дори не стигаха и до съд - примери колкото щеш.

Това, че причините са малко по-различни, не променя същността.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Я пак, че не разбрах кой какво вземал? :down: Май се бъркаш със сегашното време. Тези вземат, онези даваха. :eek:

Говорех за това да ти присвоят стотици декари земя,тъй като някой друг го мързяло сам да си натрупа състояние,и да те пратят да работиш "за два хляба",както се казва.Гарантирам ти инфаркт/инсулт в такъв случай.Като си такъв патриот,защо не подариш компютъра си на първия срещнат Мурджо,само защото пледирал за равенство,а не е успял като теб (сякаш някой му е забранил).
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

m75, не се мъча да убеждавам никого, просто не приемам вашата гледна точка. Изразявам собствено мнение. Щом "мушенгистите" са продукт на онова време, защо се реализираха в това? Не можах да разбера какво общо има Георги Димитров с вземането преди и сега и дядо ти? А за слуховете, че преди е имало престъпления, няма как да знаеш след като не си ги виждал, но пък да отречеш, че сега не се виждат. Не отричам, че преди е имало престъпност. То ако е нямало, нямаше и затвори да има. НО, е била много, ама в много малко количество спрямо сега. Я попитай вашите, притеснявали ли са някога когато си излизал и си закъснявал по онова време? А сега ти като родител притесняваш ли се?

hlevoust, върви в някое училище. Влез в него и ще видиш колко деца има, които се дрогират. Сега се върни в спомените си в онова време в училище и ми кажи колко съученици наркомани си имал.

Fixt00l, не се обиждай, но нещо не можах да схвана това с патриотизма. За земите също не знам кое как е било и за това не коментирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

m75, не се мъча да убеждавам никого, просто не приемам вашата гледна точка. Изразявам собствено мнение. Щом "мушенгистите" са продукт на онова време, защо се реализираха в това?

Започнаха да се реализират в "онова" време,

Не можах да разбера какво общо има Георги Димитров с вземането преди и сега и дядо ти?

Думата "национализация" нищо ли не ти говори? За дефакто национализираните земи споменаха и други.

А за слуховете, че преди е имало престъпления, няма как да знаеш след като не си ги виждал, но пък да отречеш, че сега не се виждат. Не отричам, че преди е имало престъпност. То ако е нямало, нямаше и затвори да има. НО, е била много, ама в много малко количество спрямо сега. Я попитай вашите, притеснявали ли са някога когато си излизал и си закъснявал по онова време? А сега ти като родител притесняваш ли се?

Защо пък, и тогава се виждаха, само че не се коментираха нашироко както сега. Родителите ми винаги са се притеснявали, както се притеснявам и аз сега. В младежките среди се срещаха и наркомани (рядко), и пияници (по-често), и проституция, и нелегални аборти, и сектантски увлечения. Говоря за неща на които съм бил свидетел, това че някои са ги пропуснали си е техен проблем. Субективното ми усещане е че сега престъпноста е по-висока, но явно и ти както и аз нямаме точната информация.

Ух, обзе ме носталгия по онова време, младежкото, та си купих една лимонда Публикувано изображение:cant believe::angry:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

hlevoust, върви в някое училище. Влез в него и ще видиш колко деца има, които се дрогират. Сега се върни в спомените си в онова време в училище и ми кажи колко съученици наркомани си имал.

Е, не съм имал такива съученици, което си е, не мога да си изкривя душата. Знам и как стои въпросът с училищата сега.

Навремето това бе присъщо на богатските чеда, а на простосмъртните (разбирай тия извън партийните кръгове), за щастие съвсем не им е било то такива неща.

Да, имаше по Татовото време положителни неща - здравеопазването и образованието бяха безплатни, но точно по тази причина ги изплащам и сега, ще ги изплащам и още дълго време вероятно.

Аз не съм натрупал външен дълг, а се оказва, че дължа сума ти пари, дето са отишли я за подкрепа на братския анголски народ, я за финансиране на откровено терористични организации в Либия, Никарагуа и къде ли още не. Защо ме карат да плащам чужди борчове? Кой е виновен за това? Не е ли точно др.Живков в качеството му на Генерален секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет на НРБ? Кой бе прекият проводник на партийната повеля от братска Москва? Чия бе идеята и благословията за позорния възродителен процес? И на кого бяха нужни ония демонстрации по телевизията по време на ареста му, показващи как онази камериерка ли или каквато бе там, как му кърпила чорапите и му стеснявала вратовръзките, че да бъдат модерни - за да покрият изкуствено създадения му имидж на "човек от народа"? Да предизвикат нечие снизхождение ли, та не се стигне до процес и ефективна присъда? Не че такава една присъда би изчистила тоновете мръсотия и кръв, натрупани върху раменете му. Кой и кое наказание ще върне избитите без съд и присъда след 9-ти септември 1944 г? Все въпроси без отговор или пък с много отговори, които размиват отговорността.

Аз също изразявам собствено мнение, сигурно на мнозина им е било хубаво през ония години, ама на мен отдавна ми писна да живея в преходни периоди и да ми обяснават, че "българският народ е търпелив и ще прояви разбиране в този труден пероид" (не претендирам за точност в цитата на думите на вожда, но това едва ли е толкова важно).

Е, за кое от делата на Тодор Живков да изпитвам умиление и носталгия по отдавна минали времена?

Съжалявам, ако съм обидил някого с може би по-острия тон, който използвах, не съм го сторил умишлено, просто темата е достатъчно парлива и противоречива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Fixt00l, не се обиждай, но нещо не можах да схвана това с патриотизма. За земите също не знам кое как е било и за това не коментирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За неща, на които не съм свидетел не искам да споря. Това кой на кого какво е взел, можем до утре да се лъжем. Бай Тошо май малко по-късно идва на власт 1956г. Тия неща са се случили преди него.

А това което твърдиш m75, че по него време е имало и наркомани, убий ме, но никога няма да ти повярвам колкото и да съм наивен. А за престъпността да не признаваш, че сега е в пъти повече, просто нямам думи.

Спирам да коментирам по тази тема, защото само си тъпчем на едно място. Каквото било, било. То няма да се върне. Но и да се отрича е грешно.

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Maximilian , едно общество не се променя от днес за утре. Свалянето на Живков не е чак толкова рязка граница, до 9 не е имало престъпност, а след 10 тя да се вихри. В живота не става така. Последните десетина години на Живков бяха белязани от тежка криза в икономиката, взетите дългове тушираха проблема донякъде, но сега трябва да се плащат и децата ни дали ще могат да ги изплатят...

Когато за пръв път чух за наркомани в България не повярвах, мислех си че няма платежоспособно търсене (а и това беше официалната пропаганда). После научих че някои хора имат невероятно много пари. Не че могат да се сравняват със сегашните богаташи, де...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Магазините бяха пълни с еднакви неща-и имаше само дъвка "Идеал". И турски имаше,но те само по селските сборове и по стрелбищата се продаваха. Киселото мляко,бозата,колбасите-си нямаха имена като сега. Защото просто бяха един модел. Всичко беше по калъп. Една "Златна есен" имаше и беше нещо невероятно. Вече я няма-това,че й слагат името,няма нищо общо с онази. Пазя спомена за вкуса й и до днес и ми липсва много. И за всичко връзки трябваха. Връзки за книги,за банани и портокали,връзки за кока-кола и швепс. То не че сега пак не трябват връзки,ама точно тогава бяха жизненоважни :) И въпреки това детството ни беше щастливо. С двете заплати на родителите ми от по 150 лева цялото семейство (4-членно) всяка година сме ходили на 2 почивки. На море-юни месец и после на планина през август. Отделно спестяваха в спестовните книжки. И хладилника винаги беше пълен с месо,шпеков салам и т.н. Родена съм и съм израснала по това Тошово време. И не съжалявам. Защото съм възпитана на труд и на честност и на много стойностни неща. Щях да забравя да ви кажа-тогава нямаше решетки по прозорците.И си оставяхме ключовете под изтривалките на апартаментите :clap:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...